2019-06-10 542 views
咖啡瑞士卷($20)估唔到大班嘅瑞士卷質素都幾唔錯首先咖啡味香濃☕️蛋糕綿密氣孔細食落濕潤有彈性🍰中間嘅cream香甜唔油膩一卷6件幾好食😋可以一試啊!👍🏻
咖啡瑞士卷($20)

估唔到大班嘅瑞士卷質素都幾唔錯
首先咖啡味香濃☕️
蛋糕綿密氣孔細
食落濕潤有彈性🍰
中間嘅cream香甜唔油膩
一卷6件幾好食😋
可以一試啊!👍🏻
咖啡瑞士卷
$20 (Tea)
咖啡瑞士卷
2017-06-23 515 views
一個好食嘅長法包已經唔係咁容易找到, 較容易買到嘅係細豬仔法包、軟法包。今日經過觀塘大班餅店,想不到有長法包賣 ; 就買咗一條試下“即食”,外皮好脆好新鮮,內裏鬆軟,有少少嘅鹹味,微微散發出一陣陣麵包嘅香味,意想不到的美食。
2014-09-03 515 views
"飛甩老土,送大班月餅最好!" 唔知大家記唔記得呢個廣告呢?講起大班,相信好多人都會諗起冰皮月餅. 無他的,因大班在1989年於香港首創了冰皮月餅, 以低脂低卡路里吸引了不少愛美怕肥人士; 而其創新口味亦吸引了不少年青人,所以不久後便被受追捧!今年多得家姐送禮,我又有得食大班的冰皮月餅了!經典綠荳蓉: 我最愛的口味,亦是大班最初出品的口味!用料非常簡單,只用上開邊綠荳煮製而成. 清香的綠荳一啖咬下,馬上入口即溶,甜味適中,加上煙韌皮薄的口感,食完也不覺飽膩.心大軟: 以朱古力做餡料,切開時,裡面還滿裝着流心朱古力呢!看到它,我的心也軟了!朱古力味道夠濃,但相對比較甜.抹茶紅荳: 不知從何是開始抹茶總是與紅荳在一起,但無可否認,他們確是 perfect match. 抹茶餡料用上綠荳蓉而製,帶有綠茶本身少許苦澀味,同時亦吃到綠荳的清香味. 而配上味道較甜的紅荳一起吃,正好將兩者的味道取得一個平衡點. 吃時還會吃到少許紅荳粒喔!流沙芝麻: 黑芝麻類產品一向是我喜愛之一. 相對前三款均以白色冰皮的外表,這個卻做了黑馬王子,就連冰皮也用了黑芝麻粉而製. 流沙芝麻做得很香,不用趁熱食,凍食亦能做

今年多得家姐送禮,我又有得食大班的冰皮月餅了!
經典綠荳蓉
心太軟
抹茶紅荳
流沙芝麻
流沙芝麻: 黑芝麻類產品一向是我喜愛之一. 相對前三款均以白色冰皮的外表,這個卻做了黑馬王子,就連冰皮也用了黑芝麻粉而製. 流沙芝麻做得很香,不用趁熱食,凍食亦能做到流心芝麻效果…… 可惜黑芝麻與綠荳蓉吃起來好像不太 match, 影響整體味道……
經典綠荳蓉
抹茶紅荳
2012-08-06 212 views
自從大班推出了冰皮月餅後,談起大班很自然會聯想到冰皮,我也差點忘了它還有其它的麵包糕點。說過觀塘比較有實力的店子,也會改地點東山再起,是次大班也加入物華街這個麵包兵家之地。說起物華街,麵包店也真的夠多,不只是梗有一間在左近,而是多得隔兩家就有一間。是次介紹的是這兒的切口很整齊的咖啡瑞士卷,個人喜歡的是要把它放入雪櫃變得硬一點的版本,因為蛋糕吃上去感覺比較實在,而且cream 也變得硬一點的更能感覺到那份甜味,當然那淡淡的咖啡香味也是值得留意。一年只能買一次冰皮,而且神聖的一哥地位不停被美心攻擊,其他時候也應該要找一些令自己生存的款式,未知這款又可不可以打響名堂呢?

TakeAway
經過大班,見到入面d包款色非常少之前都見過有咖啡合桃包,不過見到咁細個又貴,所以冇買,不過想想下,覺得又好想試,因為我係個咖啡癡所以今次買左$8一個我聞落去,咖啡味濃到想死,放係屋企,差不多成個屋都係咖啡味,我覺得今次應該冇買錯掛第二日早餐食先知原來唔係,都幾失望因為食落完全冇咖啡味,只係面頭個層係咖啡皮,食落有點似鮮奶球,脆脆地硬的上面合桃不算多,原來個包身只係普通包,咖啡同合桃都冇,只係外面個層有,所以覺得有點被騙的感覺
咖啡合桃包
經過大班,見到入面d包款色非常少
所以今次買左$8一個
我聞落去,咖啡味濃到想死
,放係屋企,差不多成個屋都係咖啡味,我覺得今次應該冇買錯掛
第二日早餐食先知原來唔係,都幾失望
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$8 (Breakfast)
2012-02-11 96 views
情人節將至, 好多西餅鋪都推出節日限定的蛋糕, 大班都唔例外.今次買左個紅色花花既蛋糕賣相都幾好, 中間仲有少少金萡紅色的花其實係草莓味既朱古力, 一打開盒就有好香既草莓味, 就咁食就幾甜, 夾埋下面既朱古力蛋糕食, 朱古力味中和番d甜味就岩岩好.朱古力蛋糕我中間仲有軟心的 朱古力更加濃另外買左個香蕉pancake, 入面d香蕉好甜丫~ 個pancake又夠哂蛋香, 係d cream真係多左d, 食到有d膩大班由裕民坊搬到黎物華街, 睇黎會令到呢條街既麵包西餅戰況更加激烈了

今次買左個紅色花花既蛋糕
賣相都幾好, 中間仲有少少金萡

朱古力蛋糕我中間仲有軟心的
朱古力更加濃
另外買左個香蕉pancake, 入面d香蕉好甜丫~
2012-02-10