2020-05-23 396 views
第四次寫食評一支公,心想:「去邊到食“癲拿“好呢?」正在猶豫之際,發現眼前有間太興,二話不說,衝進去,點了我的至愛:餐蛋飯,冰鎮奶茶。餐蛋飯:夠頹,餐用夠厚,加上豉油汁,絕配冰鎮奶茶:味道不變,又滑又濃放下幾十蚊,帶著滿足的笑容離去
第四次寫食評

餐蛋飯:夠頹,餐用夠厚,加上豉油汁,絕配
冰鎮奶茶:味道不變,又滑又濃

放下幾十蚊,帶著滿足的笑容離去

2019-08-20 300 views
$73 燒肉油雞飯加冰鎮奶茶, 分量足以填飽一個兒童, 奶茶細杯但味道還可以, 燒肉和油雞就真係少得可憐,白飯加豉油味道已經不討好,油雞鞋拾拾,燒份量少到我食吾到評價,兩年無黎過呢間,應該都無下次了!
2019-05-18 260 views
上個月食,依家先補番個食評,本身對呢間連鎖餐廳嘅印象都係麻麻,咁耐冇食,好似質素有所提升。我地人多坐左大枱,因為食物份量唔算好大,本來叫人頭數嘅餸唔係好夠食,最後加左個燒味飯同一碟餸先夠食。以下係部分餸嘅相片,我覺得當中最好食係兩碟菜,蝦醬鮮魷通菜好香蝦醬味,西蘭花炒牛柳肉嫩菜爽,調味都好好。另外京都洋蔥豬扒都好唔錯,其他都算正常發揮,唯獨係唔鍾意佢個煙燻燒鵝,普通燒鵝好食啲,佢比較乾同埋乾同埋煙燻味太搶。
上個月食,依家先補番個食評

以下係部分餸嘅相片,我覺得當中最好食係兩碟菜

2019-04-28
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2019-05-06 215 views
星期六午餐去咗許久冇去嘅太興,發覺,頗貴!12點度,仲有位,去到唔洗等就有得入!8寶飯: 選擇恐懼發作,最尾揀咗8寶飯!認真,好似無以前好食,燒肉就脆皮嘅,但好鹹; 墨魚🦑唔好食,食得岀唔新鮮; 燒鵝好食; 叉燒好食就好食,但切得唔知太大舊,定直頭畀切剩d角切; 元蹄ok好食; 成碟嘢最好食係隻鹹蛋🤣!鵝絲雪菜米:普普通通,岀邊茶餐廳應該3x幾埋到單,cp值真係。。。紅豆冰: 奶味夠,紅豆都夠淋,略甜,但整體好飲!總括黎講,cp值唔高,應該短期唔會再幫襯!

紅豆冰: 奶味夠,紅豆都夠淋,略甜,但整體好飲!

總括黎講,cp值唔高,應該短期唔會再幫襯!
2019-05-04
$75 (Lunch)
2019-03-23 142 views
食評連鎖茶餐廳大部分我都無興趣。因為就算唔系難食,都唔會有咩驚喜。唯獨太興我系仲會食。因為佢個下午茶系好抵食。又飯有面揀,亦幾好食。今次我揀呢個燒鵝米粉就系其中一個例子,份量可接受,燒鵝幾嫰同埋有煙薰味幾香。另一亮點系紅豆冰。因為佢特別多cream,比其他地方飲既紅豆冰更香更滑。地方乾乾淨淨,唔錯啦,諗唔到食咩既話都會黎食下午茶。
食評

地方乾乾淨淨,唔錯啦,諗唔到食咩既話都會黎食下午茶。
2019-01-31 144 views
旺角咁多間太興以金魚街(通菜街)的一間最細,常常都迫滿人,今日真係好彩唔使排隊即時有位,見佢收銀枱有臘腸買,心血來潮想食,一向孤寒就啱時間食下午茶的迷你叉燒鈑,因為低食,今日時間就唔到,焗著貴都要食喇!留意到餐牌有臘腸飯和臘腸雙併飯,有點奇怪是臘腸雙併套餐$61竟然平過單併$63,不仿一試,臘腸併雞胸走雞皮,來到果然對眼,臘腸偏瘦七、三比例,腸衣脆、肉質有咬口,算唔錯,侍應話系公司自設工場,放心食用。

