2023-03-27 1188 views
呢間串燒舖頭係同事介紹嘅,我試咗過之後真係食得停唔到手!佢哋嘅燒安格斯牛肉串、雞肉串、雞皮串同埋各款蔬菜串都好出色,但係特別推介嘅就係串燒荔枝豬肉同月見雞肉啦!呢兩款串燒真係好好味,肉質鮮嫩,加埋啲調味料,味道更加鮮美。如果多人一齊食,就可以試下唔同種類嘅串燒啦!佢哋嘅性價比真係好高,整體來講,除返開人頭都唔使$300,真係非常抵食。如果係要搵一個缺點黎講,就係佢位置喺樓上鋪排隊搭lift上去都要少少時間。所以如果你想食串燒,呢間舖頭絕對係一個不容錯過嘅好去處!
呢間串燒舖頭係同事介紹嘅,我試咗過之後真係食得停唔到手!

所以如果你想食串燒,呢間舖頭絕對係一個不容錯過嘅好去處!
尖沙咀 暢飲歡聚首選串燒專門店🍻燒烤堂📍尖沙咀厚福街12號藍馬商業大廈5樓➰好歌推介「也許會有一天,世界真的有終點,也要和你舉起回憶釀的甜,和你再乾一杯。」#乾杯 #五月天➰近排公司啱啱接左一單比較複雜嘅Project,成個星期都係追趕進度,難得今日可以準時收工,即刻約朋友出嚟吐下苦水,排難解憂一下。.朋友就話想食串燒飲下酒,我理所當然就推介左燒烤堂,依間都係我飯堂之選之一,串燒出品高質價錢公道而且可以同朋友開懷暢飲,甚至有時紅館睇Show之前想食餐豐富晚餐都非常推薦。.餐廳位於厚福街,距離尖沙咀站約5分鐘路程,平日夜晚都人潮滿坐,試過Walk in係完全無位,所以好建議打留話預訂咗先,餐廳裝修以木系居酒屋格調為主,室內燈光偏暗頗有情調,仲有戶外有蓋露台座位,環境會更熱鬧。➰飲品 𖥕Sapporo Premium Draft Beer 💲48(Buy one get one free!) ⭐️4.2/5⭐️餐廳飲品選擇款式都多,酒類選項有清酒,HighBall等,亦有無酒精飲品提供。但當中最高性價比就不得不推介Sapporo生啤,長期推廣買一送一優惠,生啤入口冰爽順喉,非常滿足,想暢飲嘅
尖沙咀 暢飲歡聚首選串燒專門店🍻

📍尖沙咀厚福街12號藍馬商業大廈5樓

➰好歌推介
#乾杯 #五月天

➰飲品
餐廳飲品選擇款式都多,酒類選項有清酒,HighBall等,亦有無酒精飲品提供。但當中最高性價比就不得不推介Sapporo生啤,長期推廣買一送一優惠,生啤入口冰爽順喉,非常滿足,想暢飲嘅朋友不容錯過。🍻
Sapporo Premium Draft Beer

Menu菜式款式五花八門,種類繁多,而且餐廳好有心思地為每款都配搭唔同風味燒制,如日/西/川式燒烤方式等,以下重點推介本人認為必點及高度推薦菜式。

✥前菜
味淋魚乾(日) 💲48/份 ⭐️4.1/5⭐️
率先出場就係日式嘅味淋魚乾,微焦帶甜有咬口,仲配有沙律醬,係一邊飲酒一邊傾計食野一流嘅小食。😋
味淋魚乾

桂花蜜糖本地冷蕃茄(西) 💲28/份 ⭐️4.1/5⭐️
蕃茄已經預先切片,西餐處理方法浸泡係桂花蜜糖汁入面,入口甜中帶酸,仲有食到梅子粉調味,係好開胃嘅前菜。

𖥕串燒
厚切鹽燒牛舌腩(日) 💲48/串 ⭐️4.2/5⭐️
牛舌中最珍貴同最好味嘅部分,肥美軟腍,加上厚切有彈性而且軟嫩多汁,入口豐富嘅油花回蕩,好滋味,牛舌控不容錯過。😋
汁燒橫隔里肌(日) 💲28/串 ⭐️4.1/5⭐️
牛味濃郁,脂肪含量少,入口淡淡肉已經偏軟腍,好滋味。
鹽燒赤雞頸肉(日) 💲22/串 ⭐️4.1/5⭐️
雞頸肉亦比較少見,同平時食嘅雞腿肉串燒分別幾大,爽韌有咬口,係一種新嘅體驗,推薦一試。
桂花蜜糖本地冷蕃茄

❀必食推介
鹽燒原塊雞皮(堂) 💲22/串 ⭐️4.3/5⭐️
燒烤堂嘅自家製作推薦,係我第一次被依間串燒店吸引嘅重點,亦都係每次必點之作,香港少有餐廳將雞皮可以燒至極薄極脆,撻開每塊有手掌大細,有住薯片脆口一咬即碎嘅口感,入口散發淡淡雞油香氣,配搭鹽燒調味,送酒一流必點推介。😋
鹽燒原塊雞皮

豚肉節瓜波板糖(附月見)(堂) 💲38/份 ⭐️4.3/5⭐️
外形似足波板糖,其實係將豚肉同節瓜一層層疊加再捲起而成,非常有心思。每一啖都食到豚肉滋味同爽脆嘅節瓜,再撈埋鮮艷嘅月見蛋汁,平衝返串燒嘅油膩感,配搭層次豐富,整體十分推薦。😋

