去OpenRice 見到好多好食的食評就諗住入去試下,湯同蒜茸包都尙算ok, 然後生蠔都ok, 意粉無味但都食到,直到牛扒我真係好想講我從來無食過個牛扒既質感好似擦子膠咁,用刀切個個韌度不是有根的感覺,是不像牛扒!!無牛味同肉味都唔緊要,咬落去完全𡁻唔開,我直接呑左落去,食飯很三小時還消化不了,接近300元的牛扒,不是貴,但係呢啲似合成肉既質素,我真心無言。我已經好多年無寫食評,我都唔想寫到咁,知道而家生意難做。但這樣的食材我係香港真係未食過!!最後值得提及的就係員工的態度,真的很好,謝謝你們的款待

最後值得提及的就係員工的態度,真的很好,謝謝你們的款待
2021-12-05
2021-10-15 1736 views
朝早11點幾,特意嚟石門想食all day breakfast,上到二樓的cafe ,平時行開無咩人的cafe竟然有五六個人排隊,而且座位比較少,決定放棄。一出商場向左行,見到su casa餐牌上面有all day breakfast,二話不說,入去。入到去店員安排咗餐廳安排坐角落頭,旁邊有一幅樹葉特色牆,位置寛落,加上樓底好高,坐得舒服。坐坐下,見到另一幅牆上有生蠔買一送一的優惠,有概有5款,原價五十幾到六十幾,忍唔住又加咗四隻加柸白酒。原來生蠔是係午市同晚市食物,待應要等到11點半先可以幫我哋落到單。All day breakfast 中包括Parma ham沙律、蕃茄、雞扒、炒蛋、薯餅同牛角包,份量非常充足,雞扒香脆。過咗一陣,生蠔都到,雖然買一送一但個size 、新鮮度同伴碟一啲都唔失色,加埋白酒係一個完美的brunch. 走的時候特意問店員得知All day breakfast 8點開始,下次想早啲食都得🤤

2021-09-24 1248 views
咁岩去開呢邊,過嚟搵食。第一次嚟石門,原來個商場有無數既食店,太多太多既選擇。呢度地方大,都坐得舒服。我嚟既時間12點幾,唔需要等位。約1點都見到好多上班族同媽媽帶小朋友嚟食午餐。午餐兩份,牛扒$188,豬扒$168。餐湯及餐包要另加$15,即磨咖啡加$15,另收加一南瓜甘筍餐湯,味道一般,餐包上枱仲脆口牛扒六成熟,味道普普通通,個肉質都可以,薯條熱既,燒汁偏淡(我個人食得較濃味),一件扒茄子一件扒脆玉瓜,兩大粒車厘茄。豬扒亦一樣,味道同肉質都係可以,唔算特別好,以價錢評論。件扒都ok大件。凍cappucino中規中矩,杯餐飲菠蘿味阿奇籽飲品就唔太岩我口味。另外有意粉,意大利飯等等,見到隔離枱既牛柳絲意粉同半熟吞拿魚意粉賣相都唔錯。意粉大約$88左右,如果加埋餐湯及普通凍飲,再加一都要$120。兩個人今餐食左$450,食物質數合理,但味道就一般,如果收得呢價錢,對味道方面期望會高d, 而今餐只係覺得冇乜特別。
咁岩去開呢邊,過嚟搵食。
第一次嚟石門,原來個商場有無數既食店,太多太多既選擇。

午餐兩份,牛扒$188,豬扒$168。

餐湯及餐包要另加$15,即磨咖啡加$15,另收加一

南瓜甘筍餐湯,味道一般,餐包上枱仲脆口

2021-09-23
$200 (Lunch)
2021-09-11 1259 views
平時好少一個人出去食嘢,曾經同朋友嚟過食嘢覺得唔錯,今日lunch time再一個人嚟食個all day breakfast,食物質量依然keep到,員工依然友善,值得表揚

