2012-09-08 1257 views
生日友人請食日本菜,我就最鍾意食放提,我地呢D-OPENRICE長期客仔,上網找到一間好似幾好食評,就去試下因友人早一步到,已ORDER了部份食物,有剌生,有熟食,所以暫沒有叫食物.一來到各樣刺生款式都有, 我地5人,他就好像數人數一樣,各款都有夠5人份量, 不為意,以為友人點的.到第2,第3,4,5,次,我地因為試了第一次,所以有部份不喜歡吃的都無叫,但係之後佢唔理你有無叫,都係同等份量來,(因為大家都唔知對方無叫,最後來得太多,了解後才知原來無叫到) 攪到我地一味清沒叫的魚生……...魚生 - 來好來次蝦, 味道OK,但無叫都一味來,食到唔想食, 最麻煩係有蝦殼,食起來好麻煩種類: 三文魚(不錯), 不寄貝,赤貝,吞拿魚,帶子,尤魚,還有D不知名的貝類, 款式都幾多,但係鮮味就一般寿司: 曼魚,赤貝,帶子,忘記了名稱的卷物, - 反而不錯, 飯不會太大舊,而且軟軟地,連埋D料一齊食,好甘其他熟食: 有燒雞翼,魚鮫, 燒雞皮….都不錯,外脆內軟(各叫了兩次,不過品質控制就麻麻,第一次比第二次好),另有牛舌就有D-SO日式豬豚肉-:有驚喜, 個汁甜甜地,D肉又好咁香(不過唔知點解,要1

另有牛舌就有D-SO

日式豬豚肉-:有驚喜, 個汁甜甜地,D肉又好咁香(不過唔知點解,要1人分量試,但來到又係一大碟).

蟹粥:沒鮮味道, 係有蟹係度,但係D粥都無鮮味

炸雞軟骨(好油,不夠乾身)

日式豬軟骨:好入味(又係叫1人份量,來到又係一大碟
烏冬: 係日本稻亭烏冬,不錯,每碗只有3,4口,所以叫了3次

蒸蛋-OK幾滑

牛油帶子-OK幾香,不過有D乾

天婦羅炸蝦- 不錯,脆粉不會好厚
清酒蜆-一般,無乜肉

總括係OK既,但係就無食評講得咁好, 份量也要控制, 不要隨隨便便執比人食, 因為他沒控制好份量, 會令我地想叫D喜歡吃的都唔敢叫, 而且佢地仲要有警告叫人唔好浪費,但係佢地又唔尊行
2012-08-30
  • 日式豬豚肉
  • 烏冬
2012-09-01 244 views
本來book左七點不過六點三就去到坐低, 早去真係好d, 我地頭一轉剔既野基本上10分鐘內全部黎哂, 好多野食呀...第一輪刺身: 難得係帶子都有得任叫, 數量都自己劃既差不多, 差一兩件咁啦.第一輪刺身: 雖然無冰鎮, 但都好新鮮日式蒸蛋滑DODO燒牛舌都唔錯燒蝦好爽口燒帶子都好味天婦羅係食放題必叫吉列蠔男友食我唔好燒魷魚鬚普通雞翼+鯖魚OK AR貪得意食壽司,又唔錯bor清酒煮蛽普通蟹粥見好多人有嗌,真係成隻毚拑嚮度架其他食過既包括螺肉, 溏心蛋, 炒雜菜, 燒雞軟骨, 燒雞腎同牛奶公司雪糕杯, 都唔錯呀. $218一位連埋加一既放題任食兩個鐘都幾抵食既, 最重要係無乜漏過單嘛, 哈哈.

