Restaurant: Sportful Garden Restaurant
Info:

2022-11-06 2161 views
放假諗住同屋企人飲茶,上到嚟 reception 係無職員,只有食客坐等,以為等緊位,望一望又好多空枱,之後主動周圍搵到部長,佢單都無寫就講咗個枱號叫我哋自己上樓…我哋上到去,全自助搵自己枱號,搵到張枱但見已經有人,真係彷徨又無奈,之後先有職員叫我哋去另一張枱畫完點心紙,好彩快上菜,工場式經營,我對食物質素其實都冇乜期望但呢個瑞士汁炒牛河真係令我好難忘,感受唔到瑞士汁都可以,啲牛肉佢哋完全不計成本咁樣落鬆肉粉,嗰轉鬆肉粉直頭「喇脷」除咗上菜,基本上其他服務全自助,最後仲要自己去 counter埋單,仲有10%服務費

從來我都唔打食評,但今次真係嬲到震,唔希望再有其他人中伏! 絕對唔好去呢個集團食飯😡屋企人想食大閘蟹,見到陶源有大閘蟹同片皮鴨任食,就買左優惠券打算孝敬老人家。(話就話優惠券,但計埋茶芥加一,出面好多餐廳都做到呢個價!!)見條款寫明有6-8pm同7:30-9:30pm兩輪,就返屋企人放工時間,個幾星期前打去book 7:30pm。點知,7:30去到,全院滿座。有無訂位嘅都係企係度,態度好差嘅姐姐話無位比我地,要等到8點。結果有5-6枱客企哂係個reception,比左錢,走又走唔到。7:45pm突然「皇恩浩蕩」話開一樓比我地呢班人,但要攞片皮鴨之類嘅食物就自己行上行落啦你地!!咁好啦,我地係一樓坐定左,男丁們就上一層樓攞片皮鴨。排左十分鐘,留意返當時係未到八點架!! 有個女侍應就同我地講叫我地返一樓,一陣會派人落一樓片比我地。然後佢呢頭行開,果頭就有一個瘦瘦的男侍應行出黎話「唔好意思,我地無哂鴨」🤯🤯🤯 仲要話你地已經比左錢,係無就無架喇。果時已經一肚氣,等左半個鐘,佢地只係攞左兩碟青瓜同豆腐比我地。同佢地投訴左幾次,佢地係極度混亂咁求其上啲野比我地食,啲蟹又勁細隻,其他食物都好難食!
果時已經一肚氣,等左半個鐘,佢地只係攞左兩碟青瓜同豆腐比我地。同佢地投訴左幾次,佢地係極度混亂咁求其上啲野比我地食,啲蟹又勁細隻,其他食物都好難食!媽咪話今個月生日,叫左個壽包,半個包都係硬到好似紙皮咁😤😤😤
有人可能話鬼叫你買優惠券,我想話隔離枱唔係買coupon都係受到一樣嘅待遇,叫左黃酒,蟹都食完酒都未到!
2022-10-20
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)
2022-10-16 1662 views
我係好鐘意食大閘蟹既人,每年都會去同朋友食放題同自己買黎食呢間真係第一次有甘既情況,我未食過放題只有母蟹無公蟹選擇,我一個淨係食公蟹既客人真係食左兩隻就停左,優惠券上都冇寫明白,如果你得母蟹點解唔寫清楚,問佢地淨係識講係得母嫁咋你食就食唔食就唔食甘(因為已經上網俾左錢佢無需要理你感受)我食過甘蟹間放題佢地真係好野👏🏼👏🏼👍🏼服務態度差到飛起,d野落左單都唔會有人上,甘大間酒樓好似無員工甘,係得d姐姐態度好d,d經理好似自己係老闆甘俾人面色你睇,叫佢當睇唔到好似瞎左甘,成餐飯真係好嬲好燥,埋單個時仲要計反個差價,+1既茶錢,計左成十五分鐘足足等佢係度計數,仲要係計錯數,林尾仲要俾個經理用鄙視嘅眼神去掃描啤你。呢間野真係絕👏🏼👏🏼👍🏼👍🏼唔會再黎呢間野,野食唔好,服務差,叫左野完全唔上係張台等半個鐘都唔會有人理,大家小心d真係
我係好鐘意食大閘蟹既人,每年都會去同朋友食放題同自己買黎食

