Restaurant: Tai O Lookout
Info:

2022-05-16 257 views
大澳一日遊🕶餐廳成間玻璃屋咁好有渡假感覺🏝我地揀咗坐窗邊,嘆住海景食lunch☀️🥢香煎大澳鹹魚肉餅配香苗($148)鹹魚肉餅再加一小塊鹹魚,整體味道偏鹹可以送哂成碗飯略嫌煎蛋唔流心,有蛋汁撈飯應該可以中和吓啲鹹😂🥢大澳蝦醬豬扒包配薯條($98)豬扒用蝦醬醃夠惹味 味道唔錯👍🏻薯條🍟炸得香脆 👍🏻🍹紅樹林特飲($48)紫貝天葵加蘋果汁🍎同檸檬汁🍋甜甜酸酸幾開胃,又解暑👍🏻食物質素唔錯以酒店餐廳加埋海景,呢個價錢好抵食👍🏻下次去大澳都會再嚟

大澳一日遊🕶餐廳成間玻璃屋咁好有渡假感覺🏝
我地揀咗坐窗邊,嘆住海景食lunch☀️

🥢香煎大澳鹹魚肉餅配香苗($148)
鹹魚肉餅再加一小塊鹹魚,整體味道偏鹹
可以送哂成碗飯
略嫌煎蛋唔流心,有蛋汁撈飯應該可以中和吓啲鹹😂

🥢大澳蝦醬豬扒包配薯條($98)
豬扒用蝦醬醃夠惹味 味道唔錯👍🏻
薯條🍟炸得香脆 👍🏻

🍹紅樹林特飲($48)
紫貝天葵加蘋果汁🍎同檸檬汁🍋
甜甜酸酸幾開胃,又解暑👍🏻

食物質素唔錯
以酒店餐廳加埋海景,呢個價錢好抵食👍🏻
下次去大澳都會再嚟
2022-05-09 205 views
大澳一日遊,上次放假上到嚟話full booking,今次平日早啲嚟終於唔洗等,仲有得揀窗口位坐。成間玻璃屋咁好似去咗外國,喺香港真係好少有。本身想食蜆肉濃湯扁意粉,但冇晒,嗌咗紅樹林特飲、脆香大澳蝦醬雞翼、炸魚薯條伴大澳蝦醬他他汁同埋羅勒蕃茄醬長通粉。紅樹林特飲係蘋果汁加檸檬汁,味道偏酸。炸雞翼外脆入面好juicy,未點醬都有陣蝦醬味,係咪我心理作用呢🤣估唔到蝦醬除咗配通菜,配雞翼都咁好食!炸魚都炸得又薄又脆,入面塊魚好滑,點埋蝦醬中西合璧又幾夾喎。而長通粉就乾咗啲,但都有濃郁蕃茄味嘅。望住個海慢慢嘆,好似過緊退休生活咁,正呀!
望住個海慢慢嘆,好似過緊退休生活咁,正呀!
  • 脆香大澳蝦醬雞翼
山長水遠去到大澳又坐地鐵又轉大嶼山巴士,終於去到呢間一直想去嘅餐廳不過等位就有啲耐,等咗超過30分鐘幸好今日風和日麗。食環境都飽飽地,都叫飛嘅時候,職員都好細心,問我哋想唔想坐卡位?或者窗口位。我就即刻揀咗窗口位。等多咗5分鐘已經即刻入位雖然佢哋得幾個工作人員,全部都好好禮貌,十分之有禮雖然食物嘅選擇唔係好多同普通嘅西餐廳一樣不過窗口位嘅環境真係好靚,再加上天氣好好望住大海同埋綠色嘅山,令人身心舒暢叫咗兩個嘢食一個蝦醬漢堡包薯條一個就烤蝦嘅凱撒沙律雖然對味道冇乜期望,但估唔到係好味喎份量兩日都好足夠,影吓相傾吓計。就繼續出去大澳玩了。忽然覺得間餐廳,都係大澳值得去第一個景點
山長水遠去到大澳
又坐地鐵又轉大嶼山巴士,終於去到呢間一直想去嘅餐廳
不過等位就有啲耐,等咗超過30分鐘

