2021-05-01 383 views
男朋友成日話呢間嘅牛丸佢細個成日黎食,覺得又抵又好食,今次咁啱經過尖沙咀就決定嚟試吓。.唔知係咪期望太大,食落嘅時候又唔覺得有咩特別,咁當然會比打邊爐任食嗰種嘅牛丸好食,其實牛味唔算特別重,但係有幾咬口嘅。.呢碗牛雜米價錢好抵,30幾蚊就一大兜,但真係太鹹啦,湯頭好鹹,同埋啲牛雜因為太入味嘅關係都好鹹,所以真係有少少失望。平心而論,以呢個價錢係尖沙咀甚至其他地方係好難會食到呢個份量嘅粉麵,以午市有呢個價錢來講其實都幾抵,不過我就麻麻哋佢哋嘅味道。
淨牛丸

牛雜米

2021-04-17 343 views
聽講間野出名,就去食下~本想試牛丸,去到姐姐介紹墨丸,仲話雙拼同價咁我就雙拼牛丸墨丸兩樣試晒啦!😆😆平時食開河粉,佢話冇河粉得米粉/麵(嗰時5點幾)姐姐話麵有「油麵」同粗麵我就叫左「油麵」點知!一嚟左係雲吞麵嗰啲幼麵喔~~原來係姐姐啲口音,係幼麵唔係油麵Anyway, 雖然同期望有唔同但食落都爽口,唔會鹼水味先飲一啖湯,好清甜,可以食牛丸先,口感唔錯,有啲香芹係入面,呢個位幾特別,我鍾意!仲好香肉味到墨丸,勁正!同佢張餐牌寫既野exactly一樣,就係爽口彈牙,鮮味濃郁🤤🤤我覺得仲正過牛丸呀~食左大半時加左啲辣椒油,冇咩特別,加唔加都得不過一開始就一定要食左個原味先,唔好比其他野蓋過左😆
聽講間野出名,就去食下~
本想試牛丸,去到姐姐介紹墨丸,仲話雙拼同價
咁我就雙拼牛丸墨丸兩樣試晒啦!😆😆

平時食開河粉,佢話冇河粉得米粉/麵(嗰時5點幾)
姐姐話麵有「油麵」同粗麵
我就叫左「油麵」
點知!一嚟左係雲吞麵嗰啲幼麵
喔~~原來係姐姐啲口音,係幼麵唔係油麵
Anyway, 雖然同期望有唔同
但食落都爽口,唔會鹼水味

先飲一啖湯,好清甜,可以
我覺得仲正過牛丸呀~

食左大半時加左啲辣椒油,冇咩特別,加唔加都得
不過一開始就一定要食左個原味先,唔好比其他野蓋過左😆
牛丸墨丸麵
2021-04-17
$36 (Tea)
牛丸墨丸麵
  • 墨魚丸
2021-04-12 265 views
尖沙咀海防道熟食中心(橋底)改頭換面之後,重新啟動,幾個月前開番立即幫襯,買咗幾次外賣德發牛丸,水準冇花冇假👍但堂食都係第一次,閒日,下午差不多三點,人唔太多,限聚令期間終於可以放心坐底叫碗牛丸米,加支細可樂,已經係人間美食,最重要係call番哂當年美好嘅回憶⋯⋯懷緬幾十年前拍拖會去食德發、到有咗細佬帶埋佢地會一齊去食德發、而家退左休就好休閑咁會再去食德發,青山依舊⋯😪講到牛丸水準,一様咁彈牙,湯底一樣咁清甜完全冇味精,再整多一支童年回憶嘅樽裝細可樂,乜都番晒嚟,一個字..好X正👍👍忍唔住食完都仲要再打包牛丸番屋企食
牛丸米粉

