2022-05-20 2076 views
春雨のわれまぼろでしに近き身ぞ今天的光臨是在下的榮幸謝謝他的支持和他的邀請七寶Shippo $1680師父會先向客人查詢有什麼不能吃的這幾天身體比較敏感不太能吃生冷食物所以不吃魚生..沒有啦 來亂的但在下不吃牡蠣感謝師傅接下來的安排先付 是炭燒的魷魚仔仔3隻上面有點醋味噌和大葉絲咬下去有爆醬的口感是豐滿而不腥帶給人的滿足刺身第一道是獅魚配准山漬厚厚的切割夾上准加上紫蘇花的香味肉質鮮甜有彈性 脂膏豐腴高雅細膩 難怪在日本有“出人頭地”之意使人回味無窮第二款刺身是北寄貝因為在下不吃牡蠣的關係換來了鮮美的貝貝味道濃郁 咬著牠時溢出的甜和鮮大概是貝類中最好的柚子皮的清新會在後味慢慢散發出柱和邊被過熱水處理過帶有不同的口感及味道底部有片薄切的檸檬最後吃下能讓口腔回甘先付第二道梅漬准山和醬油燒帆立貝鮑魚配鮑魚肝醬炙喜之次和海膽鮑魚的空虛感跟旁邊的豐盛形成很大的對比如同牠們的味道厚身彈牙的帆立貝和紫菜的脆脆輕輕的淡梅清新跟著那小粉的口感層層變異 不同趣味喜之次 海中的紅寶石火炙後的肉質依然保持細嫩小量的油份迫出後更為鮮美同時帶著海膽香濃味充斥著整個口腔讓一切的刺身片都能有著混厚稠密的效果鮑魚放在原縠
春雨のわれまぼろでしに近き身ぞ

今天的光臨是在下的榮幸
謝謝他的支持和他的邀請
七寶Shippo $1680
師父會先向客人查詢有什麼不能吃的
這幾天身體比較敏感
不太能吃生冷食物
所以不吃魚生..
沒有啦 來亂的

再喝一口麦燒酌お湯割り
這種味道像在下這樣的老饕才懂吧

接下來的是熟食環節
安排的第一道熟食是タチウオ
香港人好像叫牠做牙帶?
香燒滋味 皮富油香

裡面就是微溫的寿司飯
還有馥郁的海膽鮮味在口腔裡細小的空間中爆發出來
迅速填滿個一絲罅隙
餘韻不長卻足矣

然後是熱辣辣味噌湯和自家制的Castella(?)
濕潤柔軟的蛋糕
口感綿密細緻
蛋香十足 為整餐增添更多的飽肚感
連不太愛甜品的在下也不禁想多吃一件
完美的一餐在此畫上句號
2021-11-28 2411 views
見openrice咁多好評,0負評,就揀左呢間慶祝生日,點知係中伏嘅開始⋯⋯當日lunch揀左兩款omakase, 一款連加一 $1428,一款$878,兩款相差過$500,但分別只係蝦品種,貴set左口魚係群邊另一款只係魚身肉,貴set再多一份烤魚認真講⋯接近$900份set真係連左口魚群邊都俾唔到?sushiro都係$12@2件🙈當日最嚇人嘅操作係日本師傅會將所有刺身切好晒放喺木板交俾徒弟, 大家可以想像到到食完果時,有啲魚生就放喺室溫成個鐘 唔通熊本omakase自成一家?我食過咁多omakase, 師傅都係上嗰一款先會拎魚生出嚟切,保持新鮮同溫度,今次真係《大開眼界》另外lunch收得$1428@ 竟然完全冇問客人有冇乜嘢唔食⋯⋯我要自己提另一個驚嚇位係,活亦貝竟然係切好晒放喺雪櫃就咁拎出嚟⋯😱 呢個餐嘅重點菜式係海膽,海膽份量的確夠多放喺炸紫菜上面,但係紫菜炸完之後油味好重⋯夾埋一齊食令海膽嘅鮮味大減🥲 另外一個過分位就係個甜品,極普通嘅綠茶雪糕,仲要應該雪藏得唔好,有啲碎冰⋯另外一款係兩粒厥餅,非常粗糙偏濕, 食到尾我真係懷疑自己去咗啲平價壽司舖食😕 作為同朋友慶祝嘅生日餐

唔通熊本omakase自成一家?

