西环向来是潮州人聚集地,正宗潮州打冷和潮州食材店比比皆是,这家是HKU附近小有名气的街坊潮州菜馆,屹立不倒20余载,连续多年获得米其林推荐。·店面干净亮堂,朴素的装修像大排档,适合聚餐。座位虽多,但人气更高,生意是要经常排队的那种旺。中午也满座,服务有些照顾不过来,但态度都蛮好。·菜品丰富,传统特色,量大实惠,午市饭餐性价比不输三送饭。食材新鲜,品质虽然赶不上高档餐厅,但价格足够震撼,在这样的街坊店,不就是吃个亲民和实在嘛,整体满意的。·在粤菜的三个分支中,潮州菜最为清淡,海鲜居多,善用卤水,镬气小炒相当考验功夫,熬好一碗糜也好比捡到了潮菜的敲门砖。循着这个思路点菜,一家潮菜馆的水准便能略知一二。·【菜脯】【咸菜】脆口的萝卜干透着腌制过后发亮的酱色,芥菜颗颗清脆、微微金黄,咸酸中夹杂着丝丝回甜。其他菜都没来,两碟杂咸已经忍不住夹了一筷又一筷,朋友感慨:家的味道。·【卤水大鹅肝拼鹅肉片】潮汕卤鹅的粉肝并非西餐中的肥肝,这一盘吃上去嫩滑软润,可以慢慢抿化,口感如同婴儿的肌肤。鹅肉有的切成薄片,有的带骨切块,但肉质都富有弹性和柔韧度,细腻的肌理中渗出卤水淡淡的清香。·卤汁的精彩之处在于,它在
【菜脯】【咸菜】
【卤水大鹅肝拼鹅肉片】
卤汁的精彩之处在于,它在各种配方的调和下达到了一种味型平衡,虽不浓墨重彩,但醇厚悠长,复合的咸甜鲜可以在舌尖回旋很久。
【驰名蚝仔饼】
一桌子清淡菜,不来几口重油料理似乎有些无趣,可惜等到这盘蚝仔烙姗姗来迟时已经很饱,再好吃也无法惊艳了。但客观来说,这道菜确实算得上必点,挑不出什么毛病,就差开瓶酒了。
外形让人瞪大眼睛,满满一盘蓬松的金黄,比常见的蚝仔饼厚了一倍,厚度赶超华夫饼,完全吃过瘾!蘸碟似乎是鱼露,蘸一点就已经带来浓郁的发酵鲜味。
均匀的粉浆与蛋液包裹着大颗柔嫩的蚝仔,中间部分带点绵糯,边缘酥脆挺立,足量的葱香把鲜厚滋味推向了一个更高的层次。
【蚝仔肉碎泡粥】
大份粥是得用“盆”装,有种想让人把头埋进去喝的豪迈。用料诚意满满,简直像是在肉里面捞米饭,除了弹韧的蚝仔和精瘦的肉碎还有咸鱼干,但相比潮汕粥的“汤泡饭”质地,我个人还是偏爱广府派的毋米粥。
【梅子蒸乌头】
梅子酱喜欢得不得了,酸得透亮,甜得温婉,回味无穷,在一桌菜中显得清新脱俗。可惜就是鱼蒸得太老,鱼肉碎到筷子夹不起来,还有的都拧在盘底了。
【瑶柱竹笙什菜煲】
就是大杂烩蔬菜煲,适合冬天吃的温暖汤菜,汤头依靠瑶柱和竹笙吊出一口鲜气,青菜和粉丝都很入味,竹笙泡发得弹软,但印象中我没吃到瑶柱。
【清心丸绿豆爽】
餐后一碗滋润微甜的热糖水真心舒服,这里面有绿豆、白果、糯糯的清心丸,浮在表面的脱皮绿豆是银杏落叶一样灿烂而温暖的颜色。
【XO酱西兰花虾球】
这道菜最一般就放最后写,看色泽就觉得太淡,吃起来也真没什么XO酱的浓郁滋味,虾仁够大只、够饱满,但不够脆弹。
2022-12-20
$180 (Lunch)
  • 蚝饼
  • 前菜
  • 鹅片
  • 蚝仔肉碎粥
2022-11-24 2327 views
今日晏晝同事帶我嚟咗依間超大嘅餐廳食飯。入面佢間開咗,環境就唔係靚㗎啦,不過都乾乾淨淨企企理理咁中午時間現場都係比較多中年大叔,餐牌方面來講網絡價錢都幾合理,應該話抵食先啱。揀咗個滑蛋蝦球河粉飲凍檸茶。凍檸茶表現正常,唔使額外加錢,幾鍾意個河粉份量好足,雞蛋確實係幾滑,花球已經去咗搶,亦都冇咩冰鮮未。河粉都係新鮮嘅,整體嚟講好滿意,大份得滯,一個人未必食得晒,下次會考慮同朋友share最唔滿意嘅地方係服務員成日上錯咗菜,上錯咗仲會問我哋不如算啦食佢上錯嘅嗰個就算,大家企硬啲話食返原本叫嗰個就OK 㗎啦😜😜😜

