2020-04-01 0 views
「香港篇 - 大澳」“蘇廬 Solo 🛶” 🌟🌟🌟🌟/5出唔到港去威尼斯😔咪去港版水上威尼斯🤪One drink + one cake/food = $95🔻Tiramisu 🍰🌟🌟🌟🌟依個係食過最好食既tiramisu 🤤🤤一杯☕️要$45 叫埋🍰先$95 來到咁大就好抵🤩面頭係灑滿可可粉既cream😍之後夾雜住浸過☕️既lady fingers🍪Cream好輕盈好軟綿綿☁️好快就ko左🤤🔻Speciality iced coffee with milk 🥛面頭打到起哂泡 飲落凍得好爽🥳咖啡比較重nutty🌰帶點甘香🥳叫少甜唔苦😛未算好滑 可能🥛既比例唔算多 但絕對係靚☕️👍🏻🔻Speciality hot coffee with milk ☕️相比凍會滑d同甘香d🤤但冇左泡 ☹️💁🏻‍♀️其實真係幾chill😎食個雞翼🍜都+$50不如食tiramisu 仲開心🥳🥳
「香港篇 - 大澳」
“蘇廬 Solo 🛶” 🌟🌟🌟🌟/5
未算好滑 可能🥛既比例唔算多 但絕對係靚☕️👍🏻
相比凍會滑d同甘香d🤤但冇左泡 ☹️
💁🏻‍♀️其實真係幾chill😎食個雞翼🍜都+$50
不如食tiramisu 仲開心🥳🥳
假期真係好鍾意嚟大澳行下食下野,休息下!特別係而家旅行又去唔到,喺大澳過一日都係一個唔錯嘅選擇🥰今次嚟到環境獨一無二嘅@solobalcony 飲杯咖啡食個tea~點解我話獨一無二?因為喺市區真係冇可能搵到喺水上棚屋嘅餐廳,唔好話市區,其他離島地方都無啊!真係大澳獨有~本身冇為意以為呢度係食pasta all day breakfast嗰啲cafe野,但如果想食飽肚少少嘅話就得蝦子麵~建議大家可以食飽咗之後先嚟呢度嘆下,欣賞下大澳景色😎.love visiting taio from time to time during the holidays 😊 just to have a snack or just to rest 👍 visited one of the most unique cafes in HK @solobalcony to drink some tea and have some coffee ☕️ just because its actually built on water 💦 at first we thought this place serves pas
love visiting taio from time to time during the holidays 😊 just to have a snack or just to rest 👍 visited one of the most unique cafes in HK @solobalcony to drink some tea and have some coffee ☕️ just because its actually built on water 💦 at first we thought this place serves pasta and all day breakfast 🥞 but turns out they serve mainly noodles and drinks 😎 but either way amazing place to chill and watch the sunset 🌅
𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤 + 𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐒𝐞𝐭 $95
𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤 + 𝐅𝐨𝐨𝐝 + 𝐂𝐚𝐤𝐞 𝐒𝐞𝐭 $125
雞翼蝦子麵
《牛肉蝦子麵》😋😋
《雞翼蝦子麵》😋😋
兩個蝦子麵都係正常嘅味道,湯底唔會話太過鹹。呢個價錢嚟講其實有小小貴。
不過兩隻雞翼都好大隻,味道似瑞士雞翼,都幾淋😋
《豆腐芝士蛋糕》😋😋😋
呢個唔係Menu上邊,如果冇估錯應該每日都有啲唔同款式嘅蛋糕🥰
呢個蛋糕好好食呀~蛋糕唔會有種雪得太耐嘅感覺,超軟滑,餅底夠脆又唔會太過硬,好好食😍出色!
《凍巧克力奶》😋😋
呢杯朱古力奶都好好飲,朱古力味好濃郁,飲落質感好滑~
《凍精品咖啡》😋😋😋
一嚟到見到個樣勁似黑碑🤩店員話佢哋特登打啲milk foam喺上面,有啲泡,靚啲又滑啲~