第一輪刺身: 雖然無冰鎮, 但都好新鮮
日式蒸蛋滑DODO
燒牛舌都唔錯
燒蝦好爽口
燒帶子都好味
天婦羅係食放題必叫
吉列蠔男友食我唔好
燒魷魚鬚普通
雞翼+鯖魚OK AR
貪得意食壽司,又唔錯bor
清酒煮蛽普通
一般啦
蟹粥見好多人有嗌,真係成隻毚拑嚮度架
2012-08-29
Anniversary
2012-08-26 201 views
一行四人那天想到另一間日本餐廳食晚飯, 可惜未有訂位要等很久, 所以放棄。碰碰運氣到這間放題, 怎知WALK IN一樣有位, 是很寬敞的卡位。很快點了食物, 選擇是OK的, 而且一般放題有的這間都有。叫了第一輪, 很快上了, 但刺身是等最久的。我和友人一心是要食刺身為終極目標。終於來了, 刺身並不是十分新鮮, 但以放題來說, 已經很不錯了。特別是那連殼上的蝦, 最鮮甜就是這款了。雖然有殼, 進食時是頗為麻煩, 但為了美食就不得不麻煩一下了其他的刺身也是不錯的, 但相比起甜蝦, 甘海老就失色了。特別是三文魚, 有根的.....其他的食物沒有拍照, 但亦是正常的食物。因為四人當中, 只有我食蠔, 所以叫了一隻炸蠔, 哈哈, 也是很不錯, 很熱辣辣亦很有水準。另外有東菇是我最喜歡的食物, 不過他們燒得太咸又太乾身了整條的燒魷魚叫了兩條, 朋友說很好吃, 但我只覺得一般。不過要說的是...侍應生的服務態度要改善。眼看一些應該是新人的侍應態度很好, 但那些感覺上是做了很久有小小話事權的侍應就愈叫愈走,催單時更加黑面, 回應一個字"哦"就算。那天每人$208再加一很滿足又很開心的一晚上。

很快點了食物, 選擇是OK的, 而且一般放題有的這間都有。

叫了第一輪, 很快上了, 但刺身是等最久的。

我和友人一心是要食刺身為終極目標。

特別是那連殼上的蝦, 最鮮甜就是這款了。

其他的刺身也是不錯的, 但相比起甜蝦, 甘海老就失色了。

特別是三文魚, 有根的.....

其他的食物沒有拍照, 但亦是正常的食物。

另外有東菇是我最喜歡的食物, 不過他們燒得太咸又太乾身了

整條的燒魷魚叫了兩條, 朋友說很好吃, 但我只覺得一般。

不過要說的是...侍應生的服務態度要改善。

催單時更加黑面, 回應一個字"哦"就算。

那天每人$208再加一

很滿足又很開心的一晚上。
2012-07-31
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
Anniversary
2012-08-05 191 views
一向很少寫食評, 而且一直覺得好不好吃因人而異、加上不想影響店的升譽, 一般都不會特地寫劣評但吃完一段日子, 想了想還是該寫下來給打算去的人參考一下.話說早在2、3星期前就預先訂好位子了因為自己遲下班的關係, 7~9pm的時段我們2人7:30 才到, 9點要交位, 這在預約時就有說清楚, 所以沒問題但萬萬沒想到到步後, 店完全好像沒有預留位子的樣子, 隨便即時在走廊擺放一張窄窄的桌子便了事忍不著開口問沒有別的位置嗎? 我已預早2、3星期預約了耶店員一個不耐煩的回答「預約只能保證有位子, 並不保證位置」那在走廊加上去的桌子位置不只被頭頂冷氣嚴重吹著、旁邊還有竹的裝飾品所以手臂常常被勾到問店員可否把冷氣調高一點, 店員又是一個不耐煩的說是中央冷氣便走了連因此會嘗試調高低還是不能調也沒交待清楚點菜方面, 漏單不在話下, 每一轉都等超久的跟他們說點了很久, 都只會回答你等一等、繁忙時間沒辦法之類先不說因為我們自身問題只有1.5hrs 吃每一轉都差不多要等30min, 那麼所謂的放題, 其實能點、能吃到的次數絕對很少!加上桌子擠逼, 想省時間把打算吃的一次過點也放不下難道這就是店逼客人不能點很多
但吃完一段日子, 想了想還是該寫下來給打算去的人參考一下.

