本人是澳門遊客, 朋友介紹及看到FB午市有優惠, 於是去試試, 我點了$798的那款廚師精選Omakase.首先, 侍應生問我, 今期白子當造, 你想試試嗎? 我答可以試試, 然後我加上一句我只是不吃生蠔及生葱.  然後師傅就開始準備餐點, 到最後, 很奇怪, 白子沒有出現過, 我每一款菜式都有拍照, 只是一款拖羅手卷拍不到.到結賬時, 奇怪經歷出現, 服務員說的價錢是$798+, 我奇怪問她"你們好像有八折, 只是晚市?"當時我沒太肯定FB的內容, 餐廳內沒有任何告示說有折, 所以我好奇地問問, 她答我"對, 是晚市才有", 當時餐廳有其他客人, 我沒有當場找FB帖文問她, 推門離開後, 我想到我用現金付款的, 不拿單據的話, 若真的有折就不能追回, 於是我再折返先取回單據, 然後才離開餐廳.到餐廳樓下, 我再看看FB帖文, 的確是午市有八折, 於是我打電話詢問, 還沒說完, 店員就說是攪錯了, 請我再上餐廳退回款項, 對這經歷我很奇怪, 如果不是我主動追討的話, 這$160會去哪裏? 可能大家認為只是小數目, 不過我覺得應該要有的折扣就應該要主動給客人.  希望大家留意, 保護自己
到餐廳樓下, 我再看看FB帖文, 的確是午市有八折, 於是我打電話詢問, 還沒說完, 店員就說是攪錯了, 請我再上餐廳退回款項, 對這經歷我很奇怪, 如果不是我主動追討的話, 這$160會去哪裏? 可能大家認為只是小數目, 不過我覺得應該要有的折扣就應該要主動給客人.  希望大家留意, 保護自己權益.
菜單如下(可能分類有錯, 有時會分心沒細意聽師傅說話)
前菜: 炸銀杏, 麻醬菠菜, 牛脷, 鮟康魚肝, 梳子魚
魚生: 深海池魚, 帆立貝, 象拔蚌, 拖羅
燒物: 燒油甘魚魚鮫
壽司: 北寄貝壽司, 油甘魚壽司, 牡丹蝦壽司, 黑目魚壽司, 海膽軍艦, 拖羅手卷
湯: 麵豉湯
甜品: 黑糖杮
2023-11-22
2023-09-26 580 views
最近我品嚐了一份精緻高尚的日式壽司,這絕對是一個讓人難以忘懷的美食體驗。每一塊壽司都被精心製作,整體呈現出美麗的藝術品。壽司師傅將新鮮的魚生巧妙地擺放在精緻的壽司飯上,通過巧手和創意,呈現出令人驚艷的色彩和形狀。無論是鮪魚、帶子或牡丹蝦,每一件壽司都散發出自然的美麗,讓人忍不住欣賞它們。每一口咬下去,壽司飯的香氣和魚生的鮮美瞬間在口中爆發。壽司飯口感鬆軟而有彈性,為整個壽司提供了濃郁的口感。而魚生則鮮嫩多汁,滋味鮮美,完全保留了原本的魚肉口感。每一口都能品味到魚的鮮甜和米飯的香濃,讓味蕾得到了極大的享受。魚的質量非常出色,無論是鮪魚、池魚還是蝦子,都極具口感和鮮美度。這種堅持質量的態度讓我對這家壽司店的信任度大大提高。

