2020-01-23 1840 views
往時會叫沙律食,今晚想食熱嘢,所以叫了個茄醬蟹肉扭紋粉,叧加錢叫了湯同果茶。今晚有我鍾意嘅蘑菇湯,湯裡有粒粒蘑菇,仍然好味。果茶係桃茶,走了冰,唔會太甜,算👌🏻。個扭紋紋粉味道剛好。
2020-01-23
2019-11-28 1361 views
好姐妹鍾意輕食,最近週末約見面都會去呢間食tea, 好味又唔貴,cp值高,份量對女士嚟講剛剛好。佢個tea hour3點開始,要等3點踏正至可以入座,所以建議攞左飛先再行陣街,行到夠鐘至過去,早去到冇咩意思,要起外面企住等,唔會因為早到就比早啲入。食物方面,佢成個tea menu我都食過曬,真心無論叫burger, sandwich, 定quesadilla都係好味嘅,cake就視乎個人口味啦,我自己就暫時未中過伏。咖啡都好好飲,拉花又靚,熱飲水準穩定啲,凍飲有時會有啲怪味。
2019-10-10 1193 views
最近見周圍都好多人又熱,去啲商場行下睇下有無野食啦,禁完飛經過左幾次simply life都仲係咁多人😫😫每人叫左個set 有兩舊法包同碗湯,個湯好似日日都唔同款既叫左個肉眼五成熟,睇個表面好似好燶熟晒咁,但原來切開入面又唔係架喎,岩岩好,肉質鮮嫩,又有肉味👍🏼👍🏼佢啲薯條都係用新鮮薯條炸出黎好好味🤤再黎一個煙肉漢堡包,睇落去細細個,但係食落都好飽,佢塊牛肉一咬啲汁就流晒出黎😱最後點唔小得叫個甜品呀😍😍

每人叫左個set 有兩舊法包同碗湯,個湯好似日日都唔同款既

最後點唔小得叫個甜品呀😍😍
2019-08-21
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
  • 車打芝士煙肉牛肉漢堡
2019-09-28 809 views
今日落大雨,唔想周圍去,所以就響商場入邊搵食!突然好想食西餐,所以就揀咗Simplylife!由於Simplylife唔可以預先訂座,所以我一早去到餐廳排隊等位!等咗30分鐘左右,終於有位!今日餐湯係蘑菇湯,好香濃嘅蘑菇味,有水準!牛油果醬牛肉漢堡,牛肉好有肉味,而且好多牛油果醬,非常足料,薯條整得好好味,炸得好香!最後仲有一杯果茶!Simplylife啲食物真係幾好味,可惜要排隊等位,如果可以預先訂座就好啦!
今日落大雨,唔想周圍去,所以就響商場入邊搵食!
突然好想食西餐,所以就揀咗Simplylife!
等咗30分鐘左右,終於有位!
今日餐湯係蘑菇湯,好香濃嘅蘑菇味,有水準!

最後仲有一杯果茶!

Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2019-08-28 1308 views
今日中午經過太古城中心,看見時間尚早,Simplylife門外的人龍不多,所以決定入內用餐。店員的服務態度不錯,一坐下來便隨即遞上一杯溫水及午餐牌。這間餐廳的闊麪是自家製的,所以點了一客松露忌廉雜菌闊麪。是日餐湯甘荀湯帶點甜味,配上一大片法包,味道不錯。過了一陣子,店員送上了松露闊麪,麪質口感彈牙,配以濃厚的松露忌廉汁,完全帶出雜菌的味道。午餐還包一杯冰茶,茶味香濃,亦帶點鮮果味,在炎炎的夏日喝一口,十分解渴。在這舒適的環境享受一頓悠閒的午餐,能讓我好好放鬆心情。
店員的服務態度不錯,一坐下來便隨即遞上一杯溫水及午餐牌。
這間餐廳的闊麪是自家製的,所以點了一客松露忌廉雜菌闊麪。
是日餐湯甘荀湯帶點甜味,配上一大片法包,味道不錯。
在這舒適的環境享受一頓悠閒的午餐,能讓我好好放鬆心情。
2019-06-25
$110 (Lunch)
2019-08-17 960 views
難得公司唔忙,老細話可以飛的出去食lunch,就去左呢度食啦。Lunch set 的選擇都算多,不過其實黎親都係叫個樣,今日share食就可以試下唔同既野食加$20就有沙津同飲品,一定會叫埋沙津,菜好新鮮個包亦夠熱,加埋牛油食正車打芝士煙肉牛肉漢堡— 呢個就係我每次必點,牛肉夠juicy,薯條🍟都好好味,佢既薯條同平時食開既唔同,再香口d燒雞胸巴馬火腿— 雞胸出奇地唔鞋,令我對呢道菜改觀煎鰽魚— 層皮夠脆,火候剛剛好,入面既魚肉都幾滑整體食物都幾滿意,不過當日我地十二點到,其實咁早無咩人,但等安排位置都有一陣,如果帶位行開左,而其他同事唔忙補位會更好。

