2013-11-20 2090 views
訂了團購$268二人套餐,先預約,由於到達時間較早,我們是晚市第一台,環境不錯,但店內充滿魚刺身的味道,這個扣了點分。。。但仔細摸了摸桌面,很乾淨呢,而且沒看到一張又一張的餐單/介紹,光是這兩樣就令我有種比一般量產式餐廳高級的感覺上菜很快,麥茶不錯,水溫適中,加水很快(很滿意)味噌湯兩碗都有魚肉,而且也有豆腐 (很滿意)還未喝完湯就馬上送來沙律,刺身,壽司,但也忘了給我們小碟 (扣小分)刺身很新鮮,各樣兩塊但厚切而且沒有雪味,非常好 (比平時吃的好多了)壽司也可以,但由於上菜太快,放了一會,軍艦的紫菜不再脆(扣分)接下來是芝士帆立凡味道不錯,但上菜太快,有部份冷了(扣分)本來以為會不夠飽,但看到飯團就明白菜單是經過細心設計,至少我這個吃放題不賠錢和身旁吃放題送錢在吃完飯團後都覺得飽,沒想過要再吃什麼的  (很滿意)可惜的是,他們之前上少了兩件壽司,吃完後來才補回來,這個就不太好甜品是。。2個包裝袋裝的超迷李雪米滋,味道是不錯但感覺破壞了整套菜單,我原來預期是什麼自家製的小甜品。。而且沒拆開包裝袋,給人一個馬馬夫夫的感覺。。(很影響啊)整體來說味道非常好,環境也很滿意,給人舒服的感覺,可

上菜很快,

麥茶不錯,水溫適中,加水很快(很滿意)

味噌湯兩碗都有魚肉,而且也有豆腐 (很滿意)

還未喝完湯就馬上送來沙律,刺身壽司,但也忘了給我們小碟 (扣小分)

接下來是芝士帆立凡味道不錯,但上菜太快,有部份冷了(扣分)

整體來說味道非常好,環境也很滿意,給人舒服的感覺,可是上菜太快,一下只都來齊,令我們兩位顧客都有種快快吃光桌面上食物的感覺,嚴重影響悠閒晚餐的感覺,也大大減少了用餐時可供愉快談話的空檔,也令軍艦壽召大打折扣,亦希望修改一下甜品,令整體來說是滿意的套餐留下遺憾。。

2013-11-19
2013-09-25 1687 views
呢日出 TST 拎團購, 順手就…食埋另一個團購嚕, 哈哈哈~一早打黎 book 咗, 不過都係早咗黎, 又見已經肚仔餓, 就殺上去嚕~時間的確尚早, 所以人丁單薄…因為個團購已經齊晒所有野, 所以乖乖坐低, 交咗團購紙, 唔使左揀右揀, 就一邊傾計一邊等食啦~今日食既係:二人特盛豪華吞拿魚套餐套餐包括…- 吞拿魚蚧籽沙律 2 客- 吞拿魚味噌湯 2 客「刺身」- 吞拿魚腩 x2、吞拿魚 x4、旗魚 x4、活赤貝 x1隻、秋刀魚 x原條「壽司」- 醬油漬吞拿魚 x2、醬油漬三文魚 x2、帶子 x2、海膽 x2、鰻魚 x2、秋刀 x2- 苦瓜卷 1 客- 吞拿魚蓉迷你飯 2 客- 甜品 2 客上菜既次序同菜單既次序係一樣既, 可能時間尚早, 啱啱開舖, 所以等咗好一陣子先有得食~吞拿魚蚧籽沙律 – 菜蔬都幾新鮮, 生菜、番茄仔、青瓜…等等, 都切成幼條狀, 混合蚧籽同沙律醬, 開胃!! 可惜就係唔見有吞拿魚囉…吞拿魚味噌湯 – 清香濃郁, 鮮甜魚味, 仲有魚件響湯裡面, 味噌味道剛好, 唔會過咸, 一邊食魚一邊飲湯, 魚味更濃!!刺身 – 好新鮮, 活赤貝新鮮又爽口, 秋刀魚當造夠肥美,

