2017-07-25 759 views
聽朋友講 呢到既牛肉麵好好食今晚放工就一於過黎試下牛肉麵可以揀唔辣 少辣 中辣 同大辣唔係太食得辣既我 就揀左少辣食麵之前 先飲下啖湯都幾香 有少少藥膳味不過小辣 我都覺得辣左少少麵質唔係我預期既爽口 而係淋既牛肉煮得好淋👍🏻但整碗麵同牛肉 比例上 我都覺得少試完牛肉麵 仲想試埋牛根麵牛根也很不錯 很淋很入味👍🏻只是 份量也是略少了一點餐前小菜是每位客人坐下也會有的收費只是$6 很合理另外 我地點左雞絲拉皮無咩特別驚喜 但也不差 只是味道略淡左少少最後試埋紅油抄手微辣 皮厚左少少兩個人食埋呢個 真係飽了 少少意見係 侍應無咩提供過服務加茶都係要自己出聲
聽朋友講 呢到既牛肉麵好好食

少少意見係 侍應無咩提供過服務
加茶都係要自己出聲
2017-07-25
2017-07-05 408 views
夜晚去九龍城搵朋友攞嘢,攞完野順便喺附近搵食,盲中中嚟咗呢間台灣牛肉麵,第一次來食嘢。星期日晚黎都冇乜人,我哋兩個大人一個細路,即刻有位唔洗等。唔覺佢哋有卡位,但係竟然有BB櫈,都算幾好啦。我哋叫咗個二人套餐,燒排骨燒到過咗龍,好un呀,賽螃蟹好食,湯米線、雞絲粉皮、粟米湯都唔差,跟餐仲有一個滷肉飯架,不過太好味,比我老公食晒了,所以影唔到相,哈哈哈。最後落樓$250,晚餐黎講算抵食,雖然係二人餐,但係我哋兩大一細都夠食。環境唔差,坐得幾鬆動。

2017-07-02
2017-06-25 315 views
作為台灣人媳婦既地道香港人,對香港所謂的台式食店都沒太大祈望,以為味道似台灣口味,便帶台灣丈夫去試,結果又被炳! 今日嚟開九龍城唱K, 唱完行出嚟搵下午茶食。同行長者話唔食辣嘢,我喜愛的泰式無望。想入清真食牛肉餅,又冇位。行過幾條街見到台灣牛肉牛筋麵,唔辣,啱老人家了吧?叫了幾樣下午茶小食及牛肉麵,分別烤夫,筍,醉雞翼,三樣都好味的。(另水餃冇影,一般而已。)麻醬粉皮,醬料落得太孤寒,再加多少少醬汁更佳。再買外賣牛肉牛筋麵比丈夫,地道台灣人的食後感,湯頭濃味,牛筋都夠淋身,但麵質較硬。我問他似台灣的嗎?他說,都有七成半既,咁都好,唔駛比人炳。😂😂😂
2017-06-24
$50 (Tea)
2017-06-01 254 views
過完端午節,今日就復工,又不想食頹canteen,所以就算好熱,又曬,都係同同事行出九龍城食,要行3個字今次就揀左食台灣牛肉麵。呢間舖lunch可以一個湯麵或小菜加飯,再加一個小食,加埋都係$50蚊內就搞掂,唔算貴丫。今日揀左紅燒豬軟骨麵,加麻醬粉皮。先食麻醬粉皮,青瓜絲夠幼,粉皮唔會太厚,撈埋芝麻醬食,口感清新,又幾好食喎再黎食紅燒豬軟骨麵,先試湯底,湯唔會太濃,味道剛好。豬軟骨夠淋,可以食埋啲骨Lunch係九龍城諗唔到食咩,都可以考慮下呢間

