2024-04-21 125 views
今天星期日,可能係因為睇電影係三十元關係,一到店內已坐了八成人,店內只有兩位樓面,當中包括收銀了一坐下就叫我地掃code點餐,她們只不斷不斷叫掃code下單想問關於餐牌上的事情,她都只叫你掃code,最後我下單後未能入到購物車下單,問她們我下不到單,她們邊行邊説,叫我們掃code下單,説她們好忙,下不了單最後迫我走人!如果你們覺得好忙,一係就加人手,一係就唔好接新客啦今時今日嘅服務真係好反映到香港餐飲業嘅夕陽

最後迫我走人!

如果你們覺得好忙,一係就加人手,一係就唔好接新客啦

今時今日嘅服務
真係好反映到香港餐飲業嘅夕陽
2024-04-21
Tea
嚟到九龍灣一間台灣菜館,鬧市中搵到呢間靜靜地嘅好去處,開心到不得了🎉!首先點咗個【紅燒牛筋牛肉乾伴粗麵】,牛肉嘅香氣夾帶少少甘甜,仲有一種嘆為觀止嘅深度;牛筋睇落彈性十足,一啖咬落去就知呢個筋係做足功夫慢火熬製出嚟,滋味正!而家講返啲麵,筋道得嚟唔硬朗,吸滿咗牛肉嘅精華,真係得意!轉頭攻擊【香煎雞扒肉燥飯】,雞扒嘅size一啲都唔小氣,厚實又香甜,肉燥飯嘅部分就更加令人驚喜,每一粒米飯都包裹住肉醬,啖啖肉嘅口感,加上肉醬嘅鹹香,想像下就曉得有幾滿足😋。飲品部分,我哋選咗【蜜桃紅茶】同【凍豆漿】,夏天熱辣辣嘅下,一杯清涼嘅飲品真係救星,尤其係個蜜桃紅茶,鮮甜得黎又唔死甜,飲咗嘅感覺就似喺果園漫步一樣。而家呢間店光顧咗幾次,每次嘅感覺都同之前嗰粒good唔同,一次比一次滿足,㗎下都會再嚟!🥳

朋友拉我去Emax嘅「台灣麵」試吓佢哋嘅下午茶,叫咗個咖哩叉燒麵,每一啖都香辣得嚟唔會太重口,麵頭夠彈牙,叉燒件件軟熟,嗜辣嘅朋友必試啊!炸水餃外皮炸得脆口,入面嘅餡料又豐富,沾啲醬料簡直係嘴福。話說返蕃茄湯米線,湯頭好夠味,酸酸甜甜、清新提神,面條滑溜溜,雞絲嘅清香配上湯底正!啲水餃啱晒愛清新口味嘅我😋。飲品方面,珍珠奶茶打得好過癮,即使係走甜,珍珠個個Q彈,夠哂口感。至於檸檬咸柑橘嗲到不得了,酸酸鹹鹹嘅口感解膩得好🍋。最後,個芝麻奶茶、紅豆奶茶、胚芽奶茶,都係下午茶嘅完美收尾。總括,「台灣麵」嘅下午茶性價比超高,食物大滿足,飲品嘅選擇又多,真係食得開心又滿足👍🏻。要搵份食物開心嘆,又唔洗花大錢,來Emax嘅「台灣麵」準冇錯!下次再約埋其他friend一齊黎!🥢🍜🍵