All  Day  Breakfast
2021-09-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$140 (Lunch)
All  Day  Breakfast
2021-09-06 1206 views
平常不會特別出石門,因為好友在烏溪沙住,於是到了大約10分鐘車程的石門飯聚,周日這家餐廳人不算多,始終價錢價格稍為偏高,不過食物質素對得起價錢!試了芝士帶子risotto 、海鮮all day breakfast、牛肩扒,並加了南非生蠔4隻,所有菜式的水準高於預期。生蠔:跟餐加48元有4隻南非生蠔,新鮮並嚐到海水味,也算肥美,48元很值得哦!芝士帶子Risotto: 帶子很彈口,芝士味濃而不膩。海鮮all day breakfast :份量超大而包含龍蝦、炸蠔、炸魚、煙三文魚等海鮮,1個人應該很難吃得完,龍蝦有很多膏,不是一般用很多芝士焗那種,龍蝦保留鮮味很不錯!炸魚柳肉質很滑,其他三文魚、蛋都不錯,有趣的是茄汁豆不是一般開罐熟食的豆,因為吃下去不會像一般那麼軟身,稍硬了一點,但誠意可嘉!牛肩扒:厚厚的一塊肉,很多汁嫰口,份量肉質都非常不錯!沒有加黑椒胡椒,純粹濃濃肉味,讓人非常回味!除了正餐,很欣賞餐廳在細節上的用心,除了茄汁豆不是開罐以外,茄汁餐湯也喝到蕃茄蓉,跟餐的餐飲是奇亞籽菠蘿特飲,也明顯吃到菠蘿飲,這些每家餐廳可能都視為例牌而未必被留意的東西,這裡卻也默默用心做好,加上餐廳
芝士帶子Risotto: 帶子很彈口,芝士味濃而不膩。
除了正餐,很欣賞餐廳在細節上的用心,除了茄汁豆不是開罐以外,茄汁餐湯也喝到蕃茄蓉,跟餐的餐飲是奇亞籽菠蘿特飲,也明顯吃到菠蘿飲,這些每家餐廳可能都視為例牌而未必被留意的東西,這裡卻也默默用心做好,加上餐廳空間頗大,坐得很舒服,一班朋友吃完不必急著離開,非常推薦這家有誠意的餐廳!石門果然是藏龍臥虎的美食福地!
南非生蠔
牛肩扒薯菜
蕃茄忌廉湯
奇亞籽菠蘿飲品
2021-08-15 907 views
叫了兩個主餐,每個餐可以加$48食兩隻生蠔,唔錯。豬排淋,肉汁幾好。但叫了其中一個是西班牙飯,啲飯是半生熟的,硬到暈,同店員反映,毫毛反應,食了三分一放棄。生蠔是新鮮的,餐牌上有10款生蠔左右,卻不是樣樣有。餐飲那菠蘿特飲幾可口,唔太甜。價錢一般,兩個餐,6隻蠔,兩個人食,六百多元,中規中矩。10分滿分,整體給6分,座位闊的,坐得幾舒服。但未必再去,因為太多西餐都具以上水準,附近停車場不多,泊在門口會被抄牌,駕車者要考慮下。
2021-08-14 663 views
Will keep this short. Was doing a bit of exploring around the area’s few MTR station and chanced up this place. Decor simple. Neat and clean. Ordered a dozen of oysters, a steak, 2 pastas and dessert. Observation: Fresh Oysters, OK Food and Excellent Service. Worth a try if in the area.
Will keep this short.

Decor simple. Neat and clean.

Worth a try if in the area.
好難得搵到間餐廳🍴係我個女會深深掛念,連續一個星期不斷轟炸我;🤯🤯🤯🤯「你唔係講話我乖乖地食完飯,之後就有得玩扭蛋機嘅咩?點解你最後走咗冇俾我哋扭蛋嘅」 😱😆🧠OMG我心諗咪就係因為你食得慢囉⋯⋯👻搞到最後我地無時間就嚟趕唔切哥哥踢波,👽👽👽趕頭趕命咁樣走咗出去完全唔記得有得扭蛋機呢件事情🤣🤣🤣今日問佢哋lunch食乜嘢,2隻小鬼異口同聲講:「要去上次由顏色有扭蛋機嘅餐廳食飯!🤪」服務態度值得稱讚👍👍每次去到就會會送上小朋友餐具+填色畫紙🎨同埋蠟筆🖍️小朋友等等嘢食期間都唔會無聊👍果然好辦法,呢招完全捉到我小朋友嘅弱點👏😮‍💨小朋友對於喜愛的食物係5會悶嫁😹今次今次又係叫返同上次一樣嘅餐🙄🙄🙄🙋‍♀️🙋‍♂️「一個A餐,一個B餐呀唔該」通常會叫兩個唔同嘅餐,之後呢兩個小朋友就share食啦!🤗🤗服務員仲問埋個兒童餐嘅車仔要咩顏色👍避免佢哋因為爭餐具都可以嘈一餐🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰服務員得知我哋冇上次冇扭蛋,今次佢特登攞多兩份禮物俾我啲小朋友😍😍兄妹倆好滿足🥰兒童餐$68 好低食 👍👍👍👍👍A餐spaghetti 份量都好夠,妹妹食到個咀都係番茄醬😋😋🤤B餐🍟Fish and chips炸魚外脆

