想邊看無敵海景邊吃下午茶🫖? 一定要推介大家去尖沙咀的 🇭🇰 香港喜來登酒店𝐒𝐡𝐞𝐫𝐚𝐭𝐨𝐧 𝐇𝐨𝐧𝐠 𝐊𝐨𝐧𝐠 𝐇𝐨𝐭𝐞𝐥 & 𝐓𝐨𝐰𝐞𝐫𝐬 的☁️𝐒𝐤𝐲 𝐋𝐨𝐮𝐧𝐠𝐞啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)/餐廳包覽完美無瑕的維港靚景😍,我已經到訪多次,每次的體驗都好好😚,值得一訪再訪~即日至𝟔月𝟑𝟎日,餐廳與瑞士標誌性美容品牌兼肌膚細胞再生專家 𝐆𝐋𝐘𝐂𝐄𝐋,推出全新的❤️活膚煥采閃爍下午茶,有美食又有護膚禮物送,女生必愛呀(≧▽≦)!☆ The Sparkling Aura Afternoon 🫖 $𝟑𝟑𝟖/位包括: 𝟓款鹹點、𝟓款甜點、鬆餅、咖啡或茶或果汁🍹。鹹點: 蟹肉泡芙🦀、迷利瑞士蝦包🦐、酥炸艾民頓芝士🧀、牛油果火雞三文治🥪 及 芝士火腿批。鹹點質素相當不錯,配搭得宜,蟹肉鮮甜,蝦包鬆軟,火腿批鹹香,全部都好吃耶~甜點: 𝐆𝐋𝐘𝐂𝐄𝐋 紅桑子蛋糕、士多啤梨夏洛特🍓、十勝紅豆豆腐奶凍🥛、栗子蒙布朗🌰 及 玫瑰士多啤梨馬卡龍。紅桑子蛋糕內有黑加侖子,酸甜並中。士多啤梨夏洛特,夾著雲尼拿慕絲,更有層次☺️。當中我最愛栗子蛋糕,栗子蓉好綿滑呀~只要惠顧這個下午茶,🥳即可獲贈 𝐆𝐋𝐘𝐂𝐄𝐋 護膚禮品套裝(價值

包括: 𝟓款鹹點、𝟓款甜點、鬆餅、咖啡或茶或果汁🍹。

只要惠顧這個下午茶,🥳即可獲贈 𝐆𝐋𝐘𝐂𝐄𝐋 護膚禮品套裝(價值$𝟐𝟒𝟔𝟐)!
溫馨提示🔔,官網預訂專享𝟕𝟓折❣️
TakeAway
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 由2 月 14 日至 3 月 17 日,sʜᴇʀᴀᴛᴏɴ 喜來登酒店 聯成本地創作藝術家ʟᴇᴏɴʟᴏʟʟɪᴘᴏᴘ 為你呈獻托腮貓 ɢʟᴏᴍᴍɪᴇ 繁花蜜意情人節下午茶🫖 日日都可以係情人節 ❤️‍🔥 仲唔快啲同你伴侶,閨蜜👭黎 tea 下~ 價錢適中又有靚靚海景🥰𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥托腮貓 ɢʟᴏᴍᴍɪᴇ 繁花蜜意情人節下午茶每位 HK$338(另設加一服務費)sᴀᴠᴏʀʏ✨ Satay Beef Bun✨ Barbaqued Pork Tart✨ Ham & Egg Sandwich✨ Crispy Shrimp Spring Rolls✨ Baguette with Shredded Chicken鹹點其中三款係以港式點心同茶記作為靈感。當中包括菠蘿叉燒撻、炸蝦春卷以及沙嗲牛肉包。sᴡᴇᴇᴛ✨ Tiramisu✨ Pink Dome✨ Raspberry Chocolate Tart✨ Homemade English Scone✨ Lychee Raspberry Rose Choux✨ Strawberry Macaron with Glo

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

托腮貓 ɢʟᴏᴍᴍɪᴇ 繁花蜜意情人節下午茶
每位 HK$338(另設加一服務費)

sᴀᴠᴏʀʏ

✨ Pink Dome
✨ Raspberry Chocolate Tart
✨ Homemade English Scone
✨ Lychee Raspberry Rose Choux
✨ Strawberry Macaron with Gloomie in Valentine's Day Edition