話說早在2、3星期前就預先訂好位子了
忍不著開口問沒有別的位置嗎? 我已預早2、3星期預約了耶
店員一個不耐煩的回答「預約只能保證有位子, 並不保證位置」
連因此會嘗試調高低還是不能調也沒交待清楚

點菜方面, 漏單不在話下, 每一轉都等超久的
跟他們說點了很久, 都只會回答你等一等、繁忙時間沒辦法之類
先不說因為我們自身問題只有1.5hrs 吃
加上桌子擠逼, 想省時間把打算吃的一次過點也放不下
難道這就是店逼客人不能點很多以賺取利潤的手法嗎? ><

食物味道方面也沒什麼突出的地方, 雖然不難吃但也不能說是好吃
絕不值超過$200 一位的價錢
$400 兩人的話, 到外面的日式料理店單點已經可以吃到很好的食材和料理了
而如果以可以任食的量推銷這個價錢的話, 上菜速度限制了可吃到的量又同樣達不到這個目的

可能是我當日運氣不好啦,
不過打算去吃的人可以參考一下
2012-04-27 175 views
昨晚去石澗食放題我哋一行17人有book台2100入坐,但係還需要多等半小時,因為上台客人明知九點要走重要响度傾計食雪糕。入坐前大嘅2115hrs已經點好嘢食入哂單,點知都要二、三十分鐘先見到啲野,佢第一次可以比到大概係一人一只海婦老,加大概係每人一點五件日本刺身。that's all!之後我哋不斷苦等, 到大概十分鐘後佢奉上三件秋刀魚,再加多五分鐘之後佢又上多幾件天婦羅、再五分鐘佢又上多兩件炸瓜、再過多五分鐘佢又想多三件秋刀魚、烏冬、拉麵。當時十點鐘,我哋十七人要點分三件秋刀魚、兩件炸瓜同十件天婦羅好呢?呢度食嘢好過乞米小小咋…火都嚟!之前點嘅壽司同刺身都哂無影,我哋見到咁嘅情況當然係同服務員打個招呼先,問吓啲嘢到未呀…同時又加單喇…佢"哦"咗一聲之後走咗,大概五分鐘後上咗一盤得15件壽司,即係一人分唔到一件壽司食,所以我哋咪繼續加單囉。之後,石澗有一個肥佬廚師入咗我哋房間,問我哋後面加咗兩三張單上面都係寫咗20件刺身係咪真架…定係重覆咗order呢?因為肥佬廚師聲稱做緊我哋第一張order單,上面啲刺身加埋可能有成二佰件喎…我哋成二十人實食到喇!肥佬廚師打完招呼就走咗,之後咪上咗十
昨晚去石澗食放題我哋一行17人有book台2100入坐

之前點嘅壽司刺身都哂無影,我哋見到咁嘅情況當然係同服務員打個招呼先,問吓啲嘢到未呀…同時又加單喇…佢"哦"咗一聲之後走咗

之後,石澗有一個肥佬廚師入咗我哋房間,問我哋後面加咗兩三張單上面都係寫咗20件刺身係咪真架…定係重覆咗order呢?因為肥佬廚師聲稱做緊我哋第一張order單,上面啲刺身加埋可能有成二佰件喎…我哋成二十人實食到喇!肥佬廚師打完招呼就走咗,之後咪上咗十多件壽司、兩碗烏冬、四碗拉麵、同埋一啲炸物囉…偏偏就唔上刺身

經過我哋不斷追單,去到佢先至上咗兩碟刺身,當然又只係一人分到一件嘅份量喇…之後又係再等等等…我哋又不斷咁追佢快啲上其他野喇…期間有個服務員攞錯咗兩件炸蘿蔔入嚟,佢問要唔放低俾我哋喎,我哋廿對眼望住佢,佢放低之後連個服務員自己都笑埋出嚟,成廿個人得兩件蘿蔔…真係堅肚餓!

