2025-06-14 496 views
打邊爐真系一年四季都會想食,天后一間火鍋店入面裝修華麗✨湯底亦有多款選擇,非常有風味,環境靚食野都食得開心啲😁✿ 鴛鴦鍋 $268人蔘養生白湯鍋/ 台式無老辣鍋人蔘白湯鍋人蔘味道非常明顯,達補氣 定神養神等養生作用。無老辣鍋辣度頗明顯,充滿台式風味,適合嗜辣之人🔥✿ 香煎台式香腸 $88好鍾意食台灣香腸,肉味濃郁,而且帶點香甜,份量亦頗多。✿ 即炸魚片頭 $88魚片頭平時喺米線店食就食得多,即炸嘅真係好少食😳魚肉味香濃,即炸使得魚片頭香脆可口🐟✿ 皇牌魚皮餃 $88冇諗過魚皮餃都可以咁好食,真係做到皮薄餡靚,裏面肉質結實。✿ 性格四式手打墨丸 $138自家製手打丸確實跟平時食開嘅吾同,四式手打墨丸有原味 蟹籽 芫茜 黑松露,原味最能食得出最純粹味道,自己中意黑松露味道,香氣十足🖤✿ 優質本地手切牛肉(半份) $200打邊爐點少得食牛肉,手切牛肉確實高質❤️有一半系肉類部分較多,脂肪部分較少。另外一半油脂好豐富,有入口即溶感,兩者同樣美味🐮

✿ 鴛鴦鍋 $268
人蔘養生白湯鍋/ 台式無老辣鍋

✿ 香煎台式香腸 $88
好鍾意食台灣香腸,肉味濃郁,而且帶點香甜,份量亦頗多。

✿ 即炸魚片頭 $88

✿ 皇牌魚皮餃 $88
冇諗過魚皮餃都可以咁好食,真係做到皮薄餡靚,裏面肉質結實。

✿ 性格四式手打墨丸 $138

✿ 優質本地手切牛肉(半份) $200
2025-06-08
$550 (Dinner)
  • 人蔘養生白湯鍋
2025-04-07 878 views
朋友最近喺天后食過呢間打邊爐,話食材好新鮮,好高質,而且職員非常親切,所以介紹我來試一試。上網睇到圖片都非常吸引,所以呢日我就約埋鍾意打邊爐嘅朋友一齊食。呢日因為係假期前夕,所以一早訂咗位,好彩有訂位,因為餐廳都已經坐滿客人。 手工啤酒因為呢日係假期前夕,所以叫左啤酒黎啤啤佢,有兩款口味,熱情果味帶有果香,微甜。荔枝味就非常清新,酒味唔算重,好岩女仔飲。 黑毛豬肋骨湯底提前預訂嘅話四位可以贈送呢款湯底。職員介紹首先食豬肋骨同豬手,因為熟度剛好,然後再飲個湯先開始打邊爐,豬肋骨同豬手煮得好林,而且好新鮮,湯底清甜,帶有微微的胡椒味。湯底亦都有蘿蔔同粟米。 炸魚皮呢款炸魚皮同平時食開嘅唔同,比較厚身,而且仲有膠質,好高質。 手切牛拼封門柳牛肉真的非常新鮮,手切牛牛味香濃,厚度剛好,保留牛肉的口感。封門柳牛味濃郁,油花細緻,兩款牛都非常高質。 黑豚肉肉質柔軟,油脂分佈均勻,吃到豬的甜味。 餃子拼盤賣相已經相當吸引,餃子質素亦好高,是必點菜式,有三款餃。韭菜餃的韭菜味香,皮薄。水餃內有木耳,口感豐富。雲吞是我最喜歡的,滿滿蝦肉,爽口彈牙又新鮮。 鱔片肉質嫩滑之餘亦爽口,魚很有鮮味。 香菇貢丸彈

