Hiring
23 days ago
See All 9 Jobs
Restaurant: TamJai SamGor
Info:

通常諗唔到食what,我就會去食公司樓下嘅呢間譚仔三哥雲南米線!貪佢就腳同埋價錢嚟講都幾抵!(因為附近啲餐廳閒閒哋都要五十蚊樓上,呢到叫單餸三十五蚊有交易!今日有啲唔舒服,所以想食返清淡啲,就叫咗清湯!單餸嘅墨魚丸係有六粒架!雙餸好似得四粒!我覺得譚仔三哥嘅特別好味,同其他嗰啲麵店嗰啲比係有啲唔同,好似彈牙啲!唔知有冇人都係咁覺得呢?呢間分店整體環境都唔錯,啲阿姐服務態度都幾好,Lunch hour會比較多人,如果同朋友去食可能要等一陣位,一個人去食就多數唔使等即刻可以入!

墨丸清湯米線

墨丸清湯米線
2019-04-19 180 views
我相信好多人同我一樣都好鍾意食譚仔三哥米線,係佢嘅粉絲哈哈!無論晚餐定午餐都會有機會選擇食譚仔的。今日起身想食啲清淡嘅嘢,所以就揀咗食米線。平時都會點麻辣食嘅,但今日就想食清湯。叫咗墨丸走韭菜,清淡之選

2019-04-14
$40 (Lunch)
今次到譚仔唔係食米線係食小食~ 見到新出咗辛蒜燒茄子,茄子燒得剛剛好唔乾多汁,蒜香十足又夠辣好惹味😆 點埋解辣蘋果酸,飲三啖真係立即解辣!解釋唔到嘅神奇口味😂 一個燒茄子加一杯嘢飲,20幾蚊啱哂做茶點😋
2019-02-05 397 views
話説幾個月前,我到黃埔的譚仔三哥吃米線。當我吃到尾時,看見餐廳門外有幾個人在圍觀,還有人拿出手機拍照。含著貢丸和米線的我,心想: 有甚麼好拍呢?兩三職員出外了解後,回來時便趕緊把玻璃門關上。含著符竹和芽菜時,我心想:難道是剛在紅磡打劫珠寶店的賊人要上前拜訪!?門外人群散去後,我終於看到了。從餐廳職員竊竊私語下,我也聽到了。原來店外有隻老鼠!!經理知道後通知了其他職員,也叮囑冷靜。食客門都不察覺到這場生化危機逼在媚切! 但我知道,也很怕,可是我也不敢輕舉亡動, 只好假裝冷靜,夾起米線。到底會否有食客驚叫而發生人踩人?在我猜事情的發展時,經理拿起了紅色的掃把和產,獨自打開了玻璃門外出了!!我很緊張,也冒汗了,是因為米線的辣還是經理的舉動?我不清楚!看經理用產先封鎖牠退路再把牠趕出街外,用掃把拍打了幾下再壓制了牠!其他職員在店內一邊確保食客的生命財產安全,一邊看經理征戰沙場。就在這時候,經理打了一個眼色,跟另一位職員溝通後便拿了一桶滾水,這不速之客亦告一段落了。譚仔到而家我都仲有食, 我鍾意食重慶酸辣 或者麻辣十小辣加貢丸。 亦非常欣賞黃埔分店經理當時對老鼠嘅處理手法。你問香港地有幾多人會選
話説幾個月前,我到黃埔的譚仔三哥吃米線。

譚仔到而家我都仲有食, 我鍾意食重慶酸辣 或者麻辣十小辣加貢丸。 亦非常欣賞黃埔分店經理當時對老鼠嘅處理手法。你問香港地有幾多人會選擇視而不見? 但呢個經理冇咁做。

