2020-10-18 847 views
尖沙咀区内的 Starbucks, 若论舒适和店内环境,这家是我其中一家至爱。地址是北京道,但入口位于汉口道。入口处是一个较为窄,只能容身一个进入。再往下走到地库层,就会见到一道小门,通过后就正式进入餐厅里面。地方确是宽敞,旁边还设有几张沙发,整体气氛让人放松。早上做特价,买咖啡另加12元可以买到一份三文治,刚好是一个轻食早餐。咖啡点了 Americano, 便宜的选择,没有太多花巧,味道是可以的,能保持水准。加12元的三文治用软包,骤眼看与图片有点差异。面包是很软熟,里面是火腿和芝士,味道不是很突出。咖啡和三文治是很多人的早餐,这个 set 也迎合了一些人的需求。

地方确是宽敞,旁边还设有几张沙发,整体气氛让人放松。

Americano

Ham  &  bacon  brioche  sandwiches

2020-10-18
$44 (Breakfast)
Americano
2020-06-24 242 views
今日有一間連鎖咖啡店做推廣,有三款飲品只售賣二十大元,橫掂經過,試吓新產品都好喎!烏龍啫喱鮮奶抹茶好彩味道不會太甜,奶味亦不會太膩喉。有清新感覺。不過抹茶味就略為過淡。粒粒烏龍啫喱增加了口感,不錯。朱古力蛋糕有飲品自不然要有蛋糕相伴。蛋糕質感不是鬆化那種,有點實。朱古力味道濃厚,甜度適中,品質尚算可以啊!
烏龍啫喱鮮奶抹茶
朱古力蛋糕
2020-06-23
$55 (Tea)
2020-01-04 284 views
還未到時間吃晚飯只好找個地方發呆自然就想起隨處都是的星巴克滿喜歡北京道這家在地庫的分店隱蔽人少 感覺隱私度較高抹茶芝麻雪芳蛋糕($35)在芝士蛋糕售罄之下點的一般般糕面有黑芝麻 但芝麻忌廉完全沒有芝麻味什至可以說是沒味道🤢幸好在中層的抹茶抹醬很濃救回不少分數糕體較乾 不夠濕潤
還未到時間吃晚飯
只好找個地方發呆
自然就想起隨處都是的星巴克
滿喜歡北京道這家在地庫的分店
隱蔽人少 感覺隱私度較高

抹茶芝麻雪芳蛋糕($35)
在芝士蛋糕售罄之下點的
救回不少分數
糕體較乾 不夠濕潤
抹茶芝麻雪芳蛋糕
2019-07-27 317 views
這家飲品店到處也有 尖沙咀最少10家店吧好像有一家會在你附近😂 一條街2間也有要找一家可以坐的飲品不容易🤔🤔去到的時間算是多人 但買東西的就沒有看來大家也很喜歡坐在這裡休息吧·雪梨甘菊茶 HKD$40·凍菓漾草莓紅茶 HKD$39·蜜桃啫喱綠茶 HKD$47飲品也是飲開的味道 沒有太大分別了吧🤔點了去冰的飲品果然不太冷 挻不錯🤭有些飲品不能做熱 幸好店員做到剛好的溫度但是環境比較嘈吵😂聲浪太大想傾計也不行
這家飲品店到處也有 尖沙咀最少10家店吧

有些飲品不能做熱 幸好店員做到剛好的溫度

但是環境比較嘈吵😂聲浪太大想傾計也不行

2019-07-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$45 (Tea)
2019-05-17 296 views
去Starbucks 除左飲咖啡,佢既blueberry cheesecake 同sausage roll 一直以來都係我既心頭好。十幾年來,我間吾使都會買來襯下杯咖啡。去Starbucks 就算唔買咖啡,有時口痕都會買番件blueberry cheesecake 或者sausage roll食下。今日Tea time就一次過買曬兩樣來食。多年來,無論blueberry cheesecake 或者sausage roll 既質素都保持到好好既水準,不枉我多年來一直有再幫襯。

TakeAway
  • Sausage roll
  • Blueberry Cheesecake
2017-12-01 1137 views
星巴克近日開始左活動,於是今日午餐就要去幫襯一下先得,去到星巴克,其實食物選擇唔多,最後就揀左個照燒雞扒蕎麥麵,再加多杯朱古力咖啡。首先打開我的午餐個盒蓋,見到好豐富,除左蕎麥麵,還有雞扒外,仲有好多沙律菜,另外仲有一隻糖心蛋,第一時間先食下菜,沙律菜再埋芝麻醬,味道好夾,菜仍然好新鮮,爽脆,至於麵好煙韌,唔會一夾就斷,雞扒估唔味道不錯,雞扒上的照燒汁令到凍左的雞扒仍然好好食,差d 忘記左隻溏心蛋,一樣係不錯,蛋沒有過熟,中間仍然係溏心,食完盒午餐,已經差不多飽,最後就慢慢嘆埋杯咖啡,間中食下西式午餐都幾好喎😁

2017-11-03 283 views
楓蜜碧根果仁鮮奶咖啡 ($41)Maple Pecan LatteGuyssssss Autumn🍂 is finally here💕終於都捱過咗個夏天啦🌞🌡秋天特飲☕要飲番一杯有少少滋潤嘅 💛楓蜜碧根果仁醬🍁配香脆,果仁增加左成杯Latte嘅味道😍牛奶味較重🐄其實味道就係平日Latte個味,不話有興趣一試嘅要好好把握喔🍃因爲係期間限定Latte嚟嫁
楓蜜碧根果仁鮮奶咖啡 ($41)
Maple Pecan Latte