提燈(日) 💲38/串 ⭐️4/5⭐️
今次特別想試埋提燈,一隻雞只有一串咁話,橙黃色嘅圓粒係未孵化嘅蛋,而連住嘅就係雞嘅卵巢,因為好似拎住燈籠咁而得名,入口就似烚蛋蛋黃嘅質感,偏向粉稔,同時食到好香濃嘅蛋味,而下面卵巢就似雞頸肉咁比較乾爽,整體嚟講口味唔係我杯茶,但鐘意試新野嘅朋友可以一戰。
提燈

鹹蛋黃煎墨魚餅(堂) 💲68/份 ⭐️4.3/5⭐️
邪惡嘅鹹蛋黃配上香口墨魚餅,兩樣食材融合得相得益彰,份量有一大隻手掌,備有刀叉可以自行切件,墨魚餅入口惹味咸香,爽滑彈牙,中間仲有墨魚粒增加口感,惹味之選,必點推薦。😶‍🌫️

✥海鮮
蒜蓉燒廣島蠔2隻(日) 💲44/份 ⭐️4/5⭐️
廣島蠔鮮甜飽滿,性價比高,配上香蔥同大量蒜蓉一齊入口非常滋味。
蒜蓉燒廣島蠔2隻

黃花魚一夜干(日) 💲98/條 ⭐️4.2/5⭐️
餐廳雖然以串燒為主打,但亦有提供燒魚,而且亦非常高質,黃花魚原條上枱,兩個人食份量啱啱好,魚肉質感爽嫩乾身,原汁原味入口已經食到咸鮮味,想再豐富D亦可以點上泰式酸汁或日式鰹魚豉油,更加惹味。😶‍🌫️
黃花魚一夜干

𖥕甜品
日本芝士年糕(日) 💲38/份 ⭐️4.1/5⭐️
年糕燒至微焦,外脆內嫩內餡芝士棉密,煙韌香滑,滿足。
黑糖燒菠蘿(冷&港) 💲20/串 ⭐️4.1/5⭐️
最後當然要食返D凍野冰涼下,揀咗黑糖燒菠蘿串,燒菠蘿掛滿左冰凍嘅冰糖糖漿,造成表面冰脆,菠蘿本身味道已經香甜多汁,兩者融合口感更加吸引,亦都推薦。
黑糖燒菠蘿

➰總結
餐廳以串燒作主打,提供大眾化價錢而又高質嘅串燒出品,選擇款式眾多,又有心思地設計唔同燒法迎合客人口味,更加有自家主打串燒既吸引又有特色,加上啤酒優惠可以比大家開懷暢飲,非常推薦比三五知己或者情侶一齊黎開餐。

➿➿➿
Sapporo Premium Draft Beer
味淋魚乾
桂花蜜糖本地冷蕃茄
提燈
蒜蓉燒廣島蠔2隻
黃花魚一夜干
黑糖燒菠蘿
菠蘿可爾必思$28好味指數:9.5/10次次嚟親都好鍾意飲呢杯嘢🍹,因為佢啲菠蘿肉係新鮮🍍菠蘿肉,溝埋可爾必思酸酸甜甜🤩好開胃,而且仲好大杯添。麻辣免治雞肉軟骨釀冬菇$28 / 串好味指數:8/10辣辣哋嘅免治雞肉軟骨,口感有🦷咬口,再將佢哋襄落冬菇度,菜式新穎,亦可以帶出冬菇🍄嘅鮮味。鹽燒原塊雞皮$22 / 串好味指數:9.5/10食過咁多間嘅雞皮🐔都係呢間最好食,燒到脆卜卜,而且好大塊,加少少鹽🧂已經係好好食。雞皮係最邪惡嘅食物,廚師攤開嚟燒🔥仲要整到佢唔爛,其實都要有返咁上下功夫。鹽燒豚肉荔枝卷$22 / 串好味指數:9.5/10豚肉🐷嘅油份,再加埋荔枝嘅酸味中和⚖️得啱啱好,咬落去荔枝都好多汁💦,酸酸甜甜精華咗整串串燒。雞皮墨魚滑$38 / 串好味指數:9/10重點推介‼️次次黎都要一人一串,雞皮燒到脆卜卜脆,包住啖啖肉嘅🦑墨魚滑,墨魚滑入邊仲有少少墨魚粒,所以口感豐富,少少鹹鹹地😋好好味。麻辣手釣墨魚鬚$22 / 串好味指數:9/10魷魚鬚🐙肥嘟嘟,有口感,加埋麻辣🌶️醬汁去燒更加惹味,而且墨魚鬚爽口唔會韌。蒜蓉燒廣島蠔$44 / 2隻好味指數:9.5/10火候控制得啱啱好,加咗大
菠蘿可爾必思

