2024-02-29 160 views
最近工作很辛苦,所以約好友到鮨千寿食好啲,彼此都選了「迷你豪華波士丼」$298,選一款豪華波士丼配兩款不同串燒,配附還有沙律、前菜、熱烏冬或蕎麥麵(自選)及甜品👇🏼前菜和沙律👇🏼加拿大海膽飯,雖說是迷你,但視覺上都是震撼的,滿滿的海膽鋪滿在飯上,那刻真的令人心花怒放🤩個人喜歡的海膽質感是綿密那種,而當天的海膽就較爽實👇🏼牛肋骨肉(左)和燒雞翼(右),兩者都不錯,牛肋骨肉肥瘦均勻易咀嚼,又有白芝麻香;燒雞翼外皮香脆惹味,吃一口時,嫩滑的肉冒出熱騰騰的煙👇🏼熱烏冬,正常,燙口的,小心吃👇🏼迷你豪華波士丼當的選擇

👇🏼前菜和沙律
前菜和沙律

個人喜歡的海膽質感是綿密那種,而當天的海膽就較爽實
加拿大海膽飯(迷你)

牛肋骨肉(左)和燒雞翼(右)

👇🏼熱烏冬,正常,燙口的,小心吃
熱烏冬

👇🏼迷你豪華波士丼當的選擇

Type of Meal
Lunch
加拿大海膽飯(迷你)
牛肋骨肉(左)和燒雞翼(右)
呜呜呜人也太好了🥹,漂亮姐姐还要请客吃饭,她真的我哭死牛油果寿司🍣牛油果含量很高哦,饱满的米饭卷起细腻绵软的牛油果🥑载着爆汁的小鱼籽,绵软又紧实Q弹,口感超有层次黑毛和牛刺身也蛮特别的,一入口就是极致的冰鲜🧊,随着牛肉的逐渐融化,沁出油脂的香醇与牛肉的鲜甜🥩,接受了就蛮爱的为漂亮姐姐和可爱室友哐哐撞大墙!
呜呜呜人也太好了🥹,漂亮姐姐还要请客吃饭,她真的我哭死
为漂亮姐姐和可爱室友哐哐撞大墙!
2023-11-09 533 views
今日去咗鮨千壽食lunch,見到佢出咗新嘅丼飯set,仲有得自己揀咩要咩刺身,即刻試吓先!!!佢個餐可以自選五至七款配料,價錢係$108-$148,咁我就揀咗揀咗六款配料,總共$130,分別係:🐠三文魚子(好大粒量好多,撈埋啲飯食真係一流🐠帆立貝(超級甜!!!!🐠蔥吞拿魚腩蓉🐠霜燒左口魚裙邊(入口即溶左🐠章紅魚 🐠同埋師傅推介嘅一款時魚,好好食好推薦!除咗可以揀配料之外,其實佢個餐都仲包括左 前菜/ 沙律/ 麵豉湯,仲有一個甜品。前菜同埋沙律水準都不錯,個漬物幾開胃。個湯好正,上嚟嘅時候熱辣辣!最驚係有時啲麵豉湯太咸,但佢呢個就啱啱好。整體嚟講,刺身全部都好鮮甜。唔使去日本都可以食到性價比咁高嘅刺身海鮮丼真係好滿足!

🐠三文魚子(好大粒量好多,撈埋啲飯食真係一流
🐠帆立貝(超級甜!!!!
🐠蔥吞拿魚腩蓉
🐠霜燒左口魚裙邊(入口即溶左
🐠章紅魚
🐠同埋師傅推介嘅一款時魚,好好食好推薦!
自選丼飯

前菜同埋沙律水準都不錯,個漬物幾開胃。

2023-10-16
$130 (Lunch)
自選丼飯
放返時間嚟到屯門市中心,一入去就見到呢一間主打日本料理嘅餐廳🤩 1秒心動之後就入咗去🍣難得可以自己一個人食飯,就梗係要對自己好啲啦😝而其實價錢上以日本料理嚟講🇯🇵呢一個質素真係超級抵食💰。🐒午市自選刺身丼(7款配料)💰$148🍲味噌湯🍚醋飯👉🏻三文魚(2片)👉🏻帆立貝(2片)👉🏻蟹肉👉🏻霜燒三文魚(2片)👉🏻霜燒左口魚裙邊(2片)👉🏻油甘魚(2片)👉🏻穴子(2片)🥚溫泉蛋+$10🍮抺茶蕨餅今日呢個午市自選刺身丼其實都吸引咗好多附近返工嘅人過嚟食🤵🏻‍♀️因為佢由108蚊起已經包晒前菜餐湯同甜品🍧而佢魚生嘅質素真係有品質保證🉐所以完全唔洗擔心呢個價錢係唔值得😝另外佢都可以額外追加溫泉蛋🍳而對於我呢個愛蛋之人黎講,呢隻溫泉蛋令成個丼飯昇華咗🍚因為蛋汁流入左去飯到,配埋滿滿蟹肉一齊食🤤真係好滿足!今日一個女仔嘅食量嚟講其實呢度啱啱好👍🏼如果可以都想日日慰勞自己💆🏻‍♀️