楓蜜碧根果仁鮮奶咖啡
2017-10-30
$41 (Tea)
楓蜜碧根果仁鮮奶咖啡
2017-10-30 168 views
草根幾中意去Starbucks,只係無奈成日去搵唔到位呢日行街行到累,搵左幾間都冇位,終於係北京道太子集團中心地庫搵到位太好了!!去到正諗緊叫咩好,正正俾草根姐姐望到出左新野!!科學怪人星樂冰($45)Franken Frappuccino原來Starbucks 都出左萬聖節限定版👻貪新鮮嘅草根姐姐👩🏻睇到緊係第一時間試下。抹茶星樂冰中加上碎朱古力同薄荷 🌿面頭再淋上朱古力醬🍫其實就同平日嘅抹茶星樂冰差唔多薄荷味唔重,幾乎可以話弱到係冇乜反而岩晒平日唔中意薄荷味嘅草根姐姐😌抹茶味一向以往係唔濃嘅😂所以都冇期望過佢會回甘乜乜乜🤷🏻‍♀️味道都幾好嫁👅,不過甜度高,叫少甜就更好✌🏻雖然知道每個人嘅口味可以差好遠我就覺得唔係伏,唔知大家又覺得點呢?
草根幾中意去Starbucks,只係無奈成日去搵唔到位

太好了!!
去到正諗緊叫咩好,正正俾草根姐姐望到出左新野!!

科學怪人星樂冰($45)
Franken Frappuccino

原來Starbucks 都出左萬聖節限定版👻
貪新鮮嘅草根姐姐👩🏻睇到緊係第一時間試下。
抹茶星樂冰中加上碎朱古力薄荷 🌿
面頭再淋上朱古力醬🍫
其實就同平日嘅抹茶星樂冰差唔多
薄荷味唔重,幾乎可以話弱到係冇乜
反而岩晒平日唔中意薄荷味嘅草根姐姐😌
抹茶味一向以往係唔濃嘅😂
所以都冇期望過佢會回甘乜乜乜🤷🏻‍♀️
味道都幾好嫁👅,不過甜度高,叫少甜就更好✌🏻
雖然知道每個人嘅口味可以差好遠
我就覺得唔係伏,唔知大家又覺得點呢?
科學怪人星樂冰
2017-10-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$45 (Tea)
科學怪人星樂冰
2K
2017-02-24 327 views
小弟早已過不惑之年, 行商20年, 什麼光怪陸離 的事情都遇過 .... 被起飛腳、起尾註、出賣、篤背脊、陷害、老屈, 世態炎涼 我都tm的體會過, 每次都有不同的體驗, 每次都會憤怒痛苦, 因為我係凡人而不是神仙; 但已說過我早已過不惑之年, 絕大部分事情我都可以面對, 除了靠我太太和女兒們之外, 可舒壓的就是一杯凍飲品 ~今天又遇到一些麻煩事, 就是某些年過花甲的老行家 認為我的長女 未夠本事和他們一起競價, 集體排斥她, 亦都認為佢係女人而輕視她, 這就是香料老行業的所謂大男人主義 .... 真是一班既可惡又可悲的老而不 ~ 睇小我個女, 我就同你們死過, 我也約了商會的某幾個老行尊出來, 到 Starbucks 喝杯凍飲解決事件 ~ 冰薄荷香檸綠茶 $32 (venti) : 問過是由原片茶葉浸出茶來, 凍飲加冰, 味道是加入檸檬糖漿, 我要少甜, 所以糖漿落少了, 檸味自然輕一點, 更令薄荷的清爽口感更為出眾,能夠讓人清醒頭腦, 疑惑盡消, 明鏡止水, 作出最準確的決定 ~本篇完 ~

本篇完 ~
2016-10-14 313 views
休閒下午茶, 環境舒服, 喱個地方同朋友傾計都好好~ 二人叫左杯洛神花茶、意式特濃牛奶咖啡、伯爵茶蛋糕 洛神花茶口感好得意, 入面好似有d珠珠甘咖啡泡泡好滑好棉,味道都吾錯係有小小苦😂不過配埋伯爵茶蛋糕中和返
休閒下午茶, 環境舒服, 喱個地方同朋友傾計都好好~
二人叫左杯洛神花茶、意式特濃牛奶咖啡、伯爵茶蛋糕

洛神花茶口感好得意, 入面好似有d珠珠甘

2016-10-11
$60 (Tea)
2016-10-04 210 views
獲星巴克公關大員邀請,一口氣試了七、八種星巴克自家品牌teavana茶飲,個人最愛雲抹綠茶、洛神花茶,接著試埋3個摽準裝凍茶手調飲品,其中以冰搖石榴凝珠洛神花茶最清香、餘韻十足,配埋伯爵茶蛋糕和綠茶蛋糕,呢種下午茶真係啱啱好!席上還公布了會員獎賞加碼計劃,名為starbucks rewards,10月17日正式變身,優惠陸續有來,星粉的一大喜訊!
Dining Offer
Tasting Event