但係嗰時已經差唔多11點鐘了,有一個服務員入咗房度話我哋十一點last order,問我哋要唔要order其他嘢,叫我地有啲咩嘢要點就依家點喇!我哋問佢之前呢單你哋清哂未呀?佢話我哋點嘅嘢全部到哂喎…真係火都嚟!話比佢聽我哋點乜你都唔嚟啦…再問佢係唔係肥佬廚師仲整緊我哋啲刺身,佢回覆冇架啦…無哂你哋order架喇!要order就而家order啦!無奈我哋都要點返一啲刺身,因為我地都真係冇乜食過野落肚,但係個服務員竟然可以咁講出嚟:「如果食唔哂啲嘢會計返錢架!」俾你都火喇!成個枱面乜嘢都無,我哋好似無乜嘢食過落肚喎,竟然話我地食剩嘢要計返錢,佢係咪有病呀!

之後,佢就馬馬虎虎咁上咗兩盤刺身就算數喇…但係找數就好快手喎…總之一句,你點乜就冇乜,唔掂嗰啲嘢就上嗰啲俾你,過晚大概食咗二成左右 ,使咗around HK$3,500左右…就係食咗啲咁嘅嘢、同埋受啲咁嘅氣!之後仲要出去食雲吞麵補飛添,你話點估到呢間「石澗」咁鬼咁差架…差…差差…差…差差…差…差差…真不要上當呀!
Other Info. : 有朋友對此好不滿,已經從服務員嘅協助下聯絡老闆。
2012-04-26
2012-04-26 151 views
飲食男女有介紹呢間放題,當然唔會信晒雜誌啦通常都係鱔稿... ...所以即刻上openrice睇食評,最近期既幾個食評都係好評,而且石澗出名刺身款式較多,所以一試下晝book定夜晚食,原來分唔同時段既(以星期三計算):7:00-9:00 $1989:00-11:00 $178*另收加一 食兩個鐘但原來7:30入,都係9:00完,即係唔係兩個鐘啦...book位時我問佢先講比我聽,咁我冇問咪蝕左?!各位去食之前記得要問清楚,如果唔係口同鼻嗌= ="入到去台面上面冇豉油既?問個侍應,佢又唔比支豉油我,淨係幫我fill左兩碟豉油就拎返走樽豉油喇...點解隔離台又有豉油既?@@" 刺身點左十幾分鐘都未到...可能因為人太多,所以師傅整唔切~~但係上台之後發現...好多我冇點既刺身都黎左=0=我唔食吞拿、劍魚腩...唉...第一輪已經咁Hea...點搞呀?!燒鰻魚唔錯,不過d汁太咸,建議叫埋壽司連燒鰻魚一齊食,岩岩好**不過鰻魚壽司舊鰻魚薄到暈... ...= =石澗比錯份量既情況頗為嚴重我隔離台o個兩位小姐,佢地叫一隻溫泉蛋,但係黎左四隻@@"叫兩件羊架,黎左6件~~~刺身方面都係...
燒鰻魚-唔錯!但...太咸
飲食男女有介紹呢間放題,當然唔會信晒雜誌啦
通常都係鱔稿... ...
而且石澗出名刺身款式較多,所以一試

下晝book定夜晚食,
原來分唔同時段既(以星期三計算):
7:00-9:00 $198
9:00-11:00 $178
*另收加一 食兩個鐘

但原來7:30入,都係9:00完,即係唔係兩個鐘啦...

book位時我問佢先講比我聽,咁我冇問咪蝕左?!
各位去食之前記得要問清楚,如果唔係口同鼻嗌= ="

入到去
台面上面冇豉油... ...
台面上面冇豉油既?

點解隔離台又有豉油既?@@"
刺身水準一般
唉...第一輪已經咁Hea...點搞呀?!
**不過鰻魚壽司舊鰻魚薄到暈... ...= =

石澗比錯份量既情況頗為嚴重
我隔離台o個兩位小姐,佢地叫一隻溫泉蛋,但係黎左四隻@@"
叫兩件羊架,黎左6件~~~
刺身方面都係...錯晒
另一邊台既客人剛好相反,叫親都唔夠數
叫四件黎得一件...點解會咁亂既?

