闊別兩年,海防道臨時熟食中心重開,第一時間舊地重遊,本想到「華香園」吃豬扒,誰不知該店的豬扒已經售罄,怪不得紙近全場滿座的熟食中心內,只得該店特別地有多張沒人佔據的空桌。既入寶山,豈能空手而回,立刻執行 Plan B,移步到以昔日以牛丸馳名的「德發牛丸」,以一碗「牛丸牛筋雙拼麵」配以一罐冰凍汽水作為晚餐,再加多一碟「咖央多士」與太太分嚐。其實我本來是想叫「牛丸牛腩雙拼河粉」的,但牛腩與河粉原來跟鄰店的招牌豬扒一樣,早已售罄。其實我也不算太晚來,才晚上六時不到我便來到了,但可能這天是星期日,午市的客人已把牛腩和河粉一早掃光了吧!我還算幸運,下單時還有牛丸,到我吃到半途,我便聽見就連牛丸也已賣光,實在誇張。也許是臨時改變計劃而來幫襯吧,我對這晚餐沒抱有多大期望,期望這是一頓美味精彩的晚餐,所以即使這晚餐不算得好,也沒有怎麼失望。平心而論,這「牛丸牛筋雙拼麵」的牛筋是蠻好的,軟腍滑,而且份量多,不過那招牌牛丸只是細細一粒,口感不足,不夠彈牙,加了陳皮的牛丸雖然加添了陳皮的香氣,但兩顆牛丸味道濃淡不一,其一一吃便可感受到當中的陳皮味,另一顆牛丸卻幾近不能吃出來,品質參差。麵條與湯也只一般。至於

也許是臨時改變計劃而來幫襯吧,我對這晚餐沒抱有多大期望,期望這是一頓美味精彩的晚餐,所以即使這晚餐不算得好,也沒有怎麼失望。平心而論,這「牛丸牛筋雙拼麵」的牛筋是蠻好的,軟腍滑,而且份量多,不過那招牌牛丸只是細細一粒,口感不足,不夠彈牙,加了陳皮的牛丸雖然加添了陳皮的香氣,但兩顆牛丸味道濃淡不一,其一一吃便可感受到當中的陳皮味,另一顆牛丸卻幾近不能吃出來,品質參差。麵條與湯也只一般。至於「咖央多士」,咖央醬是多的,但味道也只是平平而已。
不抱太大期望,便沒有太大失望,這頓晚餐雖然只是普普通通,一試可也無妨。
Dinner
6 day(s) ago 31 views
牛丸米 $35▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪牛丸 爽 彈 🤣🤣真係可以當乒乓波打口感似潮州魚蛋 ▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪(๑•̀ㅁ•́ฅ)同坊間其他牛丸相比除左特別爽口~仲有好香陳皮味🍊另外落左冬菜 聽聞可以辟臊辣椒油夠辣 正👍
牛丸米 $35

辣椒油夠辣 正👍
牛丸米
牛丸米
2021-01-11 57 views
重新裝修後海防道熟食中心的食店都陸續開返哂而家企企理理又乾淨左好多終於可以黎試下出名的德發牛丸淨係牛丸好似太寡 所以叫左雙拼(反正同價)牛什拼牛丸 有牛肚牛腸牛蒡牛丸(不過得兩粒)招牌牛丸爽彈既 牛味頗濃 但又唔係話非常特別好食正常好食的牛丸啦 相對地牛什反而更正牛什份量足 牛腸洗得乾淨又爽口 牛肚夠腍夠入味一碗雙拼都係$35 夠抵食暖笠笠又飽肚
重新裝修後海防道熟食中心的食店都陸續開返哂
而家企企理理又乾淨左好多
終於可以黎試下出名的德發牛丸

淨係牛丸好似太寡 所以叫左雙拼(反正同價)
牛什拼牛丸 有牛肚牛腸牛蒡牛丸(不過得兩粒)
招牌牛丸爽彈既 牛味頗濃 但又唔係話非常特別好食
正常好食的牛丸啦 相對地牛什反而更正

