4 day(s) ago 0 views
第二次食大將,依然值得推薦。環境方面係用左日系,和風係,座位寬座得舒適。一眼望落去好明亮整潔。QR code 落單,上菜速度頗快。店員亦會巡視一下邊個顧客需要加湯,服務周到。見今次有新推出嘅套餐決定試下「北海道黑毛和牛放題」$338極力推薦依個套餐,雖然係咁多套餐之中最貴嘅,但係裡面包括左8種類型嘅肉。一定可以滿足鍾意不同口感嘅肉類。本身和牛嘅價格已經係好貴,但係依個套餐包括左三大產地嘅和牛,所以絕對值回票價。 另外,大將嘅自助嘅丸類,都好高質。絕對唔係麵粉類嘅丸,全部真材實料。例如牛丸,爽口彈牙,牛味充足。蟹籽丸,哪裏全部都係醬汁。其實丸類都好正,但係為左留肚食和牛,壓制自己唔可以食太多😂日本北海道和牛、澳洲和牛、美國和牛上網search 先知道牛肉上面好似雪花嘅油花為為「霜降」日本和牛、澳洲和牛:肉質柔嫩口感入口即化,唔需要點樣咬就可以吞食,絕對係俾北海道好牛俘虜左,有啲食過番唔到轉頭嘅感覺美國SRF和牛相對日本、澳洲嘅和牛油花無咁多,口感相相對硬身啲,肉質色澤都非常新鮮以上和牛都只需要配搭簡單醬汁就可以帶出牛肉個鮮味。豚肩肉:配搭麻辣湯底食,令肉質更加緊實入味飲品方面:有咖啡、汽
第二次食大將,依然值得推薦。

見今次有新推出嘅套餐決定試下「北海道黑毛和牛放題」$338

日本北海道和牛、澳洲和牛、美國和牛
上網search 先知道牛肉上面好似雪花嘅油花為為「霜降」

以上和牛都只需要配搭簡單醬汁就可以帶出牛肉個鮮味。

豚肩肉:配搭麻辣湯底食,令肉質更加緊實入味

飲品方面:有咖啡、汽水、鴻福堂健康飲品
甜品方面:有雪糕,日本小甜點、自制窩夫
菜:種類繁多,絕對有大家鍾意食嘅

• 澳洲和牛
  • 日本和牛
  • 美國SRF和牛
4 day(s) ago 0 views
🌸旺角打邊爐🌸大將🍲秋意濃,天氣開始轉涼,所以今天到又來到旺角TOP商場的一間一人一鍋日式涮涮鍋放題專門店-「大將」品嘗是日晚餐❗️餐廳提供一人一鍋,環境舒適寬敞,裝修優雅呈日系簡約風格,客人都能在舒適寬敞的座位用餐❗️而且火鍋店的服務員非常健談及殷勤,他們不時會替客人執拾碗碟及添加少鍋湯底,而且能夠向食客詳盡地介紹菜式❗️我們一行2人惠顧了以下火鍋組合:🍲湯底:👸豆乳美人鍋 +$15今次選擇了全新的自家秘製的豆乳美人鍋作其中一個火鍋湯底🍲❗️湯底呈奶白色,味道略帶少許豆乳味道,感覺相當滋潤,十分適合秋冬享用❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕️🦪生蠔土手鍋 +$22另外還選擇了另一款全新自家秘製的生蠔土手鍋作火鍋湯底🍲❗️湯底有鮮味生蠔,味道鮮甜❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕️🐃北海道黑毛和牛放題 $338@(周一至四限時100分鐘,周五六日限時90分鐘)👉🏻2碟北海道黑毛和牛肉🐃黑毛和白相當肥美,而且肉質非常鮮嫩,油脂分佈均勻,滾熟後不會韌️,入口即溶❗👉🏻無限追加多款美國及澳洲極上和牛🐂還有多款美國和牛,包括嚴選極上和牛、STF和牛及特上牛,還有澳洲和牛,每款和牛肉質也相當鮮嫩,呈鮮紅
🌸旺角打邊爐🌸大將🍲

我們一行2人惠顧了以下火鍋組合:

🍲湯底:

👸豆乳美人鍋 +$15
賣相指數:⭕⭕⭕⭕️

🦪生蠔土手鍋 +$22
賣相指數:⭕⭕⭕⭕

️🐃北海道黑毛和牛放題 $338@
(周一至四限時100分鐘,周五六日限時90分鐘)

👉🏻2碟北海道黑毛和牛肉🐃

👉🏻無限追加多款美國及澳洲極上和牛🐂
還有多款美國和牛,包括嚴選極上和牛、STF和牛及特上牛,還有澳洲和牛,每款和牛肉質也相當鮮嫩,呈鮮紅色,油脂分佈均勻,淥煮熟後也是入口即溶,相當滋味。

