2020-05-15 990 views
今日突然之間好想食小炒,所以就約左班朋友夜晚去食大排擋。其中一個朋友提議去試吓小菜王,話佢喺深水埗係好出名,又好食嘅餐廳,最重要既係有冷氣,咁一於就試吓😁先叫左個韭菜豬紅,呢碗野真係勁足料,好大兜,好似食極都食唔完咁,豬紅又整得入味,辣度適中,唔錯唔錯👍🏻👍🏻另外就係蜆蚧鯪魚球,一碟有十幾個,粒粒都大大粒,又熱又彈牙,炸到個皮脆卜卜😬冇腥味,如果再配埋個醬汁,就更加好味😋😋仲有沙拉骨,都好好食,肉質幾林,配埋沙律醬好開胃👍🏻仲有炒蜆,勁夠鑊氣,又冇沙,好香口好惹味🥰
2020-05-14
2020-05-15 600 views
由於較早前疫情問題。去大牌檔食飯都小咗,所以都好耐無嚟過,近排較好轉,所以想食小炒的我,又唸起好有鑊氣的小菜王,呢間大牌檔隨咗食物好食,座位也寬闊,而且仲係有幾間鋪,好大,足夠空調的舒適,有些人不喜歡坐冷氣位置,又有戶外的座位,可能有些人喜歡坐外面有著大牌檔的風味.........我就更係坐冷氣@—-呢度既食物真係好好味,尤其係薑蔥魚腩煲,每次去到必吃,佢既味道惹味,魚腩厚身又大件,薑葱爆香的味道,望見未食已經流晒口水@—-沙薑雞🐔,沙薑味道濃郁,雞🐔滑溜,食落啖啖滑滑的雞肉,啖啖沙薑的惹味,令人越食越越開胃@——京都骨——用梅頭豬扒做的京都骨,酸甜味適中,配羊蔥香氣濃厚,隨咗好食之外,用梅頭豬扒做的京都骨,肉質不會硬,咬落軟熟之下有口感,開胃醒胃,吃不厭之餘,仲越食越好味😋😋😋😋😋😋@——日式燒靖魚,又香又脆口,皮脆肉嫩,比起日式餐廳的燒靖魚,一點也不會遜色⋯⋯😋😋😋😋@——-可能天氣熱咗啲,多咗款式飲品,椰青水,大熱天時,清熱解喝,一直都可以保持到水準的小炒王,隋了食物做得好,衞生也不錯,服務更是👍👍

我就更係坐冷氣

😋😋😋😋

2020-05-13 776 views
小菜王太出名,開到有5間鋪,晚晚都旺場,有店內冷氣位及門口吸煙位選擇;我唔吸煙,梗係坐冷氣房啦大排檔一定無裝修架啦,去得大排檔,就係幾個麻甩朋友加大量啤酒第一個小菜係「香露豬手」:完全唔掂!豬手唔入味之餘仲有少少苦味,普普通通整個南乳豬手算啦,整個咩鬼凍冰冰,一舊膠咁既香露豬手做咩呀⋯⋯跟住上「小炒王」:一上枱熱辣辣,好夠鑊氣,食落都好惹味又好大碟,但食食下好快涼咗,就越食越唔好食,又將小炒王必備,比較貴價既韮菜轉咗做西芹... 整體一般啦...豉椒蒸鱔:呢個好正常又好食,鱔肉好彈牙,唔算太油膩,不過呢個餸,都好難出事的,因為就係用加豉椒去蒸鱔囉總結:中規中矩,食物質素還可以,去大排檔都志在一班人去啤啤佢,所以還可以啦... 不過回家後現在幾頸渴,應該落咗唔少味精

啤酒

香露豬腳

小炒王

豉椒蒸鱔

2020-05-12
豉椒蒸鱔
最近疫情比較嚴重, 出街食飯人又多, 真係有啲心驚驚, 今日走去買外賣返屋企食, 點知原來有85折, 老細話口罩就冇能力供應俾街坊, 俾番小小折頭俾各位街坊, 同心抗疫!真係人間有愛!
, 俾番小小折頭俾各位街坊, 同心抗疫!真係人間有愛!
TakeAway
2019-12-07 1594 views
近排少咗人外出食飯,竟然到店內 唔使等位好難得。蜆蚧鯪魚球, 黃金蝦, 蒜蓉蒸勝瓜, 椒鹽九肚魚, 豉椒炒蟶子,全部都是我哋啲至愛。隔離枱嘅餸菜已到,聞到陣陣嘅香味, 已經流曬口水。三五知己專誠到來共聚晚餐, 喺大排檔裏有一種香港獨有的人情味。終於可以喺近日咁緊張嘅氣氛下, 放鬆下心情 ,回復平靜。店舖嘅員工好親切 ,好似大家識咗好耐嘅老朋友一樣, 啲街坊同員工有講有笑 ,伙記們寓工作於娛樂。今日quota已滿, 仲有好多餸菜好想食, 已約定友人, 下次繼續開懷暢食。
近排少咗人外出食飯,竟然到店內 唔使等位好難得。

