2021-07-19 236 views
朋友突然心血來潮想吃火鍋,一時之間,實在想不到有哪間好。匆忙之下,試了T.O.P地庫的一間日式火鍋放題,價錢好合理。北海道十勝豚肉放題 - $218湯底方面,則選了健康的完熟蕃茄海老濃湯,蕃茄味好濃郁香甜,之後加湯的話是加雞湯,為免蕃茄味減退,出面有些蕃茄片可以再添加,當然不能浪漫食物,要吃掉蕃茄肉。肉類方面,當然主打要吃北海道梅花肉和五花肉,特別是北海道十勝這地方的農場出產的豬,飼養約180天起一般的長得多,過程中無激素無添加,所以豬肉味道特別濃郁,脂肪亦平均分佈,比起其他產地的豬肉更加軟腍。還可以點一些牛肉,推薦美國嚴選極上牛,剛巧是牛板腱的位置,肉質比較瘦及細緻,略帶嚼勁。小食方面,基本上大部份也試過了,特別介紹幾款。芥末魚籽丸裡面的WASABI頗刺鼻,好惹味;黑椒牛丸整粒好紮實,充滿彈性及多汁,濃郁的黑椒辛香;年糕福袋入面有軟糯的年糕頗特別;仿鮮魷片類似炸過的魚肉。還有雪糕機製作軟雪糕,有雲呢拿及朱古力味,旁邊的PANCAKE製作機則沒有試到。蔬菜方面,有試生菜及娃娃菜頗新鮮,不過有的是完整一棵,拆開一塊塊會更好,還加了些金針菇和雞脾菇等等。飲品方面,出面有汽水機的,還可以直接

北海道十勝豚肉放題 - $218
飲品方面,出面有汽水機的,還可以直接加一塊塊的冰塊。但還是喝了一支支的鴻福堂迷你版250ML飲品,有竹蔗茅根、凍檸茶、咸柑桔等等,清熱解毒。
2021-07-18
2021-07-16 8 views
今日同媽媽去行街行到攰攰哋就去附近商場睇下有咩食,媽媽係一個日式火鍋控, 見到有間新日式火鍋店就話一定要試!今日就點左北海道黑毛和牛放題,除咗可以食唔同嘅牛肉之外仲可以選黑毛豬同埋新鮮雞肉。日本和牛果然係唔同啲,食落牛脂味零舍香,肉質鮮嫩,油潤帶肉香,加落壽喜燒鍋底好襯,令肉味更鮮甜。另外仲可以選擇食澳洲和牛,美國SRF和牛等等.外面都有唔少食物選擇,喜歡這裏好乾淨之餘仲樣樣嘢都洗得好乾淨切得細細,方便進食,媽媽最鍾意沙律菜苗,淥嚟食有陣香香的草青味。 我就當然夾左好多蕃茄啦,另外仲有金菇,日本大葱,秋葵,娃娃菜同不同嘅丸類,最吸精嘅係年糕福袋,我響其他日式涮涮鍋未見過的,我一口氣食左四個,好滿足!不可不提嘅係依度有得自製窩夫,佢個窩夫溶液全晚不能男男女女都圍住個窩夫機自己做自己鍾意口味嘅窩夫,佢仲有4款syrup同埋3款小脆脆配料俾大家加!仲要留返個胃俾軟雪糕,佢個朱古力好香濃,一定要試吖!號外:佢哋每個星期一至三下午茶時段,2人同行1人半價; 晚市時段 4人同行1人免費,下午茶食真係好抵!#大將 #日式火鍋 #shabushabu #日式 #旺角 #hotpot #beef #Ho

#大將 #日式火鍋 #shabushabu #日式 #旺角 #hotpot #beef #Hokkaido #japan #icecream #dessert #cafe #homemade #japanesefood #food #dessert #pancake #icecream #hkig #hkiger  #相機食先 #hkfood
2021-06-21 1398 views
這間大將是一間日式火鍋放題店,裝修頗有日系風格,以木系為主,坐得舒服。午市90分鐘放題,有七款選擇,價錢最平$98,我選了中價位的美國SRF 和牛餐,每位$198(星期六/日要加$10),有六款肉類任食,另有多款配菜,飲品及甜品任食。湯底有九款可選,我們加了$18 點了一個德川大將王豚骨湯,一人一細鍋,食得方便又衛生。豚骨湯內有一大塊豚骨,大蔥及蟲草花,湯底濃而不油,飲落會有些膠質感覺。落單後會提供一人一大個玻璃碗,可以到門口的自助餐區任取,有多款丸類,蔬菜及麵食,食材都頗為乾淨企理。這個餐包了六款肉類任食(美國SRF和牛,美國嚴選極上牛,美國特上牛,五花肉,豚肩肉及雞腿肉),每碟肉類都會有牌清楚指示,賣相不錯。美國SRF和牛的油花分佈的確比嚴選極上牛靚。雞腿肉雖然切得比較幼細,但肉質滑嫩。五花肉肥瘦均勻,豚肩肉滾得耐亦不會太老。醬料區,有十款醬油提供,牆上還有圖畫指示,教你調配一些秘製醬汁。飲品有汽水機及支裝飲品任飲,如果可以有熱飲供應就更好了。甜品有雪糕機及可以自製窩夫,幾好玩。

