2020-02-08 2393 views
早餐時間來到這裏,冇訂位還是剛开市人流不多,服務員們友善態度帶來舒適坐位。有它們上枱,脆皮叉燒餐包,一碟三個, 外皮甜脆,內餡叉燒碎汁多遍甜。麻辣海鲜餃,翠綠外皮算薄, 餡料像蝦餃的帶著淡淡的麻辣香味而不帶點辣。瑤柱小籠包,保持熱度吃, 內含半啖湯,豬肉饀鮮香, 另附上陳醋薑絲。越式脆蝦腸粉,大舊的六件切, 腸粉皮不過厚,包着一層酥脆皮內饀是滿滿鲜味的蝦肉,口感香脆彈牙, 甜豉油另上,不用落晒, 放入少許吊出鲜味便夠。椰皇鮑魚灌湯餃,湯味入口像威化餅的味道,椰水味不蓋過湯料。鮑魚草菇滑雞粥,有蔥碎薄脆片另上,粥底軟綿食到尾段還未變水質, 粥料適量, 雞件們大件有滑度但不帶著雞皮及雞骨。。
早餐時間來到這裏,
冇訂位還是剛开市人流不多,
服務員們友善態度帶來舒適坐位。
有它們上枱,
脆皮叉燒餐包,
一碟三個, 外皮甜脆,
內餡叉燒碎汁多遍甜。
麻辣海鲜餃,
翠綠外皮算薄, 餡料像蝦餃的帶著淡淡的麻辣香味而不帶點辣。
瑤柱小籠包,
保持熱度吃, 內含半啖湯,
豬肉饀鮮香, 另附上陳醋薑絲。
越式脆蝦腸粉,
大舊的六件切, 腸粉皮不過厚,
包着一層酥脆皮內饀是滿滿鲜味的蝦肉,
口感香脆彈牙, 甜豉油另上,
不用落晒, 放入少許吊出鲜味便夠。
椰皇鮑魚灌湯餃,
湯味入口像威化餅的味道,
椰水味不蓋過湯料。
鮑魚草菇滑雞粥,
有蔥碎薄脆片另上,
2020-02-01
$380 (Breakfast)
  • 麻辣海鮮餃
  • 越式脆蝦腸粉
首先戴番個頭盔先😂我唔知佢係唔係只係中午食點心個陣先係米芝蓮一星🤣🤣總之我夜晚食嗰陣時就食唔出佢係一間米芝蓮餐廳😂服務就算幾好:有個哥哥成日黎斟茶,又會提番你個份量岩唔岩兩個人食,冇比💣評分完全係因為個服務🙈.叫左3樣menus 推介既:鎮江肴肉係我食過最好食既,但好可能就係因為佢碟醋而引來烏蠅一隻🙃 一間米芝蓮餐廳、五星級香格里拉酒店既中菜廳有烏蠅?🤣🤣我真係唔太接受到🥶但我去大排檔又接受到喎😁鵝肝醬煎牛仔骨係落左超多鬆肉粉、鬆肉粉隻味大到就算佢係淋都冇用🤪個川麻雞一個字鞋😱而且個味比起好多平價任食雞煲更普通,其他野都係普通😛講真打住米芝蓮旗號黎講,佢係完全令人失望😩
2020-04-27 1007 views
呢排日日喺屋企,吽到人都悶曬。。。難得一次約朋友聚會,一定要對自己好啲!食好啲!!!之前去過香宮,各方面都出色,現已經變成我的飯堂😋。一直都想試試其姊妹系列。。。所以,今次決定過港島,去港島香格裏拉酒店嘅夏宮一試酒店系列嘅中菜廳,環境質素絕對不用擔心👍: 一貫典雅中式佈置。難得的是--你不會感到侷促,能夠與友人歡談暢聚👍👍食物方面(由於疫情關係,並未能提供full meau,令我有點失望😭),在主餐牌中選了數款小菜:黑松露鳳尾蝦(我是松露控😍) 一個字:好 松露香氣四溢,多士炸得鬆脆,不會太油膩釀響螺 真材實料,將響螺釀得滿滿,亦充滿鮮味鵝肝醬牛仔骨 呢個就相對失色,牛仔骨肉軟林,可惜鵝肝味不太突出。另外還有些小菜及甜品。。。。就這樣與友人歡聚一整個晚上,吃得開心滿足。至於價錢方面呢。。。今日是叫了比平時多一點的食物。。。我們三人共二千多元。。。總括來說,無論食物、環境、服務也是水準之上,但我還是偏心九龍多一些