凍檸茶表現正常,唔使額外加錢,幾鍾意

2022-10-29 2026 views
舖頭座位非常多,但係無阻長長人龍,晚飯時間4人入座預等半個鐘頭。 有部分食物係其他餐廳比較難搵到,例如:脆皮糯米釀大腸、滷水大鵝肝、福果芋泥等,佢地味道都好出色,絕對會令人想返轉頭再食。 脆皮雞食落多汁多肉,但味道平時去飲既炸子雞差唔多,可能係一樣做法,所以無乜驚喜。 整體黎講,絕對會推薦過黎試食!

整體黎講,絕對會推薦過黎試食!
2022-10-20 3954 views
今日一行七人,於港島區行完山準備去嚐美食,大家都異口同聲想去德記食潮州菜因為之前曾經光顧過覺得食物很有質素,於是決定今晚食潮州菜。我們下午5.30已經到達食店門口,之前亦打電話問過是否需要訂位但回覆說時間尚早就不需要,不過下次訂位會比較確定。食店環境擠迫,枱與枱之間距離很近,幸好有膠板相隔會比較安全。餐牌分門別類:潮州鹵味($98~$338), 特色小食($38~$158), 雞鴨類($98~$256), 豬肉類($78~$98), 魚類($108~$298),牛肉類($98~$108),煲仔菜類($88~$238),湯、羹類($78~$228),豆腐類($88),海產類($98~$448),蔬菜類($78~$128),潮式粥、粉、麵、飯($55~$168)。我們最後點選了下列菜餚:先來了三碟前菜,每碟$9都算是經濟,花生香脆,咸酸菜味道小小甜甜酸酸很醒胃,豆干微辣很惹味。鵝片($138): 是吃潮州菜必點的,口感非常嫩淋,肉質肥瘦適中,但味道畧淡不夠入味。蠔餅($108): 我很喜愛吃蠔餅,賣相金黃色相當吸引,口感非常香脆但沒有油膩感,粉漿不算太厚,每粒蠔仔都很大隻,點些醋一起吃可減