時間的確尚早, 所以人丁單薄…
今日食既係:二人特盛豪華吞拿魚套餐
套餐包括…
- 吞拿魚蚧籽沙律 2 客
- 吞拿魚味噌湯 2 客
- 苦瓜卷 1 客
- 吞拿魚蓉迷你飯 2 客
- 甜品 2 客

刺身 – 好新鮮, 活赤貝新鮮又爽口, 秋刀魚當造夠肥美, 吞拿魚腩更加油香滿咀, 旗魚都好新鮮不過食味只係一般!! 唯一要彈既係吞拿魚, 有筋呢…
壽司 – 唔會太大件, 飯團軟硬適中, 唯獨欠咗少少醋香味, 一啖一件啱啱好, 可惜紫菜係淋的…
苦瓜卷 – 呢個幾特別, 中間卷咗吞拿魚, 菜, 同一條脆脆既東東, 苦瓜切到好薄放響卷物面, 口感唔錯, 亦唔會有苦味, 幾特別, 幾得意…
吞拿魚蓉迷你飯 – 呢個反而唔突出, 食味無特別, 只係魚蓉新鮮, 飯亦夠黏又軟棉…
甜品 – 係 1 人 1 粒包裝雪米糍!!
呢個餐, 望落好似唔太多野, 但係 2 個人食……真係食唔晒, 因為我同男友仔都飽死咗!!!
好艱難先可以清到最後黎既…苦瓜卷~

呢個價錢, 呢個質數, 我覺得都算唔錯, 中尚啦~
2013-08-30
2013-07-03 1191 views
香港人一向對三文魚趨之若鶩,對吞拿魚則興趣不大。日本人和台灣人則不然,他們更愛吃吞拿魚。來自台灣順億,將超低溫的鮪魚由遠洋漁場直送至香港,為港人提供及推廣新鮮的吞拿魚美食。這次在丫烏敗了團購-精選刺身全日套餐(原價$180),現在只要$110(已包加一)。身為台灣迷,沒有嘗過來自南台灣的新鮮吞拿魚,成何體統?現在是時候在香港“補飛”了!購了兩個不同的套餐,內容各有點分別。和姐姐分食,吃得我倆都捧著肚子了! 精選刺身全日套餐A-土佐豆腐-真不要看輕這個豆腐,真的很好吃!撥開大堆頭的木魚絲和紫菜絲,豆腐上還有一些魚肉碎。配合鰹魚露,味醂的味道,原本味淡的豆腐也變得鮮味非常!而且豆腐本身順滑有豆味,沾上薄薄的一層炸粉,油炸過後更加惹味。 -和風野菜旗魚沙律-沙律上紅紅黃黃的我想就是旗魚絲+醃菜,味道帶酸,加上沙律汁都是有醋酸味,引致味覺有點遲緩,都分不清誰是旗魚絲,誰是醃菜絲了!但是沙律帶芝麻香,加上新鮮靚仔的生菜,紫椰菜,紫洋蔥等,還是不錯吃! -什錦刺身(吞拿魚赤身2片, 旗魚2片, 秋刀魚半條切條)-店內的海報,餐紙也有介紹吞拿魚的各個部分的刺身,依罕有,矜貴及味美程度依次序分為大脂,

精選刺身全日套餐A

和風野菜旗魚沙律

-什錦刺身(吞拿魚赤身2片, 旗魚2片, 秋刀魚半條切條)-店內的海報,餐紙也有介紹吞拿魚的各個部分的刺身,依罕有,矜貴及味美程度依次序分為大脂,中脂及赤身。便宜又大碗的團購餐當然只能以"赤身"款客。赤身就是吞拿魚背部的肉,呈紅色,沒有帶白色的脂肪,入口沒有大家吃慣的三文魚般油潤,但是魚味較濃,入口無筋但帶點點魚肉纖維感,沒有帶腥,入口溫度亦得宜,可見店方處理得不錯。
什錦刺身
旗魚是白色的,油脂較赤身豐富,每咬一口都好像有油脂從魚肉滲透出來之感。入口順滑而且無筋,魚味比赤身淡薄,我想食慣豐腴三文魚的香港人會比較接受這款。
秋刀魚切成丁狀,秋刀魚本身帶較強的海水氣,拌入大量的蔥花,正好遮蓋這種不是人人受得了的味道。蔥花新鮮爽脆帶微辣,秋刀魚彈牙且魚味特濃,是個prefect match。
 -吞拿魚三色丼(吞拿魚赤身3片, 旗魚3片, 吞拿魚蓉)- 這個家姐吃了,旗魚和赤身與什錦刺身的一樣。至於吞拿魚蓉有少許魚油,還算幼滑。隔鄰還有一撮青瓜吞拿魚丁,帶點韓風,就像是混合韓式泡菜醬的味道,帶微辣。
 -甜品-就是維記雪米糍,記住冧左先好食,綠茶味很不錯!
 -玄米茶-茶味不夠濃,淡度可"媲美"清水。

