2007-09-01 18 views
聞名己久的大利清湯腩!!在一個內街的十字路口位,人流一般,但一推開這小小的玻璃門,就嗅到香濃的牛腩味和看到師傅的繁忙,先找個位子,看看簡單的餐牌,我叫個咖喱牛腩伊,等了十分鐘,一碗清湯伊麵加一兜另上的咖喱牛腩,先試一口清湯,單看清湯似清水加一點點油,但味道甘香,有一喝再喝的吸引力,跟着再賞牛腩,肉質鬆化香濃,辣味也不蓋過肉味,而且份量適中,但切記喝清清湯,在餐廳內也有告示,三十餘銀,可賞此美食,超值!請食客不要太要求服務,只求美味,便安心理得!
聞名己久的大利清湯腩!!
請食客不要太要求服務,只求美味,便安心理得!
2007-08-19 23 views
我都試過食大利清湯腩食到肚屙~原先喺街口已經聞好香牛腩味,覺得非常吸引~ 跟住就入左去試左碗牛筋面由於太肚餓既關係雖然見到有d牛筋中間生生地但冇理會,照食~返到屋企就肚屙~我家姐喺灣仔返工,佢同事食過都巧合地肚屙~真係唔掂~ >_<
我都試過食大利清湯腩食到肚屙~
原先喺街口已經聞好香牛腩味,
覺得非常吸引~ 跟住就入左去試左碗牛筋面
由於太肚餓既關係
雖然見到有d牛筋中間生生地
但冇理會,照食~
返到屋企就肚屙~
我家姐喺灣仔返工,
佢同事食過都巧合地肚屙~
真係唔掂~ >_<
2007-06-06 9 views
久聞的大利清湯腩, 早已不知邊間係最原始, 但終於都心思思想試下. 今天竟然行行下經過. 二話不說, 即刻試下啦!淨牛腩: 幾肥美, 當然無食肥的部份. 幾香牛味, 我鍾意用花椒八角整, 香好多. 湯鹹咗d, 整體都唔錯.蘿白: 無渣, 可是不太甜. 找不到車品品那種甜到漏的幸福感覺.紫菜三寶湯和菜心: 一般.總算試過, 牛腩不錯, 較之前試過的華姐好多了. 個笑臉係俾牛腩的!

紫菜三寶湯和菜心: 一般.

間野位處人流不多的地方依然不乏捧場客,就證明有返咁上下啦。的確呢度的牛腩非常好味,湯底都唔錯,起碼夠清先。不過油菜就真係貴左點,13蚊.......,可能叫一個腩汁蘿蔔($10)會仲抵食。其實魚蛋麵質素都唔差,不過唔知點解食左兩次我都會肚痾,可能我唔好彩掛.........不過我都奉勸負責人,唔該換一換正門口的地氈(極污糟!!!!!!)。老實講,將地氈唔值好多錢,但因為咁而影嚮食肆衛生同形象就真係好可惜啦。
間野位處人流不多的地方依然不乏捧場客,就證明有返
咁上下啦。

的確呢度的牛腩非常好味,湯底都唔錯,起碼夠清先。
不過油菜就真係貴左點,13蚊.......,可能叫一個腩
汁蘿蔔($10)會仲抵食。

其實魚蛋麵質素都唔差,不過唔知點解食左兩次我都會
肚痾,可能我唔好彩掛.........

