2019-06-24 856 views
今天天氣又悶又熱,路經心美,與友人入內食下午茶。我們點了「黑白西多士」及「特餐」,但後者沙嗲牛肉早已售罄,唯有點了榨菜肉絲麵代替,再配本身餐的脆香雞扒。首先「黑白西多士」,上桌時賣相不錯,黑白分明,西多士炸到金黃色,食落有一點檸檬的味道,不油不膩,甜度恰到好處,令我十分驚喜😋以榨菜肉絲麵代替的「特餐」,本以為是普通一個早餐餐點,麫質雖然有點腍,但榨菜混入少少好似豆瓣醬,食落十分惹味☺️跟著姐姐送上脆香雞扒加煎蛋,嘩!冇諗過咁大塊雞扒,以為好像其他茶餐廳一樣得半隻手掌咁大,殊不知大過我手掌,有點擔心自己食不下。 一咬下,有少少薑汁味,不像其他食店般,用美極去除去雪藏味,或甚至沒有用任何調味就去煎,看得出廚師的用心👍🏻雞扒有一定厚度,不是薄薄的,外皮又夠脆👍🏻👍🏻👍🏻煎蛋方面,是我最喜愛的綑邊煎蛋,我十分鍾意食😋😋😋兩個下午茶,一凍飲,一熱飲,大大杯的,合共$73元!抵!
今天天氣又悶又熱,路經心美,與友人入內食下午茶。

兩個下午茶,一凍飲,一熱飲,大大杯的,合共$73元!抵!
2019-06-24
$35 (Tea)
  • 脆香雞扒
  • 黑白西多士
深水埗滿佈林林種種、不同類型的食肆,人們的選擇,往往不外乎根據口碑、門面裝修而去作為用膳的選擇。 放工後,百無聊賴地在鴨寮街逛街,無意中聽到別人正在推介「心美冰廳」,剛好肚子有點餓,便和同行友人前往試試。一行三人,共點了三碟餸菜,分別:蝦醬通菜、酸菜龍躉片及蜜糖薯仔排骨。全部食物適時奉上,有鑊氣之餘,食物香味四溢,食物相無影就經已開動進食模式~酸菜龍躉片,我們點小辣,老闆娘溫馨提示,配菜中有一青BB 辣椒,要小心食,因為十分辣,但我抱著勇於嘗試的心態,特登夾了其中一隻辣椒放入口中,一咬下,當刻十分後悔無聽從老闆娘的溫馨提示🤣主角龍躉片,有一定厚度,不是薄薄的一片,而且食得岀不是雪藏的,真係好好味👍🏻蜜糖薯仔排骨,原本餐牌上是蜜糖薯仔牛肉粒,因為其中一位友人不食牛肉,細心的老闆娘便主動提議由牛肉改排骨。 整體來說,這款菜十分出色,味道惹味之餘,此時才發現,薯仔才是主角。 薯仔外脆內冧,配合蜜糖炒成,可以伴以啤酒,一邊與友人談天說地,一邊食蜜糖薯仔,簡直最佳佐酒菜!另外,例湯任飲,雖說是例湯,但無味精,我們每人各喝了兩碗😋😋😋最後,因為全部女性,胃口有限,只能試了三款餸,而且出名的名

最後,因為全部女性,胃口有限,只能試了三款餸,而且出名的名菜「芝麻雞」及只用泰國即日運來的芋頭做成的「薑米反沙芋」需要預訂,故未能品嚐,十分可惜,所以我們決定再組多點人,品嚐多些「心美」的菜餚,尤其「芝麻雞」、「薑米反沙芋」、「蜜糖薯仔排骨/牛肉」.........
2019-05-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2019-05-03 658 views
今天舊朋友聚會,佢哋選了一間,深水埗試過美味的懷舊冰室(心美懷舊冰室),我和朋友們19:00左右到達,都已坐了7成位,坐下望一下餐牌,比正常冰室多好多食物款式,但有部份要預訂,坐下不久已送上例湯足料無味精清甜。主菜奶油麥片蝦 ⭐️⭐️⭐️⭐️炸得好香脆,蝦新鮮爽彈甜美,麥片滿多甜甜脆脆非常美味🤤花雕蒸蟹⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️火候恰到好處,加入蛋汁及其他秘製調味,花雕味濃厚,用來撈飯美味之極,蟹肉極鮮,蟹膏爆滿🤩🤩🤩豉椒聖子⭐️⭐️⭐️炒得剛剛好,配上豉椒非常野味。招牌炒飯⭐️⭐️⭐️⭐️飯炒得非常乾身粒粒分明,材料亦好足,可以選擇辣度,我們選了小辣,非常美味🤤🤤可惜今次只約到3人不能食到再多的食物,下次要約多幾位試多幾款👍🏻
主菜
奶油麥片蝦 ⭐️⭐️⭐️⭐️
炸得好香脆,蝦新鮮爽彈甜美,麥片滿多甜甜脆脆非常美味🤤
花雕蒸蟹⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
豉椒聖子⭐️⭐️⭐️
炒得剛剛好,配上豉椒非常野味。
招牌炒飯⭐️⭐️⭐️⭐️
奶油麥片蝦
花雕蒸蟹
招牌炒飯
2019-04-19 426 views
一家十五人 七點半到達 準時入座 好旺既餐廳 多人花膠海底椰燉烏雞湯勁正 足料 小菜一流 夠穫氣 正 呢間餐廳鍾意叫人哋慢慢食 逐個逐個菜咁上建議早啲去食 可以慢慢享受 最鍾意係黑醋豬扒同黃酒雞
小菜一流 夠穫氣 正

• 花膠海底椰燉烏雞
  • 黃金蝦
  • 黃酒雞
2019-03-18 569 views
朋友介紹深水埗一間開業不久嘅餐廳,打去訂位時亦順度訂埋芝麻雞及避風塘炒蟹 (因為得知海鮮類及芝麻雞需要預早訂購) 。餸菜夠鑊氣,當晚個個食到舔舔脷,下次一定會再去。
2019-03-12
Type of Meal
Dinner
避風塘炒蟹  😋😋😋
芝麻雞😋😋😋  (好少見到有咁多芝麻,皮脆肉嫩。正!😋😋😋
豉椒炒花甲
酸菜龍躉片😋😋😋