今日揀左紅燒豬軟骨麵,加麻醬粉皮。

Lunch係九龍城諗唔到食咩,都可以考慮下呢間
2017-05-31
2017-04-18 330 views
下午茶時間黎到,人山人海,除左價錢實惠,果碗鹵肉飯真係好好味!雖然油d,但係真係有食完再食既衝動。牛肉麵就一般,用牛腱黎整湯可以,可能我真係覺得飯好食d😂飲豆漿同菊米蜜桃特飲都係$8,真係抵到暈。鹽酥雞都不太出色,炸得乾身無肉汁總結都唔錯,嘿嘿⋯為食得黎有要求
鹵肉飯
雖然油d,但係真係有食完再食既衝動
。牛肉麵就一般,用牛腱黎整
牛肉麵
湯可以,可能我真係覺得飯好食d😂
飲豆漿同菊米蜜桃特飲都係$8,真係抵到暈。
鹽酥雞都不太出色,炸得乾身無肉汁
鹽酥雞
總結都唔錯,嘿嘿⋯為食得黎有要求

鹵肉飯
2016-12-22 373 views
雖然九龍城食肆林立,不過我食得最多次既反而係台灣牛肉麵。呢間鋪仔開左都好多年,由我讀書時代一直到到而家,對佢係有D感情。雖然佢味道唔錯,不過總係唔會爆滿,每次都係一推門就有位。我地多數食佢既二人餐,夠豐富,兩個小食,兩個麵食,2杯特飲,仲有菜送。有時如果好彩o係門口有優惠券派既話,仲可以多一碟高力豆沙。恕我唔係一個專業既食評家,相只係影左一張。我地點左兩碟雞絲粉皮,兩個擔擔麵,兩杯菊花蜜,仲有一碟蒜容油麥菜。個人好鍾意呢度既特飲,今晚既菊花蜜清甜解渴,微微有點菊花味。雞絲粉皮- 認真佢唔算好出眾,花生醬少左D,不過粉皮幾爽口。擔擔麵- D 麵條幾有彈性,個湯底偏濃,好重花生味。蒜容油麥菜- 呢碟菜炒得好好味,蒜香,油麥菜好新鮮,好甜!!
雖然九龍城食肆林立,不過我食得最多次既反而係台灣牛肉麵。

雖然佢味道唔錯,不過總係唔會爆滿,每次都係一推門就有位。

有時如果好彩o係門口有優惠券派既話,仲可以多一碟高力豆沙。

恕我唔係一個專業既食評家,相只係影左一張。

擔擔麵- D 麵條幾有彈性,個湯底偏濃,好重花生味。

2016-12-08
朋友們都快將完結他們的痛不欲生的考試季,便開始我們一齊瘋狂相約聖誕活動、朋友聚餐的增肥高峰日子🙈🙈是日到樂富與九龍城之間的劇院,看朋友有份做主角的話劇,跟她打打氣,真金白銀買票撐撐場。我們7點旁左右就要到劇院排隊拿票,便把握時間到九龍城填個肚,吃飽飽再進場。由於時間緊迫,便胡亂地看了哪間正正常常的就匆匆進入。可惜是惡夢的開始😵😵😵😵😵前菜:甜酸齋我頗喜歡他們選擇用甜酸齋作前菜,甜甜酸酸,令人十分開胃,而吃得出是街外貨,不過不失,這款幸好口感不會太油膩。小食(一):麻醬粉皮跟餐配兩款小食,第一款的麻醬粉皮,粉皮正正常常,青瓜不爽脆清甜,重點更是麻醬極少,而僅餘的麻醬稀身淡口,一點都沒有麻香。😢😢😢配上黑色芝麻粒,十分奇怪,與平日搭配麻醬粉皮的淡黃色芝麻粒對比,更顯其格格不入。小食(二):去骨台灣鹽酥雞我剛剛前星期與家人從台灣旅遊回來,對於台灣或台灣菜的字眼和味道還十分敏感,常常心心念念那邊平靚正的台灣地道風味,但此時此刻這裡完完全全打破了「台灣菜」應有的味道哪有鹽酥雞是炸到長條形的?!視覺上已經帶來衝突,覺得有點嘔心。沒有口感可言,炸粉漿過厚,吃不太出雞肉,而且食落像放了一段時間,較涼身