燒雞胸巴馬火腿— 雞胸出奇地唔鞋,令我對呢道菜改觀

煎鰽魚— 層皮夠脆,火候剛剛好,入面既魚肉都幾滑

• 車打芝士煙肉牛肉漢堡
2019-08-10 813 views
朋友從外地回港度假,相約一同聚會,一行9人(有大人,有小朋友)嚟到太古城中心,可能因星期六關係,這店門前很早已出現一條長長人龍,因此我哋決定買外賣,在這店門前的common area開餐。一個餐要$138,有湯或沙津,多士,主菜+一杯飲品,有果茶或紅酒等等。我和朋友share ,叫咗個啤酒脆槳炸青衣魚柳,車打芝士煙肉牛肉漢堡蘑菇湯-好香蘑菇味,同有粒粒蘑菇溶啤酒脆槳炸青衣魚柳-粉槳薄,魚肉厚,加上蕃茄醬薯條-脆口椰菜絲沙津-有甜甜橙味,很清新車打芝士煙肉牛肉漢堡-牛肉有一吋厚,啖啖芝士加牛肉味總括嚟講,大人同小朋友都鍾意食。同時,因坐咗係common area關係,又唔會有時間限制,坐耐啲都可以

蘑菇湯-好香蘑菇味,同有粒粒蘑菇溶

啤酒脆槳炸青衣魚柳-粉槳薄,魚肉厚,加上蕃茄醬

薯條-脆口
椰菜絲沙津-有甜甜橙味,很清新

車打芝士煙肉牛肉漢堡-牛肉有一吋厚,啖啖芝士加牛肉味

總括嚟講,大人同小朋友都鍾意食。
2019-08-10
2019-07-28 760 views
simply life 香港哪裡都有,因為知道這間水準很平均,去到不會「伏」,所以是我常去的餐廳 前菜是三款麵包,和我加了30元的磨菇湯和冰菜。麵包都各有千秋,有軟有硬有chewy的,光是吃餐前麵包,我都吃到半飽了 磨菇湯帶顆粒狀,並非打爛到綿的口感,都別有一番滋味。可惜我不喜歡它上面灑到湯上面的herbs。如果知道吃起來這樣奇怪,我就會撇開它們不混進湯裡了。冰茶我一向喜歡simply life的柚子冰茶,喝起來很refreshing。而今次去似乎換了menu,茶底有點像烏龍茶,裡邊有些青檸和薄荷,還有淡淡的芒果味。牛油果漢堡包。很多guacamole,牛肉也很厚,吃下去很多肉汁,沒令人失望。燉紅酒汁嫩羊膝配薯蓉羊膝感覺上不太常見,就想著試試看,確實很不錯。整個羊膝份量很足,都算嫩滑。個薯蓉有意外驚喜,因為紅酒醬裡有混合甜洋蔥,有別樣風味。結帳人150~200左右,很滿足,絕對會再來。

