服務員才是上帝!湯匙筷子直接放桌上,桌子也未擦乾淨!要求服務員重新拿一次,服務員直接甩臭臉就走,讓顧客自己去拿餐具。而且店內有WiFi,進店時服務員直接拒絕告訴你。店員人品有問題!且大聲說話,服務質素好差!
2024-02-11 29 views
同屋企人喺附近搵嘢食,但係隔離嘅餐廳實在太多人,所以呢間係附近嘅台灣餐廳🥣呢度嘅主食唔算好貴,$88套餐可以選2款口味嘅粉面,仲有3款配料,個碗嘅設計都幾得意,但係麻辣湯冇得揀辣都幾辣吓🥵🥵🥵味道一般,溏心蛋唔入味、叫米粉上菜嘅時候已經無乜湯😢跟餐豆漿幾好飲,夠大杯👍🏻本身想食豆腐花,點知賣灑見到人地食芋圓甜品都幾大碗好似幾吸引台軒 (麗豪酒店) (沙田)沙田大涌橋路34-36號麗豪酒店地舖
味道一般,溏心蛋唔入味、叫米粉上菜嘅時候已經無乜湯😢
跟餐豆漿幾好飲,夠大杯👍🏻
本身想食豆腐花,點知賣灑
見到人地食芋圓甜品都幾大碗好似幾吸引

台軒 (麗豪酒店) (沙田)
沙田大涌橋路34-36號麗豪酒店地舖

2023-06-15 283 views
#搞串個pantry 今次繼續嚟到#沙田 住宅區搵嘢食😜,試吓一間台灣菜🍲。呢間舖頭坐得幾舒服💕,卡位係用梳化,不過座位唔算好多。今次嗌咗兩個套餐,分別係🔴鹽酥雞扒肉燥粗麵配肉鬆皮蛋豆腐($97),同埋🔵牛肉粗麵配炸花枝丸($110)。鹽酥雞扒肉燥粗麵🌟🌟🌟鹽酥雞扒炸得好脆🔥,而且雞肉都算多汁🍗,幾好食!而佢嘅粗麵同刀削麵嘅口感相似,煮得夠軟,又有少少咬口,口感唔錯🤤。而且配合埋肉燥一齊食🤩,好有台灣風味。牛肉粗麵(加牛油)🌟🌟🌟牛肉煮得好腍,口感好好。但係就略嫌湯底唔夠牛嘅香味,不過每枱都有寫住「牛油」嘅調味料🤩,加兩三羹入去湯底,即刻好有油脂感同牛香味🐮,仲有一啲紅燒嘅辣味㖭🌶️。推薦任何嘅湯麵都一定要加牛油調味料落去!炸花枝丸🌟🌟🌟份量好少,只係得四件切半嘅花枝丸😖,即係總共兩粒。但係整得好食,加咗椒鹽嘅調味,令到炸花枝丸好香口🥳!肉鬆皮蛋豆腐🌟肉鬆同埋豆腐嘅配搭好夾💕,醬料嘅甜甜鹹鹹,肉鬆嘅香味,加埋豆腐嘅豆香味、甜味,加上豆腐嘅香滑😋,喺口入面好順口!而且皮蛋🥚本身已經好正。不過入面加咗好多芫荽,呢個就各有喜好,如果唔鍾意芫荽嘅朋友,會覺得好有草青味,同埋濃郁芫荽味🤯。
#搞串個pantry