前菜:甜酸齋
小食(一):麻醬粉皮

小食(二):去骨台灣鹽酥雞

哪有鹽酥雞是炸到長條形的?!視覺上已經帶來衝突,覺得有點嘔心。沒有口感可言,炸粉漿過厚,吃不太出雞肉,而且食落像放了一段時間,較涼身,一點香酥感都沒有
主菜(一):台式炸醬麵
台式炸醬麵本來應是由帶點濕潤的台式肉燥,配上淡淡甜麵醬和豆瓣醬勻拌麵條而成。但這個有點像港式炸醬麵般,來了碗清雞湯拌麵。

友人迅雷不及掩耳般,手快快加了大半碗湯,變了個湯麵😅😅

食落味精味重,肉碎完全沒有台式味道,不夠肉香,吃了二三啖,而且像吃到成肚油,油油膩到半飽再也吃不下去。🙈🙈🙈🙈
主菜(二):紅燒牛肉麵
大失望......
湯頭偏鹹,越吃越帶點酸,麵質較實,嚼感太重,不夠彈牙。

牛肉雖肉質厚而軟腍,但吸收了重鹹的湯底,而變得口感也偏鹹,蓋過肉香。
糖水:綠豆沙
綠豆沙還可以,但有點過甜...
另外,來不給拍照的蒜茸時蔬又是口感過油。是日時蔬是油麥菜,未吃已看到滿滿油水,友人吃了幾條都已停下了...

大失望😢😢😢 與之前我在台灣吃的小食和麵類有所出入,而且整餐像吃了大量食油,真正落肚的不多😵😵

而且姐姐全程笑容缺乏,沒有太多服務可言。
2016-09-24 485 views
湯清甜...................但不是太有牛味。肉是牛腩部位,肉質不會太軟綿,有咬口,不錯。麵只是普通上海麵..............并不是太特別的牛肉麵。
肉是牛腩部位,肉質不會太軟綿,有咬口,不錯。

麵只是普通上海麵..............
并不是太特別的牛肉麵。
2016-01-08 1045 views
天氣突然轉冷, 晚上在家中打邊爐, 於是到九龍城街市買火煱料及食中午飯. 小女兒最愛台灣牛肉麵, 因此到Openrice 搜尋一下但只搵到一間台灣料理店名叫台灣牛肉麵. 餐廳內用上中國油畫做佈置, 檯櫈都是木製圓檯櫈, 餐廳內充滿中國味道. 環境不太迫, 坐得舒服.餐牌用上台灣地標.<炸豬排擔擔麵 $50>  擔擔麵湯偏油, 而且沒有花生的香, 味道十分一般.炸豬排的粉皮薄身, 但質感比較濕潤, 不夠干身及少了份香脆的口感. 豬排肉質淋身, 沒有豬排應該有的咬感.<牛肉麵 > 湯底味道濃味, 但感覺味精很重. 麵條粗入口不順滑, 質感不夠QQ彈牙, 有些似上海麵. 牛肉尚且淋身而且入味.<小籠包 $32> 從賣相已經可以看出這裏的小籠包不太對辦. 首先皮厚身有如北方餃子般, 夾起來沒有湯包般下垂的效果. 咬下去一如所料皮厚, 肉汁少, 不太正宗的台式小籠包.3款食品中沒有任何1款覺得值得再回味, 這裏的味道真是不太欣賞. 今天是2016年的第一餐, 竟然遇到這間難食的台灣料理店名真是失望至極! 希望2016年的每一餐都是有驚喜. 另外當日
餐牌用上台灣地標[中正記念堂].
炸豬排擔擔麵
牛肉麵
3款食品中沒有任何1款覺得值得再回味, 這裏的味道真是不太欣賞. 今天是2016年的第一餐, 竟然遇到這間難食的台灣料理店名真是失望至極! 希望2016年的每一餐都是有驚喜. 另外當日沒有檢查張賬單, 現在寫食評時把單一看才發現賬單有些奇怪. 多了碗擔擔麵, 多了個$5 手寫單, 真是搞不清內容.
2016-01-01
$75 (Lunch)
2015-10-02 807 views
今日一早跟一家之煮到九龍城辦事,做完正事,肚子也咕嚕咕嚕叫了起來,立刻到附近的餐廳醫醫肚子~到九龍城,要不就吃清真牛牛,要不就吃泰菜,不過一家之煮今日兩者都不想吃,她想食麵麵,所以就跟她來到台灣牛肉麵啦~星期六只有二人午餐,但份量太多了,還是散點好~一家之煮點了她愛吃的紅燒牛肉麵($54),湯頭微辣,不太覺有牛肉湯味,倒覺下了不少味精,麵質煙韌不會黏糊糊,牛肉份量也頗多,嚼勁十足,要花一點點牙力呀!小妹點了鹹肉湯年糕($52),米白色的湯頭,亦是帶有很重的味精味... 可幸年糕煙韌帶米味,加上大量的蔬菜,還可以~另外點了一份小籠包($32) 分食,小籠包皮厚得過份,沒有湯汁,多肉少菜,幸好味道還可以...外出食飯,有味精是必然的,但過量的話,完全蓋過食材的味道,那就不太能接受啦!
星期六只有二人午餐,但份量太多了,還是散點好~