2022-10-14
$660 (Dinner)
2022-10-14 1304 views
和朋友約好了吃大閘蟹放題,比較了幾家,朋友想吃片皮鴨,看到這家的菜里有,別家沒有,所以選了這家。八點來吃,什麼都沒有了,蛋白杏仁茶,糯米飯都沒有了,就連片皮鴨也沒有,管理非常亂,問怎麼點服務員也不知道。大閘蟹也很小,基本是3兩的那種,味道一般。而且服務員很忙,我們坐裡面那屋,十幾張台只有一個服務員,有時候一個服務員都沒有,而且不懂怎麼點單,根本沒時間理你。八點吃飯在香港應該算早的吧,但卻這也沒有那也沒有,就很失望,只有一碗海参粥味道还可以,应该是唯一的亮点。兩人吃了1300,這個價錢這個服務和出品來說性價比很低,建議試試別家
2022-10-14 1261 views
平時唔會去呢間,老細見到大閘蟹放題想食,大家一齊去6:30去到,攞左片皮鴨,鴨凍,不過脂肪很厚,咬落算幾香鮑魚海參不過不失,味偏淡不算好甜第一round蟹算正常,不過多數公嘅,膏唔多,都唔算好香。蟹係mini size,不過都預咗第二round等左應該有成個鐘,糯米飯又冇黎,有一段幾長嘅時間枱上只得碟菜菜算幾好食,正常味,冇渣幾好(但係唔好望上面pat個樣好似嘔吐物咁嘅野⋯⋯)催左好多次,等到第二round蟹,一盤嚟到未熟,有啲未變晒橙色,我冇影相,因為已經懶得攞起,同事打開一兩隻,裡面水水地,唯有叫個staff再攞去返蒸….再上嘅有幾隻啲膏好苦,糯米飯繼續唔出現結果連糯米飯都要等成個鐘到第三round直頭有一隻蟹係臭左🤮雖然限時兩個鐘,不過夠鐘冇人趕我哋走。緊係啦,等成個鐘先黎第二round,如果仲要趕我哋走,仲好意思話任食咩?呀,仲有個勁薑蕃薯糖水係唔錯嘅,夠晒薑連鎖酒樓黎講,服務算差,有部分職員長期黑面好似唔想返工咁連汽水6百幾蚊一位,絕對唔抵食,主要係味道真係唔好食,想回本勉強食多啲好難受🤮
平時唔會去呢間,老細見到大閘蟹放題想食,大家一齊去

6:30去到,攞左片皮鴨,鴨凍,不過脂肪很厚,咬落算幾香

鮑魚海參不過不失,味偏淡不算好甜

到第三round直頭有一隻蟹係臭左🤮

呀,仲有個勁薑蕃薯糖水係唔錯嘅,夠晒薑

連鎖酒樓黎講,服務算差,有部分職員長期黑面好似唔想返工咁

說好的蟹呢?
芒果布甸
唔似生炒嘅生炒糯米飯
Mini大閘蟹
片皮鴨
2022-10-10
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$650 (Dinner)
唔似生炒嘅生炒糯米飯
片皮鴨
2022-10-11 909 views
見香港大閘蟹關注組啲group友話呢間好好食,於是就一於試吓,今次係klook訂,平日會平少少,同埋會送每人一隻蟹粉小籠包,去到都要收返假日同茶介。想稱讚佢哋上蟹都快,我哋淨係叫咗兩轉蟹就已經食到好飽,可能第一轉我哋嗌咗好多,所以第二轉都嗌得唔多。佢哋嘅蟹隻隻都爆膏,好好彩嘅係今次冇死蟹,清蒸通常都係乸,而今次嘅鹽油焗係全部都係公,所以公同乸都食到,好滿足。自己比較喜歡鹽油焗,香啲,同埋啲膏感覺上油啲,自己比較鍾意。另外,佢嘅小菜一碟都好大份,特別佢哋嘅楊枝甘露,真係好好食!
2022-09-02 1334 views
好耐冇去,印象中陶源系一間中上高級酒樓!今日放半日约埋老公去下午茶服務基本系冇,130pm到reception 冇人D waiter 行來行出去冇人理145出嚟派飛,服務態度好差坐低唉,冇論食物或服務水準重差過平價酒樓週圍都聽到茶客投訴或者同waitress 系度嘈裝修殘舊總之一次就夠
服務基本系冇,130pm到reception 冇人
D waiter 行來行出去冇人理
145出嚟派飛,服務態度好差
坐低唉,冇論食物或服務水準重差過平價酒樓
週圍都聽到茶客投訴或者同waitress 系度嘈
裝修殘舊
總之一次就夠

