前嗰排我同朋友去咗食個晚餐,呢個晚餐都幾貴埋單好似平均都差唔多要$2000。雖然食完唔飽不過好就好在佢哋真係好好食我同朋友坐吧枱,有個日本師傅親手幫我地整壽司,我見佢嗰啲仲要係用即磨嘅Wasabi
雖然食完唔飽不過好就好在佢哋真係好好食
2019-03-02 649 views
師傅的手勢十分好,魚亦很新鮮!馮師傅特別整左一些外面食唔到的壽司給我們,新鮮感十足而且十分驚喜,味道亦一流!每次都有新的菜式、新的驚喜,就算短時間內再回到店內享用omakase都不會覺得沈悶!而且師傅很親切,又細心,十分滿足的一個晚上!
2019-03-02
2019-02-06 699 views
食物水平很高,師傅是上海人,想不到水平卻非常高,我個人認為有些菜單說味道水平甚至值Michelin star 兩星甚至三星呢,佩服佩服。 魚生新鮮, 口感一流。服務亦很好,可能過農歷新年前,人客不多, 所以服務特別好。
2018-03-20 2362 views
第一次光顧鮨福助,餐廳環境寬敞、乾淨、寧靜,適合朋友一邊傾計,一邊享用餐點。同店員傾計,知道剛剛換上一個新日本人師傅,師傅好認真好有心機,會先問有咩唔食,有咩特別中意食。晚市廚師發辦有880,1280,1680,2000(2000係需要提早預訂)。今晚就揀左1680套餐前菜三點,海膽新鮮,鴨胸好味。然後有三文魚子,三文魚子係師傅自己調理自己醃製,平時食大多數係醬油漬,會偏鹹。但今次呢個三文魚子唔太鹹好鮮甜。磯煮鮑魚:鮑魚烹調時間控制好好,唔會過熟,而且用鮑魚肝臟調製醬汁,非常好吃。然後刺身兩點,食得出係新鮮飛機貨,中吞拿魚腩非常好味,無筋。鰹魚係用禾稈草去燻燒,只有魚邊係熟再配廚師調製醬汁完全唔覺得有腥味。廚師就安排一隻蒸蠔同燒蠔,蠔肉厚身,好新鮮,無加任何調味去煮,只係食嘅時候加檸檬汁提升味道。壽司七件加玉子燒:玉子燒口感同平時食嘅唔同,今次食就覺得偏向蛋糕口感,但係同平時食嘅唔同,無好甜感覺。壽司整體係新鮮,最滿足係大拖羅,入口即溶好滿足。燒北寄貝:食得出係飛機貨,非常新鮮唔需要再加任何調味。燒銀雪魚:魚係新鮮,燒嘅火喉控制得好,好多魚油。三文魚子海膽小丼:三文魚子鮮甜,海膽用火槍

今晚就揀左1680套餐

前菜三點,海膽新鮮,鴨胸好味。

燒北寄貝:食得出係飛機貨,非常新鮮唔需要再加任何調味。

燒銀雪魚:魚係新鮮,燒嘅火喉控制得好,好多魚油。

三文魚子海膽小丼:三文魚子鮮甜,海膽用火槍輕輕燒過,好好味。

甜品係日本蜜瓜,為呢個晚餐劃上圓滿句號。

整體呢講1680套餐非常多嘢食同好味,廚師用心烹調加上食材新鮮,令到我覺得值回票價,下次會想試$2000套餐。

同店員傾計知道星期二,四,六都會由日本空運食材到港。

另外餐廳每個星期三休息,星期一,二,四至五晚市用恆生或者中銀信用卡可享9折。

2018-03-19
Dining Offer
Credit Card Offers
2018-01-16 2161 views
一年前食過鮨福助嘅午市套餐, 覺得唔錯, 所以今次又返番黎食。我地揀咗個自選三色丼, 佢嘅選擇都多架, 最後揀咗葱吞拿魚, 海膽同埋油甘魚。所有嘢都中規中矩, 上年食個陣比較有驚喜啲。另外仲揀咗個自選壽司餐, 佢有啲魚生都比較少見, 雖然佢每款都淨係可以揀一次, 但係佢啲款式都幾多, 所以一啲都唔難揀。另外午市套餐有沙律, 茶碗蒸, 前菜同甜品。環境幾好幾清靜而且服務幾好, 會比 attention 啲客! 我地研究邊支係豉油時, 佢已經察覺到仲即刻攞咗比我地!
自選三色丼