黑松露鳳尾蝦(我是松露控😍)
一個字:好

松露香氣四溢,多士炸得鬆脆,不會太油膩

釀響螺
真材實料,將響螺釀得滿滿,亦充滿鮮味

鵝肝醬牛仔骨
呢個就相對失色
,牛仔骨肉軟林,可惜鵝肝味不太突出。

另外還有些小菜及甜品。。。。
就這樣與友人歡聚一整個晚上,吃得開心滿足。

總括來說,無論食物、環境、服務也是水準之上
,但我還是偏心九龍多一些
松露鳳尾蝦
松露鳳尾蝦
2020-03-03 1701 views
星期六係中環睇完牙醫,Lunch 都唔知去邊度食!阿女想食點心,都係搵番啲安全又有質素的中餐啦!居然夏宮都可以walk-in。AMC card 仲有85折!四個人食唔到咁多,但可以介紹啲比較掂!1)菠蘿义燒飽,皮薄餡靚2)香煎蘿蔔糕,真係煎得好靚,又香又脆3)蝦餃,一定要趁熱食。如果唔係個皮就好硬囉4)帶子燒賣....但片帶子真的可以厚小小😂其他都可以,但有進步空間!1)小籠包,湯汁欠奉。不過廣東餐廳的小籠包通常都係咁㗎啦!可以kick out from the list 2) 蟹肉蘆筍腸粉,蟹肉分量十足,但味道太清,口感只靠蘆筍!3)炸春卷&咸水角....炸得太硬4)椰皇鮑魚灌湯餃,可以聞到有椰皇香味,但餃子太大,味道一般。可以skip!可讚是,服務態度非常,非常之好!

四個人食唔到咁多,但可以介紹啲比較掂!
1)菠蘿义燒飽,皮薄餡靚

2)香煎蘿蔔糕,真係煎得好靚,又香又脆

3)蝦餃,一定要趁熱食。
如果唔係個皮就好硬囉

4)帶子燒賣
....但片帶子真的可以厚小小😂

其他都可以,但有進步空間!
1)小籠包,湯汁欠奉
3)炸春卷&咸水角....炸得太硬

可讚是,服務態度非常,非常之好!

菠蘿义燒飽
Dining Offer
Credit Card Offers
菠蘿义燒飽
2020-02-16 1264 views
平時假日去開海都飲茶,今日去到竟然貼告示話星期六日休息唯有改地方。因為想去少人的地方,老公揀了夏宮。好耐之前嚟食過商務午餐,今次真係試點心。坐低就送上酸蘿蔔同玫瑰花茶。枱與枱都有D距離,可放心用膳。講番D點心:脆皮叉燒包個皮似墨西哥包個皮,比較鬆化,餡料味道唔錯。個包比其他酒樓大少少。腸粉同蝦餃D蝦都多同新鮮。燒賣有粒帶子係面,稍嫌蝦肉多左,豬肉較少,覺得海都個好味D。牛肉同海都個一樣好味。咸水角外脆內軟,餡料味道唔錯。
平時假日去開海都飲茶,今日去到竟然貼告示話星期六日休息
坐低就送上酸蘿蔔同玫瑰花茶。枱與枱都有D距離,可放心用膳。
腸粉同蝦餃D蝦都多同新鮮。
牛肉同海都個一樣好味。
咸水角外脆內軟,餡料味道唔錯。
2020-02-15
$320 (Lunch)
2019-11-28 1940 views
夏宮位於香港里拉酒店五樓,是米芝蓮一星餐廳,可見有一定的水準。 食物 5/5「素菜雲吞沙湯」很清的湯但亦很鮮甜!「鹹魚乾蔥雞石鍋」這是侍應特吃推薦的,需時製作要25分鐘。初時還在想鹹魚和雞的味道會怎麼中和呢?原來鹹雞香的口感很惹味,肉質嫩滑,再加上一碗白飯的配搭就很開胃「黑松露雜菌素春卷」是非常值得推薦的菜式。我是因為吃了它才愛上黑松露的,以雜菌為餡,香脆的春卷咬下去有濃濃的黑松露雜菌,菌香滿溢!而且炸得比較乾身,不油膩,素食人士也可一試,是我吃過最特別的春卷 環境 5/5一到門口就會見到氣派的大門,可以想像裡面的華麗。座位與座位之間的空間感很大,環境優雅舒適,也適合聊天。 服務 5/5服務非常周到有禮,客人一有問題便會耐心解答,五星級酒店的水準 慶生小貼士如慶祝生日想買蛋糕的話,這裡的切餅費是HKD150一個蛋糕。但如果你在酒店的餅店「高美食店」(位置在夏宮隔壁)便免收切餅費,而且餅店會把蛋糕拿到餐廳的。

食物 5/5

「素菜雲吞沙湯」很清的湯但亦很鮮甜!