等多咗5分鐘已經即刻入位

雖然佢哋得幾個工作人員,全部都好好禮貌,十分之有禮

雖然食物嘅選擇唔係好多
同普通嘅西餐廳一樣
不過窗口位嘅環境真係好靚,再加上天氣好好
望住大海同埋綠色嘅山,
令人身心舒暢

叫咗兩個嘢食
一個蝦醬漢堡包薯條
一個就烤蝦嘅凱撒沙律

雖然對味道冇乜期望,但估唔到係好味喎
份量兩日都好足夠,影吓相傾吓計。

就繼續出去大澳玩了。

忽然覺得間餐廳,
都係大澳值得去第一個景點
  • 大澳蝦醬豬扒包配薯條
2022-04-21 143 views
大澳暫時只係得一間酒店,佢裏面有一間玻璃蓋頂既餐廳超級歷史悠久,今次就去食個Tea先,我哋叫左炸魚薯條伴蝦醬他他汁同埋牛肉漢堡配薯條,其實係有啲失望,首先佢個炸魚薯條既炸魚好厚粉,果醬都食唔到有蝦醬嘅味,不過個薯條炸得幾好,唔會好大浸油壓味,牛肉漢堡雖然係Mini版,但牛肉唔算好厚,成個食落好一般,包皮都係比較硬身😩😩但佢哋嘅嘢飲有驚喜,其中一杯紅色嘅就係紅樹林特飲,佢完全冇藥水味,甜甜酸酸咁幾開胃👍🏻👍🏻我唸佢應該係紫貝天葵嘅味,之後果杯就係鹹檸檬梳打,同出邊嗰啲差唔多冇咩特別出色,但佢個鹹檸檬係幾正嘅😋

2022-04-12 200 views
上星期電視節目介紹, 大澳文物酒店, 於是決心去打卡.行了一段帶鄉村風味小路, 空氣清新, 遠望 大澳文物酒店, 有點睇古蹟懷舊感覺.  (以下是酒店餐廳模型) Tai O Lookout 餐廳在一樓, 樓底極高, 有兩個大門出入, 外面有等候區,  設有座位.  由於餐廳不設訂檯,  客人須在門外等候, 我們結果等了 30分鐘.  餐廳設計唔錯, 面對海, 環境優美舒適.  餐廳有下午茶 High Tea, 由 2:30 開始,  $288/2 位.  食物豐富.  甜品咸點也有多款, 價錢合理. 還可選擇 Tea set. 其他飲品也不少.我們 點了High Tea  配飲品, 有咖啡, 茶.  我要紅樹林特飲, 顏色靚, 涼冰冰, 酸甜剛好匹配.High Tea 食物用五金層架送到, 分兩層, 款式多, 賣相不俗.上層是甜品, 紫貝天葵奶凍配 馬卡龍,  朱古力布朗尼,  及西班牙油條配朱古力醬.朱古力布朗尼, 很重朱古力味.   紫貝天葵奶凍, 滑得來又夠結實, 有著香濃的奶味, 又不會過甜, 味道突出;  配 馬卡龍, 口感煙韌, 係我最鍾意嘅甜度 .西班牙油條 香脆又好吃,
上星期電視節目介紹, 大澳文物酒店, 於是決心去打卡.
Tai O Lookout 餐廳在一樓, 樓底極高,
餐廳設計唔錯,
 面對海, 環境優美舒適.
還可選擇 Tea set.
其他飲品也不少.
朱古力布朗尼, 很重朱古力味.
西班牙油條 香脆又好吃, 兩款都不算太甜.
咸點也好吃:
薑黃沙嗲雞串, 大澳鹹魚肉餅漢堡, 大澳黃金蝦多士.  大澳鹹魚肉餅漢堡, 賣相可愛, 大澳鹹魚肉餅好滋味.  黃金蝦多士夠脆口.

風景加食物令人滿意.  下午茶時段可以由 2:30- ~ 5:30, 最好是沒有限制離座時間.
朋友見隔離檯食脆烤雞翼,   她都想食, 便叫了一客.  雞翼炸得香脆野味.

