2024-03-20 59 views
重慶大廈初體驗。上網見呢間同珍珠皇宮同一個老闆,但係呢間口味比珍珠皇宮偏濃,所以就試呢間。因為我幾欣賞東南亞同中東食物嘅香料🥰唔知係咪樓面見我地係香港人,就叫廚房減輕香料嘅味道,食落係冇香料味,最怕就係餐廳遷就返香港人嘅口味🥲 Mango lassi只有好微嘅香料,微到直頭唔覺有。下次再食印度餐廳,會試下同staff講more spice,希望唔會聽錯more spicy啦😂佢星期六都有lunch set,揀左一個chicken curry,set包左plain naan+印度白飯+mango lassi。另一個Roganjosh就係單點,因為openrice book有9折可以豪下😙 單點份量的確多啲,兩個人食岩岩好。冇揀辣度,全部都唔太辣🤔另外Pani Puri就幾辣,呢個香料味就多返少少。總結: 有少少失望,本身想食正宗口味。可以話係香港人口味嘅咖喱,食完係有啲口渴嘅。我唔會話佢差,因為佢都係驚香港人食唔慣姐😅

另外Pani Puri就幾辣,呢個香料味就多返少少。

燒春雞全隻 Tandoori chicken ($158)激讚!高水準!重口味小編表示非常重香料味!啱啱上枱熱辣辣香噴噴,仲要有6隻雞肶!口味超正宗!唔會話就返香港人口味而唔辣🥳土豆和豌豆咖哩 Aloo Mutter ($75)又係超重spice 🤌🏼仲咬到粒粒 cumin seed,非常惹味!免治羊肉烤餅 Keema Nan ($45)雖然唔係好食到羊肉粒,但入面個餡都係好到好出色👍🏼印度番紅花杏仁雪糕 Kesar Kulfi 🍧 ($55)First try! 個雪糕係一磚磚一口過的,非常甜,口感幾好,味道似白兔糖🐰食完一粒會想keep 住食落去😂 幾有特色,值得一試!香蕉乳酪飲品 ($35)好飲,飲得岀用真香蕉做的,唔係精油🥤📍華達印度餐廳 (重慶大廈) (尖沙咀)尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈1樓103-104室
燒春雞全隻 Tandoori chicken ($158)

土豆和豌豆咖哩 Aloo Mutter ($75)

免治羊肉烤餅 Keema Nan ($45)
雖然唔係好食到羊肉粒,但入面個餡都係好到好出色👍🏼

印度番紅花杏仁雪糕 Kesar Kulfi 🍧 ($55)

香蕉乳酪飲品 ($35)
好飲,飲得岀用真香蕉做的,唔係精油🥤

📍華達印度餐廳 (重慶大廈) (尖沙咀)
燒春雞全隻 Tandoori chicken
土豆和豌豆咖哩 Aloo Mutter
免治羊肉烤餅 Keema Nan
印度番紅花杏仁雪糕 Kesar Kulfi 🍧
2023-02-15 218 views
worst Indian food I’d ever had. The service was poor no mask on, the waitress was so rude. Chicken tikka had too much masala in it gosh. I’m very familiar with Indian cuisine and I love Indian food but this restaurant was a nightmare. The butter naan was all burnt. The worst chaat 🤢with only chaat masala and when I asked the waitress what’s wrong with the paapdi chaat she did not respond at all nothing no any words 😡.
2022-11-14 183 views
話說有1排時間冇見R先生,所以又係約食飯,見見面既時間喇,正當我係到諗緊食咩既時候,R先生話,不如去食印度野😎,咁我話好啦🤣去到既時候我地就搵左間小店食 - Swagat Indian Restaurant,見到佢地既裝修好本地印度感覺,坐低既時候,R先生毫不猶豫咁叫左杯印度啤酒🍺,話出邊未見過,要試下~而我就叫左杯香蕉乳酪奶昔🥤,奶昔酸酸地,都幾開胃~今日打開餐牌,我地就叫左呢幾樣:-Lamb Masala 瑪莎拉煮羊肉-Plain smooth natural yoghurt 酸奶-Homemade cottage cheese chunks and spinach, flavoured with cumin&garlic 芝士炒菠菜-Garlic flavoured nan 蒜蓉烤餅首先黎既酸奶,見到脆脆有D熱,以為會辣口,點知係內凍外熱,因為入面既yoghurt係岩岩倒入去,所以食落去好凍,感覺好得意🤗之後既瑪莎拉煮羊肉,雖然菜本身寫就唔辣,但食落去都感覺落左好少好少既辣落去,不過辣度尚算可以,我地重拎左蒜蓉烤餅點汁黎食,1流😋最後既芝士炒菠菜,令我有少少驚喜,因為黎到既賣相唔