𝐒𝐎𝐋𝐎 蘇廬
📍#BELLYwongs_taiO
#BELLYwongs_cafes #BELLYwongs_cakes #BELLYwongs_noodles #BELLYwongs_sweets
凍精品咖啡
自從年初到泰國旅行時遊覽過當地熱鬧繁榮的水上市場,便被水鄉那份寫意閒適所吸引。回來以後一直惦記著那時一邊喝著Mojito一邊看著水道上船隻在來來往往的日子,然而想要在香港找到一片寧靜悠閒的樂土實在不容易,趁著近來大家沉迷於行山,便把握機會走進大澳感受水鄉之情。來之前已經鎖定了這間蘇廬,因為別看這間Cafe的門面平平無奇,進內就會發現原來是別有洞天。戶外的座位能夠看見傳統漁村的棚屋風貌,亦可看見當地居民架著小船或觀光船等在水道上往來,這些風貌全都是大澳的特色。蘇廬所提供的食物款式不多,每個種類就各2-3款。食物方面除了甜品外,還有鬆餅、多士及麵食提供,收費都是劃一價。一杯飲品 & 一件蛋糕/食物 HK$95;一杯飲品 & 一件蛋糕 & 一份食物 HK$125。不過我想大家來得這裡用餐也應該「醉翁之意不在酒」吧?大澳的風景固然是重點,不過食物來說其實也很有水準,比如說蘇廬的Tiramisu非常有名,不過吃過正餐後實在吃不下了,唯有留待下次再到訪時再試吧。值得一提的是這裡的咖啡杯非常別緻,喝的時候一直都看見心形的圖案,整個人的心情也會跟著愉悅起來。在大澳這個至今仍然保留著昔日香港漁村特色的地

豬肉蝦子麵

在大澳這個至今仍然保留著昔日香港漁村特色的地方,吃上一碗同樣具有香港特色的蝦子麵實在很地道。其實粗麵、幼麵、蝦子麵這類麵質向來都不是我的首選,怕的就是那份光想到就不禁流露出厭惡表情的鹼水味。不過眼見實在別無它選就唯有試一下,沒想到卻又刷新了我對蝦子麵的印象。蝦子麵色澤金黃、麵身柔韌彈牙,麵條上帶有一點點真材實料的蝦子,重點是竟然完全不帶些微鹼水味。豬肉經過略略煎香,肉質爽口,簡單以蔥油作調味,已經成為一碗非常美味的蝦子麵。
牛肉蝦子麵

牛肉蝦子麵的份量亦很多,牛肉帶有濃濃的牛香,爽滑不黏牙的肉質相當出色,湯頭十分惹味,與蝦子麵尤其相配,另外搭配數條新鮮生菜感覺上亦比較健康。在夠在此等美景下喝著咖啡慢活,甚是寫意。
2020-03-05
$95 (Lunch)
豬肉蝦子麵
2020-03-08 68 views
Flat white and cheese cake set, $95Minimum charge per head $45 I ordered a cup of flat white and New York cheese cake. Overall is a bit too crowded, too many tables in the small area....If you really wanna sit down and have a coffee still is a place to go ....Flat white is ok, cannot complaint but I think It could be better tho. New York cheese cake was really a bit too soft, the cheese was good but will be great of its stronger.
Minimum charge per head $45

2020-03-08 64 views
依水而建的咖啡廳,風景很不錯。一邊望住船隻經過一邊飲一邊食的休閑十分舒服店內低消一杯飲料($45),也有搭配甜點、鹹食的套餐,擇一搭配95元,全配125元。因為週間的大澳實在沒有太多用餐選擇,打定主意要直接在這邊吃午餐,我們兩人一人點甜點套餐、一人點鹹食套餐,店員還很貼心幫我們湊成全餐加飲料,說這樣會比較便宜。紐約芝士蛋糕一般,咖啡都是正常味道,反而意式脆多士有點驚喜。花卉茶都可以。但加埋休閑欣賞風景就好舒服。
2020-02-19 201 views
難得可以離開市區去大澳放慢腳步去左SOLO享受靜靜的黃昏兩個人 點了一個set-飲品+甜品+主食$125 另外再加左一杯affogato$65Tiramisu+Specialty ice coffee-Tiramisu 好好食!質地好creamy 咖啡酒蛋糕濕度適中,雖然咖啡酒味唔算好重但整體好食食到停唔到口 自己食哂一杯都唔覺漏-Specialty ice coffee with milk入口細滑 好飲!再去一定會再飲-雞翅膀蝦子麵秘製汁雞翼 質地似滷水雞翼 入哂味!蝦子麵配蝦米仔餚湯底-Affogato雪糕配上偏酸espresso 口感都細滑 味道唔會過甜望住大澳特有水上屋 加埋咖啡 甜品 真係放低唔少煩惱環境同食物都值得推薦👍🏾
難得可以離開市區去大澳放慢腳步
去左SOLO享受靜靜的黃昏

