2025-03-07 902 views
筆者啱啱喺附近上完堂,所以就去咗金馬倫道5號太興廣場2樓嘅港久新街食午餐。店內嘅燈光好光猛,而且環境整潔,播放住一首首耳熟能詳嘅廣東歌。店舖採用手機掃描二維碼落單。筆者同朋友仔每人點咗一份午市丼飯,$62一份,包指定飲品。落單之後大約10分鐘,食物就陸續嚟到了。📌蒲燒鰻魚丼套餐 - $62💬面頭擺放住原條蒲燒鰻魚,好吸引,鰻魚嘅肉質帶有微微嘅韌性。丼飯嘅其他配料仲包括有微甜嘅雞蛋絲、日本飯素。米飯嘅質感都軟硬適中,唔會太過腍。📌洋蔥肥牛丼套餐 - $62💬朋友仔就揀咗洋蔥肥牛丼飯,肥牛嘅份量都充足,好夠送飯。呢款丼飯都加咗少少日本飯素,同埋日式洋蔥汁。每一客日式丼飯都會包埋一碗熱辣辣嘅麵豉湯,令到成餐飯嘅感覺唔會太過乾爭爭。📌配五花茶 (+$5)📌配凍華田 (+$5)💬日式丼飯套餐包一杯熱飲,但係筆者同朋友就加錢轉配咗其他飲品。五花茶嘅感覺幾清熱,味道唔會太過甜。而朋友嘅凍華田味道都幾濃郁,質感滑溜。
筆者啱啱喺附近上完堂,
所以就去咗金馬倫道5號太興廣場2樓嘅港久新街食午餐。

店舖採用手機掃描二維碼落單。

📌蒲燒鰻魚丼套餐 - $62

📌洋蔥肥牛丼套餐 - $62

📌配五花茶 (+$5)
📌配凍華田 (+$5)

2025-02-16
$70 (Lunch)
  • 蒲燒鰻魚丼套餐
2025-03-10 1042 views
上次食完覺得呢間餐廳平靚正,尖沙咀區$60就可以食到個豐富嘅午餐,今次同同事過嚟食😌🍽️ 薑汁豚肉丼套餐上次食左大大條鰻魚飯,今次我就自己試豚肉餐,一上枱有大量柴魚,好有驚喜,啲飯嘅醬汁好舊加埋七味粉調出晒啲日式嘅滋味,好多豬肉啖啖肉好抵食,呢度嘅凍飲只係加$3,凍檸蜜唔使額外俾錢都幾抵玩🤤🍽️ 洋蔥肥牛丼套餐上次食完呢個肥牛飯好味即刻叫同事試一試,今次一如既往又係好大碗,好多牛肉,仲有大量滋味嘅七味粉,叫同事食飯之前飲咗碗味噌湯~成個身溫暖晒,再叫埋凍檸茶,仲飲埋碗味噌湯,真係好抵食!

🍽️ 薑汁豚肉丼套餐

🍽️ 洋蔥肥牛丼套餐
2025-03-02 1067 views
新派港式大排檔融合懷舊設計好有氣氛款式多夠鑊氣潮式滷水拼盤,樣樣齊,滷水入味汁燒三文魚鰭,夠肥美星洲炒米粉,口感豐富,但味道偏淡豉汁涼瓜炒鮮魷,鮮魷爽口,完美配搭當紅炸子雞,外皮脆脆,肉質鮮嫩鑊氣小炒皇,足料送酒一流秘制沙拉醬燒骨,啖啖肉,甜中帶鹹好適合一大班人去食#dcb食在香港 #dcb吃喝玩樂 #dcb尖沙咀 #食在香港 #香港美食 #美食 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #小炒
新派港式大排檔
融合懷舊設計
好有氣氛
款式多夠鑊氣
潮式滷水拼盤,樣樣齊,滷水入味
汁燒三文魚鰭,夠肥美
星洲炒米粉,口感豐富,但味道偏淡
豉汁涼瓜炒鮮魷,鮮魷爽口,完美配搭
當紅炸子雞,外皮脆脆,肉質鮮嫩
鑊氣小炒皇,足料送酒一流
秘制沙拉醬燒骨,啖啖肉,甜中帶鹹
好適合一大班人去食

