協奏坊西餐廳

Sonata Western Restaurant
親民價自助餐! Featured Review
2018-05-23 1204 views
很久沒吃自助餐!今次預約咗一間中低價的自助餐來一頂想食海鮮同甜品的癮!位置係大角咀,我地揸車過去都好方便,而且仲有兩個鐘免費泊車(不過位置有限的)自助餐以意大利、日本為主題,裡面好多意同日嘅特色美食,算係比較特別的。平日食價錢就係$368 另外會送一客日式磯煮鮑魚,同埋like fb有蜜桃紅茶送~每人贈送一客日式磯煮鮑魚,鮑魚係凍食的,非常腍而且入味,食食下會慢慢滲點酒香出來,好食到想食埋朋友個隻~呢個價位都有唔少海鮮選擇,有蟹腳、羔蟹蓋、小龍蝦、青口、蜆、魷魚小龍蝦同蟹腳個味道都好濃,蟹腳係鹹味比較重,而小龍蝦個種係海水味~蟹膏係超級誇張地多,啖啖都係膏~食多幾啖都覺得自己爆晒quota 不過蟹膏真係好好正,所以盡情食完再算啦!唔同款的前菜,咁多款火腿都一定要試試,夾蜜瓜食又甜又充滿鹹香~日式主題所以係連吉列炸物同咖哩都有呀~Keep住即炸同加熱,所以依然保持到香脆口感,咖啡都係日式甜咖哩,係熟悉嘅日本味道!仲有啫啫雞煲同東坡肉呢啲中式菜,兩款都夠晒入味,雞肉大件又滑,東坡肉肥得黎入口即融,好豐富嘅油香係口度爆出黎,一定要食!!另一個我幾鐘意嘅清新之選,日式冷麵有齊唔同配料同醬汁底可

蟹膏係超級誇張地多,啖啖都係膏~

日式主題所以係連吉列炸物同咖哩都有呀~

另一個我幾鐘意嘅清新之選,日式冷麵
有齊唔同配料同醬汁底可選,我試左最普通個隻醬油汁甜甜地,非常開胃。

另外意式個邊嘅重頭戲就係芝士卡邦尼
Creamy + Juicy 指數非常高,食到咁上下仲會有個磅芝士的環節,估中或者最接近磅數仲有免費自助餐食,不過我就冇咁好彩啦,繼續食野~~

有大廚即燒安格斯牛肉同三文魚,因為新鮮燒起,所以係佢最好食嘅一刻,趁熱食!

心心眼嘅甜品區 咁多款都想試晒

個人覺得焦糖燉蛋幾時都係冇得輸!仲有奶凍都係又香又綿密~唔好漏咗仲有movenpick雪糕同pancake !!

食咁差不多兩個鐘就試晒啲野食,整體感覺係熟食出色過冷盤~甜品都可以盡情咁試,款式多之餘都整得相當精緻有心思
(The above review is the personal opinion of an user which does not represent OpenRice's point of view.)
2018-05-14
  • 甜品
精選協奏曲 Featured Review
2018-05-10 3239 views
夫人想吃自助餐,但又不想去太貴的酒店吃,經她細選下,我們去了銅鑼灣的珀麗。這餐廳可說是麻雀雖小,五臟俱全,冷盤區,熱盤區,刺身檔,甜品區,還有一檔即煮意粉和牛肉片。甫坐下,每人先送一隻冰鎮日式磯煮鮑魚,浸得入味,軟腍可口。 先到日式刺身壽司的檔子,取了三文魚和吞拿魚,味道過得去,凍海鮮的種類很多,法國麵包蟹,多肉又有膏,長腳蟹味道很鮮甜,禁不住要安哥多一次,看見有些客安哥了多次,便知真的很鮮甜,其餘凍蝦,青口,小螯蝦也不錯,冷盤也不乏驚喜,海膽汁豆腐,有一小片海膽在豆腐上,一天一地的價錢放在一起,味道沒半點違和。熱湯有兩款,我較欣賞蟲草花煲豬蹍,湯水清甜,足料,而夫人則喜歡蘑菇忌廉湯,每一口都是打得稀爛的菇菌,惟忌廉下得不多,夫人卻愛這健康版本。自助餐桌的另一角,有煎安格斯牛肉片及紐倫堡香腸,多人輪候,好嘢自然受歡迎,等也是值得,同一檔還有即煮意粉,可選元貝,蘑菇,洋蔥,甜椒等,最後還在巨大的巴馬臣芝士裏撈一撈,芝味十足,以往這種煮法,只在六星級酒店自助餐出現,現在已落入尋常百姓家。 熱盤中,值得推薦的還有東坡肉,鬆化入味,肥膏溶化,醬汁濃稠,旁邊還有一煲絲苗白飯,真想得週到,另一驚喜