服務態度值得稱讚👍👍
每次去到就會會送上小朋友餐具+填色畫紙🎨同埋蠟筆🖍️

😮‍💨小朋友對於喜愛的食物係5會悶嫁😹
今次今次又係叫返同上次一樣嘅餐🙄🙄🙄
🙋‍♀️🙋‍♂️「一個A餐,一個B餐呀唔該」

服務員仲問埋個兒童餐嘅車仔要咩顏色👍
避免佢哋因為爭餐具都可以嘈一餐
🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰

服務員得知我哋冇上次冇扭蛋,
今次佢特登攞多兩份禮物俾我啲小朋友😍😍
兄妹倆好滿足🥰

兒童餐$68 好低食 👍👍👍👍👍
B餐🍟Fish and chips炸魚外脆魚肉又唔乾,小朋友食到完全停5到口😋😋

我同老公前面食咗個brunch🥞🍜
所以今次淨係嗌左兩杯嘢飲☕️🥤🧊🧊
☕️Flat white & 🧊Ice caramel latte
嘢飲都好好飲特別係杯Ice caramel latte😋

餐廳環境都好舒服👍光線好好我地影多幾張親子相片😚🤪🥸🤩🥳

2021-07-31
Type of Meal
Lunch
  • 兒童餐
2021-07-31 762 views
平時好少嚟石門呢區,咁岩喺附近staycation 一於試吓發掘呢區嘅美食 一search 見到呢間Su Casa 餐廳係最多like 即管試吓 😼一嚟到負責接待同帶位嘅侍應非常親切,男女都很溫柔,加上餐廳綠色配白色的佈置 令人感覺很溫暖舒服😍當我哋睇餐牌嘅時候,面頭的是set lunch 不過我哋想食晚餐,就問吓店員 原來佢哋忘了反轉返餐牌 不過都係好小事 反而因為咁會不自覺對比lunch和晚餐吃嘅東西 原來是一樣的,只是晚餐較貴 個人覺得如果兩餐唔同嘅食物感覺會較划算點了餐後,我們先喝南瓜忌廉湯和吃沙律、蒜蓉包等 禮物沙律夠晒健康,蒜蓉包很香脆,南瓜湯亦十分濃郁,感覺很健康 最值得一讚的是菠蘿有機奇亞籽綠茶 有凍有熱可以選擇 我哋叫咗一凍一熱 最初會有啲擔心熱飲會唔會好酸但係飲落菠蘿嘅味道好清新,無論凍飲熱飲都唔會好酸,加埋奇亞籽有助腸道消化,只是前菜已經非常有益健康🥰主菜我們先叫了蟹籽煙三文魚忌廉扁意粉 意粉很creamy 煙三文魚切成薄薄的一片片好易入口,又唔會因為煙燻過而有焦味 都幾好味另外亦都叫咗帶子龍蝦汁意大利飯 帶子size都OK 龍蝦汁意大利飯味道OK,又唔會好大驚喜