我點左芝士年糕又冇黎.... ...清酒煮蜆又無影
後尾隔離台忍唔住問:我點左清酒煮蜆,但好耐都未黎...可唔可以幫我追一追?
侍應:唔好意思,蜆今日冇貨
下?人地唔問你就唔講咖喇?

另外,汽水只限每人一罐~大家真係要慳住飲~~

不過都有可取之處既,有雀巢雪糕(細杯裝)任食
有朱古力、雲呢拿、芝麻味...

好食推介:
鱆魚小丸子 唔錯既,不過淺嘗就算,成粒都係粉團,好易飽
燒鰻魚
半熟蝦
溫泉蛋 外層有d茶葉蛋既味,裡面流心,正=]
鹽燒雞軟骨

2012-04-25
燒鰻魚-唔錯!但...太咸
  • 燒鰻魚、溫泉蛋、半熟蝦
2012-04-22 93 views
今日又係一年一度既放題日, 點解咁講? 因為年年呢位朋友生日都好似食放題呢間之前聽朋友介紹過話OK, 而生日果位又指定所以就試下la環境唔錯坐得幾舒服,唔會太逼食物款式同普通放題冇咩分別, 一坐底大家就order左最期待既刺身先~唔係用冰震上台既!!! 感覺上冇咁新鮮...有三文魚, 甜蝦, 半熟蝦, 赤貝, 螺片, 北寄貝, 帶子等等...赤貝&三文魚都唔太新鮮....甘海老即甜蝦好鮮甜,個個都食左好多隻吉列蠔正arrrr....好多汁仲有其他的小食....鐵板凡立貝、金姑肥牛都唔錯~其實可以選擇的話都不太喜歡食放題

環境唔錯坐得幾舒服,唔會太逼
ORDER紙
吉列蠔正arrrr....好多汁
仲有其他的小食....鐵板凡立貝、金姑肥牛都唔錯~

其實可以選擇的話都不太喜歡食放題

2012-04-09
ORDER紙
2012-04-13 82 views
早幾日正是復活節假期, 我地兩支公本來諗住去怡東食蠔, 諗住係假期最後一日, 點知訂唔倒檯, 於是轉戰石澗食日式放題, 架車就泊喺 K11, 行出嚟, 石澗個門口真係好唔起眼, 一不留神就過咗都唔知嫁! 食完離場見第二時段客人等位, 嚟咁多次都好滿足, 無令我失望!
2012-04-06
第一碟魚生到, 好新鮮呀, 又卑足件數無漏, 石澗開咗咁多年, 水準保持所以有一定客戶追捧!
壽司特別做得細件, 唔會食兩嚿就飽咗, 良心之作!
吉列蠔熱辣辣, 支豆, 正!
鯖魚燒得好香
甘海老非常鮮甜, 我食咗好多隻呀!
日式魚頭煲清甜, 金針菇加埋豆腐疏菜吸晒 d 湯, 超好味!
  • 日式魚頭煲
  • 魚生