精選刺身全日套餐B
-土佐豆腐-食評同上
 -枝豆-鹽水煮枝豆,枝豆又脆又甜。

-什錦刺身(吞拿魚赤身2片, 旗魚2片, 秋刀魚半條切條) -食評同上
 -和風野菜鮪魚掛麵-掛麵的口感像日式拉麵,幼身的,入口極為彈牙,沒有鹼水味,個人甚為喜歡。不過那個掛麵汁又是和風野菜旗魚沙律那種帶醋酸味的醬汁。媽呀!剛才吃沙律才酸到味覺遲鈍,現在又再要遲鈍一次了!建議店方可以調校一下醬汁的酸度才不致掩蓋生魚片的鮮味嘛!鮪魚生魚片有五六片之多,而且拼成玫瑰花形,很有誠意!

甜品-同上
 -玄米茶-同上
是晚星期二,是端午節假日前夕,例必多人上餐館,惟廚師侍應好像只有各一位,對於客人的訂單和要求有點應接不暇,上菜要等十五分鐘以下(只是魚生而已!)。宜在peak hour增加人手啊!
 常常吃三文魚,偶爾吃吃吞拿魚也不錯!不可不提吞拿魚有豐富的營養,吃罷好像皮膚也光滑了點!
2013-06-11
2013-06-17 814 views
香港人一向對三文魚趨之若鶩,對吞拿魚則興趣不大。日本人和台灣人則不然,他們更愛吃吞拿魚。來自台灣順億,將超低溫的鮪魚由遠洋漁場直送至香港,為港人提供及推廣新鮮的吞拿魚美食。這次在丫烏敗了團購-精選刺身全日套餐(原價$180),現在只要$110(已包加一) 。身為台灣迷,沒有嘗過來自南台灣的新鮮吞拿魚,成何體統?現在是時候在香港“補飛”了!購了兩個不同的套餐,內容各有點分別。和姐姐分食,吃得我倆都捧著肚子了!精選刺身全日套餐A:土佐豆腐-真不要看輕這個豆腐,真的很好吃!撥開大堆頭的木魚絲和紫菜絲,豆腐上還有一些魚肉碎。配合鰹魚露,味醂的味道,原本味淡的豆腐也變得鮮味非常!而且豆腐本身順滑有豆味,沾上薄薄的一層炸粉,油炸過後更加惹味。和風野菜旗魚沙律-沙律上紅紅黃黃的我想就是旗魚絲+醃菜,味道帶酸,加上沙律汁都是有醋酸味,引致味覺有點遲緩,都分不清誰是旗魚絲,誰是醃菜絲了!但是沙律帶芝麻香,加上新鮮靚仔的生菜,紫椰菜,紫洋蔥等,還是不錯吃什錦刺身(吞拿魚赤身2片, 旗魚2片, 秋刀魚半條切條)-店內的海報,餐紙也有介紹吞拿魚的各個部分的刺身,依罕有,矜貴及味美程度依次序分為大脂,中脂及赤身
精選刺身全日套餐A:
和風野菜旗魚沙律
吞拿魚三色丼
甜品-就是維記雪米糍,記住冧左先好食,綠茶味很不錯!