🐒午市自選刺身丼(7款配料)💰$148

🍲味噌湯
🍚醋飯

👉🏻三文魚(2片)
👉🏻帆立貝(2片)
👉🏻蟹肉
👉🏻霜燒三文魚(2片)
👉🏻霜燒左口魚裙邊(2片)
👉🏻油甘魚(2片)
👉🏻穴子(2片)
🥚溫泉蛋+$10
🍮抺茶蕨餅

另外佢都可以額外追加溫泉蛋🍳
之前見朋友成日食呢間,第一次食既我覺得呢間既午市自選刺身丼真係幾出色,出色既係佢既刺身好新鮮😍😍😍😍佢可以自選5/6/7款配料,仲配左前菜沙律麵豉湯其實我好中意自選,因為可以所有配料都係自己鍾意食嘅而唔洗擔心有款式唔係自己最想嘅我就選擇左吞拿魚腩,霜燒左口魚裙邊,霜燒油甘魚,甜蝦,蟹膏最估唔到佢真係每一款都係新鮮,所以呢個晏晝係值既,係滿足嘅😋仲可以簡白飯或醋飯,另外可以加錢追加紫菜,溫泉蛋同埋飯

佢可以自選5/6/7款配料,仲配左前菜沙律麵豉湯
其實我好中意自選,因為可以所有配料都係自己鍾意食嘅
而唔洗擔心有款式唔係自己最想嘅

我就選擇左吞拿魚腩,霜燒左口魚裙邊,霜燒油甘魚,甜蝦,蟹膏

仲可以簡白飯或醋飯,另外可以加錢追加紫菜,溫泉蛋同埋飯

• 自選刺身丼
2023-10-27 196 views
好久冇去日本 🇯🇵一向對日本嘢都非常忠誠,久唔久就要會一會🤣🤣今日放假同老婆一齊去嘆個丼飯lunch,鮨千壽午市自選刺身丼🤩🤩丼飯可揀五款六款或七款,我咁貪心當然要揀最多😝😝追加溫泉蛋就大滿足啦日式沙律簡簡單單蔬菜新鮮用胡麻醬 啱我口味仲有麵豉湯我覺得稍為鹹咗少少漬物唔錯,好開胃 🥢帆立貝  唔算厚切:但係勝在鮮味大大片,重質不重量🥢穴子口感非常好,量稍為多🥢霜燒左口魚裙邊 最喜歡炙燒咗嘅左口魚裙邊,魚油超級豐富,入口軟腍腍,絆住操飯解膩!🥢蟹膏 超級濃郁鮮味,拌飯一流🥢鰻魚 感口感較為紮實,魚肉很厚身 滿足😌🥢蟹肉 鮮甜、一疏疏  🥢甜蝦   Size較大 鮮甜 黏口總括來講,非常高質!而且可以選自己喜歡嘅食材更加滿足😌其實仲有唔同嘅壽司和食烏冬燒物等等,下次一於過嚟試吓其他☺️
丼飯可揀五款六款或七款,我咁貪心當然要揀最多😝😝
追加溫泉蛋就大滿足啦
日式沙律簡簡單單蔬菜新鮮用胡麻醬 啱我口味
仲有麵豉湯我覺得稍為鹹咗少少
漬物唔錯,好開胃
 🥢帆立貝  唔算厚切:但係勝在鮮味大大片,重質不重量
🥢穴子口感非常好,量稍為多
🥢蟹膏 超級濃郁鮮味,拌飯一流
🥢鰻魚 感口感較為紮實,魚肉很厚身 滿足😌
🥢蟹肉 鮮甜、一疏疏
🥢甜蝦   Size較大 鮮甜 黏口
總括來講,非常高質!而且可以選自己喜歡嘅食材更加滿足😌
Type of Meal
Lunch
2023-10-24 118 views
屯門市廣場日本餐廳最喜歡這間了 鮨千壽 用料10分高質!午市新推出丼飯套餐即刻過嚟同老公試吓😍😍沙律、麵豉湯、漬物 正常發揮午市自選刺身丼(7款)$148二、三十款食材任你揀油甘魚~2片雖然不算厚切但實在新鮮魚油更加豐富章紅魚~2片不是經常可以食到嘅品種,非常鮮甜肉質較為紮實非常喜歡蔥吞拿魚腩蓉每次必點,口感綿滑!新鮮😍😍帆立貝~2片當然唔會整粒上,但卻高質鮮味😌穴子~2片上枱還是微暖 非常有誠意 口感鬆軟箱燒左口魚裙邊~2片至愛之選 魚油滲落壽司飯充斥魚油香 美味之極牡丹蝦~1隻 加$48 超級鮮甜jam口,入口鮮味 高質貨🤩🤩飯底還可以揀醋飯或白飯 當然醋飯最match啦😝最後仲有甜品添 最愛抹茶口味🥰🥰的確很不錯!新鮮高質!