我們最後點選了下列菜餚:
前菜
鵝片
蠔餅($108): 我很喜愛吃蠔餅,賣相金黃色相當吸引,口感非常香脆但沒有油膩感,粉漿不算太厚,每粒蠔仔都很大隻,點些醋一起吃可減油膩感。
蠔餅
鵝肝(大)($516): 口感非常嫩滑但欠鵝味,墊底的豆腐亦同樣嫩滑,吸收到鹵水汁咸味都很美味,雖然份量都算多但價錢偏貴,另外我會比較欣賞西式的烹調方式。
鵝肝(大)
沙嗲牛肉芥蘭($98): 看一看賣相已經覺得醬汁比較多和濃但味道卻畧為淡而且牛肉口感太淋疑似加了鬆肉粉,芥蘭爽口清甜。
沙嗲牛肉芥蘭
豉椒炒鵝腸($148): 鵝腸口感爽脆而且腸吸收了豉汁的味道非常惹味,青椒、洋蔥的配菜都很爽口清甜。
豉椒炒鵝腸
韮菜豬紅($78): 醬汁味道濃郁,九菜吸收了濃郁很入味,豬紅口感嫩滑而且份量算多,點些辣椒油更美味,而九菜口感幼嫩沒有渣。
韮菜豬紅
黃金墨魚卷拼蝦棗($118): 墨魚卷和蝦棗賣相都不油膩,口感亦很鬆脆,粉漿不算厚,裡面有墨魚和蝦粒,點些醋會更美味。
黃金墨魚卷拼蝦棗
蠔仔肉碎粥($148): 蠔仔大大粒夠份量,而且份量都算多,粥的味道咸適中,加埋肉碎冬菜芫茜和方魚一起吃特別美味。
蠔仔肉碎粥
反沙芋($98): 最後一碟當然是甜品作結尾,之前亦想點但侍應生說反沙芋售罄,可能時間尚早所以仍可點選,反沙芋的口感香脆,外脆內軟,可能現在是芋頭當灶,所以口感粉嫩味道香濃。
反沙芋
我們嚐過美味的潮州菜已經非常滿足,準備離開的時候已是晚上七時,門口已經有很多客人在等侯,這足以證明食店很有質素,客似雲來。
2022-10-01
蠔餅
豉椒炒鵝腸
黃金墨魚卷拼蝦棗
蠔仔肉碎粥
反沙芋
2022-10-08 1576 views
星期六中午貪近到德記食午餐,其實已知這間餐廳不是好野,但因為趕時間,沒諗到有這次不愉快經歷。首先一入門口,有個企門口嘅四眼大叔在呼喝我們嘟安心碼,其實已經拎了電話來準備嘟,我哋一路嘟一路鬧,話唔嘟唔比入,你唔好累我哋,我都冇話唔嘟,呢個四眼大叔一見人就鬧,擺明趕客唔想做。食物方面,其實明白係呢間餐廳不能有要求,叫了一個蝦球伊麵,麵條淋得發脹,沒味道,而且有鍋 lo, 難食之極。難怪呢間野大多區外人幫襯,西環街坊極少去幫襯!
難怪呢間野大多區外人幫襯,西環街坊極少去幫襯!
2022-10-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2022-10-07 1452 views
太耐無打冷,聞說呢間係米芝蓮星級,同幾個熟朋友一齊去試。事前問左開瓶費20蚊枝,抵!叫枝啤酒都唔止啦。點左滷水鵝片拼鵝肝,鵝肝夠滑,鵝片唔太咸,水準之作。又點左一份梅子池魚仔送酒,咸咸酸酸,池魚仔炸過但腥同硬,不是我杯茶。炸蠔餅是必點菜式,一上枱個份滿瀉嘅澎湃感令人嘩一聲,足足有兩大塊,如果人唔多嘅話,其實可以點一塊就夠。咬落脆口,不錯。脆皮糯米釀大腸,如果中意食糯米的話應該會幾中意,大腸炸得香口,份量足,但糯米易飽,食一兩舊就夠。香酥芋蓉鴨,朋友話係潮州菜代表作,嗯,咬落似芋蓉鴨肉多士,啖啖肉,好有滿足感。最喜歡是韭菜豬紅,味道剛剛好,份量好足,唔似出面啲豬紅一般淡而無味,送酒一流!總括而言,餸菜普遍夠水準,如果三五知己想搵個地方聚腳輕鬆邊食邊飲邊吹水,呢度係個好選擇。
2022-09-25 1151 views
參觀完香港大學(見到而家啲後生仔真係覺得自己好老,明明都唔係真係畢咗業好多年咋嘛😭),anyway ,廢話少講,之後去咗附近既德記潮州菜館食晚飯。啲嘢食大件夾抵食,兩個人嗌三個餸都食唔晒要打包返屋企lol非常推介大腸包糯米飯,大腸脂肪唔多,糯米飯唔知係咪加咗香芋,食落去有種軟淋淋嘅感覺😋胡椒豬肚湯都好飲,不過個人認為可以再辣少少。蠔餅唔腥,證明用嘅蠔非常新鮮👍兩個人晚飯先食咗三百零蚊,仲有得打包返屋企,真係非常抵食!