👉🏻無限追加雞及豚肉🐓🐖
還有嫩滑的雞肉、肉質鮮嫩的豚梅肉及肥美的五花肉無限追加,放在火鍋滾熟後味道也相當鮮嫩。
賣相指數:⭕⭕⭕⭕

🍽自助吧
自助吧有各式各樣的火鍋配料如日式墨魚丸、牛丸及魚蛋等。還有多款時令蔬菜🥬如生菜、金菇、蕃茄及木耳等。

更可無限自助任添的軟雪糕🍨及自助窩夫機,亦有汽水、枝裝涼茶飲品任君選擇!還有多款熟食如炸雞、黑椒牛柳粒等。醬料方面,選擇眾多,有芫茜、蒜蓉、黑麻油、柚子昆布等。
醬料巴
雪糕

總括而言,此日式火鍋店食物質素不錯,食材非常新鮮❗️加上餐廳鄰近旺角站,交通方便,絕對是旺角一帶日式涮涮鍋之選!
6 day(s) ago
醬料巴
雪糕
  • 澳洲和牛
  • 美國SRF和牛
  • 北海道黑毛和牛
5 day(s) ago 127 views
旺角不嬲都多嘢食又多嘢行,今日同朋友行完街好肚餓夜晚就去咗food court諗住食韓國嘢最後我哋見到有火鍋放題,就轉左諗法去食火鍋放題🥰每人一鍋我哋揀咗90分鐘澳洲和牛肩肉放題,成人每位$268!總共有九款自選湯底我哋兩個人就揀咗一個元熟蕃茄海老湯底同埋日高昆布湯底,叫咗湯底好快就嚟然後分別上咗第一轉嘅三款肉,有美國特上牛、澳洲和牛同埋美國特選牛肉❤️‍🔥之後想再加單就可以數QR code落單。除咗牛肉之外佢哋仲有豚肉同埋雞肉,最令我驚喜嘅除咗係牛肉之外仲有佢哋嘅雞肉,佢哋嘅雞肉就算係湯底入邊滾得長時間,但係雞肉嘅肉質依然很嫩滑,非常有驚喜!至於澳洲和牛亦都非常靚同埋有牛肉味,擺落去滾一陣就已經熟,佢嘅油脂分布都好平均🐂另外出面都仲有好多自助配料可以去選擇,有一邊係蔬菜區非常多嘅蔬菜例如有金菇、生菜、秋葵等等,對面就有好多唔同款式嘅肉丸同埋粉面,唔單止有公仔麵同埋烏冬,仲有健康嘅蒟蒻麵🤩🤩😆打邊爐得來都可以健康少少😆😆仲有最特別嘅就係可以自己整窩夫食,我哋就將隔離嘅雪糕加咗上窩夫,整到一個非常好食嘅朱古力甜品😍😋除此之外飲品除咗也汽水熱飲咖啡等等,仲有鴻福堂嘅支裝飲品,特別推介大家飲菊

除此之外飲品除咗也汽水熱飲咖啡等等,仲有鴻福堂嘅支裝飲品,特別推介大家飲菊花蜜,非常清熱氣啱晒打邊爐嘅時候飲😚💯
  • 完熟蕃茄海老濃湯
  • 澳洲和牛放題
2021-07-19 3698 views
朋友突然心血來潮想吃火鍋,一時之間,實在想不到有哪間好。匆忙之下,試了T.O.P地庫的一間日式火鍋放題,價錢好合理。北海道十勝豚肉放題 - $218湯底方面,則選了健康的完熟蕃茄海老濃湯,蕃茄味好濃郁香甜,之後加湯的話是加雞湯,為免蕃茄味減退,出面有些蕃茄片可以再添加,當然不能浪漫食物,要吃掉蕃茄肉。肉類方面,當然主打要吃北海道梅花肉和五花肉,特別是北海道十勝這地方的農場出產的豬,飼養約180天起一般的長得多,過程中無激素無添加,所以豬肉味道特別濃郁,脂肪亦平均分佈,比起其他產地的豬肉更加軟腍。還可以點一些牛肉,推薦美國嚴選極上牛,剛巧是牛板腱的位置,肉質比較瘦及細緻,略帶嚼勁。小食方面,基本上大部份也試過了,特別介紹幾款。芥末魚籽丸裡面的WASABI頗刺鼻,好惹味;黑椒牛丸整粒好紮實,充滿彈性及多汁,濃郁的黑椒辛香;年糕福袋入面有軟糯的年糕頗特別;仿鮮魷片類似炸過的魚肉。還有雪糕機製作軟雪糕,有雲呢拿及朱古力味,旁邊的PANCAKE製作機則沒有試到。蔬菜方面,有試生菜及娃娃菜頗新鮮,不過有的是完整一棵,拆開一塊塊會更好,還加了些金針菇和雞脾菇等等。飲品方面,出面有汽水機的,還可以直接