2012-03-24 65 views
今次轉到母店試食,快閃時段 星期五 pm5:30-pm7:00;$158 + 10%,可能時間早,不滿座,而且地方很寬闊坐得很舒適.首先,ORDER刺身, 三文魚, 吞拿魚, 油甘魚, 甜蝦, 半熟蝦, 赤貝, 螺片, 北寄貝, 帶子. 好鮮味!好得!!末食完己再order!蒸蛋, 好滑夠味唔咸。芝士年糕好食外脆內軟,d芝士熱辣辣流出黎都幾正,食完再叫.不過食完一舊已經飽晒.串燒, 炸物都ok.糖心蛋太好味!超標都要一試!蟹粥成隻蟹喺裡面,蟹蓋內有蟹膏,鮮味,注意要襯熱食,否則凍了就失去蟹香味!燒羊鞍,羊味不羶,又有肉汁,好味!金菇牛肉卷,汁燒牛肋骨好味!還有牛肉窩紀得要試!
蒸蛋, 好滑夠味唔咸。
串燒, 炸物都ok.
糖心蛋太好味!超標都要一試!
燒羊鞍,羊味不羶,又有肉汁,好味!
金菇牛肉卷,汁燒牛肋骨好味!還有牛肉窩紀得要試!
甜蝦鮮甜!三文魚鮮美到冇得頂!
糖心蛋,凡立貝,燒牛仔骨,金菇牛肉,芝士年糕
蟹粥
燒羊鞍
牛肉窩
串燒
章魚小丸子
Other Info. : 呢度環境都算舒適,侍應生收單子、上菜、更換碟子、招呼有禮,效率手快。要讚! 滿足食慾, 飽到抱往個肚走.己準同其他朋友下星期再來.希望可以保持水準.
2012-03-23
甜蝦鮮甜!三文魚鮮美到冇得頂!
糖心蛋,凡立貝,燒牛仔骨,金菇牛肉,芝士年糕
  • 芝士年糕
  • 糖心蛋
  • 汁燒牛肋骨
2012-03-20 80 views
之前其中一個好朋友試過呢間覺得幾好食, 所以趁住出糧日跟兩位好朋友試了呢一間放題 一開始就當然係黎個刺身, 刺身好新鮮, especially 甘海老, 有D仲有春子... 而且好多種類選擇, 令人一再回味 跟住朋友推介糖心蛋同日式蒸蛋, 我地每一都叫左一個, 之後更翻兜多一次另外其實除了刺身仲有好多好多野食都令人齒頰留香 清酒煮蜆: 平時係第二度食, 係殼多過肉, 但呢度每隻都有肉, 正牛舌: 很爽很有嚼口金菇牛肉卷: 食左一次都已經夠, 細細舊唔難入口燒蛋卷: 帶點甜味, 很可口燒曼魚: 我無食, 但我朋友話好好食蟹粥: 有成隻蟹係裡面串燒: 試過有雞軟骨, 冬菇, 大致上都不過不失燒雞翼: 得我一個人食左兩隻, 但都算okay以這個價錢食到呢個水準我覺得算唔錯下次會再推薦朋友一齊食~