手工啤酒

黑毛豬肋骨湯底

炸魚皮

手切牛拼封門柳

黑豚肉
肉質柔軟,油脂分佈均勻,吃到豬的甜味。

餃子拼盤
賣相已經相當吸引,餃子質素亦好高,是必點菜式,有三款餃。

鱔片肉質嫩滑之餘亦爽口,魚很有鮮味。

香菇貢丸彈性十足,菇味香,而且juicy。

響鈴豆味香,而且吸滿湯汁很美味。

桂花榚很清香,而且口感比較柔軟,很美味。

我坐嘅位置比較近廚房,可以望到廚房入邊嘅情況,亦都見到廚房衛生情況非常好,食得好安心。
呢家火鍋店質素真係好高,好多謝朋友介紹比我,今晚食得好滿足,我亦都會推介朋友黎,聽職員講呢度8-24人都可以訂房,仲可以唱K,下次約多啲朋友一齊嚟再試多次。見到隔離枱食卜卜蜆覺得好吸引,睇餐牌都只係128蚊,下次可以試一試,順便試下其他菜式。
2025-04-03
Dinner
朋友介紹左天后一間超高水準火鍋店”六六六六火鍋”, 餐廳走私房路線,現代西式設計,環境舒適,座位寬敞,仲有卡拉ok房,打邊爐唱歌8至24位都冇問題。🥢餐前小食凍蕃茄同腌蘿蔔清新開胃,蕃茄清甜多汁。🍜必試湯底黑毛豬肋骨湯底 (四位以上預訂免費送!)湯底用上大量黑毛豬肋骨熬製,湯色濃郁呈奶白色,入口鮮甜,帶有淡淡胡椒香,飲落暖胃又滋補。肋骨肉質軟嫩,輕輕一咬就骨肉分離,非常入味。另外仲有豬腳,都係軟腍,滿滿的骨膠原。🌟另外見到香茅香茜卜卜蜆鍋 都係$128 ,下次要試下。🐮牛拼盤包括牛胸爽、封門柳、本地手切牛、牛柳粒同牛脷,一次過滿足晒牛魔王嘅慾望! 牛胸爽極罕有,口感爽脆;封門柳肉味濃郁;本地手切牛嫩滑多汁;牛柳粒啖啖肉,牛味十足;牛脷爽口彈牙,令人回味無窮。🐟新鮮白鱔片白鱔片厚切,肉質鮮嫩,輕輕涮幾涮就已經熟透,入口juicy, 鮮味十足。🐷黑豚肉肉質細嫩,油脂分布均勻,涮熟後依然保持嫩滑,豬肉味香濃。🥬菜心苗新鮮翠綠,可以中和一下肉類嘅油膩感。🥢蜂巢凍豆腐豆腐吸滿湯汁,入口爆汁。🐮牛丸手打製作,彈牙爽口,牛味濃郁。🐟炸魚皮香脆可口,點上湯底一齊食,別有一番風味。另外刺身相當新鮮,必食

🥢餐前小食
凍蕃茄同腌蘿蔔清新開胃,蕃茄清甜多汁。

🍜必試湯底

🌟另外見到香茅香茜卜卜蜆鍋 都係$128 ,下次要試下。

🐮牛拼盤

🐟新鮮白鱔片

🐷黑豚肉
肉質細嫩,油脂分布均勻,涮熟後依然保持嫩滑,豬肉味香濃。

🥬菜心苗
新鮮翠綠,可以中和一下肉類嘅油膩感。

🥢蜂巢凍豆腐
豆腐吸滿湯汁,入口爆汁。

🐮牛丸
手打製作,彈牙爽口,牛味濃郁。

🐟炸魚皮
香脆可口,點上湯底一齊食,別有一番風味。

另外刺身相當新鮮,必食🦐阿根廷紅蝦刺身,蝦肉鮮甜彈牙,絕對值得一試!