也加點了 紫貝天葵芝士餅, 配大澳蜜糖檸檬特飲. $108/set.
芝士餅賣相精美, 鋪上士多啤梨及藍莓作點綴, 很吸引, 餅質滑溜, 有香濃芝士味.
在 Tai O Lookout 品嚐 High Tea  及欣賞風景, 真係去離島的好節目.
Other Info. : 酒店有電梯方便輪椅客人上落, 服務真好. 如果接受電話訂位, 會更好.
$280 (Tea)
  • 薑黃沙嗲雞串
  • 大澳鹹魚肉餅漢堡
  • 大澳黃金蝦多士
  • 紫貝天葵奶凍
2022-04-11 187 views
白雪雪同黑咪咪放假入左大澳玩呀!我地重發掘到一間好chill既餐廳呀,白雪雪重坐到唔捨得走🥹先講下佢既環境啦,間餐廳裝左落地大玻璃,連個天花都係,個日天氣好好,所以個景真係好正,我地重要坐正海邊,簡直好似去左外國咁呀🌊如果開返晚市,唔知係度望出去會唔會望到星星呢?✨再講下佢既食物質素啦,我地叫左紅樹林特飲,同埋大澳蜜糖檸檬特飲,2杯野飲都幾清新同特別,酸酸甜甜咁,好得意。另外,我地叫左脆香蝦醬雞翼,而因為蝦醬同雞翼係分開炸,所以我地有d為失望,我地又叫左fish and chips同US rib-eye steak,同樣都一般般,正常餐廳既味道😗不過我地為食貓係十分推介呢間餐廳,只係個景已經係好值得,尤其係couple拍拖去,真係好chill,好有情調👩‍❤️‍💋‍👨👩‍❤️‍👩💑⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️紅樹林特飲$48💗💗💗💗大澳蜜糖檸蜜特飲$48💗💗💗💗脆香大澳蝦醬雞翼$88💗💗💗Tai O style fish and chips$118💗💗💗Grilled US rib-eye steak$298💗💗💗⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境💗💗💗💗💗好食指數💗💗💗回頭指數💗💗💗💗Follow👉🏾ig:
如果開返晚市,唔知係度望出去會唔會望到星星呢?✨

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

好食指數💗💗💗
回頭指數💗💗💗💗

Follow👉🏾ig: hungry_catss
2022-04-10
$250 (Lunch)
跟閨密初探索大澳👭🏻東涌坐11號巴士🚌約1小時我哋到達後被鄉村小吃吸引了買咗少量係船仔上面食🚤當日好大風 吹到傻🤣午餐係文物酒店的餐廳解決 餐廳環境很美 落地大玻璃💠採光超正🌞我哋剛好坐在窗旁望著大海用餐 邊吃邊嘆靚景🪴· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈✨𝙿𝚊𝚗-𝚏𝚛𝚒𝚎𝚍 𝚑𝚘𝚞𝚜𝚎𝚖𝚊𝚍𝚎 𝚙𝚘𝚛𝚔 𝚙𝚊𝚝𝚝𝚢 𝚠/ 𝚜𝚊𝚕𝚝𝚎𝚍 𝚏𝚒𝚜𝚑 + 𝚜𝚝𝚎𝚊𝚖𝚎𝚍 𝚛𝚒𝚌𝚎 香煎大澳鹹魚🐟肉餅配香苗 $𝟷𝟺𝟾:這個飯sᴇʟʟ的開胃 平時少食鹹魚 配搭香苗米 小精緻的家常便飯🍚 ✨𝙳𝚎𝚎𝚙-𝚏𝚛𝚒𝚎𝚍 𝚜𝚑𝚛𝚒𝚖𝚙 𝚝𝚘𝚊𝚜𝚝 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚜𝚑𝚛𝚒𝚖𝚙 𝚙𝚊𝚜𝚝𝚎 𝚖𝚊𝚢𝚘𝚗𝚗𝚊𝚒𝚜𝚎蝦多士🍤伴大澳蝦醬蛋黃醬 $𝟾𝟾:蝦醬圓勝😂 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈食物質素還好 環境搭夠一定要揀好天嘅時候去! Follow my instagram 📍tr.eatday
跟閨密初探索大澳👭🏻

採光超正🌞我哋剛好坐在窗旁
望著大海用餐 邊吃邊嘆靚景🪴

:蝦醬圓勝😂

食物質素還好 環境搭夠
一定要揀好天嘅時候去!