甫坐下,每人先送一隻冰鎮日式磯煮鮑魚,浸得入味,軟腍可口。

熱盤中,值得推薦的還有東坡肉,鬆化入味,肥膏溶化,醬汁濃稠,旁邊還有一煲絲苗白飯,真想得週到,另一驚喜是啫啫雞煲,酒香貫盈,豬潤,雞件又是下飯佳品。其他熱盤還有吉列豬扒,意大利薄餅,紫薯卷,關東煮,小小的角落竟有多國的美食,我最喜歡的是紅酒燴牛尾,若是多燴一會變更腍,還有燒春雞,煎三文魚和小炒王都是我的選擇。

吃得飽飽,也要吃甜品,因為琳瑯滿目,排列整齊,製作也很精美,試了幾款糕點,最後吃了雪條和Movenpick雪糕,夫人超滿意。
Dinner
意日情迷 Featured Review
2018-04-21 4277 views
月初和婦女兵團幾個好姊妹去西環吃潮州菜,席間有人提到香港珀麗酒店 2 樓嘅「協奏坊西餐廳」,最近做緊以「意日情迷」為主題的海鮮自助晚餐,客人於自助晚餐時段幫襯,每位可獲贈日式冰鎮鮑魚一份,而且只要於 15 日前預訂,更可享成人優惠價,每位 $268 (已包加一服務費),非常經濟。幾個美少婦,既愛吃海鮮,又鍾意日本同意大利美食,既然有人發起,提議一齊去擦番餐,我當然舉手讚成。到埗後,立即出去外面吧檯看看,先由我最愛的海鮮區出發,冰鎮海鮮擺放得整齊有序,予人新鮮之感,而且選擇頗多,有鱈場蟹腳、麵包蟹、藍青口、大蝦、小龍蝦等。個人最欣賞就是鱈場蟹腳和麵包蟹,貪前者爽甜彈牙、而後者蟹肉結實清甜、蟹膏滿載;加上全部海鮮都密密補充,十分抵讚!冷盤方面,選擇雖然唔多,但款款賣相都好吸引,尤其是當中的意式前菜拼盤,上面有鹹香火腿、莎樂美腸、香草白菌、黑水欖等,味道相當豐富。至於旁邊的照燒牛肉芝士卷、日式椰菜芝麻沙律、日式豆腐凍配海膽汁,全部都的的骰骰、迷你小巧,食多幾杯都唔怕滯。Salad Bar 方面,沙律菜非常爽脆,用來配紅蘿蔔絲、粟米粒、蕃茄仔、紫洋蔥、青瓜和西蘭花等,十分醒胃。如果懶得動手 D
Salad Bar 方面,沙律菜非常爽脆,用來配紅蘿蔔絲、粟米粒、蕃茄仔、紫洋蔥、青瓜和西蘭花等,十分醒胃。如果懶得動手 DIY,也可以試下旁邊杯裝的西西里橙柳紅菜頭沙律,用料很有營養,十分適合注重健康的女士!
至於另一邊吧檯就有三文魚、北寄貝、希靈、吞拿刺身同壽司,選擇雖然唔算多,但三文魚非常鮮美,肉質細嫩,加上夠厚切,極具口感。不過由於想留肚吃熱盆同壓尾嘅甜品,所以只淺嘗了少許,點到即止。
贈送的原隻冰鎮日式磯煮鮑魚,採用日本磯煮方法炮製,咬下去非常之有彈性,肉質柔嫩細滑,鮮甜可口,味道香濃。
熱盤方面,款式雖然講唔上好豐富,但大部份菜式都以日本同意大利菜為主,如南瓜海鮮意大利飯、意大利香草烤春雞、意式蕃茄芝士焗龍脷魚柳、日式關東煮、意大利煙肉薄餅等,非常切合自助餐的主題。
筆者嗜吃香口炸物,側邊嘅日式咖喱檔有吉列豬柳、吉列大蝦、咖喱薯餅等,幾款當中,最喜愛就是吉列豬柳,切至一口分量,外層香脆且肉汁豐富,蘸日式秋葵咖喱汁吃,非常滋味。至於其他熱盤,就仲有紅酒燴牛尾、小炒王、金菇瑤柱扒時蔬、東坡肉、啫啫雞煲、冬蔭功海鮮煲等,風味各具特色,亦值得一試。