主打情人節嘅粉紅系,所以好多都會係紅桑子同士多啤梨🍓味,嚐盡戀愛般酸甜動人的滋味。

ᴅʀɪɴᴋ

自選精選茶茗、咖啡或果汁,或以 HK$30 升級至無酒精特色飲品及以 HK$100 升級至精選香檳一杯。

✨ ɪᴄᴇᴅ ʟᴀᴛᴛᴇ

✨ ʟʏɴ ɪɴ ᴛʜᴇ sᴋʏ

⭐️ 𝐃𝐞𝐚𝐥 ⭐️

🔸 凡惠顧下午茶即可獲贈 LeonLollipop 的「托腮貓 Gloomie」化妝袋 (新春佳節或情人節限量版)乙份

🔸喜來登網上商店預訂尊享獨家七五折優惠 (特別日子除外)

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

Sheraton Hotel and Towers

📍 20號, Nathan Rd, Tsim Sha Tsui
2024-01-11 504 views
平日同女朋友去茶記開餐,   因為方便又抵食,   遇上除夕下午,   時間特別多,  改去高級酒店嘆個下午茶, 今日揀 Sheraton Hotel 頂樓 Sky Lounge,  可以欣賞維港風景, 又可以食靚西點飲碰碰杯, 真係賞心樂事. 今日下午茶特別推介, 看來吸引. 侍應 先送上 Barons De Rothschild 香檳,  及三層餅架,   食品豐富, 有 齊鹹甜點, 相當悅目. 原來正值做貓貓 promotion, 下午茶送名畫師貓袋, 女友最鍾意.居高臨下,  看見尖東海旁遊客真的不少. 先食  Crispy shrimp spring roll, 卜卜脆, 內有爽口大蝦. 再食 Black Forst Choux, Classic cheeseecake,  手工西點,  味道不太甜.Pisachio Macaron with Gloomie,  畫面好靚, Macaron 又美味, 我們至愛.最後加杯 English brakfast tea,  茶靚奶香, 真係完美.
今日下午茶特別推介, 看來吸引.
及三層餅架,   食品豐富, 有 齊鹹甜點, 相當悅目.
居高臨下,  看見尖東海旁遊客真的不少.
2023-12-31
$400 (Tea)
2024-01-09 282 views
1 個人的high tea 都可以好chill 💰338 +10% charge(網上預先購買有折,但我突發性就享受唔到呢個優惠了)The Purffect Afternoon Teatime: 2:30pm~6:00pm有靚景,又想靜下睇下書,呢度係一個好既選擇。價錢合理,最緊要唔洗2人同行🫢食物質表素都ok 😁👌🏻無論咸甜點都ok, 但我最愛既scone 就細個咗d....可以另外+ HKD30/glass 轉mocktail另外有1個化裝袋小禮物🎁好開心🥰
1 個人的high tea 都可以好chill
💰338 +10% charge

(網上預先購買有折,但我突發性就享受唔到呢個優惠了)

The Purffect Afternoon Tea
time: 2:30pm~6:00pm

有靚景,又想靜下睇下書,呢度係一個好既選擇。
價錢合理,最緊要唔洗2人同行🫢

可以另外+ HKD30/glass 轉mocktail

另外有1個化裝袋小禮物🎁好開心🥰
2024-01-09
🍽️ 剛喺呢間店食咗個下午茶,真係得意,有種「味覺行山」嘅感覺,每款食物都似係帶你行過唔同嘅風景。首先,嗰個蜜糖芝士法包😘,外皮嘅酥脆同内裏嘅軟綿綿芝士,搭埋嗰點甜味,好似係口中踏入咗一個甜美森林一樣。牛油果蟹肉牛角包啊,蟹肉可能有少少羞澀,藏得有點深,不過牛油果嗰陣清新,仲係能夠打開味蕾嘅感官。至於嗰道煙三文魚蛋三文治卷,鹹香嘅三文魚同滑嘟嘟嘅蛋嘅組合,簡直就係海洋遇上陸地,完美嘅搭檔!當然唔少得鵝肝créme brûlée,呢款我真係要大讚,唔單止有創意,而且嗰層焦糖嘅香脆,同鵝肝嘅香滑,碰撞出一個好High嘅口感對話——真係食落有驚喜,一啖下去就有種「哇,原來世界咁靚」嘅感覺。最後講講甜點部分,覆盆子玫瑰mousses同朱古力焦糖蛋糕🍰就係集錦重點。前者酸酸甜甜,喺味道上猶如跳舞嘅精靈;而後者就係朱古力愛好者嘅夢想,滿口係榛子同朱古力嘅絲滑與香氣,勁!總括來講,今次嘅下午茶體驗,不單止食物好食,連場景都幫襯得好,一個舒服悠閒嘅下午,就咁度過啦!👌