忍唔住食完都仲要再打包牛丸番屋企食
2021-04-08
$40 (Tea)
牛丸米粉
  • 牛丸米
  • 牛丸牛筋米
2021-03-28 247 views
👌🏻牛丸河/麵 $35牛丸一般般,唔彈牙,無爆汁,亦無乜牛味,混左芫茜係牛丸入面,就好似山竹牛肉球既牛丸版咁🤭河粉淋左少少,幼麵就好食d,有少少鹼水味,個湯清清地,唔重味精味道:6/10性價比:6/10-👌🏻咖央多士 $12多士厚既大大塊,咖央醬算多,每一啖都食到咖央醬,夠味😋,做小食$12黎講算唔錯!味道:7/10性價比:9/10-📍#德發牛丸尖沙嘴海防道390海防道熟食中心9號舖#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkrestaurant #美食 #香港美食 #外賣 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #港式 #大排檔 #魚蛋 #牛丸 #尖沙嘴 #尖沙嘴美食 #茶餐廳 #西多士 #尖沙咀好去處 #尖沙咀打卡
👌🏻牛丸河/麵 $35

性價比:9/10

📍#德發牛丸
尖沙嘴海防道390海防道熟食中心9號舖

2021-03-15
$40 (Lunch)
  • 牛丸麵
2021-03-24 292 views
#香港尖沙咀 熟食檔翻新後環境比以前的整齊了很多本來想吃牛丸的可惜賣光了🥺-◾️#牛腩米粉 HKD$35湯底感覺沒有以前的濃但味道也很多把蔥花拌下去會更香牛腩肉有點碎散 半肥瘦的牛腩咬下去很鬆軟米粉的份量很多!我一個女生吃不完全部🤣配有生菜兩條🥬不過不失的牛腩米粉路過想不到要吃什麼可以一吃-(各項滿分為5分)餐飲分數: 🌕🌕🌕🌗🌑環境分數: 🌕🌕🌗🌑🌑服務分數: 🌕🌕🌕🌑🌑價錢分數: 🌕🌕🌕🌖🌑回頭分數: 🌕🌕🌕🌑🌑-#德發牛肉丸 (尖沙咀)📍尖沙咀海防道390號熟食檔📞 2316 1179
#香港尖沙咀

但味道也很多
把蔥花拌下去會更香
牛腩肉有點碎散
半肥瘦的牛腩咬下去很鬆軟
米粉的份量很多!
我一個女生吃不完全部🤣
配有生菜兩條🥬
不過不失的牛腩米粉
路過想不到要吃什麼可以一吃

(各項滿分為5分)
餐飲分數: 🌕🌕🌕🌗🌑
環境分數: 🌕🌕🌗🌑🌑
服務分數: 🌕🌕🌕🌑🌑
價錢分數: 🌕🌕🌕🌖🌑
回頭分數: 🌕🌕🌕🌑🌑
#德發牛肉丸 (尖沙咀)
📍尖沙咀海防道390號熟食檔
📞 2316 1179
2021-03-06 267 views
對上一次食應該已經係五年前喇, 啱啱重開既時候想即刻黎食返超彈牙既牛丸,但剛開返既時候真係超級多人。琴日1:30 黎終於無曬d 人龍,但我都選擇左買外賣,雙丸河!牛丸都仲彈牙既,但好似無印象中咁彈,陳皮味重手左,味道都唔錯;但魚旦就真係不能再試,對我黎講係好腥🤢 ;同場加料連頭髮既生菜(但比起以前就地見到幾隻小強,頭髮都只係碎料)嗯 整體黎講 都係懷念以前味道多啲味道 7/10環境 6/10服務態度 7/10性價比 8/10

嗯 整體黎講 都係懷念以前味道多啲

味道 7/10
環境 6/10
服務態度 7/10
性價比 8/10

TakeAway
2021-01-31 397 views
今次嚟海防道熟食街市,決定試下德發牛丸。落單嘅時候,腦中幻想嘅係星爺喺食神入面嘅瀨尿牛丸,點知個牛丸麵嚟到,一食就發覺同凍肉舖嘅牛丸分別不大,可能好食少少啦🤏🏻 食得出有落陳皮,但除此之外就無咩特別。