2023-09-20
$500 (Lunch)
2023-07-02 669 views
一日食2餐Omakase不是夢😌夜晚黎到銅鑼灣嘅「如意Sushi Nyoi」,Dinner Omakase共有4款選擇,我地揀咗「旬Shun」$2,000/位,再開咗支磯自慢🍶飲飽食醉嘅一晚😋北海道粟米長芋素麵口感清新的一道前菜,師傅將清甜嘅長芋切成絲狀,感覺上就好似食緊碗麵一樣,配上香甜濃厚嘅粟米凍湯,既特別又開胃北海道厚岸生蠔蠔肉鮮甜滑溜,肥大肉厚,配上酸汁啫喱同青葱,令鮮味大大提升黑目鯛以炙燒方法輕輕一燒黑目鯛嘅外皮,帶點焦香,肉質肥美油份甘香,加上葱絲口感豐富而有層次子持賴尿蝦配上蟹肉同金箔賴尿蝦隻隻爆膏,蝦肉鮮甜蝦膏香濃,推介👍🏻北寄貝、帆立貝兩種新鮮嘅貝類刺身,北寄貝爽口帆立貝鮮甜,點上淡雪鹽輕輕調味,充分帶出貝類原有的鮮味白蝦配上明太子白蝦軟稔配上咸鮮嘅明太子,以青檸汁作調味,味道清新而鮮美中toro大toro 配上岩鹽、Wasabi、紫蘇葉肥美嘅大Toro充滿魚脂油香,呈淡淡嘅粉紅色,入口即溶,中Toro的魚油脂適中,非常甘香,兩者配合味道恰到好處磯煮鮑魚稍為遜色,鮑魚有點韌漬物 淮山、蘿蔔、蒜頭漬自家製嘅漬物送酒一流,淮山爽口帶甜,蘿蔔爽脆,再配上柚子皮,味道非常清新

北海道粟米長芋素麵

北海道厚岸生蠔
蠔肉鮮甜滑溜,肥大肉厚,配上酸汁啫喱同青葱,令鮮味大大提升

黑目鯛

子持賴尿蝦配上蟹肉同金箔
賴尿蝦隻隻爆膏,蝦肉鮮甜蝦膏香濃,推介👍🏻

北寄貝、帆立貝

白蝦配上明太子
白蝦軟稔配上咸鮮嘅明太子,以青檸汁作調味,味道清新而鮮美

中toro大toro 配上岩鹽、Wasabi、紫蘇葉

磯煮鮑魚
稍為遜色,鮑魚有點韌

漬物 淮山、蘿蔔、蒜頭漬

鹽燒香魚
外皮燒得焦香,魚肉依然保持嫩滑嘅口感,不需加任何調味,保留咗魚原有嘅鮮味

金目鯛
魚肉肉質細膩,油份適中,再配上烏魚子,口感非常特別

深海池魚
肉質清爽充滿魚油脂香味,配上炸甘筍絲wasabi漬,多重口感

燒鰈魚邊
油份超重,配上溫室芽葱減低咗魚油嘅油膩感

喜之次
第一次食Kinki壽司,平時都係以汁煮或鹽燒方法去烹調,估唔到用黎做壽司咁有驚喜,肉質細嫩,師傅話要用手釣嘅Kinki先能夠做刺身,難怪稀有而矜貴

海膽三文魚子蟹肉迷你丼
鮮甜嘅海膽同蟹肉配上一咬爆開嘅三文魚子,口感豐富

吞拿魚蓉手卷
手卷內加入鱈魚干,一口咬落去除咗感受到吞拿魚蓉嘅軟綿,每啖都食到香脆嘅鱈魚干,超讚👍🏻

水信玄餅沖繩黑糖黃豆粉
口感似果凍,入口即化,與黑糖黃豆粉最佳配搭

📍如意 (銅鑼灣)
銅鑼灣霎東街11號The Sharp 18樓

人均消費:$1500-2000
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐
2023-05-31 535 views
Omakase都食唔少,不過per head $2500有咁多樣野食仲要餐廳位置在Causeway Bay真係好抵,而且食材質素及師傅手勢都係極上,性價比真係非常高。而亦因為太多道菜所以有D菜式叫乜野名都已經唔記得,總之就係好味道。前菜湯手卷海膽加三文魚子杯海膽配紫菜Tempura師傅好用心機生蠔

手卷
海膽加三文魚子杯

海膽配紫菜Tempura
師傅好用心機
生蠔
2023-03-20 853 views
呢間日本野夜晚食Omakase,衣家Lunch有Set係食壽司的,質素都幾好。呢件係深海池魚,食落爽口,肉質細緻,帶少少魚油,夠香。呢件係係金目鲷壽司,上面嗰D就係烏魚子。金目鲷肉質細緻,都幾鮮甜。呢件牡丹蝦嘅賣相好靚,食落去都幾肥美,肉質又爽又彈牙。呢件大拖羅又真係幾好食,可能因為脂肪比例高,所以有入口澎湃的感覺。呢件係針魚壽司,咬落去幾清甜,雖然魚味唔係太重,不過真係好Fresh。呢件係黑鲑又係好好味,好肥美好鮮甜、魚油比例都算高,而件黑鲑上面加咗梅子醬,咁樣配嘅味道真係好夾。
呢件係深海池魚,食落爽口,肉質細緻,帶少少魚油,夠香。