今日打開餐牌,我地就叫左呢幾樣:

-Lamb Masala 瑪莎拉煮羊肉
-Garlic flavoured nan 蒜蓉烤餅

最後既芝士炒菠菜,令我有少少驚喜,因為黎到既賣相唔算太吸引,但食落口,芝士味勁濃,加上有粒粒既芝士,令到我非常意外,係勁好食👍

總結: 大家去到重慶大廈多數都只會去某間食店,其實大度入面都有好多不同既小店可以選擇,甚至俾到你既印象會有180度轉變,小店都有感覺置身於當地印度餐廳既感覺。如果想感受下唔同文化,就可以去下呢間小店喇🥰
2022-10-20
  • 瑪莎拉煮羊肉
近排又想食下印度菜,之前去過重慶大廈覓食,知道嗰度嘅印度菜都好有水準,今次就去咗得獎嘅珍珠皇宮印度餐廳‍姊妹店食,去之前我已經book定枱,去到重慶大廈門口店員已經等緊我地,再帶我地上去餐廳,咁就怕搵唔到啦!👍🏻 餐廳裝修充滿印度風情,座位舒適,店員殷勤有禮,亦都好熱心介紹菜式比客人認識~1. 🐣牛油烤雞 ($108)呢個係必食菜式之一!😍 醬汁用了黃薑粉,小豆蔻莢,芫荽粉,印度混合香料和香葉烹調而成,再加上檸檬汁和乳酪,微辣中帶點奶香,但又唔會好似咖喱咁辣,吃起來不感肥膩,烤雞幾嫩滑又無骨!🤤 食呢個一定要配埋薄餅/白飯一齊食,超正!🤩2. 🐏瑪莎拉咖喱羊 ($118)咖喱的辣度會比牛油雞辣少少,辣度剛剛好,咖喱味道香濃,羊肉煮得好腍好入味,呢款咖喱都係好適合配埋薄餅/白飯一齊食!😋3. 🌮芝士薯仔三角煎餅Cheese Masala Dosa ($65)Dosa 是將米漿倒入平面的鍋子上,再用工具將米漿快速畫成薄薄的圓形,等米漿煎至金黃色時,再加入印度香料調味的薯蓉、芝士、洋蔥粒在裡面,最後將整個餅剷起成三角形,外面微微焦脆,入面熱騰騰的餡料,再搭配三款醬汁,包括有辣醬 (Samba

1. 🐣牛油烤雞 ($108)

2. 🐏瑪莎拉咖喱羊 ($118)

Dosa 是將米漿倒入平面的鍋子上,再用工具將米漿快速畫成薄薄的圓形,等米漿煎至金黃色時,再加入印度香料調味的薯蓉、芝士、洋蔥粒在裡面,最後將整個餅剷起成三角形,外面微微焦脆,入面熱騰騰的餡料,再搭配三款醬汁,包括有辣醬 (Sambar)、酸辣醬(Chutney)、豆瓣醬(Dal),可以俾大家點嚟食,就咁食唔點醬汁都唔錯㗎!😋👍🏻

4. 蒜蓉烤餅 ($28)

烤焗烤餅質地微微香脆又帶點煙靭,蒜蓉味香濃,配搭咖喱/牛油烤雞醬汁食,非常滋味!😍 我仲想叫多份嚟食!🤣

5. 蒸米糕 ($45)

有三件,用米漿整成,味道偏淡,口感好似蒸蛋糕,再搭配三款醬汁一齊食,包括有辣醬 (Sambar)、酸辣醬(Chutney)、豆瓣醬(Dal),我亦有個新食法,我鍾意點埋咖喱/牛油烤雞醬汁食!🤪 更加好味!😎

6. 🍓士多啤梨奶昔🍹 ($35)

