2017-08-17 720 views
港人吃火鍋就是喜歡淥下淥下的感覺,在香港有很多不同形式的火鍋,有乾蒸、層層塔、粥底火鍋,各式其式。這晚吃的叫做「三汁燜鍋」,食店在內地好像非常有名,目前經營店多達600家,香港暫時只有尖沙咀這間(好像以前有灣仔店但已結業)座位蠻寬敞牆身上的裝飾「燜鍋」是指鍋內不加任何湯水,將十多種根莖類食材作為底料鋪在鍋底,再放上雞肉、牛肉或海鮮等主料,並淋上獨門醬汁一同燜煮,目的是保存食物的營養,凸顯食材原味。  由於三汁燜鍋源自中醫藥理,黃耕解釋說,取名「三汁」是指一生二、二生三、三生萬物,三汁代表什麼都能燜,鍋小乾坤大的意思;若以品嘗食物的角度看,通俗說,就是指燜煮出的肉汁、醬汁、菜汁。小吃是黑炭花生,好香脆打開餐牌,燜鍋款式有十幾款之多,配料由雞、牛、魚、海鮮以至野菌都有。海鮮款式也很多,魚、蠔、蝦。還可以自選配搭食材,拼出自己的心水靚鍋。每款鍋均有四款不同醬汁供選擇,分別是原味醬汁、海鮮汁、麻辣汁及照燒汁。  店員好還細心咁解釋。落單後未齊人唯有先嚐一些涼拌涼拌鮑片海蜇頭涼拌藕片涼拌拍青瓜 小朋友實在太肚餓關係,先叫了碗白飯醫肚。白飯送上同時,店員見我們的燜鍋未開動,還細心問問需要拿醬油給小

座位蠻寬敞

牆身上的裝飾

小吃是黑炭花生,好香脆

落單後未齊人唯有先嚐一些涼拌

涼拌鮑片海蜇頭

涼拌藕片

涼拌拍青瓜

小朋友實在太肚餓關係,先叫了碗白飯醫肚。白飯送上同時,店員見我們的燜鍋未開動,還細心問問需要拿醬油給小朋友餸飯嗎?

原來隔著紙也可以開動電爐為鍋加熱,真是大鄉里。

不說不知這個看似紅色花瓶的就是這晚燜鍋的所以食材

這裏的燜鍋,全部都是席前即煮。落柯打後,店員會捧出一個紅噹噹花瓶,當着人客面前下油、下蔬菜、放肉、加醬……完成大約十多分鐘,就有得食。燜鍋的份量,足夠3至4人分享。意猶未盡,還可以加雞湯另點生料,以打邊爐延續。

燜鍋制作流程(店員每個步驟也會先講解後動手):

(1)侍應會先在鍋上放底油

(2) 落料前先戴上即棄手套

(3)平舖底料 ~ 再下蔬菜 (包括甜椒、紅蘿蔔、西芹、洋蔥、車厘茄、番薯,還有紅棗、杞子)

(4) 擺上主料 ~ 點選食材有白蝦、美國安格斯牛小排、牛肚和石斑魚柳

(5) 下調味料,包括黑、白胡椒、五香粉、紹興酒

(6) 舖好了蓋鑊蓋進行第一次燜製

(7) 店員將醬汁打到濃稠

(8) 將醬汁均勻地淋在食材面

(9) 上鍋蓋進行第二次燜製幾分鐘

(10)放上芫茜

自選燜鍋

(11) 熱騰騰的燜鍋便大功告成,吃時繼續開著火,會更加濃郁。

剩餘部份底料之時,加入上湯,再點一些涮菜便可以開始打邊爐,一湯兩吃絕不浪費。

澳洲霜降牛面頰肉

牛面頰

這兒原來還有許留山鮮打果汁和甜品供應
西瓜汁

鮮打西瓜汁

除了自攜生日蛋糕作甜品外,小朋友知道有芒果甜品嚷著要吃....