🥤道地柑桔微炭酸
🥤道地鴨屎檸檬茶
兩款飲品都好清香,解渴一流。

⭐️火鍋無論係湯底定食材都極具水準,特別推介佢哋嘅黑毛豬肋骨湯底,真材實料,味道一流,而且四位以上預訂仲免費送,非常抵食!
2025-03-20
2025-03-11 951 views
驚喜級小店,樓高兩層,下層只3張枱,樓上有超衛生洗手間,一個獨立房間和兩個富私隱的半獨立房間,大枱可容納一圍,適合大班朋友/親戚聚會,裝修輕奢富格調。重點是食物水準屬驚喜級地高,老闆親切健談,非常值得一試!朋友放工後趕來,我先入座,甫坐下即送來前菜荔枝汁車厘茄和醬醃蘿蔔,車厘茄已細心去皮,加上荔枝汁的清甜,好食到不想留給朋友🤭湯底點了正在做半價優惠的香茅香茜卜卜蜆鍋,只$128卻出乎意料地真材實料,沒有將貨就價。湯超級鮮甜,喝了兩碗後還想再喝,被朋友阻止了,怕我喝飽了會浪費已點的食物😅喝過湯後撈起湯料,蜆肉超多,一個大碗也不夠容納,足料得誇張,怪不得那樣鮮甜,這個湯底絕對稱得上平靚正👍🏻食物陸續上枱,那兩隻超巨型北寄貝,恕我見識少,真是未有見過那麼大隻的!!怪不得點餐時老闆建議我們一試,加上乾冰效果,賣相和味道都滿分!手切牛和封門柳拼盤是看得出的新鮮,兩款牛口感各不同,十分滿意這個老闆建議的雙拼,一次可嚐兩種風味。手切牛嫩滑;封門柳富牛味和肉汁,肉質較為結實。即叫即包自家餃子拼盤有雲吞、水餃和韮菜餃,以樹上的鳥巢造型上枱。餃子皮薄餡靚,飽滿足料。四式手打墨魚丸拼魚皮餃,看得出的心思,又

重點是食物水準屬驚喜級地高,老闆親切健談,非常值得一試!

四式手打墨魚丸拼魚皮餃,看得出的心思,又一賣相美觀之作,墨魚丸扎實彈牙,魚皮餃細膩鮮美。

響鈴、椒鹽粟米和魚皮即叫即炸,因此較後上枱。響鈴和魚皮都超級脆,椒鹽粟米好惹味。

娃娃菜拼生菜的鮮蔬籃,翠綠鮮嫩。

飲品方面,老闆推介酒精含量低的果味啤酒,惟我倆都不嗜酒,於是點了柑結蜜梳打及巨峰提子梳打,清爽解膩,不錯!

最後送上清甜桂花糕,結束非常滿意的一頓邊爐,朋友說她已經介紹了幾位同事來光顧,大家都讚不絕口👍🏻

環境輕奢衛生、富格調。

2025-03-07 697 views
店名: 六六六六火鍋 地址: 天后永興街21號地舖天后站A2出口,行5分鐘環境: 4.5/5價錢: 4/5味道: 4.5/5六六六六火鍋為港式火鍋私房菜,以火鍋菜式黎講,食材最為重要,而餐廳既每樣食材都試得出對食材既新鮮度同口感有要求😆今次經朋友介紹黎食,之前佢食過話用料上乘,質素有保證😝依家提前預訂四位,會贈送黑毛豬肋骨湯底😋想有私隱嘅大家,佢哋亦設有卡拉ok房,8至24位都可以預訂🎤紅蝦刺身❤️❤️❤️❤️❤️紅蝦大大隻,口感夠彈牙爽口,完全唔腥,十分新鮮,鮮甜味美🥰香茅香茜卜卜蜆鍋❤️❤️❤️❤️❤️湯底非常清甜,而卜卜蜆每粒都大大粒,肉質有咬口之餘,每一啖都會爆出湯汁😍而且有超級多嘅卜卜蜆😗本地手切牛拼封門柳 ❤️❤️❤️❤️❤️本地牛肉拼封門柳,以利落既刀工切出既封門柳同牛肉,口感非常爽彈,而且大小都適中,肉味濃郁,加上牛肉本身既新鮮,令到鮮味更上一層樓😍手切牛油花均勻,肉味同油香佢到啱啱好🤩餃子拼盤❤️❤️❤️❤️❤️韭菜餃,皮薄,餡多,每一啖咬落去都有啖啖既韭菜,加上清甜湯汁,入味又健康😆蔬菜拼盤❤️❤️❤️❤️生菜非常新鮮,食落索索聲,而娃娃菜非常清甜,兩樣都索曬湯汁,又解膩,又惹味,打邊爐既最佳拍擋😆墨魚丸拼牛丸❤️
店名: 六六六六火鍋

