2023-04-16 475 views
招牌太平鵝肉炒飯:飯炒到一舊舊,又唔乾身,難食到食咗一細啖無食。黃金糖醋麵:外面係脆,但內裡好淋,又係難食的一碟。杯水一陣漂水味!廚師出來食佢朋友坐在一起,坐在我枱隔離,大大聲講粗口,我地快快食完都走人。

黃金糖醋麵:外面係脆,但內裡好淋,又係難食的一碟。
杯水一陣漂水味!

2023-04-16
2023-03-11 641 views
今日去咗北角附近上堂 決定嚟睇吓附近有咩好嘢食 由於只有一個半鐘頭時間meal break,所以都打算以食快餐為主 最後就揀咗呢間喺地鐵站隔離嘅太平飯店 睇落係主打潮式食物呢間餐廳晏晝都幾多人,我哋咁啱係最後一台可以入座,見到佢個鵝片飯好吸引,朋友就叫咗鵝片飯,我就叫咗鵝肉炒飯 套餐可以揀例湯或者嘢飲,我哋兩個都揀咗例湯!係章魚粉葛湯!音樂都唔覺得有太大味精,正!鵝肉炒飯份量都好多,我都差啲食唔晒,味道來講都唔錯,入邊都用咗好多鵝肉炒,炒飯粒粒分明,唔會有好濕身嘅情況埋單,每人$60
最後就揀咗呢間喺地鐵站隔離嘅太平飯店
睇落係主打潮式食物

埋單,每人$60
2023-02-21 510 views
上星期老公突然話想食打冷,咁就上網搵下附近有邊間比較多😋,見到呢間comment 都唔差就諗住去試下,點知同期望有點落差😖🍽️食物1. 🍲蠔仔肉碎粥:有一碗或一鍋選擇,我地叫左一碗,蠔仔份量都足夠,大部份都係脹卜卜。至於味道唔係平時食開個d蠔仔粥味,但未至於難食….可能欠梗d薑同莞茜味….唔識講🤔2.🐓貴妃雞:無咩雞味,但半隻$7x堂食嘅質素黎講就還可以接受3.滷水豬耳:麻油落重左少少同咸左d,不過夠爽口,用黎餸個蠔仔粥都ok😅4. 花雕慢煮醉鵝肝:唔錯,可能係慢煮嘅關係,食落去滑口,如果再重少少酒味仲正😋5. 蠔餅:賣相係ok, 但炸粉太多,有蠔無餅,如果$7x $8x就算啦,但收成百幾蚊我諗係可以食到更好質素的😔🪑環境衛生座位其實都算寬敞,但樓面整潔程度同衛生都一般,間中有蚊螆係身邊飛飛下,仲見到有小小強行過🫣🧒🏻服務態度我見之前有啲留言話d人態度麻麻,但我覺得都唔係呀,幾有禮貌,我地一坐低就好好招呼,又介紹佢地其他海鮮菜比我地(我地一心去食打冷野,佢唔講都唔知有海鮮食🤣)成餐飯食左$5xx,總括黎講…我試過一次就夠了😅

🍽️食物

🪑環境衛生

🧒🏻服務態度

成餐飯食左$5xx,總括黎講…我試過一次就夠了😅
2022-11-12 848 views
本人十分喜愛食打冷專程從九龍去到港島一心諗住約朋友食餐好食嘅晚餐結果非常之失望😥而且真係食到一肚氣😢點菜嘅時候已經感覺職員沒有什麼禮貌我點嘅係焦糖糖心蛋但嚟到一睇就知係醉香糖心蛋上面一啲焦糖都冇我就覺得出奇所以禮貌上詢問一下幫我落單嘅嗰個職員確認一下係咪焦糖嘅糖心蛋結果佢答我係冇錯但係我對比人哋食評嘅相根本唔係咁嘅樣等到我朋友嚟到之後我再問一下我朋友覺得係咪唔似焦糖糖心蛋我朋友都覺得係醉香本來諗住詢問其他職員結果嗰個幫我落單嘅職員又咁啱係我朋友隔離 我朋友就問咗佢係咪點知佢極之冇禮貌 完全聽完直接無視我朋友冇講過嘢就行開咗😕我同我朋友都勁驚訝我朋友都講咗句 嘩 咁都得嘅 真係未見過咁樣對啲客嘅職員 之後食一食隻糖心蛋 一入口就知道龍與鳳根本就係得醉香嘅味道成餐飯搞到都冇咩心情食淨係想嗱嗱臨食完就走😑叫咗三個餸 本身諗住等朋友嚟到可能會再加多少少餸菜 但係食物質素真係普通之餘仲要遇上咁嘅服務態度我同朋友趕快食完之後直接已經搵附近嘅其他餐廳再填肚寧願去其他地方食都唔想再貼錢買難受原本都冇諗住出聲表達不滿點知走去收銀俾錢嘅時候付款完收錢比較年長嘅姨姨詢問覺得味道如何所以先至直接表達左成件事當
本人十分喜愛食打冷
一心諗住去食
食唔到都唔緊要 但係得到咁嘅服務
咁嘅價錢 絕對唔需要嚟食
年長嘅姨姨雖然都有不停講唔好意思
有抱歉嘅態度 比起個位落錯單嘅職員禮貌好多 佢仲解釋佢係新請嘅兼職員工
我只能夠說今晚自己真係太黑仔
遇上這樣嘅服務態度
真的很無言
食物價錢味道份量以及服務都唔會令到我想再嚟食或者介紹朋友

