2018-05-27 556 views
店舖採取左以前舊式嗰種賣嘢食嘅方法,而唔係畫紙仔,所以大家坐到落去可以食到啲咩完全係睇運氣。而且啲點心仲要係手快有手慢冇,真係完全好似打仗咁,手腳慢少少分分鐘都冇得食啊!不過小編唔太建議大家夏天去食,因為嗰度嘅環境比較狹窄要背貼背咁樣食嘢,真係會超級熱。🍴皇牌流沙包雖然呢度最出名嘅就係流沙包,亦都有好多香港旅遊書介紹,但個人就覺得一般。的確流沙包係非常流沙,分量亦都非常多,而且中間仲有好多蛋黃粒添,亦都唔會太甜。不過個包就相對做得比較差,唔單止有啲流沙餡係個包面到爆咗出嚟,而且流沙包個包亦都相對做得比較疊口,黐住晒啲牙。🍴懷舊糯米包唔好見佢平平無奇咁就覺得唔好食,呢一個糯米包係出奇地咁有驚喜。糯米飯既鹹淡適中,而且飯粒又乾身,糯米飯都整得好香。由於糯米包食落冇乜臘味味,反而裏面有啲豆係到,所以味道入口屬於比較清淡。🍴鵪鶉蛋燒賣鵪鶉蛋燒賣上面果塊皮晶瑩剔透,可以清楚見到裏面嘅鵪鶉蛋同下面果舊豬肉燒賣。粒鵪鶉蛋有好香嘅蛋味,而且一啲都唔老。而個豬肉燒賣方面除咗大粒之外,亦都好足料,而且亦都係食唔到有梳打粉嘅味道。🍴鯪魚釀瓜脯唔好見到佢冇咩色水咁就覺得唔好食,相反尼一個其實係最有驚喜嘅一個。
皇牌流沙包

🍴皇牌流沙包
懷舊糯米包

🍴懷舊糯米包
鵪鶉蛋燒賣

🍴鵪鶉蛋燒賣
鯪魚釀瓜脯

🍴鯪魚釀瓜脯
唔好見到佢冇咩色水咁就覺得唔好食,相反尼一個其實係最有驚喜嘅一個。因為平時好少會見到用鯪魚釀既瓜脯,通常都係豬肉釀多。而尼到既鯪魚肉入口彈牙而且冇魚骨。另外個瓜脯亦都蒸得好淋同好入味。但整體味道仍然偏向比較清淡。
蟹膏燒賣皇

🍴蟹膏燒賣皇
雖然佢叫蟹膏燒賣皇但其實佢係冇蟹膏嘅,取而代之係有啲鹹蛋黃係個燒賣上面。呢度嘅燒賣好大粒,而且裏面嘅燒賣餡亦都好juicy同彈牙。燒賣嘅口感亦相對比較紮實。最重要嘅係佢呢度嘅燒賣唔會食到有好大浸梳打粉嘅味。
新興蝦餃皇

🍴新興蝦餃王
蝦餃蒸嘅時間控制得啱啱好。蝦餃皮唔會又濕又爛,不過就略為厚左少少。之於個蝦餃餡方面,蝦同豬肉嘅比例控制得啱啱好,蝦都幾大隻下,而且都幾新鮮,個蝦肉都幾爽口下。而且裏面有啲鮮筍係到,口感豐富。
香脆炸鮮奶

🍴香脆炸鮮奶
呢度嘅炸鮮奶一碟有三大舊,而且仲整得外脆內軟一定要試吓!炸漿整得好薄好脆,入口完全唔會覺得好油膩。而中間嘅鮮奶整到半流心嘅狀態,真係超好食。不過小編就略嫌炸鮮奶甜左少少,食一件已經濟住左。
黃金馬拉糕

