2024-04-08
之前經過呢間「豆乳狂人」,見到櫥窗放咗好多款唔同嘅豆漿已經好想試,今日趁住出荃灣食飯,就一於買黎返屋企做甜品。叫得豆乳狂人,主打當然係豆乳同豆花,但亦有粢飯及不同小食賣,好適合三五知己坐低慢慢嘆。仙草豆花 :來得呢度又點可以唔試下佢地嘅豆花呢?豆花好幼滑,有香濃豆味,仙草口感Q彈,味道唔太甜,食落感覺清爽。多芒楊枝甘露 :一打開蓋已經見到超多芒果,加埋柚子肉及大西米,味道唔會太甜,入口椰奶味好香,份量十足下兩個人share食都足夠。個人特別喜歡佢個包裝,容器夠晒硬淨唔駛驚倒瀉。煙韌之選 :除咗芋圓外,仲有珍珠同小丸子,每樣都煙煙韌韌,配埋底層嘅豆乳布丁,一軟一韌口感好過癮。6°輕豆乳 + 7°特濃豆乳 :太太喜歡喝豆漿,所以分別買咗輕豆乳及特濃豆乳俾佢試。兩者中佢更喜歡特濃豆乳,口感較濃稠,豆香味更濃郁,無糖更能突出豆乳鮮味。十勝紅豆豆乳 :有好多紅豆,飲落微甜,紅豆味唔會蓋過豆乳香味,兩者好夾。.SOYmart by 豆乳狂人地址:荃灣大河道100號海之戀商場2樓2036號舖
仙草豆花 :
多芒楊枝甘露 :
煙韌之選 :
6°輕豆乳 + 7°特濃豆乳 :
十勝紅豆豆乳 :
有好多紅豆,飲落微甜,紅豆味唔會蓋過豆乳香味,兩者好夾。
SOYmart by 豆乳狂人
地址:荃灣大河道100號海之戀商場2樓2036號舖