微熱山丘fb hk 官網已經上載2019年1月15號中環分店要結業啦!所以, 在中環分店結業前,我同hone再次黎幫襯(圖片1.來源:微熱山丘的香港Facebook 官網)圖片1.我是2018年12月光臨呀!店內宣傳聖誕節gift set ,我買了一個gift set是$115(用了klook 並且用了特別碼減$20)所以是$115!!☃️KLKSUNNY(各位請注意:我並不知道這個碼仲work 唔work ,請向微熱山丘職員查詢呀)😖要講一講:我即刻買完就係鋪頭開黎食,枝菠蘿汁記得要加冰先飲,因為係好濃郁嘅菠蘿汁,加左冰會好正!我覺得呢個gift set 係最平!!店內仲有其他gift set 賣,網上都有得睇!Tips: 1.微熱山丘中環店係有廁所借,廁所有亮點!2.中環店就在大館的圍牆出面,要把握機會在這裡影相呀,會有不一樣的感受!3.最好在5點前到達,會有意外驚喜!

圖片1.

我是2018年12月光臨呀!

Tips:
1.微熱山丘中環店係有廁所借,廁所有亮點!
3.最好在5點前到達,會有意外驚喜!
(The above review is the personal opinion of an user which does not represent OpenRice's point of view.)
經典版鳳梨酥 HKD85;不專業評級:6.5/10超好食鳳梨酥‼️ 一向唔食鳳梨酥既我 竟然覺得呢間的鳳梨酥好食😍😍 食之前放入微波爐叮15-20秒 暖暖地 真係好好食👍🏻 味道比普遍的鳳梨酥酸少少 唔會太甜🤤 有一絲絲既土鳳梨🍍係入面 味道濃郁又消滯 有種天然無添加既感覺🌱 而外皮好鬆軟 唔會壓得太實 仲好有奶香味!💗正!
經典版鳳梨酥  HKD85
經典版鳳梨酥 HKD85;不專業評級:6.5/10
2018-08-03
經典版鳳梨酥  HKD85
2018-04-14 2415 views
台灣Sunny Hills的鳳梨酥出名,但每次去台北都無緣光顧,原來遠在天邊,近在眼前,就在我公司附近有一間!絕對不是同名同姓的舖頭,而是真正售賣相同產品的商店!店在中環半山的一條小巷內,地方大,木枱加木櫈以及特大的落地玻璃,配合了悠閒的音樂,真的要用世外桃園來形容此店。我的目的不是買鳳梨酥,而是想與朋友傾心事,享受一下這裡的好環境,所以就買了$24一枝的鳳梨汁。而店員之後就把每人一件的鳳梨酥和凍紅棗茶。這個「傳統」和台灣店一樣,就算不購物也都會送上一件給客人試食。本來是餅店,但變相成為了我們坐下閒聊的好地方,比起連鎖咖啡店還好呢!

2018-04-11
$24 (Tea)
  • 鳳梨汁
2018-04-11 1638 views
係繁華既中環一帶,竟然見到一間望上去好恬靜休閒既餐廳。再望真D原來係台灣必買既鳳梨酥品牌 - 微熱山丘。 我實在太愛微熱山丘既鳳梨酥,每次我去台灣都一定會買返香港食,所以我毫不猶疑就入左去食啦!店内既裝橫好簡約自然,以木為主,周圍仲有不同既藝術品同掛畫。餐廳内只有一張木製長枱同旁邊既一張小圓桌。大家都一齊坐係張木枱度,感覺就好似將一堆原本唔認識既陌路人建立左個無形既聯繫咁。一入店内,服務員就好熱情咁招待你,令我懷念起台灣人既熱情,感覺分外親切。一坐落黎,店員就即刻遞上一份鳳梨酥同紅茶。我有D驚訝,因爲我都仲未點餐,原來每位到來既客人都會免費有一份。鳳梨酥夏顔版 - 季節限定既鳳梨酥,因爲係用夏天既菠蘿整既。食落比一般既鳳梨酥清甜。100%鳳梨汁 - 的確好重菠蘿味,但略嫌太甜。可能因爲我本來鍾意D清清地既食物。平日生活咁勞碌,偶爾咁休閒咁飲下茶食下餅,其實真係好寫意。鍾意慢活休閒生活既你,又或者鍾意台灣人果種熱情親切既你,都必定要黎試下!

100%鳳梨汁

2018-04-07
$50 (Tea)
100%鳳梨汁
2018-03-21 1265 views
*呢度係honey 同我第一次去10/3(六)下午6:00-7:30💕地點唔算難搵,因為有honey 帶住我去🤗一入到去,提大家要即刻搵位坐低。Staff 就會為你送上熱茶同「鳳梨酥」(free)Yeah!到黃昏時,鋪頭人愈來愈小,好有feel😙之後,買埋手信$173 有12個「鳳梨酥」Tips: 鋪頭有廁所,可以免費借用啊!留意要問職員廁所位置啊!環境同氣氛好文青,而且好舒服!香港好小有呢類cafe,
*呢度係honey 同我第一次去

10/3(六)下午6:00-7:30💕
地點唔算難搵,因為有honey 帶住我去🤗

一入到去,提大家要即刻搵位坐低。
Staff 就會為你送上熱茶同「鳳梨酥」
(free)

Yeah!