2025-01-23
Dinner
2025-02-26 1000 views
#20250215 📝📍 #港久新街 @soulguidetst 尖沙咀金馬倫道5號太興廣場2樓➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ 🥢 #麵豉湯 💭 呢度叫個lunch set就會跟個海帶豆腐麵豉湯,平時果啲得兩粒豆腐,然後就全部都係得返啲湯,呢碗真係有史以尼見過最多豆腐既麵豉湯,雖然樸素但足料呀~.#洋蔥牛肉丼 $62💭 一上枱無可否認係有啲熟悉既感覺😅不過佢又有啲唔同,呢度用啲牛肉無咁多肥膏位,個飯仲有好多飯素,加埋啲淋晒既洋蔥一齊撈飯就超正🧅.#蒲燒鰻魚丼 $62💭 上枱比大大條鰻魚surprise到,差啲就長過個碗既直徑,而且佢唔係唔係平時壽司面頭好薄果啲,佢係長得尼好厚實tim,食落真係令人感到好滿足🥰. 🥢 #竹蔗矛根水 +$3 🥢 #凍檸蜜 +$3💭 以為尖沙咀食個lunch閒閒地都要八九十蚊埋單啦,無諗過原來都可以有啲平野食🤪普通熱飲直頭個餐包埋,凍飲都係加$3,行過尖沙咀不妨一試😎.#尖沙咀美食 #🐷在尖沙咀 #🐷_食 .#美食 #優惠
#20250215 📝

🥢 #凍檸蜜 +$3

#尖沙咀美食 #🐷在尖沙咀 #🐷_食
#美食 #優惠
2025-02-26 881 views
每逢週末我哋都會同Lisboy行街街,喺尖沙咀咁多嘢食嘅地方,去到通利琴行試吓彈琴嘅手感再周圍搵嘢食😋我哋見呢間茶餐廳個設計都幾有特色,而且價錢實惠🥳🍽️ 蒲燒鰻魚丼套餐估唔到特色嘅茶餐廳會有日式便當套餐,好耐冇食鰻魚飯😋Lisba即刻order咗呢個鰻魚飯食,估唔到咁大條鰻魚,燒到好滋味,而且Lisboy食到舔舔脷😍仲包嘢飲同湯,價錢只係$60左右,真係平靚正!🍽️ 洋蔥肥牛丼套餐牛魔王嘅我就試咗呢個洋蔥肥牛丼,又係好大碗,好多牛肉,仲有大量滋味嘅七味粉,食飯之前飲咗碗味噌湯成個身溫暖晒,再叫埋搬熱檸蜜,都唔使加錢真係好抵食!仲有BB餐具Babyfriendly~

🍽️ 蒲燒鰻魚丼套餐

🍽️ 洋蔥肥牛丼套餐

2025-02-23 1013 views
好中意呢類新式嘅大排檔風格,懷舊裝修好特別😍除咗常見嘅港式野之外,午市亦有丼飯~而且呢到仲要係不限時、免開瓶費🍾同切餅費🍰以尖沙咀呢個地段嚟講,性價比都幾高嫁😆1️⃣ 洋蒽肥牛丼🐮嫩滑嘅牛肉加埋微甜嘅醬汁,仲有清新嘅洋蔥🧅 同芝麻香,和風味好濃厚🎎撈埋一齊食令人回味無窮😚附上的味噌湯更是冬季的暖心之選,喝上一口,暖意瞬間襲來。2️⃣ 蒲燒鰻魚丼💦大大條鰻魚超過飯🍚 蒲燒醬好濃郁,咬落去超驚艷😍 鰻魚嘅甜味連埋鋪清蛋絲同飯素嘅飯口感極佳,坐係到食真係風味十足😝3️⃣ 飲品🥤午市丼飯包飲品好抵呀😛 食住丼飯飲野再睇住舊劇陣陣懷舊風味😌
好中意呢類新式嘅大排檔風格,懷舊裝修好特別😍