奶昔以新鮮士多啤梨果肉、乳酪及鮮奶製成,甜度適中,味道甜中帶微微酸,飲完開胃又解辣,夏天飲真係清新又解渴!😍

2022-09-23
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
  • 牛油烤雞
  • 蒜蓉烤餅
Swagat Indian Restaurant(Tsim Sha Tsui)最近小編迷上左印度菜🇮🇳 今次同樣嚟到尖沙咀重慶大廈覓食 試吓新意思😌😌⌖ 香辣薯仔 🌶️🥔💰$48前菜朋友揀咗個酸酸辣辣嘅菜式 用左鷹嘴豆同埋土豆做主要用料😯 撈埋羅望子酸辣醬同埋新鮮乳酪 口感層次豐富 幾特別~🤓⌖ 特色燒羊肋骨 🐑💰$148燒烤系列揀咗少食嘅羊肋骨 一共有四件 熱辣辣上檯🔥 濃郁嘅香料味好吸引😍 醃製嘅味道好唔錯 羊肋骨燒得好軟嫩香口 油脂分布好均勻 推薦😋😋⌖ 牛油烤雞咖喱 🧈🐔💰$98呢款應該唔使多介紹 每次食印度菜必嗌嘅菜式😛 咖喱係唔辣嘅 用咗番茄🍅同牛油🧈烹製好易入口 雞件都幾多 配飯同nann都好夾😙😙⌖ 芝士烤餅💰$40烤餅入面雖然唔係熱溶芝士 而係選用Cottage cheese 不過都幾香😗😗⌖ 瑪莎拉奶茶💰$25呢款奶茶原來係印度獨有嘅香料茶🤔 聞落香氣都幾强烈 飲落會有一種香料伴紅茶嘅味道😗😗⌖ 香蕉奶昔 🍌💰$35酸酸maymay嘅乳酪配上濃郁嘅香蕉味 幾creamy 好開胃😉😉☻ 回頭指數:7/ 10 ❝ #Amiの九龍覓食記#Fatshit_ami #Dinne

⌖ 香辣薯仔 🌶️🥔

⌖ 香蕉奶昔 🍌
💰$35

☻ 回頭指數:7/ 10

❝ #Amiの九龍覓食記
#Fatshit_ami #Dinnertime #尖沙咀美食 #香港美食 #港式美食 #食好西 #重慶大廈美食 #印度菜 #尖沙咀重慶大廈 #印度菜推介 #重慶大廈印度菜 #特色燒羊肋骨 #印度烤餅 #印度餐廳推介 #牛油烤雞咖喱 #印度芝士烤餅 #香蕉奶昔 #瑪莎拉奶茶
特色燒羊肋骨
特色燒羊肋骨
  • 炸米餅粒
2022-10-30 58 views
假日搵食, 搵啲平時少食嘅菜😝今次同朋友一嚐印度菜🥘要食印度菜, 一定會諗起重慶大廈🙈🙈🙈一上樓梯轉個彎就見到華達印度餐廳Menu 上有好多選擇,好在圖文並茂🤓方便選擇, 而且仲有細字簡介食物內容,好細心☺️☺️前菜點了乳酪炸米餅粒🥠入口有驚喜😃😃波形外殻透薄脆口,內有惹味薯粒, 配上乳酪,好好味😋第一次食就愛上左下次食印度菜一定會再點主菜牛油奶酪餃子初初以為係一般餃子,原來係一個雜菜薯波,配上creamy 咖哩汁🥘 又一驚喜之選👍🏾😃真心覺得不錯🍗洋蔥蕃茄汁煮雞無骨雞肉比想像中嫩滑,香料味較重,口感都係濃厚, 配上薄餅一流薯仔洋蔥班㦸🥔見到幅圖好似pizza 咁, 但叫做班㦸,一於要試下😆原來好好味呀🤤🤤🤤個底應該係薯仔做嘅班㦸底,上面有少少配菜吊味,所以食到薯仔嘅味道飲品Masala Tea 入口甜甜的, 第一啖覺得似茶走, 但慢慢會飲到茶香同甘味,good good good 😋😋士多啤梨奶昔 係飲到飲士多啤梨籽,唔錯第一次喺重慶大廈搵食,就食到好西😚