呢件牡丹蝦嘅賣相好靚,食落去都幾肥美,肉質又爽又彈牙。
2022-09-28 1453 views
如意,是這間餐廳的名字,光顧完之後,感覺並非如名字一樣這般如意。我叫咗個刺身拼盤,朋友叫咗個12件壽司,佢覺得OK唔錯,但我覺得並非10分如意,只屬正常。可能因為我在冇得外遊的疫情期間,已經食到好多唔同嘅我媽卡些omakase , 與其他日式omakase 餐廳比較,其他魚的種類比較特別,亦同樣鮮、肥、美,進餐氣氛亦比較Cozy。今次 ,如意,我覺得正常,普通。並不是嘩嘩聲,心心眼。但都是能夠提供到價錢符合品質期望的食物出品。但就未必會在短期內再encore.

前菜沙律及蒸蛋
廚師發板刺身
價錢合符品質及分量
餐後麵豉湯及甜品
今晚訂了如意,因為是中秋節假期最後一天關係,只有我們一枱,我們包了全間餐廳👏。之前來過如意吃午飯,因為覺得味道、質數好的關係,所以訂了今晚試吓Omakase。餐牌上有4款Omakase可選擇,點了兩位意Omakase,每位HKD 1780,特點是有季節性的特定魚生、壽司。連頭盆、湯及生果,一共18種,吃完這頓飯真的超飽。一個字,抵!頭盆是北海道黃粟米加海膽,清新鮮味,接著師傅便上了6款魚生,我尤愛魚子醬白蝦和秋刀魚。白蝦那種鮮甜,加上魚子醬的鹹香,絕配。雖然九月初的秋魚還算不上肥美,但已經驚為天人,一試難忘。此外有6款壽司,也是件件精美、美味,絕對可以説是色香味俱全。熱食有3款,分別是鮑魚、炸魚及和牛,廚師每道熱盆都給我們詳細介紹,讚👍🏻每款都是水凖之作,我尤愛和牛,那種油香和入口融之感覺,秒!總括來說,這個價錢來享用這餐,絕對超值,要是可以給予5個笑臉的話,我一定會!而且我自從退休後寫食評,也從未試過有一間食肆在每一項評分上拿到滿分5分,這回,如意做到了!
2022-08-29 361 views
星期天來到如意午餐,餐廳時常爆滿,要預先兩星期訂位。室內裝修雅緻,牆上日式花園的裝飾,唯悄唯妙。午餐有10多款可以選擇,我們3人,叫了2份12件壽司和Aburi sashimi on rice。12件壽司件件美味可口,雖然師傅是中國人,但是看得出是傳統日式做法,飯團細小,一啖一件壽司,坊間只有少數優質日本餐廳可以做到這般水準,讚。女兒叫的Aburi sashimi on rice,主要是白身魚炙燒,件件肥美,米是高質日本米,配搭起來是天作之合。招呼也高水準,侍應定時加茶,體貼。第一次用餐已十大滿意,於是預定九月中晚上來試Omakase。侍應也付上店舖開業四週年的coupon給我們下次使用。待九月中晚飯後再來加評。唯一美中不足的是洗手間,希望如意可以多加留意裏面的衛生。總括來說如意是間性價比高的日式餐廳,能夠令我一個月內再次到訪就知它的吸引力!
唯一美中不足的是洗手間,希望如意可以多加留意裏面的衛生。
12件壽司
12件壽司
2022-07-24 1783 views
☘️因為疫情關係,已經很久沒有吃日本料理了,今次朋友介紹來這間如意,一直勁推介讚不絕口! ☘️餐廳不大所有位置都是吧台,這樣便可以增加師傅跟客人的互動,而且位置不多,私密性更強,坐得很舒服😊 ☘️來得这里當然係等㕑師發版啦,揀咗「如nyo 」有前菜,㕑師特選剌身,壽司,料理,湯,甜品。個set 真係好丰富,食到好飽,真係大滿足! 我們一坐低師傅就先問有冇什麼不喜歡吃或戒口,希望盡量滿足我們的喜愛,非常貼心👍☘️師傅很用心,前菜做得非常漂亮,顏色搭配和味道都很好。個令和怪物(生蠔)很新鮮肥美,入口回甘,真的鮮甜!所有刺身的魚都非常新鮮,師傅每種都用心思搭上不同的配料來帶出魚的鮮味👍 刺身中當然不能沒有toro, 配上香脆紫菜口感非常好。另外toro手卷加咗紫蘇葉,香味十足。☘️炙壽司中的魚經過火燒把魚油迫出表面,入口即化的感覺真美妙,個燒鰻魚表面香脆入口嫩滑,肥美而不膩!sashimi 又點少得我最愛的海膽呢,海膽、蟹肉和三文魚子呢個組合加上壽司飯,每啖都能嘗到三種食材,口感特別,一次滿足我三個慾望😜☘️因為相片數量限制,有些未能在這分享,包括最後嘅手卷,湯及甜品桃+綠茶雪糕,這一頓真的是大滿足,捧

