2022-09-26 367 views
一直以來我都係譚仔嘅忠實粉絲,每個星期都要食一次譚仔,真係有莫名嘅吸引力。佢哋嘅辣道同埋湯底真係比起出面嘅米線店更勝一籌,真心無人能敵!平時我多數堂食嘅,因為堂食先可以食到最熱辣辣嘅米線,啱啱煮出嚟一定比放咗一陣更加好食,而且米線唔會癡到一嚿嚿。我就好少會叫外賣返去,今日因為好趕唯有叫外賣返屋企食啦。點知打開蓋真心嬲咗,有冇搞錯啊,啲米線少到咁離譜嘅!一個外賣盒入邊,你裝得個半碗,咁請問你個外賣盒咁大攞嚟做乜㗎,啲米線三啖食晒,同堂食嘅份量簡直係對左半!真係好質疑佢係咪比錯咗少米我,望吓張單又正常啊!價錢你又照加,份量你又不停減,點樣繼續支持呀?!

,有冇搞錯啊,啲米線少到咁離譜嘅!

價錢你又照加,份量你又不停減,點樣繼續支持呀?!
TakeAway
2022-08-12 185 views
食過咁多次譚仔,呢間一次比一次差 ,衛生問題好差,今次個乍醬好似水咁稀 仲要得好少,比平時食少左好多 ,個呀姐仲同我講係一羹 一冰羹呀 加左芫荽山 D芫荽冇洗過咁 好多沙⋯食過最差的一次
加左芫荽山 D芫荽冇洗過咁 好多沙⋯食過最差的一次
2021-04-18 1049 views
等外賣平均至少要等半個鐘(rush hour)入去睇咗一次少兩三次,今日去買外賣,1:40幾分落單 2:20左右先拎到,希望可以改善一下外賣速度😌🙏🏼喺呢間譚仔都已經食過N次,想去食既都可以試下。味道可以,湯好飲,麵好食,配料都好好,美中不足的就是不知道什麼時候加了芫荽之前我都堂食過,我都講下感受,平均都係要等10-20min,有時候如果你嗌左嘢飲,所有嘢食到咗,嘢飲都未到,需要你去吹啲姐姐,希望譚仔都可以改善一下,不過服務好好,有次去同朋友食嗰陣,原本佢要加竹笙,但係碗麵上到黎嗰陣,冇竹笙,啲服務員哥哥姐姐都好貼心幫你送返去廚房嗰度。

2021-04-18
Waiting Time
30 Minutes (TakeAway)
2021-01-25 783 views
外賣效率極低,等左成半個鐘都未有,第二次追𠴱時個收銀居然叫我自己入廚房追,入到去見到包外賣個啊姐,已經包好左一大堆外賣都唔攞出去(當中有我𠴱份外賣),仲係度包緊其他,認真吹漲,無下次
TakeAway
2020-02-08 2150 views
難得見到譚仔在農歷新年營業。迎新春,譚仔出了一個新春特別版的米線套餐。金裝接財神套餐,內裏除了基本米線套餐的配料,例如:豬潤、腩肉、牛肉、雞肉、丸、火腿、竹笙等。另外增加了蝦肉、褔袋、釀蟹蓋。價錢要hk$78。釀蟹蓋餡料足很結實,褔袋也不錯,可是三只蝦的蝦肉非常不新鮮,腥味很重。還點了四季平安小食拼盤,一次可以食到三款小菜:紅油木耳、麻辣豬耳、口水雞翼和新春特別提供的笑口棗。一個不特別的新春特別版。

一個不特別的新春特別版。
2019-10-12 1233 views
因秀茂坪邨好大,但只有一個商場,所以係商場內的食肆,都係唔憂做,非常好生意。譚仔在這個場內,係非常受歡迎,因只有一間提供麻辣米線的食店。今晚一個人開餐,早點食唔駛等位紅油青瓜,有芫茜香味,同幾辣,青瓜脆口土匪雞翼,係必食既,嚟到好熱,好香香料味少辣的麻辣雞絲米線,大大碗,微辣,好味
今晚一個人開餐,早點食唔駛等位