想暖下胃?餐廳有兩款熱湯供應,一中一西,有鱆魚蓮藕排骨湯同粟米湯,前者溫潤入味,藕絲纏綿、藕肉爽脆,紅豆邊咬下軟糯,用料十足。至於粟米湯,味道亦絕不失禮,不但粟米味突出,而且粟米粒極多,粒粒飽滿。
別忘了對角 counter 的安格斯肉眼片紐倫堡腸,肉眼片雖然未至於入口即融,但食落肉質嫩滑,肉味濃郁,juicy 有口感。紐倫堡腸外形細細條,入口充滿香草味。如果想食意粉,也可請大廚現場即席烹調,再拌入巴馬臣芝士同去吃。
甜品時間,先讓大家一看陣容,除了有熱辣辣的葡式蛋撻、口感酥脆的蘋果金寶外,甜品區內還擺放了不少鮮果酥皮條、意大利芝士餅、甘筍蛋糕、華士啤梨慕絲、芒果慕斯、特濃朱古力蛋糕、朱古力撻、綠茶大福、芒果布甸、焦糖布甸、綠茶紅豆布甸、奶凍、沙巴翁、朱古力慕思等,花款勁多,琳瑯滿目。甘筍蛋糕甘筍味不重,內藏核桃粒,非常有咬口,而且食落唔會太甜,多吃也不覺膩。大福外皮煙韌,外層是味道特濃的綠茶粉,內層是略甜的綠茶蓉,非常好吃。
另外客人亦可以自製班戟,㩒個 OK 掣,連班戟粉都唔洗落,等一兩分鐘就食到新鮮出爐 pancake。
壓尾當然少不了筆者至愛的 Mövenpick 雪糕,雖然已經好飽,不過都要留肚試下啲懷舊冰條,有對對棒、脆皮黑金剛、朱古力三文治、波子汽水棒等。用 $268 就可以吃到這頓晚市自助餐,真係非常抵食,等小鬼考完試,會一家人再來幫襯。
2018-04-19
2018-04-11 3967 views
$268可以吃甚麼?半份tea set?飲一餐茶?吃一頓晚飯?其實你可以吃一頓酒店海鮮buffet!而且還是麵包蟹、石蟹、龍蝦仔、鱈場蟹腳、刺身、Movenpick任食,再送每人一隻磯燒飽魚,吃足三小時,如果你好運氣,在他們的芝士重量競猜遊戲中勝出,還會再送你一次自助晚餐呢! 這麼划算的價錢,不是街邊小店,而是Rosedale Hotel協奏坊西餐廳的自助晚餐 (銅鑼灣及大角咀酒店都有提供)。老實說,餐廳的食物種類不算多,不過如果你和我一樣,很喜歡吃海鮮冷盤,能夠重點狂吃,這個價錢肯定可以回本。 我光顧的是香港珀麗酒店,這裡有一個海鮮corner,沒有大堆頭,每盤海鮮都只是小小的一盤,不過不用擔心,refill速度很快,慢慢吃,一定會吃到心頭好。 這一晚,我主攻的是龍蝦仔和鱈場蟹腳,前者有蝦膏,一口一隻好滿足!後者好鮮甜,一剪一拆就吃,十分方便。 但說到最愛,就一定是麵包蟹了,蟹膏量不俗,尤其是蟹蓋,兩端都塞滿了蟹膏,味道甘香豐盈,吃半個蓋就已經好有罪惡感! 別忘記還有每人一隻的磯煮飽魚呢,煮得十分入味,甜甜的又煙靭,超好吃! 在餐廳的另一邊,大廚正在忙碌地燒安

$268可以吃甚麼?半份tea set?飲一餐茶?吃一頓晚飯?其實你可以吃一頓酒店海鮮buffet!而且還是麵包蟹、石蟹、龍蝦仔、鱈場蟹腳、刺身、Movenpick任食,再每人一隻磯燒飽魚,吃足三小時,如果你好運氣,在他們的芝士重量競猜遊戲中勝出,還會再送你一次自助晚餐呢!