前菜
點了乳酪炸米餅粒🥠
下次食印度菜一定會再點

主菜
牛油奶酪餃子

🍗洋蔥蕃茄汁煮雞

薯仔洋蔥班㦸🥔

飲品
士多啤梨奶昔 係飲到飲士多啤梨籽,唔錯

第一次喺重慶大廈搵食,就食到好西😚

• 乳酪炸米餅粒
2022-10-29 154 views
🇮🇳🇮🇳印度之友又去重慶大廈搵食,繼上次食過珍珠皇宮印度餐廳之後,今次去咗佢哋嘅兄弟店,華達印度餐廳,都係同一個老闆,喺重慶大廈屹立多年非常有名氣,餐廳細細間,裝修貫徹印度一向風格,以啡紅色為主,牆上掛滿印度掛畫,播住輕快嘅印度音樂,心情輕鬆,食得開心😋老闆竟然認得我,話我上次喺隔離鋪食過,其實都唔知係咪🤣🤣,跟住叫我今次試吓新嘢,我就將點菜嘅責任交俾佢,但我話一定要有我最愛嘅牛油烤雞,每次食印度嘢都一定要食😋😋🥠▪️Lachha Paranth 炸牛油鬆餅 $ 28鬆餅就好似酥油餅咁,搣開係一絲一絲咁,好酥軟又帶點脆口,雖然佢係炸,但係一啲都唔油,而且充滿牛油香,配咖喱簡直係最佳拍檔,老闆呢個介紹真心正🫔▪️Kashmiri Nan 乾果果仁烤餅 $ 35呢款烤餅好特別,最傳統嘅烤餅中間包住切得好碎好碎嘅果仁同埋乾果,非常有口感,質感帶少少濕潤,味道鹹鹹甜甜,有少少芝士嘅味道,如果食過蒜蓉或者芝士餡餅,真心推介要試吓呢個,幾好食🐔▪️Butter Chicken 牛油烤雞 $ 98我嘅最愛,每次都一定要食,雞肉以大量香料醃製,味道濃郁,雞肉好香滑,用印度牛油(Ghee)及大量蔬菜作為醬汁的

🥠▪️Lachha Paranth 炸牛油鬆餅 $ 28

🫔▪️Kashmiri Nan 乾果果仁烤餅 $ 35

🐔▪️Butter Chicken 牛油烤雞 $ 98
我嘅最愛,每次都一定要食,雞肉以大量香料醃製,味道濃郁,雞肉好香滑,用印度牛油(Ghee)及大量蔬菜作為醬汁的材料,香濃惹味,配白飯或印度烤餅最適合不過😋

🧀▪️Punjabi Paneer Tikka 印度芝士燒烤 $118
呢個又係老闆推介一定要食,芝士迷一定唔可以錯過,印度芝士帶香濃嘅牛奶味,質感煙煙韌韌,配上香草醬燒香,用鐵板上枱保持熱辣辣,說不出的好味,再配合店舖自家製嘅薄荷醬,味道更濃又有另外一番風味,亦唔可以錯過配菜燒洋蔥青紅椒,食到蔬菜原始味道好清甜

🫖▪️Masala Tea $ 25
主要成份有薑、豆蔻、小茴香和肉桂等等香料,喜愛重香料味道的我已經被迷上了,熱飲更能飲出香味,這裏做的比較重薑味,我喜歡,飲完好溫暖,特別一提記得一定要叫少甜,味道啱啱好,因為印度人嘅口味係偏甜🤣

🍺▪️kingfisher (Indian Beer ) $ 38
印度最大嘅啤酒廠出品,味道帶著麥芽的香甜,清爽的口感,搭配咖喱等印度美食是非常不錯的體驗。

• 印度芝士燒烤
  • 牛油烤雞
  • 乾果果仁烤餅
2022-10-29 34 views
🤓正宗印度菜🤓一路都想去重慶大廈食印度野 同朋友揀左呢間尼試 第一次食地道印度菜 菜式好特別 本身都擔心味道會好奇怪 點知又幾好食🤣-🌯Masala Dosa 瑪撒拉香料捲餅 $65本身唔知咩嚟 叫尼食下 點知幾好喎 Dosa 煎到好薄脆 圓柱形 入面有馬鈴薯泥 口感酥脆 調味唔錯 -🍗Butter chicken牛油烤雞 $98咖喱同牛油match埋 中和左咖哩嘅辣 有啲微辣又有奶香 雞肉嘅肉質嫩滑 好啱叫埋烤餅點醬汁嚟食-🫓Garlic Nann 蒜蓉烤餅$28烤餅口感煙韌 啱晒點啲醬汁嚟食 -🍪Dahi poori 乳酪炸米餅粒 $65脆米波波入面係薯蓉同乳酪 仲有蕃石榴 味道酸酸甜甜 食落去口感好特別 又凍又熱咁-🍹Mango lassi 芒果奶昔 $35推介大家飲 好正宗 酸酸地 好開胃同refreshing-📍swagat indian restaurant尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈1樓103-104室
🤓正宗印度菜🤓