沙律、麵豉湯、漬物 正常發揮

午市自選刺身丼(7款)$148
二、三十款食材任你揀

油甘魚~2片
雖然不算厚切但實在新鮮魚油更加豐富

章紅魚~2片
不是經常可以食到嘅品種,非常鮮甜肉質較為紮實非常喜歡

蔥吞拿魚腩蓉
每次必點,口感綿滑!新鮮😍😍

帆立貝~2片
當然唔會整粒上,但卻高質鮮味😌

穴子~2片
上枱還是微暖 非常有誠意 口感鬆軟

箱燒左口魚裙邊~2片
至愛之選 魚油滲落壽司飯充斥魚油香 美味之極

飯底還可以揀醋飯或白飯 當然醋飯最match啦😝

最後仲有甜品添 最愛抹茶口味🥰🥰

的確很不錯!新鮮高質!
$160 (Lunch)
2023-10-17 127 views
今晚出左屯門見客,收工都成20:30,心想快快手搵間餐食完飯坐西鐵返香港。心諗應該沒有食物快得過食壽司或丼飯。上次食過附近間千兩,發現壽司魚生質量一般,於是今次想去食其他日本餐廳,行行下屯門市廣場,發現一間都是集團式嘅高級日本餐廳,於是就入去試下,這間鮨千壽有個廚師推介魚生丼飯,我當然立即試下啦,除此之外我還叫了杯荔枝梳打。時間合乎我要求,落單後10分鐘出食物,當然快沒有用,最重要食物質量。一打開蓋,看到三文魚腩、三文魚魚籽和海膽都顏色新鮮有油脂光澤,賣相相當不錯,海膽非常新鮮入口時有質感,魚籽都粒粒薄扑扑聲好清脆,還有原隻元貝,塊三文魚腩更是入口即溶化,以二百幾元魚生丼飯來說,質素算是中上,起碼相比之前千兩進食的壽司高,不過杯荔枝梳打就差少少,得個甜字。
以二百幾元魚生丼飯來說,質素算是中上,
2023-04-09 843 views
屯馬綫開通場之後多咗去屯門食飯,今日去位於屯門市廣場嘅鮨千壽食晚飯。鮨千壽主打新鮮時令海產製作嘅高質刺身及壽司。🍣雜錦壽司雜錦壽司有三文魚、油甘魚、松葉蟹蟹膏、鰻魚、北海道帶子、熟蝦、左口魚裙邊等等。除咗左口魚裙邊有啲魚腥味之外,整體嚟講都新鮮。松葉蟹蟹膏好濃郁,北海道帶子新鮮肥美。🍤雜錦天婦羅雜錦天婦羅有煆、南瓜、冬菇、茄子等等,炸得好香脆。🦀牛油果軟殼蟹卷👍🏻放咗好耐先食,軟殼蟹仲好香脆!🍇海葡萄沙津👍🏻海葡萄好特別,好重海水味!🍙北海道帶子手卷北海道帶子肥美新鮮,略嫌紫菜有啲淋咗。🍘蔥吞拿魚用手卷👍🏻吞拿魚新鮮,魚味重!只係略嫌紫菜有啲淋咗。今餐飯整體嚟講都滿意,價錢偏貴,每人大約$350。但係食材新鮮,算係對得上呢個價錢!
屯馬綫開通場之後多咗去屯門食飯,今日去位於屯門市廣場嘅鮨千壽食晚飯。鮨千壽主打新鮮時令海產製作嘅高質刺身壽司

🍣雜錦壽司
雜錦壽司

🍤雜錦天婦羅
雜錦天婦羅有煆、南瓜、冬菇、茄子等等,炸得好香脆。
雜錦天婦羅

🦀牛油果軟殼蟹卷👍🏻
放咗好耐先食,軟殼蟹仲好香脆!