隔離枱嘅餸菜已到,聞到陣陣嘅香味, 已經流曬口水。

終於可以喺近日咁緊張嘅氣氛下, 放鬆下心情 ,回復平靜。

• 黃金蝦
  • 蜆蚧鯪魚球
  • 砵仔焗魚腸
  • 椒鹽鮮魷
2019-09-13 1850 views
跟同事放工後到這裡吃飯提早做節,同事推介必食黄金蝦,我地先叫六個餸,啤酒。食完一round 又再叫,食完一round又再叫,最後叫左十一個餸,當中一個係炒飯。豬紅,味道好,不辣,細細粒,易入口,下面仲有韮菜。豉椒炒蜆,不太大隻,我覺得辣,有些有沙。蝦醬炒通菜,好味,不過蝦醬味可加強。炸墨魚餅,不油膩,但不脆,有墨魚粒,好薄,唔夠食。黄金蝦,招牌菜,味道好,有些鹹,不夠乾身,好有鹹蛋黃味,碟底仲有鹹蛋黃。金銀蛋莧菜,好大碟,好味,但皮蛋太少。牛仔骨,好淋好好味,洋蔥OK。椒鹽九肚魚,點埋喼汁就真係非常正。炸鯪魚球,蜆蚧太少,多了些葱,鯪魚球不夠彈,味道可以。沙拉肉排,好多沙律醬,肉排味道好好。鰻魚炒飯,味道好,鰻魚沒有骨,但不夠乾身,似濕炒飯。總結,食完飽到頂住。

豬紅,味道好,不辣,細細粒,易入口,下面仲有韮菜。

豉椒炒蜆,不太大隻,我覺得辣,有些有沙。

蝦醬炒通菜,好味,不過蝦醬味可加強。

炸墨魚餅,不油膩,但不脆,有墨魚粒,好薄,唔夠食。

金銀蛋莧菜,好大碟,好味,但皮蛋太少。

牛仔骨,好淋好好味,洋蔥OK。

椒鹽九肚魚,點埋喼汁就真係非常正。

炸鯪魚球,蜆蚧太少,多了些葱,鯪魚球不夠彈,味道可以。

沙拉肉排,好多沙律醬,肉排味道好好。

鰻魚炒飯,味道好,鰻魚沒有骨,但不夠乾身,似濕炒飯。

總結,食完飽到頂住。
2019-09-10
2019-07-20 1286 views
之前成日同同事嚟食。。。今次行完深水埗落旺角經過。。。因為早所以有位。。。即刻坐低啦。。。好多選擇。。。結果2個人叫咗5樣嘢。。。碟碟足量又好味。。。真係正。。。下次再介紹朋友過嚟食先。。。走果陣成條街都坐滿人。。。但係出菜一啲都唔覺得慢架。。。好勁呀~蒜蓉蒸勝瓜看似簡單。。。但生炸蒜一齊蒸好好味砵酒牛仔骨。。。份量多到未係其他地方見過。。而且好冧好好味炸大腸唔只大腸好味。。。連子薑都好味豉椒蟶子。。。普通水準。。。45蚊隻算抵食椒鹽鴨舌。。。食到牛油味椒鹽鱔。。。超厚肉同大嚿。。。所以有嚿未熟透。。。
之前成日同同事嚟食。。。
真係正。。。下次再介紹朋友過嚟食先。。。
蒜蓉蒸勝瓜看似簡單。。。但生炸蒜一齊蒸好好味
砵酒牛仔骨。。。份量多到未係其他地方見過。。而且好冧好好味
炸大腸唔只大腸好味。。。連子薑都好味
豉椒蟶子。。。普通水準。。。45蚊隻算抵食
椒鹽鴨舌。。。食到牛油味
椒鹽鱔。。。超厚肉同大嚿。。。所以有嚿未熟透。。。
2019-07-20
  • 豉椒炒蟶子
  • 炸大腸
2019-07-05 1189 views
玩到夜左成12點幾 search深水埗睇下邊到咁夜仲開門既見到小菜王超人氣好評就緊係要試下啦點左一碗豬紅 味道好香同口感好彈 唔會無味 而且好大碗 份量好多另外,都叫左椒鹽鮮魷 侍應傳菜過黎時 見到咁大碟 有點驚訝 可能因為我地兩個人驚食晒 豬肉大碗 鮮魷又大碟雖然鮮魷個炸皮有點厚 但味道好香 唔會好濟肚仲有叫左個雞煲雞肉幾香 不過份量相對另外兩碟較少 同埋好多豬潤,愛食豬潤既朋友適合點雞煲啦今次得2個人黎食 叫得3個餸,下次多d人黎食可以叫多d菜試下
玩到夜左成12點幾 search深水埗睇下邊到咁夜仲開門既
見到小菜王超人氣好評就緊係要試下啦