紅燒牛肉麵
鹹肉湯年糕
鹹肉湯年糕
小籠包
小籠包
2015-08-15
$70 (Lunch)
以前食開大婆牛肉麵,雖然知道此店存在,但因大婆實在太美味,重來沒有考慮此店,可惜,大婆結業了!!今天經過九龍城,牛瘾突發,即管試試這間開業多時,還沒結業的食店究竟有多大斤兩……叫了一碗紅燒牛筋牛肉麵,說真的,牛肉麵的基本要素,它都有齊了。湯夠熱有牛味,牛肉牛筋夠腍及份量正常,麵也有咬口。但就是說不上好,整碗麵不夠香口,賣相不吸引,雪菜下得孤寒。價錢也偏貴(收茶介及加一)。以此質素,八方雲集的肉牛麵都美味過它,但價錢比它平宜10%,若非牛瘾起,而附近又無選擇,一定不會選擇在此用餐。
以前食開大婆牛肉麵,雖然知道此店存在,但因大婆實在太美味
,重來沒有考慮此店,可惜,大婆結業了!!

2015-08-24 304 views
今日下午我們去咗「台灣牛肉麵」喺九龍城分店食下午茶!我們叫咗瑞士鷄翼、台灣紅燒牛肉牛筋粗麵、台灣豬軟骨幼麵、台式排骨新竹米粉、紫米露、豆漿同菊花蜜!台灣紅燒牛肉牛筋粗麵嘅牛肉只得兩小塊,牛根只得三小粒,湯底唔夠熱唔夠濃,啲麵還未煮開,結埋一舊!台灣豬軟骨幼麵都係份量好少,味道麻麻!台式排骨新竹米粉嘅湯底淡而無味!唯一可以讚嘅係瑞士鷄翼,新鮮熱辣同嫩滑,非常入味!係本人嘅必食推介!紫米露嘅味道尚可!
今日下午我們去咗「台灣牛肉麵」喺九龍城分店食下午茶!
牛根只得三小粒,湯底唔夠熱唔夠濃,
啲麵還未煮開,結埋一舊!
台灣豬軟骨幼麵都係份量好少,味道麻麻!
台式排骨新竹米粉嘅湯底淡而無味!
唯一可以讚嘅係瑞士鷄翼,
新鮮熱辣同嫩滑,非常入味!
係本人嘅必食推介!紫米露嘅味道尚可!
瑞士鷄翼
豆漿
瑞士鷄翼
紫米露
2015-01-29 762 views
朋友知我喜歡食台灣牛肉麵,說九龍城有間蠻不錯的台灣牛肉麵但不停的找都找不到(應該結業了)就決定試這間"台灣牛肉麵"店九龍城的食肆很多,但路過不少餐廳都不full,還有些連一半都沒有這間也差不多,全場只有2-3枱客,侍應們也很空閒的~一入座店員都即遞上一壺茶(應該是香片)和一碟小食(應該是齋),但只有茶葉沖過的茶,茶壺內沒有茶葉茶淡淡的很香~原來茶芥和小食都是收費...價錢算都合理3個人...點了2人套餐再另加一碗麵和甜品小食就選了麻醬粉皮和去骨台灣鹽酥雞麻醬粉皮是冷盤,芝麻味蠻重,粉皮很像河粉簿簿的很滑 但比較油去骨台灣鹽酥雞就很香脆,又不算很鹹 餐配的小白菜就比較鹹,蒜頭也很多..紅燒牛筋牛肉麵選了少辣,但它的少辣都比想像中辣湯的湯底不算濃,紅燒牛肉比較厚,很硬,偏乾牛筋就很韌,很難咬麵是像油麵般,有嚼頭,但不入味最後跟餐特飲是柑青檸特飲甜甜的,帶明顯的柑香味但青檸可以多一片就好了,只有一片感覺不到酸味另外點了高力豆沙,因為朋友熱烈推薦看似泡芙,食似沙翁油比想像中的少外皮是鬆脆的,但裡面相反是又香又軟,中間還有紅豆蓉紅豆蓉份量剛好,不會太甜又香脆又軟易入口