• 重慶酸辣貢丸
  • 麻辣貢丸
2018-10-21 788 views
中午身痕想食米線,咁最好最快選擇都係譚仔,一落街就係🤣不過我都覺得呢間譚仔真係好勁,幾時黎都幾乎坐滿哂人。不過又好彩未去到要排隊。同男友食就可以叫一碗再叫小食,因為真係偏大碗。今日揀左腩肉、墨魚🦑丸同竹笙,酸辣湯,再加左個豬耳同皮蛋做小食。一豬耳有分中口味同重口味🤣其實即係中辣同大辣。我地揀左中辣,唔了好多油都唔係話好辣既,但啲豬耳好韌、唔夠爽。男友話咁係代表佢唔夠新鮮😅皮蛋就還好啦,但係個蛋白位都係食過有更彈的。酸辣湯幾香,有唔少酸菜,竹笙同腩肉都夠爽夠香,墨魚丸就麻麻。食過幾間譚仔黎講,黃埔呢間叫做中等的,係正常水準,有啲個湯底更好。

皮蛋
豬耳
竹笙、墨丸、腩肉酸辣湯
2018-10-21
$50 (Lunch)
皮蛋
竹笙、墨丸、腩肉酸辣湯
2018-10-16 392 views
最近發現,公司附近竟然有一間譚仔,於是決定午飯的時間就立刻沖去譚仔了。譚仔永遠都是排長龍,店內也是很是很多人的,今天想來一個獨自午飯的時光,於是快速地都譚仔覓食了。很喜歡來到譚仔吃東西,就算一個人也不用擔心,當你有了位置後,就算行開了去拿食物,只要放下一些屬於你的而又不貴重的東西,別人是不會霸佔你的位置的,這是我的經驗。另外又很喜歡店內的職員爽快,記憶力十分好,就算幾多餸丶幾辣丶什麼麵也可以記得一清二楚。今天叫了一碗墨魚丸、竹笙、火腿三餸麵,不一會,我已經可以享受我的午餐了。很滿意今次這三個餸;火腿不太鹹,蜜丸彈牙有墨魚香味,而枝竹浸透了湯底及各材料的味道更加美味可口,湯底更是一絕,忍不住喝多幾啖,心想這個價錢,能夠做出這個質素真的超班了,教我如何不愛上譚仔呢!

2018-10-15
$47 (Lunch)
2018-09-16 354 views
糧尾首選譚仔三哥重口味既我對譚仔三哥簡直係有種心癮,時不時就會去食。黃埔依間係我成日會去,唔洗點排隊,新裝修完坐位空間亦算寬敞。最喜歡三哥酸辣,比普通酸辣味較濃,同麻辣一樣可選辣度。建議食唔到辣既朋友唔好揀辣度,揀左會較辣。每碗米線內附少量韮菜,芽菜同腐竹,不喜愛食配菜既朋友可以係落單果陣提前同侍應講走配菜喔。每次都係叫豆卜,魚片頭,三哥酸辣少米線$39 (唔做大嘥鬼,少米線仲減$1)。豆卜吸左酸辣湯既精華真的好好吃,不過要小心熱。朋友揀左麻辣小辣米線配韮菜同豆卜,一樣係少米線($38)。值得一讚係韮菜幾新鮮,食起上黎「唔老」又無渣。另一樣必叫既就係尖椒皮蛋 ($21),好惹味!!
糧尾首選

譚仔三哥

豆卜,魚片頭,三哥酸辣

麻辣小辣米線配韮菜同豆卜

另一樣必叫既就係尖椒皮蛋 ($21),好惹味!!
尖椒皮蛋
2018-09-13
2018-08-30 268 views
如你不是太挑食或第一次來的話,可以叫過橋米線,樣樣食材都有,共有17種餸,貴價啲嘅竹笙、 墨丸都有,炸醬、酸菜另上,米缐足2人每人一中碗的份量。而且價錢都好抵。再配上小食:雲耳重慶口水汁(中口味)微辣爽脆,$12咋。尖椒皮蛋,順帶講個小故事:當早期初光顧時,已很想吃佢,但見個紅油紅礑礑,應該很辣便放棄了。點知有一次剛巧有兩母子搭枱,那6-7歳的男孩大口大口的吃尖椒皮蛋,且面不改容,我才開始試吃。原來佢得個樣似辣,其實是很香的蒜油味,同皮蛋一起吃很夾,自此便每次必吃。不過你要有心理準備當天好大口氣哦。