麻辣手釣墨魚鬚

蒜蓉燒廣島蠔
$44 / 2隻
好味指數:9.5/10

火候控制得啱啱好,加咗大量蒜蓉🧄蔥花,而且生蠔🦪本身肥美,兩隻都好大隻,呢個真心抵食。而且食過幾次呢度嘅燒海鮮,其實都幾唔錯,好新鮮。

麻辣玉米筍
$16 / 串
好味指數:9/10

粟米🌽係我嘅至愛,就算食串燒又點少得,加埋麻辣醬去燒別有一番風味,極度推薦🤙🏽大家試吓呢個。

牛油蒜蓉焗雜菇
$38 / 份
好味指數:8/10

正常發揮,只係覺得份量比以前少🤏🏽咗啲啲,但係都覺得好惹味,而且用咗大量調味料🧈🧄,所以好入味。
2023-02-25 148 views
🥰🥰位於tst人氣串燒店🫴🏻有得撰坐室外定室內😁夜晚通常比較full 建議早幾日book定位!牛油蒜蓉雜菇🧈蒜蓉同牛油唔夠多,味道不過不失。海苔黑豚肉鵪鶉蛋🥚黑豚肉片好薄,海苔有幾塊碎碎咁,基本上係食到鵪鶉蛋既味。魷魚鬚🦑叫左麻辣,麻辣適中,味濃,唔食得辣既建議食返其他味。豚肉蘆筍🐷豚肉片好薄好薄,蘆筍比較韌身,自己比較鍾意拆返開黎細細撮咁食😹雞軟骨🐔正正常常,如果脆身d就更香口沖繩黑糖燒菠蘿🫶🏻個人覺得必叫,好好食,菠蘿切離皮,食落好方便,菠蘿無渣又甜又好食😻豚肉荔枝卷👍🏻最愛之一,雖然有時烤得燶左,但荔枝x豚肉其實好夾好juicy

牛油蒜蓉雜菇🧈
蒜蓉同牛油唔夠多,味道不過不失。

海苔黑豚肉鵪鶉蛋🥚
黑豚肉片好薄,海苔有幾塊碎碎咁,基本上係食到鵪鶉蛋既味。

魷魚鬚🦑
叫左麻辣,麻辣適中,味濃,唔食得辣既建議食返其他味。

豚肉蘆筍🐷

雞軟骨🐔
正正常常,如果脆身d就更香口

豚肉荔枝卷👍🏻
2023-02-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
1K
2023-02-22 1571 views
食過幾間燒烤串燒店,暫時覺得呢間最高質,好多嘢食揀,全部都好味,我諗我會再嚟今次叫咗勁多嘢食,推介一啲特別又好食嘅俾大家🍞甜奶牛油包💰$18呢份係店員特別推介嘅,雖然只係我哋由細食到大嘅奶油豬,但無可否認佢真係好好食,包有少少麥嘅成份,所以比較有咬口,加咗煉奶同埋牛油簡直係一絕🍏焦糖青蘋果鴨肝多士💰$88好鍾意食鴨肝多士,呢個加咗青蘋果同埋少少焦糖食落味道豐富,亦都冇咁油膩,多士脆口,特別配合🥢蒜蓉燒蟶子💰$68🥢芝士燒元貝💰$68🦪芝士燒廣島蠔💰$48三款海鮮都好好食,芝士燒元貝非常香,好多芝士,有芝士鹹香味;蒜蓉燒蟶子口感熟度啱啱好,好鮮味🥢鹹蛋黃醬墨魚餅💰$68呢款亦都係店員推介嘅,幾特別,煎墨西哥餅上多咗層鹹蛋黃醬,味道有層次幾香🐟鹽燒白鱔💰$48必食!爽口又香,魚油正🍢孜然豚肉芫荽卷💰$22🍢鹽燒豚肉荔枝卷💰$22兩款都好惹味,好鐘意芫荽,又鐘意荔枝濕潤感🐥鹽燒原塊雞皮💰$22第一次食成塊燒雞皮,脆到薯片咁🐥汁燒免治雞肉軟骨棒 配月見汁💰$38口感好食,拮穿成粒蛋黃同醬油混合就係月見汁啦,點埋月見汁仲好食更滑溜🐠黃花魚一夜干💰$98黃花魚燒到好脆,好香口🍍蜜糖燒菠蘿💰$36燒

