協奏坊西餐廳

Sonata Western Restaurant
2018-09-02 1504 views
三佰元不到便可吃到酒店自助餐,也不是將貨就價,精明的自助餐之友又怎能錯過?協奏坊西餐廳由7月至9月,推出「味歷亞洲」海鮮自助晚餐,食物包括多個亞洲地區美食,例如:日本、韓國、泰國、新加坡及本地美食.....等等,讓你一次過可以享受到亞洲不同的美食,尤如經歷一次美食之旅!由現在至9月30日期間,只要提前15日預訂,便可在星期一至星期四晚上,享受到成人每位 HK$288 及 長者/小童每位 HK$208 優惠。如不夠15日前預訂又如何呢,當然會貴少少,10日前預訂星期一至日成人也可享每位淨價$308;長者/小童每位淨價$228。那再少些日子又如何,五日前訂檯,星期一至日成人可享每位淨價$328;長者/小童每位淨價$238。如在五日內訂檯(除即日訂檯外),星期一至日只享有8折優惠,所以越早預訂,優惠便越多。標準價星期一至四(公眾假期及特別日子除外)成人每位 HK$368;長者及小童每位 HK$238星期五至日、公眾假期及其前夕成人每位 HK$398;長者及小童每位 HK$268另有「生日大曬」優惠,只要四位成人同行(標準價惠顧),其中一位是在生日月份,便只需繳付三位價錢,平均每位只是 HK

標準價星期一至四
(公眾假期及特別日子除外)
成人每位 HK$368;長者及小童每位 HK$238

星期五至日、公眾假期及其前夕
成人每位 HK$398;長者及小童每位 HK$268

另有「生日大曬」優惠,只要四位成人同行(標準價惠顧),其中一位是在生日月份,便只需繳付三位價錢,平均每位只是 HK$276,價錢更為優惠。

Ps:所有價格須另收加一服務費。

想回本?話都無咁易;面前各式各樣的凍海鮮助你輕鬆達到。空運到港的英國麵包蟹、北海道鱈場蟹腳、小龍蝦、沙白蜆、澳洲藍青口、帶子、魷魚及大蝦,豐富鮮美!

凍海鮮旁是沙律區,有紅腰豆、車厘茄、粟米、青邊豆、紅蘿蔔....等,不同選擇、任你配搭不同醬汁。

另一邊是韓風區,XO醬炒五花腩韓式年糕、韓式泡菜八爪魚沙律、韓式牛肉鍋、韓式泡菜煎餅,是嗜辣、重口味人士之選。

五款刺身分別是三文魚、北寄貝、希靈魚、八爪魚和吞拿魚,新鮮爽甜,質素俱不錯,喜歡吃刺身的,不要錯過呀。

壽司也有七款之多:鰻魚、赤貝、魷魚、蝦子沙律、螺肉、腐皮、玉子;怕撐肚皮,每款一件;淺嚐即止。隨即轉戰熱葷區。

熱盤陣容鼎盛,香口惹味的有炸吉列大蝦、唐揚炸雞、吉列豬柳。小巧精緻的皮蛋豆腐配四川麻辣汁、照燒牛肉芝士卷、芝麻八爪魚、帶子裙邊等。

中式選擇方面有點心之皇蝦餃、令人又愛又恨的東坡肉、金菇瑤柱扒時菜、海鮮南瓜藜麥炒飯、砂鍋雲吞雞、潮式蠔仔粥、鹵水拼盤(大腸、鴨舌及掌翼),湯品有蕃茄薯仔湯及南瓜忌廉湯。

