2024-03-30 459 views
等咗50分鐘,食飽嘅係一肚氣。一入去餐廳冇人招呼冇人理,ok,今時今日好多都係self serve 我明,咪自己行出去收銀度搵餐牌睇,fine! 我哋兩個人,一個嗌個$193 嘅餐,聽到哥哥仔話等廿分鐘,都冇問題,咪等囉。嗌完首係先嚟晒兩杯咖啡,ok 我諗佢哋係冇後上嘢飲嘅arrangement 或者我哋冇要求啦,冇問題嘅,說話的廿分鐘過後,都未有嘢食,結果等到35分鐘嚟咗嗰個193嘅餐,海膽蝦意粉portion 細而味道只可以話中規中舉。好嘞,我只係嗌個咩韓式炸雞蓋飯,再等多5分鐘,哥哥仔竟然出嚟同我講冇晒飯,我話你哋依家先煮?佢反一反眼話係!問我轉意粉o 唔ok, 我因為好肚餓所以乜都ok la, 佢再拋低咗句咩叫我cancel 張單再落過定唔知咩,然後行咗去,我R頭,因為唔係電子or 手機落單 係去counter order 嘅,我冇再理佢,15分鐘之後,個waitress 攞多杯咖啡嚟諗住擺低話咩我加咗單,我話我冇,我剩係等緊嘢食,然後哥哥仔就走嚟再問我係咪轉意粉,我真係崩潰地問"即係你仲未煮呀?" 佢又再反一反眼答我係! 結果當然我唔會再浪費生命喺呢間垃圾餐廳度,不知所謂!!
等咗50分鐘,食飽嘅係一肚氣。
2024-03-17 388 views
意粉等左45分鐘先上,餐廳唔算多人,真的忿怒。個意粉味道唔吸引,帶子無煎香,意粉無味!再加埋一,$150.好後悔又一次失望,明明上次堂食完發誓話無下次,見menu改左即管試下。好後悔點解唔上1樓幫襯洋蔥餐廳,佢個大蝦意粉次次都保持水準!Spaghetti has to be waiting for 45 minutes, scallops not fried with good taste, spaghetti is tasteless! $150 including 10% service charge with poor food n service!
意粉等左45分鐘先上,餐廳唔算多人,真的忿怒。
個意粉味道唔吸引,帶子無煎香,意粉無味!
再加埋一,$150.
2024-01-23 267 views
埋單102蚊 Lunch setfour cheese sourdough toast with black coffee 咖啡正正常常 算好飲個toast 簡直難以置信 等咗好一陣話要烘 等等上到嚟係凍嘅 🥶個toast 全無烘過痕跡芝士只有極少量溶咗⋯⋯ 最衰過去麵包店買芝士包食咁樣要102蚊我食咗2啖就埋單走了超失望😞我埋單都有同職員講:我唔相信你哋intentionally 想整成咁比客人食好無奈當102蚊買飲咗杯hot house blend black coffee
埋單102蚊

好無奈

Four  cheeses  toast
2024-01-23
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$102 (Lunch)
2024-01-21 197 views
哇,就係這家店令我食指大動!一走入去,狸貓公仔隨處可見,環境悠閒得嚟,充滿日式味道。首先黎個<照燒牛肉蛋三文治>,麵包酥脆得㗎噏,牛肉同炒蛋就真係完美配合,牛油香同照燒醬嘅味道好夾,食落喉嚨暢通無阻!再嚟個<帶子明太子忌廉墨魚汁意粉>啦,墨魚味意粉意想不到咁鮮味,明太子醬汁濃郁得嚟又唔會膩口,啖啖肉嘅帶子完美提升整體口感,一絕!食完正餐,又點可以錯過<ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ>呢?小小一份,意大利芝士同手指餅點綴嘅咖啡深情,多層次既滋味令人回味無窮。嚟到飲品,<抹茶拿鐵>同<菠蘿薑梳打>都令人耳目一新,抹茶濃郁,梳打就解渴之選,整體黎講,果然物超所值。今次嚟整個下午都過得好悠哉,幾時再黎都得!🍝🍰🍵
2024-01-07 190 views
Tanuki Coffee位於土瓜灣啟岸,從土瓜灣地鐵站步行至咖啡店大約5-7分鐘左右💛Tanuki Coffee是Error成員193所開設的,咖啡店以白色及黃色為主調,到處都用了狸貓公仔做裝飾,好可愛呢~☺️平日下午1點半來到,人不多所以坐得很舒服😌❤️韓式泡菜卡邦尼烏冬烏冬彈牙掛汁,泡菜酸辣惹味,中和了卡邦尼的膩感,好吃👍🏻🤍軟殼蟹蟹籽三文治軟殼蟹很大隻,炸得酥脆,麵包帶點牛油香味,烘得剛剛好,很不錯~☺️💛挪威BRUNOST芝士Croffle切開時croffle𥚃面還是麵團,黏黏的😅 跟店員反映後重新再做過給我們才有比較好🙏🏻喜歡挪威芝士,芝士味好濃郁🤤 Croffle也挺香脆☺️🤎挪威芝士鮮奶咖啡芝士味同樣濃郁😍 跟鮮奶咖啡很match!味道意外地好,推薦👍🏻開業初期坊間對Tanuki Coffee的評價一般,咖啡店之後就跟隱町集團班底合作,食物質素提升了不少✨ 值得一試!💛Tanuki Coffee地址: 土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下18號舖