牛什份量足 牛腸洗得乾淨又爽口 牛肚夠腍夠入味
一碗雙拼都係$35 夠抵食暖笠笠又飽肚
2020-12-13
Tea
2020-12-25 130 views
近排見尖沙咀海防道熟食中心重開返,於是就入去幫襯下。最有興趣試嘅一定係德發牛丸,裝修後當然要試下佢既水準。當日揀咗雙拼牛丸牛筋米粉,加一碟白灼菜心, 雙拼米牛丸得兩粒,牛筋就有四至五條,可能對牛丸抱有太大期望,所以入口只是覺得一般般,牛丸應該加咗啲芫茜一齊打,所以牛肉味畀陣芫茜味蓋過咗😂牛肉出名彈,新鮮,juicy ,係粒牛丸內面完全揾唔到👎👎👎亦都完全食唔出係新鮮手打既,似係嗰啲急凍貨,完全令人好失望。
2020-12-24 131 views
已经吃了德发好多年了,他们的牛丸弹牙又充满牛肉味,吃完会念念不忘。 熟食中心重建后,很想再试试他们的牛丸。圣诞前夕早下班两个小时,刚好赶在六点前提早吃晚餐。由于每桌只能坐两人,也需等了10分钟才有位子。餐单很简单,都是几款面食为主,一碗面是35元,跟以前差不多。双拼也是一样价钱,不需要另外加钱。叫了至爱的牛丸河粉,先试他们的汤底,没有吃到味精,绝对真材实料,河粉本身没有味道,与汤一起吃会很好吃。只是牛丸有点小,不是太弹牙,牛味只是一般般。其实在尖沙咀来说,他们的价钱也颇实惠,但感觉没有以前好吃。

牛丸河

其实在尖沙咀来说,他们的价钱也颇实惠,但感觉没有以前好吃。

2020-12-24
2020-11-23 321 views
得悉得發重開,決定要以探一探老朋友嘅心態去食! 記得第一次到這間大排檔,還是個拖着父親手的小女孩! 轉眼數十年,久不久來幫趁,就是吃那份老情懷! 裝修後,周圍環境没變,只是把熟食檔口及坐位從新規劃,眼見坐位集中在中心,比從前更密集,有D迫,在29·c 嘅天氣下,係熱嘅! 我在平日下午2:30到達但依然很多人等位! 好了,有位,決定來一個丸雜河! 牛丸依舊有陳皮香,牛肚淋及夠入味,不知怎的,覺得湯頭比從前淺色左,淡左D! 但不失美味,35 蚊的丸雜米,探過老朋友,食份情懷,還可以吧! 但一碗未必夠飽肚! 怕熱的朋友最好等天氣涼D先去幫趁!

丸雜米
2020-11-18 328 views
見到熟食市場開咗好多檔,一於嚟試吓呢一個咁出名嘅牛丸舖頭!首先係個環境太擠迫,嗰日大約2:00嚟到已經人山人海,食嘢嘅時候其實都幾大壓力,因為有個人會企係你後邊Mark住等住你張枱!講吓佢哋嘅招牌手打牛丸,我覺得係名過其實,牛丸嘅質地係好但係落得好重黑椒味同埋香葉味!同我expect既超多肉汁超Juicy唔同,有啲失望

2018-12-03 2206 views
尖沙咀都有大排檔?! 恕我孤陋寡聞,原來廣東道新港中心隔離的街市都有好野食👀 《牛腩牛丸米》牛丸好有牛味無雪味 彈牙唔使講 牛腩湯底無味精 要即刻追加淨牛丸🙋#捐窿捐罅系列 #尖咀抵食之選---------價錢:湯粉$30(雙拼同價)淨牛丸 $30地鐵九龍公園出口---》垃圾站🙊同新港中心中間(花檔入口)直行穿過街市菜檔就見到💃🏻
#捐窿捐罅系列 #尖咀抵食之選
---------
價錢:湯粉$30(雙拼同價)
淨牛丸 $30
2018-11-29 1639 views
臨時街市熟食11月30日政府收番大裝修14個月 點都要去回味吓特色地方 免日後後悔晏咗出發 12點幾至去到 撞啱食宴時間呢間特別人山人海 何其壯觀排咗1條隊買外賣 企咗一堆人等位阿姐話: 揾倒位坐定定至可以落單眼快動作快 見有客起身即攝入2位剩牛丸~ $32 有8粒份量多(冇牛筋丸嘅)口感唔錯 有牛味 唔係死彈 又唔係傳言中咁勁 不過不失啦多人等位 有得食已經滿足晒牛什湯米粉~ 牛什一般 見油菜送幾條米粉 叫咗件咖央 $15 烘麵包一塊擦咗醬 唔識欣賞14個月好快過 如果政府唔變掛 ……日後一定會再幫襯 新舊地方比照一吓
臨時街市熟食11月30日政府收番