多芒西米撈

小朋友最愛的多芒西米撈
(讚好FACEBOOK專頁可以半價享用呀

這餐和八月生日的家人慶祝,希望家人滿意啦 !
Other Info. : 燜鍋內有大量底料和全料,每鍋大約HK$200-300不等,價錢物有所值,而一鍋適合3-4個人吃,個人建議配上白飯同吃 ! 新張期除了有85折外,食滿600蚊另外仲會送VIP 9折咭下次嚟可以用
Celebration
Birthday
澳洲霜降牛面頰肉
西瓜汁
多芒西米撈
火鍋食得多,燜鍋真是未試過,今晚有機會了!燜鍋原來大有來頭,據說古時皇帝國亦甚喜食用。未食個鍋前,先來杯消暑特飲先!呢杯藍莓特特飲味道超濃!點了之後已經聽到攪拌機轟隆作響,知道是鮮製,飲落更發現用料十足,從整杯色澤深潤可見一二,且藍莓味濃而不甜,沙冰一樣的質感,冰冰的更是好喝!燜鍋有好多款,例如海皇龍蝦燜鍋、加拿大牛仔骨燜鍋、虎蝦燜鍋等……我們要了自選材料,因為我們喜歡自由配搭呢!自選配菜選擇也很多,海鮮、牛、豬、雞也有!沒多久,服務員將幾個膠盒端上,一份一份磅好量好,看來是客人面前開封烹調?這樣子的做法也是第一次見到呢? 可以感覺到店家謹慎處理食材嘅用心, 而且是即時烹調,可以見到原本食材究竟新鮮定唔新鮮。燒熱鍋,底油先下,在鍋內先放入豆渣油,聽起來比用豬油更有營養價值呢!之後會將翠翠綠綠的蔬菜都放進鍋中,這一大盒的蔬菜包括有十一種不同種類,眼見的有西芹菜、紅蘿蔔、紅椒、洋蔥等……原本我們打算點個皇帝菜來食,見到已經有咁多蔬菜,也立刻打消了念頭。紅色的橙色的綠色的蔬菜, 堆滿了 整個鍋底, 材材料選用方面對健康好有益處, 例如紅棗紅蘿蔔等, 維他命c豐富又有補血效果。放好蔬菜之後就放
火鍋食得多,燜鍋真是未試過,今晚有機會了!

燜鍋原來大有來頭,據說古時皇帝國亦甚喜食用。
放好蔬菜之後就放自選配料了~自選配料方面,我們一人選擇了一款,包括斑魚、蝦、墨魚和帆立貝。基本上就是以海鮮為主。接著服務員就會將醬汁拿出,打起就可以下鍋。和海鮮、肉類及蔬菜攪拌,並準備燜 7、8 分鐘。
轉眼間,熱騰騰、香噴噴的三汁燜鍋就大功告成了!原來見證住整個製作過程,是會大大地刺激食慾的!
一大鍋全部都係食物, 感覺好像食盆菜一樣! 又有點像自助餐一樣想食邊樣就自己夾。
蝦肉爽口彈牙非常新鮮, 至於魚柳口感嫩滑, 吸收咗醬汁之後 ,有味味嘅辛辣香, 仲好食過水煮魚, 最正係唔駛吐骨! 帆立貝和魷魚都好好味!
唔好睇我哋幾個女仔人家 , 其實 食量都好驚人! 食完呢個燜鍋還可以再放湯 打邊爐! 唔係講笑,一般女仔可能已經飽到反艇! 但好擦得嘅我們仲嗌咗 芝士丸、珊瑚蚌 、響鈴 、蝦滑、和肥牛 繼續食 !
珊瑚蚌超正, 每件都jumbo size! 真係見到都興奮! 珊瑚蚌係人都知係海參的內臟, 作為海中人參嘅內臟, 注重養生之道~食療,既我又點會放過呢!
蝦滑嘅顏色有點白, 初先我以為佢哋錯咗其實係墨魚滑, 不過食落的確係有蝦嘅鮮味, 而且堅係彈牙, 咁好啦我相信佢係真係蝦滑啦!
呢個美國安格斯肥牛嚟講, 198蚊好似有點貴, 份量偏少。 不過食起來倒是肉質嫩滑 ,雪花嘅條紋又的確係吸引, 不過如果同個鍋來比一定係個鍋抵食啲!
黃記煌三汁燜鍋 (灣仔)