環境 5/5

服務 5/5

慶生小貼士
  • 鹹魚乾蔥雞石鍋
2019-10-20 1269 views
好耐以前有黎過夏宮食飯,不過都好耐就唔系好記得味道如何啦,今次約埋朋友一齊重溫一下!氛圍好有feel啊,算比較安靜啦,而且位置足夠,呢度噶點心真系好正,基本都系高水準,對得住個價啊,比較推薦呢度噶腸粉真系好好味啊!
2019-09-27 1328 views
住在港島的人一定會知道這個地方,曾經也是李超人的御用飯堂。從小就喜歡這間中餐廳的環境,永遠不會人山人海要等位,因為要預先訂位,而且座位之間的空間較大,不會給人壓逼感。喜歡這裏食物的色、香、味,看得出廚師的手藝、心機;喜歡服務生行服務態度,敬業樂業、以客為本。多年來食物質素沒變,雖然價錢偏貴,但勝在環境舒適,是傾解的好地方!今時今日,好的地方、好的食肆,可以說是可遇不可求。而整體質素能維持數十年,也十分難得!
住在港島的人一定會知道這個地方,曾經也是李超人的御用飯堂。
2019-09-12 1088 views
極度失望的一餐,預定的富貴雞上枱時已賣相欠奉,食落肉質像隔夜湯渣一樣,跟經理反映後,師傅試過後說冇問題,箅吧,奉勸别點這道菜。其它菜一般,擺盤欠奉。待應服務還算不錯。
2019-09-12
Celebration
Birthday
  • 一般
2019-08-05 1649 views
試試米芝蓮2 星!餐廳風口大,可以詢問服務員拿披肩。我們選了梁主廚的tasting menu,還額外點了酥皮蛋撻。第一道前菜有鮑魚,燒肉(乳豬),另外兩樣其實不知道是什麼,後來要問待應才知道。店員沒有逐一介紹菜式。這方面可以所作改善。菊花湯,豆腐切成條狀,好像菊花!暖胃好喝~蟹肉蒸蛋!滑溜濃味,下次來可以再點~黑松露雞皇焗飯,梁師傅的fusion 菜式。焗飯好吃非常飽肚。可惜我胃口少,一個人吃不完。奶油非常膩蛋撻還可以。我對芒果過敏,不知道這兩道甜品水準如何。
試試米芝蓮2 星!

菊花湯,豆腐切成條狀,好像菊花!暖胃好喝~

蟹肉蒸蛋!滑溜濃味,下次來可以再點~

蛋撻還可以。我對芒果過敏,不知道這兩道甜品水準如何。
2019-07-09
Dinner
2019-07-27 1101 views
有同事生日,於事齊齊去左夏宮食lunch慶生! 無需多講,講排場,講裝修,講服務,夏宮一定係五星之中既五星! 😍😍😍夏宮依舊金碧輝煌,一坐低有杯玫瑰welcome tea. 然後我地叫左三個小菜。乳豬件。外脆內軟,一食難忘!! 😋😋😋沙茶雞。隻雞好大隻,又好滑,一流!! 😋😋😋士多啤梨骨。酸酸甜甜好醒胃,而d排骨係多肉少骨架!!! 😋😋😋😋😋呢個五星級lunch就係完美,完美同完美! 😍😍😍😍😍😍😍😍
有同事生日,於事齊齊去左夏宮食lunch慶生!