🍇海葡萄沙津👍🏻
海葡萄好特別,好重海水味!
海葡萄沙津

🍙北海道帶子手卷
北海道帶子肥美新鮮,略嫌紫菜有啲淋咗。

🍘蔥吞拿魚用手卷👍🏻
吞拿魚新鮮,魚味重!只係略嫌紫菜有啲淋咗。
蔥吞拿魚用手卷

雜錦天婦羅
海葡萄沙津
蔥吞拿魚用手卷
2023-02-13 695 views
食得出食材好新鮮,魚生刺身都好鮮甜,唔會有腥味。當中最印象深刻嘅係 海膽魷魚卷 ,味道好特別,彈牙既魷魚中間夾住軟滑嘅海膽,估唔到又幾夾喎!但價錢真係偏貴,偶然同朋友聚會食一次都可以😌
但價錢真係偏貴,偶然同朋友聚會食一次都可以😌
$400 (Lunch)
2022-12-17 770 views
第一次食鮨千壽,我入座後去了洗手間,只點了松葉蟹蓋海膽飯,其他由老公發辦,去廁所都只是10分鐘左右,回來時,枱上已經有前菜章紅魚薄切黑松露帶子,沙律上有醬汁,同刺身一齊食,酸酸甜甜,好開胃日本直送象拔蚌刺身,旁邊的是魷魚海膽卷$128,海膽好鮮甜質感creamy老公再叫了一個梅子蕎麥麵自己食,一個豚肉烏冬給小朋友,食物飲品連加一,總數大約$1500在市中心內的連鎖日本菜餐廳比較,這間食物質素算高,但價錢都是偏高的,但可以食到當日新鮮來貨的刺身,整體來說都可以接受
章紅魚薄切黑松露帶子

日本直送象拔蚌刺身
松葉蟹蓋海膽飯

2022-09-17
章紅魚薄切黑松露帶子
日本直送象拔蚌刺身
松葉蟹蓋海膽飯
2022-12-09 563 views
難得今日係英國的朋友返左黎,我地今餐食好啲,去左屯門市中心,食日本野,黎左鮨千壽食好野Book 左7:30,餐廳唔算好多人,座位好闊落,好舒服我地叫左輕燒牛油果佐忌廉果仁汁,好軟,好cream,好fresh海膽魷魚卷用魷魚包住海膽,海膽好creamy, 魷魚好脆壽司拼盤 (10款)個人覺得無乜特別,唔太驚喜櫻花蝦蟹肉沙律卷好味,櫻花蝦係脆的,配上沙律醬同蟹肉好夾明太子蟹肉石鍋飯明太子少少辣,好香,一絲絲的蟹肉,好味,但有少少似食緊食素的味牛油果軟殼蟹卷同樣牛油果好滑,好creamy,軟殼蟹炸到好脆,好味食物同環境都唔錯,服務亦都好好,時不時也會過來倒水,難怪價錢比較貴

Book 左7:30,餐廳唔算好多人,座位好闊落,好舒服

海膽魷魚卷
用魷魚包住海膽,海膽好creamy, 魷魚好脆

壽司拼盤 (10款)
個人覺得無乜特別,唔太驚喜

櫻花蝦蟹肉沙律卷
好味,櫻花蝦係脆的,配上沙律醬同蟹肉好夾

牛油果軟殼蟹卷
同樣牛油果好滑,好creamy,軟殼蟹炸到好脆,好味

2022-12-07
Dining Offer
Credit Card Offers
2022-12-04 1112 views
又係慶祝生日系列,不過今次係互相慶祝🥳 約左一位好耐無見,大家都係住屯門的朋友。我地打算食日本野,於是我就揀左呢間開左好耐,我經常經過,但一次都未食過既餐廳😂 我本身想係openrice訂左位先,但booking已經去到下星期,唯有walk-in啦。以為會好多人,點知有勁多位,完全唔洗等😅 入座起限時1.5小時,不過我地食左個零鐘就走了,唔知夠鐘會唔會俾人趕呢🤔我地散叫左4款壽司同埋1碟天婦羅壽司,一黎因為朋友唔想食咁多生野,二黎唔想俾餐廳限死左食咩,所以我地無叫壽司set。不過整體黎講呢間餐廳既壽司飯都好鬆散,基本上一夾起或者都放落豉油碟就會散哂🫣油甘魚壽司(2件)$48油甘魚食落淡淡甘甜,口感稔滑,每一啖都充斥住魚油香氣。火炙左口魚裙邊壽司(2件)$48呢個好味到encore多一碟😆 火炙完之後d油香滲哂出黎,就咁望個左口魚都已經見到佢反晒光,食落去簡直係齒頰留香🤤大吞拿魚腩壽司(1件)$118大拖羅油脂好豐富。不過咬落有筋位,影響左少少口感。對佢有少少失望🤏🏻火炙帆立貝蟹膏壽司(1件)$78帆立貝好大隻,不過可以因為火炙完,所以無左果種好鮮好爽既味道。反正上面既蟹膏超級香好濃郁,