灣仔摩理臣山道9號天樂廣場1樓

2016-07-06 4381 views
手拍小黃瓜 (HKD 38)不太辣,但勝在過新鮮小黃瓜很爽脆小籠包 (HKD 48)皮略厚,湯汁也不太多但這個價錢來說已很不錯內裡肉質頗鮮嫰自選燜鍋:石斑魚柳、帆立貝、海蝦、墨魚仔醬汁要了海鮮汁上檯時全部材料以食物盒包裝乾淨又衞生以十款蔬菜作燜鍋的底層燜後蔬菜很軟淋入味特別喜歡南瓜條吸收了海鮮的鮮味十分軟淋惹味四款配料在鍋內排列整齊燜約10分鐘就差不多了最後加上海鮮醬再燜多一會等醬料溶解就可以開動了大蝦鮮甜彈牙石斑魚柳幼滑入味,吸盡了海鮮醬更為惹味帆立貝很大粒,味道鮮美墨魚仔煙韌彈牙,容易咬開配料差不多食完就可以加入湯打邊鍋了手打鮮蝦滑 (HKD 68)蝦滑打得起膠很彈牙,不過蝦味不太出爆濃芝士球 (HKD 48)芝士球內的芝士真的是爆出的芝士味甜甜地,個人還挺喜歡的不過有朋友就覺得有點怪炸響鈴 (HKD 36)好像不太新鮮不太脆,甚至有點韌不過腐皮味仍很香美國安格斯肥牛 (HKD 198)肥牛切得透薄,很易熟透口感很幼嫰這裡的鮮製飲品亦十分出色藍莓乳酪下單才即時製作沙冰的質感,非常新鮮解渴藍莓味很濃郁
手拍小黃瓜 (HKD 38)
不太辣,但勝在過新鮮
小黃瓜很爽脆
小籠包 (HKD 48)
皮略厚,湯汁也不太多
但這個價錢來說已很不錯
內裡肉質頗鮮嫰
自選燜鍋:石斑魚柳、帆立貝、海蝦、墨魚仔
醬汁要了海鮮汁
燜約10分鐘就差不多了
最後加上海鮮醬
再燜多一會等醬料溶解就可以開動了
大蝦鮮甜彈牙
石斑魚柳幼滑入味,吸盡了海鮮醬更為惹味
帆立貝很大粒,味道鮮美
墨魚仔煙韌彈牙,容易咬開
配料差不多食完就可以加入湯打邊鍋了
手打鮮蝦滑 (HKD 68)
蝦滑打得起膠
很彈牙,不過蝦味不太出
爆濃芝士球 (HKD 48)
芝士球內的芝士真的是爆出的
芝士味甜甜地,個人還挺喜歡的
不過有朋友就覺得有點怪
炸響鈴 (HKD 36)
好像不太新鮮
不太脆,甚至有點韌
不過腐皮味仍很香
美國安格斯肥牛 (HKD 198)
肥牛切得透薄,很易熟透
口感很幼嫰
這裡的鮮製飲品亦十分出色
藍莓乳酪下單才即時製作
沙冰的質感,非常新鮮解渴
藍莓味很濃郁
2016-06-27 3582 views
早前與了一挑無見的朋友食飯, 佢地提議去黃記煌三汁燜鍋食燜鍋.我自己就未食過燜鍋, 覺得幾特別, 當然要去試下.坐下後, 先點了一支椰青水.味道清新又唔太甜, 夠解喝.接着, 就揀燜鍋, 選擇也有不少, 最後我地揀了自選燜鍋.材料選了石斑魚柳, 帆立貝, 海蝦和墨魚仔, 而醬汁選了海鮮汁.所有的材料以密實盒承載着, 這樣夠衛生.店員先放下十款蔬菜, 再放其他材料, 跟住就煮啦~大約過了十幾分鐘後, 材料基本上全熟, 搞下食物, 就可以混入海鮮醬, 直到煮番滾, 便可以食.燜鍋煮好啦, 見到都好想食.石斑魚柳啖啖肉, 魚肉幾嫩滑, 完全無魚腥味道. 而帆立貝算大隻, 夠彈牙.海蝦夠爽口, 而墨魚仔完全唔乾, 夠腍身.所有海鮮吸收晒海鮮醬, 特別惹味, 但味道適中, 不會太咸.除了海鮮, 十款蔬菜也要食, 因為放在鍋底, 完全吸收晒所有材料精華, 非常好味.食完燜鍋後, 就開始打邊爐.店員加了湯於鍋裡. 我地點了美國安格斯肥牛, 珊瑚蚌, 炸響鈴和鮮生蠔.珊瑚蚌夠爽身, 口感不錯.美國安格斯肥牛色澤帶鮮紅, 脂肪分怖也算平均.我本身不食生嘢, 所以牛肉要全熟, 即使時間較為耐, 但牛肉肉質

我自己就未食過燜鍋, 覺得幾特別, 當然要去試下.

