Restaurant: Sky Cuisine
Info:

2024-03-24 459 views
由第一次到飲茶地下既知客 態度已經很不友善 問攞喜宴既餐單回答係冇 我真係唔明咩意思 個知客只係識得對啲熟客打招呼幫熟按票 但外來既客就不禮貌叫啲客自己按票 咁既服務態度 今時今日咁既服務怪唔知飲食業都比你整死曬 店長更加唔專業聯絡左訂幾枱 個店長都清楚確定左所有既野 但都唔可以唔會再聯絡要落訂及確場地環境點安排 還要我親自落到酒樓找店長去傾 咁既店長又算唔算叫有責任感呢 到尋日當日既安排我幾枱圍封又圍唔好 又放枱飲茶既枱係我既隔離咁我唔知你度個店長係咪只收人工乜都唔關事 完全冇責任既價值 自己明知個層中午有喜宴自己唔負責 交比啲 又係冇用既女部長 個店長淨係話我已經圍好 但個女部長就話我食飯唔係我負責 咁到點係邊個負責呢 係我負責定係要老細係度負責呢 搞到我個幾枱既親朋戚友都好唔高興 唔該你哋星月樓搵啲話到事既老細交代反我 唔係我一定會有進一步行動
我需然只係中午幾枱喜宴 店長安排失職,明知有幾枱喜宴店長話圍封好位置 但自己唔睇返個3樓,就交給一啲又係唔負責任既部長 唔知點解會折左個圍封放一張枱飲茶既係我個幾圍入咁既服務質素你哋覺唔覺得有問題呢 個女部長還要解釋一句我食飯唔知道 咁有邊個負責任呢 真的每人氣憤 唔該請有關既高層交代給我
2024-01-29 1879 views
落單三個菜,時間七點鐘,等咗半小時,好聲好氣問咗幾次都係話"好快到”,結果係遲嚟嘅都食完走了⋯⋯成個鐘先上兩個菜。埋單仲衰,問句”浪費客人成個鐘時間都上唔齊三個小菜,係咪應該打折?”,個經理嘅回答係至多免碟花生錢,唔畀錢就報警!然後又開始等埋單,見到後面嘅客人都埋咗單走人了,於是問帳房點解仲未出單,帳房指住話係經理度,問個經理點解hold住張單,堂堂經理竟然可以推返去帳房身上!第一次幫襯晚市就享受咁特別嘅服務,唔廣而告之實在對唔住這種服務質素。
2023-11-19 3535 views
今日去咗呢間酒樓飲茶,我認為佢喺上環已經屹立左10幾年,佢有幾層,所以呢你個朋友都要知道係第幾層先得,否則好容易就會去錯樓層,我哋點咗蝦餃仲有佢嘅馳名鮑魚燒賣,另外我都好鍾意食佢嘅尖椒,因為都真係煎得鬆脆,當然唔少得嘅就係要嗌佢嘅叉燒包同埋佢嘅甜品,出品都係唔錯嘅。只係我覺得佢美中不足嘅係價錢上邊都貴咗少少,因為炒一碟飯都要150以上,可能因為佢嘅鋪租都貴咗,不過呢啲喺中上環嘅酒樓都係午市多人過晚市。
2023-11-18 2054 views
週末一定會去的茶樓,每次去都要拿號等位,等位的香港本地人居多,還有很多上了年紀的老人家,可見他家的茶點是很受本地人歡迎的。非常喜歡它們家的鮑魚燒賣,鮑魚入味,燒賣不肥不膩,一口咬下很滿足。蝦餃、鳳爪、腸粉、乳鴿都中規中矩,不會踩雷。酒樓的環境也寬敞,分兩層。三樓茶位費比二樓貴,但是等位時間比較短。如果想盡快吃到茶點可以選擇等三樓的位置。唯一缺點就是電梯比較老舊,每次只能進四個人喔,如果趕時間的話建議走樓梯。樓梯間的佈置也很雅致,連地磚都在閃閃發光。