今次叫咗勁多嘢食,推介一啲特別又好食嘅俾大家

🍞甜奶牛油包💰$18

🍏焦糖青蘋果鴨肝多士💰$88

🥢蒜蓉燒蟶子💰$68
🥢芝士燒元貝💰$68
🦪芝士燒廣島蠔💰$48

🥢鹹蛋黃醬墨魚餅💰$68

🐟鹽燒白鱔💰$48
必食!爽口又香,魚油正

🍢孜然豚肉芫荽卷💰$22
🍢鹽燒豚肉荔枝卷💰$22
兩款都好惹味,好鐘意芫荽,又鐘意荔枝濕潤感

🐥鹽燒原塊雞皮💰$22
第一次食成塊燒雞皮,脆到薯片咁

🐥汁燒免治雞肉軟骨棒 配月見汁💰$38

🐠黃花魚一夜干💰$98
黃花魚燒到好脆,好香口

🍍蜜糖燒菠蘿💰$36
燒物必食!好多汁又甜

💰$1167/2ppl
🚩燒烤堂 (尖沙咀)
📍尖沙咀厚福街12號藍馬商業大廈5樓
2023-02-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 焦糖青蘋果鵝肝多士
  • 甜奶牛油包
  • 燒海鮮
2023-02-20 54 views
燒烤堂燒烤堂位於食店林立的厚褔街,是間樓上舖,專門食串燒,一進門無論燈光和佈置都很有日式串燒店的感覺。我到達的時候時間尚早,大約六時多,店舖頗多座位,但約7時多開始,門口便陸續有人等位。我是第一次到這間店,店員很細心的向我解釋人氣食品,和某些招牌串燒的做法和特色,介紹完之後讓我慢慢看和點餐(選擇實在太多,真的要慢慢看),店員感覺很親切,又不會太催促。👍🏻一行二人,最終點了20多串食物和啤酒。食串燒梗係要飲生啤,日本生啤Sapporo仲要買一送一,即是$48 兩杯。😍因為食物太多,就不一一詳述,選一些特別出色和一些CP值高的菜式介紹:CP 值之選:~1️⃣川燒蒜茸茄子 $36 :原條的,辣辣地,好惹味。2️⃣黄花魚一夜乾$98 :係全條魚,而且燒得好好味,時間掌握得好好,唔會太乾,魚肉是滑的。可能是一夜乾關係,魚味好濃郁。3️⃣泰式腐皮餃子$38 :有4件,個皮好輕好香脆,配泰式汁(類似生蝦嘅汁)。餡料有雞肉,同埋好似有少少雞軟骨。特色之選:~1️⃣豚肉節瓜波板糖(附月見)$38 :好大件,真係成塊波板糖咁樣,下邊有一隻雞蛋(月見),兩樣嘢加埋件事唔同晒,節瓜加豬肉,再加生雞蛋,幾重口感。呢個大推😍,一
燒烤堂
一行二人,最終點了20多串食物和啤酒。

CP 值之選:~
1️⃣川燒蒜茸茄子 $36 :原條的,辣辣地,好惹味。

特色之選:~

1️⃣豚肉節瓜波板糖(附月見)$38 :好大件,真係成塊波板糖咁樣,下邊有一隻雞蛋(月見),兩樣嘢加埋件事唔同晒,節瓜加豬肉,再加生雞蛋,幾重口感。呢個大推😍,一定要試!
2️⃣鹽燒A4宮崎和牛$58 :牛質素不容置疑,入口即化,一定要趁熱食,油香滿口。

3️⃣燒蟶子$48/58 :店員說是每日新鮮到街市購買,所以會因應買到的貨,價錢有少少調節。我今日的size 好大,要$58 ,但比起海鮮店還是要平呢。而且真係好新鮮好厚肉。

其實所有串燒味道都唔錯,串燒分別有港式泰式和日式,而且廚師落調味料掌控得好好,唔會話太鹹或者太淡,每一款串燒都有自己嘅味道,不會千篇一律,是間有質素的串燒店。
溫馨提示:如果唔係食得好快,可以分開兩次叫。佢上菜嘅節奏都幾好。全餐飯分兩次叫,應該唔使等,又唔會凍,啱啱好。
2023-02-15 55 views
<燒烤堂>最近同朋友聚會去左尖沙咀嘅燒烤堂食串燒黎到有户外位 天氣涼涼地都食得舒服重點串燒選擇好多!menu好長!樣樣都想食😛叫左好多款 影唔哂 價錢大約廿幾蚊一串大路樣既燒牛 羊架 牛舌 燒蠔 燒茄子 金菇都好好食比較特別係雞肉軟骨配月見(即係點蛋黃)😋個人覺得雞泡魚干必叫😍非常香👈🏻👈🏻👈🏻呢到款式太多但個肚有限🤣試唔哂其他款仲好想食黑糖燒菠蘿同燒鵝肝但太飽要留返下次試喇總結黎講會推介一班人出黎聚會食飯既地方👍🏻
<燒烤堂>
最近同朋友聚會去左尖沙咀嘅燒烤堂食串燒
黎到有户外位
天氣涼涼地都食得舒服
重點串燒選擇好多!
menu好長!樣樣都想食😛
呢到款式太多但個肚有限🤣試唔哂其他款
仲好想食黑糖燒菠蘿同燒鵝肝
但太飽要留返下次試喇
總結黎講會推介一班人出黎聚會食飯既地方👍🏻
近排早收工 想同👦🏻出去食下串燒 就上網搵左呢間好多人推薦既 @skewer.kitchen 食晚餐 呢到晚市座無虛席 装修佈置好日式居酒屋風格🏮仲有得揀室内或者室外空間 室內比較幽暗浪漫 坐得好舒適!呢到既串燒好多元化 分咗日、泰、港、川、西、新疆、台七大特色 仲有燒烤堂自己創作嘅食物 過百款串燒任簡 二價錢唔貴 大部份都係$20-$60左右 叫多啲款式都完全無問題🙌🏻依家做緊嘅500mL日本生啤買一送一優惠🥰▫️焦糖青蘋果鴨肝多士 $88 🌟必叫推介每枱都有叫晚必食推介🥰多士烘到好脆大塊 鴨肝勁大舊 肥美creamy 油份滿滿 加左塊青蘋果🍏 酸甜解膩 食落勁滿足😍▫️焦糖鰻魚芝士玉子燒 $28👦🏻話想試吓 玉子燒幾嫩有蛋香 唯一美中不足既系內餡既芝士同鰻魚份量唔多 如果$28既價錢就好公道 鰻魚好肥美爽彈 不過就較細粒 唔太食到 不過最特別係個焦糖脆脆面 香甜惹味 食落口感豐富🙌🏻▫️蒜蓉燒廣島蠔 ▫️川燒活元貝 ▫️蒜蓉燒蟶子海鮮叫左三款 都只系$48-$68 廣島蠔好鮮甜冇腥味大隻啖啖肉 面頭仲有好多蒜蓉同香蔥 蟶子同元貝面頭仲配左好多粉絲同蒜蓉 食落爽口鮮甜😍▫️汁燒橫隔理肌 ▫️中/厚