香煎大澳鹹魚肉餅配香苗
香煎大澳鹹魚肉餅配香苗
蝦多士
第2次大長征入大澳光顧一樣的餐廳🤣點了不一樣的菜式 要留肚食碳燒雞蛋仔所以不點太ʜᴇᴀᴠʏ的 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈✨𝙿𝚘𝚛𝚔 𝚌𝚑𝚘𝚙 𝚋𝚞𝚗 𝚠/ 𝚜𝚑𝚛𝚒𝚖𝚙 𝚙𝚊𝚜𝚝𝚎 & 𝚌𝚘𝚞𝚗𝚝𝚛𝚢 𝚏𝚛𝚒𝚎𝚜 大澳蝦醬豬扒包配薯條🍟 $𝟿𝟾:茄醬以蝦醬🦐替代 豬扒包味道不過不失 薯條不好吃 ✨𝚂𝚊𝚗𝚍𝚠𝚒𝚌𝚑 𝚠𝚛𝚊𝚙芒果夏卷 $𝟿𝟾:就是普通的墨西哥卷🌮️ 不過入面的肉換了蔬果😅一夾就散了 ✨𝙲𝚊𝚙𝚙𝚞𝚌𝚌𝚒𝚗𝚘 ☕️ $𝟺𝟹 ✨𝙺𝚛𝚘𝚗𝚎𝚗𝚋𝚘𝚞𝚛𝚐 𝟷𝟼𝟼𝟺 𝙱𝚕𝚊𝚗𝚌🍺 $𝟼𝟾 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈今次的用餐體驗未給上次上次啲嘢好食啲 不過又想嚐新😛大澳餐廳選擇真係好有限 呢間環境係ɢᴏᴏᴅ的食完可以散步到碼頭吹吹海風🌊遠離塵囂 靜一靜心 Follow my instagram 📍tr.eatday
第2次大長征入大澳