還有泰式美食區,泰式明爐烏頭、泰式龍蝦冬蔭公、泰式豬肉生菜包、青木瓜沙律、泰式酸辣鳳爪。喇沙麵檔和燒牛柳也很受歡迎的。

必吃推介,蝦蛟、龍蝦冬蔭功、砂鍋螺頭雲吞雞及喇沙麵檔。

蝦蛟~
新鮮爽彈,酒樓通常歸為特點類;多吃幾件更覺開心。

龍蝦冬蔭功~
以指天椒、蝦膏、蝦頭、檸檬葉、青檸、南薑、香茅等材料,熬製成的湯底,味道酸酸辣辣,令人胃口大開;龍蝦爽彈新鮮,配酸辣的湯底,更能帶出龍蝦的鮮甜,確實不錯。

砂鍋螺頭雲吞雞~
採用原隻鮮雞、響螺頭及金華火腿經6小時熬燉而成,湯底濃郁鮮甜、滲出點點鹹香,雲吞皮薄餡靚,一碗過後自不然要繼續添食!

喇沙麵檔~
配料有雞絲、魚片、豆卜、銀芽和芫荽,味道調配適宜,水準之作,可惜缺了米粉,不能摻摻。

原隻冰鎮日式磯煮鮑魚~
每位客人也可免費獲贈一客,肉質鮮嫩彈牙,濃郁的湯汁加上冰涼的口感,滲出淡淡甜味;是很夏天的一道菜。

飲品基本上就是茶及啡,另有檸檬及鮮奶;喜歡齋茶、檸茶或奶茶,各隨喜好。啤酒、果汁、汽水或紅白餐酒亦有提供,屬自費項目。

正餐差不多到尾聲,再要點沙律菜及菠蘿清清味蕾;以迎接至愛的甜點。

甜點品種也有十多款,計有葡式蛋撻、牛油麵包布丁、楊枝甘露、綠茶大福、泰式甜㸃、咖啡布丁、奶凍、藍莓慕思、木糠布甸、芒果布甸、芒果慕絲、意大利芝士餅、特濃朱古力蛋糕、香蕉蛋糕和鮮果撻。

賣相也不錯,每樣也試一件,真是超級滿足;當中較喜愛的有藍莓慕思、芒果布甸、芒果慕絲及特濃朱古力蛋糕。

水果有西瓜、蜜瓜和菠蘿;但更不能錯過的是懷舊冰品:唧唧冰(提子味)、對對棒(菠蘿、青檸、蜜瓜、西瓜)、波子汽水、脆皮黑金鋼(朱古力、香草、士多啤梨味)、藍鐵神(菠蘿、士多啤梨味)和朱古力三文治。

另有自助班戟機,即按即做,新鮮熱辣,加上自己喜愛的醬汁,便非常好吃了。

意猶未盡,原來還欠杯Movenpick 雪糕 - 有意式碎朱古力及意大利奶凍兩款味道,至止才帶著滿足的心情回家!

協奏坊西餐廳
地址: 銅鑼灣信德街8號香港珀麗酒店2樓
電話: 21278828
(The above review is the personal opinion of an user which does not represent OpenRice's point of view.)
2018-08-13
Dining Offer
Coupon
  • 蝦蛟
  • 龍蝦冬蔭功
  • 、砂鍋螺頭雲吞雞
  • 喇沙麵檔
2018-08-30 1177 views
自助餐,就是貪選擇多。這個「味歷亞洲」海鮮自助晚餐,囊括港、日、韓、泰、新加坡菜。15日前訂位$288免加一,心動了。準備開動之際,送來一人一隻冰鎮鮑魚。原隻上,超彈牙。日式磯煮,淡淡的甜味剛好。必食之選北海道鱈場蟹腳,大長腿飽滿鮮甜,自帶海水鹹香。冰鎮海鮮較少見的魷魚圈,調味恰好,不韌好咬。刺身軟滑無筋,中規中矩,三文魚油脂滿滿。蘑菇湯勁足料,啖啖都是菇碎,遠遠就聞到香味,讚!燒牛柳生熟度控制得不錯,可惜是貨尾不算太熱。主角亞洲多國菜,大多是熟食。港式/中菜代表中,砂鍋螺頭雲吞雞雞肉嫩滑,鹵水豬腸、豆腐都夠入味。蠔仔粥勝在蠔夠大隻,但味道偏鹹。日系炸物香口好食,吉列豬扒算肉厚,還有一整鍋咖喱汁任加。韓系的幾款,基本都偏向fusion菜,哈韓族表示一般。至於泰國、新加坡菜,即煮新加坡喇沙、龍蝦冬陰公、烏頭看著吸引。不過要留肚,唯有pass……甜品款式超多,切餅、葡撻、馬卡龍、麵包布甸、奶凍,花多眼亂。連懷舊雪條,和自助班戟機都有!Mövenpick雪糕只有一種,正正是大愛的士多啤梨味。好搶手,手慢的唯有慢慢挖邊。甜品控,力戰了一碟又一碟。當中,以芒果大福最出色,外層軟糯可人。臨走才想起
自助餐,就是貪選擇多。
15日前訂位$288免加一,心動了。