到黃昏時,鋪頭人愈來愈小,好有feel😙

之後,買埋手信$173 有12個「鳳梨酥」

Tips: 鋪頭有廁所,可以免費借用啊!
留意要問職員廁所位置啊!
環境同氣氛好文青,而且好舒服!
香港好小有呢類cafe,
吃罷素食早午餐後,便在中環閒逛,最愛在蘇豪附近,每間餐廳也看看餐牌及裝潢,走得有點累時,選擇來到這裡歇歇腳。坐落在斜路奧卑利街之中的寧靜橫街。港人對這個品牌應該不會覺得陌生吧?如果去過台灣或收過台灣伴手禮的話,這個品牌應該是近年的大熱之選吧?簡約的裝修,恰到好處的裝飾品,在偌大的室內享受在鬧市中寧靜的一隅。除了鳳梨酥之外,還有茶葉可供選購。無論前來的人們消費與否,店員也會誠邀顧客撥冗坐下,在寧靜的環境下喝口茶,慢嘗馳名的鳳梨酥。奉客的是烏龍茶,入口帶著甘甜微澀。鳳梨酥暫時只有台版(香港店曾出過名為夏顏之期間限定版),鬆化的外層包著一絲絲透著酸甜的鳳梨肉,雖則濃味卻不膩滯,這就是在下非常鍾愛的原因了。

除了鳳梨酥之外,還有茶葉可供選購。

2018-01-04 902 views
平時的傳統食品 總是令人不太喜歡覺得會很沉悶 我是當我遇到了微熱山丘我發現原來傳統的食品也很吸引好吃 雖然他只有兩種口味 可是味道十分香而且不會很甜 最重要的是它是免費的有一杯茶啊一塊鳳梨酥皮
【2017 年 4 月】 為食囡囡也好鍾意食鳳梨酥 尤其是台灣微熱山丘的鳳梨酥,她就最鍾意 為食妹突然話想食鳳梨酥 咁廿四孝媽媽就帶她去食至愛的微熱山丘鳳梨酥 唔洗飛去台灣的,香港都有分店 ... 微熱山丘的店子位於中環的贊善里,前域多利監獄附近 接了在附近上興趣班的囡囡後一同前往 雖然只是十分鐘路途,但是大熱天時,烈日當空行上長長的斜路,真是好熱 ... 但是轉入小巷之後,就見到設計簡約、空間寬敞、悠閒舒適的店子 看上去還以為是一間 coffee shop 店內有一張可以坐十多人的長木枱,靠門位置仲有一張兩人的小圓枱 一入店內,店員盛情的招呼我們坐下,然後送來鳳梨酥和台灣烏龍茶 ... 每人一份呢 !!! 還與我們介紹這塊『夏顏』鳳梨酥與台灣食到的不同 是為香港特別定製的,味道無台灣版的咁酸 台灣的微熱山丘鳳梨酥少食,所以不太知道分別 但是夏顏鳳梨酥外皮鬆化,有點似牛油曲奇的味道 餡料味道酸甜又天然,仲有好多鳳梨粒 再呷多口清香帶甘的烏龍茶真是爽 長木枱上還有微熱山丘的其它產品 ... 滿足了為食囡囡的鳳梨酥癮後 順便買多盒返屋企慢慢嘆呢 !!!買了一盒 5 個鳳梨酥仲
【2017 年 4 月】

為食囡囡也好鍾意食鳳梨酥
尤其是台灣微熱山丘的鳳梨酥,她就最鍾意

為食妹突然話想食鳳梨酥
咁廿四孝媽媽就帶她去食至愛的微熱山丘鳳梨酥

唔洗飛去台灣的,香港都有分店 ...

微熱山丘的店子位於中環的贊善里,前域多利監獄附近

接了在附近上興趣班的囡囡後一同前往

但是轉入小巷之後,就見到設計簡約、空間寬敞、悠閒舒適的店子
看上去還以為是一間 coffee shop

還與我們介紹這塊『夏顏』鳳梨酥與台灣食到的不同
是為香港特別定製的,味道無台灣版的咁酸

台灣的微熱山丘鳳梨酥少食,所以不太知道分別
但是夏顏鳳梨酥外皮鬆化,有點似牛油曲奇的味道

餡料味道酸甜又天然,仲有好多鳳梨粒
再呷多口清香帶甘的烏龍茶真是爽

長木枱上還有微熱山丘的其它產品 ...