蝦餃、鳳爪、腸粉、乳鴿都中規中矩,不會踩雷。

2023-11-18
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
2023-11-12 1462 views
屋企人夜晚好鍾意呢度嗌小菜食飯,今晚有親戚喺外國返嚟,就話喺呢度一齊食飯。啲嘢食好夠熱,份量都公道,而我最期待嘅就係個壽包,熱辣辣,超好食。入邊仲有啲鹹蛋黃, Yummy😋
2023-10-09 1878 views
中秋節當日中午約咗好友飲茶,唔知係咪節日關係,啲員工比較唔好老脾。全場唔滿,但落單、加水要三催四請,啲阿姐先會睬你。成功落到單,就等等等等等,期間禮貌地問佢咗佢2次有冇漏單,仲未有嘢食,阿姐表示一定唔會漏,整要時間。ok繼續等,結果等咗9個字先上第一碟點心(潮洲粉果),係熱嘅,味道都唔差,但個皮蒸過籠,濕到1 pat pat。。。之後繼續等等等,再多3、4個字先再上一碟點心。無幾耐,阿姐走過嚟話夠鐘交枱,有好多人排隊等緊位。黑人問號,入座無提過限時用餐(但都有心理準備個寧鐘要交枱)。之不過,大佬,你嘢食又未上齊,又9個字先上第一碟點心,點樣交枱畀你?忍唔住同佢講:吓,依加先上得2碟嘢,個飯同其他嘢都未上,交咩枱?阿姐:咁你哋食快啲,夠鐘交枱啦,人哋都要食嗱,唔係想死霸住張枱,但隔離仲有幾張空嘅,嘢食上得慢,我想快都唔得啦。。。真心唔知咩服務態度,朋友話之前食過唔係咁,可能我唔好彩,第一次就中伏。

全場唔滿,但落單、加水要三催四請,啲阿姐先會睬你。

之後繼續等等等,再多3、4個字先再上一碟點心。

無幾耐,阿姐走過嚟話夠鐘交枱,有好多人排隊等緊位。

阿姐:咁你哋食快啲,夠鐘交枱啦,人哋都要食

2023-09-29
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2023-07-01 3575 views
一到達明明有book枱 服務員沒有開茶 叫咗5分鐘先肯理你 記得一定要 大叫 大叫 阿姐 佢眼尾先會望你一眼 叫你等落單俾紙個阿姐明明係12點40分 到咗1點10分 張枱淨係得一樣食物 同前枱講叫野叫好耐 原來張食物紙12點57分先入電腦 原來㩒掣要㩒17分鐘 真係長知識啦 個前枱話要俾啲耐性喎 大家去 一定要俾啲耐性啦 起碼等半個鐘 仲要受個服務員發脾氣㗎 俾多咗餐具服務員自己執返仲要發脾氣 歡迎各位想受氣 覺得自己時間多 可以去 你會望住其他枱啲食物 然後由日出等到日落 🌅唔需要食 已經成肚氣啦😉😀
一到達明明有book枱

唔需要食 已經成肚氣啦😉😀
2023-07-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2023-04-08 2893 views
極負評!最尾嗰碟餸等咗45分鐘,追到想走嗰陣時佢就搬出嚟。隔籬枱枱都有甜品送,我哋唔知係咪新客睬都唔睬我哋,到問啦,佢就話你要叫人攞出嚟㗎嘛,總之就食到肚氣,又唔係平過人,絕對再唔會要幫襯!