準備開動之際,送來一人一隻冰鎮鮑魚
原隻上,超彈牙。日式磯煮,淡淡的甜味剛好。
冰鎮鮑魚
必食之選北海道鱈場蟹腳,大長腿飽滿鮮甜,自帶海水鹹香。
冰鎮海鮮較少見的魷魚圈,調味恰好,不韌好咬。
冰鎮海鮮
北海道鱈場蟹腳
刺身軟滑無筋,中規中矩,三文魚油脂滿滿。
刺身
蘑菇湯勁足料,啖啖都是菇碎,遠遠就聞到香味,讚!
蘑菇湯
燒牛柳生熟度控制得不錯,可惜是貨尾不算太熱。
燒牛柳
主角亞洲多國菜,大多是熟食。
砂鍋螺頭雲吞雞、鹵水
蠔仔粥勝在蠔夠大隻,但味道偏鹹。
蠔仔粥
日系炸物香口好食,吉列豬扒算肉厚,還有一整鍋咖喱汁任加。
炸物
韓系的幾款,基本都偏向fusion菜,哈韓族表示一般。
韓系
泰國、新加坡菜
甜品
連懷舊雪條,和自助班戟機都有!
Mövenpick雪糕
甜品控,力戰了一碟又一碟。
甜品
當中,以芒果大福最出色,外層軟糯可人。
甜品
臨走才想起,沒吃到最初相中的藍莓芝士蛋糕。大概,refill後的款式,未必跟原來一樣?
好吧,有藉口再戰了……
2018-07-12
炸物
Mövenpick雪糕
  • 芒果大福
2018-08-23 1079 views
之前公司Annual Dinner已經到協奏坊食過,食物雖然唔算好多╴但勝在價錢唔貴,而且Movenpick任食,今次自己同妹妹再去。Seafood Dinner Buffet ($368/1 People)當晚草根姐妹一入座,餐廳就馬上送每人一隻冰鎮日式磯煮鮑魚,既然自助餐主題是海鮮,當然就先試海鮮吧~🐚🐟🦐海鮮有小龍蝦、青口、蟹及長腳蟹🦀,還有日式刺身corner。當中長腳蟹味道鮮甜最為出色,帶淡淡海水鹹味,草根姐妹大概每人吃了7-8隻吧,真的不錯! 但其他海鮮及刺身質素一般。除了海鮮外,還有壽司🍣、韓國特色食物🇰🇷、泰式食品🇹🇭、中式熱葷及中西湯,熟食而言款式不算多,味道亦只屬一般。反而點品方面較令人滿意,有各式甜品,款式選擇不少。除了有蛋糕🍰、果撻、奶凍及焦糖燉蛋,還有Movenpick任食,以及懷舊雪條。草根姐妹最後吃了兩大碟甜品飽足離去。整體上不算特別出色,但$300多元以晚市自助餐而言確實價格平實。選擇偏少,但服務質素還不錯,如果要求不高又想以不太貴的價錢吃頓自助餐,就參考一下啦😆***草根姐妹提提大家15天前預訂價值$288起,會再平d嫁!Promotion Perio