另一個驚嚇位係,活亦貝竟然係切好晒放喺雪櫃就咁拎出嚟⋯😱

另外一個過分位就係個甜品,極普通嘅綠茶雪糕,仲要應該雪藏得唔好,有啲碎冰⋯另外一款係兩粒厥餅,非常粗糙偏濕, 食到尾我真係懷疑自己去咗啲平價壽司舖食😕 作為同朋友慶祝嘅生日餐廳,我好後悔亦覺得自己揀得好差! 以後食omakase, 建議大家都係去中上環灣仔!

成餐飯只係開頭嘅生蠔,茶碗蒸算係好食⋯ 其餘嘅所有嘢,真係搵唔到優點, 極失望嘅一餐

**反而平lunch set, 個師傅係即時整,新鮮好多,起碼唔洗好似omakase食到尾啲魚生係室溫 暖暖地🤫
放室溫的魚生😵
2021-10-30
$1200 (Lunch)
Celebration
Birthday
2021-11-28 3342 views
【鮨白鳥】午市幾抵食嘅Omakase,星期六lunchtime都係七百幾蚊埋單,性價比唔錯😳除咗有濕紙山外,佢哋亦好貼心為每一位客人準備咗一支消毒手嘅噴噴,確保手乾淨可以落手食😂我地叫既Omakase係桔梗 Kikyou包括有小鉢,刺身,茶碗蒸,壽司八款,手卷,麵豉湯同埋甜品🍮茶碗蒸味道偏淡,而且入面嘅料比較少,較遜色~刺身我覺得幾款都好食,尤其係生蠔🦪超大隻,入口啖啖肉而且幾鮮甜👍🏻 敗筆位係我同fd都食到蠔殼🥲 如果唔係就perfect池另外吞拿魚+wasabi淮山都幾特別。兩隻夾埋一齊食都幾好食,一個係淋身既呑拿魚,一個係爽口嘅淮山,夾埋一齊食又有另一凡風味😚壽司分別有金目雕,鰤魚,黑龍魚,煙燻深海池魚,針魚,帶子 ,牡丹蝦,吞拿魚醬油漬•赤身,中拖羅同大拖羅🍣當中覺得有幾樣幾出色👍🏻帶子壽司超大粒帶子,而且落咗啲青檸汁,味道幾清新牡丹蝦🦐呢個係我同friend都覺得成個餐最好食既一樣野😳 師傅先拆開隻蝦,然後燒咗啲蝦膏,再將蝦膏放落蝦肉上面。蝦膏嘅香味係個口到迴盪,韻味猶存,超好食!最後就係拖羅家族🤣三款拖羅入面都係大拖羅口感係最好,始終係最肥嘅部位😹 食落去嘅感覺會比較淋身啲
【鮨白鳥】

我地叫既Omakase係桔梗 Kikyou
包括有小鉢,刺身,茶碗蒸,壽司八款,手卷,麵豉湯同埋甜品🍮

茶碗蒸味道偏淡,而且入面嘅料比較少,較遜色~

當中覺得有幾樣幾出色👍🏻
帶子壽司
超大粒帶子,而且落咗啲青檸汁,味道幾清新

牡丹蝦🦐

最後就係拖羅家族🤣

三款拖羅入面都係大拖羅口感係最好,始終係最肥嘅部位😹 食落去嘅感覺會比較淋身啲,入口即溶嘅感覺

手卷今次佢比咗個炸紫菜上面放咗刺身代替普通手卷,但係我覺得佢仲好食😳 炸紫菜上面鋪滿左海膽同埋拖羅,鬆脆嘅紫菜上面鋪滿新鮮嘅海膽拖羅,真係令人食到好滿足(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)超正

最後個甜品係抹茶雪糕同埋抹茶蕨餅🍵

兩隻都有好香濃嘅抹茶味,個人較鍾意雪糕多啲,抹茶同奶嘅味道比較重,好好食😋

整體我地覺得啱啱好,但男仔食可能會有d唔夠飽👀😂
$768 (Lunch)
2021-11-24 1343 views
📍Sushi HakuchoSushi Hakucho honours the origin of sushi master Harada Makoto by including seasonal produce from Kyushu. On the day we were there for dinner omakase, there were two outstanding items which were the oyster (super fresh and sweet) and the wagyu dish (tender and flavorful). The wagyu dish was actually a pleasant surprise and the wow factor of the menu. As for the sushi items, ingredients wise, they are fresh but there is room for improvement for the overall taste and texture. Overall
📍Sushi Hakucho

Overall, the dinner omakase is of fair value as they do serve you with a variety of ingredients instead of just repeated types of white fish that some places do. It is a rather small shop so don’t expect it to be too comfy.