不過我都奉勸負責人,唔該換一換正門口的地氈(極污
糟!!!!!!)。老實講,將地氈唔值好多錢,但因為咁而
影嚮食肆衛生同形象就真係好可惜啦。
2007-02-03 9 views
去完樂景食左個超好味既芝士漢堡包後.....發育時期既我肯定唔夠飽.....本來想試阿蘇介紹果間小食店食臭豆腐.....可惜星期六無開....失望之際...見到好出名既大利清湯腩....加上十分肚餓既關係....二話不說衝左入去.....叫左牛腩面($20)+菜心($13)先講牛腩面....個湯好清好好飲...應該無落味精d面都無鹼水味..又有咬口...唸住牛腩應該都唔錯...點知超韌...好難咬...咬極都咬唔開...好失敗兼失望菜心一般啦....不過佢無張d菜葉同菜根cut開一半大大條食得好狼狽........我唸我唔會再去...禁既質素唔好講要同9記比....連官塘既明記....9龍灣既何興記都比唔上另外...同桌有個白領哥哥....佢叫左碟咖哩牛肚飯..另外自備唔知邊度外賣一盒印度烤餅...要黎點咖哩汁食.....d烤餅好吸引...仲吸引過d牛腩...真係想開口問佢係邊度買既-_-"不過佢食得好(斯斯叔叔) 好似既比阿姐見到禁...不過d阿姐見到都隻眼開隻眼閉...無理到佢.....呢位哥哥食食下中途....同個客講電話..佢d英文真係啦啦聲...令小弟同同卓果2母女嚇得目定口

呢位哥哥食食下中途....同個客講電話..佢d英文真係啦啦聲...令小弟同同卓果2母女嚇得目定口呆...十分佩服
2007-01-26
正如下面的食客大大所說, 大利的湯是差了. 但在灣仔區, 他還是獨特的. 離開灣仔前, 總要一吃.也許\腩和湯也真的差了, 我改食咖哩腩多時. 好辣, 但好好味.這裡的油菜很貴, $13 一碟難鬼油菜.ps: 下次要try 下天后間華姐間清湯腩.

這裡的油菜很貴, $13 一碟難鬼油菜.

ps: 下次要try 下天后間華姐間清湯腩.
2006-11-27 16 views
要了一碟咖哩牛腩撈麵. 樣子幾好. 咖哩汁幾好味, 牛腩也炆得很淋. 唯獨撈麵不是很好. 撈了咖哩汁也是一塊大麵餅黏作一團的, 夾不到上來吃. 何來撈麵, 一定要浸湯才夾得起吃入口的...麵質較粗, 咬口則不俗, 味道也幾好. 那個湯我個人來說並不特別出色. 清是幾清, 但味道不很鮮美.

2006-11-06 13 views
尋日係灣仔行街, 行過見到呢間野咪入去試下D牛腩, 果時3點幾, 唔係好多客. 叫左肥腩伊. 腩唔多又得果一兩舊係肥少少, 牛味唔重, 湯底又係無咩牛味. 伊麵個心有D硬, 聽講九記都係咁既. 22蚊一碗唔多值. 走時見麵檔師傅係度一路做一路食煙啦, 好唔衛生咁啵. 食完之後行行吓街都有D口渴, 要穩7仔. 睇怕都唔會再黎食咯.後記: 西環尾早幾個月開左間"搭單"式既清湯腩, 我覺得好味過大利. 有information再告訴各位食友.
2006-10-12 236 views
一個加班的晚上, 同文迪過來食快餐. 人客疏疏落落, 舖面光猛, 但衛生真的非常一般. 侍應亦很散慢.牛腩河: 4分, 湯底清清的, 但不甜. 牛腩極韌, 點咬都咬唔開. 河粉一般.食完幾口渴, 有味精?無心機試文迪的了.真係食得好快, 唔夠20分鐘埋單. 極速. 快過食大記.
一個加班的晚上, 同文迪過來食快餐.

食完幾口渴, 有味精?

無心機試文迪的了.

真係食得好快, 唔夠20分鐘埋單. 極速. 快過食大記.
2006-09-19 0 views
是晚想吃得便宜點簡單點,所以到了大利. 和男友二人點了: 淨蘿蔔($10): 幾甜,無乜渣,比想像中好牛腩河($20):牛腩都幾腍,幾入味,比較驚喜0既係個河粉,好滑牛腩金錢肚河($22):金錢肚相比牛腩之下只是一般味道都算不錯,舖頭幾大,坐位多,幾乾淨,以食粥粉麵0既舖頭黎講算好難得,會再黎
是晚想吃得便宜點簡單點,所以到了大利.