🥀Sky lounge的下午茶最近在跟SkinCeuticals做聯名,會送精華和防曬的試用裝和優惠券。活動時間至11月30日~🥪【Savory】Apple Feta Sandwich 蘋果羊乳酪三明治Foie Gras Cream Burlée 焦糖鵝肝撻Smoked Salmon Croissant 煙三文魚可頌Parma Ham & Figs Crostini 帕爾馬火腿無花果麵包Avocado Panini with Gruyere Cheese 牛油果帕尼尼配格魯耶爾芝士———🍰【Sweet】Apple Pie Choux 蘋果派Caramel Macaron 焦糖馬卡龍Homemade Scones 自家制司康Lemon Mint Meringue 檸檬薄荷蛋白霜Earl Grey Tea Panna Cotta 伯爵茶奶凍Hazelnut and Chocolate Cream Cake 榛子巧克力奶油蛋糕———🫖【Beverage】English breakfast tea 英式早餐茶Earl grey tea 伯爵茶(A choice of Coffee, Tea

🥪【Savory】

———
🫖【Beverage】
English breakfast tea 英式早餐茶
Earl grey tea 伯爵茶
(A choice of Coffee, Tea and Juice)可以免費選擇咖啡、茶或果汁。
2023-11-26
2023-12-18 170 views
好喜歡 ~  托腮 ~ 這個動作,   容易把入的思維集中, 漸漸地做了 Gloomie  的 fans,  牠一出現,  我們必追蹤.一年一度聖誕節, 又有假期, 普天同慶, 真快樂!    剛知道 Sheraton 頂樓  有以 Gloomie 做主題的 High-Tea,  名為  The "Purrfect" 下午茶套餐.  立即訂位.   面對維港景色,  加上美食, 好陶醉啊!漂亮的 waitress 送上 香檳及橙汁, 重有個聖誕節實用小包禮物, 印有 Gloomie 幾吸引.   High Tea 三層架,  手工食品好精緻.由第一層先吃 炸蝦春卷, 英式鬆餅.    金黃香脆的春卷, 獨有廣東點心特式. 而英式鬆餅又有西方的風情.再到第二層鹹點, 沙嗲牛肉包,  法包配手撕雞, 菠蘿叉燒撻, 火腿雞蛋三文治, 盡顯廚師新創意,  吃得不落俗套. 最後吃第三層甜點,  帶出濃濃聖誕氣氛,   "士多啤梨夏洛特,  黑森林泡芙,  栗子蒙布朗,  經典芝士蛋糕,  聖誕托腮貓 Gloomie 開心果馬卡龍" ,  味道不太甜, 好滿意.最精彩又吾捨得食, 係  "Maca
一年一度聖誕節, 又有假期, 普天同慶, 真快樂!
剛知道 Sheraton 頂樓 [視佳廊] 有以 Gloomie 做主題的 High-Tea,
 面對維港景色,  加上美食, 好陶醉啊!
漂亮的 waitress 送上 香檳及橙汁重有個聖誕節實用小包禮物, 印有 Gloomie 幾吸引.
 [視佳廊]  High Tea 三層架,  手工食品好精緻.
最精彩又吾捨得食, 係  "Macaron, 因為 Gloomie" 在此.
為了保護牠, 最後把牠收入肚中,
今年快樂聖誕,   大家齊齊慶祝 !
$400 (Tea)
  • 士多啤梨夏洛特
  • 火腿雞蛋三文治
  • 炸蝦春卷
  • 英式鬆餅
2023-10-01 405 views
幾年前食過一次 覺得正正常常又有海景 就再嚟落order問有咩茶推介職員答:都係breakfast tea earl grey嗰啲聽到我都窒一窒食過咁多間4/5星酒店下午茶都未見過職員會咁誠實唔心息再問:咁冇其他特別啲嘅款?佢就揭咗去另一頁我:hmm可唔可以介紹下?佢:其實係個香味唔同 個味都係嗰啲咁我都死心費事再問 叫咗silver moon的確嚟到係茶包嗰啲。以前去其他酒店都係用茶葉泡 會解釋吓呢款茶有咩特別 以為正常質素都應該係咁 而家先知原來係exceptional🫡坦白講 食tea都唔係expect好好食嘅呢度質素不過不失 擺得入口 2點半入座 menu寫住6點先完當日突然要處理公事所以都坐咗好耐到4 5點就有人執枱當時仲有個macaron未食 但職員都照執咗我唔諗住食 只係覺得禮貌上應該問一問(其實去過咁多間都會問)到咗大約5:30就有職員直接遞咗張單話:麻煩六點前離座當下都幾愕然 對呢度嘅好應直線下降😇覺得自己只係喺一間普通Cafe 我諗問吓仲有冇野加/話時間差唔多完係正常?至少以往都未試過酒店職員咁odd地催埋單唔知呢啲係咪大家口中嘅麻煩客全程除咗要求過一次加水都冇re
幾年前食過一次 覺得正正常常又有海景 就再嚟