鹽酥雞扒肉燥粗麵🌟🌟🌟

牛肉粗麵(加牛油)🌟🌟🌟

炸花枝丸🌟🌟🌟

肉鬆皮蛋豆腐🌟
2023-05-21
2022-09-02 536 views
好香!好好味!湯非常濃郁而且番茄味很濃!蝦米撈起來很有味道!餐廳位置很好找,就在酒店樓下。服務員態度也是非常好的!我覺得這是非常棒的一家店,我覺得我還會繼續回購!
我覺得這是非常棒的一家店,我覺得我還會繼續回購!
TakeAway
2021-07-04 755 views
今日食評有✍🏻 台軒@麗豪酒店試食指數⭐️⭐️店舖衛生⭐️⭐️侍應態度⭐️⭐⭐️⭐((每項5⭐️為滿分)) · 麗豪酒店G/F有數間食肆食肆門口都在酒店外面因疫情的關係控制出入人流不方便但也我們都認為這個做法正確✅·台軒屬於性價比高的餐廳出品是快餐水準大部分食品都係微波爐加熱我哋係入座後才知道·晚餐點了1️⃣台式滷蛋飯⭐️⭐⭐️/5幾塊半肥瘦豬肉鋪面,味道正常滷蛋一隻切半飯汁較少,食到最後真係食白飯2️⃣牛肉麵蕃茄牛肉湯底加鹹酸菜⭐️⭐⭐️/3蕃茄牛肉湯底ok牛肉3塊,賣相靚但好un鹹酸菜要加$8微波爐叮出嚟有啲失望3️⃣芒果爆珠綠茶⭐️⭐⭐️/3飲品甜醬擺底大大粒冰鋪面底甜面凍一啲都唔好飲飲到最後我要撩開啲冰嚟食爆珠🥺4️⃣ 蘋果綠茶⭐️⭐/5同上,冇爆珠更加不值⭐️·可取之處係平二人160·599•Eat疫情下的食肆怕多人辛苦排得嚟又唔好食食外賣食到悶想岀去搵食又驚唔衛生·
今日食評有✍🏻
台軒@麗豪酒店
試食指數⭐️⭐️
店舖衛生⭐️⭐️
侍應態度⭐️⭐⭐️⭐
((每項5⭐️為滿分))
麗豪酒店G/F有數間食肆
大部分食品都係微波爐加熱
我哋係入座後才知道
晚餐點了
1️⃣台式滷蛋飯⭐️⭐⭐️/5
幾塊半肥瘦豬肉鋪面,味道正常
滷蛋一隻切半
飯汁較少,食到最後真係食白飯
2️⃣牛肉麵蕃茄牛肉湯底加鹹酸菜⭐️⭐⭐️/3
大大粒冰鋪面
底甜面凍一啲都唔好飲
飲到最後我要撩開啲冰嚟食爆珠🥺
4️⃣ 蘋果綠茶⭐️⭐/5
同上,冇爆珠更加不值⭐️
可取之處係平
食外賣食到悶
想岀去搵食
又驚唔衛生
2021-07-04
台軒裝修簡潔,座位唔算多,我哋嘅時剛剛遇上 繁忙時間,侍應人手不足,只有2位,所以點單、上菜真係要等,唯2位侍應都好勤快有禮,餐廳真係要增加人手蜂巢金錢牛肚牛筋大碗麵(麻辣湯底) $58+$5麻辣湯底辣度唔錯,但係唔夠香。金錢牛肚牛筋份量略少,金錢牛肚牛筋唔夠淋,但醃得幾入味補夠返。台式粗麵感覺麵質較薄,唔夠彈牙自選套餐(奮起湖鹽燒酥豬扒跟飯+夜市小香腸肉燥跟麵)+台式特飲+甜品 $83幾有創意,一邊係麵一邊係飯店奮起湖鹽酥豬扒只有三件,份量偏少,鹽酥豬扒炸得幾香口,都算外脆內軟,但豬扒本身肉汁唔夠多,食落有啲乾身。夜市小香腸肉燥。因為肉燥份量唔多,食到最後有啲變咗只係食白飯。夜市小香腸幾有台灣風味,藉得一叫跟餐可點台灣特飲,我叫咗珍珠奶茶,珍珠好有咬,幾Q口;茶底唔錯,味道幾有層次甜品係芋圓涼粉刨冰,芋圓雖然唔係Q口,但整體都唔錯,全個餐呢個價錢,算係唔錯揚揚整體評分:7//10揚揚環境評分:7.5/10揚揚味道評分:7/10揚揚服務評分:6.5/10 (人手不足,但係有禮貌)揚揚抵食程度:8/10揚揚返食機會:7/10

蜂巢金錢牛肚牛筋大碗麵(麻辣湯底) $58+$5

幾有創意,一邊係麵一邊係飯店

揚揚整體評分:7//10
揚揚環境評分:7.5/10
揚揚味道評分:7/10
揚揚服務評分:6.5/10 (人手不足,但係有禮貌)
揚揚抵食程度:8/10
揚揚返食機會:7/10

2020-06-22 1010 views
自從上年開始食過之後,間唔屎都會去幫襯。整體食物都好有水準,試過啲鹽酥雞扒豬扒,都炸得好脆,啲米粉亦好唔錯!個人最欣賞係佢嘅珍珠奶茶,啲奶好滑好creamy! 但今次同老婆兩個去食,我覺得食物質素有少少下降,唔知係咪因為好多人,眼見今日人手又比較少。而今次最唔舒服就係安排咗我哋坐最尾一排嘅座位,而一邊食嘅時候,不斷有好多文字同烏蠅飛來飛去,係真係不斷飛來飛去,好騷擾!搞到一邊食嘅時候心情都冇晒。希望今次真係偶然嘅事件啦,會繼續支持!