$40 (Tea)
2021-01-15 433 views
牛丸米 $35▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪牛丸 爽 彈 🤣🤣真係可以當乒乓波打口感似潮州魚蛋 ▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪(๑•̀ㅁ•́ฅ)同坊間其他牛丸相比除左特別爽口~仲有好香陳皮味🍊另外落左冬菜 聽聞可以辟臊辣椒油夠辣 正👍
牛丸米 $35

辣椒油夠辣 正👍
牛丸米
牛丸米
2021-01-11 404 views
重新裝修後海防道熟食中心的食店都陸續開返哂而家企企理理又乾淨左好多終於可以黎試下出名的德發牛丸淨係牛丸好似太寡 所以叫左雙拼(反正同價)牛什拼牛丸 有牛肚牛腸牛蒡牛丸(不過得兩粒)招牌牛丸爽彈既 牛味頗濃 但又唔係話非常特別好食正常好食的牛丸啦 相對地牛什反而更正牛什份量足 牛腸洗得乾淨又爽口 牛肚夠腍夠入味一碗雙拼都係$35 夠抵食暖笠笠又飽肚
重新裝修後海防道熟食中心的食店都陸續開返哂
而家企企理理又乾淨左好多
終於可以黎試下出名的德發牛丸

淨係牛丸好似太寡 所以叫左雙拼(反正同價)
牛什拼牛丸 有牛肚牛腸牛蒡牛丸(不過得兩粒)
招牌牛丸爽彈既 牛味頗濃 但又唔係話非常特別好食
正常好食的牛丸啦 相對地牛什反而更正

牛什份量足 牛腸洗得乾淨又爽口 牛肚夠腍夠入味
一碗雙拼都係$35 夠抵食暖笠笠又飽肚
2020-12-13
Type of Meal
Tea
2020-12-25 365 views
近排見尖沙咀海防道熟食中心重開返,於是就入去幫襯下。最有興趣試嘅一定係德發牛丸,裝修後當然要試下佢既水準。當日揀咗雙拼牛丸牛筋米粉,加一碟白灼菜心, 雙拼米牛丸得兩粒,牛筋就有四至五條,可能對牛丸抱有太大期望,所以入口只是覺得一般般,牛丸應該加咗啲芫茜一齊打,所以牛肉味畀陣芫茜味蓋過咗😂牛肉出名彈,新鮮,juicy ,係粒牛丸內面完全揾唔到👎👎👎亦都完全食唔出係新鮮手打既,似係嗰啲急凍貨,完全令人好失望。
2020-12-24 365 views
已经吃了德发好多年了,他们的牛丸弹牙又充满牛肉味,吃完会念念不忘。 熟食中心重建后,很想再试试他们的牛丸。圣诞前夕早下班两个小时,刚好赶在六点前提早吃晚餐。由于每桌只能坐两人,也需等了10分钟才有位子。餐单很简单,都是几款面食为主,一碗面是35元,跟以前差不多。双拼也是一样价钱,不需要另外加钱。叫了至爱的牛丸河粉,先试他们的汤底,没有吃到味精,绝对真材实料,河粉本身没有味道,与汤一起吃会很好吃。只是牛丸有点小,不是太弹牙,牛味只是一般般。其实在尖沙咀来说,他们的价钱也颇实惠,但感觉没有以前好吃。

牛丸河

其实在尖沙咀来说,他们的价钱也颇实惠,但感觉没有以前好吃。

2020-12-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2020-11-23 443 views
得悉得發重開,決定要以探一探老朋友嘅心態去食! 記得第一次到這間大排檔,還是個拖着父親手的小女孩! 轉眼數十年,久不久來幫趁,就是吃那份老情懷! 裝修後,周圍環境没變,只是把熟食檔口及坐位從新規劃,眼見坐位集中在中心,比從前更密集,有D迫,在29·c 嘅天氣下,係熱嘅! 我在平日下午2:30到達但依然很多人等位! 好了,有位,決定來一個丸雜河! 牛丸依舊有陳皮香,牛肚淋及夠入味,不知怎的,覺得湯頭比從前淺色左,淡左D! 但不失美味,35 蚊的丸雜米,探過老朋友,食份情懷,還可以吧! 但一碗未必夠飽肚! 怕熱的朋友最好等天氣涼D先去幫趁!