在餐廳的另一邊,大廚正在忙碌地燒安格斯肉眼片和紐倫堡腸,這個肉眼片,一定不可以錯過,肉味濃郁、肉質細嫰又juicy,蘸一點燒汁,忍不住吃完一遍又一遍。

喜歡吃芝士的,則可以請大廚即席炒個帆立貝黑松露意粉,只見師傅用牛奶先將材料炒熟,再加入意粉,然後就放到旁邊的芝士巨輪上撈呀撈,嘩,好重芝士呢!

大家很喜歡的,還有刺身和壽司,刺身有吞拿魚、三文魚、八爪魚、希靈魚和北寄貝等,朋友都說很新鮮呢。

甜品選擇也不少:蛋糕、果撻、蛋達、apple crumble等等,但Movenpick一出,實在無得輸,又是回本位!獨立包裝的,則有懷舊冰條,波子汽水味雪條包著雲呢拿雪糕,也很不錯呢。

其他還有很多冷盤和熱葷,大家自己看照片,我就不多說,不過提提大家一定要吃關東煮,十分入味,尤其是蘿蔔,又腍又甜,不吃後悔。

最後,還記得我剛才提到那個用來炒意粉的芝士巨輪嗎?早在自助餐開始之前,就會寫明淨重多少,到了八點鐘,這巨輪為大家服務了一個半小時後,究竟還重多少呢?猜得最接近的,就可以獲得自助晚餐贈券了。

結果,鬈毛還是不夠眼光,旁邊的一桌才是幸運兒,恭喜他們呢!

2018-04-10
大滿足自助餐😍 Featured Review
2018-03-29 4496 views
又一朋友介紹說這家酒店的buffet 非常有水準!難得今天是婚期前半年,跟男友好好慶祝,大吃一番!我們在兩星期前已致電預約,一至四原價$368,五至日是$398,但因為5天前預約所以$288!五至日都可以用這個優惠!自助餐來說真的實屬平宜!我們坐不算太近,餐廳也算是大!桌上也放滿了佈置及要吃蟹的用具!當然不少有sashimi 及sushi 的section吧!款式雖然不算很多,很勝在夠精!這裡有不少不同亞洲風味的食物,的確很少在別家酒店有提供。新加坡胡椒蟹、韓式部隊鍋、馬來西亞肉骨茶都可以在這次buffet 可到!雖然細細煲,可能味道未夠入味,但都總可以一嘗其他風味,不只有香港風味重點來了!!!這個位置有每台客人都會吃的巨大長腳蟹、麵包蟹、小龍蝦、青口、蝦!每人一開始都會拿這些凍盤!而且不是只拿一次喔!是拿好幾次,樣樣都出奇地新鮮!而且店員也refil 得很快,沒有了,便等一回!還有的是,當天惠顧每人有半隻龍蝦!配了酸汁一同吃用,更加滋味還有這個炸物爐,上面是德國豬手及德國腸,炸蠔,炸蝦等等!真的多選擇!越南雞絲河粉,店員即埸煮的,用了牛肉湯底,粉非常入味吃完了一碗又想去吃第二碗甜品,
五至日都可以用這個優惠!自助餐來說真的實屬平宜!

我們坐不算太近,餐廳也算是大!

桌上也放滿了佈置及要吃蟹的用具!

款式雖然不算很多,很勝在夠精!

這裡有不少不同亞洲風味的食物,的確很少在別家酒店有提供。

每人一開始都會拿這些凍盤!
而且不是只拿一次喔!是拿好幾次,樣樣都出奇地新鮮!
而且店員也refil 得很快,沒有了,便等一回!

還有這個炸物爐,上面是德國豬手及德國腸,炸蠔,炸蝦等等!
真的多選擇!

越南雞絲河粉,店員即埸煮的,用了牛肉湯底,粉非常入味

吃完了一碗又想去吃第二碗

甜品,生果,種類繁多!

多不聲數!