主菜我們先叫了蟹籽煙三文魚忌廉扁意粉 意粉很creamy

另外亦都叫咗帶子龍蝦汁意大利飯 帶子size都OK 龍蝦汁意大利飯味道OK,又唔會好大驚喜 如果係海鮮意大利飯覺得會更加好,可以食下唔同海鮮

整體來講我哋覺得呢間餐廳都可以再幫襯,最深刻都係佢哋好有禮貌親切嘅服務態度😬😙👍🏻👍🏻👍🏻
今晚路過石門搵好野食,行過餐廳門口見生蠔買一送一,就入店嘗試一下。我們二人叫了兩個set dinner,有餐湯,送一杯菠蘿亞麻籽綠茶,order左炭燒豬扒和煙三文魚蟹籽意粉,原來加$48已可以有廚師發板精選生蠔兩隻,非常抵食。廚師選了南非生蠔,生蠔好新鮮,海水味剛好,非常滿意。意粉好多料味道不錯,炭燒豬扒可以再煮冧啲。整體食物幾好,特別係生蠔有驚喜。值得一讚係侍應服務好好,態度誠懇笑容可掬,會細心解答問題,又會主動為我們更換餐碟。一定會再次幫襯。
2021-07-10
  • 生蠔
2021-06-20 5967 views
🍴Su Casa沙田石門近年開了很多特色的餐廳,在這裏找了一間西餐廳和朋友慶祝生日。📍是日餐湯-南瓜湯 $48筆者選了是日餐湯南瓜湯,南瓜湯10分香甜,帶了一點南瓜蓉,感覺清新美味,跟餐的蒜蓉多士烤得金黃,香脆味美。📍招牌蠔湯 $68朋友點了蠔湯,筆者試了一口,感覺是以蠔打成蠔汁混和忌廉製成的,蠔味出眾🦪感覺鮮甜,愛吃蠔的朋友建議一試。📍Knysna Bay南非蠔$62 (買一送一)📍Poesie法國蠔$65 (買一送一)餐廳有買一送一優惠,朋友便點了一些來吃,筆者不嗜生冷食物,但看到生蠔的黑邊光亮清澈,感覺到生蠔非常新鮮。朋友吃後亦大贊生蠔海水味重,肉質鮮味無窮。📍德國腸拼盤配酸椰菜 $98香腸味道不錯,可惜份量偏少,尤其是酸椰菜,只有兩口左右的份量,感覺有點不夠喉。📍攤銷美國特級牛肩扒配燒汁 $258 牛肩扒七成熟,烹調得恰到好處,肉質厚身嫩滑,味道香濃。配菜配以薯條西蘭花椰菜和蕃茄,分量十足。📍日本帶子菠菜忌廉天使麵 $168一客有4粒煎得金黃的帶子,以蕃紅花作裝飾,綠色的天使麵份量不少,菠菜忌廉味香濃,可惜天使麵麵條略淋,若麵條烹調時間稍稍短一點會更彈牙。📍意大利檸檬甜心雪糕
🍴Su Casa

📍是日餐湯-南瓜湯 $48

📍招牌蠔湯 $68

📍Knysna Bay南非蠔$62 (買一送一)
📍Poesie法國蠔$65 (買一送一)

📍德國腸拼盤配酸椰菜 $98

📍攤銷美國特級牛肩扒配燒汁 $258

📍日本帶子菠菜忌廉天使麵 $168

📍意大利檸檬甜心雪糕球 $68
檸檬味的雪糕,感覺偏向像雪葩質感,酸度重,吃下非常醒神清新。

餐廳格局明亮,舒適好坐,適合家人或朋友聚餐。

👅 味道:4/5
💰CP值:4/5
🕴🏻服務:5/5
🔰餐廳環境:4.5/5
👀回頭率:4/5
🍽 餐廳:Su Casa
🌐地址: 沙田石門安群街一號京瑞廣場二期地下G03地舖

2021-06-18
今日星期六心血來潮同家人出去食好啲啲上網搵到呢間餐廳就膽粗粗去試下一去到餐廳職員見到我個仔(1歲)就安排張梳化圓臺同BB 凳比我仲要拎埋顏色筆/畫紙仲有小朋友膠餐具雖然我個仔未識畫畫上色但真係服務上拎晒分冇諗過係餐廳都有呢啲服務坐低揀食物揀左:黃金軟殼蟹原隻龍蝦意粉青口意大利飯黃金軟殼蟹賣相靚但味道十分一般唔係好知點解佢叫「黃金」食唔出有咸蛋成份原隻龍蝦意粉賣相又係好靚可惜蝦係炸既仲炸到過晒龍同埋個意粉汁好一般意粉唔入味青口意大利飯味道係最正常既一道菜餐湯(紅蘿蔔湯)濃稠度處理得宜味道同口感十分好反而喜出望外甜品cheese cake註明係自家製食落甜度岩岩好嫌唔夠食菠蘿籽凍飲成晚最滿意係呢杯野總結:餐廳環境空間感好好職員同服務滿分食物質素方面唔知係我唔好彩定挑剔主菜方面真係快餐店質素建議係意粉烹調方面著墨一下仲有一樣野餐廳冇廁所真係唔太方便自己揸車來既話附近停車場好難搵位側邊違泊情況非常嚴重
今日星期六
心血來潮同家人出去食好啲啲
上網搵到呢間餐廳
就膽粗粗去試下