Price: HK$1800-2000 pp (dinner omakase)

Revisit: 7/10
2021-06-24
$2000 (Dinner)
2021-11-02 1302 views
打電話去訂位有個女仔聽電話,佢問我晏晝定夜晚因為我睇唔清楚問多一句,佢就好晦氣咁話夜晚定晏晝啊,我同佢講唔食啦,如果日本人老闆知道員工咁樣對客,我諗佢真係激到彈起,日本人出名有禮貌嘅點會有人咁樣講嘢希望佢老闆睇到我個post好好訓練比啲員工,喺電話第一印象已經非常差。
2021-10-25 1077 views
九州 - 廚師發辦 (食左就當自己去左福岡啦) 兩年無飛過,好掛住鄉下,對自己好D,只好食下廚師發辦 今日黎左尖沙咀食Omakase,餐廳格調日本風情,雖然個個講廣東話,但我當自己返左鄉下嫁啦侍應細心介紹3款廚師發辦套餐分別,最後叫左個七寶 $1680 一位全部師傅即叫即做,食材超新鮮要讚讚依個海瞻,好鮮甜中拖羅加白泡,只可以講中拖羅好肥味,白泡我食唔慣好野九州蠔,大隻,一下就入魂和牛,個人都係鍾情燒既和牛,因為佢凍食,唔夠熱,欠缺入口即溶感覺縵魚,炭燒口感,香口,食到魚既彈牙口感,讚鮑魚刺身,蝦及松葉蟹,鮑魚出奇地彈牙,蝦同松葉蟹冇咩特別之後食左十件壽司,整體都好鮮甜,除左秋刀魚比較腥,其他都出色最後,海瞻手卷冇野好講,成板海瞻好似唔洗錢咁,大滿足食完當去左九州啦~ 開心
九州 - 廚師發辦 (食左就當自己去左福岡啦)

兩年無飛過,好掛住鄉下,對自己好D,只好食下廚師發辦

全部師傅即叫即做,食材超新鮮
要讚讚依個海瞻,好鮮甜

中拖羅加白泡,只可以講中拖羅好肥味,白泡我食唔慣好野

九州蠔,大隻,一下就入魂

縵魚,炭燒口感,香口,食到魚既彈牙口感,讚

鮑魚刺身,蝦及松葉蟹,鮑魚出奇地彈牙,蝦同松葉蟹冇咩特別

最後,海瞻手卷冇野好講,成板海瞻好似唔洗錢咁,大滿足

食完當去左九州啦~ 開心
2021-10-16
2021-10-10 618 views
●前菜/Appetizerツブ貝/Ezo-neptune(Tsubu gai)蛍烏賊/Firefly squidキンキと海胆/Kinki, Sea urchin 白子ぽん酢/Cod milt鰹、平目/Bonito, Flounder 和牛たたき(熊本和王)/Wagyu tataki 牡蠣/Oyster ●寿司/Sushiサヨリ/Halfbeak (Sayori)赤睦/Blackthroat seaperch(Akamutsu)穴子/Sea eel 金目鯛/Splendid alfonsino(Kinmedai)帆立/Scallop 牡丹海老/Botan shrimp with shrimp miso中トロ/Medium fatty tuna赤身/Lean tuna大トロ/fatty tuna海胆巻/Sea urchin roll卵焼き/Japanes egg omelet 味噌汁/Miso soup 苺/strawberry
●前菜/Appetizer
ツブ貝/Ezo-neptune(Tsubu gai)
蛍烏賊/Firefly squid
キンキと海胆/Kinki, Sea urchin
白子ぽん酢/Cod milt
鰹、平目/Bonito, Flounder
和牛たたき(熊本和王)/Wagyu tataki
牡蠣/Oyster