北海道十勝豚肉放題 - $218
飲品方面,出面有汽水機的,還可以直接加一塊塊的冰塊。但還是喝了一支支的鴻福堂迷你版250ML飲品,有竹蔗茅根、凍檸茶、咸柑桔等等,清熱解毒。
2021-07-18
Dinner
2021-07-16 1854 views
今日同媽媽去行街行到攰攰哋就去附近商場睇下有咩食,媽媽係一個日式火鍋控, 見到有間新日式火鍋店就話一定要試!今日就點左北海道黑毛和牛放題,除咗可以食唔同嘅牛肉之外仲可以選黑毛豬同埋新鮮雞肉。日本和牛果然係唔同啲,食落牛脂味零舍香,肉質鮮嫩,油潤帶肉香,加落壽喜燒鍋底好襯,令肉味更鮮甜。另外仲可以選擇食澳洲和牛,美國SRF和牛等等.外面都有唔少食物選擇,喜歡這裏好乾淨之餘仲樣樣嘢都洗得好乾淨切得細細,方便進食,媽媽最鍾意沙律菜苗,淥嚟食有陣香香的草青味。 我就當然夾左好多蕃茄啦,另外仲有金菇,日本大葱,秋葵,娃娃菜同不同嘅丸類,最吸精嘅係年糕福袋,我響其他日式涮涮鍋未見過的,我一口氣食左四個,好滿足!不可不提嘅係依度有得自製窩夫,佢個窩夫溶液全晚不能男男女女都圍住個窩夫機自己做自己鍾意口味嘅窩夫,佢仲有4款syrup同埋3款小脆脆配料俾大家加!仲要留返個胃俾軟雪糕,佢個朱古力好香濃,一定要試吖!號外:佢哋每個星期一至三下午茶時段,2人同行1人半價; 晚市時段 4人同行1人免費,下午茶食真係好抵!#大將 #日式火鍋 #shabushabu #日式 #旺角 #hotpot #beef #Ho

#大將 #日式火鍋 #shabushabu #日式 #旺角 #hotpot #beef #Hokkaido #japan #icecream #dessert #cafe #homemade #japanesefood #food #dessert #pancake #icecream #hkig #hkiger  #相機食先 #hkfood
2021-10-18 9 views
趁天氣轉涼,緊係要食下火鍋同朋友難得見一次就諗住食好啲 揀左日本北海道和牛嗰個set門口人手唔太足,入門都已經等左十分鐘揀左雞白湯同生蠔土手鍋係一人一鍋,嗰鍋有啲細不過好處就係好快就會滾用QRcode落單一入去就會放低兩盤牛一盤豬質素都可以嘅 正正常常都冇漏單 上碟都快會主動問下有冇需要加湯出面啲醬料都ok多 亦都有張紙仔教你調不同醬菜都正常數量 冇貴價菜都係一般放題店的種類熟食都有四五款 都係啲紫薯 蛋卷 炸雞 咖哩 不過就唔熱嘅丸亦都係一般放題店的種類有三四款麵揀飲品方面有汽水同細枝裝涼茶有啲好細嘅蛋糕Size 啱唔好最好食都係佢個自制waffle 加埋佢個雪糕都比得上甜品店後悔冇早啲食位都寬嘅幾舒服 唔會趕你走聚會都幾好嘅選擇
趁天氣轉涼,緊係要食下火鍋
同朋友難得見一次就諗住食好啲
揀左日本北海道和牛嗰個set