2023-04-08
2023-02-10 2756 views
上菜很慢。食物質素令人吃驚。乳豬像餸頭餸尾,是我吃過最難吃的乳豬。脆皮金薯咕嚕肉有一舊好多骨嘅魚。酒樓不是滿座,但出餸何其慢。到底發生什麼事呢?19:54落單,21:20仍未嚟齊D餸,我錯了,誤入此酒樓。
19:54落單,21:20仍未嚟齊D餸,我錯了,誤入此酒樓

脆皮金薯咕噜肉
乳豬雙拼
2023-02-08 2193 views
吃了過午餐, 很多人, 還好等了一會兒.點了蝦餃皇, 豉汁蒸排骨, 順德鯪魚球, 喜灼芥蘭, 和馬友鹹魚雞粒炒飯.炒飯一般一般, 不太鹹.但排骨很好味, 又有小芋頭作配菜, 很有懷舊風味.鯪魚球內有小臘肉粒, 很有特色, 不過, 吃的時候, 要多咬幾口, 不像棉花軟棉棉.芥蘭一般只有豉油沒有蠔油.蝦餃皇爽口很新鮮, 共4粒.新年過後還推出其他夜宴套餐.食具比較舊, 舊式供茶服務不過, 新加了一些玻璃板活動屏風, 在有需要的時候, 拿出來, 隔一隔食客.
吃了過午餐, 很多人, 還好等了一會兒.
炒飯一般一般, 不太鹹.
但排骨很好味, 又有小芋頭作配菜, 很有懷舊風味.
芥蘭一般只有豉油沒有蠔油.
蝦餃皇爽口很新鮮, 共4粒.
新年過後還推出其他夜宴套餐.
食具比較舊, 舊式供茶服務
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2022-12-28 2739 views
鑑於老編遲遲未通過審核,我再補充一些對此事的看法。記得長者日去新九龍廣場名御苑早茶,八時未到,門口已經聚集了十多位等開門的老人家,打聽一下,原來他們為了酒樓那天供應長者13.80一個鷄球大飽及贈送一件白糖倫教糕而來的。我也點了一個鷄球大飽,老實說,餡料是名不符實的,只有一片鷄肉和一只春蛋,那件倫教糕也是薄薄一小片,所以酒樓絕對不會虧本,但收到了不錯的宣傳效果。如果那天星月樓不是抱著賺到盡的心態,茶費照舊收九元一位,而且趁冬節送茶客每位一件蘿蔔糕,相信效果完全不同!那天抱怨的客人不只我一個,酒樓入座率比平時少了,我見到有些客人知道沒有早茶優惠更掉頭走了!两家酒樓營銷策略不同,得到的效益也不一樣。
鑑於老編遲遲未通過審核,我再補充一些對此事的看法。
两家酒樓營銷策略不同,得到的效益也不一樣。
2022-12-24 5375 views
媽打經常同朋友光顧的「星月樓」最近有新推廣以優惠價食花膠雞煲翅,媽打買了兩張優惠券,今晚就去開餐。位於上環尾中環頭的典型港式廣東酒樓,主力客源當然係中上環上班一族。並非走高級酒樓路線,沒有富麗堂皇及新派裝修;但服務態度相當熱誠,整體感覺接近私人屋苑商場內的普通酒樓。小菜款式選擇唔多,以中上環地區來說,定價算很合理。兩個大砂鍋花膠雞煲翅($398)連同氣體火爐一同送上,在客人面前翻熱。打開砂鍋蓋,原來份量很多;每鍋翅有半隻鮮雞、亦見到有金華火腿,落足材料。之於是否足8兩翅?真係唔知道,但每鍋翅可以分到6小碗,而且碗碗有翅!上湯湯底味道算幾好,未至於非常出色,但既有雞鮮甜味、也有金華火腿鹹香。這個價錢當然不會是口感綿滑、條條粗翅針的勾翅,而只是還未去除軟骨的小翅仔;勝在分量十足,啖啖湯都有翅!如果是原價($688)就唔化算,優惠價($398)就非常抵食!(註:小編也算支持保育,魚翅還是少吃為妙。)上湯焗澳洲龍蝦伊麵底($498)西澳洲龍蝦大約一斤四兩重,廚師將龍蝦斬得細細件,方便多人分享。新鮮游水龍蝦肉質鮮甜爽口彈牙,伊麵又掛滿了上湯及龍蝦鮮味芡汁,只嫌芡汁味道麻麻。蜜汁叉燒(例)($13