乳豬件。外脆內軟,一食難忘!! 😋😋😋

沙茶雞。隻雞好大隻,又好滑,一流!! 😋😋😋

2019-07-09 3293 views
男朋友哥哥生日,之前去過九龍嘅香格里拉香宮慶祝,所以今次一於試埋港島區既呢間夏宮啦😊夏宮貴為米芝蓮一星餐廳,環境同服務都的確唔錯既👍🏻我地首先叫咗一隻片皮鴨二食$920,燒得幾靚,皮脆肉嫩👍🏻另外,佢嘅配菜仲m除咗有平時食開嘅青瓜、甜面醬、同蔥之外,仲有蘿蔔同椒絲,選擇都幾多二食我地揀咗鴨鬆,唔錯既!口感似生菜包,如果唔鍾意食生菜,其實可以用片皮鴨啲皮包住食,味道都唔錯之後就係我最愛既焗釀大響螺$170啦,大大隻之餘,餡料都非常豐富加咗少少咖哩粉一齊煮,食起嚟更加惹味其實呢個焗釀鮮蟹蓋$170都出色既,蟹肉份量超級多,不過味道就無響螺咁惹味同出眾,如果要二揀一既話,一定係揀響螺之後係梅菜東坡肉$260,五花腩炆得軟腍入味,味道合格,但唔算驚艷,呢個質素應該普通餐廳都食到😅再嚟係鵝肝醬煎牛仔骨$280,鵝肝味道唔特出,牛仔骨亦比較多筋,同樣覺得係普通餐廳質素,個人覺得唔叫都無蝕底😅最後係燒雲腿拼香芒炸脆奶$280,呢個我地係食剩既😅首先芒果比較硬,味道上同個脆奶亦唔多夾...唯一好既應該就係即叫即炸囉😂總體嚟講,我地都比較鍾意香宮多啲!整係佢嗰棵甜品樹都贏咗🤭

夏宮貴為米芝蓮一星餐廳,環境同服務都的確唔錯既👍🏻
我地首先叫咗一隻片皮鴨二食$920,燒得幾靚,皮脆肉嫩👍🏻

加咗少少咖哩粉一齊煮,食起嚟更加惹味

總體嚟講,我地都比較鍾意香宮多啲!整係佢嗰棵甜品樹都贏咗🤭
Dinner
Celebration
Birthday
帶子蝦燒賣(HK$92)🦐.大大粒嘅帶子,爽口新鮮嘅豬肉,唔會過厚嘅燒賣皮... 憑著多年喺茶樓食燒賣嘅經驗,可以好肯定咁講句:依粒燒賣唔錯😆.雖然價錢偏貴,但頂住米芝蓮名號兼且位於金鐘非常方便,依間據說裝修靈感源自北京故宮嘅中菜廳係個聚餐聚舊嘅唔錯選擇🌸.店名:夏宮Summer Palace @islandshangrila 地址:金鐘金鐘道88號太古廣場二座港島香格里拉酒店5樓✨#ss_quote_admiralty #ss_quote_asianfood.🎯SS獨家評分:#8分滿足🤠
[金鐘香格里拉米芝蓮飲茶好去處]帶子蝦燒賣(HK$92)🦐
地址:金鐘金鐘道88號太古廣場二座港島香格里拉酒店5樓
🎯SS獨家評分:#8分滿足🤠
2018-11-28 5427 views
香格里拉酒店自助餐試過多次,但從沒在夏宮飮茶,終於在上星期六約了家人在夏宮午膳,我們五人12點到達,人客不太多,侍應安排了一張頗寛敞的枱,週圍環境都令人感覺華麗舒適,看過餐牌,價錢不菲,我們點了蝦餃、鶉春蛋燒賣、糯米飽、芋角、鎮江肴肉、炒飯、肉絲炒麵和甜點,埋單平均每人$250。食物算不錯,但不太特出,偶爾光臨作為一個打卡地點還可以。
2018-11-13 3409 views
首先要好好多謝我朋友佢送左盒由香格里拉夏宮出品既月餅比我包裝好巨型,顏色及材質都夠派頭一盒有8個,而中間果個係6黃白蓮蓉其餘係迷你月餅味道有奶黃,豆沙等等新式口味好新奇 未食過多過雙黃既月餅即刻切開6黃月餅同同事分享蓮蓉非常之香,唔油膩送左一個迷你蓮蓉比一位auntie 佢都大讚好食
首先要好好多謝我朋友
佢送左盒由香格里拉夏宮出品既月餅比我

包裝好巨型,顏色及材質都夠派頭
一盒有8個,而中間果個係6黃白蓮蓉
其餘係迷你月餅
味道有奶黃,豆沙等等新式口味
好新奇 未食過多過雙黃既月餅
即刻切開6黃月餅同同事分享
蓮蓉非常之香,唔油膩
送左一個迷你蓮蓉比一位auntie
佢都大讚好食