除咗常見嘅港式野之外,午市亦有丼飯~

而且呢到仲要係不限時、免開瓶費🍾同切餅費🍰

以尖沙咀呢個地段嚟講,性價比都幾高嫁😆

1️⃣ 洋蒽肥牛丼🐮

2️⃣ 蒲燒鰻魚丼💦

3️⃣ 飲品🥤
Lunch
2025-02-06 1480 views
尖沙咀新开慨港式大排档主题餐厅,占地5000呎,将八九十年代走鬼档融入店内装潢,呈现绿色铁皮及帆布帐篷茶档特色,玩味感十足!姜汁豚肉丼的味道通常以咸鲜为主,带有姜的微辣和清香。姜汁的加入不仅去除了豚肉的腥味,还增添了独特的香气。酱汁的甜味与姜的辣味相互平衡,整体口感丰富。豚肉经过腌制和烹饪后,肉质鲜嫩多汁,与米饭搭配,带来温暖和满足感。整体上,这道料理味道层次分明,姜香突出,咸鲜微甜,非常开胃。鳗鱼丼的味道以咸甜为主,鳗鱼经过烤制后外皮微焦,肉质鲜嫩,带有独特的烟熏香气。酱汁通常由酱油、味醂、糖等调制而成,甜中带咸,浓郁且富有层次感。米饭吸收了鳗鱼和酱汁的香味,口感软糯,与鳗鱼的油脂完美融合。整体上,鳗鱼丼味道丰富,既有鳗鱼的鲜美,又有酱汁的浓郁,搭配米饭后口感平衡,是一道令人满足的料理。
肚餓搵嘢食,好彩唔駛行勻港九新界,喺尖咀搵到間港久新街新派大排檔~ 環境繽紛又寬敞舒適,好適合大夥人開大派,免費切餅開瓶,最緊要係唔限時~ 午市套餐有昆布豆腐麵豉湯、凍/熱餐飲、一碗丼飯~ 價格都係$62!不過最重要都係要好食~蒲燒鰻魚丼套餐 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️蒲燒鰻魚又長又厚身,而且燒得肉嫩鮮味,絕對值得一食~ 飯底係中身長米,粒粒分明,加咗蒲燒汁、豉油、七味粉、飯素、蛋絲,撈埋撈埋,淨係齋食飯都超香口~ 竟然咁抵嘅價錢可以食到咁有質素嘅大排檔蒲燒鰻魚飯,不得了~ 昆布豆腐麵豉湯⭐️⭐️⭐️第一次見,麵豉湯竟然爆滿豆腐~ 豆腐係布包豆腐,質感比較厚實~ 貫徹大排檔要抵食夾大件嘅主張,包食飽飽~凍檸茶⭐️⭐️⭐️⭐️茶底清香,甜度適中~ 沖得好飲,無揸流攤㗎喎~

蒲燒鰻魚丼套餐 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

昆布豆腐麵豉湯⭐️⭐️⭐️

凍檸茶⭐️⭐️⭐️⭐️
茶底清香,甜度適中~ 沖得好飲,無揸流攤㗎喎~

2025-01-25
$62 (Lunch)
  • 蒲燒鰻魚丼飯
2025-01-28 1427 views
年廿九同家人在這裏食團年飯,有兩位老人家,體貼的經理幫我安排了一個舒適的位置,一向對食點有要求的老人家都覺得唔錯,食物方面,有驚喜,睇得出是用心製作,喺其他餐廳唔會輕易見到呢啲菜式,👍🏼🐠最欣賞是骨脆多寶魚,一魚兩味,此菜式睇得出需要功夫,老人家食到舔舔脷,花膠螺頭燉竹絲雞湯,簡直超水準,飲了一啖已經覺得零舍不同,兩位老人家飲到好感動,因為係家中煲唔到咁好嘅湯,預訂菜式雖然出咗少許問題,但係欣賞店方坦誠及誠懇提出解決方法,值得推介給其他朋友。
2025-01-28 1523 views
間舖嘅設計風格係大排檔風🤣,間舖嘅主色調都幾鮮艷下,地方又大座位安排得又闊落,兩個人入到嚟安排咗卡位俾我坐,就咁睇落個卡位都可以坐到六個人。(唔係常見嗰種 淨係坐得四個人嗰種卡位)間鋪係QR code落單嘅,入面嘅員工(感覺應該係經理,短頭髮嘅女仔睇落去好斯文)幫我哋落單,服務幾周到。叫咗兩個午餐🍱一個鰻魚丼飯同埋牛肉丼飯 都係跟湯(麵豉湯)、額外仲有得嗌嘢飲,出餐都好快唔使等好耐。話說我見到下午茶都幾平$28,仲寫住有無限續杯,依個價錢喺出面都唔係太常見。-牛肉丼飯撈飯嗰個醬汁係類近吉野家嗰種牛肉汁,酱汁甜咸适中,洋葱清甜,額外面頭仲放上咗蔥同日式嘅飯素(日本攞嚟拌飯嘅調味料,有芝麻、紫菜同埋其他粉末),同啲飯撈埋一齊食,超好味。🖤-鰻魚丼飯鳗鱼超長一條,面頭刷上一層鰻魚酱汁,食起來甜甜的,盖在热气腾腾的米饭上,一口鳗鱼一口饭,旁邊仲配搭咗一D雞蛋絲,口感层次丰富。湯係麵豉湯感覺個湯有啲太濃郁,如果淡一啲就更加好啦~嘢飲嗌咗凍檸茶同凍奶茶🧋除咗啲冰有啲多之外,其他都OK ~
間舖嘅設計風格係大排檔風🤣,間舖嘅主色調