地址: 天后永興街21號地舖
天后站A2出口,行5分鐘

環境: 4.5/5
價錢: 4/5
味道: 4.5/5

紅蝦刺身❤️❤️❤️❤️❤️
紅蝦大大隻,口感夠彈牙爽口,完全唔腥,十分新鮮,鮮甜味美🥰

香茅香茜卜卜蜆鍋❤️❤️❤️❤️❤️

本地手切牛拼封門柳 ❤️❤️❤️❤️❤️

餃子拼盤❤️❤️❤️❤️❤️

蔬菜拼盤❤️❤️❤️❤️

墨魚丸拼牛丸❤️❤️❤️❤️❤️
手打丸以新鮮取勝,由於手打既關係,令到每粒食落味道都特別自然,有別於機打既感覺,味道亦伴有淡淡鮮味😍牛丸咬落肉汁豐富又彈牙😝

炸響鈴❤️❤️❤️❤️❤️
響鈴即叫即炸,入口鬆化脆口,煮過後咬落,會係口中慢慢化開,超好食😆

原味啤酒❤️❤️❤️❤️
原味啤酒就係經典味道,適合絕大多數人既穩陣之選😍打邊爐配啤酒🍻無得輸☺️

熱情果啤酒 ❤️❤️❤️❤️❤️
熱情果味啤酒大推‼️味道帶有濃濃熱情果,非常容易入口,女仔👧🏻飲都無問題😆
週末和幾個好久沒見的朋友約飯,他們是尊嘟會吃!作為住在北角的人,被九龍的朋友被帶到了這家藏在天後電氣道的小店【六六六六火鍋】推門進去就被濃濃的鍋氣香到流口水🤤店面不大,感覺挺溫馨,木質桌椅配上暖黃燈光,有種吃私房菜的親切feel~✨鍋底推薦✨🍲 港式沙爹鍋:我好喜歡這個鍋底!花生醬的醇香+咖喱的辛香融合,涮牛肉蔬菜dou入味,湯底越煮越濃稠,最後煮面再合適不過🌶️ 台式無老辣鍋:選了小辣版本,麻香hin足但不會嗆喉,適合想吃辣又怕太刺激的姐妹🐂 手切牛肉:師傅現場切的安格斯牛,花紋漂亮 反著鱗光,涮幾秒 入口即化~🦐 手打蝦滑:也是看著師傅在廚房現打的,能看到大塊蝦仁!Q彈到能在嘴裡跳舞⚫ 四式墨魚丸:有四款不同味道,好有風味!我愛黑松露口味,好香 敲彈牙!🍖 煎午餐肉:要煎底!這個不用煮就可以吃,外脆里嫩不油膩,一口一口停不下來🐮 牛黃喉:爽脆程度像在吃海底撈同款🥬配菜用心:鮮蔬籃里有娃娃菜、金針菇等6、7種時令菜🍜鴛鴦面煮到沙爹鍋裡面,吸🈵沙爹汁,那叫一個美味