還有兩種Movenpick 雪糕吃!
這天真的是海鮮大餐,大滿足!
2018-06-10 152 views
中央圖書館隔鄰這間酒店的 buffet,有個芝士巨輪 (Cheese Wheel) 很特別,其他酒店 buffet 也沒有,buffet 價錢也不貴!於是就去食 buffet。原隻冰鎮日式磯煮鮑魚,原來惠顧自助餐,每位客人可獲贈一客,優惠至6月尾。鮑魚爽口彈牙,鮮甜可口!我每次都會食刺身先,這裡居然有希靈魚 友人最愛,我最愛就是三文魚,仲要厚切,新鮮美味 ^_^再食沙律,蔬菜新鮮,好味!冷盤最愛是長腳蟹,鮮甜多汁,肉又夠厚 終於一嚐芝士意粉 每位客人選了自己喜歡的配料,再加入意粉,即煮!然後就放到旁邊的芝士巨輪上炒下、撈下,即成!難怪排得很久!很重的芝士味,香濃可口!有很多不同味道的甜品,不太甜,味道不錯!以為近尾聲,不會 refill 的,失望之際,侍應俸著一盤盤新鮮的水果出現,令我喜出望外 一開始提醒自己,最後要食懷舊冰條及 Mövenpick 雪糕,但最後飽到忘記了 -_-

原隻冰鎮日式磯煮鮑魚
原隻冰鎮日式磯煮鮑魚,原來惠顧自助餐,
每位客人可獲贈一客,優惠至6月尾。
鮑魚爽口彈牙,鮮甜可口!

刺身
我每次都會食刺身先,這裡居然有希靈魚

友人最愛,我最愛就是三文魚,仲要厚切,新鮮美味 ^_^

沙律
再食沙律,蔬菜新鮮,好味!

冷盤

長腳蟹
冷盤最愛是長腳蟹,鮮甜多汁,肉又夠厚

格斯肉眼片

芝士意粉
終於一嚐芝士意粉

每位客人選了自己喜歡的配料,再加入意粉,即煮!
然後就放到旁邊的芝士巨輪上炒下、撈下,即成!
難怪排得很久!
很重的芝士味,香濃可口!

甜品

有很多不同味道的甜品,不太甜,味道不錯!

水果
以為近尾聲,不會 refill 的,失望之際,
侍應俸著一盤盤新鮮的水果出現,令我喜出望外

懷舊冰條
但最後飽到忘記了 -_-
原隻冰鎮日式磯煮鮑魚
沙律
芝士意粉
水果
2018-06-08 225 views
終於有時間跟好友gathering, 今次大家選了自助餐,可以坐耐D,唱所欲言,現在的Dinner Buffet 一般都好貴(最少$500/each),經大家一番努力,找到銅鑼灣珀麗酒店,價錢相議,而且每人送日式冰鎮鮮鮑魚。雖然地方不是太大,但擺滿左不同種類的食物, 就算係weekday ,都坐滿人,而且服務員的態度不錯。實在太心急傾計,而且肚餓,原場影完食物相後,自己吃過的只記得拍了幾張,到食飽離閞才發覺😅😅😅日式冰鎮鮮鮑魚,長腳蟹及蟹蓋食落有好鮮甜,蟹蓋好多膏,我食到津津樂道。刺身有我喜歡的希靈及吞拿魚, 好新鮮最驚喜就係 cheese wheel 帆立貝黑松露忌廉汁芝士意粉,我想試好耐,熱辣辣入口,又creamy,而且不膩紐倫堡腸皮脆,如果有蜜糖介辣更好,安格斯肉眼片,燒得蕉香。最後必食是我最愛的 Movenpick ice-cream, 好滑呀, 而且個 cone好鬆脆, 如果不是太飽,真係想來多個round。簡單來說,下次可一家人來試下。
不同種類的冷盤
多種甜品
日式冰鎮鮮鮑魚
長腳蟹及蟹蓋
好多膏的蟹蓋
刺身有我喜歡的希靈及吞拿魚, 好新鮮