2020-06-18
$60 (Lunch)
2020-05-17 632 views
嗰日同阿黃老闆休閒晚餐,去返佢長期入住嘅麗豪酒店附近,呢間台灣野幾特別嗌咗個台式拼盤啊,皮蛋啊,仲嗌左小籠包,肉醬炒菜同埋粉皮!我真係好少同黃老闆食咁平嘅嘢,講真二百幾蚊,有時兩杯咖啡嘅價錢都唔止。但講真佢哋嘅美味程度,我覺得係物有所值。講真嘅呢啲小店亦都有一個野要留意好忙呢就唔好幫襯,免得人手爆炸而導致食物水平大幅下降,講真佢哋如果靜靜地慢慢做品質非常好。講真啦睇圖都知好食,價錢仲要係抵食!唔係旺嘅推介你去,如果你見佢已經做到死就放過佢啦!值得推介呢間我推介嘅差啲忘記讚下侍應,好鬼fit😉

嗌咗個台式拼盤啊,皮蛋啊,仲嗌左小籠包,肉醬炒菜同埋粉皮!

但講真佢哋嘅美味程度,我覺得係物有所值。

講真啦睇圖都知好食,價錢仲要係抵食!

唔係旺嘅推介你去,如果你見佢已經做到死就放過佢啦!

值得推介

呢間我推介嘅

差啲忘記讚下侍應,好鬼fit😉
台灣既紅燒牛肉麵喺香港同台灣都食過好多次,有啲餐廳煮得濃啲,有啲餐廳煮得清啲,但我相信大家都好清楚紅燒牛肉麵既湯底應該係紅紅地色。今日去左沙田呢間叫台軒既台灣餐廳食野,一心諗住食碗紅燒牛肉麵,但係間餐廳竟然比左碗咁既麵我!呢碗咁既麵,點都唔會係紅燒牛肉麵。湯底既顏色好明顯唔係紅燒牛肉麵,點睇都只係一碗清湯牛展麵。雖然一般食肆個餐牌都話圖片只供參考,但張圖碗麵完全唔係咁既樣架!攞黎參考都參考唔到啦。之後我有向店員反映碗麵黎錯左,點知佢仲堅持碗麵無問題!!呢間餐廳一定無下次!

之後我有向店員反映碗麵黎錯左,點知佢仲堅持碗麵無問題!!

呢間餐廳一定無下次!
今日10:15pm左右到,本身諗住食隔離叉燒大王,但因為我架車咁岩泊正係《台軒》門口,而且又未食過呢間,所以就試下😁入到去全場得四張枱,但一個侍應都冇,咁我同老公就坐低先。坐左5-6分鐘睇左陣Menu,準備好叫野食,終於有人喺水吧拎住4杯野出黎,當佢放低左4杯野比另一台客人,咁我就望左佢一眼(我冇舉手叫侍應),睇下佢有冇發現多左我地呢台客啦😅 望左一眼,阿姐即刻用帶口音既口吻講:「自己填得啦!唔洗望住我呀!唔洗望呀!」我都未黎得切反應,然後望望枱面發現,哪有筆呀🙄 即刻忍唔住火起,叫野食要自己填落張紙度,但又唔放定枝筆比客人,咩料呀?仲要無啦啦比人鬧左一野!望左一下姐,連「唔該」都冇講呀🤬 咩態度呀?!其實想搵錢,但又咁唔鐘意對客,仲要鬧客人,咁不如去做掃街啦,唔洗對客會得罪客人呀嘛~忍氣吞聲都叫食完餐飯,其實除左個例湯好咸之外,其他野食係完全冇問題的,唔算難食,但又稱唔上好味。不過因為今次被鬧,點都唔會有下次👎👎👎 食餐飯一肚氣😡 唉......另外發現:餐廳用既紙巾有樓上麗豪酒店Logo,心諗:呢間應該唔會係酒店旗下既餐廳掛....... 真係影響哂酒店既聲譽囉~ 如果係的話,我真