●寿司/Sushi
サヨリ/Halfbeak (Sayori)
穴子/Sea eel

味噌汁/Miso soup
苺/strawberry
2021-02-22
2021-07-27 1437 views
午市廚師發辦 - 百合(8件壽司) $488壽司未算有太大驚喜 但質素不俗來自熊本的toro油花非常細密食落依然入口即溶但沒那麼膩 更細緻的口感吉備內子是較少見的壽司小銀魚味道有點似秋刀魚 較重鐵味亦帶點甘香牧凡蝦上面有蝦膏經火灸後帶炭香味道更香濃海膽壽司仍是我最愛 鮮甜又creamy前菜及甜品在omakase中一向不是主角但一點都不馬虎他們的茶碗蒸是我食過數一數二出色的超級滑溜 味道鮮甜亦重蛋香 裡面有大粒帶子甜品的豆腐雪糕同抹茶蕨餅都好好食蕨餅剛剛好的煙韌度有濃香抹茶味 有在日本吃的水準Omakase包括:熊本牛前菜、鰹魚刺身配山芋片壽司: 鱸魚、金目鯛、吉備內子、煙燻深海池魚、牧凡蝦、醬油漬吞拿魚、熊本toro、海膽麵豉湯、抹茶蕨餅、豆腐雪糕
午市廚師發辦 - 百合(8件壽司) $488

超級滑溜 味道鮮甜亦重蛋香 裡面有大粒帶子
甜品的豆腐雪糕同抹茶蕨餅都好好食
蕨餅剛剛好的煙韌度有濃香抹茶味 有在日本吃的水準

Omakase包括:
熊本牛前菜、鰹魚刺身配山芋片
麵豉湯、抹茶蕨餅、豆腐雪糕
2021-07-03
$537 (Lunch)
2021-07-09 1147 views
今日同囡囡去尖沙咀食日本料理,我要左份壽司定食 $298我哋坐嘅位係師傅面前,師傅即場整比我哋食,搞到我哋好似食緊廚師發辦咁,好有日本嘅風味!😍佢哋嘅wasabi都係新鮮山葵即磨套餐入面仲有前菜、茶碗蒸、味噌湯、甜品柚子真鱸醋鯖鰹魚吉備奈子(緋魚)煙薰深海池魚牡丹蝦赤身吞拿魚腩小卷全部都由廚師精心挑選,揀最優質時令嘅食材,味道鮮甜!醋飯味道都係啱啱好,令人一試難忘❤️囡囡要嘅和王海膽丼都好正咁睇吓佢啲海膽😍感覺好新鮮套餐嘅茶碗蒸口感好嫩滑味噌湯入面好多海帶 味道剛好抹茶蕨餅唔會太甜 完美嘅句號❤️
今日同囡囡去尖沙咀食日本料理,我要左份壽司定食 $298

佢哋嘅wasabi都係新鮮山葵即磨

套餐入面仲有前菜、茶碗蒸、味噌湯、甜品

柚子真鱸

醋鯖

鰹魚

吉備奈子(緋魚)

煙薰深海池魚

套餐嘅茶碗蒸口感好嫩滑

味噌湯入面好多海帶 味道剛好
抹茶蕨餅唔會太甜 完美嘅句號❤️
2021-06-26 944 views
鮨白鳥非常滿場,人氣咁高,所以大家記得想食就要預早啲book定位啦⭐️佢地裝修好有feel,好似翻左鄉下 日本咁🥢鮨白鳥壽司定食 $298(小鉢丶茶碗蒸丶壽司盛丶味噌汁丶甜品)茶碗蒸勁滑,食好多都唔厭架✌🏻壽司定食好豐富呢,當中包括有牛鰍魚、左口魚、牡丹蝦、中拖羅、深海池魚,吞拿魚蓉小卷等等🍣食完回味不段!豪華刺身定食 $298豪華刺身定食擺盤好靚靚,打卡一洗,食材又超新鮮,其中材料有左口魚、牡丹蝦、中拖羅、深海池魚同海膽等等,一食入口即溶!☺️
佢地裝修好有feel,好似翻左鄉下 日本咁🥢