兩個人晚飯先食咗三百零蚊,仲有得打包返屋企,真係非常抵食!
2022-08-20 2063 views
極度失望的紅燒翅。賣成$228一小碗,成碗水汪汪,半両翅都無,湯水淡戊戊,無理由賣咁嘅價錢,其實係咪”水魚湯”嚟㗎?😫😤😠唔好咁樣呃客人啦唔該😡😡😡👎🏻👎🏻👎🏻同埋徳記係西環老店,以往以經濟實惠、食物質素主打。無嚟一段時間估唔到差成咁⋯⋯好快會成為街坊回憶。😞😞😞😞😞😣😣😣😣😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫😐😐😐😐🥱🥱🥱🥱😩😩😩
TakeAway
2022-07-31 2887 views
搬咗嚟西環差不多一年啦,經常路過德記買砵仔糕,但從未食過佢嘅潮州野😂。聽朋友介紹過佢喺西環都已係歷史悠久非常出名🤔所以今晚就嚟試下🤩,入到德記感覺裝修都比較傳統,服務員姐姐都好nice,唔會吹我地落單同吹我地還枱😄👍🏻睇menu樣樣都想食,感覺價錢都幾合理😆就算招牌滷水鵝肉片例牌都係$118~我地4個人因為樣樣都想食,最後叫左5餸1湯1粥加兩個甜點🥳😋1️⃣滷水鵝肉片…鹵水味濃,正常發揮2️⃣德記脆皮雞…正常燒雞味道,幾香口唔油膩,略嫌南乳味唔夠濃3️⃣馳名蠔仔餅💯…必食好足料👍🏼4️⃣香酥芋茸鴨…呢個餸唔係好多地方都有,呢度仲要做得唔錯👍🏼芋茸同鴨肉比例平均5️⃣脆皮糯米釀大腸💯…第一次食好有驚喜,大腸外皮好脆好乾淨🤭糯米炒得夠香6️⃣汕頭鮮味蟹粥…粥底唔錯…海鮮味就…😌7️⃣胡椒豬肚湯…如果多啲胡椒味就Perfect8️⃣福果芋泥…唔係齋甜,仲有小小鹹味,幾特別9️⃣清心丸綠豆爽💯…唔甜嘅甜品,勁多綠豆爽🙌🏻💯必食推介3️⃣馳名蠔仔餅5️⃣脆皮糯米釀大腸6️⃣汕頭鮮味蟹粥9️⃣清心丸綠豆爽總結:第一次食德記,話晒米芝蓮諗住價錢都應該唔會平得去邊,但原來又唔係喎,我哋四個人都係食咗$1020,勁抵😂食物真係無咩可以挑剔,樣樣都幾好,而

1️⃣滷水鵝肉片
…鹵水味濃,正常發揮
2️⃣德記脆皮雞
…正常燒雞味道,幾香口唔油膩,略嫌南乳味唔夠濃
3️⃣馳名蠔仔餅💯
…必食好足料👍🏼
4️⃣香酥芋茸鴨
5️⃣脆皮糯米釀大腸💯
…第一次食好有驚喜,大腸外皮好脆好乾淨🤭糯米炒得夠香
6️⃣汕頭鮮味蟹粥
…粥底唔錯…海鮮味就…😌
7️⃣胡椒豬肚湯
…如果多啲胡椒味就Perfect
8️⃣福果芋泥
…唔係齋甜,仲有小小鹹味,幾特別
9️⃣清心丸綠豆爽💯
…唔甜嘅甜品,勁多綠豆爽🙌🏻

💯必食推介
3️⃣馳名蠔仔餅
5️⃣脆皮糯米釀大腸
6️⃣汕頭鮮味蟹粥
9️⃣清心丸綠豆爽

總結:第一次食德記,話晒米芝蓮諗住價錢都應該唔會平得去邊,但原來又唔係喎,我哋四個人都係食咗$1020,勁抵😂食物真係無咩可以挑剔,樣樣都幾好,而重點又唔會吹人埋單交枱,嗰日見入座率都有七八成以上㗎,但食完都仲可以慢慢吹水,而家係香港食飯真係好難得架啦~

馳名蠔仔餅

脆皮糯米釀大腸
福果芋泥
清心丸綠豆爽
2022-07-03 1886 views
can u find a typical asia resto lunch where iced drink no need +2 hkd?i can tell u cannot find anywhere else unless at a hotel or luxury place or western food place."tak kee" is the remaining pearl in the ocean. lost star in the universe . A 10kg bag of ice cost 20$ and estimate can make over 30 iced drink. the cost of ice per cup is just 0.5 dollars around 50 cents. why the hell every where requires additional 2$ for the <0.5$ ice. i just doesnt make any sense. money is money right, they ar

money is money right, they are not NGO doing for nothing right!? everything need a cost right!? ok fine. shutup and take the 2$.
i can say only tak kee hv my greatest respect in food industry.

#food #likes #delicious #sweet #bhfyp #vegan #dinner #breakfast #cake #homemade #healthyfood #lunch #foodstagram #healthylifestyle #yum #foodphotography #dessert #foodblogger #foodlover #omicron #foodig #hkfoodpoet #閃電五連鞭
dry  fries  veef  noodle
2022-07-03
$52 (Lunch)
2022-06-29 1785 views
定時定候家庭聚會都會離間潮州菜館當然佢咁多年都亦都保持到水準一家人食飯叫支啤酒首先當然要叫我最鍾意加川椒雞 椒鹽白飯魚雞肉校或肉汁都保持到白飯魚當然要大條亦都要乾身豉椒炒蜆夠入味海蜇頭並大尾魷 陪左少少甜酸醬好開胃鹵水鵝片咁多年來哩嗰鹵水汁到無變好好味中式牛柳就差少少有啲鬆散 汁太多黃油烏頭 蠔餅必食之選椒鹽鮮魷 炸墨魚棗 有少少overcook 一家人食下飯黎度係首選飲下啤酒食下飯傾下計 仲有佢地嘅胡椒豬肚湯都好飲 豬肚亦都好乾淨 待下次再嚟
定時定候家庭聚會都會離間潮州菜館
中式牛柳就差少少有啲鬆散 汁太多
黃油烏頭 蠔餅必食之選