2022-08-13 1402 views
星期六飯市時間,路經灣仔區,就順路在這間好像高檔次的酒家,但見到點心單,價格並不算高不可攀,而且在我心中亦算是十分親民,由於家中老人家喜歡食燒乳鴿和蘿蔔絲千層酥,再加幾個點心加一碟肉絲炒面,銀芽肉絲炒麵,面身香脆汁醬亦香濃,蘿蔔絲酥,香而且酥脆,味道喜出望外,多個點心四人的午餐竟然不過四百大元,性價比高的酒家
2022-08-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$75 (Lunch)
2022-07-20 1544 views
七點落單,點了特价$188龍蝦(約斤半)伊麵一份,晚市堂食優惠$88花膠響螺濃雞湯,及正价小菜香蝦海珊骨。龍蝦鲜味,伊麵水汪汪,絕對無斤半,將貨就价,海珊骨炸得干了點但味道仍好,雞湯就等到埋單也未有,根本沒有下單,實情是怕蝕本一枱不容叫兩款特价菜,其實可以用更好的營銷手法,例如限量發售,一場來到也会轉為享用正价湯,讓顧客等到不耐煩不等埋單走,有點過份。
2022-07-18
$180 (Dinner)
2022-06-14 1710 views
見到廣告宣傳陶源有特價龍蝦,$188有斤半上湯龍蝦連伊麵,馬上訂位去試,這裡平時算是較高檔酒樓,少有做特價的。今晚天氣很差,雷暴加黃雨,但訂了位還是照去食。可能是做特價關係,座無虛席,我點了上湯龍蝦加欖菜肉鬆四季豆,上菜算快,龍蝦份量不少,不過應該無斤半,味道非常好,新鮮爽甜,伊麵也足夠兩人食。👍欖菜四季豆也做得很好,最大的優點是較淡味,可以食到食材本身味道,證明食物新鮮,不需要重味去掩飾,埋單只是$341,這個價錢真是非常抵食,希望優惠期長些,下星期再去食過。😋
2022-02-11 1423 views
新年同親戚食飯,親戚諗住好意頭買隻有米豬一齊食下。隻豬$698都唔平呀,點知拎到番黎豬同米都有啦,不過d飯竟然係用個飯盒另上就咁放喺隻豬下面?😓😓😓 之前食另一間嘅有米豬覺得好食,係因為d炒飯會釀喺豬身中間,索哂d豬油同豬嘅香味,呢間只係就咁比隻普通乳豬同一盒炒飯😓😓😓 最嬲仲要隻豬嘅皮一d都唔脆,同埋記得上網買嗰陣時寫左會送把剪豬較剪,唔知執漏定點,又無比到🙄🙄🙄 新年要我幫襯間咁嘅野,真係永無下次🥱🥱PS, 親戚買嗰時見陶源酒家個名好似幾高級先買,點知個豬個袋原來係富臨集團🥱 大家知咩質素啦👋🏻👋🏻👋🏻