2022-11-11
Dinner
👍🏻四人餐(8折後) $638太平飯店出名食滷水潮州打冷,新出四人餐除咗有滷水拼盤仲可以一次過試埋其他招牌菜式😜而家經Openrice訂座四人餐仲有8折,除返開四人份量又咁豐富,都真係幾抵食!-🔸滷水鵝拼盤估唔到幾大碟!唔係淨係得鵝片,仲有圓蹄、豬頸肉、大腸、腩仔同豆腐,份量唔少鵝片同豬頸肉比較瘦,圓蹄同腩仔彈牙,大腸就夠哂肥🤪上枱時溫熱,整體都滷得好入味-🔸流心蝦棗芝士控必食!蝦棗原條大大碌,即炸熱辣辣上枱外層係炸到脆卜卜嘅腐皮,包住蝦肉同大量流心芝士一切開中間流心芝士即刻爆晒出嚟,芝士味好突出,拉絲杰身超邪惡😈!就算四人share食完呢個都飽飽地🤣-🔸冰鎮鮑魚鮑魚爽口彈牙,夠凍又唔會成舊冰哂入口有驚喜,好香五香味,又唔會蓋過咗鮑魚本身嘅鮮味👍🏻-🔸清蒸海上鮮是日海鮮可以揀黃花魚或馬友黃花魚好新鮮,蒸得啱啱好唔會過老,魚肉嫩滑有彈性,鮮味十足😙-🔸蝦蜆蠔仔粥超足料!有唔少蜆肉同幾隻大蝦,當然唔少得大量蠔仔蠔肉同蜆肉冇沙唔腥,夠肥美大蝦新鮮爽彈,蝦頭仲有膏添🤩芫荽味唔會過重,整體味道適中,清清地唔會太鹹-🔸是日燉湯當日係烏雞燉湯,入面整整有一大隻烏雞,蟲草花份量多,好足料味道夠濃,鮮甜
👍🏻四人餐(8折後) $638
🔸滷水鵝拼盤
鵝片同豬頸肉比較瘦,圓蹄同腩仔彈牙,大腸就夠哂肥🤪
上枱時溫熱,整體都滷得好入味
滷水鵝拼盤
🔸流心蝦棗
芝士控必食!蝦棗原條大大碌,即炸熱辣辣上枱
外層係炸到脆卜卜嘅腐皮,包住蝦肉同大量流心芝士
就算四人share食完呢個都飽飽地🤣
流心蝦棗
🔸冰鎮鮑魚
鮑魚爽口彈牙,夠凍又唔會成舊冰哂
入口有驚喜,好香五香味,又唔會蓋過咗鮑魚本身嘅鮮味👍🏻
冰鎮鮑魚
🔸清蒸海上鮮
是日海鮮可以揀黃花魚或馬友
清蒸海上鮮
🔸蝦蜆蠔仔粥
超足料!有唔少蜆肉同幾隻大蝦,當然唔少得大量蠔仔
蠔肉同蜆肉冇沙唔腥,夠肥美
大蝦新鮮爽彈,蝦頭仲有膏添🤩
芫荽味唔會過重,整體味道適中,清清地唔會太鹹
蝦蜆蠔仔粥
🔸是日燉湯
當日係烏雞燉湯,入面整整有一大隻烏雞,蟲草花份量多,好足料
味道夠濃,鮮甜微甘唔油膩,好好飲😌
味道:8/10
性價比:8/10
👍🏻油鹽水浸花甲 $238
除咗潮州打冷,佢地嘅海鮮都係招牌菜之一
海鮮係每日新鮮到貨,當日問咗廚師,推介花甲試下
花甲鮮甜大隻,煮到啱啱好唔會過老,花甲肉咬落仲係肥嘟嘟,冇沙冇腥味👍🏻
湯汁鹹鮮十足,加入咗少量尖椒,少少辣好惹味
底下好多粉絲、金菇、芽菜,吸哂湯汁勁正😛
不過注意芫荽都係放埋喺湯入邊,同埋完全唔食得辣嘅朋友可能會覺得太辣
味道:8/10
性價比:7/10
油鹽水浸花甲
🔺留意四人餐嘅8折優惠一定要經Openrice訂座先有,walkin冇㗎!
📍#太平飯店 @taipingkitchen
清蒸海上鮮
蝦蜆蠔仔粥
油鹽水浸花甲
2022-09-15 1434 views
有朋友介紹有一間潮州菜比較出色 特登搭車過海去北角試一試 去到門口以為去錯地方 舖頭不似潮州菜館 橫掂都嚟咗就入去試一坐低發覺原來除咗滷水之外都有好多選擇 有四人餐 有得散叫。但係最重要係每天佢哋會有不同新鮮海鮮 例如賴尿蝦 鮑魚 游水魚 鮮蝦 等等 啲員工話客人可以提早預訂海鮮 佢哋會搵最新鮮海鮮比客人 「Omakase 潮州菜」 🤣🤣🤣 當然我哋要試 🤩薑蔥白灼蝦 🦐 - 啲蝦好新鮮 隻隻都好大隻 可以點辣椒豉油 或者蒜蓉豉油 好回味 😍薑蔥炒桶蠔 🐚 - 蠔煮得啱啱好 不會太熟 味道好濃郁 好新鮮蒸魚 🐟 - 當然唔使講 條魚好新鮮好鮮甜酒煮花螺 🐚 - 呢個特別推介 味道好獨特 辣得來好香 香得來好辣椒鹽賴尿蝦 - 賴尿蝦仲有緊水 好鮮甜 好香 炒椒鹽好入味 滷水拼盤 - 真心呢一間餐廳啲滷水拼盤真係好好食 餐廳環境好貼地 大部份啲客應該係熟客或者街坊 佢哋應該唔介意 啲樓面姐姐好親切好好傾 tang佢哋講一句說話令到我好窩心 「見你食得開心,我哋好開心」我一定會介紹呢一間餐廳比其他朋友 值得去試