平日下午1點半來到,人不多所以坐得很舒服😌

❤️韓式泡菜卡邦尼烏冬
烏冬彈牙掛汁,泡菜酸辣惹味,中和了卡邦尼的膩感,好吃👍🏻
韓式泡菜卡邦尼烏冬

🤍軟殼蟹蟹籽三文治

💛挪威BRUNOST芝士Croffle
喜歡挪威芝士,芝士味好濃郁🤤 Croffle也挺香脆☺️
挪威BRUNOST芝士Croffle

🤎挪威芝士鮮奶咖啡
挪威芝士鮮奶咖啡

隱町集團班底合作,食物質素提升了不少✨ 值得一試!💛

Tanuki Coffee
地址: 土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下18號舖
Lunch
韓式泡菜卡邦尼烏冬
挪威芝士鮮奶咖啡
2023-11-28 108 views
好多人都知呢間狸貓主題cafe係由Error成員193開設 ,而家餐廳仲有同隱町集團班底同Bakehouse合作,食物質素愈嚟愈好😍帶子明太子忌廉墨魚汁意粉 $138帶子煎到微微焦香,外酥內軟,意粉軟硬適中,墨魚汁配搭明太子忌廉好creamy經典煙肉芝士蛋三明治 $78加配煙三文魚 +$28呢款經典嘅Egg Drop完美咁展現咗煙肉嘅鹹香同埋芝士嘅濃郁,加上爆餡炒蛋同煙三文魚,味道更加多層次韓國朱古力奶油批 $78Croffle賣晒所以叫咗呢個甜品試吓,榛子味幾濃郁,批皮鬆脆髒髒咖啡 啡色同白色嘅混合真係有種dirty嘅感覺,咖啡入口順滑,味道偏濃郁