鮨白鳥壽司定食 $298
(小鉢丶茶碗蒸丶壽司盛丶味噌汁丶甜品
茶碗蒸勁滑,食好多都唔厭架✌🏻
壽司定食好豐富呢,當中包括有牛鰍魚

豪華刺身定食 $298
🌟平時最鍾意食日本嘢,特別係壽司同刺身,今次就同男友去到呢間位於尖沙咀嘅「鮨白鳥」試試佢地嘅特色午市定食!餐廳以木系為主,極簡舒適,分為卡位同吧壽司吧桌位兩邊,卡位仲有布廉相隔,更有私隱度!卡位位置上方仲有紙製的雲形燈,幾特別🤗壽司定食($298)先一碗茶碗蒸,蒸蛋好嫩滑又蛋香 ,加上不少配料,如冬茹同元貝等,更添鮮味!而主角壽司定食就有7件壽司同3件小卷,每一款都各具特色,店員先同我地逐一介紹,當中包括有牛鰍魚、左口魚、牡丹蝦、中拖羅、深海池魚,吞拿魚蓉小卷,仲有一款比較印象深刻的吉備內子,個名好似日本人名咁😂,呢款係鹿兒島特有,係一種銀帶魚,魚味較清淡,帶點回甘。另外我至愛中拖羅,好肥美,油脂好香,牡丹蝦亦好新鮮,好鮮甜🤩🍣豪華刺身定食 $298同樣先上一碗茶碗蒸,刺身定食賣相好精緻,包括有左口魚、牡丹蝦、中拖羅、深海池魚同海海膽,再配上2款漬物同白飯,整體質素質素都不錯,好新鮮!特別愛牡丹蝦爽口彈牙,海膽味道香濃又鮮甜,仲有中拖羅好厚切又肥美,入口即融,正!最後仲有面麵豉湯同甜品,今次嘅甜品係黃豆粉蕨餅每塊蕨餅都沾上滿滿嘅黃豆粉,味道好香濃,蕨餅又軟糯香甜,味道好好呢!
🌟平時最鍾意食日本嘢,特別係壽司刺身,今次就同男友去到呢間位於尖沙咀嘅「鮨白鳥」試試佢地嘅特色午市定食!

壽司定食($298)

🍣豪華刺身定食 $298

最後仲有面麵豉湯同甜品

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$328 (Lunch)
2021-06-21 615 views
鮨白鳥由來自九州嘅資深師傅原田誠先生親自主理,食材亦主要來自九州當地,甚至壽司米及紫菜亦用料講究,使用日本九州產,令食客於香港都感受到濃濃嘅九州風味。由於價錢合理,質素又高,所以一直都收穫唔少好評。呢日就抓住年假嘅尾巴,一個人去咗鮨白鳥享受高質日本午餐!午市套餐選擇甚多,價錢由$148至$458不等,既有刺身定食丶壽司定食,亦有唔少海鮮及和牛丼選擇。初次到訪,決定先試壽司定食,試試師傅嘅手勢!壽司定食($298)壽司定食包括:小鉢丶茶碗蒸丶壽司盛丶味噌汁丶甜品,十分豐富。是日小鉢係汁煮魚鮫,魚鮫煮得又淋又入味。茶碗蒸做得相當滑溜,而且加入三粒帶子增添鮮味,誠意十足。壽司定食有7件再加3小卷,店員非常專業地介紹每種食材嘅日文及中文。比較特別嘅有吉備奈子,我係第一次見!店員介紹話係一種好細條嘅銀帶魚,魚味淡口帶少許回甘。赤身經醬油醃漬,魚肉比平時食到嘅更為柔軟。牡丹蝦亦非常新鮮,口感軟滑,味道鮮甜,網上見到曾經配上蝦膏,想必鮮味更加倍!深海池魚魚味香濃,同樣令人回味!舍利選用日本九州產嘅「日光米」,黏度適中唔容易散,食落帶有少少咬口,比其他日本米更有口感。甜品有我至愛嘅抹茶蕨餅,每塊蕨餅都

壽司定食($298)
是日小鉢係汁煮魚鮫,魚鮫煮得又淋又入味。
茶碗蒸做得相當滑溜,而且加入三粒帶子增添鮮味,誠意十足。

甜品有我至愛嘅抹茶蕨餅,每塊蕨餅都沾滿濃郁回甘嘅抹茶粉,軟糯甜美。
2021-06-20 572 views
今日難得約左個妹食lunch行街, 於是決定食番餐好嘅, 之前聽朋友介紹過E間日本餐廳, 所以就去試下! 餐廳環境乾淨企理, 卡位有門簾微微遮住, 有少少私人空間!🌟茶碗蒸雞蛋好滑溜, 入面仲有粒粒帶子肉, 味道鮮甜🌟什錦刺身沙律🐟🥗刺身有唔同款式, 味道清新, 酸酸地幾開胃🌟牡丹蝦丼🦐🍚丼飯有好多牡丹蝦, 隻隻都超新鮮, 大大隻, 味道鮮甜口感黏黏地好爽彈! 師父仲將牡丹蝦膏取出再拎去燒, 之後上面放左一隻鵪鶉蛋, 配埋海苔同飯一齊食, 非常鮮味!🌟味噌海帶湯🥣海帶味噌湯味道剛好唔咸, 配搭少許蔥粒令味道更有層次🌟甜品是日甜品係日式蕨餅配黃豆粉, 蕨餅口感軟糯富濃郁黑糖味!