2019-01-31
2019-01-15 128 views
$46叉燒咸蛋飯+$3招牌冰鎮奶茶叉燒肥瘦剛好﹑顏色光澤又唔乾身Jucy Jucy~太興奶茶口感滑潤,茶同奶既比例完美。太興既冰鎮奶茶咁出名都唔洗我點介紹,所謂既冰鎮,就緊係將成杯太興奶茶擺入冰塊碗中,保持冰凍口感。$42大都牛肉麵+熱奶茶牛肉都唔比燒味遜色,味道夠濃而入味,又唔會太un,有成3大塊牛肉,麵底足夠。總括以下午茶黎講,價錢係比其他茶記貴少少, 但食物既質素是成正比的。地址 :太子通菜街142-146號啟運大廈地下C號舖電話號碼:23929448營業時間:星期一至日07:00 - 22:30

$46叉燒咸蛋飯+$3招牌冰鎮奶茶

$42大都牛肉麵+熱奶茶

地址 :太子通菜街142-146號啟運大廈地下C號舖
電話號碼:23929448
營業時間:星期一至日07:00 - 22:30
2019-01-15
$46 (Tea)
2018-12-03 113 views
耐冇食燒味所以走入太興揾食!睇menu原來promote緊煙燻燒鵝,就叫個紅腸燒鵝飯啦!一上枱,嘩!幸運地有下肶食,起碼有嫰肉食,正!食入口真係有陣陣煙燻味,我本身愛吃的味道!加埋係肶,要把幸運幸福share一下!環境就迫㗎啦,坐二人枱,人在隔離行出行入(通道),茶仔就係咁!
耐冇食燒味所以走入太興揾食!
一上枱,嘩!幸運地有下肶食,起碼有嫰肉食,正!

紅腸燒鵝飯

$57 (Lunch)
紅腸燒鵝飯
晚餐同左男朋友去咗食太興,因為佢話好想食燒味,附近嘅酒樓大部份都要擺酒,可能係七夕掛~ 太興食燒味就最方便,同埋價錢相對唔貴!呢間鋪頭唔係好大,直行到尾都係大概有10幾張枱!我哋算幾早食飯,所以有個卡位!我男朋友慣性就係叫燒肉切雞飯,我就叫咗叉燒燒鴨飯 其實餐廳都有其他小炒,例如魚香茄子煲同埋乾炒牛河之類,迎合唔想食燒味但係又想食晚餐嘅人~ 因為我哋兩個交換食,所以叫咗四個餸,感覺好抵!燒肉真係幾大舊,肥肉瘦肉分布一半半,男朋友話咁樣先至最好食,但係我就好想減肥所以食咗兩舊就冇食!雞幾好味,肉好嫩滑!我覺得最好食嘅就係叉燒,因為佢嘅叉燒汁撈飯冇得頂叉燒冇肥肉!唔會好難咬,一咬就落到肚 至於燒鴨,就還好!唔算超級好食,因為佢嘅肉比較厚,可能係胸位比較多整體來講味道幾好,係衛生有待改善!

叉燒冇肥肉!唔會好難咬,一咬就落到肚

整體來講味道幾好,係衛生有待改善!
2018-06-17 188 views
今日一個人去太子金魚街,買啲狗狗用品,逛下逛下覺得肚餓,就去幫襯開始呢間太興餐廳,地方唔算大,可以說呢間連鎖餐廳來講,比較細嘅一間。下午茶竟然有午餐肉煎蛋飯,有理冇理,梗係試吓先啦,咪同我講對健康唔好呀,午餐肉好香,好好味,兩隻流心蛋簡即係絕配,好鍾意呀

2018-04-19 189 views
其實很久已經沒有入太興食過野, 一黎連鎖, 二黎做旅客生意, 三黎價格偏貴, 今日與台灣朋友路經, 他忽然想吃燒味, 為了滿足他的願望,就勉為其難, 入了太興。通菜街太興其實是在太子金魚街, 人流很多的一條街。太興門面較少, 但門口光猛, 並有燒雞燒鴨掛窗, 一目了然。內裡裝潢光猛, 一貫太興作風。設置大量卡位, 迎合顧客需求。我們獲安排在看得到師傳切肉切叉燒的卡位。叫了兩個餐, 附菜和飲品。燒肉油雞飯 和 叉燒燒肉雞3拼通粉由於我們獲安排在看得到師傳切肉切叉燒的卡位, 師傅的一舉一動我們一目了然,師傅在切好燒肉切好雞後, 他把飯拿去微波爐叮!!!!!雖然我們是晚上九點光顧, 但我究竟用不用付幾十塊錢吃微波爐食物呢?即使燒味多好吃, 當食物叮完一的刻, 有幾好吃也變得不好吃吧!而且, 貴店所用的膠碟能叮得嗎?究竟有沒有將顧客的食物安全排在考慮之列?係, 我最後係無叫佢換過碟飯,但總之這一次以後, 我下次再入太興是100年後。
今日與台灣朋友路經, 他忽然想吃燒味, 為了滿足他的願望,
就勉為其難, 入了太興。