▫️焦糖青蘋果鴨肝多士 $88 🌟必叫推介

▫️焦糖鰻魚芝士玉子燒 $28

▫️蒜蓉燒廣島蠔 ▫️川燒活元貝 ▫️蒜蓉燒蟶子

▫️汁燒橫隔理肌 ▫️中/厚切鹽燒牛舌芯/腩 ▫️鹽燒和牛牛小排
一定要推介厚切牛舌腩 咬落爽口又厚身 香口嫩滑 肉味重 一份有三塊 食完好想再encore😍和牛牛小排比較薄 但好嫩口 肉味重 唔會好乾🙌🏻

▫️雞皮墨魚滑 ▫️鹽燒原塊雞皮 ▫️鹽燒雞軟骨 ▫️蜜糖雞中翼
燒得一流 雞肉嫩滑新鮮 雞皮墨魚滑好有驚喜 雞皮香口 裏面既墨魚滑新鮮彈牙 厚身啖啖肉 必叫推薦!

▫️孜然燒蒜蓉茄子
好抵食 略嫌唔夠淋同較細條 如果再燒耐啲味道更加好 加入咗好多蒜蓉 味道惹味香口🤣

▫️海苔黑豚肉鵪鶉蛋 ▫️黑毛豬五花腩
薄薄地既黑䐁肉加埋鵪鶉蛋 囗感幾得意 面頭仲有啲海苔同蛋黃醬 好夾😍五花腩肥瘦適中 嫩得嚟又有肥膏 甘香豬味重 仲幾濃郁!

▫️椒鹽燒鴨舌 ▫️椒鹽多春魚 ▫️鹽燒白鱔
呢幾款味道唔錯 鴨舌香口有肉地 一串都幾多塊 CP值好高 白鱔無骨啖啖肉 厚身嫩滑 必叫推介🥰

▫️牛油蜜糖日本蕃薯條 ▫️唐揚池魚仔
叫左幾款小食 一路飲野傾計 一路食就岩晒啦🥰蕃薯條落左好多牛油蜜糖 炸到熱辣辣 香口好邪惡 池魚細細條有咬口 一條接住一條停唔到口真系🙌🏻

▫️新鮮椰青 ▫️青檸梳打
估唔到飲品連柳青都有 清甜厚肉 食完串燒飲後個椰青 清新解膩 青檸梳打 👦🏻都話好fresh 味道唔錯!
2023-02-11
2023-02-10 88 views
👎🏻環境唔夠乾淨第一次同朋友黎食,坐室外位,但其實餐廳有用布封起,所以感覺好似室內,但光猛好多,嘢食都未上已經見到枱面有兩隻小飛飛,仲要係趕唔走…… 出入廁所都有人提你小心地滑,因為油到溜冰咁呀👎🏻服務差又漏單我地落左一次單,加左3次單,但第一張單落既茄子,竟然要催左3次,先起限定要交枱前10分鐘上菜,啫係我等左2粒鐘呀!最過分既係,我地食剩1/4,仲有人夾緊既情況下,店員走黎倒左佢落放滿垃圾既碟度收走左佢,速度之快,我地根本反應唔切,碟嘢上左枱7分鐘之喎,而且宜家唔係我地唔肯走,係你漏單,但你用啲咁既手法趕人走,啲嘢再好食都無用👎🏻收費真係好貴平心而論,有好多嘢食都係好味既,但有啲真係神奇地貴,3片薯片,收我16蚊,抵唔抵食,你地自己決定
👎🏻環境唔夠乾淨

出入廁所都有人提你小心地滑,因為油到溜冰咁呀

👎🏻服務差又漏單

👎🏻收費真係好貴

薯片

2023-02-09
【大推💛 CP值高隱世居酒屋!款式多樣!母雞輸卵管你又食過未⁉️ 】#真香港美食圖冊推薦程度:●●●●●抵食程度:●●●●●———地方好舒服,有種去咗日本巷仔嘅隱世居酒屋咁🇯🇵 價錢唔貴,款式多樣而特別,味道亦中上,CP值高✨ 上菜速度快,而且店員有禮,體驗同觀感都唔錯,屬於「一定會推薦俾朋友」同「會回頭」嘅高質小店👍🏻 見到好多花樣嘅MENU唔知點入手,所以決定叫晒十大必食推介🌟 嚟試!🌟 豚肉節瓜波板糖(付月見)|$38/份推介❤️ 巨癲嘅心思之作‼️ 將豚肉同節瓜一層加疊再捲起形成波板糖,令每啖都係豚肉汁同肉香+節瓜嘅爽脆清甜感,一解豚肉嘅油膩感!單食已經好正,加埋醬汁同蛋液一併享用,咸甜嘅醬汁令味道再推高!🌟 雞皮墨魚滑|$38/串推介❤️ 特別之作‼️ 雞皮香脆可口,冇咩油脂同肥膩感👍🏻 包住微微彈口、味道好濃郁嘅墨魚滑,兩者估唔到咁夾!🌟 鹽燒原塊雞皮|$22/串推介❤️ 驚艷之作‼️ 超級無敵香脆、好似食緊薄薯片咁🤩 入口有少少雞油,但因為接近0肥膏同脂肪,所以冇咩油膩感✨🌟 焦糖青蘋果鵝肝多士|$88/份推介❤️ 青蘋果微微酸甜,一解鵝肝油膩感之餘唔會突兀!香軟、入口即化嘅鵝肝,配埋烤

#真香港美食圖冊
推薦程度:●●●●●
抵食程度:●●●●●

———

🌟 豚肉節瓜波板糖(付月見)|$38/份

🌟 雞皮墨魚滑|$38/串

🌟 鹽燒原塊雞皮|$22/串

🌟 焦糖青蘋果鵝肝多士|$88/份
推介❤️ 青蘋果微微酸甜,一解鵝肝油膩感之餘唔會突兀!香軟、入口即化嘅鵝肝,配埋烤得香脆嘅多士,一絕🙌🏻

🌟 厚切鹽燒牛舌腩|$48/串
推介❤️ 超厚身!肉質軟熟、牛味濃郁!好食!