再配上小食:雲耳重慶口水汁(中口味)微辣爽脆,$12咋。

尖椒皮蛋,
不過你要有心理準備當天好大口氣哦。
  • 尖椒皮蛋
  • 過橋米線,
我喜歡三哥的清湯, 不要問我原因, 喜歡就是喜歡, 哈哈!每次光顧都只會是腩肉豆卜米線清湯($37, 少米線減$1), 偶然會加上1份土匪雞翼($22).人不多的時候, 米線2-3分鐘就能上來.我通常會先喝幾口湯, 慰藉一下, 那個味道, 在別家是吃不同的.腩肉切成能「看透」的小薄片, 軟軟的.配上豆卜, 吸收了湯的味道, 就一個字-爽!然後一碟3只的土匪雞翼, 外脆內軟, 雞翼咬開的時候仍然有肉汁流出, 配上外皮的孜然粉, 實在非常惹味!!每一次吃完都會很滿足!
我喜歡三哥的清湯, 不要問我原因, 喜歡就是喜歡, 哈哈!
人不多的時候, 米線2-3分鐘就能上來.
腩肉切成能「看透」的小薄片, 軟軟的.
配上豆卜, 吸收了湯的味道, 就一個字-爽!
每一次吃完都會很滿足!
腩肉豆卜米線清湯
土匪雞翼
2018-08-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 腩肉豆卜米線清湯
  • 土匪雞翼
今晚食飯晏左,又唔想話食得太多,就諗住食個酸辣米線,唔太多之餘又開胃!所以就走咗去食三哥,呢間野我第一次食,個座位都幾舒服,三哥來講都算出濶落㗎啦,可能係新裝修嘅關係,我同阿囡兩個女食,囡囡點左(麥演)米線,我就點左過橋米線。打算將啲餸share一齊食。我個米線啲餸都幾豐富,我叫左重慶麻辣,10小辣,我自己覺得個頭怪怪地,一陣煮窿野嘅味!唔知係咪重慶都係咁,因為我第一次食重慶。阿囡個麥演正常,我哋兩個都加左凍飲!可以加嘢飲都算係咁,講真,食麻辣,都一定飲嘅。散叫都要比!今晚最勁嘅體驗係,啲阿姐講廣東話都好正,全部廣東話冇譚仔話😂😂😂
2018-05-07
Dinner
因工作關係,常要落區唔同區份同法團開會加班,所以一星期有5,6日都係外出用餐。今日加班地係黃埔,同同事先開餐後出發簽文件,因大廈近黃埔新邨,所以黃埔站出,但身邊位kong girl同事話唔想食飯會太飽濟,唔想太貴,提出食米線,於是就來了呢殊。小的平時都係愛吃米線之人,一星期都平均食一至兩次米線。但三哥好少食,之前都只食過2次,都係朋友想食而做陪食書僮而已。都有半年時間無食過了,點左個bb辣米線,配一堆餸,加杯凍奶茶做晚餐。米線湯底太淡,實無關辣度問題而影響湯底濃度,而係佐料配菜很少,無咩九菜、肉碎、葱粒等作調劑,從而影響到湯頭味淡,湯只有湯包,卻味淡如水。點既餸全部味好清淡,似係就咁白烚,似事前無醃製過或調味,肉淡味的,似浸了在水好一段時間而收縮帶點un,頗難咀嚼開來。冬菇還好,味道不過不失,再來係豆卜,又係白烚,無咩味。其實碗米線無咩油、無咩味,幾適合女仕們惠顧作減肥之用。不過在於無想要on diet而要求付費有合適食物水平要求既食客而言,就不合格了。一碗米線既湯底絕對係靈魂之所在,且配料少得可以,加錢加餸加配料都不足以中和番個湯既base濃郁度,餸又係無味,有欠用心,實在需要改善。