兩個人 點了一個set
-飲品+甜品+主食$125
另外再加左一杯affogato$65
Tiramisu +Specialty ice coffee

Tiramisu+Specialty ice coffee

入口細滑 好飲!再去一定會再飲

雞翅膀蝦子麵

-雞翅膀蝦子麵
秘製汁雞翼 質地似滷水雞翼 入哂味!
蝦子麵配蝦米仔餚湯底

望住大澳特有水上屋
加埋咖啡 甜品 真係放低唔少煩惱
環境同食物都值得推薦👍🏾

2020-02-18
$100 (Tea)
雞翅膀蝦子麵
2020-01-04 341 views
大澳漁村值得一去探究歷史,建議是平日時段去,因週六,曰己不再寧靚,缺乏了漁郷情。水上屋,古廟,賣海味舖,非常有特色之外,還有時代感的咖啡店。望住大澳水郷,漁船的經過,享受著咖啡和甜店,非常寫意,有風味。嚟間咖啡店每次來我都會幫襯,咖啡質素不錯,甘香醇厚,慢慢嘆!最近睇雜誌介紹了這咖啡店的甜品,Tiramisu!點都要試吓。造型不錯,味道中規中矩,不會過甜,略兼酒味不夠香濃。Hea 吓,嘆吓,是一個不錯的地方!

Hea 吓,嘆吓,是一個不錯的地方!
2020-01-03
$100 (Tea)
2019-11-03 546 views
假日嚟到大澳,行到攰攰地,見到蘇廬,便入去休息一會。這間小店,外貎已很有個性,諗唔到入到去,可以望到大澳美景,只是為了這個景色及其設計,已經值得幫襯。餐牌選擇不多,同大部分咖啡店一樣,我選了熱Flat White + 紐約芝士餅($95-),朋友只叫了一杯凍咸檸檬特飲($45-)。兩個飲品都高質素,咖啡很香,飲落充滿啡味,奶的分量亦恰當。試了朋友的咸檸檬,ok喎,酸酸地,有咸檸檬獨有味道。👍🏻這個芝士餅是出乎意料之外地好味,芝士味夠濃,疍糕軟滑,餅底亦脆。它面上加了朱古力醬,令到餅除了有香濃芝士味外,還有陣陣朱古力香,正!😘😘😘
假日嚟到大澳,行到攰攰地,見到蘇廬,便入去休息一會。

2019-10-27
$80 (Tea)
  • 紐約芝士餅
  • 咸檸檬特飲
2019-09-16 574 views
呢間小店係棚屋裡面,水係MINT LEAVE,比較清新,叫左杯SALTY LEMON 梳打水,真係好解渴,對個THROAT好,同埋冇跟7喜咁甜,我仲要梳打水既配搭多D,好可惜唔係跟罐梳打比你自己加。叫左杯TIRAMISU,其實食到一半就唔想食,不過佢擺得幾靚。個碟帶點老套但有幾有特色,好懷舊FEEL。坐係度可以望下對面既棚屋,望下河,有人坐船會經過,第一次黎,有咁既閒情睇下景。不過夏天坐係坐外都幾熱下。
2019-07-31
2019-09-12 407 views
久不久我們就會走到香港的離島旅遊,遠離煩俗的市區,走到郊外休息一下。說真的,在全球化的社會裡,應該沒有找到一些東西是只有大澳才好吃,市區吃不到的。可是,每當來到大澳吃一些在市區也有的東西,總會覺得這裡多了幾份味道。這次來到蘇廬,是大澳本地人開的咖啡店,咖啡有多種款式的豆種作手沖,師父的手沖技巧中規中舉,購入的豆是比較大路的類別,如哥倫比亞、埃塞俄比等地的豆。不過這次比較驚喜的是蘇盧裡的蝦子麵,這次選擇了雞翼配合,平常到郊外大多會以即食麵為解決溫飽的方法(即食麵與郊外好像是兩個互相矛盾的組合),但這裡卻是蝦子麵,感覺就像比較健康,也比較自然。雞翼十分入味,與蝦子麵之間沒有互搶著味道,是一個偶然但非常配合的組合。當然,來到蘇廬未必大家記得其雞翼、蝦子麵、咖啡如何忘懷,而是其在大澳的涌道之間,可以把市區的煩事,暫且放下,在這裡好好享受一下!