🌟 鹽燒A4宮崎和牛|$58/串
推介❤️ 眾款之中牛味最最最濃郁!一咬油脂喺口腔四溢,牛油香濃充斥住,好正!唯一係食咗2舊就少少膩感🤪

🌟 牛油果豚肉卷|$28/串
牛油果蓉好香濃,豚肉味唔係好出,但食到有種肉嘅脂香,整體冇咩違和感,幾特別!

🌟 提燈|$38/串
一開始以為係雞子,但原來係母雞嘅輸卵管、卵巢😱 食落唔似肉臟,似好乾嘅雞肉!個人唔太識欣賞,不過款式好特別,有興趣可以一試!

🌟 汁燒免治雞肉軟骨棒(付月見)|$38/串
推介❤️ 雞軟骨打碎攪勻於當中,令肉質好稔嘅雞肉有份咬口感👍🏻 咸甜交融嘅醬汁加埋蛋液,濕潤之餘令淡口嘅雞肉棒味道更昇華!

×××× 最後一款汁燒雞肝當日冇貨所以冇緣品嚐🥺 ××××

🍆 孜然燒蒜茸茄子|$36/條
推介❤️ 孜然+燒茄子一定係惹味定律!但冇諗過都會有驚喜!生蒜同炸蒜一齊將蓉香味推到高峰🔥 炸蒜嘅香口感更加為軟綿嘅茄子肉增添一份脆口,食過翻尋味👍🏻

🐚 清燒黃金螺(5粒)|$38/份
推介❤️ 鮮甜💯 鮮而不腥,甜而帶清,而且肉質好彈牙!

🐟 黑魚子蟹肉鱈魚乾(3件)|$48/份
推介❤️ 蟹肉同鱈魚都鮮甜味十足!黑魚子嘅爽脆口感加埋蟹肉軟綿感,連同魚乾煙韌感,三者毫無違和感💯✨

🍢 明太子雞腿肉|$28/串
雞肉嫩滑多汁,無皮啖啖肉,非常惹味!明太子份量不欺場,狂沾滿😽 少少咸,多滋味✨

🍢 柚子雞腿肉|$24/串
柚子幽香清新,加埋鹽味,感覺煥然一新!雞肉同上出色,嫩滑多汁!

🐟 鹽燒白鱔|$48/串
推介❤️ 魚厚、皮脆,冇骨啖啖肉!肉質實在,少少彈口,味道方面微帶咸香,覺得恰到好處🫶🏻 不過同行朋友覺得再鹹少少更好~

🌊 川燒活元貝|$58/隻
辣度為小辣左右,加埋蒜蓉好嗆口,好正🔥 粉絲吸晒味,元貝size略嫌較細,但肉質彈牙、多汁爽甜,唔錯!

🌊 芝士燒元貝|$58/隻
海量芝士、集咸香羶於一身!同樣地略嫌元貝肉少~

🌊 川燒活蟶子|$58/隻
推介❤️ 辣度係較客易接受嘅BB-小辣;舖面粉絲吸滿辣味,非常惹味🔥 蟶子肉質爽彈,鮮甜帶汁,大大隻,值回票價✨

🌊 蒜蓉燒蟶子|$58/隻
呢款粉絲反而唔太入味,但勝在超多蒜蓉👍🏻 蟶子同樣厚實、彈牙!如果食得辣嘅,會較推薦川燒!

🥚 焦糖鰻魚芝士玉子燒|$28/串
焦面好脆,入口覺得好特別!鰻魚厚肉,玉子亦好厚身,整體唔錯✨

🍨 最中餅配綠茶雪糕|$28/份
最中餅好薄脆,雪糕茶味唔算好出眾,好淡然;紅豆蓉單食略嫌甜咗少少,但連埋雪糕食就中和返👍🏻 整體好似食緊一個脆皮版嘅雪糕三文治😼

🍹 冷泡白烏龍茶|$18
大大杯抵飲,茶味幽香、解渴!正正常常!

