撩撥味蕾嘅元朗探險,搵到間普通得滯又低調嘅食店。今次話你知,佢哋嘅老婆餅同皮蛋酥嘅滋味!🥟🍪老婆餅外層鬆化得黎,一啖落去滿嘴香酥,又碎又脆,正!裏頭嘅餡料軟糯帶勁,唔會過甜過膩,俾人一種溫暖舒服感👍。至於皮蛋酥,喂,又脆又酥,一咬落去皮蛋就喺口融化。蓮蓉質感細膩得滯,幼滑啖啖係蓮蓉餡,感覺得到匠心獨具。皮蛋就豐潤得嚟,蛋白軟滑醒胃,嗰份和諧感,完美!食完今次,內心滿足得好交關,飽咗味蕾又溫暖咗心靈。喺元朗嚟一點驚喜嘅味道發現,真係唔容易,同時都係一次舒心愜意嘅食旅。下次再來,我一定仲要黎試過,不過有一樣我識得—一定要早啲黎,唔係好快就冇啦!🌟

2024-01-21 219 views
瀏覽著菜單, 我定眼嗰個雙黃白蓮蓉月餅,果然名不虛傳。先講講質感好唔好,吖嘛,係咁滑,感覺得到蓮蓉細緻到好似絲一樣。咬落去,佢嗰個甜度啱啱好,唔會好似啲平時食到甜到掉牙嗰種,放心食啦。🥮✨再唠叨下啲餡料,雙黃啊,香濃過頭,咸香中又帶上嚟一丁點甜,攪和得好均勻,你話正唔正?佢嗰個蛋黃用嘅係咪散養雞產嘅,特別鮮滑,好有層次感。而且,佢個皮兒薄薄的,又幼又扎實,啲蓮子餡同鹹蛋黃真喺經典搭配到不得了!忍唔住又掃咗幾樣嘢,個個都係點心界嘅常青樹啊。光酥餅輕盈得滴,講真,佢哋個皮唔係咁易㩒唔識嘅,得意得意!🥧 好啦,最後實話實說,食過之後,特登寫呢篇,真心推介下,下次我都會再嚟㗎!👍💯

2023-09-29 317 views
身為元朗人 中秋一定要幫襯下老字號大同月餅🥮 大同月餅已經由1943年開到而家 呢啲老字號買少見少 每逢中秋節🍂 佢哋就會掛晒啲燈飾 燈籠出嚟 好有中秋氣氛👍🏻其實佢哋仲有賣好多懷舊月餅 不過我哋屋企只係鍾情雙黃白蓮蓉 綿綿口感嘅白蓮蓉 加上蛋黃嘅油香 每次食都會諗返起細個過中秋節嘅情景 🥰 近年我都愈黎愈鍾意食返呢類傳統月餅 好似要食過傳統月餅 先至夠應節🤭

TakeAway
合桃南棗蓉月餅南棗蓉味道清甜配上香脆合桃❤❤❤❤❤蛋黃蓮子椰絲月餅椰絲(好香,有口感)配上原粒蓮子(更加清甜)兩款口味~好清甜(唔油膩)喜歡椰絲月餅(好香椰子味)至於南棗蓉月餅(好清甜)
2023-09-27
合桃南棗蓉月餅
  • 蛋黄蓮子椰絲蓉月餅
2021-08-03 2637 views
雖然未咁快中秋節 但係時候買定月餅券 每一家舖都有各色各樣既優惠吸引大家去買 我地屋企年年唔一樣 年年都會試唔同既品牌 今年揀到大同老餅家 話哂老字號 應該唔差 今日去到大同 舖頭內好多買月餅券既人 佢仲有現成月餅逐個買都得 但折扣就無咁多了 所以佢個menu有分現買同埋禮券兩款 都幾有彈性丫 有d人買黎送禮 個裝就可以自由配搭同埋即食 我買左兩張券 一張係雙黃白蓮蓉 一張係伍仁金腿月 舖頭仲有好多老餅同小食 我都忍唔到手 買左幾款 有光酥餅啦 原味老婆餅 豆蓉皮蛋酥 蛋黃蓮蓉酥 同埋兩舊馬仔老婆餅甜度適中 外皮軟熟 仲有一份香口感 蛋黃蓮蓉酥酥大大粒蛋黃 正呀 豆蓉皮蛋酥我幾鍾意佢既豆蓉 佢係綠豆蓉黎架 唔太甜 不錯 光酥餅有d人唔鍾意佢gel住個咀同埋太乾 我就好鍾意 大同既光酥餅唔錯 有奶油香 唔係完全無味 好好食 馬仔佢係無nuts個種 簡單最好食 老餅店果然係保持到水準 好期待個兩款月餅呀