飲品有汽水機及支裝飲品任飲,如果可以有熱飲供應就更好了。

甜品有雪糕機及可以自製窩夫,幾好玩。
2021-06-20
$200 (Lunch)
2021-06-18 898 views
昨晚又跟朋友晚餐,吃了一人一鍋日式放題打邊爐,位於旺角TOP地庫的大將。一落扶手電梯就見到日系木色裝橫的大將,門口餐牌列明全日任食放題,平日2小時,周末1.5小時,門口放滿自取食物如丸、蔬菜、菇、麵等,還有自助醬油 corner,自助飲品汽水機、雪糕機及waffle corner。卡位舒服,枱上已有大膠碗用作自助餐夾食物,任食套餐有5款,價錢由$98-$258,性價比十分高,我們點了美國SRF和牛餐,同時可選美國嚴選極上牛、美國特上牛、五花肉、豚肩肉及雞。自選湯底也有9款之多,我們加了$18點選德川大將王豚骨湯。白白的豚骨湯非常豐厚,入面也蠻多料,有一大件豬骨,而且有我喜歡的蟲草花,味道香甜,感覺滋補。自助吧食物多,有金菇、芋絲、出前一丁、蘿蔔、不同款式的丸、生菜、萵筍、獅子狗、拉麵、烏冬、秋葵、娃娃菜、粟米、南瓜片等等等等相當豐富。無限添飲包括汽水及樽裝飲品,我們也有動手製作waffle,還配上朱古力雪糕。我同朋友吃到10分飽,感覺滿足,服務員態度良好,期待下次再光顧。

2021-06-16
  • 自製窩夫
  • 美國SRF和牛
星期六同呀媽去咗旺角行街,佢見到「大將」就話好耐無打過邊爐,想食喎🤣。本身以為呢度只係得任食,但原來都有提供午市定量套餐。咁就啱哂啦,起身無耐食唔落咁多嘢。餐廳星期一至日都有供應「60分鐘午市套餐食之放題」,早上11:30至下午16:00入座都OK👌。可能時間尚早,未有太多人食緊。定量套餐包括大將自選湯底 + 一份指定肉類 + 火鍋配料無限添加。餐枱好大張,擺放食物冇難度👍。其實佢亦提供咗個小小木架,以善用枱面空間。第一部份係揀湯底🍲,一人一鍋唔使煩,亦唔使遷就大家,哈哈。我媽揀咗花生沙嗲湯,沙嗲湯係大路之選,佢無平日嗰啲咁重鹹香味,但花生味就幾強🥜。而我就嗌咗藥膳炎鍋,店員落單前已溫馨提示呢個湯底係辣嘅。即使有心理準備嘅情況下,鍋底都比想像中厲害,火紅色一片🌶。辣度幾勁,食唔到咁辣的話,就撇走啲辣油吧。整體係幾惹味,但唔似藥膳,我媽反而鍾意呢個辣湯多啲,哈哈。肉類方面,我哋分別要咗美國嚴選特上牛($138)以及五花肉拼雞腿肉($98)。🥩肉嘅份量幾多,而且夠大塊,唔係任食都有滿足感。牛肉味道算幾濃,而且肥瘦適中。肉以外嘅食材就係可以任食,包括各式各樣嘅蔬菜🥦同丸類🍢,選擇非常繽紛,每
餐廳星期一至日都有供應「60分鐘午市套餐食之放題,早上11:30至下午16:00入座都OK👌。可能時間尚早,未有太多人食緊。
花生沙嗲湯
藥膳炎鍋
美國嚴選特上牛
肉以外嘅食材就係可以任食,包括各式各樣嘅蔬菜🥦同丸類🍢,選擇非常繽紛,每樣食一件可能都已經飽咗!個人推介生菜、萵筍、蟹籽丸、墨魚丸同䈓粉等。
自取區嘅環境乾淨企理,食物有清晰標籤說明。飲品亦係任飲,枝裝茶汽水機都有🥤。
最後當然唔少得甜品,呢度有雪糕機同可以自己製作窩夫🧇,食嘅同時仲可以玩。🍦雪糕有雲呢拿味同朱古力味,識食一定係食紐紋!窩夫機簡單易用,但店員都好落意幫手㗎。
總括嚟講,打邊爐好開心,呀媽話尤其係出街食唔使洗碗仲正🙈,加上呢度配置完善,冷氣充足,抽風力強。如果想食日式火鍋,大將或者幫到你,任食或定量套餐均可。
2021-05-22
$130 (Lunch)
藥膳炎鍋
美國嚴選特上牛
喺T. O. P.呢個商場地庫,foodcourt隔離有間日式一人一鍋放題,今次同朋友揀咗「美國SRF和牛」套餐,感覺上性價比最高~~一人一鍋,分別揀咗人氣No.1嘅蕃茄海老濃湯,呢個湯底好有鮮味又有濃濃蕃茄味,非常足料,唔使點調味都夠味;另一個揀咗花生沙嗲湯,都唔錯,一樣好濃郁,仲有粒粒花生碎~美國SRF和牛肉質嫩滑,紋路又靚,濃濃牛味,除咗美國和牛,有部分其他套餐嘅豬、牛、雞都可以落order, 但我試咗美國極上牛就無咁正,有啲鞋口同埋肥膏較多~另外,餐廳有好多自選火鍋配料,有大量丸同埋菜,款式都多~~飲品有部汽水機,溝咗杯橙汁可樂汽水,都幾特別好飲~~同埋樽裝飲品可以拎~甜品除咗有雪糕,仲有即整窩夫機,鐘意食甜品一定唔好錯過~~