🍹 Highball|$48
Whiskey味好出眾,酒味入口好濃、好香醇,嗜甜酒嘅朋友未必接受到🙌🏻 但如果唔係特別鍾意飲甜酒嘅,會覺得唔錯✨ 都幾大杯幾抵飲~
  • 焦糖青蘋果鵝肝多士
  • 鹽燒原塊雞皮
  • 豚肉節瓜波板糖(付月見)
  • 雞皮墨魚滑
  • 汁燒免治雞肉軟骨棒(付月見)
  • 黑魚子蟹肉鱈魚乾
2023-01-21 69 views
𝘄𝗲 𝗮𝗿𝗲 𝗮𝗹𝘄𝗮𝘆𝘀 𝗰𝗼𝗺𝗶𝗻𝗴 𝗯𝗮𝗰𝗸 𝗳𝗼𝗿 𝘁𝗵𝗲𝗶𝗿 𝗱𝗶𝗳𝗳𝗲𝗿𝗲𝗻𝘁 𝘀𝘁𝘆𝗹𝗲𝘀 𝗼𝗳 𝘀𝗸𝗲𝘄𝗲𝗿𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝗯𝘂𝘆-𝗼𝗻𝗲-𝗴𝗲𝘁-𝗼𝗻𝗲-𝗳𝗿𝗲𝗲 𝗱𝗿𝗮𝘂𝗴𝗵𝘁 𝗯𝗲𝗲𝗿 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗼𝗿𝗲🍻😜 𝘁𝗵𝗲 𝗽𝗵𝗼𝘁𝗼𝘀 𝘀𝗮𝘆 𝗶𝘁 𝗮𝗹𝗹!.已經翻兜過無數次嘅 @skewer.kitchen ,最鐘意佢咩口味都有又唔貴,基本上日、西、川、新疆同港式串燒都有齊,仲做埋日本生啤買一送一難怪晚晚爆場~ 黃花魚一夜干以炭火慢烤,將魚肉油脂慢慢逼出嚟肉質仲超嫩滑;另外鹹蛋黃煎墨魚餅夠惹味食落仲有起沙口感幾唔錯,送酒一流😛
黃花魚一夜乾
川燒活蟶子
鹽燒A4宮崎牛
芝士燒廣島蠔
孜然燒韭菜
返工好累抑或心情納悶,去燒烤堂食餐飯或者幫到你💛。偏好銅鑼灣分店,裝修陳設走居酒屋風格,放低電話專心用餐,氛圍確幾正。是晚過返九龍,尖沙咀太多餐廳,一直未有試過尖沙咀分店,一book 有位,就揀佢啦,氣氛一樣正。一如既往,串燒凡多,單睇menu,夠玩5分鐘有多。前菜🍴桂花蜜糖本地冷蕃茄 $28蕃薯清甜,但欠濃郁。配上蜜糖味,不算不配,但無乜驚喜。留肚食串燒,更加實際。🍴川燒元貝 $98/隻職員指,今日元貝來貨更靚,價錢亦都upgrade,絕對值得一試。元貝比手掌仲要大,帶子肉也非常有睇頭,厚肉鮮甜。川燒帶刺激辣味,令粉絲提升層次,極度惹味。不過亦都掩蓋海鮮嘅鮮味,下次再揀都會揀返蒜蓉燒。🍴芝士年糕 $38芝士流心係冇辦法抗拒,味道濃郁,外面嘅年糕軟糯,輕輕燒香表面,送酒必點。🍴鹹蛋黃墨魚餅 $68邪惡級!墨魚餅非常彈牙,配上鹹蛋黃,會令你一試再試。🍴豚肉節瓜波板糖🍭 $38極薄嘅豚肉,包住極薄嘅節瓜,將兩層慢慢捲起形成波板糖形狀。燒嘅時候配上自家製醬汁,兩者嘅味道非常相配,再加上月見,整件事非常配合,每次必點。選擇勁多,欲罷不能,唯有多試幾次,才可食匀所有。

一如既往,串燒凡多,單睇menu,夠玩5分鐘有多。

前菜🍴桂花蜜糖本地冷蕃茄 $28
蕃薯清甜,但欠濃郁。配上蜜糖味,不算不配,但無乜驚喜。
留肚食串燒,更加實際。

🍴川燒元貝 $98/隻

🍴芝士年糕 $38

🍴鹹蛋黃墨魚餅 $68
邪惡級!墨魚餅非常彈牙,配上鹹蛋黃,會令你一試再試。

🍴豚肉節瓜波板糖🍭 $38

選擇勁多,欲罷不能,唯有多試幾次,才可食匀所有。
2023-01-11 104 views
燒烤界幾出名!有多間分店!第一次食尖沙咀分店,有分室外同室內位置,氣氛幾Chill !✅焦糖青蘋果鴨肝多士青蘋果X鴨肝完全唔知可以咁夾!一直以為鴨肝會好腥,點知一啲都唔腥,加埋青蘋果解利,口感同味道都好特別,必食推介!✅厚切鹽燒牛舌腩厚切爽口既牛舌腩夠哂滋味!✅汁燒免治雞肉丸骨棒啖啖雞肉!不過雞軟骨不多,可以更爽口!✅燒茄子串燒必嗌,入味好食!✅鹽燒原塊雞皮以為會好油,原來一啲都唔油,反而口感好脆味道又幾入味!✅蜜糖燒菠蘿 用新鮮菠蘿整,好甜!✅日本芝士年糕加練奶,小朋友口味,但好好食!

✅焦糖青蘋果鴨肝多士
✅厚切鹽燒牛舌腩
厚切爽口既牛舌腩夠哂滋味!
✅汁燒免治雞肉丸骨棒
啖啖雞肉!不過雞軟骨不多,可以更爽口!
✅燒茄子
串燒必嗌,入味好食!
✅鹽燒原塊雞皮
以為會好油,原來一啲都唔油,反而口感好脆味道又幾入味!
✅蜜糖燒菠蘿
用新鮮菠蘿整,好甜!
✅日本芝士年糕
加練奶,小朋友口味,但好好食!