雖然鮮魷個炸皮有點厚 但味道好香 唔會好濟肚
仲有叫左個雞煲
2019-06-21 1178 views
不得不讚,e度每個菜都好有鑊氣椒鹽豆腐,外脆內軟,味道口感剛剛好,豆腐並無炸到乾晒,裏面完全保留到豆腐的滑感,完全食到成舊豆腐,正身為蒜蓉迷的我,必定要叫蒜蓉蒸勝瓜,蒜蓉味剛剛好,勝瓜又唔老,他們兩者的配搭超match椒鹽白飯魚,係我食左甘多間惟一一間可以做到炸粉少過白飯魚,物超所值京都骨亦都值得一讚,超入味,肉身半肥瘦剛剛好,食到我們停唔到口豉椒炒蜆,一流一黎到見到甘大碟,超開心,而且件件都有肉架,好惹味5個小菜都食到我們5個捧住個肚返屋企,正呀,會再幫襯
不得不讚,e度每個菜都好有鑊氣

豉椒炒蜆,一流
一黎到見到甘大碟,超開心,而且件件都有肉架,好惹味

5個小菜都食到我們5個捧住個肚返屋企,正呀,會再幫襯

2019-05-27
  • 豉椒炒蜆
2019-06-21 850 views
呢晚專誠去深水埗揾嘢食,沿途見增煇大排檔一位難求。幾經辛苦嚟到小菜王,先等到張枱順利入座。論店舖環境,真係一般,一定唔會令人坐得舒服,但可以當係一種風味嘅。環境輸咗就從食物攞分啦!呢晚我揀咗炸墨魚餅、香露鴨舌及油泡田雞。熱辣辣嘅炸墨魚餅$88,外脆内軟,非常彈牙,墨魚餅充滿墨魚粒,真材實料,直情自己都做唔到。師傅好细心,配上沙律醬,登時令食味大大提升,夾配至極。香露鴨舌$68,非常適合炎夏的小食,簡直係佐酒名物。最驚喜係配菜,竟然用上酸薑,既消暑又醒胃,绝佳的配搭。讚!油泡田雞$93,好夠鑊氣,味道和分量都十足,绝無欺客。師傅用的是大號田雞,隻隻田雞腿都啖啖肉,真係食田雞食到飽。能夠喺深水埗呢個老饕集中地經常座無虛席,當中必定有其生存之道!雖然我住得遠,但都一定會返嚟試吓其他嘅菜餚。

雖然我住得遠,但都一定會返嚟試吓其他嘅菜餚。

2019-06-15
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 油泡田雞
  • 炸墨魚餅
2019-05-14 1046 views
第一次去大排檔食嘢Well……原來都好乾淨喎😳碟碟恐龍禁大點,大碟到呢…牛油黑椒聖子:嘢野美鮮甜好好食,好似食緊鬼佬嘢禁黑椒牛仔骨:嘩,野味帶點甜,牛仔骨嫩滑有肉汁,筋位重爽口禁,正蒜蓉蒸聖瓜:好食#可再來,要叫多點人來,因每款都太大碟😂🙄聽朝要競步一粒鍾回贈至得😜
第一次去大排檔食嘢
Well……原來都好乾淨喎