🍴黃金馬拉糕
呢度嘅馬拉糕冇落到發粉會比較健康,所以馬拉糕入口會比較乾身同埋口感會比較結實。雖然馬拉糕冇落到發粉,但呢度嘅馬拉都依然高身同埋好大件,食完之後都飽左一半啊!不過小編就唔係好推介,因為個人都比較鍾意食鬆軟嘅馬拉糕。
(The above review is the personal opinion of an user which does not represent OpenRice's point of view.)
皇牌流沙包
懷舊糯米包
鵪鶉蛋燒賣
鯪魚釀瓜脯
蟹膏燒賣皇
新興蝦餃皇
香脆炸鮮奶
2018-05-19 381 views
點心好出色,試咗蝦餃,金菇,燒賣,馬拉糕等等。食物全部高水準,只不過配上惡劣嘅環境。你可以幻想下,如果呢啲點心響酒店度食,價錢將會至少貴三至四倍。另外,作為香港人,幫趁呢間係會得到ok嘅服務。佢可能會好溫馨咁提下你諗清楚先好出去叫點心。憑觀察所得,如果你係操普通話嘅,就真係要小心一啲,如果你唔知食乜好,注意可能會被呼喝,需要受氣。環境方面,幸運不用搭枱,但真係非常擠迫。服務可以話係無。但當你響呢間嘢捧住一籠又一籠嘅點心返去你個位,滿足感是有的。

$50 (Tea)
早起的鳥兒有蟲吃未到九點已經坐無虛席不過懷著一定要坐係度嘆杯靚茶既決心要霸個靚位好彩有叮叮熟架步 Mission completed!!!!!依度既點心不斷更新唔怕唔新鮮不過就要乖乖排隊拎點心之不過我地搵到筍位一有點心出我地就截停排都慳番鴨腳扎(3/5)腐皮香滑有鴨腳既油分滲落去不過芋頭就唔太粉差啲啲蝦餃(2/5)點心之王 不過呢比起之前個粉漿較厚令蝦既肉汁唔能夠鎖於皮內鳳爪(4/5)簡單但味道較得恰到好處雞腳肥美無花生墊底但都非常滿足豬潤燒賣(4/5)難求傳統味道中規中矩但已絕跡大部分酒樓誠意之作叉燒包(1.5/5)開口叉燒包係製作叉燒包既基本而且多餡料但略嫌叉燒醬同叉燒唔能夠互映相輝但值得一讚可以嗌一個過下口癮流沙奶黃包(5/5)新興皇牌要影俾大家睇係真•流沙以甜點為晨早作結真係好開心可以同叮叮認真坐低試真啲我地仲要再黎試唔同既食物在繁忙的都市 於西樓角落品嚐懷舊風味 尋找遺失的人情味係咪呀叮叮
早起的鳥兒有蟲吃

未到九點已經坐無虛席
不過懷著一定要坐係度嘆杯靚茶既決心
要霸個靚位

好彩有叮叮熟架步
Mission completed!!!!!