坐下後, 先點了一支椰青水.
味道清新又唔太甜, 夠解喝.

接着, 就揀燜鍋, 選擇也有不少, 最後我地揀了自選燜鍋.

所有的材料以密實盒承載着, 這樣夠衛生.
店員先放下十款蔬菜, 再放其他材料, 跟住就煮啦~
燜鍋煮好啦, 見到都好想食.
自選燜鍋
海蝦夠爽口, 而墨魚仔完全唔乾, 夠腍身.

食完燜鍋後, 就開始打邊爐.

店員加了湯於鍋裡.

我地點了美國安格斯肥牛, 珊瑚蚌, 炸響鈴和鮮生蠔.

珊瑚蚌夠爽身, 口感不錯.
珊瑚蚌
美國安格斯肥牛色澤帶鮮紅, 脂肪分怖也算平均.
我本身不食生嘢, 所以牛肉要全熟, 即使時間較為耐, 但牛肉肉質尚算腍身, 又不會好乾.

鮮生蠔.

這裡的蠔雪到凍晒.

蠔也算大隻, 蠔味一般.
炸響鈴可以話是我每次打邊爐必會點的食品之一.

我自己鍾意響鈴滾得耐D, 直到腍晒, 好似海綿咁, 吸收晒湯所有精華, 特別好味.
日後打邊爐又有多一間選擇.

珊瑚蚌
2016-06-06 842 views
次次黎親銅鑼灣都諗食d乜野 西餐韓式日本野已經冇乜新意, 最近聽人講係銅鑼灣開左一間百年老店 係食燘鍋嘅, 我就懷住一個好奇既心情去食呢間餐廳睇下係食d乜野既 餐廳係time square後面 經過鵝頸橋街市南記轉左就係 位置雖然遠左少少 但係為左食好西就冇辦法啦 一上到去就已經聞到好大陣中藥御膳味 睇到餐牌上面寫著燜鍋已經係有百幾年既歷史 連皇帝啊都食 見到餐牌上面有各式各樣嘅燜鍋 睇落去每一款都非常濃郁惹味見到咁多款我哋都唔知係邊個好我哋就問左個侍應 邊款比較好食佢就建議我地選擇 自選組合鍾意食乜就食乜 我地就揀左5樣甜魚 帆立貝肥牛金菇 三黃雞 海蝦開始既時候侍應將黃豆油 放係鍋中間然後再放上 大量蔬菜與西芹蘿蔔 再加埋店舖的秘製醬汁 在上面加上 自選組合的食物 鋪滿整個鍋 非常吸睛 然後蓋燜10分鐘 淨係香味已經足夠令到我地流曬口水必食推介一定係肥牛金菇 因為肥牛金菇比較吸味吸曬秘製醬汁鉗魚都唔錯非常鮮甜爽口 最緊要係冇骨唔會朁親口 海蝦亦非常彈牙 蝦頭位置佈滿濃汁帆立貝都好大粒 食落去好新鮮最最最重要既就一定係要食埋d配菜 因為完美地吸曬所有藥膳既濃汁如果食完仲未夠喉, 中

開始既時候侍應將黃豆油
放係鍋中間然後再放上 大量蔬菜與西芹蘿蔔
然後蓋燜10分鐘 淨係香味已經足夠令到我地流曬口水
必食推介一定係肥牛金菇 因為肥牛金菇比較吸味吸曬秘製醬汁
鉗魚都唔錯非常鮮甜爽口 最緊要係冇骨唔會朁親口
海蝦亦非常彈牙 蝦頭位置佈滿濃汁
帆立貝都好大粒 食落去好新鮮
如果食完仲未夠喉, 中可以打邊爐添,蝦滑,墨水滑大大舊,食落非常爽口彈牙