玄米茶-茶味不夠濃,淡度可"媲美"清水。
不夠茶味
精選刺身全日套餐B:
土佐豆腐-食評同上
枝豆-鹽水煮枝豆,枝豆又脆又甜。
枝豆
什錦刺身 -食評同上
甜品-同上

玄米茶
-同上

2013-06-11
2013-03-28 724 views
大家不要被我那標題誤導,皆因說老實話這裡的出品絕不是難吃到要出去溝貨。最重要的原因,乃是因為那午市的招牌吞拿魚蓋飯,份量確是少得恐怕連小友亦會覺得不夠食呢....一份午市套餐,只有一碗加了數顆熟吞拿魚粒的麵豉湯,再加上一"小"碗蓋飯,對一個大男人如我的話,吃完後就像只是剛食完一份輕盈早餐一樣,肚內仍有大把空位可容納更多的東西....不過話雖如此,那碗湯的味過倒是不太差的 ---- 味不死鹹還存在着少許鮮甜;吞拿魚粒一點也不腥且不嚡口;葱粒切得細碎夠多自然令湯增添了一股香氣。是好喝得一乾而盡....招牌蓋飯內的吞拿魚蓉甚是肥美帶點即溶的感覺;飯粒稍覺不夠飽滿香甜,有點兒浪費了上好的吞拿魚;不過若加點豉油及芥辣進去與飯及魚茸搗勻來食,仍是甚滋味的....肚子仍餓此時唯有馬上跑出去再掃街吧....

肚子仍餓
此時唯有馬上跑出去再掃街吧....
$55 (Lunch)
2013-02-25 483 views
好輪盡,之前買左團購,啱啱到期,睇住5佰幾唯有打電話試下有無機會食番或者外賣都好,點知間公司話因為賣左好多,仲有D客未食,所以佢地延長多1星期,咁即刻訂第2日食.好多謝佢地有咁安排,唔駛嘥左, 上次買團購食放題,D碟頭細都唔信,仲要叫極都唔嚟.所以今次買時預左D份量細,唔夠食,所以一家3口買4人餐,點知...... 3個人4 腕湯,雖然話係味噌湯,但同一般唔同,好有魚味,仲有魚肉,所以飲晒! 4款刺身16件,唔多識分,淨係知道顏色唔同,唔同部位唔同,但食落好滑,好新鮮,可能係出面食吞拿魚都唔靚,但呢間主打吞拿魚,所以真係唔同,好有魚味! 41件壽司,份量好夠,但可能係即做啩,所以等左20幾分鐘,追左2次,終於有得食.招牌"吞拿魚"壽司,同刺身一樣,保持水準,新鮮,好滑,有魚味!旗魚口感唔錯,好新鮮,至於其他呢,值得一讚就係魚蔥軍艦,好意外,出面真係未試過,起初覺得佢好似免治肉,唔係好敢生食,但見到隔離枱都有點,所以米試小小先.食落好滑,無榨,同埋唔肥膩, 食晒成個團購絕對夠飽,但係時間真係耐D,雖然話即叫即做,等盤壽司都成20幾分鐘,真係有待改善! 講到健康,原來食吞拿魚好健康

講到健康,原來食吞拿魚好健康,脂肪少,無膽固醇,但有豐富蛋白質,EPA,同DHA,減肥時最好食吞拿魚三明治.

Other Info. : 手機沒辦法上載照片
2013-02-02
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
2013-02-18 353 views
新年食左太多賀年野食,所以年初三朋友約出來團拜便去尖沙咀食野,原本諗住食齋,去到間齋舖執左搵唔到, 於是行去isquare搵其他野食,跟住見到呢間話係吞拿魚專門店,朋友話睇電視介紹過,但就未試過,所以抱住試下心情食下,因為係樓上舖,所以睇唔到店內情形,果晚7點左右,因為唔想食咁多飯,所以我就嗌左個魚湯烏冬o 朋友就叫咗一個"細雪",魚尾骨膠!兩款都是這裡的waiter哥哥介紹,!我叫這個烏冬湯底唔錯好有魚味,個waiter話用佢地味噌湯整,比起出面以魚湯為主的,好味好多,d料都ok,個烏冬都幾有嚼口,仲有跟烏冬的魚餅好有魚味,不過只得一片覺得唔夠喉,問waiter哥哥這個是咩來,原本係叫黑輪片,跟往又order 一客o原來燒出來仲好食,仲野味,仲彈口添!! 跟往來細雪份量十足,有10件,話係toro壽司,其實我地唔係好識,但食落好滑好油,同係出面食個d吞拿魚就好唔同,d魚蓉壽司又好有魚味,真係未試過o 最後來魚尾骨膠食落口感唔錯好彈口,中間仲有好多透明物體,原來係骨膠原.下次一定再食!waite仲有介紹食下巴,但係太大個及我哋實在太飽,所以冇叫,不過下次一定叫來試試! 除左個tor