叫咗兩個午餐🍱一個鰻魚丼飯同埋牛肉丼飯

-牛肉丼飯

-鰻魚丼飯

湯係麵豉湯感覺個湯有啲太濃郁,如果淡一啲就更加好啦~

嘢飲嗌咗凍檸茶同凍奶茶🧋除咗啲冰有啲多之外,其他都OK ~

Lunch
位於尖沙咀太興廣場2樓嘅「港久新街」雖然係樓上大排檔,但裝修乾淨企理,俾人一種簡約又有懷舊氣息嘅感覺。餐廳主打多元化菜式,尤其午市推出嘅三款特色丼飯,吸引力十足,價格合理,加埋一杯飲品只需$62。凍飲或者特色飲品需要額外加錢,但整體性價比唔錯。洋蔥肥牛丼牛肉嫩滑,醬汁帶有微甜,配合洋蔥嘅清甜同芝麻七味粉嘅獨特香氣,成碗飯充滿和風特色。而附送嘅味噌湯,暖胃又舒服,特別適合冬天食。蒲燒鰻魚丼更令人驚喜,大大條鰻魚鋪滿飯面,外層蒲燒醬香濃而唔膩,入口軟嫩。雖然平時我唔係特別鍾意食鰻魚,但呢一碗真係成功俘虜咗我嘅味蕾,仲勾起咗當年名古屋旅行時嘅甜蜜回憶。飲品方面,佢哋嘅奶茶有啲紅茶撞鮮奶嘅感覺,帶住絲滑口感,充滿大排檔風味。客人可以選擇加唔加糖,貼心之餘亦帶嚟自由度。整體嚟講,呢度食物質素穩定,服務唔錯,性價比高,適合一家人或者朋友聚餐。 評分:4/5

洋蔥肥牛丼

評分:4/5
  • 洋蔥肥牛丼
  • 蒲燒鰻魚丼
一大班朋友梗係去大排檔食飯!尖沙咀新開左間以八十年代港式走鬼檔嘅主題餐廳 裝修好復古,有大量圓枱同埋卡位,好似真係去左大排檔咁😍今次同朋友係Lunch黎食,見到丼飯套餐好吸引,蒲燒鰻魚、薑汁豚肉、洋蔥肥牛都有得揀,以上套餐配味噌湯及熱飲價錢都只係$62,好抵食🪱蒲燒鰻魚丼大大條鰻魚配上特製燒汁,外脆帶魚脂甘香,下飯一流,飲仲有加飯素,好味🐮洋蔥肥牛丼洋葱軟淋,肥牛香口,啖啖爆汁,份量都好多,下次會再食

裝修好復古,有大量圓枱同埋卡位,好似真係去左大排檔咁😍

🪱蒲燒鰻魚丼

🐮洋蔥肥牛丼
洋葱軟淋,肥牛香口,啖啖爆汁,份量都好多,下次會再食
❤️❤️尖沙咀金馬倫道出口一出行幾步就到太興廣場,餐廳地點方便。餐廳佔全層環境好大好chill,係一個室內好舒服既大排檔. 而且座位好舒服,我坐係窗邊梳化卡座,起碼可以坐6人。大玻璃光線充足同時可以望到街景。晚上可以叫幾款小菜配埋啤酒,都幾岩一班人聚會。🏮🍚日式丼飯午餐(配味噌湯及飲品)鰻魚丼: 原條鰻魚好吸引,加埋大量蔥花蛋絲伴碟及味素調味賣相精緻。飯加了很多照燒汁甜甜地幾好味。🐷🍚豚肉丼: 豚肉份量都幾多,肉質嫩滑配飯好好味。味噌湯有豆腐粒及紫菜配料,夠晒熱同味道唔會過鹹,好味。