另外,餐廳有好多自選火鍋配料,有大量丸同埋菜,款式都多~~

甜品除咗有雪糕,仲有即整窩夫機,鐘意食甜品一定唔好錯過~~
2021-07-24 0 views
真係好想喺度多謝下,阿勇呢個旺角分行經理呢,服務好周到啊,又幫我哋換位,鋪頭野食又多選擇又多,啱曬我呢啲鍾意又有嘢飲又有甜品食嘅人。加油! 希望飲食業多啲服務周到嘅人喺度就好喇。
2021-07-24
$200 (Tea)
  • 美國SRF和牛
好耐無同朋友行旺角,今日行完T.O.P.,佢話想打邊爐,我哋揀咗喺地牢層嘅大將,呢間我之前食過都好正,不過佢未試過就帶佢嚟試下啦。因為我個friend唔係好食牛,我哋揀咗個北海道十勝豚肉套餐,佢除咗有豬,亦都有牛,最好係一人一鍋,啱晒大家可以食自己鍾意食嘅嘢。 本身想試下人氣No.1 嘅花生沙嗲湯,可惜賣晒啦,最後我揀咗個雞白湯,朋友揀咗博多味噌湯。 店員先送上第一round 北海道十勝豚五花肉,梅花肉,特選雞腿肉,肉質好嫩滑呀。另外我再點埋美國嚴選極上牛,牛味都好濃。可以不停encore~~~正呀! 出面自助吧有多種蔬菜、丸類可以自取,仲有日本蛋添,打邊爐食佢就最好不過。 另外仲可以用apps點炸雞,啲炸雞好肉日本便利店買嗰隻味呀,又熱又脆,好好味呀! 甜品有軟雪糕,可以揀朱古力味、雲尼拿味,又或者兩溝都可以。之後仲可以加啲toppings。如果嫌就咁食雪糕太單調,可以整個格仔餅再加上雪糕喺上面。整格仔餅仔餅啲蛋漿好香,好好味,整1分鐘就食得啦!話咁快就得咗! 當然唔少得飲品任飲啦!

當然唔少得飲品任飲啦!
2021-06-24
2021-07-23 0 views
是日火煱癮發作經過T.O.P. 大將 見到有一人一鍋 Shabu Shabu 火煱放題就想試下個人好鐘意一人一鍋因為身邊朋友多食吾到辣而自己又無辣不歡所以一人一鍋湯底自己揀最好 今次選擇了中價位嘅美國SRF和牛套餐 成人 $198/位 小童$118/位我跟朋友分別點了麻辣味噌湯及德川大將王豚骨湯湯底偏濃郁 令食材好入味食物可以放心 質素不錯和牛肉質 鮮嫩 口感厚實 食落Q彈而且肥瘦適中 肉質同脂肪比例均勻分佈而因為係日式火鍋 當中自助區罕有地有豆苗同日本福袋 當然仲有日本拉麵、烏冬及蒟蒻麵👍🏻😍甜品方面 有雪櫃及自助waffle 又食得又玩得
是日火煱癮發作