依度既點心不斷更新
唔怕唔新鮮

不過就要乖乖排隊拎點心
之不過我地搵到筍位
一有點心出我地就截停
排都慳番

鴨腳扎(3/5)
腐皮香滑有鴨腳既油分滲落去

鳳爪(4/5)
簡單但味道較得恰到好處
雞腳肥美

無花生墊底但都非常滿足

豬潤燒賣(4/5)
難求傳統
味道中規中矩
但已絕跡大部分酒樓
誠意之作

叉燒包(1.5/5)
開口叉燒包係製作叉燒包既基本
而且多餡料
但略嫌叉燒醬同叉燒唔能夠互映相輝
但值得一讚可以嗌一個過下口癮

流沙奶黃包(5/5)
新興皇牌

在繁忙的都市 於西樓角落
品嚐懷舊風味 尋找遺失的人情味
係咪呀叮叮

2018-04-15
$75 (Breakfast)
2018-03-09 1832 views
上星期陪媽媽去中環覆診,媽媽朋友介紹去呢間懷舊點心舖,門面都舊舊地,細細間,坐得又迫,連行條路都係一個身位左右,但服務既姐姐都好好態度,又有禮貌 當中有好多懷舊傳統點心都好少食到,例如糯米包,鵪鶉蛋燒賣,豬潤燒賣。。。價錢一D都唔貴,仲免收加一,平靚正首先當然用滾水清潔下糯米包好食,咸味色中,糯米飯粒好乾身🎉豬潤燒賣,重點梗係塊豬潤,好厚切,剛剛好蒸熟,豬潤仲係好爽口 其實舊燒賣都有驚喜架,肉質都好有咬口,唔會梅。咖哩牛肚,咖哩好香,牛肚又夠淋

首先當然用滾水清潔下

糯米包好食,咸味色中,糯米飯粒好乾身🎉

其實舊燒賣都有驚喜架,肉質都好有咬口,唔會梅。

咖哩牛肚,咖哩好香,牛肚又夠淋

2018-03-02
Lunch
2018-02-28 1189 views
棉花雞食到何芷恩lam lam脷!陳加昆話炸鮮奶好好食!食3舊都唔食......但文西同何芷恩覺得3分1舊就啱啱好。丁剪賓就鐘意這不是春卷,但我地都唔太推薦,因為剪開一半會有一個人冇餡食。
2018-02-26
$55 (Breakfast)
Celebration
Anniversary
  • 新興蝦餃皇
  • 棉花雞
  • 炸鮮奶  by 牙坤
2018-02-19 1234 views
<<身為香港大學學生,可能你會覺得午餐晚餐都好難搵食,食黎食去都個幾樣 今日本畢業生就以個人經驗介紹番你周圍有咩好野食/伏喇>> <<If you are one of the HKU students who thinks nothing can suit your starvation around Campus.  Please pay some leisure time to study my dining experience collection.  If you cannot read Chinese, Please simply watch the pictures, follow the overall rating , or find the local mates for translating my comments>>為於堅尼地城頗有名氣的傳統點心店價錢唔離地之餘,仲有好多款式揀鵪鶉蛋燒賣,雞札腳札,包羅萬有。仲有時會有外國旅客幫襯添。所以身為港大學生,我諗都係唔好錯過了。正~本身就對流沙奶皇包無
為於堅尼地城頗有名氣的傳統點心店
價錢唔離地之餘,仲有好多款式揀
鵪鶉蛋燒賣,雞札腳札,包羅萬有。
仲有時會有外國旅客幫襯添。
所以身為港大學生,我諗都係唔好錯過了。

正~本身就對流沙奶皇包無咩好感既,不過見係推介點心就試下喇
食落味道唔錯,有手工,如果鍾意食既朋友,應該會覺得正
正~五寶/四寶雞札,依家既大型集團式酒樓已經好少見雞札了
仲要依個係足料嫁緊係要試下喇。

PS:店鋪入面光猛,其他點心都唔錯,無影曬咁多張相了,就留待你地發掘喇
2016-11-23
2018-02-08 1041 views
就快過年,專登過海找個朋友飲茶,佢就帶咗我來呢間!地方細細,但係感覺好親切,好過去大大間的酒樓燒賣好大粒,豬肉同蝦打出嚟的肉都好彈牙囉,上面都有傳統的鹹蛋黃,這個燒賣10分不錯菜肉包,細細個,幾啖食晒,不過裏便餡料就喊咗小小山竹牛肉,又係大大粒,切開中帶點紅,不過這個熟度先係最好食,裏面加入馬蹄令口感豐富雞紮,這個有點蒸過龍,雞肉有點路老了奶皇包,打開仲係流心,蛋黃味香濃,細細個,這個都10分不錯整體來說這個小店點心都好好食!