✨鍋底推薦✨

🐮 牛黃喉:爽脆程度像在吃海底撈同款

🥬配菜用心:鮮蔬籃里有娃娃菜、金針菇等6、7種時令菜
🍜鴛鴦面煮到沙爹鍋裡面,吸🈵沙爹汁,那叫一個美味
2025-07-14
Lunch
2025-07-13 31 views
今日因為食生日飯,所以就喺朋友介紹之下揀咗呢間🤭店內有兩層,一入店舖嗰層有四張長枱(可以坐到六個人1檯)樓上2樓見到有兩張大圓枱,好似仲有房間。 首先湯底我叫左鴛鴦鍋,就試一試人參養生白湯+台式無老鍋湯😆 人參養生白湯好甜超好飲 ,台式無老鍋鴨血有台灣質素😍😋海鮮我哋就叫咗(海蝦、鮑魚、鯇魚片好新鮮)牛小排質素好👉🏻不是薄切👍🏻不得不大讚😆😆😆四式手打墨丸 同 手打墨魚滑😋😋加上師傅 同 阿姨嘅招呼,好似返咗屋企咁(好溫馨) 再加上可能我哋係食晏晝,所以冇限我哋時間我哋兩個人坐咗三個鐘頭食嘢傾偈😉
台式無老鍋  +  人蔘養生白湯
四式墨魚丸
四式墨魚丸,其中一款係鮑魚丸
萵筍
2025-07-13
$550 (Lunch)
Celebration
手打墨魚滑
四式墨魚丸
四式墨魚丸,其中一款係鮑魚丸
蔬菜籃
在香港铜锣湾天后挖到一家把「养生」刻进DNA的火锅店——六六六六火锅,连吃三顿都不腻!从汤底到食材都透着用心,肠胃敏感星人吃完直呼被治愈,来这吃火锅简直是味觉和身体的双重享受🥰一进店就被清新雅致的环境吸引🌿,暖黄灯光搭配简约装饰,氛围惬意又舒适,超适合和朋友慢慢享受美食~落座后,主角西班牙黑毛豬肋骨湯鍋🥘登场!慢火熬煮的汤底浓白透亮,黑毛猪的醇厚鲜香完全融入其中,涮菜前先喝上一碗,温润滋补,肠胃瞬间被暖意包裹,养生感拉满!🥩 手切牛肉:纹理清晰可见,在锅里涮个几秒就变色,入口鲜嫩多汁,牛肉的香气在口中散开,每一口都是品质的体现🐖 黑豚肉:肥瘦相间的超绝比例,煮熟后软嫩弹牙,油脂香与肉香交织,完全吃不腻~🦐 肥美鮮鵝腸:长度感人,涮煮后爽脆Q弹,“咯吱咯吱”的口感太上头了,一口接一口根本停不下来🥟 自家餃子拼(云吞/水餃/韭菜餃):三种口味一次满足!咬开外皮,内馅饱满到汤汁四溢,纯手工的诚意一口就能尝出来~🧈 蜂巢凍豆腐:吸汤界的“王者”!放进锅里煮一会儿,吸满鲜美的汤汁,咬下去直接爆汁,层次感超丰富!前菜也很惊艳👇🥢 意大利黑醋漬豬手:酸甜开胃的神仙搭配!猪手软嫩到轻轻一抿就脱骨,黑醋

前菜也很惊艳👇
🥢 意大利黑醋漬豬手:酸甜开胃的神仙搭配!猪手软嫩到轻轻一抿就脱骨,黑醋的香气完全渗入其中,开胃又解腻~
🦪 北寄貝:新鲜度直接拉满!配上芥末入口鲜甜脆嫩,清爽的味道仿佛尝到了大海的气息
他家食材新鲜度肉眼可见,吃完不会觉得油腻,肠胃轻松无负担!养生党和干饭人都能被满足~

想要健康又美味的火锅体验,这家「六」到不行的火锅店一定要冲!无论是朋友聚餐还是一人食,都能收获满满幸福感✨

在天后MTR不遠處,這間高質火鍋店裝修雅緻舒適,地方不大,好有私房菜的氛圍。店員細心殷勤,最重要是食物選材用心,對客人的要求也盡量滿足,沉實不花巧,胃口大滿足!人參養生白湯鍋 $238倆口子打邊爐最愛養生白湯,濃郁而不搶過食材的鮮味。這個養生白湯除了用上人參,杞子、紅棗、洋蔥和大蔥等材料,一條條人參很足料,參味突出,還有洋蔥的鮮甜味,店員推介未開餐先喝一碗暖暖胃,滋補感滿滿。惹味炸魚皮 $78簡單的炸魚皮也很有驚喜,絕不是一般來貨的質素。即叫即炸的熱度,脆口又鬆化,加上大量炸蒜,惹味到讓人一口接一口,是出色的邪惡小食無誤。優質本地手切牛肉(半份) $200 | 牛骨濃汁牛丸 $88二人點個半份手切牛肉,色澤鮮艷,肥瘦均勻的紋理,可見選材用心優質。手切牛肉保留一定的厚度,更有嚼勁,加上鮮牛味濃郁,配上白湯底,每一口奢華的享受。另外,爆汁牛丸也是牛味濃郁,推介!鮮甜桂花蚌(一份) $198 | 肥美鮮鵝腸 $108零膽固醇和脂肪的健康海鮮,非桂花蚌莫屬。乍看以為份量不多,但其實並不少,輕燙數秒,就可吃到最鮮甜爽脆的熟度。前期功夫繁複的鵝腸也經細心處理和去除多餘肥膏,粗壯爽彈。本地生菜 $4
人參養生白湯鍋