小菜款式選擇唔多,以中上環地區來說,定價算很合理。
花膠雞煲翅
花膠雞煲翅
上湯焗澳洲龍蝦伊麵底
蜜汁叉燒(例)($138)偏瘦,差不多完全沒有脂肪,並唔係半肥瘦梅頭肉。瘦叉燒又未必一定唔好食 ⋯⋯ 夾起一塊放入口,雖然未至於乾硬粗嚡,但肯定唔係鬆軟;調味亦只是一般。
蜜汁叉燒(例)
粟米斑塊($168)賣相一般。粟米汁似是罐頭粟米湯炮制,稍欠心機。斑塊表面脆漿夠薄,有香脆口感;咬落亦算有魚味。
粟米斑塊
芹香臘味炒芥蘭($128)夠大碟,材料豐富又夠多,臘肉、臘腸、潤腸,食極都有。勉強要批評的話,芥蘭菜葉裁走未夠徹底,又沒有刨走芥蘭外皮,賣相稍差;但咬落沒有澀味,亦爽脆清甜。
芹香臘味炒芥蘭
羊肚菌燒豆腐($118)每件豆腐細細塊,方便入口。定價唔貴,羊肚菌份量果然一如預期,偏少;為了彌補豆腐 / 菇菌比例不平衡的問題,加入了大大塊冬菇片。味道稍鹹,不過夠大碟,抵食。
羊肚菌燒豆腐
小菜味道一般,勝在有優惠價的花膠雞煲翅。
2022-11-27
Type of Meal
Dinner
芹香臘味炒芥蘭
2022-12-22 845 views
我幾乎每天早上都去中環星月樓飲茶,欣賞那裡茶靚(不是用茶包),點心也中規中矩,並非工廠貨。晚飯也試過好幾次,雖然價錢比較貴,但味道唔錯,最近上市的雙冬羊腩煲,用新鮮黑草羊古法炆,吃了两次,仍然齒頰留香。上面是讚,下面要彈!今天冬節,早上照舊上去飲茶,原來的特價早茶欠奉,全部點心按正價收費,雖然今日不是所有酒樓像它那樣提價,但也情有可原。結賬時發現收費仍然偏高,查詢下原來一位茶錢由平日九元加至十六元!這樣做就十分離譜了,已經沒有早茶優惠,茶錢也加了80%,與搶錢無異!以前對星月樓的良好印象一掃而光。關鍵是沒有任何加茶錢的告示!顧客在埋單時才知道!這是否違反商品說明條例呢?
上面是讚,下面要彈!
2022-12-22
$70 (Breakfast)
星月樓主打滋味小菜同傳統點心等美食,仲有新派粵菜。同朋友去到星月樓點了海鮮套餐,食特式嘅粵菜配搭清酒,so chill!食蝦球,配搭🍶 特撰黒松白鹿黒松純米酒就最滋味。蝦球沾滿鹹蛋嘅甘香,炸成香脆蝦球,口感酥脆又滋味。配搭這款特別用上糯米釀造嘅清酒, 味道濃厚,入口纖細幼滑,帶出蝦嘅鮮香味道。椒鹽活鮑魚外皮酥脆,鮑魚肉質細嫩軟滑,味道鮮甜。配搭🍶 特撰黒松白鹿黒松純米酒,鮑魚鮮甜味道更突出。干煸野菌鮮斑腩鮮斑腩肉質結實,野菌味道清爽;配搭🍶 特撰黒松白鹿黒松純米酒就,斑腩魚香味道更濃郁。鹽焗燒雞,雞香撲鼻,肉質嫩滑;配搭🍶 特撰黒松白鹿黒松純米酒就更惹味可口。星月樓 地址:上環德輔道中267-275號龍記大廈2-5樓
星月樓主打滋味小菜同傳統點心等美食,仲有新派粵菜。

干煸野菌鮮斑腩

星月樓