刺身
清酒煮蜆, 糖心蛋, 日式蒸蛋
另外其實除了刺身仲有好多好多野食都令人齒頰留香

牛舌: 很爽很有嚼口
金菇牛肉卷: 食左一次都已經夠, 細細舊唔難入口
燒蛋卷: 帶點甜味, 很可口
燒曼魚: 我無食, 但我朋友話好好食
蟹粥: 有成隻蟹係裡面
串燒: 試過有雞軟骨, 冬菇, 大致上都不過不失
燒雞翼: 得我一個人食左兩隻, 但都算okay

以這個價錢食到呢個水準
我覺得算唔錯
下次會再推薦朋友一齊食~
2012-02-29
刺身
清酒煮蜆, 糖心蛋, 日式蒸蛋
  • 日式蒸蛋
  • 清酒煮蜆
2012-03-11 52 views
話說月前吃過,之後常念記,皆因一致好評「平、靚、正、尤其係刺身新鮮無比!」,於是食髓知味~ 週日的「快閃時段」(pm5:30-pm7:30;$148 + 10%)啱晒我地~ 一樣刺身最強~一樣無欺場~墊底白蘿蔔絲幼又長~吃得乾淨環保碟子發亮~ 鐵板燒和燒物趕快吃不要放涼! 原來有自助雪糕(黑芝麻和薄荷兩隻味)!黑芝麻濃郁又香,絕非「雀仔牌」齋甜味雪糕可以比量。以甜品結束,身心都感覺完滿舒暢~
2012-02-26
Sashimi~刺身至強~三文魚最旺場~
Sashimi~帆立貝既軟且爽~好食到唔知點講~
Sashimi~甘海老,即甜蝦~有殼落地頂呱呱~
Beef Ribs~汁燒牛肋骨,姨甥仔話「very骨」~(very good)甩牙發音
燒物‧鹽燒鯖魚~香噴噴~Gosh! Ate some mouthfuls,忘記拍照祭神(OR食神)~
鐵板帆立貝和炸物吉列蠔~火喉剛好~
Sushi~尾聲加客煙韌壽司~人人滿足happy~
雪糕(黑芝麻和薄荷)完滿句號。
2012-02-04 25 views
這是放題晚餐的九十分鐘「快閃時段」(即早段時間),1-1/2小時:滿來了滿足感、幸福感、視覺/味覺/知覺的享受。早段pm5:30-> 週日至四$148(另加一)-->週五、六、公眾假前夕貴十蚊(另加一)其他尚有晚市及宵夜時段;時間長一點,價錢也貴數十塊錢~每人加$28,送海胆一板,大概有十二片。平生首次嚐海胆,不懂欣賞其味道,但觀刺身和海胆又紅又橙,只覺艷色無邊,煞是先「色」奪人。刺身款式多多:三文魚、吞拿魚、劍魚腩、北寄貝、希靈魚(奇異的鮮黃色魚肉,咬下去爽脆爽脆,不像魚的質感,不像魚的味道,竟然似未煮的西生菜)、帆立貝、赤貝......不客氣,要「大開殺戒」了。燒物:燒羊鞍(羊味不羶,不俗)、鹽燒三文魚骨(有骨落地,lam lam骨,lam lam脷)、鹽燒鯖魚(香煎,有喫勁)。一品料理:只嚐了日式蒸蛋(入口即融!)、清酒煮蜆、蟹粥(頗大鍋,蟹蓋內有蟹膏!)。下次可要嚐嚐日式糖心蛋、牛肉鍋、日式魚頭鍋。還有炸物的吉列蠔、鐵板燒的鐵板凡立貝......已經捧着肚子了,下次吧。侍應生收單子、上菜、更換碟子、招呼頗見效率。廚師在開放式式的廚房埋首在切,在併砌,在忙碌,然後
其他尚有晚市及宵夜時段;時間長一點,價錢也貴數十塊錢~

侍應生收單子、上菜、更換碟子、招呼頗見效率。
廚師在開放式式的廚房埋首在切,在併砌,在忙碌,然後一大碟刺身井井有條地亮麗地給呈上,大啖噬下前總有感動的一刻。
結論:好好味、無油膩、價錢好OK~
sashimi 頂級新鮮!厚切!供應無欺場!上碟又靚又明艷!
再來sashimi~甜蝦真鮮甜!三文魚鮮美到頂點!
繼續sashimi~款式多!味道鮮!刺身好掂!強力推荐!
urchin,每位另加廿八大元,可享海胆一板。
大鍋蟹粥,成隻蟹喺裡面,有料到~
日式蒸蛋,滑滑呀lu lu~只融喺口,不融喺兜
sushi~多款壽司,飯的黏度和軟硬度剛剛好,很滿意!
boiled clam & cucumber salad,清酒煮蜆和蚧子青瓜沙律
2012-02-01
再來sashimi~甜蝦真鮮甜!三文魚鮮美到頂點!
繼續sashimi~款式多!味道鮮!刺身好掂!強力推荐!
urchin,每位另加廿八大元,可享海胆一板。
大鍋蟹粥,成隻蟹喺裡面,有料到~
日式蒸蛋,滑滑呀lu lu~只融喺口,不融喺兜
sushi~多款壽司,飯的黏度和軟硬度剛剛好,很滿意!
  • 刺身,日式蒸蛋
2012-01-06 20 views
我同朋友walk in就有位刺身款式多~特別是有赤貝同帶子~值得一讚係赤貝~~一開2的~超大片~正d甜蝦雖然成隻上仲要連殼~不過好好味~壽司朂正係d飯比一般放題小~仲要係珍珠米燒牛肋骨同蒸蛋超好味Good
我同朋友walk in就有位刺身款式多~
特別是有赤貝同帶子~值得一讚係赤貝~~一開2的~超大片~