🌟茶碗蒸
雞蛋好滑溜, 入面仲有粒粒帶子肉, 味道鮮甜

🌟什錦刺身沙律🐟🥗
刺身有唔同款式, 味道清新, 酸酸地幾開胃

🌟牡丹蝦丼🦐🍚

🌟味噌海帶湯🥣
海帶味噌湯味道剛好唔咸, 配搭少許蔥粒令味道更有層次

🌟甜品
是日甜品係日式蕨餅配黃豆粉, 蕨餅口感軟糯富濃郁黑糖味!
2021-06-07
$300 (Lunch)
  • 牡丹蝦丼
2021-06-18 573 views
估唔到午餐定食都可以好似廚師發辦咁坐喺師傅面前😍師傅即點即整比我哋食,感覺超新鮮,係日本嘅味道🥰媽媽要左份壽司定食 $298入面有小鉢(前菜), 茶碗蒸, 味噌湯, 甜品佢食到好開心😝而我就要左份和王海膽丼 $368套餐有刺身沙律, 茶碗蒸, 味噌湯, 甜品呢個真係不得了😍有8塊厚切熊本縣的頂級品牌「和王」呢個牛肉要有A5或A4以上等級+油花標準等級6以上先可以稱之為「和王」🙌🏻💕佢嘅油花分布均勻 口感超正 入口即化 同一般牛肉真係無得比🥲不過呢個和王丼飯師傅一般整到三成熟左右 我自己本身唔係敢食太生牛肉 師傅都好好幫我燒到6成熟😆 不愧係和牛之霸 肉質軟嫩而且味道溫和 6成熟口感依然好鮮嫩✨仲有鮮甜嘅海膽😍口感偏creamy而且味道濃郁 可以話係入口即溶 配飯食真係好正✨佢每個套餐都會配茶碗蒸 口感好似布丁咁😚入邊仲有三隻小帶子😜今日嘅甜品係抹茶蕨餅🍵正宗日本嘅口感 軟糯而且唔會太甜😝今餐食到好滿足❤️
媽媽要左份壽司定食 $298

入面有小鉢(前菜), 茶碗蒸, 味噌湯, 甜品
佢食到好開心😝

而我就要左份和王海膽丼 $368
套餐有刺身沙律, 茶碗蒸, 味噌湯, 甜品

呢個真係不得了😍有8塊厚切熊本縣的頂級品牌「和王」

今日嘅甜品係抹茶蕨餅🍵
正宗日本嘅口感 軟糯而且唔會太甜😝
今餐食到好滿足❤️
2021-06-18 569 views
邊個話認真就輸了認真嘅男人最吸引 我話好似做Omakase嗰啲Great lunch experience for a picky sashimi eater like me. I don’t prefer any non-fish sashimi, and also, uni, pass; wagyu, errr nope; foie gras, no thanks: oysters, maaaybe. The chefs and restaurant manager here took good care of me with mostly just fish products. The charming chef in glasses was also very knowledgeable and did some fun storytelling on the ingredients *swoon.I like the trivia of the kibinago (silver-stripe round herring) from Kagoshima. Kininago キビ
邊個話認真就輸了
認真嘅男人最吸引 我話好似做Omakase嗰啲

I like the trivia of the kibinago (silver-stripe round herring) from Kagoshima. Kininago キビナゴ (吉備奈子): as discriminating as it sound but it’s fact that Japanese culture likes to use a feminine name for small things sometimes hence the fish is named 奈子 (like a girl/wife). Imagine this 豪邁聲線: 我哋今晚要奈子😏黎10個,我請!

The herrings were silvery (light reflecting) and partly transparent. They had a soft but bouncy texture. A hint of anchovy savoriness and with 回甘.
kibinago  nigiri
2021-06-15