門口人手唔太足,入門都已經等左十分鐘
揀左雞白湯同生蠔土手鍋
係一人一鍋,嗰鍋有啲細
不過好處就係好快就會滾

位都寬嘅幾舒服 唔會趕你走
聚會都幾好嘅選擇
2021-10-17
  • 自製窩夫
🐝大將(旺角)🐝…今日同朋友去旺角聚舊,就揀左間喺top嘅火鍋放題,每人$338,都幾抵食,食得超飽超滿足!🤩🤩🤩…我地揀左嘅湯底就係生蠔土手鍋,加一個雞白湯。個湯底好豐富,真係有幾舊蠔喺上面~😋😋…我地揀左個北海道黑毛和牛套餐,除此之外仲可以任嗌肉食,有牛豬雞🥰,每樣都有唔同嘅部位揀,個人覺得澳洲和牛就最正!啲肉好好食,紋理好靚。🥩🥩…仲有好多配菜食,例如金茹,芋絲,娃娃菜,各種丸,豆腐等,應有盡有!👍👍😍😍…最後甜品除左電糕🍦,蛋糕外🍰,仲有4部窩夫機俾你自製窩夫,好好玩,啲蛋漿好甜,仲好脆~ 仲有朱古力漿,焦糖漿等俾你落,好正~🧇🧇🧇…整體評分食物:🤍🤍🤍🤍服務:🤍🤍🤍🤍🤍環境:🤍🤍🤍🤍🤍價錢:🤍🤍🤍🤍…📍旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place
🐝大將(旺角)🐝

整體評分
食物:🤍🤍🤍🤍
服務:🤍🤍🤍🤍🤍
環境:🤍🤍🤍🤍🤍
價錢:🤍🤍🤍🤍

旺角地鐵站一出就係TOP商場,本來諗住食Foodcourt, 但俾佢任飲任食日式和牛一人鍋吸引住。餐牌有不同產地和牛套餐可以選擇,見佢原來仲有北海道黑毛和牛任食,仲可以一次過試晒所有餐牌上既牛,都幾抵食。自助任飲除左汽水茶咖啡,仲有樽裝鴻福堂涼茶;熟食竟然好受歡迎,有烤雞蛋卷小食等都唔錯。蠔🦪有兩大隻,令到個湯有海鮮甜。點既和牛黎到好大盤切得好靚,睇落新鮮。推薦黑毛和牛,因為真係入口即化,雪花平均,另一隻澳洲和牛反而仲濃牛味,同樣無根又好易𡁻。豬同雞都好新鮮,唔會有雪藏味,不過當然要留肚俾和牛。

蠔🦪有兩大隻,令到個湯有海鮮甜。

豬同雞都好新鮮,唔會有雪藏味,不過當然要留肚俾和牛。
2021-10-16
$338 (Lunch)
  • 北海道黑毛和牛
2021-10-15 18 views
有位朋友好鍾意食莞茜,所以同佢嚟咗呢度食莞茜火鍋。💚入到嚟首先見到一大堆菜同醬料嘅section, 另一邊就林林總總嘅飲品,選擇都唔少喎😛😛😛一坐低,親切嘅店員們已經擺低我哋叫嘅湯底,除咗莞茜湯底,我哋仲叫咗花生沙嗲湯底,好似幾特別咁。個莞茜湯好重莞茜,除咗個湯綠油油之外,頂頭仲放咗好多莞茜,食食下會夾到一堆莞茜,朋友表示,爽呀!!岀去拿吓啲嘢食,醬料都幾齊全,有齊辣油丶蒜粒丶蔥油,最緊要係連莞茜份量都好足(岀去打邊爐最忌係啲醬料成日俾人拿哂又唔refill, 呢度就無呢個問題👍🏽👍🏽幾時去都有足夠嘅份量畀你仼拿),熱食選擇都唔少喎,但我哋今次打算主攻食肉,就無拿到了。菜嘅section 啲蔬菜,都好新鮮,又做好鯨乾水嘅step☺️ (最驚拿到個兜都係水)。夾好啲菜,就順便過對面拿埋飲品,佢有一個小雪櫃,入面就有啲菊花蜜丶咸金桔咁,另外仲有兩部汽水機,一部就岀可樂丶檸茶嗰啲,另一部咖啡機就提供咖啡丶紅茶丶朱古力等,我就㩒咗杯熱紅茶加冰☕️🧊。拿到返埋位,啲肉都上齊了,有個木架放住個兜,感覺都幾chill. 今次主打食澳洲和肩肉,雪花適中都幾靚仔,食落滿口牛味,唔錯唔錯🥓🥩🥘,食完覺得,莞茜
有位朋友好鍾意食莞茜,所以同佢嚟咗呢度食莞茜火鍋。💚

今次主打食澳洲和肩肉,雪花適中都幾靚仔,食落滿口牛味,唔錯唔錯🥓🥩🥘,食完覺得,莞茜湯底適合淥菜同丸,肉嘅話落落花生湯底就夾啲,因為我哋都係重口味一族🤪🤪🤪另外推介佢個山原島阿古豬梅花,片得算薄,脂肪啱啱好,食落亦好重豚肉味😚