菜肉包,細細個,幾啖食晒,不過裏便餡料就喊咗小小

雞紮,這個有點蒸過龍,雞肉有點路老了

奶皇包,打開仲係流心,蛋黃味香濃,細細個,這個都10分不錯

整體來說這個小店點心都好好食!
2018-01-05 1521 views
#向阳从厦门吃到全世界##香港美食##新興食家#📍西環堅尼地城士美非路8號地下C號舖 拉著軟哥去西環瞎走 從西環碼頭走到西環泳棚 看著等著拍照的長長的隊伍 哢嚓幾張風景照就撤退了 到了午飯時間當然是吃吃吃呀 都是沒有目的的閒逛 軟哥說想吃茶點 便正巧有這麼一家評價很高的早茶店鋪 還排著隊呢 不過剛好有可以拼桌的兩人位 〈燒賣皇〉口感很扎實 想必用料真的很足啦 用材也是很新鮮 顏色也很讓人有食欲〈皇牌流沙包〉招牌的流沙包真的很贊啊 剛出爐就像阿姨要了一籠 因為餡料太多吧 都爆漿了 掰開可以看到流沙 內陷真的很香 鹹蛋黃的香味很濃 沙沙的口感 鹹甜鹹甜的 不喜麵食的我大概能毫不猶豫的吃兩個吧〈咖喱金錢肚〉很入味 是偏軟的口感 但依舊帶著嚼勁 分量很足 軟哥吃完讚不絕口 好像還喊著要再來一籠〈香芋鴨腳紮〉以前常吃到的是雞紮 這份裡有兩塊很香 粉粉的香芋 和鹵得正好的鴨腳 雖然只有兩個 但一個下肚也還是夠夠的〈山竹牛肉球〉三顆大肉球 真是肉食動物的福音啦 牛肉和山竹的搭配 不會油膩 是滿足感〈鮮味蘿蔔糕〉是可以肉眼看見的蘿蔔絲 還有上層炸過的很香的蝦米 很古早味 與家鄉的蘿蔔糕不同 但也是喜愛
#向阳从厦门吃到全世界##香港美食#

〈咖喱金錢肚〉
〈香芋鴨腳紮〉
〈山竹牛肉球〉
〈鮮味蘿蔔糕〉
是可以肉眼看見的蘿蔔絲 還有上層炸過的很香的蝦米 很古早味 與家鄉的蘿蔔糕不同 但也是喜愛的味道

會用心做點心的店家越來越少啦 可以看到師傅在現包蝦餃 動作熟練到讓我看的入神 雖然店裡有些混亂 但是很有街市感呀 阿姨們端著剛出爐的茶點穿梭在桌與桌之間吆喝著 還會很親近的與你交談 現在這樣的早茶點應該不多了吧
到香港果然還是推薦多吃吃茶點 總不會出錯
  • 燒賣
  • 金钱肚
2017-10-09 2769 views
早上跟男朋友,及男朋友媽媽一起到樓下一間很有名的點心店飲茶,聽聞長期大排長龍,凌晨仍有不少食客。店子小小,裡面塞得水洩不通,等外賣的,等位的,左穿右插的店員,一張圓枱坐了3-4堆客人,坐得很擠擁,很有壓逼感而且衞生環境差,枱抹不乾淨,地下有積水和食物殘渣,真像打仗似的廚房不斷會有新鮮出爐點心,一捧出來大家爭相拿著點心卡向姨姨揮手示意這邊來一籠,瞬間被清盤。真是要用搶的方式才能吃到點心。男朋友媽媽為我們"搶"到很多美食,流心奶皇包果然沒令人失望腸粉則一般,最後以炸鮮奶作結束,外脆內軟身旁坐了一位來自台灣的女遊客,她自己一人來港遊玩,聽說新興這裡的點心很有名氣便來試試,她點了好幾個點心和一大碟蒸魚飯,真佩服她一個人竟然可吃完這麼多食物! 期間還不慎倒瀉了茶,連忙向我們道歉,我們明白都是因為坐得太擠逼所致。雖然這裡食物質素是挺不錯的,但環境及舒適度真是令人大打折扣!下次還是買外賣好了。