鮮甜桂花蚌

肥美鮮鵝腸

鮮甜桂花蚌(一份) $198 | 肥美鮮鵝腸 $108

本地生菜 $48 | 菜心苗 $48
選取最幼嫩的部份,配上美味養生白湯,吸盡湯底精華。
人參養生白湯鍋
惹味炸魚皮
牛骨濃汁牛丸
鮮甜桂花蚌
肥美鮮鵝腸
今日去咗天后一間叫「六六六六火鍋 」中式火鍋私房菜餐館,呢間餐廳非常隱世同低調,門口用兩道趟門遮蓋,行過完全唔為意個門口。餐廳嘅環境非常舒適,座位寬敞私隱度高,每張枱都有個電磁爐喺枱底。老闆非常熱情好客,周不時會過嚟問我哋對食物嘅意見,亦都好細心咁喺餐後送上凍杞子桂花糕,解去火鍋後嘅油膩感。🍊 湯底呢度嘅湯底全部都好足料,而且食材嘅組合配搭都係用心挑選過,我哋揀咗鴛鴦鍋,人蔘養生白湯鍋同袓傳老香港沙嗲鍋,白湯鍋好重人蔘嘅藥材味,味道帶點甘甜,湯底嘅蜂巢豆腐吸收晒人蔘湯嘅精華,用嚟煮娃娃菜一流;沙嗲鍋好重花生醬嘅香味,而且湯底比較濃稠,喺呢個湯底煮牛肉同豬肉可以做到掛汁,唔使點豉油已經好夠味,重點係不停加湯食到晚餐嘅最後,個沙嗲鍋仍然好濃味🍊 本地手切牛半份新鮮牛肉嘅賣相一睇就分得出,牛肉嘅色澤鮮紅而且紋理清晰,食落去肉味非常濃郁,手切牛肉比機切能夠保持肉質口感,而且半分嘅份量都好多,推薦大家嗌嚟試試🍊 帥傅手打鮮蝦滑超級推薦大家試呢個蝦滑,平時喺其他餐廳食到嘅蝦滑係爽口彈牙,而呢間餐廳嘅蝦滑口感順滑而中間夾雜原隻蝦肉,令到蝦或者口感層次豐富,問返師傅先知原來蝦滑係即叫即打,所以先做到咁

🍊 湯底

🍊 本地手切牛半份

🍊 帥傅手打鮮蝦滑
超級推薦大家試呢個蝦滑,平時喺其他餐廳食到嘅蝦滑係爽口彈牙,而呢間餐廳嘅蝦滑口感順滑而中間夾雜原隻蝦肉,令到蝦或者口感層次豐富,問返師傅先知原來蝦滑係即叫即打,所以先做到咁順滑嘅口感,而且蝦味非常濃郁,絕對係必嗌嘅食物

🍊 黑豚肉
相比之下黑豚肉比較普通,但仍然係水準之作,薄切嘅黑豚肉片脂肪同肉質層次分明

🍊 性格四式手打墨丸
四種唔同口味嘅手打墨魚丸,包括原味、蟹籽、芫荽同黑松露,墨魚丸手打出嚟嘅口感彈牙,本身嘅墨魚味已經好濃郁,再加入蟹籽、芫荽、黑松露等濃味嘅配料再混合,成為特色風味嘅墨魚丸

🍊 牛骨濃汁牛九
絕對唔馬虎嘅牛丸,咬落去口感爽彈,而且充滿肉汁,咬落去有爆汁嘅效果

📍 天后永興街21號地舖
位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊
餐廳環境:🍊🍊🍊🍊🍊
食物味道:🍊🍊🍊🍊🍊
整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊
2025-06-02 233 views
聽講天后有間隱世私房火鍋,仲有個個食完都大讚好好味好高質,於是今次就千里迢迢去到呢到食晚餐啦!餐廳門口好神秘,入到去環境整潔又闊落,店員仲好熱情,非常之有人情味~✨前菜✨阿根廷紅蝦刺身紅蝦新鮮又大隻,味道鮮美,而且每一隻都去哂蝦腸~✨鴛鴦鍋 台式無老辣鍋揀咗小辣,越食越麻!仲有嫩滑嘅鴨血!人蔘養生白湯比人好滋補嘅感覺!湯底入面嘅蜂巢豆腐就好似海綿一樣,吸引咗滿滿嘅湯汁!真係兩款湯底都各具特色啊~✨極品安格斯牛小排(大)牛小排比平時食開嘅較厚切,口感依然嫩滑柔軟,肉香四溢~✨台山蠔台山蠔肥美又多汁,重點係每一粒都大大粒~✨椒鹽粟米加入咗椒鹽嘅粟米散發住鹹香嘅味道,提升咗粟米嘅整體風味~✨娃娃菜娃娃菜脆嫩清甜~✨稻庭烏冬口感煙韌彈牙,同兩款湯底都好夾~✨柑桔檸檬微碳酸味道清新解辣~✨巨峰提子味微碳酸充滿香甜嘅提子果香~