☘️因為相片數量限制,有些未能在這分享,包括最後嘅手卷,湯及甜品桃+綠茶雪糕,這一頓真的是大滿足,捧腹而回。未走就已經在想什麼時候再來了😜。

☘️這里由於位置有限,所以最好提前電話預約,免得撲空啊😉

前菜
令和怪物(生蠔)
燒魷魚鬚
蟹肉
Toro
燒鰻魚
三色壽司飯
2022-07-22
前菜
令和怪物(生蠔)
燒魷魚鬚
蟹肉
Toro
燒鰻魚
三色壽司飯
2022-05-15 1153 views
店員服務態度好👍🏻食物新鮮,注意:這是二月嘅時候的聚餐,因為我又在忙,又忘記了做食評👀睇下今次食左乜,有前菜,刺生 有五款 掛住食有啲相影漏左,有燒魚,有壽司有五件 仲有個手卷,甜品赤貝和帶子,朋友唔食赤貝師傅轉左象拔蚌俾佢,我就有口福喇!蟹🦀️這款未食過,不過唔記得名字火灸入口就溶左深海池魚牡丹蝦配蝦膏火灸金目鯛北海道海膽拖羅碎手卷入面加左d脆脆,仲有好多芝麻,好多蔥。最後係生果🍎不錯的一餐最後的生果有點⋯⋯⋯⋯😥失望,好似本地蘋果 無特別 無驚喜。如果「前菜」部分放點心思做開場⋯和甜品加一點點特色,豐富一點點來作一個結尾,那就完美多了總結,中間部分魚生新鮮⋯加分,店員有禮貌⋯加分,大家都食得好滿意。
店員服務態度好👍🏻食物新鮮,
注意:這是二月嘅時候的聚餐,因為我又在忙,又忘記了做食評

赤貝和帶子,朋友唔食赤貝師傅轉左象拔蚌俾佢,我就有口福喇!

蟹🦀️

這款未食過,不過唔記得名字

火灸入口就溶左

牡丹蝦配蝦膏

火灸金目鯛

北海道海膽

拖羅碎手卷
入面加左d脆脆,仲有好多芝麻,好多蔥。

最後係生果🍎

不錯的一餐

2022-04-12 857 views
Liked this place very much. Fresh sushi and friendly staff. The chef seemed a bit shy, but it's ok as i came with companyI liked how this place did not overdo it with the sauces, instead they let the freshness of the fish speak for itself. Everything was simple and perfect. Also, their handroll was so food, the seaweed had a good roasted smell to it and was particularly crispyloved the crunch