安格斯肥牛 油份分佈平均 又好大碟 非常抵食 過百款火鍋食材應有盡有 一次過滿足曬你兩個願望
2016-06-04 688 views
車媽媽讀書時期最愛科目係好多同學仔都不愛的{中史},所以有關歷史的戲我亦特別迷戀,但估不到嘅係關乎歷史的名菜我也一樣喜歡上,黃記煌一間在國内有不少分店的名店,專吃{清朝御膳}的三汁燜鍋,這天我們一行三人便到來一嚐特色御膳~門外掛上不少獎牌,在國內取了不少名譽噃!!店來大部分安放卡座,對放人少嚟講坐得挺舒適,~跟好姊妹J小姐及另一友人商量一會便決定選{海皇龍蝦燜鍋}$398,鍋內海鮮包括龍蝦,海蝦,帆立貝及石斑魚柳,材料認真豐富呢,好友不好辣所以醬汁選了不辣的鹹鮮味!!趁燜鍋未到先咩叫個小食套餐嘆吓先,揀了J小姐最喜歡的{涼拌木耳}配枝超有特色的{貴州茅台果味氣酒}$88,大家估吓車媽媽揀咗咩味???原來所有材料已很衛生哋放在密實盒中,最頂係芫荽蔥,醬汁,10大健康底料及已醃味的海鮮~侍應哥哥先將油放在鍋底,再放入10大健康底料及豐富海鮮連同秘製醬汁一同焗10min便可品嚐喇~10大健康底料有,紅棗,杞子,車厘茄,西芹,紅蘿蔔,大蒜,青紅椒,蕃薯及洋蔥等,全部我也喜歡吃的食材~呢碗稠稠的便

門外掛上不少獎牌,在國內取了不少名譽噃!!

店來大部分安放卡座,對放人少嚟講坐得挺舒適,~

呢碗稠稠的便是鹹鮮味醬汁,放在海鮮上齊齊焗個桑拿啦!!

等待其間就試試那枝貴州茅台果味氣酒,最終當然選上我大愛的菠蘿味啦
,這枝酒帶少許茅台香氣及清香菠蘿味,酒精濃度只係5%極易入口我十分喜歡呢^0^

涼拌木耳夠爽口,用來送酒小吃也不錯啊~

說時遲那時快10min飛快過去,燜鍋亦巳預備好可以吃喇~

那鹹鮮醬汁帶幽幽藥材香味我挺喜歡呀!!先嚐石斑魚柳經醃製的魚肉味道很夠,魚肉生熟度亦剛好挺滑身,不過魚味就有點被醃料味蓋過了~

鍋內有足一隻的波士頓龍蝦,肉質札實夠新鮮,混埋汁醬味道也頗合襯呢~

帆立貝很厚身而且味道十分鮮甜沒帶丁點腥味,質素很不俗~

不過最吸引我竟是那索盡汁料及海鮮味的10大健康底料,那紅蘿蔔香甜好吃,蒜子亦變得香甜不辣,吃得我很滋味呢,吃罷燜鍋可便加湯繼續打邊爐喇喂!!

不過吃完濃味燜鍋勁想叫杯特飲爽吓先喎^0^

我點了{洛神花蜜蘆薈特飲}$26,成品味道酸酸香的,內有粒粒蘆薈滑捋捋挺可口,解渴真不錯~

好友點了{冰糖雪梨蘆薈特飲}$26,外貌好像不夠洛神花吸引呢!!

其實吃罷海皇龍蝦燜鍋後已很滿足了,但也想吃菜及索味烏冬來吃,怎料看吓見到桂花蚌又想吃喔!!想食那就叫啦haha~

娃娃菜索湯一流,淥淋後吸盡湯汁精華又香又甜又好吃^0^

桂花蚌$98,這味個人握推介一定要點,肥美肉厚蚌肉很鮮甜,而且份量很足,十分抵吃*^O^*
桂花蚌

埋尾吃埋個烏冬真係超級滿足啊。
2016-05-30
桂花蚌
2016-06-04 2684 views
平時打邊爐打得多,好少食燜鍋,燜鍋原來係大陸已經好流行呢間餐廳原來仲係老字號,由清朝開到而家,咁一定好正啦燜鍋可以揀自己想食既食物,又或者食佢set好左既燜鍋我地渣唔定主意,於是自選材料首先會落一堆配料,入面有蘿蔔,蒜,洋蔥等等之後就可以落我地之前自選左既材料,最多揀5樣我地揀左海蝦,鯰魚,帆立貝,三黃雞,肥牛金菇卷落完之後就蓋上鍋蓋等佢燜啦大約15分鐘,再落埋啲肥牛金菇卷跟住再落佢啲秘製醬汁,撈勻佢就食得啦!!啲食物全部入哂味,聞到少少藥膳既味道,但食落就冇藥既味但就超香口,食到停唔到啲海蝦超爽口,又有啲蝦膏,而鯰魚好鮮味,較為腍身帆立貝就大大粒,不過味道就冇咩特別雞就入哂味,我地叫左小辣所以辣度令鍋既食物更香更惹味食完就可以加水打邊爐不過可能加左水,啲味道淡左,都係燜鍋好食啲邊爐野食就叫左響鈴,蝦滑,墨魚滑,肥牛蝦滑,墨魚滑幾鮮味,大小就隨自己喜歡放落去肥牛就細塊左啲
平時打邊爐打得多,好少食燜鍋,燜鍋原來係大陸已經好流行
呢間餐廳原來仲係老字號,由清朝開到而家,咁一定好正啦