通菜街太興其實是在太子金魚街, 人流很多的一條街。
我們獲安排在看得到師傳切肉切叉燒的卡位。

叫了兩個餐, 附菜和飲品。
燒肉油雞飯 和 叉燒燒肉雞3拼通粉
師傅在切好燒肉切好雞後, 他把飯拿去微波爐叮
!
而且, 貴店所用的膠碟能叮得嗎?
究竟有沒有將顧客的食物安全排在考慮之列?

係, 我最後係無叫佢換過碟飯,
但總之這一次以後, 我下次再入太興是100年後。
叉燒燒肉雞通粉
叉燒燒肉雞通粉
燒肉雞飯
2018-02-23 177 views
我地2個人食3份早餐,因為我地坐張細枱,所以成枱都係野食野飲!由於我自己飲其中2杯係茶走!所以我因侍應可以張2杯野倒落凍飲杯!佢地所有人既服務態度真係好好,好親切!值得再黎
茶走
2018-02-23
茶走
有天到旺角買東西,買完後趕得及六點前來吃個下午茶做晚飯~ 第一次來這一間太興分店,這間分店是我去過最細間的呀!我叫了個"鮑汁雞翼撈公仔麵"和熱奶茶,原本想點泡沫咖啡,但店員哥哥話這間分店沒有弄泡沫咖啡的機器,想起太興的冰鎮奶茶好喝那熱奶茶也應該不差,於是就試試熱奶茶~果然幾好喝呢~入口濃滑,茶味香~不過撈公仔麵就令人失望了,鮑汁的味道好似沒有其他分店那麼好,雖然有三隻蠻大又入味的雞翼,但雞翼上面和撈麵入面都有一小塊疑似煎燶的焦,為數也不少。。幸好公仔麵煮得不錯,口感爽彈!另外也讚一讚這間分店的服務是特別好的,店員都幾有禮貌,特別是一位帶眼鏡瘦削的後生仔~
2017-02-22
$40 (Tea)
2015-11-11 1064 views
今天帶些台灣朋友來到旺角,想找一些比較好吃的燒味店。最後還是選擇了太興,連鎖式原想比較穩定。我幫忙點餐叫了:切雞要做得好,是要夠滑,吃下去有鮮甜的味道。而這家大興的切雞正正做到這兩點,加上蔥油也不會覺得油膩。一吃上口有淡淡上湯的味道,與街市吃的完全不同。廚師完全沒有放好就拿出來,而已外皮被燒過濃了,吃上去帶了皮雖然脆,但帶上了點微苦。內層肉汁雖然還保留,但吃腩仔果然還是看皮較為重要。叉燒果然是特搜,但吃上去就知道廚師醃制的技術還沒到家。叉燒外層雖有蜜汁的味道,但在口裡咀嚼的時候,不到一秒就沒有味道,而且皮還帶上了燒焦的味道。
今天帶些台灣朋友來到旺角,想找一些比較好吃的燒味店。
最後還是選擇了太興,連鎖式原想比較穩定。

我幫忙點餐叫了:
太興切雞
切雞要做得好,是要夠滑,吃下去有鮮甜的味道。
而這家大興的切雞正正做到這兩點,加上蔥油也不會覺得油膩。
一吃上口有淡淡上湯的味道,與街市吃的完全不同。
脆皮燒腩
內層肉汁雖然還保留,但吃腩仔果然還是看皮較為重要。
特搜叉燒

Other Info. : 在其他分店吃的特搜叉燒跟在這家吃的完全不同,記得上次在北角吃的時候整塊叉燒也有蜜汁的味道,叉燒最考廚房的是他們燒的技術和醃肉的技術,期望他能夠改進吧。
2015-11-11
$60 (Lunch)
2014-08-22 989 views
太興都寫食評?但個人覺得這叉燒絕對值得推介。抱羔在家,媽媽買外賣回來。一打開,竟然是太興的叉燒飯。叉燒非常入味,燒得外層有點點的焦,肉質很腍。甜度剛好的蜜糖包著裡面的肉汁,實在出色。
太興都寫食評?但個人覺得這叉燒絕對值得推介。
抱羔在家,媽媽買外賣回來。一打開,竟然是太興的叉燒飯。
叉燒飯
2014-08-21