😳碟碟恐龍禁大點,大碟到呢…
牛油黑椒聖子:嘢野美鮮甜好好食,好似食緊鬼佬嘢禁

蒜蓉蒸聖瓜:好食

#可再來,要叫多點人來,因每款都太大碟😂
🙄聽朝要競步一粒鍾回贈至得😜
2019-05-12 848 views
屋企人仲意食中式小菜,去屋企附近的小菜王食晚飯,貪其大排檔的質素及經濟實惠,但可以在有冷氣的室內環境用膳,食得較舒適。七點九到,晚飯時段好多人,等左十五分鐘先有位。 環境乾淨,枱包好膠枱布,地面乾爽,空氣都算流通,亦冇咩油煙味 。六個人點左5個小菜。1.    沙拉骨 ($98) 都幾大碟,肉質幾腍,但又唔係肥肉,加埋沙拉醬很可口2.    蜆蚧鯪魚球 ($95) 鯪魚球肉鬆軟,一碟有十二個,冇腥味,但少左D油炸的脆皮感。蘸點的蜆蚧醬就有D令人失望,冇咩蜆蚧味,鯪魚球沾醬後就只係好似多左層油,蜆蚧醬亦的確似一碗仔油泡芫茜蔥等。3.    韮黃炒蝦球($128) 呢碟反而比想像中好食!!D野炒埋一碟味道好夾,炒的程度恰好,蝦球 Q 彈,惟一挑剔係較為多油,同比起其他有D細碟,但同出面比絕對正常size。4.    金銀蛋肉崧浸時菜 ($88) 有唔同ge菜簡,我地簡左莧菜,碟菜超大碟,亦煮得腍,表面舖滿了大量的皮蛋及咸蛋,還有好多的炸蒜,但又唔會鹹,抵食!5.    海鮮玉子豆腐 ($98) 用料充足,有蝦、魷魚、菜粒、冬菇 同 玉子豆腐,勁大碟,色澤靚,配埋白飯就perfect,另一抵

沙拉骨

蜆蚧鯪魚球

韮黃炒蝦球

金銀蛋肉崧浸時菜

5.    海鮮玉子豆腐 ($98) 用料充足,有蝦、魷魚、菜粒、冬菇 同 玉子豆腐,勁大碟,色澤靚,配埋白飯就perfect,另一抵食之選!!
海鮮玉子豆腐

小結︰食物價錢唔係特別便宜,但份量很大,食物質素唔係特別出色,但絕對性價比高,環境乾爽整潔,伙計親民態度,值得encore!
2019-05-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2019-04-17 3340 views
大排檔其實我好小去,原因我係一個好怕熱既人,但呢到係有冷氣同入左鋪,所以又吳同,而且呢度D小菜,廚師炒得好有矱氣,又好食又大碟,我經常去食,暫時未有一個餸我係吳滿意👍👍👍👍👍蜆芥鯪🐠球——-大大粒,脆卜卜,又熱又彈牙,配料汁又夠惹味👍👍👍👍👍燒靖🐟——廚師吳單只整小菜夠矱氣,燒嘢煎嘢都一樣甘拿手,🐠皮脆卜卜,又吳會影響到D🐟肉質感👍👍👍👍👍京都骨——-大碟到可以食吳哂打包,肉質吳會硬,咬落口感剛剛好,微辣味道夠惹味,好味到無嘢可以壇😋😋😋😋😋白菜炒🐂肉——-朋友食🐂我食菜😂白菜鮮甜夠嫩又夠矱氣✌️✌️✌️✌️✌️豉椒炒鵝腸——-食落口已經知吳係雪藏鵝腸,好多食肆又奄過(拿)過好難食,呢到D鵝腸好鮮味爽口,配合羊蔥紅靑椒大蔥炒又夠香,又不會炒過火,perfect😋😋😋😋😋馬拉棧豆角炒🐷頸肉——-馬拉棧夠味夠香,豆角鮮甜,🐷頸肉又嫩又爽,好味✌️✌️✌️薑蔥炆🐟腩——-我的至愛,好味到成碟食曬😂😂😂😂😂我最鐘意食🐠腩,不過一定吳會做魚腩,是關我吳會打牌,所以一定無我份做🐟腩(題外話搞笑下啫😂😂😂😂😂)韮菜炒鴨胸——-又係非常之配合,韮菜芽菜又嫩口又鮮甜,食下鴨胸炒,鴨胸既煙味又濃又香,配合韮菜一齊,兩個味
薑蔥炆🐟腩——-我的至愛,好味到成碟食曬😂😂😂😂😂
韮菜炒鴨胸——-又係非常之配合,韮菜芽菜又嫩口又鮮甜,食下鴨胸炒,鴨胸既煙味又濃又香,配合韮菜一齊,兩個味道各有各的重口味,完全吳會被任何一方奪走主角的味道,又係天作之合的一個小菜👍👍👍👍👍
八珍湯——-材料足,湯又夠鮮甜,白菜又夠嫰,🐷肝,肉片,🦐,墨魚🦑魷魚,豆腐⋯⋯⋯⋯⋯等等,太多材料數吳曬😂😂
大排檔都招呼週到,坐位亦寛闊,好多人以為大排檔會搭枱,呢度係吳會,所以係食又得,坐又舒服,涼住冷氣,大排檔都一樣可以好高級🤣😁🤗🤗🤗✌️✌️✌️✌️✌️
2019-03-30 1057 views
放工同兩個朋友去食飯傾下計,小菜王係屋企附近,近地鐵站,夠晒方便,由於附近餐廳冇晒位,所以就去咗呢間小菜王,星期五晚都要等左15分鐘左右先入得🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♂️🐙芥辣八爪魚 - $75👉🏾前菜來講真係幾出色,好爽口,夠鮮味👉🏾配搭中華沙律,仲有芥辣豉油,送埋啤酒,非常出色😋🥘大鱔煲 - $153👉🏾呢個煲其實整得幾好食,大鱔夠入味,熱辣辣👉🏾煲內嘅配菜,例如冬菇,青椒,都整得好好食👉🏾呢味餸唯一一個缺點就係鱔嘅份量太少,得四五舊😵🐟椒鹽九肚魚 - $113👉🏾可能嗰日比較多人,炸得唔係咁出色,唔夠熱,唔夠脆,而且食落口嘅九肚魚亦唔算好新鮮🐚金牌炒蜆 - $95👎🏾可能我平時對炒蜆真係有啲要求,呢碟真係唔太掂👉🏾有半碟都係殼,無肉食,味道又唔夠淡🐖酥炸大腸 - $95👎🏾呢碟同樣係有啲失色,又話酥炸,但係一啲都唔脆皮,好似chef lemon嘅雞蛋仔咁,最後我哋食咗半碟就冇食總括來講,整體質素一般,而且價錢有啲貴,但勝在叫做等左15分鐘就入得,但如果你對食有啲要求,應該揀第二間🤨