帶子明太子忌廉墨魚汁意粉 $138

經典煙肉芝士蛋三明治 $78
加配煙三文魚 +$28

韓國朱古力奶油批 $78

髒髒咖啡
Dinner
  • 帶子明太子忌廉墨魚汁意粉
今日終於嚟到打卡香港應該冇咩人識嘅19333333爺開嘅超人氣Cafe #知我咩料啦燒牛肉63度溫泉蛋蓋飯 $138燒牛肉肉質鮮嫩,加埋蛋汁好滑,再加入埋紫菜,帶來多層口感!軟殼蟹蟹籽三文治 $126賣相相當Fancy,微微烘過嘅多士,配上沙律菜,加埋原隻軟殼蟹加沙律醬,又睇得又食得。同埋都幾大份,一啖塞唔晒入口,非常豐富!朱古力慕絲蛋糕 $68濃厚朱古力味,比平常慕絲蛋糕較挺身。焙茶芝士蛋糕 $68芝士味濃稠,加上好香焙茶味,出色配搭。小山園宇治抹茶鮮奶 $48Cold brew $40
燒牛肉63度溫泉蛋蓋飯 $138
燒牛肉肉質鮮嫩,加埋蛋汁好滑,再加入埋紫菜,帶來多層口感!
軟殼蟹蟹籽三文治 $126
朱古力慕絲蛋糕
朱古力慕絲蛋糕 $68
濃厚朱古力味,比平常慕絲蛋糕較挺身。
焙茶芝士蛋糕
焙茶芝士蛋糕 $68
芝士味濃稠,加上好香焙茶味,出色配搭。
小山園宇治抹茶鮮奶
小山園宇治抹茶鮮奶 $48
Cold brew $40
2023-10-29
朱古力慕絲蛋糕
焙茶芝士蛋糕
小山園宇治抹茶鮮奶
2023-11-22 75 views
今日去土瓜環做野,發現好多好正的餐廳,應該隨住新樓盤開發,我哋發現這家餐廳與隱町集團的合作,相信食物質素應該唔錯,就決定試下。全程用QR code落單,好方便。🌟#燒牛肉63度溫泉蛋蓋飯燒牛肉份量足,牛肉味重,軟腍入口即化,搭配溫泉蛋蓋在飯上,豐富的口感,必試!🌟#帶子明太子忌廉墨魚汁意粉帶子好大隻,香滑,鮮味十足!配上明太子忌廉和墨魚汁,濃郁的口味和柔軟的質地,好好味。🌟#鮮奶咖啡+#朱古力咖啡咖啡受歡迎,濃郁的香氣瀰漫開來,拉花精美,打卡好正。🌟#韓國奶油批見餐廳推介一種羊奶同牛奶混合而成既芝士,有焦糖係裡面,比市面既芝士甜d ,配上佢地自家製既忌廉同Bake house既牛角窩夫,好似好正。不過賣晒,唯有試下韓國奶油批,好香滑,賣相好吸引,唔會太甜,同咖啡好夾。

全程用QR code落單,好方便。

🌟#燒牛肉63度溫泉蛋蓋飯

🌟#帶子明太子忌廉墨魚汁意粉

🌟#鮮奶咖啡+#朱古力咖啡
咖啡受歡迎,濃郁的香氣瀰漫開來,拉花精美,打卡好正。

🌟#韓國奶油批
  • 帶子明太子忌廉墨魚汁意粉
  • 照燒牛肉蛋三文治
2023-11-21 953 views
相信好多人都認識𝟭𝟵𝟯@𝙀𝙧𝙧𝙤𝙧開嘅cafe,𝙏𝙖𝙣𝙪𝙠𝙞 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚位於土瓜灣啟岸,位置算方便,環境以狸貓為主題🦝另外有個挪威𝘽𝙧𝙪𝙣𝙤𝙨𝙩 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝘾𝙧𝙤𝙛𝙛𝙡𝙚系招牌甜品,一種羊奶同牛奶混合而成嘅芝士🧀️不過想落單戈陣已經賣曬🥲最後試咗另外一款。✿ 軟殼蟹蟹籽三文治 $98軟殼蟹相信冇乜人抗拒到,近年亦有cafe同小食店流行呢樣食物。有大量沙律醬同蟹籽,軟殼蟹好脆卜卜🦀有埋蟹籽同沙律醬增添一份滋味🧡💛✿ 帶子明太子忌廉墨魚汁意粉 $138帶子真係食極都唔會厭,帶子被煎至焦香好高質,大粒又爽口👍🏼忌廉墨魚汁意粉🦑夠𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢𝙮,仲有吾少煙肉🥓好似同𝘾𝙖𝙧𝙗𝙤𝙣𝙖𝙧𝙖融合咗咁😆✿ 菠蘿薑梳打 $38菠蘿梳打就飲得多,加埋薑又幾過癮🫚薑味其實吾系真系太重,反而菠蘿味更清新🍍吾會太甜做得幾好。✿ 挪威芝士鮮奶咖啡 $58試吾到挪威芝士𝘾𝙧𝙤𝙛𝙛𝙡𝙚試番挪威芝士鮮奶咖啡都好,表面灑滿挪威芝士碎條,跟住仲有奶蓋層,邪惡度高😈咖啡香醇細滑☕️✿ 焙茶芝士蛋糕 $68每日精選蛋糕都可能吾同,今日就有焙茶芝士蛋糕,焙茶忌廉層香煎茶味清新,蛋糕軟綿🍰
✿ 軟殼蟹蟹籽三文治 $98
✿ 帶子明太子忌廉墨魚汁意粉 $138