落order問有咩茶推介
聽到我都窒一窒
食過咁多間4/5星酒店下午茶都未見過職員會咁誠實
唔心息再問:咁冇其他特別啲嘅款?
佢就揭咗去另一頁
我:hmm可唔可以介紹下?
佢:其實係個香味唔同 個味都係嗰啲
咁我都死心費事再問 叫咗silver moon
的確嚟到係茶包嗰啲。

坦白講 食tea都唔係expect好好食嘅
呢度質素不過不失 擺得入口

2點半入座 menu寫住6點先完
當日突然要處理公事所以都坐咗好耐
到4 5點就有人執枱
當時仲有個macaron未食 但職員都照執咗
我唔諗住食 只係覺得禮貌上應該問一問
(其實去過咁多間都會問)

到咗大約5:30
就有職員直接遞咗張單話:麻煩六點前離座
當下都幾愕然 對呢度嘅好應直線下降😇
覺得自己只係喺一間普通Cafe
我諗問吓仲有冇野加/話時間差唔多完係正常?
至少以往都未試過酒店職員咁odd地催埋單

唔知呢啲係咪大家口中嘅麻煩客
全程除咗要求過一次加水都冇request過其他野
當日都唔係full house 甚至一半都冇
雖然sheraton唔係香港最top嗰一堆 但冇諗過係咁
純粹覺得酒店服務應該有返咁上下質素

埋單$370 送skincare sample set
唔貴 但唔會再去 唔會推介
even other restaurants in sheraton.
2023-09-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2023-09-09 419 views
📍視佳廊(Sky Lounge)📍西餐/海鮮/酒店餐廳📍價格:$200-$400📍營業時間:14:30-22:30📍尖沙嘴📍現時下午茶雪糕聯成活動($304.2/ person)‼️‼️🌟需要提早一日book位(連加一收費)我覺得間餐廳最吸引就係個靚景😍雖然我去食tea個一日係陰天,但係由高處望向海景位置,陰天都可以食得好開心😀環境方面:尖沙嘴望向中環方向,因為食tea嘅人唔多,所以基本上去到都可以坐靠窗位置望到海景,另外室內環境大,入面舒適乾淨、空間大、位置坐得舒服。食物方面:現時餐廳每位收費$338一位,供應時間由下午2:30-6:00pmThe coolest Indulgence Afternoon Tea Set美食介紹:Savory方面:-Egg Sandwich- Tuna Sandwich- Beetroot Tartlet-Ham and Cheese Sandwich-Mini Shrimp Salad CroissantSweet方面:🍰- Churros- Framboise Tart - Mango Napoleon- Homemade Scones- Ba Ba
📍視佳廊(Sky Lounge)
📍西餐/海鮮/酒店餐廳
📍價格:$200-$400
📍營業時間:14:30-22:30
📍尖沙嘴
🌟需要提早一日book位(連加一收費)