loved the crunch

2022-02-05 796 views
一早訂咗13:30第二round lunch 同朋友慶生,準時到達啦。門口的姐姐一臉愛理不理的態度😡再問一下,話要等多十幾分鐘,ok,咁我哋落街行吓,有枱打比我pls🙏🏼結果,再打返去,電話唔聽,13:50 反去,又係愛理不理,重係未有枱,態度唔係好差,係唔理你lo🙄其實你想點安排呢?再追問究竟幾點先有枱啦,支唔以對話又要多10幾分鐘🙄即係total 大半個鐘啦😡我哋又出去,結果成14:07分終於等到電話啦!我哋個生日慶祝比佢地搞到咩心情都無晒🤬🤬🤬🤬可能佢哋D野係ok, 但係咁既服務同姐姐嘅態度真係食咗都係背脊骨落🤬🤬🤬新年流流唔想勞氣,但係已經比佢哋搞到必須要係open rice 反映一下🤬🤬🤬
特上壽司12貫 Deluxe Sushi 12 pcs $428前菜野菜沙律幾新鮮 加咗黑醋好清新唔錯🥗牛蒡蘿蔔絲又係一個開胃菜 食落幾夾👌🏻茶碗蒸最鐘意既茶碗蒸食落非常軟滑 入面有雞肉、西芹、嗚門卷等材料 不過蛋香唔夠濃郁同西芹未必人人可以接受😮‍💨金目鯛加咗柚子皮幾新鮮 但舍利偏濕同酸 見師傅搓既時候經常沾手🥲深海池魚表面加上wasabi漬 簡單既配搭令池魚既鮮味更加突出😚赤貝 師傳切幾刀後再大力拍過 食落確實更加爽脆不過舍利沾手同搓唔實 令到一夾起就散咗 一舊舊跌咗落盤🥺鰈魚賣相精緻既鰈魚加上燒咗既蝶魚邊同蒜汁 成個配搭幾出色 油脂感重同埋舍利再冇易散既問題😎牡丹蝦/目仁奈 先講擺盤好靚既牡丹蝦 配埋蝦子魚子食落好鮮甜 而且有微爽既口感🦐唔食得蝦就轉左蜜成目仁奈配炸甘荀絲 目仁奈通稱黑瓜子 食落軟韌適中 但就冇呢種魚本身魚香同輕油脂感 係十二貫中最失色既一貫😟帆立貝用上岩鹽加柚子帶鮮味 而舍利溫度剛低 食落偏酸入口冇微甜 酸度減低啲會比較出色🤣針魚蔥+炸魚骨脆配上食用花作裝飾既一貫入口俾炸魚骨既脆香味搶成本身既魚香 有少少喧賓奪主既感覺🤥燒竹籤魚成餐最滿意之一✨ 燒竹籤魚非常肥美