TakeAway
2022-01-31 1047 views
呢排晚飯冇左堂食,日日都食屋企飯間中都想食酒樓的菜😆今日就專登訂左個虎蝦伊麵自選小菜餐,外賣拎番屋企食,佢哋個4人餐都好抵食,只係388就有一個湯蝦伊麵一個炒飯,仲有2個自選小菜🤤😍湯就有兩個選擇分別係花膠老雞湯或海皇瑤柱粟米羹,我哋就揀咗花膠老雞湯😍花膠份量好多,真係夠晒足料!雞湯味道都好香濃,有白胡椒的香味,仲有雞的甜味🥰真係100分‼️另外四人餐仲有跟上湯老虎蝦伊麵和廚皇炒飯,個人就較喜歡炒飯😌屋企人都成日話我係飯桶🤪伊麵份量都好多,用上湯煮的伊麵都入味!另外兩個小炒就叫左蒜香雞和椒鹽豬扒😆都係平時去酒樓或者食小炒都好鍾意叫的,估唔到拎到番屋企都仲熱熱地,而且冇淋曬,因為係個飯盒剪左少角😌蒜香雞大家都好快食曬,雞的皮夠香脆,雞肉夠蒜味🤤椒鹽豬扒都值得講下,外賣番到去都冇淋曬,炸皮簿脆👍🏻佢有辣椒調味,令到椒鹽豬扒辣辣地好惹味😛🤓

🔸呢啲日子,如果屋企無媽媽煮飯嘅朋友仔可能都要每晚Hea食😵‍💫做人嘅嘢有時都係想飲啲靚湯,其實而家都有好多抗疫外賣套餐有靚湯水飲嘅,分享下我今次呢個四人餐👍🏻🔸虎蝦伊麵自選小菜餐 $388:✅上湯虎蝦伊麵✅廚皇炒飯✅花膠老雞湯/海皇瑤柱粟米羹✅自選兩餸🔸想講個花膠老雞湯勁足料好飲,而餸方面選擇好多,點都揀到你鍾意嘅小菜~我揀咗藍莓骨同蒜香雞,前者幾特別,柚子骨都食得多,藍莓第一次見,味道好夾~蒜香雞類似炸子雞但多小小蒜味,都係高質之選😋📍陶源酒家 Sportful Garden Restaurant灣仔菲林明道8號大同大廈1-2樓預訂網站:https://cutt.ly/UIfn0rx

🔸虎蝦伊麵自選小菜餐 $388:

灣仔菲林明道8號大同大廈1-2樓
預訂網站:https://cutt.ly/UIfn0rx
1K
2022-01-25 438 views
放工後唔知食咩好,又冇得出去食😢😢見到公司附近既酒樓做緊優惠,外賣自取4人餐只需$388!!就有齊花膠湯、伊麵、炒飯同小菜,超吸引呢🤩🤩🍱虎蝦伊麵自選小菜餐 (4位用) $388✨-📍花膠老雞湯🥣花膠湯味道鮮甜,唔會好油膩😋😋裡面仲有好多花膠、瘦肉、雞腳等湯料,好豐富!!份量好多!一人一碗啱啱好,冬天飲好滋潤❤️❤️📍上湯老虎蝦伊麵🍝面頭鋪滿大大隻老虎蝦🦐,一共4隻🤩🤩蝦肉爽彈多汁,咬落啖啖肉!!上湯伊麵口感滑溜,好掛汁👍🏻👍🏻📍菠蘿咕嚕肉🍍呢個餐可以自選兩款小菜~~我就揀左至愛咕嚕肉!味道酸酸甜甜❤️❤️外層炸得酥脆,內裡鬆軟!配新鮮菠蘿一齊食好開胃😋😋📍蒜香雞🍗一打開已聞到好香,好想食!!蒜香雞皮脆肉嫩,肉質十分嫩滑🤤🤤蒜香味都幾出🧄,嫌唔夠味仲可以蘸豉油~~📍廚皇炒飯🍚味道都唔錯!飯粒炒得粒粒分明👍🏻👍🏻裡面加左翠玉瓜、蛋絲、瑤柱等食材去炒,十分香口😋😋
放工後唔知食咩好,又冇得出去食😢😢
見到公司附近既酒樓做緊優惠,外賣自取4人餐只需$388!!
就有齊花膠湯、伊麵、炒飯同小菜,超吸引呢🤩🤩