和牛肉質 鮮嫩 口感厚實 食落Q彈
而且肥瘦適中 肉質同脂肪比例均勻分佈
而因為係日式火鍋
當中自助區罕有地有豆苗同日本福袋
當然仲有日本拉麵、烏冬及蒟蒻麵👍🏻😍

甜品方面 有雪櫃及自助waffle
又食得又玩得
2021-07-23 0 views
減肥時總想放肆一下。到旺角TOP 地庫 大將,食北海道黑毛和牛放題,俾自己滿足口腹之慾!靚和牛肉以黃金壽喜燒焯一下,入口濃牛香,佢一開始就會上好和牛、雞同豬肉。大將:北海道黑毛和牛套餐 - 黃金壽喜燒之後再用QR code 自己點,可以來個各地和牛比拼,美國、澳洲、北海道各有特色。蔬菜類有多種選擇丸類都多款又幾高質。仲有炸雞同八爪魚小食任點。最後以自製雪糕窩夫作結,心滿意足,有能量再堅持落去。裝修幾靚,又多位
減肥時總想放肆一下。

大將:北海道黑毛和牛套餐 - 黃金壽喜燒

之後再用QR code 自己點,
可以來個各地和牛比拼,美國、澳洲、北海道各有特色。

蔬菜類有多種選擇

丸類都多款又幾高質。

仲有炸雞同八爪魚小食任點。
最後以自製雪糕窩夫作結,心滿意足,有能量再堅持落去。

裝修幾靚,又多位

• 北海道黑毛和牛套餐
今日媽媽生日,我請她去旺角大將吃日式火鍋放題。大將裝修簡潔,環境清潔,坐得舒服。媽為我慳錢,於是我們選了中價的SRF美國和牛放題,抵食好食。湯底每人一窩好衛生。我們都選了開胃美味的完熟蕃茄海老濃湯。湯和肉很夾味,肉不用點醬用湯淥熟已好好食,又較健康。除了SRF美國和牛,我們還揀選了美國嚴選極上牛,美國特上牛肉,五花肉,䐁肩肉和雞腿肉。各種肉類都好味,尤其是主角SRF美國和牛我最欣賞,又有肉味又香滑。最好係任你食到夠,食到飽,好滿足。其他配料如蔬菜,丸子,腐皮福袋都好豐富,好食。竹蔗茅根水好飲。食得好飽都忍不住吃埋自製窩夫,好味。想食埋軟雪糕都無quota啦!媽媽和我都吃得又滿足又開心,佢話收到政府$5000請我再來,yeah🤣。
今日媽媽生日,我請她去旺角大將吃日式火鍋放題

大將裝修簡潔,環境清潔,坐得舒服。

• S R F美國和牛
1K
原來旺角T.O.P商場既Food Court開左日式火鍋店,裝修好日本🇯🇵風光,晚市放題限時90分鐘,我就選左嗰北海道黑毛和牛套餐。醬料是自助的,哩度採用一人一鍋,好衛生呢,可以選擇自己喜好既湯底😝丸類都是自助的,款式好多,當中我最愛年糕福袋,索晒湯底嘅精華😍北海道黑毛和牛嘅肉質好嫩,望落去雪花紋理好靚,脂肪分佈好平均。澳洲和牛嘅油脂有回甘嘅味道。另外仲有自家玉子燒,勁好食😋甜品有自助雪糕機,雲呢拿、朱古力及混合口味三款選擇,可以加入不同配料D.I.Y,有得玩又有得食😍大將旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place地庫FoodYum R1號檔

澳洲和牛嘅油脂有回甘嘅味道。

另外仲有自家玉子燒,勁好食😋

大將
2021-07-07
2021-07-19 0 views
旺角打邊爐🍲新蒲點!This is our place TOP 底層旺角打邊爐選擇眾多,但呢間就後生仔多啲,裝修都靚啲,可能因為近旺中!一人一鍋唔驚感染,好乾淨!仲可以揀唔同湯底,一人邊爐🫕係正嘅!一坐低就有一份和牛一份雞同埋一份豚肉🤩🤩任食來講,質素都唔錯!食物選擇豐富,一般嘅丸同埋菜都任夾!最正係佢有得自己整格仔餅加埋雪糕好過癮!原有好滿足嘅感覺!我真係好鍾意打邊邊㗎😍#大將#打邊爐#格仔餅#旺角美食#TOP#一人一鍋#和牛#放題#邊爐任食#肥牛#日式火鍋#shabushabu#旺角#日式
旺角打邊爐🍲新蒲點!
This is our place TOP 底層
食物選擇豐富,一般嘅丸同埋菜都任夾!