2007-06-16
向女友求婚後用餐紀念.嚴選3間餐廳, felix, petrus 同spoon講裝修, petrus好有classic feel,但靚得太過唔match我地今日既feel,女友唔想去. felix有desgin有seaview,但真係feel到佢地會歧視鐘意講cantonese多過英文既我. 最後選左自然好多及食評唔錯而未去過既spoon.去之前4日reserved window seat. reception話6點左右黎到一定俾到我. 再同佢講, 我想係dessert寫我同未婚妻既名(心中總係怕會出岔子,但最終又係證明自己既小心眼係多餘). 6點到. 全場得我同女友一檯客人, 差唔多全場staff每個都同我地say hi, 因為佢地排晒係kitchen出面傾計,有點尷尬,好似阻住佢地傾計咁.haha安排既window seat幾唔錯,惟獨左面俾個杯櫃遮左, 唔可以180度全景, 得番155度, 唔緊要,因為果邊已係,天后果邊冇咩景, 最重要都係右面既中環景. 由6點坐到9點幾.睇住窗外景觀與色彩既變化,好正.去到先飲兩杯cocktail,rosemary(睇news話最新得獎飲品,我
嚴選3間餐廳, felix, petrus 同spoon
去到先飲兩杯cocktail,rosemary(睇news話最新得獎飲品,我特登叫既,好酸,但幾得意)另叫一杯就係十分nice既waitress推介既refreshing guava,真係好fresh.
waitress(冇睇佢叫咩名,唔好意思!)同waiter(Mr Alan Chow又係非常nice)都好professional,而且係好polite.想食鴨肝,但又想試sexy menu 8 course, waitress建議order sexy menu加個angus tenderloin既main course,因為牛扒會加一塊好甘香既鴨肝,整體都好好食呀.而且味道變化多,有特式,有心思,有heart,餐廳有feel(留意愈夜愈嘈音樂都會變得輕快好多)即係6點同8點係兩個mood。
waitress姐姐知我求完婚(真係有電腦記低架!)拎寶麗萊同我地影相(格離台有對KOREAN情侶影左3張相添呀waitress姐姐都好好幫佢地影晒,所以唔明點解下面既朋友話service唔好!),影完會有個spoon既卡同紙相架入起再俾個信封你入住,細心體貼啦。甜品真係好甜,有我地兩個既名.未婚妻有少少驚喜,)
總結,好開心!
下面位ben-san,我想講好多時waiter都係用英文或中英文夾雜黎介紹食物既.但有一d waiter係直頭唔識廣東話,咁佢點同你用中文講呀! 而且我lunch成日都食大家樂大快活,幾十蚊個餐係好食飽肚,但唔可以同spoon既食物平衡比較啦.你下次再食多次.feel下食物同味覺既變化同層次啦,可能會有另一番感受。