一去到餐廳
職員見到我個仔(1歲)
就安排張梳化圓臺同BB 凳比我

原隻龍蝦意粉
青口意大利飯

黃金軟殼蟹賣相靚
但味道十分一般
唔係好知點解佢叫「黃金」
食唔出有咸蛋成份

原隻龍蝦意粉賣相又係好靚
可惜蝦係炸既
仲炸到過晒龍
同埋個意粉汁好一般
意粉唔入味

青口意大利飯
味道係最正常既一道菜

餐湯(紅蘿蔔湯)
濃稠度處理得宜

附近停車場好難搵位
側邊違泊情況非常嚴重
2021-06-12
2021-06-05 1382 views
Sucasa係其中一間我每星期都會去嘅餐廳由於我個女喺附近學緊跳舞 星期日早上 帶左個女返學 我就會嚟呢度食早餐係石門嚟講 我覺得呢間餐廳環境算唔錯因為喺石門食早餐 其實我覺得選擇唔係好多我特別鍾意食佢個減肥餐: 燕麥杯❤️❤️好多生果好飽肚😆當然亦都有好多其他選擇
Sucasa係其中一間我每星期都會去嘅餐廳
由於我個女喺附近學緊跳舞
星期日早上 帶左個女返學 我就會嚟呢度食早餐
係石門嚟講 我覺得呢間餐廳環境算唔錯
因為喺石門食早餐 其實我覺得選擇唔係好多
我特別鍾意食佢個減肥餐: 燕麥杯❤️❤️好多生果好飽肚😆
當然亦都有好多其他選擇

$150 (Breakfast)
2021-05-13 1710 views
#石門 #sucasa 西班牙文你屋企嘅意思🤭 咁入面又真係幾舒服嘅,樓底高,凳又幾好坐👍我叫咗個#dailyspaghetti 原來係#carbonara 夠哂creamy, 磨菇都好多,正👍#軟殼蟹意粉,no comment因為唔係我食嘅🤭餐飲就正囉,#菠蘿亞麻籽特飲 凍熱都唔使加錢,又好飲,非常好🤤係價錢有啲偏貴,不過佢地服務態度好好,見你食完,就會幫收碟,仲話可以慢慢坐,好有禮貌😌味道: 8/10味精: 7/10價錢: 7/10環境: 8/10服務: 9/10#vinainshekmun #vinafood #hkcafe #cafe #cafeinhk #fusion #specialdrink #pineapplegreenteawithflaxseed #flaxseed #foodporn #foodie #hkfoodie #f4follow #f4f #likesforlike #l4l #l4likes

#軟殼蟹意粉,no comment因為唔係我食嘅🤭

味道: 8/10

daily spaghetti
軟殼蟹意粉
菠蘿亞麻籽綠茶
2021-04-20 2342 views
嚟到石門搵好嘢食😍 見到一間好多好評嘅西餐廳,今日就嚟試吓啦!晚餐menu 包餐湯(甘筍忌廉湯)同蒜蓉包望到酒吧位有開生蠔,見到好多枱都一大盤咁叫,我地跟餐就可以加$48 有兩隻精選生蠔,今次食嘅係南非蠔🦪 好鮮甜! 新鮮! 值得推介👍🏻香煎雞扒墨汁意大利飯 $158雞扒煎得熱辣辣,都算大塊,但就完全無配菜😅😅 好齋 😂 墨汁意大利飯都算正宗好食炭燒美國特級牛肩扒 $228要7 成熟,切開都唔錯,唔會整到全熟、好老,又或者太生,控制得幾好!食落就好嫩,容易切開,入口唔錯,炭燒味都食到👍🏻 配菜又蘆筍、西蘭花、同蕃茄👍🏻 另外薯條係屬粗條形,口感唔錯;份量足夠! 飲品係佢地嘅推介:菠蘿有機奇亞籽綠茶,我覺得幾好飲,又唔會太甜。甜品係 New York cheese cake 芝士蛋糕🍰 ,唔算太 heavy, 都好食嘅

晚餐menu

包餐湯(甘筍忌廉湯)同蒜蓉包