2022-02-12
Celebration
Valentine's Day
2022-03-13 1207 views
好耐無寫食評,不過今次值得我再執筆。2022-3-8 除38婦女節更是我倆的拍拖👫💜20週年紀念日,咁梗係要好好🎊。想遠離市區所以入左大澳; 不過因為疫情原來大澳好多食店都不開,結果選擇去大澳文物酒店食午餐(幸好之前一晚問定會開)。其實大澳文物酒店一直未去過,從食評見到外觀玻璃屋好靚,尤其是近窗口位置,平時如果要坐窗口位都要等呢。於是當日十二點去刭,可能尚早加上weekday, 未有人入座,所以我地就坐刭窗囗位置,心情既開心又興奮。因為無Lunch set所以只有單點, 羊架(7成熟刚刚好都好juice),黄金鱿魚圈(未夠脆但因為咸蛋黄味道都0K),燒蝦凱薩沙律(燒蝦都吾错),田園蔬菜湯(味道夠而且夠熱)。老公叫左杯house wine, 而我緊係試佢地多人叫既红樹林特飲(顏色好靚,味道幾fresh,起碼冇药水味),最尾老公都叫左杯espresso, 整體食物質素都叫Ok唔係太差(因之前見食評麻麻)。最後我哋叫咗個芝士餅🍰打下卡,但入去前打電話問過只係晚上先會提供寫字,所以我早已預備咗一個牌。埋單價錢喺咁嘅環境都係值得,因為環境真係好relax, 職員態度亦好好。好開心疫情下都過左一
因為無Lunch set所以只有單點, 羊架(7成熟刚刚好都好juice),黄金鱿魚圈(未夠脆但因為咸蛋黄味道都0K),燒蝦凱薩沙律(燒蝦都吾错),田園蔬菜湯(味道夠而且夠熱)。老公叫左杯house wine, 而我緊係試佢地多人叫既红樹林特飲(顏色好靚,味道幾fresh,起碼冇药水味),最尾老公都叫左杯espresso, 整體食物質素都叫Ok唔係太差(因之前見食評麻麻)。最後我哋叫咗個芝士餅🍰打下卡,但入去前打電話問過只係晚上先會提供寫字,所以我早已預備咗一個牌。埋單價錢喺咁嘅環境都係值得,因為環境真係好relax, 職員態度亦好好。好開心疫情下都過左一個難忘的時刻。希望下次可以試埋個Tea set
2022-03-08
$480 (Lunch)
Celebration
Anniversary
2022-03-11 313 views
呢幾日天氣咁好,好想去郊遊~~不過,最終都係選擇stay home,唯有搵返之前去大澳嘅相黎回味一下~~.上次去大澳,除左輕鬆郊遊、食地道小食之外,仲去埋Tai O LOOKOUT食tea歎世界🥳🥳.黎得呢度,梗係要坐窗邊欣賞無限海景啦🏝.。香蕉班戟配楓樹糖漿及雪糕:pancake軟棉棉,入口即溶~唔錯!⋯⋯不過我最欣賞個朱古力雪糕,真係好香好滑,我食唔出佢係乜野牌子,不過好好味😅.。鸚鵡巢特飮:為左影個海景,所以叫左呢杯全場最靚嘅cocktail,打卡一流~~.好多人黎呢度食tea set打卡,原來要星期六、日先有架!大家千祈唔好白行一躺丫😉
呢幾日天氣咁好,好想去郊遊~~
黎得呢度,梗係要坐窗邊欣賞無限海景啦🏝
2022-01-17
$180 (Tea)
2022-03-04 278 views
對於鍾意食又唔鍾意運動嘅我,做運動嘅唯一動力就係朋友帶我食好西😂行完虎山,落到地面第一件事就梗係搵食啦!同行朋友見呢間餐廳喺網上幾多好評,所以喺左右分叉路嘅時候選擇左行去酒店嘅方向,都令我滿懷期望😂 行到餐廳附近發現電梯冇開,咁就唯有再兜個圈行上去酒店上面啦(嗰陣腳仔已經冇力😂)😖 好彩上到去即刻就有位😙 未叫嘢食之前好想即刻飲啖水,點知發現杯水入有昆蟲😖 (我坐室內!)留意吓附近嘅環境真係好多飛來飛去嘅昆蟲搞到我即刻冇晒食慾😰 但行咗咁耐好肚餓嘅我,點都要食啲嘢坐下我先行到路返去😞就隨便叫咗啲嘢食😂精選餐湯 HKD68當日嘅餐湯係雜菜湯,我認為係所有叫嘅食物入邊最好,好有茶餐廳嘅水準😂 好足料😂 咁凍嘅天氣飲返溫暖嘅湯係舒服嘅😂大澳黃金炸魷魚圈 HKD118Menu到寫佢係大澳地道美食,所以就揀咗佢啦😆 份量都幾多,食物一到仲係熱辣辣好脆,魷魚比較煙靭,都幾新鮮。頭幾嚿都覺得幾好食唔錯,食到後尾啲鹹蛋黃同炸物都比較濃味,有啲搶咗魷魚嘅鮮味,所以食落有啲膩😖 同多啲朋友食會好啲,但依家限聚二人,如果份量少啲,價錢低啲,都值得食🤔焗芝士通心粉 HKD98第一啖見到佢又拉絲,又多芝士賣相真

精選餐湯 HKD68

大澳黃金炸魷魚圈 HKD118

焗芝士通心粉 HKD98
第一啖見到佢又拉絲,又多芝士賣相真係唔錯😆 但唔知點解食落去芝士通粉有浸奶粉味,而且都有少少偏酸。唔知係唔係呢個搭配比較難消化啦,食完肚仔有少少唔舒服,所以兩個人食到¼就放棄咗😖 但佢賣相真係唔差㗎😂

本身嗰日行到好攰又肚餓又凍,諗住食乜都會好食啦😂 但可能嗰日都比較多飛嘅昆蟲,影響到我嘅心情(之後完全唔敢飲佢啲水),又或者係當天嘅質素問題🤔 見佢網上咁多好評又係酒店餐廳🤔 都多外國人嚟食🤔 可能係我唔習慣啦👩🏻👉🏻👷
其實佢嘅環境來講真係唔錯,係個好啱打卡嘅地方😆 建議想去嘅朋友記得噴定蚊怕水啦(冬天都要😖)