🐙芥辣八爪魚 - $75
👉🏾前菜來講真係幾出色,好爽口,夠鮮味
👉🏾配搭中華沙律,仲有芥辣豉油,送埋啤酒,非常出色😋

🥘大鱔煲 - $153
👉🏾呢個煲其實整得幾好食,大鱔夠入味,熱辣辣
👉🏾煲內嘅配菜,例如冬菇,青椒,都整得好好食
👉🏾呢味餸唯一一個缺點就係鱔嘅份量太少,得四五舊😵

🐟椒鹽九肚魚 - $113

🐚金牌炒蜆 - $95
👎🏾可能我平時對炒蜆真係有啲要求,呢碟真係唔太掂
👉🏾有半碟都係殼,無肉食,味道又唔夠淡

🐖酥炸大腸 - $95

2019-03-24 512 views
我的朋友以前在外國時候是開餐館,而家反左香港工作,所以對於食佢都好有心得,佢鐘意食一D地道食物,中式小炒是他喜愛的其中之一😊😊呢度都坐得幾舒服,而且服務亦算吳錯,食物又夠矱氣,而且仲超級大碟,認真抵食👍薑蔥🐠尹煲——上枱時仲滾到泡泡聲,又夠多薑蔥,🐟尹又香又夠滑,味道又適中👍京都骨——-好夠矱氣,熱辣辣,香噴噴,咬落肉質嫩,味道又好味,仲係大大碟😋椒絲腐乳通菜炒牛肉——-腐乳夠香,菜夠爽,無牛不歡的朋友就食曬D牛肉,我就食哂D菜😂八珍豆腐湯——-湯又清甜,又足料👍材料有——🐷潤,蝦,尤魚,🐷肚,肉片,白菜,🐷大腸,菇✌️✌️✌️✌️✌️大碟又抵食,味道又好味,價錢大眾化,服務又夠好👍👍👍👍👍下次又去食其他款式😋😋😋😋😋
八珍豆腐湯——-湯又清甜,又足料👍
大碟又抵食,味道又好味,價錢大眾化,服務又夠好👍👍👍👍👍
下次又去食其他款式😋😋😋😋😋