✿ 菠蘿薑梳打 $38

✿ 挪威芝士鮮奶咖啡 $58

✿ 焙茶芝士蛋糕 $68

2023-11-18
Tea
  • 挪威芝士鮮奶咖啡
成間舖頭嘅主題都係貍貓,到處都係貍貓嘅擺設,打卡度滿分❣️餐廳食物款式都幾多,淨係甜品同咖啡都有好多種選擇😙而且環境舒適,好適合同朋友嚟敘舊😍.🍝帶子明太子忌廉墨魚汁意粉 $138配料加咗洋蔥同埋煙肉碎,口感同味道都唔錯😋個忌廉汁夠曬creamy但食落吾會話太heavy,至於帶子煎到半生熟,入口即溶😳.☕️手沖咖啡Honduras 跟餐+$60Handdrip coffee雖然係貴啲,但咖啡友一定好鍾意🥹呢個建議跟餐叫,會抵好多😃呢款味道係vanilla, honey, chocolate 同whisky,飲落好smooth,送甜品解膩真係一流😆.💰人均消費:~$230.🍽味道: 3/5🏙環境: 3/5‍👨🏼‍🍳服務: 3/5💧衛生: 3/5💰價錢: 3/5
🍝帶子明太子忌廉墨魚汁意粉 $138
☕️手沖咖啡Honduras 跟餐+$60
💰人均消費:~$230
🍽味道: 3/5
🏙環境: 3/5
‍👨🏼‍🍳服務: 3/5
💧衛生: 3/5
💰價錢: 3/5
朋友係貓痴🐱 捉咗我嚟土瓜灣啟岸探狸貓 店舖有大量黃色狸貓🦝擺飾 有咖啡☕️衣服👚售賣 坐outdoor曬吓太陽飲杯咖啡都米話唔爽😎餐廳同隱町集團的班底合作 食物質素有一定水準💦午市套餐包括小食、主食、飲品🥤🔹日式炸雞🍗香脆可口 🔸軟殼蟹蟹籽三文治 🥪軟殼蟹炸到金黃鬆脆 沙律醬蟹籽鋪面 加配煙三文魚 口感層次豐富 亦是人氣之選❣️🔸帶子明太子忌廉墨魚汁意粉帶子刺身般口感 大大粒好滿足😝意粉彈牙份量剛好🍵太田園焙茶鮮奶🍵小山園宇治抹茶鮮奶抹茶同焙茶茶味香濃 甘苦平衡 兩杯我都好鍾意❤️甜品點咗焙茶蛋糕🍰 口感香軟幼滑😛撞正waffle爐壞咗 試唔到招牌挪威Brunost芝士Croffle添🥹

餐廳同隱町集團的班底合作 食物質素有一定水準💦

午市套餐包括小食、主食、飲品🥤
🔹日式炸雞🍗香脆可口

🍵小山園宇治抹茶鮮奶
抹茶同焙茶茶味香濃 甘苦平衡 兩杯我都好鍾意❤️

甜品點咗焙茶蛋糕🍰 口感香軟幼滑😛
2023-11-20 50 views
🌟燒牛肉63度溫泉蛋蓋飯牛肉味濃同埋軟腍,溫泉蛋配埋一齊勁正女仔食既份量應該夠,成個飯撈勻一齊食非常滋味😚🌟帶子明太子忌廉墨魚汁意粉新鮮帶子大大粒,好正明太子汁同洋蔥粒配意粉好夾忌廉味令到我一啖接一啖,好正🌟韓國奶油批呢個有驚喜,超級正😍外層餅底勁好食,好似曲奇質感,咬落去鬆脆奶油🧁不感覺膩,好正,好清新🌟短笛咖啡☕️芝士Po上面,同埋咖啡一齊飲好正面層芝士燒到香濃🌟挪威鮮奶咖啡☕️環境不錯,cafe坐得舒適🫶🏻🩷員工待人有禮👍🏻
🌟燒牛肉63度溫泉蛋蓋飯
牛肉味濃同埋軟腍,溫泉蛋配埋一齊勁正
女仔食既份量應該夠,成個飯撈勻一齊食
非常滋味😚