另外發現:餐廳用既紙巾有樓上麗豪酒店Logo,心諗:呢間應該唔會係酒店旗下既餐廳掛....... 真係影響哂酒店既聲譽囉~ 如果係的話,我真心呼籲麗豪酒店真係唔好再續租比呢間餐廳。
2020-03-13
2019-10-30 819 views
某次經過麗豪酒店,發現一家台式料理,滿心期待的點了考香腸肉燥飯跟溏心蛋肉燥麵。烤香腸肉燥飯 - 烤香腸跟台灣吃得到的味道差不多,肉燥多用瘦肉製造而成,吃起來很香很下飯,可是滷汁略嫌不足,吃到最後有點乾,還好隨餐附上一碗紫菜蛋花湯,可以補足滷汁不足的缺點。溏心蛋肉燥麵 - 麵底是用台灣小吃攤所用的陽春麵,湯底偏清淡,加了肉燥一起吃有不錯的效果,鹹甜適中,可惜溏心蛋達不到標準,稍微熟過頭,所以蛋黃色澤暗沉無光。炸雞排-單點來品嚐看看是否是台灣風味,建議新鮮出爐時馬上享用,口感、風味都屬於上等層次,不輸台灣連鎖雞排店,可以點一份來試試。其實每進去台式料理店都希望找到跟台灣一樣道地的味道,終於!這次遇到了,分享給愛吃台灣料理的人,一同品嚐。對了!餐廳門口本身有優惠券可以拿,使用後有9折優惠,可重複性使用,記得要先領取。
烤香腸肉燥飯 -
溏心蛋肉燥麵 -
炸雞排-
2019-10-07
Dining Offer
Coupon
  • 雞排
2019-10-07 497 views
覺得這店很乾淨 昔日少來這區,沒想到有這種地方,嘢食質素ok 而且不用加一非常非常好👍😁通常嚟到,都可以找到喜歡的位置坐 。店內的裝修,令人感到舒適。 畢竟是酒店的級數吧第一次來的時候叫了個肉燥雞翼飯 第二次來的時候叫了 豬手飯 有前菜有湯 非常大份好食,而且不會趕客要提早埋單,可以慢慢坐 剛好工作在附近時 都會想來吃東西。希望這店 繼續有好的發展,及多出不同的set lunch or tea set.那可多試不同的菜也可多坐 休息一下
覺得這店很乾淨

昔日少來這區,
沒想到有這種地方,
嘢食質素ok 而且不用加一
非常非常好👍😁

通常嚟到,都可以找到喜歡的位置坐 。
店內的裝修,令人感到舒適。
畢竟是酒店的級數吧

第一次來的時候叫了個

第二次來的時候叫了 豬手飯
有前菜有湯 非常大份

好食,而且不會趕客要提早埋單,
可以慢慢坐

剛好工作在附近時 都會想來吃東西。
希望這店 繼續有好的發展,及
多出不同的set lunch or tea set.
那可多試不同的菜
也可多坐
休息一下
豬手滷蛋飯
豬手滷蛋飯
2019-09-09 422 views
星期日晏咗起身,諗住同女朋友近近地喺沙田圍附近食早餐,經過台軒,見到無乜客,唔洗等位就諗住入去食。入餐廳時無人理,自己坐低,見到成堆職員喺廚房傾計,叫咗好多聲「唔該」,都無人理,最後有個應該係屬於廚房嘅職員應我:落單唔係我嘅,你搵第二個。叫咗成8分鐘,有個waitress 出咗黎,行過,冇理我,我又再講「唔該」,佢終於過黎,問佢:依家仲有冇早餐? 佢答:冇早餐架喇! 態度完全係趕客,唔想做咁,即刻同女朋友走,去第二度食野。
2019-08-31 390 views
我係一個好少食台灣野既人所以我唔知台灣野點先為之好味有日放工 同事帶左我黎台軒餐廳環境唔錯 好乾淨有塊玻璃望到廚房既作業我就試左脆香雞排肉燥飯加左台式奶茶首先有木耳做前菜同埋海帶湯唔覺係台灣風味 反而係中式味道btw食飯之前飲碗湯呢個idea 都好好然後到個肉燥飯 雞排係分開上呢我更方便咁將肉燥同d飯攪拌均勻再夾埋炸雞排一齊食味道普通 雞排唔夠juicy但份量都幾多而奶茶少甜左都係好甜珍珠偏硬可能台式標準係唔同d個人覺得炸雞係應該配可樂 而唔係奶茶希望飲品方面可以多少少選擇
我係一個好少食台灣野既人

可能台式標準係唔同d
個人覺得炸雞係應該配可樂 而唔係奶茶
希望飲品方面可以多少少選擇
2019-07-21 307 views
今日經過大頭蝦小姐落錯車、行錯路一陣子後,心情有點難過。覺得十分需要甜蜜蜜既糖水為自己充充電。相約友人於河畔花園聚餐,就選擇左有正餐又有甜品既台軒做聚腳點。朋友叫左三杯雞飯,而素來小妹都喜愛食素,所以就叫左一客甜品做降溫晚餐。黑糖芒果芋圓仙草蜜,黑糖味濃,但不算太甜。仙草頗有口感,比台式飲品店的有咬口。芒果量多口感甜、無渣。芋圓味道有點淡、但尚算煙韌。刨冰略嫌不夠細緻。已咪味道偏淡口感偏冧。價錢約$42,尚可接受。

價錢約$42,尚可接受。

2019-07-05