和男友二人點了:
淨蘿蔔($10): 幾甜,無乜渣,比想像中好
牛腩金錢肚河($22):金錢肚相比牛腩之下只是一般

2006-09-13 6 views
叫左碗牛腩米粉,廿蚊碗都算幾平,清湯食落都真係幾"清",叫佢加左腩汁都無腩汁味,食落都唔覺落左味精,但個日就持續住好口渴,滿口味精咁....牛腩比起其他細鋪已經好好多,好腍身都無chi呀,不過有d都幾肥,本人未去過九記,沒有比較,所以向云云粉麵鋪之中,佢已經算唔差了,下次會試下佢既咖哩牛腩飯,好似幾正咁..由於中午時間幾多人,所以叫左十次都無人應你落單...
由於中午時間幾多人,所以叫左十次都無人應你落單...
在日本遊客心目中,大利也是響噹噹的招牌,不少旅遊書都有大利這個名字。其實從來都覺得,這裡出色的是咖哩爽腩而非清湯腩,當然論水準是舊舖的也不及九記、華姐及群姐。是日吃過新舖,是舊舖也不如,失望。這裡是京都戲院的舊址,話說求學時期,在這裡都消磨了不少歡樂時光。新舖好像比舊舖大,亦光猛一點。隨便坐下,上一手吃完的碗筷、紙巾都未執,檯上更有三幾杯喝至多少不一的茶,看似之前客人飲剩又未收的,衛生及環境都要扣分。是日不大想吃咖喱,阿姐說有爽腩,就要碗爽米。又真的是件件也是爽腩,湯底幾清。喝一口,沒有多大甜味,還有一點味精,湯底是水準以下;爽腩炆得不夠腍,幾硬身,真的要夠牙力才能對付,又是一般。招牌叫得「大利清湯腩」,這碗清湯腩,是比以前差了。當然吃落也有三斤釘,吃爽腩也比吃坊間的咬極不爛的橡皮牛腩為好。一碗湯米盛惠廿二蚊,對比之下,誰說九記收得貴,單是那淡牛骨濃湯也收得起那個價錢。

2006-08-15 1 views
食得出冇乜味精,但唔覺好好味,冇乜意慾再試。上環間生記好似好啲,啲湯香啲,仲平啲。
食得出冇乜味精,但唔覺好好味,冇乜意慾再試。

上環間生記好似好啲,啲湯香啲,仲平啲。
2006-07-24 8 views
上次來食清湯腩伊都算係幾好,但今次再食就發現良莠不齊的問題非常嚴重。今次叫了咖喱牛腩伊,喱腩同伊麵分體式,伊麵同個清湯都仲幾好,咖喱都唔錯,最大問題又係出係牛腩到。瘦肉黐牙又唔腍滑,一係就好大舊脂肪,水準好唔平均,碗上沒有一件能與九記匹敵的,個主體牛腩唔得,伊麵、湯底、咖喱做得幾好,也是沒有意思。勢估唔到事隔兩星期,已令人「刮目相看」!
2006-07-12 4 views
經過附近入黎試下~~~ 同男友一人一碗腩~我要咖喱佢要清湯再交換食~咖喱腩與伊面分開上,可因應個人口味逐少逐少加上碗面~都幾細心~佢個伊面真係好正~夠彈牙又夠香~ 清湯腩就充滿原汁牛味~咖喱就夠特色同惹味食得落的話,可兩款款試哂~~~價錢亦十分大眾化!
經過附近入黎試下~~~ 同男友一人一碗腩~
我要咖喱佢要清湯再交換食~
咖喱腩與伊面分開上,
可因應個人口味逐少逐少加上碗面~都幾細心~

佢個伊面真係好正~夠彈牙又夠香~
清湯腩就充滿原汁牛味~
咖喱就夠特色同惹味
食得落的話,
可兩款款試哂~~~

價錢亦十分大眾化!