朋友知我喜歡食台灣牛肉麵,說九龍城有間蠻不錯的台灣牛肉麵
但不停的找都找不到(應該結業了)
就決定試這間"台灣牛肉麵"店

這間也差不多,全場只有2-3枱客,侍應們也很空閒的~

但只有茶葉沖過的茶,茶壺內沒有茶葉
茶淡淡的很香~
原來茶芥和小食都是收費...價錢算都合理
3個人...點了2人套餐再另加一碗麵和甜品
小食就選了麻醬粉皮和去骨台灣鹽酥雞
麻醬粉皮是冷盤,芝麻味蠻重,
粉皮很像河粉
簿簿的很滑
但比較油
麻醬粉皮
去骨台灣鹽酥雞就很香脆,又不算很鹹
去骨台灣鹽酥雞
餐配的小白菜就比較鹹,蒜頭也很多..
紅燒牛筋牛肉麵選了少辣,但它的少辣都比想像中辣
湯的湯底不算濃,
紅燒牛肉比較厚,很硬,偏乾
牛筋就很韌,很難咬
麵是像油麵般,有嚼頭,但不入味
紅燒牛筋牛肉麵
最後跟餐特飲是柑青檸特飲
甜甜的,帶明顯的柑香味
但青檸可以多一片就好了,只有一片感覺不到酸味
另外點了高力豆沙,因為朋友熱烈推薦
看似泡芙,食似沙翁

油比想像中的少
外皮是鬆脆的,但裡面相反是又香又軟,
中間還有紅豆蓉
紅豆蓉份量剛好,不會太甜
又香脆又軟易入口
2015-01-27
麻醬粉皮
去骨台灣鹽酥雞
  • 高力豆沙
九龍城獅子石道40號地下我對食一向都有要求也捨得花上大部份人工,比起珍饈百味, 與你一起吃的那個人更重要吧,僕素DOWN TO EARTH的生活很也開心。等到7點半仍未落樓, 安頓我上公司玩電腦,工作狂就印報告, 8時許才離開公司,胡亂跳上小巴以最快速度找東西填肚子。小巴以九龍城作總站, 未埋站眼光已沿路四處尋覓,大大個的台灣牛肉麵招牌就呼叫著饑餓的胃。2 人餐 $199很超值,因為包了湯、小籠包、菜2款、飯或麵2客 ,還有湯水奉送, 兩口子吃得飽足。老火湯 - 青紅蘿蔔湯,清甜無味精, 蘿蔔也煲得腍身,甚少喝到湯水的人來說很溫暖窩心,特別對365日3餐都外出解決的人,象徵幸福的湯水意義重大, 咕嚕咕嚕就喝光。小籠包1客6個收口摺位工整, 但只有十來摺,比起專業級的還有段距離,皮也未夠薄。湯汁很少未做到爆汁效果,大口咬去一果也沒有多餘湯汁流到湯匙上,肉餡料還是不錯, 肥瘦比例1:2, 食落有肉香。雲腿乾瑤柱絲娃娃菜娃娃菜清甜又腍, 上面舖了碎瑤柱絲,夾住一起放入口會了份海鮮的香氣與甘味。雲腿的鹹香滲入湯汁中,喝一口有菜甜亦有鹹甘與雲腿的芳香,所以碟上剩下的湯汁也不可錯過。雞柳沾太白粉炸