油甘魚壽司(2件)$48
油甘魚食落淡淡甘甜,口感稔滑,每一啖都充斥住魚油香氣。

火炙左口魚裙邊壽司(2件)$48

大吞拿魚腩壽司(1件)$118

火炙帆立貝蟹膏壽司(1件)$78
帆立貝好大隻,不過可以因為火炙完,所以無左果種好鮮好爽既味道。反正上面既蟹膏超級香好濃郁,蟹既味道係個口入面逗留左好耐。完全搶去帆立貝既風頭。

天婦羅蝦卷(6件)$78
天婦羅蝦卷(6件)

外貌整到好似加州卷咁,係頭尾兩件有蝦尾豎起,所以認得出係蝦卷。咬落去啲蝦味都幾出,不過都係因為個壽司飯好鬆散,所以影響咗食嘢嘅體驗。

明太子蟹肉石鍋飯 $158
明太子蟹肉石鍋飯

上枱時,店員好貼心咁提醒個石鍋好熱,叫我哋小心唔好掂到。石鍋飯好足料👍🏻將面頭的明太子和蟹肉撈均之後,依然都食到啖啖的明太子同蟹肉,兩者的味道好夾。而且分成兩大碗之後都仲有剩。

香檳葡萄梳打 $32
香檳葡萄梳打

因為平時都好少食香檳葡萄,所以特登影呢啲嘢飲黎試吓。飲起來有陣陣既葡萄香味,甜度適中,加上微酸的梳打味道,好易入口。

青蘋果青檸梳打 $38
青蘋果青檸梳打

朋友叫咗呢杯飲品,我覺得呢隻淺綠色望落去好fresh,朋友話幾好飲。
2022-12-03
天婦羅蝦卷(6件)
香檳葡萄梳打
青蘋果青檸梳打
2022-12-02 338 views
呢間日本餐廳係連鎖店,通常食物都普通而且貴,我覺得還好,可以唔使特登去食1.茶碗蒸- 有層蟹肉喺上面,普通2.剌身拼盤- 普通3.單點嘅左口魚壽司- 正常味4.單點嘅串燒- 有雞軟骨同唔記得咗咩,都係普通啦
1.茶碗蒸
- 有層蟹肉喺上面,普通
2.剌身拼盤
- 普通
3.單點嘅左口魚壽司
- 正常味
4.單點嘅串燒
- 有雞軟骨同唔記得咗咩,都係普通啦
2020-08-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Tea)
2022-11-25 240 views
V city 的峰壽司已結業,於是去屯門市中心開的鮨千壽試食。因為閒日所以入坐人數不多,八點半左右入坐。叫了一round 想再encore 時見到壽司Bar 已經開始清洗了。同時侍應亦沒有通知我們到了last order 時間,所以最後慳返😁。壽司拚盤:個人口味,總覺得新鮮的壽司,飯一定要係微熱而且刺身要有一定程度的"冷溫",而呢間店做到,那個鰻魚壽司仲係微熱,鰻魚一定係冰鮮到港,而佢做到唔咸,但有少少鰻魚的魚香,水準不錯。大拖羅就有少少筋位,入口未到即溶,不過可以接受。海膽唔算腥,口感夠錦密,可以大啖大啖吞。海膽炒飯:海膽係成個炒飯的靈魂,沒有海膽的話,只係一個無咩味既炒飯,橙色一粒粒的是紅蘿蔔,不是蟹膏喔。松葉蟹豆腐:好特別,蟹味入面再有微微豆味,夏天食好涼快。吞拿魚蓉軍艦紫菜有d 咸味,吊起吞拿魚蓉的鮮味,唔加豉油都好味

壽司拚盤:
大拖羅就有少少筋位,入口未到即溶,不過可以接受。
海膽唔算腥,口感夠錦密,可以大啖大啖吞。

海膽炒飯:

松葉蟹豆腐:
好特別,蟹味入面再有微微豆味,夏天食好涼快。

吞拿魚蓉軍艦
紫菜有d 咸味,吊起吞拿魚蓉的鮮味,唔加豉油都好味

2022-11-22
  • 壽司拼盤