紅油青瓜,有芫茜香味,同幾辣,青瓜脆口

土匪雞翼,係必食既,嚟到好熱,好香香料味

少辣的麻辣雞絲米線,大大碗,微辣,好味
2019-06-14 901 views
譚仔其實好多人都食過,都無咩特別野要寫架啦。今次主要想講下個餐牌內容不符既問題。早幾個月前見佢餐牌多左一個配菜叫「墨魚春卷」,唔止呢間分店有既,我係幾個唔同地區既譚仔分店餐牌都見過有。我係呢間分店食過兩次之後,就再都食唔到啦。一係就話賣哂,一係就話呢樣野無左架啦我去過好多間分店,午餐定夜晚,閒日定假日,總之去親都話無!其實食唔到就好少事,最多叫第二樣囉,但我又唔明既然呢個配菜係永遠都唔會再有既話點解唔係餐牌入面刪走佢呢?就呢件事我曾經facebook問過譚仔個邊,得到既回覆係話返可能我咁啱賣哂,話食材有限。所謂既食材有限,我好想知係咪每間分店每日只會入幾條呢?所以我先咁唔好彩去親都食唔到?
譚仔其實好多人都食過,都無咩特別野要寫架啦。

今次主要想講下個餐牌內容不符既問題。

我係呢間分店食過兩次之後,就再都食唔到啦。

一係就話賣哂,一係就話呢樣野無左架啦

我去過好多間分店,午餐定夜晚,閒日定假日,總之去親都話無!

2019-06-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2019-05-30 616 views
依間譚仔米線系我每星期最少食一次,最鐘意佢個麻辣湯底同重慶酸辣湯底既米線!好夠味,食到系好想飲哂D湯。另外個麻辣雞翼同口水雞翼都必食!D雞肉除左夠味仲要好嫩吾會好鞋!
2019-01-03 848 views
今日下午去左譚仔, 本身等20個位,但係叫號碼都叫得幾快。 我地落左去行個轉上返黎,已經過哂d號碼。安排左個近窗口位置,下午真係好曬,見議可加窗簾,平時有太陽🌞時候可遮檔一下。我地2人叫左個套餐酸辣$54米線🍜比較少,同埋比起以前,生菜既份量真系少左好多。但味道依然冇變。另外加個大土匪雞翼5隻$30再加碟炸醬$17 (其實套餐有炸醬,但我地想食勁多,所以叫左碟)份量都幾多。成隻碟滿哂👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
今日下午去左譚仔, 本身等20個位,但係叫號碼都叫得幾快。

我地落左去行個轉上返黎,已經過哂d號碼。

我地2人叫左個套餐酸辣$54

另外加個大土匪雞翼5隻$30

成隻碟滿哂👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2018-12-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2018-09-18 597 views
秀茂坪商場既譚仔譚仔原來有早餐!唔駛食米線!打風前夕特別好天!餐廳風景不錯,望到觀塘Apm早餐a餐二個一但炒蛋一個煎蛋冇燶邊既蛋。。。都流心既滑蛋都ok通粉真心不好食下次都係食米線
秀茂坪商場既譚仔
譚仔原來有早餐!唔駛食米線!