焦糖青蘋果鴨肝多士
蜜糖燒菠蘿
燒茄子
焦糖青蘋果鴨肝多士
燒茄子
餐廳:燒烤堂 (尖沙咀)地址:尖沙咀厚福街12號藍馬商業大廈5樓燒烤堂 @skewer.kitchen 喺香港開咗6間分店,主要集中喺九龍同港島區,香港人出咗名鍾意食串燒,所以成為咗唔少人嘅深夜食堂😋,最啱一班朋友一齊摸吓酒杯底吹吓水食吓嘢😎 今次去咗尖沙咀厚福街呢間開咗差唔多2年嘅分店 @skewer.kitchen_tst ,一入到餐廳就喺充滿濃厚日式居酒屋氣氛嘅裝修佈置🏮,仲有得揀室內或者室外空間,室內比較幽暗浪漫,室外就比較光猛空曠,目測可以坐接近100人呢度基本上所有食物都喺自家製,分咗日、泰、港、川、西、新疆、台七大特色,仲有燒烤堂嘅自己創作嘅食物,過百款串燒🍢、海鮮🦞、小食、蔬菜比你揀,當然唔好錯過依家做緊嘅500mL日本生啤買一送一優惠啦😍今次叫咗:✝️厚切鹽燒牛舌腩 $48/串✝️鹽燒A4宮崎和牛 $58/串✝️汁燒和牛肋肉 $38/串✝️秘制燒羊架 $48/件✝️豚肉節瓜波板糖(附月見) $38/份✝️提燈 $38/串✝️麻辣軟骨免治雞肉釀冬菇 $28/串✝️惹味爽口雞腎 $28/串✝️雞皮墨魚滑 $38/串✝️黄花魚一夜乾 $98/條✝️蒜茸燒廣島蠔 $36/2隻✝️鹽燒白鱔 $48/串
餐廳:燒烤堂 (尖沙咀)
地址:尖沙咀厚福街12號藍馬商業大廈5樓

✝️川燒蒜蓉茄子 $58/份
✝️桂花蜜糖本地蕃茄 $28
✝️鰻魚炒飯 $58/份
✝️新鮮椰青 $38/個

睇落好似叫咗勁多食物,但喺其實一邊傾偈,加上大部份食物都好出色惹味,唔覺意食吓食吓就食咗咁多🤣。
先講一開始嚟嘅桂花蜜糖本地蕃茄,涼浸浸嘅新鮮蕃茄爆汁不在話下💦,有桂花清新香同蜜糖嘅甜蜜,絕對喺一道好好嘅酸甜開胃菜👍;
牛肋肉肉味香濃,最重要喺食佢煙韌嘅口感;
A4宮崎和牛油脂分布均勻,肉汁多之餘肉質細膩柔軟,不過個人略嫌調味有啲重,蓋過咗本身已經好出色嘅和牛香🙈

豚肉節瓜波板糖喺將豚肉圍繞着節瓜包成波板糖形狀🍭,蘸埋月見蛋漿一齊食,三種食材嘅配搭又真喺幾特別🤩;
提燈都喺第一次見,原來喺雞嘅卵巢同未孵化嘅蛋,串起就好似燈籠咁,食落蘊含雞蛋嘅口感同埋雞肉嘅滋味,幾新奇值得一試🤓;
麻辣軟骨免治雞肉釀冬菇辣得過癮🌶,將免治雞肉釀入冬菇裡面食到兩重口感,不過就唔喺好食到軟骨😗

特別推薦黄花魚一夜乾同鰻魚炒飯,前者將風乾嘅黃花魚煎香,焦脆魚皮配埋嫩滑魚肉,加埋檸檬汁同秘製酸醬油,送酒食一流🍻;
勁大兜嘅鰻魚炒飯$58就有,雖然唔喺好多鰻魚粒,但仍然有陣陣鰻魚香,我特別鍾意佢加咗好多冬菇粒食落幾有口感😆

平日未夠7:30pm已經坐到8成滿,都幾多人幫襯,想食嘅人記得book位喇📞
2022-12-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2022-11-04 125 views
[燒物之選]太耐冇旅行時,好想食居酒屋、食串燒,友人幫我Book左這間居酒屋食串燒傾吓偈,好chill,好多嘢食鹽燒白鱔最鍾意食白鱔好味非常嫩滑燒到啱啱好魚皮更加令我出奇地爽脆好滑的雞皮而且是一整塊薄薄地又夠脆口的雞皮 包住好爽口彈牙的墨魚滑 口感好豐富孜然燒蒜蓉茄子燒得好淋 夠香、夠惹味當然仲有好多其他選擇 而且一整條上明太子醬鹹鹹辣辣的味道汁燒免治雞肉軟骨棒鍾意有咬囗的朋友必食更多必食推薦:日本番薯條日本芝士年糕汁燒煙韌年糕卷汁燒赤雞心蜜糖雞中翼內秘製燒羊架鹹蛋黃醬墨魚整體性價比好高 食物質素亦好好 環境夠舒服 燒烤堂尖沙咀厚福街12號藍馬商業大廈5樓
[燒物之選]

太耐冇旅行時,好想食居酒屋、食串燒,
友人幫我Book左這間居酒屋

食串燒傾吓偈,好chill,好多嘢食

最鍾意食白鱔

薄薄地又夠脆口的雞皮
包住好爽口彈牙的墨魚滑
口感好豐富

孜然燒蒜蓉茄子
燒得好淋 夠香、夠惹味
當然仲有好多其他選擇
而且一整條上