環境方面:

- Framboise Tart
- Mango Napoleon
- Homemade Scones
- Ba Ba Na Na Macaron

📍地點:尖沙嘴彌頓道20號香港喜來登酒店18樓(MTR尖沙嘴/尖東出L1出口,步行大概兩分鐘就到)
☎️:23691111
2023-07-15 501 views
香港喜來登酒店Sky Lounge 7至8月做緊夏日COOL LA LA下午茶,經官網eshop訂座享75折,折後每人$287.3。Book左星期六2:30去食,慶祝朋友生日。已一早講左加生日牌。整體正正常常,無特別好食亦無唔好食,酒店黎講呢個價好抵,同埋可以坐係窗邊望住維港一個下午吹下水,都幾寫意。頂層: Homemade scones、蛋沙律三文治。中間係鹹點:迷你鮮蝦牛角包、吞拿魚三文治、法式火腿芝士三文治、紅菜頭餡餅。底層係甜點:特製西班牙油條、鮮芒果拿破崙、新鮮覆盆子撻、椰子菠蘿榛子蛋糕、濃厚焙茶柚子奶凍、香蕉馬卡龍。最後仲有Coolhaus雪糕食,但無得揀味道。我叫左Silver Moon茶,朋友飲Cranberry juice。

頂層:
Homemade scones、蛋沙律三文治。

中間係鹹點:

底層係甜點:
最後仲有Coolhaus雪糕食,但無得揀味道。
2023-07-15
$287.3 (Tea)
Celebration
Birthday
今天來到喜來登酒店吃下午茶Afternoon Tea Set. 酒店內的餐廳環境很好,邊看著維多利亞的海景,邊享受賣相又精美的Tea Set🥧🍰現在餐廳每位收費$338元,供應時間由下午2:30至下午6:00 🫰現在先介紹一下,餐廳推出的The Coolest Indulgence Afternoon Tea Set 有什麼美食呢?🥐Savory 方面有幾款🩷1️⃣Egg Sandwich 2️⃣Tuna Sandwich 3️⃣Beetroot Tartlet 4️⃣Ham&Cheese Sandwich5️⃣Mini Shrimp Salad Croissant🥧🍰Sweet 方面又有幾款1️⃣Churros2️⃣Framboise Tart3️⃣Mango Napoleon 4️⃣Homemade Scones5️⃣Ba Ba Na Na MacaronDrink 方面:包Tea, Coffee, or Juice.餐廳仲有雪糕送,每人一杯Coolhaus雪糕吃🍦🍦仲唔快d 網上訂位,又黎享受下午茶🫰可以傾下計,望下海景,吃下野🍦減下壓📍視佳廊📍尖沙咀彌敦道20號香港喜來登酒店18樓

🥐Savory 方面有幾款🩷

3️⃣Mango Napoleon
4️⃣Homemade Scones
5️⃣Ba Ba Na Na Macaron

Drink 方面:
包Tea, Coffee, or Juice.