除左個toro壽司貴d外,其他價錢都ok,不過加埋都係3佰幾蚊,埋單4佰蚊,又幾抵食,下次可以試下個下巴,個waiter話個下巴仲滑,仲香 後來,問下其他friend,佢地話toro原本真係貴野呀,唔係間間有得食,就算有都未必靓.對於我地呢班新界人,值得介紹下,下次出尖沙咀又多個地方食野.香喎.
2013-02-13
2013-02-04 303 views
500蚊團購4人套餐,講到又吞拿魚又壽司咁,帶住一個無期望嘅心情黎到呢間野。坐左無耐,野食都未黎,嘩,對面個女人個面黑過隻獲。二人套餐,前面d野食少到吹得起。4人套餐,所謂個十幾舊嘅壽司。每一舊好似擦膠咁,即係細細個買個d壽司型擦膠。再睇下件壽司上嘅吞拿魚,忍唔住要講一句:「好刀法!」薄到薄過面油紙,size短過我隻尾指。好後悔無用防敏感牙膏,刺身凍到牙痺,未解凍都拎得出黎俾人食。幾款刺身應該有分係唔同部位,但完全食唔出。成個過程就好似食緊雪凍左嘅膠片。食完好似完咩野落肚。但被騙兼絕望嘅心情已經唔想再逗留係呢間店,走夾唔唞,唔駛旨意會回首。走左之後,成晚嘅感覺,呢到寫唔到出黎,因為唔會獲刊登~大家明啦~

2013-01-30
2013-01-27 219 views
之前係電視到見到有介紹,見到覺得好吸引,見到有團購就即買團購個餐包湯,刺生同壽司首先個湯同之前啲食評講既都差唔多,好甜好味。之後到刺身。食得岀係新鮮。但係可能因为團購既關係,啲魚生既size係岀面正常size既三分一到。係正方形既。因为個餐係跟四款魚生,咁就麻煩waitress介绍下,唔知係侍應講錯定係師傅俾錯。同個set係唔同,由四款變三款,仲有其中一款唔係嗰餐有既。可能我見識少。到最後係個壽司,mini到呢。同樣又係貨不對板。飛魚子變蟹籽,吞拿魚變熟蝦。啲紫菜又淋又un。good job!
之前係電視到見到有介紹,見到覺得好吸引,見到有團購就即買

團購個餐包湯,刺生同壽司

首先個湯同之前啲食評講既都差唔多,好甜好味。

Other Info. : 星期日下午一点食 個場坐左三分一都無 啲野又左催右催都未到 食左成個幾鐘,成個場枱枱客都燥燥地 未試過同隔离枱咁親密,因为無野食到要周圍望 四目交投左好幾次 啲service 係okie既,好主動加茶,但廚房個速度有待進歩。 躁到嗰位係食完即走,唔想逗留。
  • 吞拿魚味噌湯
2013-01-26 105 views
吞拿魚蓉蓋飯 - 同menu 兩個樣,全赤身剁成,份量比相少4/5!!! 飯唔香又硬,不知所謂!鮪盛合拼盤 - 又係全赤身,魚味都無,唔掂!總之又唔算好平,又唔好食!

鮪盛合拼盤 - 又係全赤身,魚味都無,唔掂!

總之又唔算好平,又唔好食!
2013-01-26
2013-01-15 32 views
没有團購前, 已經到過這裏用餐,感覺還不錯。香港很少有地方能吃到好味的吞拿魚,所以之後看到它做團購,便二話不說支持了,可惜換來失望。之前已訂位了,所以不用多等候,但放眼所見,大多數客人都要拿着團購來幫襯的。個別點評:吞拿魚旗魚味噌湯:以前吃的會有魚肉,現在的没有魚肉,只有小小的豆腐粒,味道亦很淡。刺身:味道很淡,感覺不大新鮮,而且佷薄切,以前吃到很香的油脂味,現在已經没有了...失望...壽司;如圖手卷: 魚肉很少...紫菜不脆...咬唔開....總括而言...只有失望....再没有下次了...

個別點評:

吞拿魚旗魚味噌湯:

刺身:

壽司

如圖

手卷:

魚肉很少...紫菜不脆...咬唔開....