蒸魚 🐟 - 當然唔使講 條魚好新鮮好鮮甜

• 滷水墨魚
  • 鵝片
  • 滷水三拼
  • 芝士蝦棗
足料抵食!地道打冷小店🦐仲有免費醉鮑魚/炸乳鴿!-唔知大家知唔知咩叫打冷。朋友聚會,田中提議去食打冷,但估唔到有人真係唔知。打冷其實即係潮洲菜,起源一匹布咁長,有興趣可以Google一下。不過好食嘅打冷,真係唔易搵。-🧀芝士流心蝦棗 ($148)做法新派嘅經典蝦棗,外層脆皮極香脆,包住鮮甜蝦肉蓉,仲有瀑布咁嘅流心芝士,配上泰式辣醬/千島醬,超級邪惡。🧇黄金糖醋麵 ($98)又叫糖醋兩面黃,香港少有,將麵條煎到金黃香脆,配上糖同醋,超香口又微微軟韌,必試。🍗滷水鵝片三拼 ($218)田中揀咗鵝片、元蹄、墨魚,滷得入味濃郁,鵝片肉香肥美,墨魚更加必食,非常軟滑,啖啖肉極滿足。🍲蝦蜆蠔仔泡飯 ($128)潮洲菜必食泡飯,除咗蠔仔,再加入蝦同蜆,湯頭更加鮮甜。🦐海鮮炒年糕 ($268)足料又大碟得誇張,年糕超軟滑煙韌,鑊氣十足,加入足料鮑魚、大蝦、大蜆,層次同鮮味都非常豐富。🦪醉鮑魚 (免費 一隻)、炸乳鴿 (免費 半隻)冇錯真係免費,小菜/滷水滿$100就有一款,基本上一定有,超抵玩。
足料抵食!地道打冷小店🦐仲有免費醉鮑魚/炸乳鴿!