餐廳仲有雪糕送,每人一杯Coolhaus雪糕吃🍦🍦

📍視佳廊
📍尖沙咀彌敦道20號香港喜來登酒店18樓
2023-06-25 412 views
心血來潮,同兩位好友到喜來登食high tea💃🏻💃🏻💃🏻呢幾日都落雨,但望住維港靚景傾偈食tea,工作嘅悶氣一掃而消😇呢期餐廳聯乘Apivita 做緊推廣,每位客人都可以獲得禮物一份🎁😊,信用卡買單仲有八折✨
2023-06-02 436 views
星期日到喜來登酒店18樓食個下午茶☕️睇住維港心情愉快❤️環境舒服清靜,服務態度非常好👍🏻兩層架希臘風味😋鹹點5款 ~Greek Open Sandwich 🔺麵包過硬🤔 ~Pita Bread with Octopus 🔺鹹點中最出色有章魚🐙 ~Spinach and Feta Cheese Quiche 🔺最失望之一 ~Smoked Tuna Avocado Rye Bread 🔺黑麥麵包特別 ~Brie Cheese with Walnut and Honey 🔺核桃蜂蜜好味😋甜點6款 ~Matcha Macaron 🔺雖然馬卡龍係甜但配合抹茶👍🏻 ~Strawberry Glass 🔺最愛❤️ ~Homemade Scones ~Bee my Honey' Cake 🔺個人覺得全日最出色🤩 ~Jasmine Tea Peach Mousse 🔺茉莉花茶好香 ~Yuzu and Pear Cream Cheese Tart 🔺柚子出色 ~飲品方面可免費轉香檳酒🍾️ ~仲有APIVITA小禮物🎁
星期日到喜來登酒店18樓食個下午茶☕️
睇住維港心情愉快❤️
環境舒服清靜,服務態度非常好👍🏻
兩層架希臘風味😋
🔺柚子出色
~飲品方面可免費轉香檳酒🍾️
~仲有APIVITA小禮物🎁
2023-05-28
$300 (Tea)
喜來登酒店視佳廊 Sky Lounge x APIVITA 希臘「蜂」味下午茶Fb:下一站豬欄; IG@Pig7station由而家去到5月31號,喜來登酒店同知名希臘品牌Apivita合作推出期間限定既下午茶,主要以希臘流行食材入饌😋個人覺得鹹點比較出色,印象深刻既係👍🏻羊奶芝士菠菜撻-撻皮好香脆,雖然係羊奶cheese,但味道一啲都唔騷😌👉🏻煙燻吞拿魚牛油果多士,煙燻吞拿魚比較香濃,不過唔係幾食到牛油果味😅甜點方面比較喜歡👍🏻蜂蜜蛋糕-初初以為係炸物,但冇理由放下層🤣原來係海綿蛋糕,入面有蜂蜜忌廉,同酸酸地既柑橘果醬😚酸酸甜甜好match👍🏻Homemade Scones唔錯,表面香脆,唔會太鬆散👉🏻香甜士多啤梨奶凍就比較普通,奶凍唔夠香濃仲可以免費升級至巴黎之花香檳 🍾️仲有APIVITA 禮品套裝一盒($405),包括 BEE RADIANT亮肌嫩膚激活精華 10ml一支、橄欖薰衣草泡沫潔面乳 20ml一支及換領卡一張,有興趣可以試試😉無意發現餐巾有少少黃既污跡😅酒店應該好少見..
Fb:下一站豬欄; IG@Pig7station

甜點方面比較喜歡
👉🏻香甜士多啤梨奶凍就比較普通,奶凍唔夠香濃

無意發現餐巾有少少黃既污跡😅酒店應該好少見..
$300 (Tea)
2023-05-09 272 views
目標係同媽咪去哂香港未去過嘅酒店high tea🫖 見到香港喜來登酒店聯乘APIVITA即刻去食🤤呢個下午茶好精緻✨鹹點:希臘三文治、煙燻吞拿魚牛油果多士、羊奶芝士菠菜撻、章魚中東包🥯果系甜點:香甜士多啤梨奶凍、柚子香梨忌廉芝士撻、蜂蜜蛋糕、核桃蜂蜜布里芝士、蜜桃茉莉花茶慕絲、抹茶馬卡龍、英式鬆餅🍰配合希臘美肌品牌APIVITA🇬🇷取其中天然蜂蜜同地中海等元素🐝最驚喜係貌似鹹點嘅蜂蜜蛋糕🧁以碧根果海綿蛋糕為底蜂蜜忌廉同柑橘果醬朱古力點綴🍫好好食😍而且份量剛剛好、唔會太多💯呢個High tea仲附上APIVITA 禮品套裝一盒🎁
目標係同媽咪去哂香港未去過嘅酒店high tea🫖

最驚喜係貌似鹹點嘅蜂蜜蛋糕🧁
以碧根果海綿蛋糕為底
蜂蜜忌廉同柑橘果醬朱古力點綴🍫
好好食😍
而且份量剛剛好、唔會太多💯

呢個High tea仲附上APIVITA 禮品套裝一盒🎁
2023-04-27