滿足了為食囡囡的鳳梨酥癮後
順便買多盒返屋企慢慢嘆呢 !!!

買了一盒 5 個鳳梨酥仲送了個細的布的環保袋 ~~

** 以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
2017-04-02
  • 夏顏
2017-08-05 2412 views
上一次來到是星期天,這間店藏身於隱蔽的街道之中,只有廖廖數個客人。甫坐下不見任何餐牌,卻見店員捧著小食及熱茶來到我們的座位前,並說這是公司招待客人的。及後店員再給了我們鳳梨汁。品嚐充滿蛋香的鳳梨酥後再喝一口熱茶,令人十分滿足。在這裡坐久了也不會有人請你趕快離開或購物,就這樣渡過了一個寫意的下午。

鳳梨酥
鳳梨酥
2017-07-20 2090 views
入到去就有把親切嘅聲音話:hello 隨便坐呀! 於是我坐下後,即使沒有馬上購物, 店員也會馬上拿來爇茶和鳳梨酥給我, 並會笑著告訴我這件產品的資料, 就算我坐了一段時間,但是店員也沒有故意給我面色看 或者故意做一些小動作用我難堪,反而拿出茶壺問我需不需要添林更多紅茶 反而拿出茶壺,問我需不需要添飲多紅茶。 我嘗試的夏顏鳳梨酥 ,這款是特別香脆的鳳梨酥 , 因為他只用夏天的菠蘿製造所以比較甜, 但是因為沒有任何添加物,所以不會太過甜 ,適合任何年紀的人士食用, 寧靜的環境很適合情侶 一家大小享受一個溫馨的下午, 雖然我最後沒有購物, 但 店員也沒有露出一副不高興的樣子,反而對我說再見
入到去就有把親切嘅聲音話:hello 隨便坐呀!
  • 夏顏鳳梨酥
2017-05-17 2006 views
徐徐的微風吹來,伴除的這條橫行,實在於中環區隔開來,少了衝衝忙忙和燥音!如有心拜訪,建議乘中環扶手電梯一路直上至Soho美食區,"依利近街"下,往前走一個街口見到條大斜路下去,第一個橫行便是鋪頭所在地。因為在地圖上是看不見地形的,如果不想爬山,最好方法便是扶手電梯啦。一入座,店員很有禮貌地請你坐下來品嘗一杯熱茶+鳳梨酥,雖然這次是專程來買,但店員未知的情況下卻一點都不吝嗇,可以好好吃完整塊來評分。味道見雜誌介紹不用多説,台灣鳳梨酥選擇多多,各店有各店的特色,它酥皮較厚實但不是硬,內涵鳳梨又不太酸,乎合很多人的標準了,只是每人心中喜愛的牌子不同。值得一試。

值得一試。

2017-04-25 1722 views
微熱山丘一向我都鍾意食,但佢門市我都係第一次去. 佢哋呢個idea好好,一入去就會俾茶同一件鳳梨酥俾妳食仲要唔會迫你要買.環境都舒服同就算坐好耐佢哋都唔會趕你走. 就算唔洗錢佢哋都無hea整俾你.值得一去
2017-04-22
2017-02-23 2457 views
喺中環居然有咁寧靜、隱蔽嘅地方!微熱山丘就喺e度,可能非繁忙時間,走進去沒有人啊!長長嘅大枱,另外有數張細抬加上落地大玻璃,門外種了些植物,總之坐喺度有種洗滌心靈嘅感覺。坐下不久有位小姐奉上香茶+一件鳯梨酥(免費的!酥皮鬆脆、饀料都係一絲一絲的鳳梨)好味呢!便可以慢慢的飲杯茶、食件這𥚃的鎮店之寶了。之後其實係冇人會叫你買嘢的(你可以慢慢坐)當然!如果有興趣的話、梗係要買D手信啦!而且仲附上心意咭呢!
2016-10-15 4780 views
剛剛從台北帶回最近出的蜂蜜蛋糕,因保存期只得5天,所以只買了1合,大約$75,蛋糕 size 細細,已用機切成小件並且是蜂巢形,內𥚃的組織不太扎實,用义一吉開,有d散散地,蜜糖味就好濃烈,應該試過就算,沒有下次。
蜂蜜蛋糕
2016-10-15
TakeAway
$75 (Tea)
2016-10-02 3664 views
要去中環辦點事,路經行人電梯,想起有間人氣台灣鳳梨酥店在附近。想去買一盒回家當下午茶或早餐,因為家人大愛這品牌呢。地點比較難搵,找了一會兒,加埋Google下,才到達這裝修清雅既店鋪店員非常有禮貌和熱情招待我坐下,還免費送一杯茶和一件鳯梨酥給我品嘗。它的鳳梨酥真係好味,食得出有菠蘿肉在裏面,配上那杯茶,真係人生一大樂事. 可惜地點有些隔涉,不然我會常常拜訪。