牛什湯米粉~ 牛什一般
見油菜送幾條米粉

叫咗件咖央 $15 烘麵包一塊擦咗醬
唔識欣賞

14個月好快過 如果政府唔變掛 ……
日後一定會再幫襯 新舊地方比照一吓
咖央
2018-11-27
$40 (Lunch)
  • 淨牛丸
2018-11-21 933 views
細個去食既大牌檔真係好多都拆哂海防道街市我都去過幾次見佢月尾就要清拆重建😢真係點都要食多次連我呢d怕污糟港女都吸引到去食入到去感覺就好似去左泰國食街邊野既feel環境真係0🤔有潔癖我諗你入到去都會調頭走😂尤其夏天黎真係會崩潰不過而家既天氣都涼爽11月29就拆啦 最後幾日去試下啦 -🥪咖央多($13)🍜牛丸米($32)雖然呢度出名係牛丸但我係為左個咖央多而黎☺️黎左三次都有叫呢個好厚既多士 加上滿瀉既咖央醬真係正🤤牛丸係呢度招牌食落都算彈牙 但牛味唔重其實都一般🤔米粉份量都少冇d人吹到咁天上有地下無
細個去食既大牌檔真係好多都拆哂
環境真係0🤔有潔癖我諗你入到去都會調頭走😂
尤其夏天黎真係會崩潰
不過而家既天氣都涼爽
11月29就拆啦 最後幾日去試下啦
🥪咖央多($13)
🍜牛丸米($32)
雖然呢度出名係牛丸
食落都算彈牙 但牛味唔重
其實都一般🤔米粉份量都少
冇d人吹到咁天上有地下無
2018-11-18 1627 views
牛丸當中,筆者最愛是在潮州吃的牛丸,那牛丸就如電影 “食神” 中,火雞姐用雙手打造牛肉的感覺,肉質鮮味夠彈牙。最近得知西環翁記老闆娘突然離世,香港僅餘的好味牛丸買少見少了😭😭😭今日天氣漸涼,決定走進海防道熟食檔的德發食其牛丸米。曾幾何時,這個熟食檔話拆又唔拆⋯⋯所以曾經有段日子,很擔心尖沙咀這檔好味牛丸隨時冇得食。之後過了一段日子又冇事,不知不覺間,好像廿多年前的事了⋯⋯所以每逢秋涼後便會久不久過來回味一下。中午12:00pm 唔算多人,還可以找到心儀位置坐下每次到來,筆者都十分專一,只會點牛丸米這𥚃好處在於劃一收費,每碗$32,雙拼同價,想一次過滿足兩個願望,都唔會增加收費,值得一讚。他們是逢星期三休息的,曾好幾次自己冇記性摸門釘。他們的辣椒油是佔其一個重要的角色。牛丸米$32,生菜一條,加一匙葱花,完美配搭湯底有淡淡的腩汁味道。牛丸夠彈牙,米粉軟硬度適中,美味非常。可是最近他們要暫別了,因為由11月30號開始進行十四個月的裝修,大家記得勿摸門釘,但他們會在每個星期五的10:00am-16:00pm 在店前的士多旁,售賣牛丸,滿足各位食客,一解牛丸癮之苦。老實說,外賣牛丸$140/一

今日天氣漸涼,決定走進海防道熟食檔的德發食其牛丸米。
曾幾何時,這個熟食檔話拆又唔拆⋯⋯
所以曾經有段日子,很擔心尖沙咀這檔好味牛丸隨時冇得食。
之後過了一段日子又冇事,不知不覺間,好像廿多年前的事了⋯⋯
所以每逢秋涼後便會久不久過來回味一下。