椒鹽鮮魷 炸墨魚棗 有少少overcook

2022-06-25 1600 views
今晚和幾位舊同事聚舊, 聽說這菜館是米芝連推介, 所以便來試試。忘記拍照沒圖片食物方面:胡椒豬肚酸菜湯: 湯料不算少, 但味道覺得偏淡, 既唱不到豬肚鮮味, 也沒有酸菜味。鹵水鵝: 不過不失, 肉有點韌, 鮮味欠奉。蠔餅: 合格, 炸得松脆, 蠔份量一般, 若可多加點葱和蛋, 該會更惹味。椒鹽鮮鱿: 用的該是魷魚鬚, 唔夠松脆, 可能也是雪魚, 沒有鮮味。 京都骨: 算是味道最好的一道菜, 肉切得較細塊。糖醋麵: 賣相較差, 顏色偏黑, 麵會散開, 這價錢有點不值。整體每度菜份量偏少。服務方面: 非常失望, 到晚上9時45分左右, 當時還有大約 6~7枱客人, 那個女服務員走過來叫我們去廁所, 話差不多收工。我們收拾物品準備離開, 她已走來收枱, 奇怪的是她竟然怪責我們坐了成晚! 整頓飯共消費了差不多$900, 唔算好抵食, 但受氣包你吃飽, 簡直貼錢買難受!
忘記拍照沒圖片

食物方面:
鹵水鵝: 不過不失, 肉有點韌, 鮮味欠奉。
京都骨: 算是味道最好的一道菜, 肉切得較細塊。
整體每度菜份量偏少。

2022-06-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2022-04-30 2098 views
米芝蓮四次推薦,是龍是蟲?🚇德記潮州菜館,香港大學站C2出口斜對面,裏面都幾大間,算乾淨企理。💰叫咗一個$418+10%的四人餐。🍗秘制潮香雞賣相好靚,但無味,無雞味無調味,肉霉,典型雪藏雞。🌟推薦指數:4/10🥦西蘭花青衣球魚肉份量都算多,西蘭花夠熟亦夠味,ok。🌟推薦指數:7/10🐖胡椒豬肚湯呢個好味,胡椒味較溫和,豬肚無怪味、唔韌。🌟推薦指數:7.5/10🦪馳名蠔仔餅份量超多!四人餐有兩大片,蠔仔有但唔算澎湃,唔腥,餅行酥鬆路線,但炸得比較油。整體普通。🌟推薦指數:5/10🍚玉蘭炒飯份量大,但一食落去覺得好重,係舌尖不能承受之重,其實即係太濕唔夠乾身,麻麻地。🌟推薦指數:4/10❌整體而言,唔值米芝蓮。📍德記潮州菜館 (西環)西環石塘咀卑路乍街3號G益豐大廈地下
米芝蓮四次推薦,是龍是蟲?