冬菇還好,味道不過不失,再來係豆卜,又係白烚,無咩味。

其實碗米線無咩油、無咩味,幾適合女仕們惠顧作減肥之用。

2018-04-17
2018-01-29 603 views
平時成日食開一餸/兩餸米線,好多人都叫我試過橋米線,所以有一日就同屋企人去咗試~ (一個人一定食唔哂,雖然平時好大食~)黃埔呢間分店都算大,分咗兩個area,其中一邊多客先開~ 因為daddy中意蕃茄湯,所以加$3轉咗個湯底,第一次食真係嚇親,個碗好大,好多米線,仲有魚蛋,墨丸,牛肉,豬肉,雞肉,豆卜。。。。。。!!!以$50幾蚊黎講真係好抵食:又足料又好味!(兩個人share都好飽!)小食方面,極力推薦土匪雞翼,好中意佢醃得好好,好入味!!

小食方面,極力推薦土匪雞翼,好中意佢醃得好好,好入味!!
Other Info. : 同店員溝通好問題,成日聽唔明佢地講咩~有時要佢地重覆幾次先聽得明xdxd
2017-11-26 770 views
Went to this popular noodles place.I am a big fan of food with tomato sauce or soup base.So I ordered the below noodles with tomato soup base. Normally, people will order spicy soup bases. The tomato soup base only have it after 14:00 daily.The soup had a rich tomatoes flour which I really like. There a quote a lot of noodles. Definitely an awesome place for “car noodles fans.Overall: rate 4/5

Overall: rate 4/5

Tomato  soup  base  noodles
Tomato  soup  base  noodles
2017-11-24 432 views
譚仔三哥米線之所以世界no.1 係因為真材實料如果要比宜段譚仔三哥米線一個期限----------會係一輩子!!!要講三哥入面我最鍾意食的係酸辣湯底加腩肉豆卜 ,最最最重要的是三哥的土匪雞翼,味道一流 令人流連忘返 垂涏三尺三哥的裝橫有一種摩登時尚的設計與生活,飲食,藝術結合。。。。。可惜10/11係我的譚仔革命日,再也冇機會食譚仔這次裏也算是我對譚仔三哥米線的遺言⋯⋯譚仔三哥萬歲!
譚仔三哥米線之所以世界no.1 係因為真材實料

味道一流 令人流連忘返 垂涏三尺

可惜10/11係我的譚仔革命日,再也冇機會食譚仔
這次裏也算是我對譚仔三哥米線的遺言⋯⋯
譚仔三哥萬歲!
2017-11-07
2017-11-24 310 views
曾經有人講過人一世物一世最重要開心得徹底,而我最愛嘅就係食譚仔三哥,每次我食譚仔三哥嘅時候都會回味無窮,與其要我唔再食譚仔三哥不如叫我去死,因為譚仔三哥嘅味道不單只係平民美食,更係老字號。上一次食譚仔三哥嘅時候係我同同學放學嘅時候去食,當我地做完assignment 感到筋皮力盡嘅時候,我地行過譚仔三哥嘅門口同大家樂嘅門口中間,我地果斷選擇三哥因爲佢地嘅香味四溢,令我地按捺不住內心嘅小激動,行入鋪內坐底即刻叫左個炸醬腩肉小辣加蒜泥白肉,認真冇得輸,份量充足口味一流而且價錢合理。更重要嘅係我同同學之間一齊食譚仔三哥嘅回憶,令我沒齒難忘。

更重要嘅係我同同學之間一齊食譚仔三哥嘅回憶,令我沒齒難忘。