老婆餅甜度適中 外皮軟熟 仲有一份香口感

老餅店果然係保持到水準 好期待個兩款月餅呀
2020-12-06 2330 views
係灣仔行利東街嘅時候經過大同,記起蘋果介紹過佢地皮蛋酥,所以買左個嚟試吓。個皮蛋酥頗細,一切開見到個粒皮蛋超級細,有d失望…因為之前係d街坊小舖食過既皮蛋酥d皮蛋都未試過咁細粒…可能一定要買嗰個巨型皮蛋酥先可以試到大同既厲害。另外,買咗老婆餅,個餡唔甜,比較實,冇我鍾意既軟糯感覺。

細蓮蓉皮蛋酥

另外,買咗老婆餅,個餡唔甜,比較實,冇我鍾意既軟糯感覺。

2020-10-12 2218 views
今年大同月餅可説是超級大失所望。本是hardcore半生粉絲。沒有大同月餅的中秋節就等同沒有過中秋一樣。今年就算有大同月餅,都不可以説有個快樂中秋節。因為根本談不上!因為實在大難食了!蛋黃硬又實!乾噌噌又冇油!白蓮蓉好不到那裏,亦是乾乾的,切開會碎的那種。咁多年來非大同不吃。今年開第一個時以為祇是唔好彩,有一個失水準。點知切第二個時亦是一樣的?!有冇搞錯!正店買的那有會假!所以下年唔會再比機會啦。其實食多對身體都唔好。查看社交平台大同,原來已經有大批投訴。品質比我的幾盒還要差!恐怖程度簡直嚇人。也不便在此描述。有興趣的自己去查看吧。看來大同今年要做的補救功夫一年都唔知夠唔夠。我已經放棄了!各位唔好話我無warn過Latest Update>> 我帶著沉重嘅心情同埋個幾盒超失望月餅返大同理論。主要想話佢知今年水準何其差,希望佢哋注意吓。拖地的那位樓面阿姐好像見怪不怪。一口便offer比個refund比我響我食淨嗰幾個月餅。No comments on我所講的不滿。二話不說篤計數機退款!對我來說當然好啦。因為我無expect到。但係一次便夠了。下年不會買啦。失望嘅心情到今天

Latest Update>> 我帶著沉重嘅心情同埋個幾盒超失望月餅返大同理論。主要想話佢知今年水準何其差,希望佢哋注意吓。拖地的那位樓面阿姐好像見怪不怪。一口便offer比個refund比我響我食淨嗰幾個月餅。No comments on我所講的不滿。二話不說篤計數機退款!對我來說當然好啦。因為我無expect到。但係一次便夠了。下年不會買啦。失望嘅心情到今天還未平伏。
中秋月餅
2020-05-08 2823 views
記得每年中秋依間必定人頭湧湧買月餅,因始終老字號,平時既日子就多數賣麵包老婆餅等傳統中式餅。咁岩今日行過見到就買依包白餅食。食落有d似光蘇餅,但又有d似饅頭,咬落有d煙韌,都算唔錯。
食落有d似光蘇餅,但又有d似饅頭,咬落有d煙韌,都算唔錯。