2022-01-19 349 views
行山入到大澳,諗住去大澳文物酒店食好嘢,記得幾年前去過,水準尚算ok,點知今次去,真的另人非常失望。餐廳坐擁無適美景,但坐椅不太舒服。蝦多士講明係大澳蝦醬和蛋黃醬,蝦醬味是明顯的,但蛋黃味欠奉。蝦多士好硬身,似炸完又炸,又冇乜蝦味。公司三文治比較正常,餡料算多,但凍的。蜆肉濃湯扁意粉蜆隻火喉過了,太老。湯汁味道不夠濃,中規中矩。咖啡是整頓飯沒有投訴的,正正常常。希望以後有所改善,末來都不會去住了。
餐廳坐擁無適美景,但坐椅不太舒服。

公司三文治
比較正常,餡料算多,但凍的。

蜆肉濃湯扁意粉
蜆隻火喉過了,太老。
湯汁味道不夠濃,中規中矩。

咖啡是整頓飯沒有投訴的,正正常常。

希望以後有所改善,末來都不會去住了。
2022-01-11
$170 (Lunch)
2022-01-11 324 views
大澳文物酒店嘅景觀真係一流,無論喺酒店睇定係喺餐廳睇都係勁靚景!咁因為冇六點後嘅糖食我哋就晏晝就去咗啦,最後我哋叫咗一個意粉同一個burger,份量都OK嘅,上菜勁快!15分鐘都唔使就已經有。如果想影相坐側邊嘅話只限二人枱!不過如果可以問店員嘅話應該都可以去影相嘅🤣☀️蜆肉濃湯扁意粉$138賣相其實都OK嘅~蜆肉都幾大粒,但係入邊有好多沙!🙈仲有啲沙會喺意粉度出現😟所以食落去嘅感覺就會差咗少少🙈除咗啲沙之外,其他嘢來講都唔差嘅🤪🌙牛肉漢堡配薯條$158賣相冇咁靚,但係識落幾好味!薯條幾正,勁厚嘅粗薯條🤤個burger肉質幾好味!中間隻蛋係半生熟,切落去會有蛋黃流出黎🤤兩樣黎揀我會鍾意burger多啲🤣

☀️蜆肉濃湯扁意粉$138

🌙牛肉漢堡配薯條$158
2022-01-10 218 views
雖然需要行斜坡才可以上到酒店餐廳 但係我都係覺得值得 因為景色真係值回票價 包括付出2-3層樓梯🦶腳骨力大。簡略 玻璃窗 直接看到海 邊 成個view都好正 成個人都好舒適 旁邊仲有鋼琴🎹 如果有演奏就更好了 牛肉漢堡配炸薯條 🍟🍔首先講下配菜少許生菜與牛油果醬 火腿有些許鹹 牛肉火候還好 不過不失 雞蛋是流心❤️蛋 一切就會流蛋汁 所以有些許水分感覺唔會太乾 蜆肉濃湯扁意粉🍝我最喜歡都係扁意粉d醬汁 我唔知佢地用咩整 單純有些許辣辣地 有蜆肉嘅鮮味 唯一美中不足係偶爾有一兩粒沙 但是整體都唔影響意粉本身

牛肉漢堡配炸薯條 🍟🍔

蜆肉濃湯扁意粉🍝
2022-01-03 232 views
平日入大澳,好似無假日咁多人。不過,到咗12點要食午餐就諗起呢間酒店,無非都係想坐得舒服d. 估唔到都要等位,大大話話都由大澳中心行咗幾個字去酒店,唯有等啦。幸運的係唔係等咗好耐,就有得入去。睇餐牌發現有d大澳特色食物,今日就叫咗蝦醬豬扒包配薯條同埋睇落十分靚的特飲。個豬扒包個味有d搞笑,又唔可以話佢唔好食,可能未試過咁嘅配搭啦。至於個兩杯特食係推介,又靚又好飲。如果知道要去呢間餐廳食飯,十分建議預先訂枱,記得要book 窗口坐,睇住無敵大海景食飲,爽YY啊。

• 紅樹林特飲