總括而言...

只有失望....

再没有下次了...
2013-01-12
2013-01-08 33 views
之前一直聽聞這家店不錯...同事右說正所以專登一試怕星期天人多,故此6:00pm就去食避開人潮,一進門,有2檯客,我們計算在內約有8名客人,待應問過有無book 檯後便說沒訂位坐最入la好的,坐下看了看menu 選了$198/2人set落了order後吞拿魚味噌湯好快就黎味道不錯,味噌濃,有魚味~~以為有個好開始湯飲完了....等了右等刺身(小脂,皮油,赤身各二片)這個刺身,右我們飲完湯後等了.......45mins其間壽司吧有4個師父係度吹水,粗口橫飛...連去邊蒲我都聽到味道: 3款入口都沒什味道..好淡...以一間用鮪作招牌的話..真的無野好講皮油那片更有大量筋,咬都咬不斷吞拿魚蔥手卷吞拿魚蓉滑身夠仔細,但都係無味.....吞拿魚沙律手卷-朋友食既壽司(赤身,吞拿魚蔥軍艦,旗魚)壽司中以赤身算係有d魚味...其他2款一樣是淡淡的..黑輪餅2件因為右係等好耐先有得食,仲要係熱食,所以無影相夠熱,不錯,比吞拿魚刺身好吃..估佢唔到!!吞拿魚沙律次序沒錯..之前的全吃完還沒有到,吹了3次而樣子實在很難令人相信為何要等這麼久只是吞拿魚粒+生菜+意大利黑醋醋味已經遮掩了其他味道甜品...
之前一直聽聞這家店不錯...同事右說正所以專登一試

怕星期天人多,故此6:00pm就去食避開人潮,
一進門,有2檯客,我們計算在內約有8名客人,
待應問過有無book 檯後便說沒訂位坐最入la
好的,坐下看了看menu 選了$198/2人set

落了order後吞拿魚味噌湯好快就黎
味道不錯,味噌濃,有魚味~~
以為有個好開始

湯飲完了....等了右等
刺身(小脂,皮油,赤身各二片)

這個刺身,右我們飲完湯後等了.......45mins

皮油那片更有大量筋,咬都咬不斷
吞拿魚蔥手卷
吞拿魚蓉滑身夠仔細,但都係無味.....

吞拿魚沙律手卷-朋友食既
壽司(赤身,吞拿魚蔥軍艦,旗魚)
壽司中以赤身算係有d魚味...其他2款一樣是淡淡的..

黑輪餅2件
因為右係等好耐先有得食,仲要係熱食,所以無影相
夠熱,不錯,比吞拿魚刺身好吃..估佢唔到!!
吞拿魚沙律
次序沒錯..之前的全吃完還沒有到,吹了3次
而樣子實在很難令人相信為何要等這麼久
只是吞拿魚粒+生菜+意大利黑醋
醋味已經遮掩了其他味道
甜品...芝士蛋糕
分別向2位待應叫了2次才有
本打算再點其他的..但,都係算了

埋單-->哈哈,全晚最快,叫了一次轉頭就到

服務:0服務,他們沒事幹行黎行去都唔會加茶,要叫先有

Other Info. : 隔離檯的2碗味噌湯,有一碗係清水加小小色咁..個女仔話點解我果碗同你果碗差咁遠既 那個隔離的女孩更在吞拿魚沙律中吃到一條很大的魚骨 真係唔係好明,樣樣都係生既,唔洗煮,人客唔多都慢得咁緊要,如果人一多怎算
2013-01-06
2012-12-19 33 views
順億, 這家以鮪魚(即吞拿魚)為主打的專門店最迎不斷縈繞在我腦海中。不是因為他有強勁的口碑, 不過可能是他看似一家只以鮪魚作招徠的小店。再者上次想去吃的時間致電到餐廳, 但可惜已爆滿, 所以心有慼慼然, 總是想來看看究竟。結果終於來到了! 餐廳位處樂道中間一唐樓內, 樓梯上一樓, 路分兩邊: 一邊是澳門茶餐廳, 另一邊是這店。走進去只是一家容納30人左右的店, 到時座位未滿, 但每每都看見留座牌子。店員語帶懷疑的問我們是否有訂枱, 友人告之後被安排到一個僅坐兩人的角落, 並送上餐牌。打量一下餐牌, 餐廳叫價絕不便宜。只簡單的十片八片刺身就要收上百多元, 是一般日式小店HK$38三片的比例價錢呀!! 另外, 餐廳牆上貼滿報章雜誌報導, 都主力推薦HK$55一碗的碎鮪魚魚生飯, 當然要試試怎麼襯得起報導內"抵食"二字。正因這樣敢作敢為的價格, 我們二人選擇來一個小跳步, 試一試虛實, 不然損失慘重。刺身多款, 先來一個招牌三合一A餐, HK$135。當中有十片刺身: 4片小皮, 4片赤身, 兩片小脂! 赤身同小皮都屬於瘦的鮪魚肉, 近皮近背或近尾, 只有兩片近腩位有少許脂肪。上桌時發生了