2019-11-10 2533 views
大同老餅家每日有新鮮出爐嘅面包外,仲有好多唔同嘅中式餅,例如:光酥餅,雞仔餅,老婆餅,皮蛋酥等等,每一個都落足料,有重量,夠味道雖然每個人都推薦老婆餅,但係我今次買呢個係白餅,因為傳統白餅唔係日日都有,而且係限量發售,因為做嘅方法同時間都太長,所以唔係成日有。白餅自帶甜味,包面佈滿麵粉,每食一口都會整到成個嘴都白晒,但係實在太好味,我自己通常會一次過食兩個而白餅一袋有7個,賣HK$26,都算抵食啊!

而白餅一袋有7個,賣HK$26,都算抵食啊!
  • 白餅
2019-09-30 2212 views
今日因為工作緣故要去錦田⁣每次小編都會放工再坐一個站去元朗🤭⁣皆因元朗實在有太多好西食😁👍⁣有一間滷味係必買 遲啲再同大家分享⁣⁣以前食唐餅都係買恆香榮華多⁣但自從2月係荃灣分店食過大同老餅家 嘅老婆餅之後…⁣簡直 驚·為·天·人 咁好食😍⁣⁣今日一場嚟到 緊係要去總店幫襯下啦⁣買左#老婆餅 ($9) 同 蛋黃蓮蓉酥 ($11)⁣食之前 小編放佢地係焗爐焗左幾分鐘⁣香噴噴熱辣辣😚正放左幾個鐘再焗完食都唔會一路食一路散⁣⁣#老婆餅⁣冬瓜蓉淋得嚟又帶少少煙韌,好味道☺⁣#蛋黃蓮蓉酥⁣呢個較遜色,蛋黃乾同實,無油⁣試一次就夠🤗⁣⁣
今日因為工作緣故要去錦田⁣

食之前 小編放佢地係焗爐焗左幾分鐘⁣
香噴噴熱辣辣😚正
放左幾個鐘再焗完食都唔會一路食一路散⁣

#老婆餅⁣
冬瓜蓉淋得嚟又帶少少煙韌,好味道☺⁣

#蛋黃蓮蓉酥⁣
呢個較遜色,蛋黃乾同實,無油⁣
試一次就夠🤗⁣

• 老婆餅
2019-05-06 2627 views
2019.05.05元朗有好多老餅家~大同餅家便是其中一間~ 原來佢係始於1943年已經喺元朗開舖!今日咁岩經過,又突然間好想食老婆餅,所以跑左入去買左半打老婆餅同屋企人分享~如果你食過另外一家恒x牌,便會發覺2家的老婆餅有甚麼不同之處~簡單來說,大同餅家老婆餅嘅餅皮是超酥的, 鍾意食酥皮蛋撻嘅朋友,一定好鍾意呢個酥皮餅皮~ 而中間嘅餡料係較軟淋嘅糖冬瓜蓉~甜度是適中的~ 建議最好熱食~不過我唔係鍾意食酥皮蛋撻嘅朋友,所以我都係較喜歡吃恒x老婆餅多一些~味覺及喜好每個人不同,我班同事就好like大同嘅老婆餅~有興趣就買返個黎食丫~
2019.05.05