前菜是三款麵包,和我加了30元的磨菇湯和冰菜。

前菜

冰茶

牛油果牛肉漢堡

燉紅酒汁嫩羊膝配薯蓉

個薯蓉有意外驚喜,因為紅酒醬裡有混合甜洋蔥,有別樣風味。

嫩羊膝配薯蓉

結帳人150~200左右,很滿足,絕對會再來。
2019-07-27
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2019-07-08 831 views
本身襯假期都會同朋友👭出去行街,但係天氣非常炎熱☀️想出街都有心無力🥵,於是我哋諗咗好耐就去咗一個港島嘅大型商場太古城裏面一路行街一路嘆冷氣!🌬️適逢剛好有幾個大品牌都做緊減價我哋購物完之後都差不多四點幾🕟見有啲肚餓我哋就諗住睇下有咩好食,我哋喺個商場兜咗好耐都冇一間合心水之後,我記得有間simplylife即刻去食一個下午茶!去到門前simplylife依然都係咁多人長期滿坐,我哋等咗一陣職員都好快招待我哋入去餐廳就坐!我哋睇咗一陣menu就決定嗌個🍔漢堡餐share食,當中還附送一杯是日特飲雜莓茶🍹!另外朋友見到門口放咗很多甜品🥯和麵包🍞🥐🥖🥨,其中最吸引係🍒藍莓和🍓士多啤梨丹麥酥完餐後外賣2個💫車打芝士煙肉牛肉漢堡漢堡包🍔來到之後不負所望都係好大份,份量十足配上薯條🍟和少量醃製洋蔥,漢堡包烘焙得好鬆化邊位脆卜卜軟淋淋,🧀芝士分量亦都超多唔馬虎, 🥓煙肉煎得好香口🍔漢堡扒肉身好厚勁juicy濃郁牛味💫雜莓茶酸酸甜甜帶有茶香味,夏天飲醒胃又透心涼🍹

💫車打芝士煙肉牛肉漢堡

💫雜莓茶
酸酸甜甜帶有茶香味,夏天飲醒胃又透心涼🍹

2019-07-01 743 views
取消了取票制,要在門外排隊等候,幸好不是等待太久就能進去。【茄汁雜腸配自家制闊條麵】本身以為份量很少但將麵條攤開後都挺多的。麵條彈牙,茄汁是萬能的搭搭,加上雜肉腸粒,軟軟韌韌的口感挺開胃。【啤酒脆漿炸青衣魚柳】一切開,脆漿和魚柳分離了,可以一起吃也能分開。脆漿脆身不油,跟魚柳的厚軟感配合好實在。但薯條幼身過乾,不太好吃。【自家製冰茶】跟餐附送的,但這個絕對是大失所望。每次光顧最期待就是橙子或西柚冰茶,但今次卻轉了一杯喝起來是外頭買回來的果汁,還要加一塊不太夾的檸檬,超難喝!希望橙子或西柚冰茶可以回歸。【法式紅桑子班戟蛋糕】酸酸甜甜,加上層層班戟疊起來,幾層之間加上了紅桑子醬,令不太吃紅桑子的我都欲罷不能。不過我喜歡一片片地吃,令幸福感可以延長
取消了取票制,要在門外排隊等候,幸好不是等待太久就能進去。

【茄汁雜腸配自家制闊條麵】

【啤酒脆漿炸青衣魚柳】

【自家製冰茶】

【法式紅桑子班戟蛋糕】
酸酸甜甜,加上層層班戟疊起來,幾層之間加上了紅桑子醬,令不太吃紅桑子的我都欲罷不能。不過我喜歡一片片地吃,令幸福感可以延長[色]
2019-06-27 562 views
難得來到就好好地吃一頓燒春雞是同事點的,很吸引,雞都算嫩滑份量都唔細醃得入味一個女仔已經食到飽曬我就全日早餐,很豐富,蛋炒得滑一滑芝士腸爆芝很鬼正超中意hams 煎到脆卜卜略嫌多士有啲燶口燶面所以我都好喜愛吃這麼簡單的一餐湯很有厚度,南瓜湯很濃有少少雜菜每一口都唔係水汪汪對我而言,濃郁的西湯是最美味面包外脆內軟就最好食伴湯食都唔差餐廳環境都算唔錯店員知道我們吹水都安排我們坐得較入的位置餐飲我無影相都係例牌的檸茶有成塊橙肉我中意中爛佢夠曬橙味
難得來到就好好地吃一頓