2019-09-09
$50 (Lunch)
2019-08-27 362 views
呢間CAFE 幾年前0黎過, 今次再推介比其他Friend, 原因係環境好好, 望住山景及對面高腳屋,好RELAX, 可同出海睇海豚0既遊客打招呼,而且當日天氣好好, 少熱中帶微風, 坐outdoor 都幾合適。點了凍檸蜜, 天氣有少少熱, 所以好解渴, 入落去好舒服, 點了凍咖啡, 有咖啡香, 又不太多冰,不會愈飲愈淡, 都幾欣賞,另 order new york cheese cake, 有芝士香, 不錯。
2019-07-27
2019-06-18 535 views
大澳原來也有向海cafe,在openrice見到這間cafe,原來成日也經過,穿入店裏面,原來別有洞天還要坐滿人!!好彩仲可以有三個位。menu簡約,咖啡同些小食。好寫意好舒服,環境又靚凍精品咖啡,好好味,有d咖啡泡,咖啡夠香又夠滑,不會好濃,入口好舒服凍柚子蜜,一大舊冰,所以冇乜味道意式脆多士,三款,羅勒蕃茄,蜂蜜芥末鮪魚,青木瓜xo蝦醬蟹肉,好有心思,多士香脆,配上不同配料。好好味熱焦糖咖啡,有拉花,好香,不是好濃,又不會冇咖啡味道,份量剛剛好。滿足呀。紐約芝士餅,係我鍾意既味道,軟硬剛剛好,不會太甜,餅底好香,好味
還要坐滿人!!
好彩仲可以有三個位。menu簡約,咖啡同些小食。

好寫意好舒服,環境又靚

凍柚子蜜,一大舊冰,所以冇乜味道

2019-05-11
2019-05-18 473 views
行到攰攰地揾間小店坐下嘆下咖啡,心目中想揾間有得睇下景嘅咖啡店。蘇廬正正合曬我心水。咖啡店開係棚屋內,坐位唔多,而所有坐位都係室外可以睇到兩邊嘅棚屋,望下風景吹下海風,周不時又有觀光艇經過,真係好寫意。咖啡味濃,略帶少少苦味但唔酸,細心之處係咖啡凍得嚟無加冰,唔會越飲越淡。店主會攞埋個咖啡壺係客人面前酙落個心型咖啡杯度,咖啡香醇唔苦唔酸,只係份量較少。是日甜品係豆腐芝士蛋糕,有啖啖豆味,芝士味唔重,質地細滑並非一般芝士蛋糕般厚實,蛋糕面撒上桂花,食落有淡淡桂花清香,牛油消化餅底鬆軟。焦糖面脆,燉蛋口感幼滑,雲呢嗱味濃,甜味適中。夾埋面頭嘅青蘋果一齊食,酸甜味夾雜好特別。

熱精品咖啡

焦糖燉蛋

2019-05-11
$90 (Tea)
熱精品咖啡
焦糖燉蛋
今日朋友生日於是我地入左大澳一日遊 行行肚餓 我就打揾左間cafe 諗住食下野休息😚😚😚 間cafe對住河 感覺好寧靜好舒服 睇睇個menu好驚訝cafe竟然有蝦子麵😱 於是我哋就叫咗兩碗試下🤪蝦子麵湯底真係有🦐架 味道都幾濃🤩 雞翼醃得好入味 好有驚喜! 跟住餐我地叫左Latte and chocolate milk 賣相味道都一流🤤🤤🤤 食完我地仲加左件cheesecake 口感紮實 帶有少許檸檬味🥰🥰🥰 十分推薦!!推薦:⭐️⭐️⭐️⭐️

推薦:⭐️⭐️⭐️⭐️
2019-03-02 476 views
尋日介紹完大澳懷舊冰室,而家同大家介紹一間大澳慢活咖啡店:蘇廬。走到店內,你會見到一些跟基督教有關的書籍及文字,相信店主一家是基督徒。店內環境一流,坐在棚屋便可以望到大澳的棚屋和河流,能夠遠離香港繁囂是最好的選擇。坐低後叫左一杯Ice Drop Coffee Black,慢慢飲睇下書咁就坐咗一個鐘,佢地既咖啡真係唔錯,同埋佢地有熱食,食住野吹下海風都好寫意,大家黎到大澳不妨一試佢地的咖啡。(同埋長者既話一杯只係$25)

• Ice  drop  coffee