赤身同小皮都屬於瘦的鮪魚肉, 近皮近背或近尾, 只有兩片近腩位有少許脂肪。上桌時發生了一段小插曲, 標榜片數的餐牌與餐廳竟然在第一次上桌時只給八片刺身?!
我大惑不解, 經了解後加回兩片給我們, 不過感覺怪怪的。

無論如何, 最重要還是味道, 我吃每樣一片, 每片都是涼涼的入口, 但味道竟都差不多一樣。唯分別只在顏色有不同及其中有一款有咬不斷的筋。什麼小皮, 什麼小脂, 什麼赤身, 基本上是無味的。我真不知道是我的味覺不夠靈感, 還是他們將不同部位雪到無味?! 恕我道行未到家!
第二個來的是這個碎鮪魚魚生飯, HK$55一碗原來只是碗大而已! 整個碗的高度草草一度約為食指三節左右, 實際飯跟魚料的總高度少於一節半;, 而且不要忘記, 這是一個"V",型碗, 整體飯量連一個OL吃午餐都嫌少!!
這一下偷換概念, 損人不利己! 我建議餐廳應用比這個量再細的碗, 就如有些日本沙灘女郎挑比堅尼也要細件一點才覺夠份量!

飯面有一層看似壓得實實的約5張A4紙厚度的碎鮪魚, 除了吃到比之前的刺身滑一點外, 基本上都一樣無味。蔥的味道還大, 紫菜也許不錯, 不過飯粒處理不當, 飯身稔口而不晶瑩, 飯粒亦不飽滿。吃下來, 少了一份覆蓋口中的日式蓋飯的安全感, 而且飯跟碎鮪魚肉壓得實實的, 筷子下去也需使些勁才能撥開, 很奇怪。
接下來是擁有可愛名字的壽司-- 脂太郎, HK$125。十件壽司: 五件江戶前式, 五年卷物做法。用上中脂, 即日本菜常吃的中鮪魚腩。中鮪魚腩的特點在於無筋, 嫩滑, 甘香而充滿油脂味, 如果是一級貨色可令人有入口即溶的感覺。先是吃上魚料較豐厚的, 滑溜口感, 軟軟的肉身, 不過依然無味。別說是鮪魚腩的油脂香, 就連魚身本味都沒有, 還帶出絲許鐵锈味道。失敗!!

太卷式的碎中鮪魚腩比較好一點, 因為味道集中一些, 所以有魚身味, 但仍然沒有油脂味。紫菜淋而韌, 稔牙而咬不斷的, 飯粒表現依然欠佳。提一提, 很多日本餐廳的蓋飯用飯與壽司用飯根本是不同的, 這點最少這家餐廳沒有留意。
第一轉點菜的最後一味是鐵火卷, 看見這個鐵火卷, 想起一幅畫上茂盛森林的畫。看鐵火卷此起彼落, 無不失笑! 這應是日本壽司的低級錯誤! 任誰那家做迴轉壽司, 又或是街坊式偽日本料理也會做出儘量高低一致的鐵火小卷。這個根本連賣相都不合格, 不過幸好只收HK$25。味道當然不用提, 飯粒不行, 紫菜持續低迷, 魚料照樣無味, 不濟!

