5 day(s) ago
前排蘑菇病嘅時候都嗌咗幾次新記嘅外賣,次次必點嘅就係「貴妃雞粥」,令本身冇乜胃口嘅蘑菇食欲大增🤤今個星期日同男朋友出屯市睇電器,當然就選擇去新記堂食🥰餐廳位置好易搵,喺正凱都戲院對面🙈晏晝2點入座,都依然座無虛席。見到好多街坊熟客都同鋪頭入面嘅姨姨有講有傾,成個氛圍都幾warm~🥣貴妃雞粥($61)可以列入蘑菇必食榜💯唔止足料,粥亦煮到好綿密,好易入口。之前喉嚨痛個陣就成日食,今次好返更加覺得好味~每一件雞都切到大大件,又好嫩滑,雞味好出🦑酥炸魷魚鬚($64)炸粉夠薄👍呢樣嘢好緊要。魷魚鬚都大條,酥脆又彈牙。2-3人食完全足夠,點埋喼汁更添風味🐦紅燒元朗脆皮乳鴿($78/隻)見到有乳鴿食,根本唔洗諗,嗌!😁廚房會幫手切成四件,方便食用。一上黎就見到乳鴿表面誘人的油光,燒到焦脆的色澤令人垂涎。一撕開就見到肉汁滴出黎,肉質鮮嫩好juicy🤤🥢豉油王炒麵($36)蘑菇本身麻麻地豉油王炒麵,因為以往食過果啲唔係太乾就係唔夠味。呢款豉油王炒麵乾身得黎又有啲焦香味,唔止有豉油嘅鹹香,洋蔥絲、紅蘿蔔絲、芽菜同蔥絲嘅比例都恰到好處,層次豐富。重點係三十幾蚊真係好大碟😆抵食~🥤七喜話梅柑桔冰(跟餐$13
🥣貴妃雞粥($61)
🦑酥炸魷魚鬚($64)
🐦紅燒元朗脆皮乳鴿($78/隻)
紅燒元朗脆皮乳鴿
🥢豉油王炒麵($36)
🥤七喜話梅柑桔冰(跟餐$13)
話梅嘅風味唔錯,仲有柑桔嘅清新感,適合夏天飲用,爽口之餘又唔會太甜
🥤七喜龍眼冰(跟餐$13 )
龍眼冰嘅味道比較甜,口感滑順,清涼爽口