自選壽司

另外午市套餐有沙律, 茶碗蒸, 前菜同甜品

2017-12-22
$280 (Lunch)
1K
2018-01-04 1127 views
冬至時間,為免吃中餐會同人逼,決定來一個日本菜。因為是樓上舖,環境清靜,而且私隠度也高,三五知己到來也很適合。點了久遺了魚生飯,說是久遺了是因為有一段時間沒有吃魚生,所以今次一定要試試。用料很新鮮,也不會有很大的雪味,溫度控制得不錯。飯的軟硬度也很好,是很滿足的一碗魚生飯。
冬至時間,為免吃中餐會同人逼,決定來一個日本菜。
魚生飯
2017-12-22
魚生飯
2016-01-14 8626 views
今日係結婚8週年紀念日,梗係要同老婆好好的慶祝一下!(大出血)同老婆都惗咗好內,到底去邊度食好,我同老婆都鐘意食清淡味美嘅日本刺身,於是就㨂咗呢間鮨福助!其實我地之前都光顧過幾次,每次都是大滿足而歸,但由於佢價錢真係唔便,所以都係一的重要日子先會幫襯!
皇冠哈密瓜
香霜蟹
白海膽
  • 福助精選壽司定食10件
2016-01-04 5769 views
你睇到個標題係抵食午餐冇錯呢到係有抵食既野午餐非常親民百幾二百蚊已經有上等料理好好味呀呑拿魚腩飯油油潤潤滑溜無比呢個餐仲有天婦羅湯烏冬 沙律 甜品 味噌湯 日式蒸蛋天婦羅ok啦不嬲都唔係好鍾意食天婦羅係好薄粉湯烏冬好滑好滋味 食到你飽食完呢餐晚飯都唔駛食
你睇到個標題係抵食午餐

湯烏冬好滑好滋味

食到你飽
食完呢餐晚飯都唔駛食

2015-12-20 4784 views
餐廳位於大廈19樓,頗清幽。裝修以木為主,簡潔企理。 店員也相當勤快,服務殷勤。見鄰座客人和師父打成一片。而我則喜歡靜靜的享受一個人的午餐。 鮟康魚肝:師父用slow Cook 方法煮熟,細綿軟滑,好creamy同濃郁。 前菜:蒸旦:好滑好滑,流水狀,有鮮味;什菜沙律:無乜汁,好似食草咁。 鮨褔助什錦刺身飯:有成15款刺身! 一上枱已經Toro: 入口充滿油香,軟滑;玉子:甜甜地;鰻魚:有少少燒汁响面,但較為薄;帶子:普普通通,唔多甜;蝦;鮮甜,但是細隻小小。三文魚:肥瘦適中;海膽沒有甜味也無苦味,無乜特別;三文魚子也無乜爆醬感覺;其他魚生是新鮮的。牛奶布甸:無乜味,滑滑的。
餐廳位於大廈19樓,頗清幽。裝修以木為主,簡潔企理。

鮨褔助什錦刺身飯:有成15款刺身

牛奶布甸:無乜味,滑滑的。
Celebration
Anniversary
2015-12-04 2664 views
鮨福助刺身飯定食$290刺身極度美味, 新鮮, 肉質嫩滑入口即溶咬落去出油架好似即劏咁海膽味濃creamySo lovely拖羅肉質鬆軟滑溜無比but D筋好韌魚子亦新鮮非常可惜太多飯又冇得叫少飯蒸蛋多料到痹, 好滑 好好味改咗細size沙律very fresh+juicy 嘅菜連蕃茄都甜又唔腥熟食牛肉豆腐煲勁正個味好正又嫩豆腐好咬口
鮨福助刺身飯定食
刺身極度美味, 新鮮, 肉質嫩滑
入口即溶
but D筋好韌
魚子亦新鮮非常
可惜太多飯
又冇得叫少飯
蒸蛋多料到痹, 好滑 好好味
改咗細size
個味好正
又嫩
豆腐好咬口
2015-11-02 2639 views
 我去嗰日心情並唔好 本來想坐埋一邊但係哥哥叫左我坐吧臺一邊食一邊傾的確幾爽既有十級美味的食物 有人同你傾下計突然心情勁好吹下水飲下酒放低日頭的壓力享受晚間 舌頭的奢侈Food therapy師傅會將當日最好的呈獻俾你 嗰日嘅牡丹蝦簡直係一流 蝦子蝦膏蝦肉分別呈上細心到蝦膏會分別燒俾你食秋刀魚係我至愛肥美到溶喺口嘅秋刀魚刺身仲要用半條秋刀魚做兩舊壽司簡直係罪惡滿瀉一舊燒一舊唔燒別有風味
 我去嗰日心情並唔好
仲要用半條秋刀魚做兩舊壽司
簡直係罪惡滿瀉
一舊燒一舊唔燒別有風味
2015-10-01 2131 views
肥美新鮮有海水味嘅蠔好滑又大隻師傅會將最新鮮時令嘅嘢俾你食記住問清楚呀~!秋刀魚係我至愛肥美到溶喺口嘅秋刀魚刺身你食過未?唔係日日有㗎!今次唔食omakase食menu嘅魚生沙律平時我唔食蕃茄但係今次冇腥要翻食燒明太子Omg 咸香又脆又新鮮呑拿魚腩飯油油潤潤唔可以多食因為會內疚 要幾耐先消到啲calories lei?鰻魚飯亦好正好肥美鰻魚好美妙又新鮮
2015-09-03 2082 views
好彩book 定今次多人嚟咩都試下天婦羅烏冬定食 真係勁抵食 有壽司天婦羅細烏冬啱哂超級花心的你我鍾意呢間野係因為每樣野都做到好細緻烏冬就跟七味粉壽司魚生豉油分開刺生極度新鮮 壽司細膩有致就應該㗎啦唔係點會收你咁貴日式燉蛋超級滑勁多料定時有不同小菜 刺激你的味蕾暫時嚟講我覺得最好食係 鮨福助刺身飯定食 同埋自選壽司10件omakase 嘅 刺生極度普通 有d似放題壽司自選的話仲可以揀d你覺得抵食既和牛定食一定要跟飯食 過鹹反而甜品okService very good...
好彩book 定

