2018-05-22 1844 views
冰凍乳酪予人健康甜美的形象,一向是嗜甜愛美女生的恩物。這家的乳酪雪糕總是充滿藝術感,正是我獨愛Smile Yogurt的原因。MOKO店的位置十分隱祕,要找出店鋪的位置有點難度,但難得它是家悠閒的咖啡店。這家除乳酪以外也提供輕食,讓客Shopping後舒適地吃甜品。來Smile Cafe的客人不少,大都是吃froyo,也有訂購蛋糕的客人。Smile Yogurt足有十多款組合可選,像Banna Split、Mango Fever、Golden Smile都是大熱口味,除此以外也可自選配料,配搭獨一無二的口味。選的是可以自由搭配的YOUR OWN CREATIONS($62),Smile Yogurt的Frozen Yogurt冰感不重,主要是以奶味作為主導,乳酪的酸香較為清新,不太甜減輕了致胖的心理負擔。最邪惡的是那菠蘿薄片 ,甜甜脆脆的保留了菠羅的甜美果香,而配搭甜香的莓果果醬、完熟的芒果粒就是乳酪的最佳組合,惟獨是自製脆脆只脆不香,似乎Crumbs的脆脆更見出色。Smile Yogurt看似十分健康,其實魔鬼總是在細節裏,每添一種配料甜度便會倍增,為了營造froyo美麗的賣相,而不

YOUR OWN CREATIONS

Smile Yogurt看似十分健康,其實魔鬼總是在細節裏,每添一種配料甜度便會倍增,為了營造froyo美麗的賣相,而不自覺地添加更多配料吧!如此漂亮的藝術甜品,雖未能成就女生的減肥事業,但總能讓光顧的客人們微笑而去。
2018-04-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$62 (Tea)
YOUR OWN CREATIONS
2018-04-18 1180 views
這間餐廳比其他smile yogurts 的分店不一樣,提供座位比較多,而且有很多獨家的甜品款式!至於今次光顧,我買了一個蛋糕作為朋友的生日禮物。蛋糕的味道很清淡,甜到剛好!至於價錢方面,略嫌貴一點。雖然如此,仍覺得值得一試!
TakeAway
2018-03-09 936 views
一直覺得食yogurt好奢侈 所以一係有開心事/每次做野做到好攰想好好treat下自己就會去食smile 其實食過好多次試左好多隻味 so far無隻味係唔鍾意食 🤣太子呢間特別在有位坐 坐係到細味品嚐 享受屬於自己既時間同yogurt 係正啲既 望到張相又想再去食🤤
2018-03-06 585 views
星期一跟細孖在尖沙咀吃完壽司即往旺角拿取證明文件,本想到沙田吃草莓甜品放題,結果都滿了,最後選擇了這家店試試看。店舖分為舖內及商場開放式兩種,因店內滿人,店員即把商場那邊開放。廚櫃擺滿甜品模型,款款精緻吸引,我們即點了兩款試看。yogurt C the garden原味乳酪上淋上荔枝玫瑰汁,荔枝味香濃,乳酪滑溜不甜,帶點冰凍感。yogurt G fruity fruity士多啤梨雪芭冰極而入口即化,草莓味濃厚,蜜瓜鮮甜。柚子汁淋在表面乳酪,口感酸甜清新,中層芒果及草莓醬混住乳酪吃,口感不錯。味道不錯,大眾容易接受的價位及口味。

yogurt C the garden

yogurt G fruity fruity

味道不錯,大眾容易接受的價位及口味。
Tea
  • fruity fruity
情人節老公返工冇得興祝,所以係公司附近買左小蛋糕夜晚拎返來比個驚喜我!有左bb後好內都冇食Smile yogurt, 原來佢地有賣蛋糕,個蛋糕款好少女感覺! 情人節Chiffon cake粉紅色漸變簡單得來好少女feel, 外層cream一啲都唔甜,內層係荔枝味mousse同海綿蛋糕, 中間係原片梨肉成個蛋糕都唔太甜,所以啱哂唔鐘意太甜的人(但本人比較好甜),中間mousse較多,如果多返啲海綿蛋糕會更好食整體來講味道不過不失,勝在外貌!