結果呼之欲出, 小跳步後大跳走, 兼而永不回頭。順帶一提, 以上菜式最早一味上桌是點菜後約半小時後才到, 而當時並非繁忙時間。有些客人已吃到半途, 有些客人則剛入座; 而環顧四周, 基本上頭十分鐘是沒有出過菜的, 真不知廚房這樣的效率怎可於尖沙咀一串光陰一串金的地方立足?! 可能這個就是收費貴的成因之一吧!

一路吃來, 看見大部分來的人都是拿著團購單紙, 而我亦知道OPENRICE手機也有九折優惠, 不過我一個都沒有用, 因為這樣可剔除所有借口原因。其實花這麼大的篇幅去批評餐廳, 都是希望管理人有個自我檢討的心。不要光靠幾個噱頭便想在市場蒙混一翻, 手藝菜式與服務心態才是正道。如果這樣的表現依然持續, 而市場大為受落的話, 相信我也我吃得無語了!
2012-12-17
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
第二光顧這間吞拿魚店子,是由團購促成。早前看到這個抵食二人餐,我們又決定再來這裡一回,反正質素還可以的。八時半來到,已不像上次般人山人海,反而座位很多,而且我們吃的是套餐,食物都送上得很快,適合已肚子餓的我們。壽司和吞拿魚旗魚味噌湯先上。自己向來不太喜歡喝味噌湯,通常只會把材料吃掉。有吞拿魚的味噌湯無疑比只有豆腐紫菜的多了一份魚的鮮甜。壽司拼盤則較多樣化小皮壽司及旗魚壽司都屬中等水準,旗魚今次第一次吃,也不算差,不過覺得解凍時間未夠長,魚生片仍然有點冰。我就最喜歡吃吞拿魚軍艦壽司。從來都覺得吞拿魚蓉撈飯很開胃,所以很愛吞拿魚蓉的食物,不過我們始終不喜歡這裡的台灣米,沒有黏性的米似乎與壽司始終格格不入。與吞拿魚軍艦相似的是吞拿魚蓉手卷。同樣是米飯問題,另外覺得如果加了芝麻會更香更惹味。最後來的是刺身拼盤。老生常談,最喜歡的一定是中脂,貪其油份夠多;小皮油也不錯;我們就覺得赤身在味道及質感上都較單薄,不過質素來說又比上次吃到的好。其實這客拼盤就像reliving剛才吃的壽司,因為小妹本身已將一半的壽司米飯放棄!如果當日客人不太多其實環境及服務都稱心的,加上貨源直接來自店方的工場,新鮮度及良

壽司拼盤則較多樣化

與吞拿魚軍艦相似的是吞拿魚蓉手卷
同樣是米飯問題,另外覺得如果加了芝麻會更香更惹味。

最後來的是刺身拼盤。

如果當日客人不太多其實環境及服務都稱心的,加上貨源直接來自店方的工場,新鮮度及良心度都有保障,也不失為一個好選擇,只是希望在米飯方面可作改善吧。
2012-12-06
2012-11-17 40 views
第二次來尖沙咀樂道,由高雄開過來的吞拿魚專門店,順億,這次是與數位朋友,出席活動後,來此晚飯。我與另一位朋友K,評價頗兩極,他之前的經驗不太好,我上次的感覺,還不錯。他說:(姑且給予多一次機會。)雖是周五晚上,但場內環境頗為冷清,店員與吧檯上的師傅,還是悠閒似的。我上次吃的是吞拿魚碎蓋飯,這晚四人選擇同一樣東西,吞拿魚飯!首先點了個刺身,旗魚與吞拿魚,我在台灣吃過的刺身,大多是厚切,這裡,也不例外,旗魚刺身曾在台中的哈魚碼頭吃過,是晚的旗魚,好像沒有甚麼味道。鮮紅的吞拿魚,同樣是欠缺魚味,何解?反過來蓋飯用上的吞拿魚,則帶有鮮味,加點醬油拌勻吃,頗為滋味。我不明白同一條吞拿魚刺身,食味為何有所差別?,是厚切,與薄切的分別?台北天母士東市場的阿吉師,魚湯任喝,不用付費,台中哈魚碼頭的魚湯,則要收$70台幣,順億的吞拿魚味噌湯,也要收$8一碗。你說好吃得上天?絕對不是,價錢很便宜,這是事實。

你說好吃得上天?絕對不是,價錢很便宜,這是事實。