希靈及吞拿魚

cheese wheel 帆立貝黑松露忌廉汁芝士意粉
紐倫堡腸皮脆,如果有蜜糖介辣更好,安格斯肉眼片,燒得蕉香。
安格斯肉眼片
最愛的 Movenpick ice-cream
好脆的 cone
簡單來說,下次可一家人來試下。
2018-05-28
cheese wheel 帆立貝黑松露忌廉汁芝士意粉
最愛的 Movenpick ice-cream
好脆的 cone
2018-05-22 328 views
間野雖然平平地,但未有想像中咁好,都明白$200幾蚊想食到啲乜,但係食物種類真係好少,熱食黎黎去去都係平時茶樓都食到既野,湯品得兩款,粉麵飯5個手指數得曬,野飲連果汁都冇,所謂海鮮亦都好麻麻,味道一般般,甜品都係普通蛋糕,cheesecake都冇得食下,雪糕得兩隻味,如果係想同人慶祝就唔好黎呢間野,應該會後悔,普通平時當食餐飯就得,下次寧願俾多少少去其他酒店食,冇下次。而且環境感覺有啲怪同埋好細間。
2018-05-08
Celebration
Mother's Day
Dining Offer
Coupon
2018-05-19 315 views
說到要找平靚正的自助餐,我今次要介紹的這家位於銅鑼灣的協奏坊西餐廳必定滿足你,這家餐廳位於銅鑼灣的柏麗酒店,地點方便,性價比非常高!而且光猛舒服!如果帶長者來更是有特別價惠,只需要$268, 以成人每位$368的價錢定位的這家協奏坊價錢平已經是一大賣點,而更難得的是餐廳唔算大,但食物的選擇非常眾多!服務員安排完座位後,立即就介紹我們享用這個冰填日式磯煮鮑魚(每人都有隻) ,是現是限定的優惠!先說這個鮑魚份量十足,要用刀叉食真招積! 鮑魚煮得剛剛好,夠入味而且入口軟化,切開時還有少少黏刀,非常出色!要來食自助餐,相信很多人重視的地方跟我一樣是否提提長腳蟹及其他凍海鮮可供選擇,而這家餐廳提供的海鮮可說是應有盡有,長腳蟹,麵包蟹,小龍蝦,青口,白灼蝦,白蜆等等.完完全全满足了我這種海鮮控!鮮味十足,長腳蟹還帶有海水味,而海鮮全部都新鮮唔腥,餐湯都有兩種,分別係 老火湯及 西式 雜菌湯,個人更喜欯西式餐湯,雜菌味濃又夠熱!日式食品方面 也不執輸,有壽司及刺身!  賣相精美,但個人興趣 不大,還是火力集中到其他食物南瓜海鮮意大利飯非常出色,而且勝在細細杯容易食,南瓜味重而且飯軟硬剛好,夠晒香!之
而更難得的是餐廳唔算大,但食物的選擇非常眾多!

之後,非常值得介紹這個現場即煮既雜錦海鮮意大利芝士麵,

有廚師即場馬上烹煮,芝士味香濃,真係好少食到咁出色既芝士麵
紅酒煮牛尾,牛尾非常入味,而且煮得好霖,入口鬆軟可口~

最後係甜品時間,這裏的甜品選擇非常多,而且份量細細杯,可以多試幾款!質量跟大酒量相比可說是巾幗不讓鬚眉! 所以足足ENORE了三ROUND, 完完全全大滿足!

2018-05-08 334 views
酒店送早餐,當然要試下大概早晨8點到2樓西餐廳,沒有太多人,酒店住客一般是國內人士,餐廳地方寬趟,乾淨睇下有咩食先,一直對酒店自助早餐沒有太大期望有沙律吧,簡單的車厘茄,青瓜,沙律菜,配幾款醬汁熱盤有粟米,烚蛋,豬柳扒,火腿,炒麵,茄汁豆,還有燒買,炸薯餅旁邊有pancake 機,按一按鍵就會自動製pancake,配蜜糖,不錯👍還有廚師即煎蛋,可選太陽蛋,熟蛋,奄列有白麵包和麥麵包選擇,配以牛油還有4-5款餐包供你選擇,都是暖暖的生果有西瓜和蜜瓜兩款還有白粥,配咸菜餐飲方面有自動咖啡機,奶茶,果汁,熱鮮奶。
酒店送早餐,當然要試下

睇下有咩食先,一直對酒店自助早餐沒有太大期望
有沙律吧,簡單的車厘茄,青瓜,沙律菜,配幾款醬汁