🍱虎蝦伊麵自選小菜餐 (4位用) $388✨
📍花膠老雞湯🥣
花膠湯味道鮮甜,唔會好油膩😋😋
裡面仲有好多花膠、瘦肉、雞腳等湯料,好豐富!!
份量好多!一人一碗啱啱好,冬天飲好滋潤❤️❤️

📍上湯老虎蝦伊麵🍝
面頭鋪滿大大隻老虎蝦🦐,一共4隻🤩🤩
蝦肉爽彈多汁,咬落啖啖肉!!
上湯伊麵口感滑溜,好掛汁👍🏻👍🏻

📍菠蘿咕嚕肉🍍
呢個餐可以自選兩款小菜~~
我就揀左至愛咕嚕肉!味道酸酸甜甜❤️❤️
外層炸得酥脆,內裡鬆軟!配新鮮菠蘿一齊食好開胃😋😋

📍蒜香雞🍗
一打開已聞到好香,好想食!!
蒜香雞皮脆肉嫩,肉質十分嫩滑🤤🤤
蒜香味都幾出🧄,嫌唔夠味仲可以蘸豉油~~

📍廚皇炒飯🍚
味道都唔錯!飯粒炒得粒粒分明👍🏻👍🏻
裡面加左翠玉瓜、蛋絲、瑤柱等食材去炒,十分香口😋😋
2022-01-21 421 views
疫情關係,晚市再一次禁堂食,酒樓可謂首當其衝,所以他們都各出奇招取勝,知道「陶源酒家」新出了一系列限時外賣自取 - 虎蝦伊麵自選小菜套餐,4人套餐價錢只需$388,都咪話唔抵食!下單時選擇自取時間,15:00前就要落單,就可以即日拎取,放工拎外賣就係咁簡單!今次就選了這幾款小菜:虎蝦伊麵自選小菜餐 (4位用)1. 花膠老雞湯2. 上湯老虎蝦伊麵3. 廚皇炒飯4. 自選小菜兩款:芥蘭炒牛肉/ 椒鹽豬扒花膠老雞湯一打開蓋已聞到陣陣香味,還保持熱騰騰的湯水,輕輕一看已見到非常足料:雞腳、花膠、瘦肉等…而且份量都絕對夠每人一大碗!花膠老雞湯鮮香濃郁,味道鮮美,飲完回味綿長,非常滋補。上湯老虎蝦伊麵不愧為老虎蝦,每隻體積非常大隻,真係粗過你隻手指,入口爽口彈牙,鮮味十足,蝦頭更有不少蝦膏;而伊麵烹煮得剛剛好,伊麵都吸滿了上湯,令人食唔停口。芥蘭炒牛肉芥蘭清甜爽脆,牛肉鮮香軟滑,不愧係一道簡單而美味的家常小菜。椒鹽豬扒豬扒散發出椒鹽的陣陣鹹香,入口微微香辣,肉質鬆軟,肉汁豐富,更有香脆的炸蒜伴隨,口感極佳。廚皇炒飯看似普通嘅炒飯,雖然沒有任何肉類,卻是美味非凡,飯粒的滲透蝦米、脆乾蔥、蛋白、欖菜等

今次就選了這幾款小菜:

虎蝦伊麵自選小菜餐 (4位用)
1. 花膠老雞湯
2. 上湯老虎蝦伊麵
3. 廚皇炒飯
4. 自選小菜兩款:芥蘭炒牛肉/ 椒鹽豬扒

花膠老雞湯

花膠老雞湯鮮香濃郁,味道鮮美,飲完回味綿長,非常滋補。

上湯老虎蝦伊麵

芥蘭炒牛肉

椒鹽豬扒

廚皇炒飯
看似普通嘅炒飯,雖然沒有任何肉類,卻是美味非凡,飯粒的滲透蝦米、脆乾蔥、蛋白、欖菜等食材的香氣,炒得乾爽、不油膩,飯粒入口粒粒分明,非常惹味。
TakeAway