🏮🍚日式丼飯午餐(配味噌湯及飲品)

• 鰻魚丼飯
2025-01-25 1219 views
這間位於尖沙咀的室內大排檔,「港久新街」環境舒適企理😆,裝潢簡約溫馨,色彩繽紛裝修充滿港式風味,難怪一道飯點,餐廳人山人海,很適合與家人朋友來聚會❤️,相當有氣氛‼️✨牛脷芯串燒肉質鮮嫩,外層焦香,內裡保持多汁,充滿牛味✨雞軟骨串燒口感酥脆,有彈性,加上調味剛好很惹味✨蒜香燒元貝加入大量蒜香調味,元貝肉質鮮嫩肥美,配上蒜蓉香味,燒口感鮮甜✨沙茶芥蘭炒A5和牛A5和牛肉質細膩,味道鮮嫩,配搭沙茶醬香味與爽脆芥蘭清香,配搭豐富有口感,很下飯的菜式✨豉椒炒蜆煎米粉底蜆肉飽滿肥美,有鮮味,以鹹香豉椒香辣調味,底層加上煎米粉底,吸收了濃郁醬汁精華,米粉底酥脆而不油膩,相當開胃

✨牛脷芯串燒
肉質鮮嫩,外層焦香,內裡保持多汁,充滿牛味

✨雞軟骨串燒
口感酥脆,有彈性,加上調味剛好很惹味

✨蒜香燒元貝

✨沙茶芥蘭炒A5和牛

✨豉椒炒蜆煎米粉底
❀ 港久新街 #尖沙咀 ❀.尖沙咀新開咗港式大排檔主題餐廳💕食大排檔再唔係污糟邋遢,而係可以喺佔地5000呎嘅懷舊裝修內慢慢嘆🥰提供多款港式經典撚手小炒、海鮮、串燒等等。冬天凍冰冰,仲有暖笠笠嘅無骨羊腩煲!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 羊腩煲 $288最欣賞呢個羊腩煲係無骨架😍啖啖肉更滋味。而且肥瘦相間,肉質軟腍,羊皮亦富有彈性,充滿膠原。本身都非常入味,點埋南乳醬就更濃郁。配菜有大量冬菇、冬筍、枝竹、生菜🥬.☞ 半隻當紅炸子雞 $138炸子雞最重要當然係個外皮,呢隻就偏向薄脆,色澤唔錯,如果能夠在香脆啲就更好。雞肉亦算嫩滑,發揮正常👌🏻.☞ 豉椒炒蜆煎⽶粉底 $128好耐冇見過煎米粉,真係簡單又惹味嘅菜式。米粉可以再焦脆少少,但配埋惹味嘅豉汁炒蜆都唔錯😆——————————————————✨整體味道: 4/5 ✨環境裝修: 4/5✨服務態度: 3.9/5✨性價比: 4/5✨再訪興趣: 3.9/5.💞整體來講新派大排檔嘅設計既可以打卡亦讓人食得更舒適,而且無骨羊腩煲真係做得幾好👍🏻幾適合一大班friend嚟聚餐。
❀ 港久新街 #尖沙咀 ❀

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 羊腩煲 $288
最欣賞呢個羊腩煲係無骨架😍啖啖肉更滋味。
而且肥瘦相間,肉質軟腍,羊皮亦富有彈性,充滿膠原。
本身都非常入味,點埋南乳醬就更濃郁。
配菜有大量冬菇、冬筍、枝竹、生菜🥬

☞ 半隻當紅炸子雞 $138
雞肉亦算嫩滑,發揮正常👌🏻

☞ 豉椒炒蜆煎⽶粉底 $128
好耐冇見過煎米粉,真係簡單又惹味嘅菜式。
米粉可以再焦脆少少,但配埋惹味嘅豉汁炒蜆都唔錯😆

——————————————————
✨整體味道: 4/5