🌟帶子明太子忌廉墨魚汁意粉
新鮮帶子大大粒,好正
明太子汁同洋蔥粒配意粉好夾
忌廉味令到我一啖接一啖,好正

🌟韓國奶油批
呢個有驚喜,超級正😍
外層餅底勁好食,好似曲奇質感,咬落去鬆脆
奶油🧁不感覺膩,好正,好清新

🌟短笛咖啡☕️
芝士Po上面,同埋咖啡一齊飲好正
面層芝士燒到香濃

🌟挪威鮮奶咖啡☕️

環境不錯,cafe坐得舒適🫶🏻🩷員工待人有禮👍🏻
  • 短笛咖啡
2023-11-16 51 views
🉐超人氣明星Cafe🉐隱町集團合作全新班底🉐食物 服務質素👍🏻帶子明太子忌廉墨魚汁意粉🍝極大粒帶子絕對係賣點! 經過輕煎既帶子夠哂鮮甜,好軟淋,明太子忌廉汁好濃郁,配墨魚汁意粉值得好一試!雜果沙律+煙三文魚🥗沙律菜好新鮮,仲有桃、溫泉蛋、無花果同車厘茄做配菜,仲可以加配牛肉、豬肉同煙三文魚,今次試左煙三文魚,份量都幾多,又唔會太鹹,出色!焙茶芝士蛋糕🍰抹茶英式鬆餅🥧焙茶口味既甜品就最岩我口味,估唔到用黎整芝士蛋糕又幾輕盈,茶味濃而且都唔會太甜。鬆餅一上枱熱辣辣,抹茶味甘香,仲可以搽埋旁邊既忌廉。手沖咖啡Ethiopia☕去到Cafe又點會miss左手沖咖啡呢,呢度有三款選擇,鍾意果香味既我就揀左Ethiopia,咖啡師會將少量磨完既咖啡粉放係其中一個杯仔入面,可以聞到最原本既香氣,味道上有好清新既百香果、芒果同桃香,係fruity既口味!挪威芝士鮮奶咖啡🧀☕呢款咖啡係Cafe既招牌,挪威芝士係用羊奶同牛奶混合而成,同平時食到芝士既味道好唔同,有濃郁口感,加埋咖啡超夾超香口,必試!!
🉐超人氣明星Cafe

焙茶芝士蛋糕🍰抹茶英式鬆餅🥧

手沖咖啡Ethiopia☕

挪威芝士鮮奶咖啡🧀☕
2023-11-16 45 views
土瓜灣嘅休閒日式街上有間好可愛嘅萌萌小熊咖啡店,咖啡店嘅主題色系係黃色,好啱搭配可愛嘅小熊形象!咖啡店嘅菜單上有好多美味嘅食物!我地叫左韓式泡菜卡邦尼烏冬!呢道菜係結合咗韓國嘅泡菜同日本嘅烏冬,味道酸辣開胃,令人回味無窮。咖啡控必須點招牌飲品——髒髒咖啡。呢杯咖啡係以濃郁嘅咖啡底加入特製嘅焦糖醬同埋鮮奶,飲落去香濃順滑,好適合一杯悠閒嘅下午茶。我哋仲叫咗燒牛肉63度溫泉蛋蓋飯絕對係你嘅首選。佢哋嘅燒牛肉煮得剛剛好,加上嫩滑嘅63度溫泉蛋,兩者結合出嚟嘅口感好豐富,一定會令你食得好開心。挪威芝士鮮奶咖啡都係咖啡店嘅另一個特色飲品。佢哋會用新鮮嘅挪威芝士同鮮奶混合起黎,再配上濃郁嘅咖啡味道,飲落去既香濃又滋味。咖啡店嘅韓國奶油粟米批一定要試下!超級特別!佢哋嘅奶油批外脆內軟,每一口都好香甜,令人回味無窮。

2023-11-14 98 views
終於嚟朝聖之193舖頭開咗喺土瓜灣啟岸入面, 環境好有心思成條日本街咁樣~ Tanuki就係其中一間裝修光猛可以入去chill下hea下嘅輕食地方招牌爆餡多士 - 蟹籽軟殼蟹 - 建議一定要加$10加炒蛋令到我非常juicy就快爆醬嘅效果😂 雖然爆到一啖塞唔晒入口要分開食😂 但係口感就會變得豐富帶子明太子墨魚汁意粉 - 忌廉汁撈上明太子令整體感覺咸香而冇咁膩, 不錯嘢飲選擇都好多, 想有得飲又有得食揀咗個affogato嘅焙茶變奏版, matcha latte係用小山園宇治抹茶, 加多一件cake, 慢慢坐都可以hea一個悠閑下午

Dining Offer
Tasting Event