2023-11-29 278 views
店里那个短头发胖胖的女服务员,语气服务态度令人感觉很不舒服,还有你们早餐时间可以挂个大招牌在门口,说11点20分没有了,别等客人坐下点完早餐了再说没有再取消进门也不招呼也不说没早餐了,等别人扫码点完才一脸嫌弃说没早餐了,是客人的错吗????啊????住在这附近,吃过不下10次了,东西味道过得去,服务能不能提升下,来消费不是来看脸色的,为什么只招乎别人不招呼我,你招呼我说只有午餐,我就不会扫码点了早餐,既然你没有早餐了,为什么我还能扫码点到,既然我点到了,为什么还要被一脸嫌弃地说怎么还点早餐没早餐了,思考下吧
店里那个短头发胖胖的女服务员,语气服务态度令人感觉很不舒服,还有你们早餐时间可以挂个大招牌在门口,说11点20分没有了,别等客人坐下点完早餐了再说没有再取消[右哼哼]进门也不招呼也不说没早餐了,等别人扫码点完才一脸嫌弃说没早餐了,是客人的错吗????啊????
早餐B
2023-11-29
早餐B
  • 热百香果
2023-10-23 293 views
今日lunch 去咗呢間台灣餐廳食嘢想試下佢呢個雞刀削麵😊有少少失望😞雞嘅溫度係凍,面又唔算好熱。所以食落有少少怪。如果個湯再熱啲,同埋雞件上之前可以整熱少少會較好 。下次都係食其他飯就算了。
今日lunch 去咗呢間台灣餐廳食嘢
想試下佢呢個雞刀削麵😊
有少少失望😞
雞嘅溫度係凍,面又唔算好熱。所以食落有少少怪。
如果個湯再熱啲,同埋雞件上之前可以整熱少少會較好 。
下次都係食其他飯就算了。
3人食飯,12點11分入坐。 即使3個人都有選擇困難症,12點20都應該落完單。因為大家一陣重有野做。 去到大約12點30,個侍應話睇唔到我地張單。 明明係餐廳既系統出現問題,但職員卻用十分惡劣既態度質問我地既餐飲,最後更強制要求我們手寫點餐單。當手寫單寫完,叫侍應收回手寫單。 卻沒有人收單,只一味叫我地等等。 後來,係要我親自起身行去出餐位交回手寫單。 但侍應不但沒有認真睇單,淨係講"得得得! 一陣幫你!"。 如此惡劣的態度讓我感到非常不舒服。更糟糕既係,我睇到我既餐品其實一早已出爐,等待侍應們既送餐。但侍應則完全忽視我既餐品,再次"詢問"手寫單既內容。到12點45才把放到早已涼透既餐品送到桌上。食物的品質經過如此長既時間擺放變得相當差勁,口感極差。到最後買單,更要求只可支付現金,因為有同事出錯。 相信好多人都習慣左用電子方式支付餐費,餐廳既要求顯示出同事出錯客人封執手尾。幸好同行友人剛好有帶有夠既現金,否則場面應該相當可笑。我對於本次用餐既體驗感到非常失望,我係去食飯唔係去受氣。被職員強制要求我們手寫點餐單,而不是重scan code 落單,真係人生第一次。
Other Info. : 我對於本次用餐既體驗感到非常失望,我係去食飯唔係去受氣。被職員強制要求我們手寫點餐單,而不是重scan code 落單,真係人生第一次。
2023-10-18
Lunch
  • NA
2023-10-05 180 views
經常要過嚟返工 這間台灣面已經常常去食了今日 趁五點鐘趕得前食下午茶點了 酸辣麵配充滿材料大大碗酸度 不會很酸炸花枝丸 非常之熱彈口彈牙有味道但就是太鹹了一點落太多粉去調味飲品點了芝麻奶茶 那杯奶茶 濃厚的沖粉味道加上芝麻 不要求高就是了總而言之在九展不同的 簡單餐飲店之中這間都算值得一去的
經常要過嚟返工

那杯奶茶 濃厚的沖粉味道
加上芝麻 不要求高就是了
總而言之在九展不同的 簡單餐飲店之中這間都算值得一去的

2023-10-01
$46 (Tea)
2023-07-24 433 views
🇭🇰台灣麵·台式豬軟骨肉燥飯$62 l 珍珠奶茶+$7呢間我覺得比2樓嘅品味台灣料理好味 因為佢除咗個豬軟骨之外 仲會有啲生菜同滷肉飯 整體嘅配搭豐富啲😈😎佢個豬軟骨炆到全部淋晒 食落都唔錯 不過我嗌既時候諗唔到佢本身跟滷肉飯 所以又有滷肉又有豬軟骨 食到最後會有少少油膩🤭之後我今次仲加左個珍珠奶茶 個珍珠奶茶我自己就覺得大家唔洗加啦 佢飲落係偏港式少少 雖然珍珠口感算係唔錯😂😂·📍台灣麵 (九龍灣展貿徑1號國際展貿中心地舖)·#rbyeat#rby九龍灣#rby台灣菜
🇭🇰台灣麵
台式豬軟骨肉燥飯$62 l 珍珠奶茶+$7
台式豬軟骨肉燥飯

📍台灣麵 (九龍灣展貿徑1號國際展貿中心地舖)
#rbyeat
#rby九龍灣
#rby台灣菜
$70 (Lunch)
台式豬軟骨肉燥飯
2023-07-11 287 views
#悅來坊#大窩口#台灣面原來坊一帶都有唔少台灣食物最近去左間台灣面度食叫左一個豬軟骨肉燥飯豬軟骨見到有用八角同滷水炆炆得好好入味 又淋身👍🏻連肉燥飯一齊食一流🌟不過單獨食就會有啲鹹 多數都係配飯配麵比較入味否則就有少少重口味第二係白菜水餃肉燥粗麵水餃啖啖肉😋價錢便宜 偶然試一試都ok#荃灣#台灣#肉燥#豬軟骨#奶茶#18區美食#hkig#hkfoodie#instafood#instadaily#foodphotography#foodporn
#悅來坊#大窩口#台灣面

第二係白菜水餃肉燥粗麵
水餃啖啖肉😋
價錢便宜 偶然試一試都ok

2023-04-06 672 views
4月6日夜晚去星影匯睇戲,諗住去E Max台灣麵食晚飯跟住睇戲,點知9:13到達剷青店長已經話截數停止營業,明明寫營業時間至晚上10點,唔知點解咁早就唔做生意,是否生意太好?😡😡😡
2023-04-06
Dinner
2022-12-19 1077 views
去九龍灣國際展貿中心參加畢業禮,之後周圍搵食,搵到呢一間都叫做坐得舒適嘅台灣小店。第一次嚟,為咗樣樣都可以試吓,所以每人叫咗一個套餐。酸辣湯紅燒牛肉新竹米粉珍珠奶茶$87鴨肉羹塔香鹽酥雞肉燥拌麵珍珠奶茶$79之前以為展貿啲食肆價錢會比較偏貴,估唔到除咗價錢適中之外,份量都好大份,食得我地好飽飽,而且味道都唔錯,真心正👍🏻當日好凍,我飲咗杯熱珍珠奶茶之後,成個人都暖笠笠。所以如果我將來有機會再去九龍灣展貿,都會再試吓呢一間食店嘅其他食物。