打風前夕特別好天!
餐廳風景不錯,望到觀塘Apm

早餐a餐二個
一但炒蛋一個煎蛋

冇燶邊既蛋。。。
都流心既

滑蛋都ok

通粉真心不好食
下次都係食米線
2018-01-20 944 views
往秀茂坪商場分店,服務一向都—般,中午十—至十二点入座往往需要等二十分鈡以上才有食物上枱,今天特别不開心,進店時不用攞筹可直接入座,選擇了卡位,想落单時,职員号705,沒有禮貌的説要我轉位,説卡座要攞筹,我入座時是不需要攞筹,如要我一定排隊,我叫她給我第一張筹,他説你自己往門囗重新排隊,並説不滿意可隨便投訴,投訴電話永遠沒人聼留言亦不会有人覆,怪不得員工全無服務可言,在他們來講少一單生意也無所謂,再也不會幫襯
2018-01-20
2017-12-03 669 views
每次想食米線,多數黎呢間,分店多,梗有一間係左近!喜歡佢嘅麻辣湯底,暫時去到三小辣,味道麻香中帶辣,愈食愈過癮;湯底已有埋芽菜、腐皮、韮菜,點了牛肉,份量普通,米缐軟硬度適中;仲有呢客香草雞翼,皮有香草香味,肉嫩好味,送米缐必吃!
Type of Meal
Lunch
2017-09-07 678 views
記得第一光顧譚仔,是十年前的事了⋯那時的它,沒有那麼多分店,沒有那麼貴,也沒有太能吃辣,那時我連10小辣也接受不了⋯如今的它,到處都可以看到,如果不知道吃什麼,那麼就過來吃一碗米線~熱熱的,麻麻的,辣辣的,而現在的我可以吃到大辣了~味道還是記憶中的味道,不同的是,從開始不能吃辣,總想著,有一天一定要吃到大辣;等到如今終於吃到大辣了,才發現,原來從前吃的10小辣,除了辣以外,還有其他的食材各自散發出自已的味道⋯大辣的辣,除了辣,就沒了其他別的了⋯也許,平平淡淡,才是最真實也是最長久的存在,偶爾的小辣一下,也足够我光顧了十年!
記得第一光顧譚仔,是十年前的事了⋯
那時的它,
沒有那麼多分店,
沒有那麼貴,
也沒有太能吃辣,
那時我連10小辣也接受不了⋯

如今的它,
到處都可以看到,
如果不知道吃什麼,
那麼就過來吃一碗米線~
熱熱的,麻麻的,辣辣的,
而現在的我可以吃到大辣了~

味道還是記憶中的味道,
不同的是,
從開始不能吃辣,
總想著,有一天一定要吃到大辣;

等到如今終於吃到大辣了,
才發現,原來從前吃的10小辣,
除了辣以外,
還有其他的食材各自散發出自已的味道⋯

大辣的辣,除了辣,
就沒了其他別的了⋯

也許,
平平淡淡,
才是最真實也是最長久的存在,
偶爾的小辣一下,

也足够我光顧了十年!

2017-07-30 541 views
好耐冇食過譚仔,今日星期日下午4點多和阿妹就來呢間譚仔回味一下雖然已過了lunch時間,但4點多譚仔仍坐滿人好彩我地不用等位,兩個人很快就有位啦。阿妹想食蕃茄過橋米線套餐,我地就叫了一個share。呢個套餐包括有魚蛋,牛丸,墨丸,豬膶,雞肉,牛肉,腩肉,豬肉,火腿,炸醬,竹笙,酸菜,芽菜,腐皮,韮菜,豆卜,生菜,很多餸菜呀不過等成十五分鐘,米線才黎。熱騰騰嘅蕃茄米線很大碗,蕃茄湯鮮甜帶微酸😋如果一個人食真係食吾得囇。share就剛剛好了

雖然已過了lunch時間,但4點多譚仔仍坐滿人
好彩我地不用等位,兩個人很快就有位啦。

阿妹想食蕃茄過橋米線套餐,我地就叫了一個share。

番茄米線套餐
番茄米線套餐
2017-05-29 415 views
聽說譚仔米線賣盤價10億,家陣食碗米線,兩個餸都要$37,係未包野飲,真係貴。先睇碗麵個賣相就吾多吸引,我叫左雞肉同肉醬,我覺得肉醬配米線易入口,帶甜的肉醬我鍾意。如果米線無咁淋,就好啦。不過佢的小食係吾錯,雞翼、蒜泥白肉,夠香,肉夠簿
$37 (Tea)