***草根姐妹提提大家15天前預訂價值$288起,會再平d嫁!Promotion Period 1/7/2018 to 30/9/2018***
Dinner
最近天氣也沒有太好,又悶熱又侷促,心情也不太好,所以唯有靠吃點好東西提一提神,聽友人B說不如吃自助餐,甚麼都有得選擇,那上網找到所價錢較平的自助餐,價錢大概300多。「味歷亞洲海鮮自助晚餐」,供應來自多個亞洲地區的代表美食,包括日本、韓國、泰國、新加坡及本地美食……龍蝦冬蔭功、砂鍋螺頭雲吞雞、XO醬炒韓式年糕、新加坡叻沙等等。每位客人可免費獲贈原隻冰鎮日式璣煮鮑魚一客。見看宣傳的字眼也夠吸引,食物種類也不少。小妹先行一轉發現冷盤的海鮮也有很多,蟹腳、麵包蟹、小龍蝦、青囗、鮮魷魚、蝦子等。熟食區即有韓式、泰式、中式、日式等食物……韓式:泰式:龍蝦冬蔭功用上龍蝦熬煮冬蔭功,真的是下重本,但冬蔭功欠缺辣油香氣,也沒有傳統冬蔭功的風味,不夠香辣嗆喉。砂鍋螺頭雲吞雞中菜菜式之一,雲吞應該不是自家製的,入囗皮厚身,肉餡沒有太吸引,可取的是雞肉嫩滑。新加坡叻沙叻沙尚算香濃,但味道也是沒有太惹味,但麵條太過軟腍。燒西冷每次自助餐必吃,但這邊的西冷太乾柴,沒有油脂位。生菜包最滿意的一道菜,蔬菜清甜爽脆,入囗微辣醬汁惹味。怎麼了,今晚的水準有點失預期。希望下次有改善,但服務是一流的。

每位客人可免費獲贈原隻冰鎮日式璣煮鮑魚一客。

見看宣傳的字眼也夠吸引,食物種類也不少。

熟食區即有韓式、泰式、中式、日式等食物……
韓式:

泰式:

龍蝦冬蔭功

砂鍋螺頭雲吞雞

新加坡叻沙
叻沙尚算香濃,但味道也是沒有太惹味,但麵條太過軟腍。
燒西冷
每次自助餐必吃,但這邊的西冷太乾柴,沒有油脂位。
生菜包
最滿意的一道菜,蔬菜清甜爽脆,入囗微辣醬汁惹味。

2018-08-09 1932 views
食自助餐最驚同人迫,今日喺銅鑼灣呢個咁好既地段,又再次食我最鍾意食嘅柏麗酒店自助餐,今晚上面唔算太多人,因為好多人都唔知道原來佢有自助餐提供。最近佢哋整緊東南亞美食套餐,每人都只係$368一位,仲要有好多唔同類型嘅海鮮,可以食到我最鍾意食嘅長腳蟹,我仲一連食咗兩碟,啲蟹殼卜卜趣,夠晒新鮮。我比較鍾意食佢嘅牛舌同牛𦟌,佢整得好香,直程可以媲美大公司品牌嘅滷水冷盤,仲可以點白醋,係咁食好開胃。仲有啲泰式酸甜鳳爪,配上一啲冷番茄細細粒酸酸地,又幾好味。嗰度如果唔想食凍野,其實都有好多野可以選擇,包括係任食嘅砂鍋雲吞雞,係熱湯,同埋一啲嘅中式老火湯。老火湯真係好夠火喉而且用料望外充足,成蟲草猴頭菇擺喺裏面,每飲一啖我都覺得自己好補身,同埋好夠藥材味。最令我難忘係我可以自己自制Pancake,嗰度可以有個機器自己按一下制就自動會彈啲蛋醬出嚟,唔駛1分鐘就會有塊薄薄香噴噴既Pancake走出黎了,加埋任食Movenpick雪糕,簡直一流,香港依家真係越嚟越識食!下次大家如果喺銅鑼灣突然間想食自助餐都可以喺呢度試一試下,又經濟又實惠,落腳點又好!正。