第一次嚟,為咗樣樣都可以試吓,所以每人叫咗一個套餐。

酸辣湯
紅燒牛肉新竹米粉
珍珠奶茶

鴨肉羹
塔香鹽酥雞肉燥拌麵
珍珠奶茶

當日好凍,我飲咗杯熱珍珠奶茶之後,成個人都暖笠笠。

2022-12-11
$84 (Lunch)
2022-12-03 656 views
好味又抵食!一個set餐有齊哂🍛主食、🍲湯同🥟小食+🧋飲品!飲品方面還可以選擇🧋台式飲品!真係好正😋剛剛在樓上行完展覽鬼咁攰又餓,見到啲餐牌價錢合理又好似唔錯所以選擇落黎食呢間,食完即刻精力充沛😜!飽飽🤣!下次黎睇展覽都會繼續選擇黎呢間餐廳🍴食!
好味又抵食!
一個set餐有齊哂🍛主食、🍲湯同🥟小食+🧋飲品!
飲品方面還可以選擇🧋台式飲品!
真係好正😋
下次黎睇展覽都會繼續選擇黎呢間餐廳🍴食!
2022-11-29 392 views
每次經過觀塘九龍灣附近工作的話,當過咗午飯時間到咗到下午茶時候就會揸車過嚟九展,一來消費$100就有一個鐘free parking,啱晒駕駛人士一齊過嚟食飯消費~而台灣麵以前喺佐敦都有一間係我經常早餐嘅飯堂,但後期執咗亦都冇喺附近重開,所以每次經過九龍灣嘅時候都會過嚟回味一下佢哋嘅薑母奶茶,手撕雞米線~最鍾意佢哋嘅厚多士餐加$8 加配手撕雞米線(小碗)之前識個小食炸花枝丸不過不失今次是試炸鹽酥雞就一般般我最愛嘅都係佢哋嘅薑母奶茶(熱飲唔使加錢)
每次經過觀塘九龍灣附近工作的話,
最鍾意佢哋嘅厚多士餐

加$8 加配手撕雞米線(小碗)

之前識個小食炸花枝丸不過不失

今次是試炸鹽酥雞就一般般

我最愛嘅都係佢哋嘅薑母奶茶(熱飲唔使加錢)
薑母奶茶
手撕雞米線
薑母奶茶
手撕雞米線
2022-08-19 903 views
今日去了食台灣麵,這間台灣麵之前去過也覺得幾好食,而且選擇多,眼花撩亂,飽肚的有雞扒飯、吉列豬扒飯等等,又有粉麵餐例如充滿台式風味的滷蛋豆腐肉燥、滷水豬頸肉麵,又有比較港式的鮮茄牛肉麵等等。同事叫了煎豬扒飯,好鬼大塊,十分多汁,蕃茄味道濃郁但不覺太酸。豬扒肉質彈牙,啖啖肉,十分🈵️足。我叫了鹵水雞翼粗麵,雞翼有兩隻,醃得不錯,夠晒味👍🏻但又不會過鹹。粗麵整得幾好食幾爽口,個湯底正正常常不會太鹹這間餐廳最抵的是大部份餐都不超過$40,但是除了一般茶餐廳可配的港式飲品例如奶茶、咖啡,這間餐廳附送台式飲品。我們當天便叫了熱珍珠奶茶,奶味濃郁,珍珠很有咬口,但杯飲品不會太甜。如果叫凍飲港式凍飲加$4台式飲品加$7平時。台式飲品店一杯飲品動輒$30-$40,而這間餐廳食物連食物飲品的下午茶才不過$40,十分超值👍🏻

2022-07-17 650 views
下午茶常常都吃港式的茶餐,今天就到九龍灣國際展貿中心試吓食台式的下午茶餐。見這間餐廳的下午茶餐有很多選擇,既有台灣酸辣湯麵、滷蛋豆腐肉燥飯、滷水豬頸肉麵,又有其他港式的套餐例如雞腿沙律、豬扒包等等其中有一個百撘茶餐可以先選一個麵食,再選自己喜歡的小食。我選了芝麻手撕雞米線,以下午茶餐來說這個米線也不少,手撕雞嫩滑,加上香噴噴的芝麻味道,特別可口。我家了兩隻雞翼,鹵得幾好味!同事叫了酸辣麵,加上花枝丸,味道也正正常常,酸辣麵不會太辣。最好的是可以不用加錢便叫到台式珍珠奶茶!

最好的是可以不用加錢便叫到台式珍珠奶茶!