野菜沙律幾新鮮 加咗黑醋好清新唔錯🥗

牡丹蝦/目仁奈

帆立貝

針魚

燒竹籤魚
成餐最滿意之一✨ 燒竹籤魚非常肥美 入口油脂感重 帶少少微辣平衡返個口感🥰

油甘魚
偏厚身既油魚配上柚子胡椒更能帶出魚肉既鮮味 魚油香同柚子香係口腔內散出黎 非常滋味😋

銀雪魚
燒過既銀雪魚加埋紫菜醬有啲唔太夾夾 半熟既魚肉應有既魚香俾紫菜醬搶哂🤨

馬駦海膽
到最期待既一貫😍 海膽份量充足 入口夠鮮甜 而且紫菜夠脆 呢貫絕對有返質素🤩

色澤唔錯 少許入口即溶 但冇想像中咁驚豔🧐

吞拿魚碎蔥花脆手卷
加入脆脆、蔥花、芝麻、吞拿魚碎食落口感豐富 但魚香反而唔太突出😛

冬菇海帶豆腐湯
飲落幾鮮味 有冬菇香味😆

咖啡雪糕
咖啡味頗濃 質地夠軟滑 唔錯🍨

食物用料同師傅態度其實都唔錯🙈 但係服務態度就有待改善😔
1. Time management唔好 未夠2個鐘就話下枱客人到咗請我哋離開, 連屋企人去toilet都要企出大門等佢哋
2. 當店員請我哋離開既時候先知媽咪既甜品係水果(唔同set)而當日係佢生日 落booking個時已經講咗係慶祝生日 之後confirm再有提過 店員了解有關booking之後發現冇mark到 然後叫我哋下次般之前多作提醒 但冇為佢既過失作出道歉😩
之後想當面同經理講(已經交咗枱俾下枱客 但仲未去完toilet 所以仲係個度) 但經理立刻行去扮做野 然後打電話返舖頭 店員又話經理10分鐘後返 叫我哋10分鐘後打去 但我哋請佢方便既時候打返俾我哋 最後由office同事打黎了解 話經理今日唔係餐廳 同同事講既前言不對後語 仲話要處分同事(唔係做錯過過) 最後再由師傅打黎say sorry話俾折我哋 但由一開始我哋想要做錯既人道歉到最後都係冇講 淨係叫啲唔關事既人道歉 所以我哋好唔gur都唔會再去🤧😵🤢

Food quality & chef was quite good (loved uni & grilled Japanese horse mackerel so much♡︎) while the service was awful as the staff didn’t mark it’s the celebration for my mum’s birthday & not willing to apologise for her mistake🥴 Staff & the office had two different ways for whether the manager was on duty that day, couldn’t identify who was the lier but I could definitely tell you I won’t be there again😵‍💫
評分: 5/10🌟
————————————————————————————
如意 (銅鑼灣)
銅鑼灣霎東街11號The Sharp 18樓
茶碗蒸
2022-01-13 532 views
🍣 如意 Sushi Nyoi (1/3)地址: 銅鑼灣霎東街11號The Sharp 18樓-縱觀如意Sushi Nyoi網上評價及食評,這鮨店給我的印象是主打精緻及創新壽司,令我期待不已。這次一訪發現鮨店水平與我想像的有少許落差,但環境及服務是值得一讚的。這次我倆選擇了午市套餐 - 特上壽司12貫,原因是12貫餐比9貫多了我最喜愛的赤貝🐚 而最奇特的是師傅會主動把壽司握到比正常壽司size細一倍,以避免我地出現過飽的情況。但經我們與師傅的一番溝通後,師傅亦十分樂意把壽司握回正常大小,可見師傅態度不錯。1. 北海道帆立貝 師傅以常見配搭 - 岩鹽及青檸汁作調味,味道平平,但略嫌帆立貝較細,沒有在其他鮨店中嘗過的那般驚艷。2. 春子鯛 配烏魚子春子鯛為日本真鯛的幼魚,是春天的「定番」壽司材料。春子鯛較為罕見,脂肪較少,而肉質黏軟。師傅以醬油作調味,幸好並未蓋過其鮮味。3. 赤貝師傅仍然使用醬油作調味,再加上大力一拍,令赤貝變得更爽口。4. 平政魚平政魚為體長1m的成年鰤魚,其脂含量比鰤,目白等更豐富,而師傅再次使用醬油及山葵作基本調味,味道尚可。5. 牡丹蝦配鮮蝦籽有留意餐廳食評的理應
🍣 如意 Sushi Nyoi (1/3)
地址: 銅鑼灣霎東街11號The Sharp 18樓

1. 北海道帆立貝

2. 春子鯛 配烏魚子

3. 赤貝
師傅仍然使用醬油作調味,再加上大力一拍,令赤貝變得更爽口。

4. 平政魚

5. 牡丹蝦配鮮蝦籽
有留意餐廳食評的理應知道如意Sushi Nyoi其一招牌壽司為牡丹蝦配飛魚子,因其造型比一般鮨店突出,而且利用鮮蝦籽及鮮蟹籽作配搭。可惜這次一訪的牡丹蝦壽司與平日食評上看到的有所不同,只用上鮮蝦籽,而外表亦無想像中突出。味道不過不失。

6. 左口魚
如意另一代表作,以我所知,餐廳一向會採用較罕見的右口魚為魚料,可惜當日一訪師傅用的是左口魚。外表令人眼前一亮,因師傅首先用一件爽韌的左口魚身為底,再鋪上一條火炙左口魚邊,加上辣蘿蔔蓉及香蔥作點綴。味道層次豐富,為當日佳作之一。