✨前菜

✨阿根廷紅蝦刺身
紅蝦新鮮又大隻,味道鮮美,而且每一隻都去哂蝦腸~

✨鴛鴦鍋
人蔘養生白湯
台式無老辣鍋

✨極品安格斯牛小排(大)
牛小排比平時食開嘅較厚切,口感依然嫩滑柔軟,肉香四溢~
極品安格斯牛小排

✨台山蠔
台山蠔肥美又多汁,重點係每一粒都大大粒~

✨椒鹽粟米
加入咗椒鹽嘅粟米散發住鹹香嘅味道,提升咗粟米嘅整體風味~
椒鹽粟米

✨娃娃菜
娃娃菜脆嫩清甜~
娃娃菜

✨稻庭烏冬
口感煙韌彈牙,同兩款湯底都好夾~

✨柑桔檸檬微碳酸
味道清新解辣~
柑桔檸檬微碳酸

✨巨峰提子味微碳酸
充滿香甜嘅提子果香~
巨峰提子味微碳酸
巨峰提子味微碳酸
  • 人蔘養生白湯鍋
  • 鴛鴦鍋
2025-06-01 186 views
近期發現原來天后都有好多高質美食,呢間火鍋店就係其中之一,店裡面嘅環境乾淨舒適,侍應服務態度又好,會主動幫忙加湯鍋底揀咗清熱皮蛋芫茜鍋,有一整隻皮蛋、芫荽、冬菇、乾瑤柱等配料,既清熱又鮮甜,今次打完邊爐完全冇熱氣嘅感覺,全靠有呢個係湯底💕老壇酸菜魚揀咗半份,剛好同鍋底拼成鴛鴦鍋,酸菜魚有點兒辣辣地,魚肉冇骨又嫩滑,配🈶薯粉及萵筍等配料,食落香辣又美味極品安格斯牛小排揀咗小嘅份量,肉質真係好新鮮👍🏻,而且紋理細膩,食落充滿牛香又嫩滑南非六頭鮑魚亦十分鮮美,切片打邊爐都好正,肉質香滑彈牙,鮮甜可口自家制造性格四式手打墨丸都係必試,有4款口味➡️原味、蟹籽、芫荽➕黑松露,每一款都各具特色,口感Q彈本地生菜更加係清脆爽口,涮煮後吸滿湯底嘅鮮味,既健康又解膩

本地生菜更加係清脆爽口,涮煮後吸滿湯底嘅鮮味,既健康又解膩
2025-05-22 199 views
今晚同朋友去左一間中式火鍋店,訂枱2位起送阿根廷紅蝦刺身🤩火鍋店座位寬敞,2樓有大枱同埋屏風隔住,可以同朋友慢慢傾偈。阿根廷紅蝦刺身肉質鮮甜,口感滑嫩帶著一點Q彈。人蔘養生白湯鍋我同朋友都比較鍾意食養生鍋,人蔘養生白湯鍋湯色呈奶白色,有淡淡人蔘香氣,非常滋補,湯底配料入豆腐完全吸收晒湯底精華。花膠筒(半份)花膠筒配搭養生白湯神級搭配,花膠吸收哂湯底精華,口感嫩滑圓潤,多左一層膠原蛋白嘅豐厚感。台山蠔超級大隻,蠔肉肥美飽滿,吸收白湯精華後更加鮮香,食完勁滿足。安格斯封門柳肉質呈鮮紅色好新鮮,口感軟嫩,脂肪紋理均勻,充滿濃郁肉香味。新鮮紫淮山出面火鍋店少見,吸收湯底精華,口感粉糯。

阿根廷紅蝦刺身
肉質鮮甜,口感滑嫩帶著一點Q彈。

花膠筒(半份)