🍹Mango lassi 芒果奶昔 $35
推介大家飲 好正宗 酸酸地 好開胃同refreshing
📍swagat indian restaurant
2022-10-26 28 views
講起正宗印度咖喱,一定係重慶大廈😎!今次同朋友黎到大廈1樓-華達印度咖喱🍛(門口依舊熱情如🔥🔥🔥)------------------------------今點左香辣🥔($48),🧀烤餅($38),牛油🐓($98),特色燒🐑肋骨($148),瑪莎拉奶茶☕️($25)。------香辣🥔:原來係冷盤😂,有啲意外,味道好似出邊嘅薯仔沙律🥗,有啲蕃茄粒,各種香料。(後面拎黎夾炸餅不錯)------🧀烤餅:香口,外表微燶,內裡有芝士口感,但冇芝士味,都冇拉絲效果🤔,略為普通,但夾埋手烤雞汁幾好食。------牛油🐓:👍🏾去骨雞胸肉(小編至愛,加分先😆),牛油味重,醬汁香濃,配烤餅一流!份量都幾足。------特色燒🐑肋骨:😋今餐最好食係呢度菜!多種香料+外表微燶,肉質爽口,入味,偏肥&多脂肪(小編係讚😂),配上檸檬汁調味一流!(不過價錢有啲進取🙉)------總結:小編都係第二次去重慶大廈食咖喱,覺得係一個體驗😌,環境比較細,但乾淨企理,當時客唔多,老闆會我哋傾計,廣東話純正過喬寶寶😂。

2022-10-23 159 views
洋蔥薯仔班戟 $75乳酪炒飯$75炸米餅粒$60牛油烤雞$98香蕉奶昔$35椰汁咖哩魚$98好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:幾個月前去過重慶大廈吃印度菜,覺得正宗又好味。今次再去試另一間。店舖裝修富印度風,似是家庭式經營,爸爸跟女女都在店工作。今次試了5款食物。炸米餅粒內有鷹咀豆、薯仔🥔,另可淋上帶有薄荷味的汁。凍凍的、微辣的脆米餅好開胃。小小一個,大約一口般大,方便食用。喜歡汁另外分開裝,吃時才倒進米餅,就不怕米餅變腍。洋蔥薯仔班戟有點似中式煎薄罉,有點軟糯,但餡料就換成薯仔🥔、洋蔥🧅、燈籠椒🫑。單吃不沾汁已好好味。不過見到3款醬料,包括辣得過癮的叁巴醬、香濃椰子🥥味的醬以及酸酸甜甜的蕃茄醬,又忍不住用班戟沾點來逐款試。牛油烤雞看似好細碗,但原來量不少,應該有十多件雞肉。醬汁有濃濃的茄汁味,又有牛油🧈香味,不論配薄餅或飯也不錯。椰汁咖哩魚的椰汁味不會太濃,有椰汁🥥的香味,但又不會蓋過咖喱的香味,這不是每間餐廳都能掌握到,值得一讚👍🏻。魚🐟塊肉質夠滑夠嫩,沒有骨,方便懶人如我食用🤣
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
推介原因:
今次試了5款食物。