九龍城獅子石道40號地下
我對食一向都有要求也捨得花上大部份人工,
比起珍饈百味, 與你一起吃的那個人更重要吧,
僕素DOWN TO EARTH的生活很也開心。
等到7點半仍未落樓, 安頓我上公司玩電腦,
工作狂就印報告, 8時許才離開公司,
胡亂跳上小巴以最快速度找東西填肚子。
小巴以九龍城作總站, 未埋站眼光已沿路四處尋覓,
大大個的台灣牛肉麵招牌就呼叫著饑餓的胃。
2 人餐 $199很超值,
因為包了湯、小籠包、菜2款、飯或麵2客 ,
還有湯水奉送, 兩口子吃得飽足。
老火湯 - 青紅蘿蔔湯,
清甜無味精, 蘿蔔也煲得腍身,
甚少喝到湯水的人來說很溫暖窩心,
特別對365日3餐都外出解決的人,
象徵幸福的湯水意義重大, 咕嚕咕嚕就喝光。
小籠包1客6個
收口摺位工整, 但只有十來摺,
比起專業級的還有段距離,皮也未夠薄。
湯汁很少未做到爆汁效果,
大口咬去一果也沒有多餘湯汁流到湯匙上,
肉餡料還是不錯, 肥瘦比例1:2, 食落有肉香。
雲腿乾瑤柱絲娃娃菜
娃娃菜清甜又腍, 上面舖了碎瑤柱絲,
夾住一起放入口會了份海鮮的香氣與甘味。
雲腿的鹹香滲入湯汁中,
喝一口有菜甜亦有鹹甘與雲腿的芳香,
所以碟上剩下的湯汁也不可錯過。
雞柳沾太白粉炸起, 酥酥的但點油,
伴以泰式辣汁同吃,對油膩的東西興趣不大。
陽春麵即是淨面, 靠湯底發揮,
但很單調,灑上蔥花及蒜,
愛濃味的中菜都是肉燥飯才合我胃口。
肉燥飯
淋上免治肉醬, 肥肉都炆到腍一腍,
醬油味及甜味都較低, 不太油膩,
這餐飯給予了我溫馨的感覺。

• 肉燥飯
  • 雲腿乾瑤柱絲娃娃菜
2014-07-08 1221 views
10點幾食宵夜 去呢間(我的飯堂之一)9點後8折 要加一 叫咗清燉牛肉麵 湯靚牛肉正麵有咬口 忘記了要麵“林”啲小籠飽未夠熱 好味 汁唔多無骨雞餐~ 此餐全日無折雞好滑雞腳湯無雞腳生菜飽螺片 蠔油出晒邊無抹酸辣湯 似一位用?分量小 材料不足 無虾無青豆 無海參 只有幾條(有腥味)豬肚碗好細 (仲小過湯麵碗)
10點幾食宵夜 去呢間(我的飯堂之一)
9點後8折 要加一

酸辣湯
 似一位用?
分量小 材料不足
無虾無青豆 無海參 只有幾條(有腥味)豬肚

碗好細 (仲小過湯麵碗)
Other Info. : 失望的酸辣湯
2014-07-07