中午12:00pm 唔算多人,還可以找到心儀位置坐下

每次到來,筆者都十分專一,只會點牛丸米

他們是逢星期三休息的,曾好幾次自己冇記性摸門釘。

他們的辣椒油是佔其一個重要的角色。

牛丸米$32,生菜一條,加一匙葱花,完美配搭

湯底有淡淡的腩汁味道。

牛丸夠彈牙,米粉軟硬度適中,美味非常。

老實說,外賣牛丸$140/一斤,雖然有點貴,但每每買回家作火鍋之用,三兩吓手勢,家人就一掃而空。

希望他們裝修工程後,為了回饋各大食客的話,唔好咁快加價吧

• 牛丸米
2018-11-17 589 views
德發牛丸可謂是最好食既牛丸非常彈牙,好有牛味,仲有少許陳皮既香氣!第二度真係食咖到呢個味!佢在尖沙咀既暫時熟食市場開業咁耐,鍾意要面臨重建。要同大家暫別。好唔捨得下一定要黎食!仲要只叫牛丸!每一粒仍然好彈 好重牛味!未食既真係要黎食!!
德發牛丸可謂是最好食既牛丸
非常彈牙,好有牛味,仲有少許陳皮既香氣!
第二度真係食咖到呢個味!

好唔捨得下一定要黎食!仲要只叫牛丸!
每一粒仍然好彈 好重牛味!
未食既真係要黎食!!
-【再見•海防道街市2️⃣】等#🍋👧🏻 繼續介紹埋先🍽熟食中心入面其實冇分邊張枱屬於邊個檔口🥢 只要大概坐返係嗰個檔口附近 都可以落單 嗰日👧🏻同朋友 向同一個侍應🤵🏻叫晒兩個茶檔嘅嘢食🥪🍜大概這種就是街市裏的風味☺️平時呢啲知識唔會係學校學到呢😉-🔹牛腩牛丸麵($32)湯底🍲看上去很濃🐂 牛丸陳皮味濃 食第一啖唔太覺 慢慢會有陳皮甘香滲出來☄️牛腩夠腍 有幾條通菜🌱很夠 整體比較重味⭐️評分:6.5/10---------🏝環境:1/10🛋服務:3/10💲價錢:7/10💥翻兜指數:想再食就要等14個月之後😢/10-🍴餐廳名稱:德發牛肉丸 (尖沙咀)📍地址:尖沙咀海防道390號熟食檔-
【再見•海防道街市2️⃣】
等#🍋👧🏻 繼續介紹埋先🍽
熟食中心入面其實冇分邊張枱屬於邊個檔口🥢

只要大概坐返係嗰個檔口附近 都可以落單
平時呢啲知識唔會係學校學到呢😉
🔹牛腩牛丸麵($32)

湯底🍲看上去很濃🐂
⭐️評分:6.5/10
---------
🏝環境:1/10
🛋服務:3/10
💲價錢:7/10
💥翻兜指數:想再食就要等14個月之後😢/10
🍴餐廳名稱:德發牛肉丸 (尖沙咀)
📍地址:尖沙咀海防道390號熟食檔
2018-11-13 184 views
呢排成日要做物理治療 lunch想平平地解決 就黎到海防道臨時街市既熟食中心 其實就唔係好明點解叫臨時街市 明明個街市已經係到好耐 上次已經黎食過牛雜麵 味道都唔錯 但份量唔係好夠 我唔太鐘意牛肝同腎 所以今次想叫牛雜河走肝腎 但阿姐話佢聽唔明 講左幾次佢都係唔明 仲好忟 咁唯有轉牛肚河 牛肚都俾得幾多 味道正常喇 飽就唔夠飽嫁喇 貪佢夠平 唯有叫隔離檔既咖央多黎幫補
2018-10-11 723 views
其實如果唔係知道呢度就嚟拆我都唔會嚟得咁密。好彩最近天氣開始轉涼所以唔使食到身水身汗。因為下午先有會開, 所以今日索性晏啲先出門, 嚟食碗牛丸米先開工。坐底點左牛丸牛筋米,不過上枱就有啲后悔,因為單雙拼同價, 所以雙拼的話餸就少左, 牛丸得兩粒,早知就應該要牛筋米然後叫個淨牛丸啦!牛丸依然爽口彈牙👍👍,而牛根都好好味,保持到水準。值得讚賞嘅係佢個辣椒油夠哂辣,令到成碗粉更加惹味。聽講個臨時街市做到十一月底,十二月開始拆,工程要做一年, 但之後唔知仲會唔會開返呢啲檔仔呢!

2018-10-09
Lunch