情人節Chiffon cake

整體來講味道不過不失,勝在外貌!

2018-02-14
TakeAway
Other
Celebration
Valentine's Day
2018-02-06 424 views
今日男朋友話放工帶我食yogurt. 見佢突然咁健康就跟佢去試下. 原來佢有兩張$50 現金劵, 哈哈. 就唔睇價錢揀. 款款賣相都好靚, 我揀左vanilla sky$55, 男朋友揀左 wild summer$70. 由於我流鼻水, 所以張相入面有張雲吞係到. 不過太吸引, 病都要食. 哈哈. 我果杯Yogurt 上面有塊餅,好脆,yogurt 味道唔太甜幾好入口, 重點入面d 水果配搭得幾好,食晒成杯都唔覺得膩!可惜我病病地冇試男朋友果杯,佢既回應係:好食不過如果要我正價買就未必再食,期待有下次優惠
可惜我病病地冇試男朋友果杯,佢既回應係:好食

不過如果要我正價買就未必再食,期待有下次優惠
2018-01-27 306 views
Chocolate lover 當然係揀番chocolate lover😂同好多女仔一樣,都硬係會覺得食fro yo比起食普通雪糕,係會冇咁肥、健康啲,起碼食每一啖都過到心理關口。😝😝呢杯choco lover中間layer係原味cornflakes, 但其實如果要個朱古力味突出啲,用朱古力cereal會開心啲。Toppings 有brownies同mochi,brownies好札實好重朱古力味!一杯真係太多了,兩至三個人share啱啱好👍🏼
Chocolate  Lover

一杯真係太多了,兩至三個人share啱啱好👍🏼
Chocolate  Lover
2017-12-06 672 views
心情唔好,除左食雪糕之外,Yogurt可算係我選擇之一。Smile Cafe既yogurt好有質感又滑,奶味唔太重,配上新鮮既生果,一層乳酪,一層生果,非常吸引。未食單睇杯乳酪,心情已經靚左,一口乳酪,一口生果,大滿足。我最愛乳酪配蜜糖,酸酸甜甜,一食停不得。除左乳酪,佢哋既蛋糕都非常出色,最愛earl grey garden,唔太膩,淡淡既茶味,食多幾件都得。蛋糕可以預訂,可加祝賀小牌,唔係standard既膠牌,寫乜你決定。
心情唔好,除左食雪糕之外,Yogurt可算係我選擇之一。
2017-11-24
Last Night Supper
2017-11-15 600 views
又係同老婆試新甜品嘅時候喇!LEE間雪糕店每次經過都係咁多人圍住個廚窗,今日忍唔住去試下先,佢唔係普通雪糕,係乳酪雪糕,望下個廚窗已經好開心,點解咁講,咪就係老婆個"餵"食樣囉,杯杯都話靚,杯杯都話想試,又話朱古力,又話水果咁,為咗快快手手,我就幫佢決定咗,點解佢願意,哼!只要你同佢講下次再嚟過,佢就一定肯,但唔好唔記得就得,唔係… 會日日提住你。我個人應為由於乳酪係酸嘅,一定要係襯水果先係最夾,反而朱古力係濃味道的,我怕搶咗乳酪嘅味道,所以諗都唔洗諗就揀咗"FRUITY FRUITY",不論圖片/廚窗定係實物,製成品都係一樣咁靚,味道真係Good,酸酸甜甜,好得,凍到冰嘅水果,一樣好正。

2017-09-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2017-10-21 664 views
身為女生食甜品呢 總是有第二個胃 不管剛剛才在商場內的酒樓吃完點心 超飽在商場近帝京酒店的入口有smile乳酪的分店 還有熱食提供除了平日提供的款式之外 當日特別口味還有“Celebrate 2017”&“Coffee Mountain Special”對咖啡口味有興趣 但同時平日喜歡吃“I love green tea” 經過一輪思考後 都係去試新口味(廢事之後沒有了)Coffee Mountain Special這店的完成品外型跟相片不會有太大差距用不同配料組合成 增加口感 我就很喜歡配料的咖啡味都很突出 不錯!
身為女生食甜品呢 總是有第二個胃
不管剛剛才在商場內的酒樓吃完點心 超飽

在商場近帝京酒店的入口有smile乳酪的分店 還有熱食提供
經過一輪思考後 都係去試新口味(廢事之後沒有了)

Coffee Mountain Special
這店的完成品外型跟相片不會有太大差距
用不同配料組合成 增加口感 我就很喜歡
配料的咖啡味都很突出 不錯!