🧀芝士流心蝦棗 ($148)

🧇黄金糖醋麵 ($98)

🍗滷水鵝片三拼 ($218)

🍲蝦蜆蠔仔泡飯 ($128)
潮洲菜必食泡飯,除咗蠔仔,再加入蝦同蜆,湯頭更加鮮甜。

🦐海鮮炒年糕 ($268)

🦪醉鮑魚 (免費 一隻)、炸乳鴿 (免費 半隻)
2022-07-29 754 views
依家喺北角嘅打冷店 菜式都幾新穎✨最正一定係邪惡芝士流心蝦棗🥰同傳統嘅唔同 呢度個內餡包住爽口彈牙嘅蝦膠之外🦐仲有埋流心芝士🧀鹹香又鮮甜 再配埋外層金黃香脆嘅炸皮 真係超級好食😋
2022-06-20 824 views
呢一間係北角嘅潮州打冷菜館都真係幾抵食🤑第一次見黃金糖醋麵~真係幾特別!佢係好似成塊pizza咁 好大塊 仲有刀攞嚟切🤣炸得好香脆 又有啲煙韌麵質嘅口感 食落又唔會好油膩 都唔錯!
2022-05-06 1080 views
自己係潮州人,自小食鹵水鵝長大, 對鹵水鵝情有獨鍾,經常週圍搵鹵水嘢食。之前嚟過食lunch,已覺得是一個價錢貴但環境麻麻地,食物質素ok 嘅食堂。今次想俾多次機會,睇下係唔係真係咁好食。今日叫咗個鵝肉飯($68),鵝肉都有8塊㗎,碟飯就好大碟,有幾條椰菜(凍嘅),但好少汁。講真食鹵水飯都係為咗食鹵水汁,咁少汁真係送唔都飯,最後要用辣椒油撈飯,先食到。 佢哋嘅辣椒油好味。鵝肉不過不失,但不是想像中咁好食。埋單仲要收加一($75),隔離枱就有茶,我一杯水都冇畀過我 講真我一滴水都有飲過。不過最衰係我張枱有一套餐具(碗、筷子、匙羹、骨碟),我淨係用咗筷子、匙羹。阿姐過嚟收嘢嗰陣時,見到我個碗、骨碟冇用過,佢竟然唔收買,仲放返筷子、匙羹留番畀下一位用,怪不得要收加一了。
。 佢哋嘅辣椒油好味
。鵝肉不過不失,但不是想像中咁好食。

,怪不得要收加一了。
2022-05-06
2022-03-20 1030 views
典型茶餐廳menu唔花巧 勝在夠晒多選擇燒味又有 粉麵又有 頹飯又有 總之就乜都有擺盤比我想像中好😂起碼都唔算太頹😂而且平又快手 難怪lunchtime咁多人叉燒煎蛋瀨粉 $49叉燒肉質好淋 都幾好味而且份量都幾多煎蛋又脆邊 (雖然浸淋咗如果瀨粉嘅份量多啲 就更加好🥲好似食咗幾啖就無晒咁🥲豆腐火腩飯 $54火腩肥瘦均勻 唔錯嘅但嗰個芡汁就唔係好handle到 恕我真係唔多識欣賞依個浪漫🤭係lunch食個快飯 唔錯嘅選擇💛
典型茶餐廳menu

係lunch食個快飯 唔錯嘅選擇💛
2022-01-05
Lunch
2022-01-24 876 views
識得潮式打冷就一定要係舊式飯店先好食嘅🤤🤤依間係北角地鐵站附近,近北角匯!你講得出嘅舊式潮州菜都齊晒,我就食咗佢個蠔餅、糖醋麵、滷水鵝肝、滷水鵝片🤤全部都令我好有驚喜!水準之上!加上好多食物都唔係出面一般有得食,呢個價錢呢個水準都唔係咁易搵到!如果想試多啲嘢就記住要搵多人去食,我哋今次四個人只係食到五個餸,仲有好多想試嘅特色野都未食到。不過如果多人就記住要訂位,因為舖頭唔算大!大枱都係得一兩張😮