椰汁咖哩魚

首次試乳酪炒飯,以為會很膩。但因為是乳酪,酸酸甜甜的,又幾醒胃。男朋友差不多自己吃完整碟飯!
乳酪炒飯

過往吃印度菜,多數點Mango Lassi。今次是第一次試香蕉奶昔,原來也很好喝,鼓勵了我將來再多試其他印度🇮🇳飲品。

2022-10-20 23 views
之前聽朋友話呢間印度餐廳幾好食今日就去試吓,佢呢個位置喺重慶大廈入面,裝修行簡約風,客人主要都係印度人,我諗一定好正宗🤣整體評分:7/10味道:7/10服務:7/10環境:6.9/10人均消費:$100-200地址:華達印度餐廳 (重慶大廈) (尖沙咀)尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈1樓103-104室Kadhai Murgh 辣椒蕃茄洋蔥煮雞:個人覺得呢個最惹味,個辣椒蕃茄汁令到個雞好鮮,唔同於傳統嘅咖喱汁Fish Masala瑪莎拉煮魚:呢度都唔錯個人覺得會偏甜一啲同埋冇咁辣,魚柳份量都多Fried Prawns Batter fried spiced fresh prawns with a touch of coconut 椰汁炸蝦🍤:啲蝦好大隻,炸得脆卜卜入邊熱辣辣,啲蝦又唔會炸得好乾,配上薄荷醬好清新洋蔥薯仔烤餅:麵團純人手製作食落口感豐富入邊啲洋蔥同薯仔好香飲品:-芒果奶昔

整體評分:7/10
味道:7/10
服務:7/10
環境:6.9/10
人均消費:$100-200
地址:華達印度餐廳 (重慶大廈) (尖沙咀)

飲品:
-芒果奶昔
2022-10-19 126 views
去左中環食兩間high end一啲既印度菜又去下重慶大廈食地道既先.ᐟ‪‪‬今次揀左珍珠皇宮既姐妹店 - 華達印度餐廳 老闆係大廈門口已經好熱情咁招呼帶路之前睇viu節目認得佢 記得佢好好笑( ˃ ᵕ ˂ )今次會挑戰啲無咁大路既菜式 開拓一下新味蕾( ˙֊˙ )◦Fish Pakora其中一款前菜係用乳酪同印度香料醃過既炸魚塊 好入味◦Dahi Poori將脆米波波填滿薯蓉 乳酪同一堆酸酸甜甜既醬汁係一個好好既開胃小食仲有8粒咁多 勁滿足.ᐟ‪‪‬但記得要快啲食 擺太耐個脆波波會浸到唔脆架◦Chicken Korma之前食過類似既覺得好好食個汁係用腰果同杏仁去製作非常香濃又甜甜地怕辣/怕太重香料味推薦你地試下ჱ̒ ー̀֊ー́ )◦Lamb Vindaloo我男朋友超級食得辣 譚仔食到特辣佢又中意食羊 咁就叫個有三條辣椒既挑戰下佢話大概都有大辣lv •᷄ࡇ•᷅我勉強食到但辣到我試唔真個味想食辣既唔好睇小佢(˙𐃷˙)◦Garlic Naan食咖哩一定要叫naan啦我中意有埋蒜蓉既 香噴噴~◦Masala Tea店家會比一壺客人自己慢慢斟覺得甜度適中 好飲◦Salted Yoghurt Shakes
去左中環食兩間high end一啲既印度菜
又去下重慶大廈食地道既先.ᐟ‪‪‬
今次揀左珍珠皇宮既姐妹店 - 華達印度餐廳
老闆係大廈門口已經好熱情咁招呼帶路
之前睇viu節目認得佢 記得佢好好笑( ˃ ᵕ ˂ )

今次會挑戰啲無咁大路既菜式 開拓一下新味蕾( ˙֊˙ )

◦Fish Pakora

◦Chicken Korma
之前食過類似既覺得好好食
個汁係用腰果同杏仁去製作
非常香濃又甜甜地
怕辣/怕太重香料味推薦你地試下ჱ̒ ー̀֊ー́ )

◦Lamb Vindaloo
我男朋友超級食得辣 譚仔食到特辣
佢又中意食羊 咁就叫個有三條辣椒既挑戰下
佢話大概都有大辣lv •᷄ࡇ•᷅
我勉強食到但辣到我試唔真個味
想食辣既唔好睇小佢(˙𐃷˙)

◦Garlic Naan
食咖哩一定要叫naan啦
我中意有埋蒜蓉既 香噴噴~

◦Masala Tea
店家會比一壺客人自己慢慢斟
覺得甜度適中 好飲

◦Salted Yoghurt Shakes
男朋友玩命試既
我個人覺得好怪 接受唔到
就係加左鹽既乳酪咁
佢愈飲愈中意 係咁叫我飲下 |ω・`)