男朋友媽媽為我們"搶"到很多美食,流心奶皇包果然沒令人失望
腸粉則一般,最後以炸鮮奶作結束,外脆內軟

下次還是買外賣好了。
Breakfast
2017-10-03 1706 views
又多人,同埋坐唔耐,唔好林住可以嘆茶,食個飽,睇報紙坐到落去轉個身都困難食物又濃味,岩曬啲重口味人士豬手係整得靚但好咸馬拉糕得個樣,蒸得高就夠高但唔好味,唔鬆軟牛肉球唔好味,唔知點講
又多人,同埋坐唔耐,唔好林住可以嘆茶,食個飽,睇報紙
坐到落去轉個身都困難
食物又濃味,岩曬啲重口味人士
豬手係整得靚但好咸
馬拉糕得個樣,蒸得高就夠高但唔好味,唔鬆軟
牛肉球唔好味,唔知點講
2017-08-11 2444 views
早上十一點半嚟到,入面滿晒人,連走道都擠滿咗伙記、拎點心嘅客同要俾錢嘅客。好彩有一枱人走,我先有位入。店內本地客佔一半左右,中國客為第二大宗,最後有幾個日本人,揸住旅遊書咁入嚟,然後俾入面嘅亂況大為驚嚇,手都震埋。伙記極忙,坐底咗七八分鐘先有人執枱同開茶。枱抺得唔乾淨,同枱嘅日本客決定要自己抺。點心會不斷出爐,眼見入面有阿叔包緊蝦餃。而點心出爐時,點心阿哥會大叫,其中會隨意加插佢嘅幽默感,例如“叉燒包呀叉燒包,食咗會發達呀”,或者“燒賣蝦餃,蝦餃食燒賣,燒賣食蝦餃呀喂”之類,幾有“特色”。拎點心又係另一段挣扎。太多人,自己拎又太熱。啲阿姐完全用廣東話同日本客溝通,但係又唔知點解溝通到,就好似去法國啲人死都要同你講法文咁,真係介乎於法國同旺角嘅詩意。點咗以下三樣嘢:出名嘅流沙包果然名不虛傳,新鮮出爐,一咬就流沙俾你睇,內涵香濃而且真係有沙沙哋嘅口感。其實十年前普通街邊茶樓好多都做到呢種質素,但係今時今日可能大家都同廠拎貨,間間啲流沙包都差唔多唔識流沙。呢個包唯一嘅complaint就係甜咗少少。另外要咗個金錢肚,普普通通,口感徧軟,唔算差。仲有個蝦餃。有啲失望。皮厚而且包得唔實,易散。入

點咗以下三樣嘢:
流沙包

流沙包之流沙

金錢肚

另外要咗個金錢肚,普普通通,口感徧軟,唔算差。

蝦餃

仲有個蝦餃。有啲失望。皮厚而且包得唔實,易散。入面太咸,而且蝦唔夠爽口。

總結:整體而言都抵試,淨係食個流沙包都興奮哂,同時又可以感受下地痞嘅本土風味。
2017-08-11
$67 (Lunch)
流沙包
流沙包之流沙
2017-08-07 1793 views
过来吃早餐的,碰巧不用等位。清一色大叔阿姨年纪的服务员,店里目测也只有我是游客。爷爷奶奶们很多都互相认识,见到熟人都热情的打招呼。流沙包真的会流沙,加了咸蛋黄的内陷,让口感和味道更升一个层次,中式菜肴就是要复合式的味道才有滋味(话说早茶我也几乎每两三周都会去吃,但这家真的惊艳)排骨是大排骨剔下来的肉,而且是纯肉!偶尔有块骨头啦另外还拿了虾饺,烧卖,鹌鹑蛋烧卖?凤爪,猪肚,最后一款以不会太甜到腻的红豆椰奶冻来结束战斗。满足。我比较喜欢去吃饭的同时,感受餐厅里的氛围,这家让我真的享受,(所以无照片咯,抱歉各位)
过来吃早餐的,碰巧不用等位。