今次食飯坐得幾舒服,張枱夠大sofa 位又好坐,亦夠哂位擺肉。😚👍🏽店員們非常好人,每次經過就會幫手加湯,唔好睇個鍋細細,架咗幾次湯,個莞茜仲係keep 到隻綠色😹😹個花生沙嗲湯嘅味仲keep 到。👍🏽其實仲有個甜品section, 有得食cheesecake 同waffle 但係真係太飽,食唔落了😹😹
2021-10-13 38 views
打風天最好係做乜嘢, 就係去食自助火鍋乜嘢材料都唔使買,啱曬肥雞呢啲懶人 。今次肥雞去咗位於旺角top嘅大將, 呢間日式火鍋主打高質素嘅和牛同牛肉, 食開其他連鎖嘅自助火鍋肥雞梗係想試下呢間新嘢。肥雞今次決定號一號食佢嘅澳洲和牛自助火鍋套餐 ,湯底就試佢最新嘅德川大將王豚骨火鍋同埋花生醬沙嗲湯底 。先講佢嗰兩款湯底先,同港式火鍋有啲唔同,佢比較注重食材嘅原汁原味,冇落味精,食落非常之順口。 澳洲和牛牛肩肉,油花分佈平均,肉味香濃, 輕輕放十秒,再點埋日本雞蛋, 食出牛嘅原味。美國SRF肥牛, 相對地脂肪冇咁多,適合唔係咁鍾意食油嘅朋友試,但係變相肉味又係變得相對地濃,配埋韭菜甜豉油醬汁, 另一種食法。美國嚴選極上牛,脂肪分佈介乎於澳洲和牛同埋美國srf肥牛, 呢種中庸之道又係適合另一類嘅朋友唔想食得咁肥又享受到油脂香味。除咗食牛肥雞都好鍾意食豬 , 山原島阿古豬五花,呢一啲豬五花肥膏香濃點埋濃厚嘅麻醬,真係一大享受。呢度仲有另一樣嘢肥雞好鍾意嘅就係可以整waffle機 ,配埋自製嘅醬汁配料加上香甜嘅雪糕, 連甜品錢都慳番。

2021-10-11
2021-10-12 26 views
今日同朋友去開旺角行街,順便去TOP覓食,終於食到久違了嘅shabu shabu😍從湯底至甜品都有得任君選擇,強烈建議選擇困難症嘅大家睇定menu先好嚟食,如果唔係就會揀到夠鐘都未食到第一啖🤣難得週末,一於同朋友食餐勁!我哋揀咗牛肉種類最多嘅餐:北海道黑毛和牛放題,當然第一時間每款牛叫一份試試佢😋和牛品種多不勝數,包括北海道和牛、澳洲和牛、美國特上牛、美國S R F和牛等,我最鍾意澳洲和牛,口感彈牙,雖然未去到入口即溶,但係油香誘人,油花均勻且佈滿;喜歡肉感較重嘅人會偏好美國S R F和牛,脂肪較少,所以較有咬口蔬菜方面,比較少見嘅萵筍、山藥、秋葵,呢度都有,另外嘅仿鮮魷片都好特別,年糕福袋亦充滿日本風味~小食方面,選擇都唔少,牛柳粒微辣好過癮,炸雞香口脆身,醬油蘿蔔亦夠晒入味甜品方面,除咗有手擠雪糕外,仲有三款迷你小蛋糕,驚喜嘅係,竟然有提供窩夫機!可以比食客自製窩夫😍 熱辣辣嘅窩夫上面擺放住冰感十足嘅雪糕,冰火交融嘅感覺

2021-09-19
2021-10-11 34 views
星期日晚試左澳洲和牛肩火鍋放題,都湯底係雞白湯 + 完熟蕃茄海老濃湯,2個湯底都幾好味~❤澳洲和牛肩肉+澳洲和牛+美國SRF和牛 3款和牛都係好滑好重牛味,最中意就係和牛肩,入口好嫩油脂均勻又唔會太肥膩🧡火鍋丸丸系列 有好多款,必食芝士魚豆腐同芝士丸,係平時食到既1.5x芝士餡!💛健康蔬菜系列 有秋葵超加分~日本南瓜都好甜!💚日式熟食 玉子超甜食左好多件🤫唐揚炸雞個皮好脆,入面仲有少少肉汁!💙甜品 自製窩夫+雪糕 覺得自己整得好靚好好玩😂環境乾淨,間唔中就有人幫手加湯,食得好飽好滿足!Overall 都好滿意,係會再食既shabu shabu!P.S 都幾多人等位,記得用app book 位先!
💛健康蔬菜系列 有秋葵超加分~日本南瓜都好甜!
💙甜品 自製窩夫+雪糕 覺得自己整得好靚好好玩😂
P.S 都幾多人等位,記得用app book 位先!