2017-09-02 913 views
經堂行過都會被它吸引了,無論是賣相、特式、味道都是會令我想在忙碌的生活環境中,停一停、想一想、笑一笑。今次又有新味道,喜歡它甜甜的柚子醬,配上淡淡的柚子味啫喱,還有色彩滿分的chocolate chip 👍🏼友人的桂花啫喱也很濃味,食唔停口❤️
友人的桂花啫喱也很濃味,食唔停口❤️
2017-09-01 601 views
食完晚飯,當然要搵間近近地,方便行街,就腳既甜品店坐下,傾下計啦!今次食左2 杯, 大大杯,勁好味,影相又靚!!! 不過間店坐位唔多,飯後時間都幾多人,要d時間等位!

今次食左2 杯, 大大杯,勁好味,影相又靚!!!

不過間店坐位唔多,飯後時間都幾多人,要d時間等位!
Dinner
2017-08-30 364 views
Date: 16 Aug原本想在樓上幾層和朋友喝咖啡的,只是那裡人太多了(竟然平日的下午都全部滿座),便轉移陣地到Smile yogurt 來。跟樓上相反,這裡不用等就有位了,非常好!說是來喝杯甚麼的,最後還是抵擋不住誘惑,點了杯The Garden吃。這次的千層酥網很脆!(有時候會吃到軟掉的,會很失望)雖然桂花啫喱仍然是沒有甚麼桂花味,但看在有最喜歡的荔枝玫瑰汁和草莓蛋白脆混著yogurt吃,我就不執著那個桂花味道了。而且yogurt很夠凍,不會太「水」,是吃得很開心喇!p.s. 唯一希望有所改善的,是希望桌面和座椅能好好清潔一下,都有很多餅碎甚麼的
Date: 16 Aug

而且yogurt很夠凍,不會太「水」,是吃得很開心喇!

2017-07-11 857 views
一向都好中意食yogurt, 但通常都貪方便,已經好耐無出去鋪頭食過了。今次難得同朋友出太子,就係豐富既晚飯後來點小清新吧左邊:唔記得左叫咩名,但記得佢係A款既yogurt. yogurt上有4 片脆脆,好岩過口癮!然後底層有芒果,藍莓同cookie 芒果好甜,藍莓好新鮮!脆卜卜,cookie有好香既牛油味右邊:fruity fruity 相比之下,我比較中意呢杯首先佢有個homemade雪糕,味道好特別,係出面食唔到的然後有好fresh既柚子醬,最後仲有3 款水果:士多啤利,藍莓同芒果三樣都係我既最愛,樣樣都超新鮮

芒果好甜,藍莓好新鮮!脆卜卜,cookie有好香既牛油味

右邊:fruity fruity
相比之下,我比較中意呢杯
首先佢有個homemade雪糕,味道好特別,係出面食唔到的
三樣都係我既最愛,樣樣都超新鮮

$60 (Last Night Supper)
2017-06-09 689 views
環境方面, 雖然這裡不是很大, 但是座位很舒服, 桌子很寬敞.食物方面, 每一個smile yogurt 的賣相都很吸引, 差不多每款都有生果做配料, 感覺很清新和吃完後不會感到太飽, 卻很有滿足感..試了兩個款式-- celebration 2017 和 mountain smile, 我比較喜歡celebration 2017, 因為多點不同口感的配料, 有朱古力, 餅乾, 芒果, 士多啤利, 爆爆朱等, 足以當一個正餐! 其實這裡還有飲品 (e.g.咖啡) 和其他甜點(e.g. earl grey creme brulee *v*), 下次會試! 我見到有訂蛋糕的服務, 大約$700一個, 賣相都非常漂亮, 不知道味道是否也不錯呢? : p

Celebration 2017
mountain smile
2017-06-08
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$68 (Lunch)
Celebration 2017
mountain smile