清一色大叔阿姨年纪的服务员,店里目测也只有我是游客。

爷爷奶奶们很多都互相认识,见到熟人都热情的打招呼。

排骨是大排骨剔下来的肉,而且是纯肉!偶尔有块骨头啦

2017-08-07
$85 (Breakfast)
  • 新兴虾饺皇
  • 烧卖
2017-07-26 1006 views
今天因約了朋友過香港,路過看見相隔二十多年沒吃的懷舊點心。入坐一陣,即看見幾位師傅亦是老闆,他們神彩飛揚……多年沒變啥。當時,我想打個招呼~~可場面爆棚。跟著來了幾個點心,餡料新鮮,保持客人水準,我特別叫了流沙包,這店員拿來奶黃包露出的表情還要比流沙包甜……!難怪客人爆棚。
2017-07-26 967 views
讀大學總會試過零晨時分落嚟飲早茶今日唔想坐入去食,就外賣左幾款必食既點心今次三個人嗌左流沙包、燒賣同蘿蔔糕,三樣加埋都只係$58,算幾抵食流沙包有時會遇著佢啱啱出爐,可惜今日依籠應該擺耐左,已經唔太會流😢但味道依然係好味🤤好彩遇著啱啱出爐既話當然會更加好味😆燒賣同蘿蔔糕都係必食之選燒賣配埋佢既辣椒油(要自己另外拎的喔)真係好食到不得了😆自己食一籠都無問題蘿蔔糕真係食到一絲絲既蘿蔔,同埋配料一啲都唔吝嗇,配合豉油同胡椒粉又係另一樣食唔停口既嘢今次只係為左佢既流沙包而嚟,所以無嗌太多嘢下次會再食埋佢既金錢肚、雞扎、排骨等等,都係好食之選
讀大學總會試過零晨時分落嚟飲早茶
今日唔想坐入去食,就外賣左幾款必食既點心

燒賣同蘿蔔糕都係必食之選

今次只係為左佢既流沙包而嚟,所以無嗌太多嘢
下次會再食埋佢既金錢肚、雞扎、排骨等等,都係好食之選
2017-07-25
TakeAway
Last Night Supper
  • 燒賣
左上角:糯米雞,雞扎糯米雞:至愛之一,裹面有東菇、肥豬肉、雞翼、豬肉碎等等......加埋香噴噴,熱藤藤的糯米飯,簡直絕配!雞扎:裹面有棉花(魚肚)兩片、雞翼、東菇、豬肚,出面包著的是腐皮。新興招牌點心之一,令人食指大動。左下角:糯米包,菜苗餃糯米包:外面應該用類似雲吞皮包著,裹面是糯米飯,外面茶樓買少見少,古老點心之一。菜苗餃:餡料適中,有蝦及菜苗,幾有特色!右上角:流沙包本人很愛吃流沙包,這間流沙包也相當有名,咸蛋黃汁濃稠,又香,咬一口汁液會跑到口中溶化,真的好好味!但吃時小心熱!會燙到咀巴啊!右下角:排骨飯這個飯就味道中規中矩,價錢均真。這間老字號茶樓,聽聞以前舊址地方寬敞,內食都比較舒服,但自從搬去新址後......大多數人都會外賣,內堂也可以吃,不過坐得沒那麼舒服就是了。

左上角:糯米雞,雞扎

左下角:糯米包,菜苗餃

菜苗餃:餡料適中,有蝦及菜苗,幾有特色!

右上角:流沙包
但吃時小心熱!會燙到咀巴啊!

右下角:排骨飯
這個飯就味道中規中矩,價錢均真。

大多數人都會外賣,內堂也可以吃,不過坐得沒那麼舒服就是了。
2017-07-15
15 Minutes (TakeAway)