新鮮紫淮山
出面火鍋店少見,吸收湯底精華,口感粉糯。
蔬菜籃
天后六六六六火鍋位於市區,交通便利。餐廳裝潢典雅,以中式元素為主,呈現出溫暖舒適的氛圍。桌距適中,既保留了隱私,也能感受熱鬧的用餐氛圍。燈光柔和,讓食客能夠放鬆地享受美食,特別適合三五知己或家庭聚餐。 -🔸清熱皮蛋芫荽鍋 這款湯底味道清新,芫荽的獨特香氣與皮蛋的濃郁口感相互融合,形成別具一格的風味。湯頭不僅清甜,還帶有一絲回甘,適合搭配各種火鍋食材-🔸新鮮白鱔片 白鱔片新鮮度極高,口感滑嫩細緻,入鍋煮後仍保持鮮甜味。魚肉質感細膩,入口彈牙,搭配特製醬料更顯風味十足-🔸極品安格斯牛小排 150g牛小排油花分布均勻,肉質細嫩,輕涮後即能品味濃郁牛香。每一口都帶有肉汁的鮮甜,肉質彈嫩不柴,是火鍋必點佳品-🔸藥膳醉雞件醉雞件醃製得相當入味,帶有濃厚的藥膳香氣,酒味恰到好處,不會過於濃烈,且雞肉鮮嫩。適合搭配湯底一起享用,能夠提升口感層次-🔸即炸響鈴卷響鈴卷外皮炸至金黃酥脆,入口香脆可口,放入火鍋稍微浸泡後更添軟嫩口感。炸物的香氣與湯底的味道融合,帶來層次豐富的口感體驗-🔸師傅手打鮮蝦滑 蝦滑非常彈牙,能夠感受到鮮蝦的甜美與海鮮的鮮味。口感滑嫩又富有嚼勁,每一口都帶著滿滿的海味,讓人忍不住一再

🔸清熱皮蛋芫荽鍋

🔸新鮮白鱔片

🔸極品安格斯牛小排 150g

🔸藥膳醉雞件

🔸即炸響鈴卷

🔸師傅手打鮮蝦滑
蝦滑非常彈牙,能夠感受到鮮蝦的甜美與海鮮的鮮味。口感滑嫩又富有嚼勁,每一口都帶著滿滿的海味,讓人忍不住一再回味

🔸酸梅湯
酸梅湯酸甜適中,冰涼解膩,是火鍋的完美搭配。濃郁的梅香帶來清爽的口感,為整頓火鍋大餐劃上完美句點

天后六六六六火鍋擁有高品質的食材與精心調製的湯底,不僅能夠滿足挑剔的味蕾,還能享受到舒適的環境與貼心的服務。是一家值得推薦的火鍋店,無論是聚餐或是饕客尋找美食,都是理想的選擇
2025-05-18 74 views
我選擇了小辣的四川辣鍋,第一口湯底就讓人驚豔。秘制湯汁麻而不燥,辣得溫潤,喉頭微微發熱卻不刺痛,各種香料在舌尖跳躍,層次分明得令人陶醉。而清熱皮蛋芫茜鍋則是另一番風味,皮蛋的醇厚與芫茜的清香完美融合,湯頭清澈卻滋味濃郁,喝下去整個人都舒暢起來。食材方面更是講究。黑豚肉片薄如蟬翼,在辣鍋中輕涮三秒,入口即化,肉質鮮嫩得令人難以置信。台灣直送的鴨血則是我的最愛,質地細膩如豆腐,卻又帶著獨特的彈性,吸飽了辣湯的精華,每一口都是滿足。五彩鮮蔬籃中的蔬菜新鮮爽脆,在皮蛋芫茜鍋中稍加燙煮,清甜可口,正好中和辣味的刺激。特別值得一提的是意大利黑醋豬手,外皮酥脆,肉質軟嫩,淋上濃郁的黑醋,酸甜開胃,與火鍋形成完美搭配。荔枝汁日本車厘茄則是一道驚喜,車厘茄飽滿多汁,荔枝的甜香滲入其中,清新解膩。阿根廷紅蝦個頭碩大,肉質緊實鮮甜,無論是涮辣鍋還是清湯鍋,都別具風味。