仲有啲泰式酸甜鳳爪,配上一啲冷番茄細細粒酸酸地,又幾好味。

2018-08-06
  • 長腳蟹
2018-09-14 92 views
相約與久違的友人吃生日飯,幾經波折,選擇了地理位置方便的銅鑼灣珀麗酒店吃自助晚餐😋😋可能是因為平日的關係,大廳並沒有很多人,大約只坐滿了四分之一的座位,而客人大多是酒店住客。因此環境也佷清靜,適合談天敘舊。食物的選擇不算太多,有凍海鮮丶刺身丶熱盤丶湯和甜品。海鮮方面有蟹腳,麵包蟹,小龍蝦,青口等。味道還算新鮮😋麵包蟹蓋有很多膏刺身方面有三文魚,吞拿魚和章魚 🐙三文魚肥厚,值得一試。熱盤方面,即切的燒西冷牛扒較為出色😆另外還有很多蛋糕及甜品可以選擇👍🏻👍🏻Ps:每人會贈送鮑魚一隻

刺身方面有三文魚,吞拿魚和章魚 🐙三文魚肥厚,值得一試。

熱盤方面,即切的燒西冷牛扒較為出色😆
另外還有很多蛋糕及甜品可以選擇👍🏻👍🏻
Ps:每人會贈送鮑魚一隻
2018-08-29 252 views
食落認真麻麻地!地方不算大,但總算舒服的!至於食品方面,真的不多選擇。海鮮是龍蝦仔、蟹腳、蜆.......好像差不多了!!但只是一般。韓式有煎餅、年糕......唔好食。中式的也不算多,蝦餃好難食,連我小朋友都吐出來說難食。總之中、西、日,韓好似樣樣有D咁,但品質真的不算好食。甜品比較多款,但質素都唔算太好。有D好難食。只不過心想,不到$300一位的自助餐可以想點好呢⋯⋯下次不會再來了!!M字頭雪糕只得一款朱古力味的!!
韓式有煎餅、年糕......唔好食。
中式的也不算多,蝦餃好難食,連我小朋友都吐出來說難食。
總之中、西、日,韓好似樣樣有D咁,但品質真的不算好食。

甜品比較多款,但質素都唔算太好。有D好難食。

M字頭雪糕只得一款朱古力味的!!

2018-08-28 237 views
又到了糧尾時間,原先約定了朋友吃自助餐,總不能放飛機,於是就去搜尋一下價錢相宜的自助餐選擇。晚上來到銅鑼灣的珀麗酒店,三百多元的自助餐價錢的確吸引,要知道其他酒店的自助餐動輒也要四五百元。入座已經送上每位冰鎮日式磯煮鮑魚一份,非常驚喜。這裡菜式選擇也頗豐富,有泰式(冬陰公,生菜包,明爐魚,又有韓式(泡菜煎餅,年糕,韓式肥牛煲),當然唔少得日式(壽司刺身)。對我來說海鮮絕對是重中之重,有必備的長腳蟹,龍蝦仔,仲有爆膏的麵包蟹。較為特色的是有一個”潮菜天地”,提供鹵水鵝,蠔仔粥等潮州菜。也有一個”車仔麵天地”,可以自選車仔麵配料,還有喇沙湯底。甜品都有好多選擇,有細細件的蛋撻和小蛋糕,也有不同味道的奶凍,而且大部分甜品都唔大件,可以食多幾種。最後記得一定要試懷舊雪條,藍鐵神,黑金剛可能你未曾見過的款式都有,絕對值得試下!其實糧尾食自助餐又有乜好怕!
入座已經送上每位冰鎮日式磯煮鮑魚一份,非常驚喜。
這裡菜式選擇也頗豐富,有泰式(冬陰公,生菜包,明爐魚,