💰叫咗一個$418+10%的四人餐。

🍗秘制潮香雞
賣相好靚,但無味,無雞味無調味,肉霉,典型雪藏雞。
🌟推薦指數:4/10

🥦西蘭花青衣球
魚肉份量都算多,西蘭花夠熟亦夠味,ok。
🌟推薦指數:7/10

🐖胡椒豬肚湯
呢個好味,胡椒味較溫和,豬肚無怪味、唔韌。
🌟推薦指數:7.5/10

🦪馳名蠔仔餅
🌟推薦指數:5/10

🍚玉蘭炒飯
🌟推薦指數:4/10

❌整體而言,唔值米芝蓮。

📍德記潮州菜館 (西環)
西環石塘咀卑路乍街3號G益豐大廈地下
2022-01-10 2213 views
話說聖誕節大家都應該食西餐?但如果你冇一早book定位你真係個晚唔洗諗喇!🤣🤣🤣🤣咁食咩最唔洗等位???我地個晚一行4人就黎食打冷🤣🤣🤣🤣但你唔好話喎!!呢間聖誕都好多人黎食!妹妹食過所以佢發辦:鹵水拼盤蠔仔肉碎泡粥蠔仔餅香酥芋茸鴨韮菜豬紅小炒王潮式糖醋伊麵我自己最鍾意佢既香酥芋茸鴨!!!真係超級酥,而且芋茸好綿好正!食左兩件都唔夠喉🤣🤣🤣蠔仔餅佢既粉漿帶一點煙韌,而且煎得妹脆身,好多蠔仔而且又大大粒冇腥味!!!佢地呢間既小炒王我自己就一般潮式糖醋伊麵第一次食🤣🤣口感有點奇怪,唔係特別好食,試過就算喇,但友人勁鍾意食呢個!!仲特別推介~~~~其他菜式都係正常發揮,但佢cp值夠高,每人埋單都係百幾蚊,抵食!😋😋😋😋
話說聖誕節大家都應該食西餐?
但如果你冇一早book定位你真係個晚唔洗諗喇!🤣🤣🤣🤣
咁食咩最唔洗等位???
我地個晚一行4人就黎食打冷🤣🤣🤣🤣
但你唔好話喎!!呢間聖誕都好多人黎食!

妹妹食過所以佢發辦:

• 香酥芋茸鴨
  • 蠔餅
  • 滷水拼盤
2022-01-05 1533 views
🍔食物質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 💵價錢性價:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻  📸打卡指數: 👍🏻👍🏻    🪑環境衛生:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻  🤵🏻店員服務:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 fai今日同朋友去完赤柱影相,之後黎左德記食飯。  想知道又靚又好玩地方,   fai.lok.mode仲會社交平台分享張相攝影心得。  ______________________________  係西環好多年嘅潮州菜老店,一直都人氣都好高,碧綠川椒雞 例( $98 )川椒雞陣味幾香,個調味做得幾好,肉質都唔錯,但未去到好滑,可能炒得太大力,雞皮同雞肉好多分開左。韮菜豬紅 ( $68 )豬紅同韭菜都好多,豬紅唔會一夾就散,有啲口感又唔會好膠。椒鹽白飯魚  ( $98 )白飯魚細細條,食落唔會好油,炸得幾脆幾香口,夾啤酒就一流!鹵水鵝肉片拼什會鵝肉肉質嫩滑彈口,唔會痴牙,肥膏又唔會好多,比例岩岩好,馳名蠔仔餅  例( $98 )蠔仔餅份量係好多,例會有2大片蠔仔餅,唔多人可以淨係叫一片都夠食。煎得好香口,落左好多蠔,啖啖都咬到有蠔。馳名胡椒豬肚湯 ( $138 )湯好清,但唔會淡,胡椒味夠重,但又唔係一味得個嗆喉,料又
🍔食物質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
💵價錢性價:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸打卡指數: 👍🏻👍🏻
 🪑環境衛生:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🤵🏻店員服務:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

fai今日同朋友去完赤柱影相,
之後黎左德記食飯。
想知道又靚又好玩地方,
fai.lok.mode仲會社交平台分享張相攝影心得。
係西環好多年嘅潮州菜老店,
一直都人氣都好高,

碧綠川椒雞 例( $98 )
碧綠川椒雞 例
川椒雞陣味幾香,
個調味做得幾好,
肉質都唔錯,但未去到好滑,
可能炒得太大力,
雞皮同雞肉好多分開左。

韮菜豬紅 ( $68 )
豬紅同韭菜都好多,
豬紅唔會一夾就散,
有啲口感又唔會好膠。

椒鹽白飯魚  ( $98 )
椒鹽白飯魚
白飯魚細細條,食落唔會好油,
炸得幾脆幾香口,夾啤酒就一流!

鹵水鵝肉片拼什會
鵝肉肉質嫩滑彈口,唔會痴牙,
肥膏又唔會好多,比例岩岩好,

馳名蠔仔餅  例( $98 )
馳名蠔仔餅 例
蠔仔餅份量係好多,
例會有2大片蠔仔餅,
唔多人可以淨係叫一片都夠食。
煎得好香口,
落左好多蠔,啖啖都咬到有蠔。

馳名胡椒豬肚湯 ( $138 )
湯好清,但唔會淡,
胡椒味夠重,但又唔係一味得個嗆喉,
料又好多,食左好多豬肚都仲有。
2022-01-02
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
碧綠川椒雞 例
椒鹽白飯魚