正d甜蝦雖然成隻上仲要連殼~不過好好味~

壽司朂正係d飯比一般放題小~仲要係珍珠米
燒牛肋骨同蒸蛋超好味Good

2012-01-03
  • 赤貝刺身
2011-12-27 20 views
一早訂左位睇左廣告, 有串燒雞皮, 溫泉蛋, 剌身有甜虾(好大隻) 凡立貝殼(鮮帶子) 北寄貝, 赤貝, 馬刀貝...每人一個飲品. 估唔到三文魚, 吞拿魚, 魚類刺身無咩味, 貝類就VERY GOOD~燒牛仔骨, 墨魚, 冬菇, 雞翼, 鰻魚好味~天氣太凍所以叫左蟹烏冬, 成隻蟹糖心蛋食左2次, 膽固醇超出晒, 但太好味~蒸蛋都超滑, 我相信師傅對蛋一定有研究~串燒啦, 點到要試雞皮, 燒到脆晒, 一D油都無, 好味~冬菇都好正~裝潢怪D, 像前身係普通酒吧, 佢第2手都唔CARE裝修禁...個天花板黑色, 個位置仲唔太顯眼, 我們行過左...都唔知佢門口係中間條柱到

燒牛仔骨, 墨魚, 冬菇, 雞翼, 鰻魚好味~

天氣太凍所以叫左蟹烏冬, 成隻蟹

糖心蛋食左2次, 膽固醇超出晒, 但太好味~
蒸蛋都超滑, 我相信師傅對蛋一定有研究~

2011-12-25
Christmas
  • 糖心蛋
  • 燒雞皮
2011-12-22 111 views
We arrived after shortly after 9pm,having booked for 18 people. Like many places, food is cheaper after 9pm with last orders being at 10.45pm. We were seated by around 9.15, a reasonable time considering our party and some people arriving later.The decor was simple and modern with plenty of dark wood, bamboo and stone and well lit. A pleasant bustling atmosphere greeted us. Toilets are very important to me as I spend a lot of time in them. Many facilities in Hong Kong restaurants and bars are

Toilets are very important to me as I spend a lot of time in them. Many facilities in Hong Kong restaurants and bars are really disgusting and leave me feeling dirtier having just entered them and can't wait to get out. These facilities were well equipped in a modern style and reasonable clean. A pleasant surprise.

I have no idea if the menu's at this place are available in English. As a Brit abroad, dining with my Chinese in-laws is a pleasure. I get to try lots of more local restaurants and I have no problems in getting the menu's translated for me, and in general they order some tasty stuff that they like which usually means I Iike.

My experiences are perhaps better or easier than some English speaking groups that may find ordering that strange looking seafood, a little challenging, and may confuse the frustrated, constipated, bemused look of waiter for a general grump as opposed to them just trying to understand an order in his or her third language.

We largely had a buffet of sushi, and sashimi. First up were tasty morsels of marinated scallop, conch, tofu and salads. I was in my element loving tasty bites of food. The quality of the sashimi and sushi to follow was fairly standard and presented quite well on large dishes, the flavours were good but not mind blowing. I had various pieces of beef, pork and lamb in various marinades too. I cannot complain about any of the food I popped into my over-sized mouth.

Particularly tasty to me were the following. A boiled egg with a runny yolk on the inside that seem to be soaked in a sweet soy sauce or tea like liquid. The cow tongue in a picante sauce was also a good texture with a surprising burst of fiery but not too hot flavour. The barbequed mushrooms were amazing, but I wouldn't be able to eat too many, as the smoky flavour may overwhelm some. The squid rings in a sweet teriaki sauce were good and finally the theatre of the last dish was great. Deep fried glutinous rice balls filled with a minced squid and drizzled in either salad cream or cheese sauce (i think). Atop this fine shavings of dried fish were added. The heat from the ball made the fish flakes move as thought they were tiny sea creatures moving in the ocean currents. I sat watching it for five minutes before putting them in my mouth and enjoying their taste.

Service was quick and efficient. Not overly friendly but then we didn't worry about that...they took the orders and we got the food that was the deal.

Price wise I cannot comment as I didn't pay. Was it value for money, I'm not sure, possibly not, but it was good and you probably got what you paid for. Keep it up.

2011-12-19
Birthday