7. 火炙深海池魚
深海池魚,其實與池魚為兩種不同品種的魚。前者以清、甜、爽見稱,適宜厚切,而後者一般適宜簿切。師傅只使用山葵作基本調味,壽司在咀嚼下油份慢慢滲出,魚香十足。

8. 黑目魚配上漬物
配上漬物的壽司較為罕見,漬物偏甜,魚料加上漬物後味道比想像中夾,同為當日佳作之一

9. 銀鱈魚配漬紫菜碎
平時銀鱈魚的常見食法有西京燒,沒想到銀鱈魚壽司亦有驚喜。魚肉質感嫩滑亦帶豐腴油分,不錯。

10. 秋刀魚
這次一訪(九月中) 正值秋刀魚當造季節,肉質肥美。

11. 中吞拿魚腩

12. 北海道馬糞海膽

13. 手卷
師傅特意在魚碎葱花手卷加上脆片來增加口感,不過比起壽司源的海膽三文魚子吞拿魚蓉手卷,還是後者令我印象更深刻🤣

14. 豆腐布甸
這算是比較少見的甜品吧,不太甜,但其實我更喜歡餐廳以雪糕或水果作為甜品🙈之前亦曾在OpenRice食評上見到餐廳會以日本蜜瓜作為甜品,這次有點可惜了🙈

💸 價錢: $398/位
⭐ 回味指數: 7/10 😛
📍 總結: 銅鑼灣一向多鮨店,而綜合環境,服務,食物質素等因素,如意sushi nyoi 性價比都還好,可以一試。大部份魚料不錯,頗為新鮮,可惜師傅調味較為單一,與我想像中般有點出入。師傅挺友善,但可以更主動講解壽司用料等資料。
2022-01-01 448 views
聖誕節想食好啲,於是就去搵吓omakaze,見如意嘅價錢都好合理,重點係聖誕竟然都冇轉餐牌。我哋係由12點食到1:30嘅,因為之後會有下一輪。去到嘅時候其實佢已經安排好晒座位,當其時係有四台客嘅,但係唔知點解無啦啦佢叫我哋每人都移動少少,好似係因為多咗枱Walk in客。我都叫做勉強少少可以見到師傅係度整壽司,但係隔離嘅客,就慘啦。因為師傅得三位,佢直情係冇師傅喺佢前面啊。我哋叫咗12件既set,先嚟咗一個沙律,茶碗蒸,同蟹子薯蓉。沙律正正常常,薯蓉幾好食,可惜茶碗蒸就有啲失望。佢入邊只係得雞肉粒,同魚蛋。一啲海鮮都冇呀。感覺就普通咗少少。12件壽司為:🍣目仁奈🍣金目鯛 柚子皮🍣新鮮帆立貝 鹽岩 柚子皮🍣深海池魚🍣鰂魚 or 牡丹蝦 綠蝦子 金色飛魚子🍣油甘魚 柚子胡椒🍣燒銀鱈魚 紫菜醬🍣細池魚 🍣三文魚籽 柚子皮 or 燒黑驢魚🍣中拖羅🍣海膽🍣吞拿魚腩手卷由於一開始就問咗我哋有冇啲咩唔想食,所以呢有兩件壽司呢我哋就係會唔同嘅。第一件係目仁奈,對我哋來講就有啲新鮮,因為呢我哋係未食過嘅。不過呢佢味道就有啲淡,又或者係因為由淡食起嘅原因啦,所以我哋都覺得正正常常。因為大部份嘅壽司呢都係o

12件壽司為:
🍣三文魚籽 柚子皮 or 燒黑驢魚
🍣中拖羅
🍣海膽
🍣吞拿魚腩手卷

因為大部份嘅壽司呢都係omakaze常見嘅,咁所以我都唔逐個多講。

值得一讚嘅係佢嘅牡丹蝦,佢整到個蝦尾好靚,味道好甜,而且隻蝦都好大隻。另外燒銀雪魚都好味,魚質好嫩滑。三文魚籽亦都係相對地比較驚艷,入口鮮甜,好香魚油味,唔會有腥味。

最後有個咖啡雪糕,雪糕口味冇得揀。

整體來講,成餐飯好似都冇咩好好嘅記憶點,比起上一次嗰間就有啲失色。但係呢個價錢都真係幾親民價。