又有韓式(泡菜煎餅,年糕,韓式肥牛煲),

當然唔少得日式(壽司刺身)。
也有一個”車仔麵天地”,可以自選車仔麵配料,還有喇沙湯底。

其實糧尾食自助餐又有乜好怕!
2018-08-20
Dinner
朋友生日,梗係要去食buffet啦。上網見到呢間buffet又平又抵食,一早book位仲有優惠添,咁就一於嚟試吓啦。一坐低,已經一人送一隻鮑魚,睇落大大隻好似好好味咁喎,食落都係非常新鮮好食啊。食buffet我就最鍾意食刺身,呢度嘅刺身夠晒新鮮,即叫即切,而且每舊都大大塊,一啲都唔孤寒呀。估唔到呢度咁平,都有咁多款海鮮揀喎,麵包蟹長腳蟹小龍蝦乜都齊晒。而且食落仲好新鮮添,點埋佢比嘅醬汁真係好好味㗎。佢仲比齊工具我哋拆蟹添。唔係太鍾意食生冷野嘅人都有好多選擇架,例如呢個喇沙湯麵,係師傅即叫即整架。可以自己揀咩餸,熱辣辣咁非常開胃。唔少得嘅梗係有即刻切嘅燒牛柳啦,燒嘅時間啱啱好,唔會太硬又唔會太生,真係好正呀。最後梗係要食甜品啦,呢度嘅雪糕竟然係movenpick,我梗係唔執輸食咗幾杯啦。呢幾杯雪糕就為我呢一個buffet畫上一個完美嘅句號啦。呢間buffet雖然咁平但都有好多選擇,最緊要係食材好新鮮,唔怪得咁多好評啦。

2018-08-19 302 views
好耐都無同屋企人一齊食自助餐,仲要係酒店!!所以真係好期待。😍有各式各樣既新鮮水果同甜品。😍溫馨提示:水果好搶手,我食到最後想食d 水果已經無晒。😖甜品好靚,綠茶果個係我至愛 健康既沙律酒店好貼心,d 醬同沙律分開,你鐘意加同唔加醬都得。😘OMG... 是我最喜歡的蟹。 仲有小龍蝦,蝦同甲殼類。雖然我比較鐘意熱食,但這個凍蟹比我以前食開既凍蟹仲要好食。XD三文魚刺身~my favourite 有唔同既炸品。如炸蝦,炸豬扒同炸雞。我覺得炸蝦最好食,我覺得唔配咖哩醬仲好食。酒店仲有埋中湯飲,好正。 呢度有熱辣辣既魚,蝦同甲殼類食物唔想食甘多生冷野既朋友可食呢個。 溫馨提示:炒飯有d 辣 雪糕勁快比人清晒,不過真係真心好食。唔知咩牌子呢? 哈哈中間既波子味雪條好好食,裹面既雲呢拿同外面既波子味好夾,大家食完主食,不妨試試。

有各式各樣既新鮮水果同甜品。😍
溫馨提示:水果好搶手,我食到最後想食d 水果已經無晒。😖

甜品好靚,綠茶果個係我至愛

健康既沙律
酒店好貼心,d 醬同沙律分開,你鐘意加同唔加醬都得。😘

OMG... 是我最喜歡的蟹。

仲有小龍蝦,蝦同甲殼類。

三文魚刺身~my favourite

有唔同既炸品。
如炸蝦,炸豬扒同炸雞。
我覺得炸蝦最好食,我覺得唔配咖哩醬仲好食。

酒店仲有埋中湯飲,好正。

呢度有熱辣辣既魚,蝦同甲殼類食物
唔想食甘多生冷野既朋友可食呢個。

溫馨提示:炒飯有d 辣

雪糕勁快比人清晒,不過真係真心好食。唔知咩牌子呢? 哈哈

2018-08-16
  • 長腳蟹