壽司自選的話仲可以揀d你覺得抵食既

和牛定食
一定要跟飯食 過鹹

反而甜品ok
Service very good...
2015-07-06 2502 views
Yes, me again今次冇咁好食一嚟就上肥美新鮮有aftertaste嘅海膽Omg amazing再呷一口秀麗透亮嘅sake已經有high嘅感覺生蠔肥美到癲新鮮到好似坐喺海隔離自己攞嘅咁仲有海水味中拖羅魚腩在口中溶化令舌頭沐浴喺魚油中你睇下啲魚油分佈似足和牛帶子好大好鮮口感唔…肉厚且實夏天魚冇咁肥美但肉會比較彈牙鯒壽司比較淡囗冇咩特別八爪魚汁燒壽司口感一流有咬口冇筋牙帶魚深海魚口感油潤燒油甘魚胶更係超班手勢一啲都唔乾仲好肥美至於海鰻就麻麻粗糙啲蝦亦冇咩特別燒左口魚塊鞋鞋乾乾咁湯亦並非特別討好反而蜜瓜入口即溶上品!!!大拖羅壽司魚油比較多比較適合做壽司魚油亦滲入飯中在口中溶化令舌頭沐浴喺快樂中おいしいです
2040 views
Yes, me again
今次冇咁好食

魚油亦滲入飯中
令舌頭沐浴喺快樂中
おいしいです
2015-05-11 2630 views
有時我會翻睇自己寫嘅食評去回味 a fantastic meal呢篇我會重複睇多幾次有人豪氣請食omakase就點咗貴嗰個 亦老實不客氣叫咗枝秀麗淡口嘅純米大吟釀一嚟就上肥美新鮮有aftertaste嘅海膽Omg amazing再呷一口秀麗透亮嘅sake已經有high嘅感覺千祈唔好邊食邊講嘢嘥料㗎咋中拖羅魚腩在口中溶化令舌頭沐浴喺魚油中赤魚鯛比較爽口淡口深水魚好咬口冇咩油食口感鳥貝有啲腥但因口感得意刀功厲害加唔少分中間有唔同小菜蟹脚好甜要趁熱食伊佐木同鱚魚壽司比較淡口伊佐木肉比較散兩種都新鮮非常見到佢哋想出油咁就知啦汁煮赤魚鯛比刺身好食有質感燒銀鱈魚胶更係超班手勢一啲都唔乾仲好肥美全餐最愛剝皮魚壽司肥美到不行又肥又有咬口極度新鮮大拖羅壽司魚油比較多比較適合做壽司魚油亦滲入飯中在口中溶化令舌頭沐浴喺快樂中おいしいです千祈唔好邊食邊講嘢嘥料㗎咋其他蝦,鮑魚,都唔駛講啦肥美新鮮有咬口連湯都good儲錢番嚟食哦Service good
呢篇我會重複睇多幾次

令舌頭沐浴喺快樂中
おいしいです

千祈唔好邊食邊講嘢
嘥料㗎咋
其他蝦,鮑魚,都唔駛講啦
肥美
新鮮