燒春雞是同事點的,很吸引,
雞都算嫩滑
份量都唔細
醃得入味
一個女仔已經食到飽曬

我就全日早餐,很豐富,
蛋炒得滑一滑
芝士腸爆芝很鬼正
超中意hams 煎到脆卜卜
略嫌多士有啲燶口燶面
所以我都好喜愛吃這麼簡單的一餐

湯很有厚度,南瓜湯很濃
有少少雜菜
每一口都唔係水汪汪
對我而言,濃郁的西湯是最美味
面包外脆內軟就最好食

都係例牌的檸茶
有成塊橙肉
我中意中爛佢夠曬橙味
2019-06-15 751 views
放工想食下牛扒,於是約埋朋友黎到太古城既simplylife。黎到已經差唔多9點,可能時間晏關係,係店出面等左唔夠5分鐘已經有位一睇menu 已經好快決定左要食牛扒,所以叫左燒美國安格斯肉眼扒(10oz) $208,另外由於呢個唔係set dinner,於是加$30 飲品要左是日餐湯配汽水。甘筍湯感覺一般,似係粉溝出黎既,而且佢加左d cheese 落去飲落怪怪地,唔係好慣。法包乾身同硬,而且係凍既,個人比較鐘意熱同埋軟身既包,所以對佢個包興趣唔大。牛扒我叫左medium rare,賣相相當吸引,而且煎得幾好,肉質唔會因為太熟而過un,牛扒煎得黎有少少燶味,但又唔會令牛扒變得苦,火喉可謂岩岩好!

2019-06-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2019-05-23 919 views
平時Lunch食太多肉,搞到個人濟,要食返多啲蔬菜平衡番。喺太古坊樓下呢個Simplylife既沙律就幫到我啦~要細份都係已經可以有4款揀!我最鍾意食粟米&凱撒沙律,粟米超級甜,凱撒沙律啲菜非常新鮮,好爽脆!而且份量好多,一定食得飽每次食完仲好暢通Tim 嘻嘻😜
每次食完仲好暢通Tim 嘻嘻😜
  • salad
2019-04-27 1163 views
今天跟媽媽一起吃午餐,她說太古的 Simplylife 午市很多人排隊,所以堅持要早一點去拿位子。當我到達時,排隊的人龍已經蠻長,但看不見媽媽,原來已經進去了!看到她時她很沾沾自喜的跟我揮手,說她來時不用排隊直接進來。想不到只是過了5分鐘,人龍已經突然之間變成十幾個!哈哈😄 難怪她那麼高興!媽媽一向都欣賞 Simplylife 的湯,所以想也不用想就要了蘑菇湯,而我就點了沙拉。蘑菇湯非常的香,廚師沒有全部都打爛,還有一點口感,再加上一些鮮菇放在湯上面,賣相討好。而我的沙拉也很新鮮,沙拉的醋剛剛好,沒有太酸,很開胃。媽媽和我點了burger with guacamole sauce, 還有grilled sea bass。我很滿意我的🐟🐟,魚皮煎得脆脆的,但是如果有多一點素菜會更好;媽媽的漢堡🍔也很香,味道不錯,伴在旁的薯條🍟也很鬆脆,是讚的!難怪每天外面有人龍。

蘑菇湯
香橙沙拉
Grilled  Sea  Bass  with  veggie
2019-03-24
$150 (Lunch)
蘑菇湯
香橙沙拉
放假行開太古城見返以前成日食嗰間先simply life 見到位置又唔同咗想懷舊下就入咗去食了餐牌同幾年前嘅當然好唔同啦不過食物水準都維持得唔錯車打芝士大姑雞肉漢堡全日早餐仲有我最愛嘅冰茶走冰
放假行開太古城見返以前成日食嗰間先simply life
見到位置又唔同咗想懷舊下就入咗去食了