丸雜米
2020-11-18 410 views
見到熟食市場開咗好多檔,一於嚟試吓呢一個咁出名嘅牛丸舖頭!首先係個環境太擠迫,嗰日大約2:00嚟到已經人山人海,食嘢嘅時候其實都幾大壓力,因為有個人會企係你後邊Mark住等住你張枱!講吓佢哋嘅招牌手打牛丸,我覺得係名過其實,牛丸嘅質地係好但係落得好重黑椒味同埋香葉味!同我expect既超多肉汁超Juicy唔同,有啲失望

闊別兩年,海防道臨時熟食中心重開,第一時間舊地重遊,本想到「華香園」吃豬扒,誰不知該店的豬扒已經售罄,怪不得紙近全場滿座的熟食中心內,只得該店特別地有多張沒人佔據的空桌。既入寶山,豈能空手而回,立刻執行 Plan B,移步到以昔日以牛丸馳名的「德發牛丸」,以一碗「牛丸牛筋雙拼麵」配以一罐冰凍汽水作為晚餐,再加多一碟「咖央多士」與太太分嚐。其實我本來是想叫「牛丸牛腩雙拼河粉」的,但牛腩與河粉原來跟鄰店的招牌豬扒一樣,早已售罄。其實我也不算太晚來,才晚上六時不到我便來到了,但可能這天是星期日,午市的客人已把牛腩和河粉一早掃光了吧!我還算幸運,下單時還有牛丸,到我吃到半途,我便聽見就連牛丸也已賣光,實在誇張。也許是臨時改變計劃而來幫襯吧,我對這晚餐沒抱有多大期望,期望這是一頓美味精彩的晚餐,所以即使這晚餐不算得好,也沒有怎麼失望。平心而論,這「牛丸牛筋雙拼麵」的牛筋是蠻好的,軟腍滑,而且份量多,不過那招牌牛丸只是細細一粒,口感不足,不夠彈牙,加了陳皮的牛丸雖然加添了陳皮的香氣,但兩顆牛丸味道濃淡不一,其一一吃便可感受到當中的陳皮味,另一顆牛丸卻幾近不能吃出來,品質參差。麵條與湯也只一般。至於

也許是臨時改變計劃而來幫襯吧,我對這晚餐沒抱有多大期望,期望這是一頓美味精彩的晚餐,所以即使這晚餐不算得好,也沒有怎麼失望。平心而論,這「牛丸牛筋雙拼麵」的牛筋是蠻好的,軟腍滑,而且份量多,不過那招牌牛丸只是細細一粒,口感不足,不夠彈牙,加了陳皮的牛丸雖然加添了陳皮的香氣,但兩顆牛丸味道濃淡不一,其一一吃便可感受到當中的陳皮味,另一顆牛丸卻幾近不能吃出來,品質參差。麵條與湯也只一般。至於「咖央多士」,咖央醬是多的,但味道也只是平平而已。
不抱太大期望,便沒有太大失望,這頓晚餐雖然只是普普通通,一試可也無妨。
Type of Meal
Dinner
2018-12-03 2276 views
尖沙咀都有大排檔?! 恕我孤陋寡聞,原來廣東道新港中心隔離的街市都有好野食👀 《牛腩牛丸米》牛丸好有牛味無雪味 彈牙唔使講 牛腩湯底無味精 要即刻追加淨牛丸🙋#捐窿捐罅系列 #尖咀抵食之選---------價錢:湯粉$30(雙拼同價)淨牛丸 $30地鐵九龍公園出口---》垃圾站🙊同新港中心中間(花檔入口)直行穿過街市菜檔就見到💃🏻
#捐窿捐罅系列 #尖咀抵食之選
---------
價錢:湯粉$30(雙拼同價)
淨牛丸 $30