老婆餅

老婆餅
2018-10-14 2318 views
親人送來皮蛋酥,大大的,一個已佔了一半盒子。很奇待的一刀切下,已經失望了,因為皮都散開了!用叉拿來吃,酥皮四散,豆蓉都有子薑味,ok 啦,但個皮旦就真係唔合格,皮旦好實,又細,最後一,兩口有陣怪味,又未能跟豆蓉融合,十分分割。我問是那位置的大同,原來是元朗老店!驚訝!怎能如此?比起深水埗那間有名的皮旦酥。今天吃的太不像樣了!失望😞!
2018-10-13
2018-10-06 2170 views
近六年,於元朗斷斷續續住了2年多,都沒有買過大同老餅家的老婆餅. 其實一向對中式餅食沒甚興趣,不過最近媽媽看電視節目,正好推介大同的出品,說是用上冬瓜蓉來製作老婆餅,好似幾有水準,故此媽媽買來了老婆餅作為飯後甜品. 原味老婆餅 ($8)購買5個便有紙盒盛載,還附上非常懷舊的手挽紙袋,相當復古~老婆餅外皮帶黃金色,咬下去很酥化,內裡冬瓜蓉不會過甜,而且煙韌有嚼勁,比起以前家人常買的恆香好吃得多,也令我對老婆餅改觀~ (我也估不到原來我都愛吃老婆餅,不過必定要是好吃的我才會想吃)由於個人覺得大同出品幾好,故翌日再到店多買數個回家作下午茶~ 黑芝麻老婆餅 ($8.5)用上黑芝麻蓉的老婆餅,咬下去是淡淡的芝麻香,甜度也是偏低的,也值得一吃!豆沙老婆餅 ($8.5)這款豆沙蓉的則偏甜,個人就不太喜歡~個人覺得如果初次買來吃,不妨選最便宜且最傳統口味的老婆餅,說不定你也會如我般改變口味,會喜歡上中式餅食!

原味老婆餅 ($8)
購買5個便有紙盒盛載,還附上非常懷舊的手挽紙袋,相當復古~

黑芝麻老婆餅 ($8.5)

豆沙老婆餅 ($8.5)
這款豆沙蓉的則偏甜,個人就不太喜歡~

TakeAway
大"大不"同,失去傳統,味道急降,物非所值前幾年買過大同月餅同其他餅,真系好好食咖,當時仲好少賣廣告,無乜分店,現在乜多左,但就無曬傳統味道。今日特別去元朗大同老店買雞仔餅同江蘇餅,以前都是最好的,雖然價錢貴過其他餅店好多,但絕對值得,但現在剛剛相反,以後都吾買。~ 雞仔餅以前系一包幾個細細的,吾同大小,所以一定系人手做,現在一包有四個獨立包裝,大小一致,應該是機器製造吧。打開包裝沒有香味,再咬開也是沒有香味,食落一D南乳味都無啊,師父你去左邊啊?~江蘇餅也是同樣應該機器製造,仲加埋雲尼拿,真系多了一種多餘又不能接受的味道。新時代新作風,吾系我想比咁高價錢去買嘍,搵D遊客啦。
大"大不"同,失去傳統,味道急降,物非所值

新時代新作風,吾系我想比咁高價錢去買嘍,搵D遊客啦。
雞仔餅
沒有味道的雞仔餅
多餘的雲哩拿味道
2018-10-03
2018-09-25 1344 views
家裡大大小小老老幼幼都很喜歡食4王月餅的,久聞這是元朗老店舖,早排更有電視介紹這間老店店舖,看到當時電視播出的這家用的蛋黃是又圓又大挺吸引的,家裡人看到都叫我去買回來一齊吃,我心想太遠了吧,但最後我今年還是專程走一轉元朗去買月餅,首先舖員的態度是很一般的一般的,不過沒關係因為這是香港專有特色,我已經習慣,買回家後大家都急不及待切來吃了,一切開只看到2隻大蛋黃在,家人即刻問我店員是否拿錯了給我,我說不會吧,包裝袋上都有個4字,之後我仔細找,原來另外2個黃是超級迷你的,好像是鵪鶉蛋黃而且蛋黃不是圓的,是扁扁的被壓在底部,蛋黃都擠在底部的邊緣基本很難看得出來這隻是蛋黃,而且顏色很暗很乾很結實很難吃,不仔細看真的看不出來是蛋黃,因為都壓在餅底底部跟餅底顏色差不多,我們都直接丟掉,我們全家簇都不會再光顧,別的東西也看不得會好吃,所以對這家老店舖絕對失望
2018-09-19
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$78 (Tea)
  • 不要吃