2022-01-17 633 views
今天看報紙,介紹這裡是良心食店,為抗疫推出外賣餐,$56兩菜飯,$60三菜飯,還送湯或飲料。我以前也試過這家,確實不錯,心想外賣應該也不會太差。可是外賣拿回家,湯飯都是冷的,牛腩咬不動,太鹹,招牌已被打爛了。
2022-01-03 788 views
北角呢頭超多食店,要係呢度站得住腳,當然要有D看家本領!呢間潮式小館,除咗打冷,仲有粵式菜式供應,食緊滷水鵝嘅同時亦可以有金銀蛋浸時菜,靈活性相當高。溏心蛋就食得多,加埋酒又係點呢?!  呢客醉香溏心蛋 ($32),溏心蛋樣出晒黎,口感creamy,但多一份酒香味。食潮州嘢點可以無滷水鵝?!  原本想食得輕鬆要鵝片嘅,但阿姐話有骨會香D,於是就有呢碟雙拼 : 滷水鵝件 (有骨)拼墨魚 ($158)有幾件滷水豆腐墊底,好軟滑; 墨魚片帶點厚度食起黎有口感,一D都唔係食緊香口膠,點D潮式辣油仲正; 鵝件食起黎比較韌,對於唔鍾意"啜"骨嘅我,都係鵝片好D啦!呢客花雕慢煮醉鵝肝 ($128)超級推介,唔係好多地方食得到,入口有鵝肝嘅香味,綿滑無筋,亦有花雕嘅酒香味道,個餘味甚持久,無膩感。總結呢間潮州菜小館出品唔錯,行開呢頭都會再幫襯!
北角呢頭超多食店,要係呢度站得住腳,當然要有D看家本領!

總結呢間潮州菜小館出品唔錯,行開呢頭都會再幫襯!
2021-12-29 566 views
本人好少去食潮州菜.今次有朋友推介這店.不防前來試吓.今次試食五道餸菜有驚喜.亦有失望.今晚我哋卜了枱.一行三人準時出席.由於時間尚早.我們是第一台客.我在餐牌上選擇熱門的五度菜式.大蓋晚上七時半左右.人客開始多.點餐如下: 1. 滷水拼盆(滷水鵝片/滷水豬大腸/滷水元蹄)。 2. 焦糖糖心蛋。 3. 招牌太平鵝肉炒飯。 4. 芝士流心蝦棗。 5. 黃金糖醋麵。 6. 罐裝飲品X 2 (可樂)。食後評語:滷水三拼.拼盆內有少許滷豆腐墊底.鵝片滷得入味.豬大腸最靚.多腸膏.好肥美.元蹄比較硬身少少.還算正常.如果再淋返啲就好㗎啦!焦糖糖心蛋.糖心蛋味濃.蛋面有焦糖.賣相OK.有驚喜!招牌鵝肉炒飯.鵝肉切成小粒.米飯炒得金黃.粒粒分明甘香。芝士流心蝦棗.蝦肉彈牙.有濃厚蝦味.外皮金黃香脆.蝦棗切開.芝士流出可拉司!黃金糖醋麵.失敗之作.麵身不脆.麵身內多油.入口不脆身.油膩膩感覺.全口油.連麵底索油紙黏上好多油.已經向店主反映.點知回覆㕑師油溫控掣欠妥.並沒有再跟進把問題解決或許再換上.非常難食!最後罐裝可樂埋單才發覺.每罐收取費用$12元正.另全單收費再加1服務費.罐可樂值唔值得咁貴.連
1. 滷水拼盆(滷水鵝片/滷水豬大腸/滷水元蹄)。
2. 焦糖糖心蛋。
3. 招牌太平鵝肉炒飯。
4. 芝士流心蝦棗。
5. 黃金糖醋麵。
6. 罐裝飲品X 2 (可樂)。
食後評語:
焦糖糖心蛋.糖心蛋味濃.蛋面有焦糖.賣相OK.有驚喜!
招牌鵝肉炒飯.鵝肉切成小粒.米飯炒得金黃.粒粒分明甘香。
最後罐裝可樂埋單才發覺.每罐收取費用$12元正.另全單收費再加1服務費.罐可樂值唔值得咁貴.連服務費要收$13.2元1⃣️罐!

2021-12-10
  • 醉香溏心蛋