留意番 佢份量都好多
不妨叫多幾個朋友黎分享.ᐟ
(今次無眼訓)
  • Chicken  Korma
  • Masala  Tea
2022-10-17 32 views
This was like the 4th time I had Indian food in Chungking Mansion. I must admit I'm not too familiar with Indian cuisine so I love to try new restaurants to compare.Started the meal with my favorite starter papadum and Kingfisher beer.Garlic naan was slightly chewy and elastic.I always love the range of lamb dishes available in Indian food. Roganjosh, braised lamb in red pepper sauce. Aromatic curry meat dish from Kashmir. Thick sauce with intense spices.Subz kadhai, a vegetarian dish made with

Roganjosh

Subz Kadhai

Subz Kadhai

Subz kadhai, a vegetarian dish made with North Indian spices. Lots of paneer with onions, cilantro, corn and pepper. So flavorful.
  • Roganjosh
2022-10-15 28 views
📍華達印度餐廳 𝗦𝘄𝗮𝗴𝗮𝘁 𝗜𝗻𝗱𝗶𝗮𝗻 𝗥𝗲𝘀𝘁𝗮𝘂𝗿𝗮𝗻𝘁 (尖沙咀) 之前已經想去重慶大廈好耐,😆今次終於闖入去試吓地道嘅印度菜。一入到去就已經比店員係咁拉客,不過唔洗驚,其實佢哋都好nice㗎~ 華達印度餐廳嘅餐廳簡約而有氣派,以紅啡白三種顏色作主調,❤️充滿民族風,而且四周都被鏡面包圍,令餐廳空間感好足。餐廳仲會播住印度歌曲,好有氣氛!𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:▪️牛油烤雞 𝘽𝙪𝙩𝙩𝙚𝙧 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 ($98) 印度咖喱加咗牛油後🧈,正好平衡返咖喱嘅辛香,就算唔食得辣都一定食到。🥘佢嘅咖喱味道好香濃,帶有微微牛油香,而且口感順滑,雞肉仲好嫩滑!😍呢個一定要叫埋烤餅點啲醬汁嚟食,perfect match!! ▪️勁辣薯仔煮羊肉 𝙇𝙖𝙢𝙗 𝙑𝙞𝙣𝙙𝙖𝙡𝙤𝙤 ($98) 叫之前店員特別提醒我哋呢個super spicy,所以我哋就有問下可唔可以同廚師講調低個辣度,🥵不過調低咗對我嚟講都仲係好辣🌶️,所以食得辣嘅可以挑戰下!! 佢嘅醬汁雖然好辣,但味道真係唔錯,羊肉唔會有羶味,味道香濃,而且有我最愛嘅薯仔🥔~ 而個點烤餅食都好好味!▪️印式洋香飯 𝙅𝙚𝙚𝙧𝙖 𝙍𝙞𝙘𝙚 ($38) 飯

𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:
▪️牛油烤雞 𝘽𝙪𝙩𝙩𝙚𝙧 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 ($98)

▪️勁辣薯仔煮羊肉 𝙇𝙖𝙢𝙗 𝙑𝙞𝙣𝙙𝙖𝙡𝙤𝙤 ($98)

▪️印式洋香飯 𝙅𝙚𝙚𝙧𝙖 𝙍𝙞𝙘𝙚 ($38)
飯充滿印度香料味,🍚而且炒得粒粒分明,好香口!

▪️蒜茸烤餅 𝙂𝙖𝙧𝙡𝙞𝙘 𝙉𝙖𝙖𝙣 ($28)
嚟到印度餐廳必點印度烤餅!! 🫓烤餅嘅口感好綿密煙韌,表面空氣感滿滿,蒜蓉味道好香濃,🥰點埋咖喱食好正!

▪️芒果奶昔 𝙈𝙖𝙣𝙜𝙤 𝙇𝙖𝙨𝙨𝙞 ($35)
𝙈𝙖𝙣𝙜𝙤 𝙇𝙖𝙨𝙨𝙞嘅質感好濃稠細滑,🥭芒果味好香,酸酸地咁好開胃好清新,仲可以一解咖喱嘅辛辣。

▪️𝙋𝙞𝙣𝙚𝙖𝙥𝙥𝙡𝙚 𝙟𝙪𝙞𝙘𝙚 ($35)
🍍菠蘿汁味道清甜,飲落好清新~

𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈1樓103-104室
Shop 103-104, 1/F, Chungking Mansion, Tsim Sha Tsui