燜鍋可以揀自己想食既食物,又或者食佢set好左既燜鍋

我地渣唔定主意,於是自選材料
首先會落一堆配料,入面有蘿蔔,蒜,洋蔥等等
之後就可以落我地之前自選左既材料,最多揀5樣
我地揀左海蝦,鯰魚,帆立貝,三黃雞,肥牛金菇卷
落完之後就蓋上鍋蓋等佢燜啦
大約15分鐘,再落埋啲肥牛金菇卷
跟住再落佢啲秘製醬汁,撈勻佢就食得啦!!
啲食物全部入哂味,聞到少少藥膳既味道,但食落就冇藥既味
但就超香口,食到停唔到
啲海蝦超爽口,又有啲蝦膏,而鯰魚好鮮味,較為腍身
帆立貝就大大粒,不過味道就冇咩特別
雞就入哂味,我地叫左小辣所以辣度令鍋既食物更香更惹味

食完就可以加水打邊爐
不過可能加左水,啲味道淡左,都係燜鍋好食啲
邊爐野食就叫左響鈴,蝦滑,墨魚滑,肥牛
蝦滑,墨魚滑幾鮮味,大小就隨自己喜歡放落去
肥牛就細塊左啲
2016-05-20 2009 views
✿╮❤╭✿✿雜感女生 好味日記✿˚*•✰。黃記煌三汁燜鍋.做皇帝.品御膳。✰•*˚✿✿舌尖上的灣仔✿✿❤餓底飯聚❤❤一向喜歡試新嘗鮮,今次由朋友介紹的燜鍋就是一次新體驗據說,「燜鍋」是清同治帝皇宴請群臣其中一道菜式當年御膳房總管黃鈺玖把民間的「香辣汁魚」改良而成配方有過 100 年歷史,而此店的三汁燜鍋來自老闆祖輩承傳改良而出品的膠盒盛滿了「海陸空」的內涵+底料海陸空:秘製雞件、大蝦、豚肉底料是精選的蔬菜類,包括:洋蔥、番薯、紅椒、青椒、蒜頭、紅蘿蔔、西芹、番茄仔和紅棗由於色彩引人又健康,早令人垂涎三尺 醬汁選了不辣的,看得出非常稠身原來是店子的特製藥膳秘醬——「黃記煌三汁」據說頗滋補(秘製,內容不公開)製法:食物自己煮自己!因為鍋內強調是不加水,靠食物自身水分和鍋的熱力燜熟10分鐘即可食用!!大快朵頤時迄:雞件香滑,大蝦新鮮,豚肉亦彈牙鮮甜來自海陸空的「山珍海味」吸收了醬汁精華,香氣甚濃特別是鵝腸,長度剛剛好,入口爽脆口感非常入味而彈牙負責任的好孩子很快掃光面前食物店員加了上湯,變成打邊邊,類近雞煲的吃法旋即點了帆立貝、桂花蚌、手打鮮蝦滑需知道高湯有了雞油香,煮起海鮮特別甘醇入味
✿╮❤╭✿

✿雜感女生 好味日記✿

˚*•✰。黃記煌三汁燜鍋.做皇帝.品御膳。✰•*˚

✿✿舌尖上的灣仔✿✿

❤餓底飯聚❤

一向喜歡試新嘗鮮,今次由朋友介紹的燜鍋就是一次新體驗

據說,「燜鍋」是清同治帝皇宴請群臣其中一道菜式

當年御膳房總管黃鈺玖把民間的「香辣汁魚」改良而成

配方有過 100 年歷史,而此店的三汁燜鍋

來自老闆祖輩承傳改良而出品的
膠盒盛滿了「海陸空」的內涵+底料

海陸空:秘製雞件、大蝦、豚肉

底料是精選的蔬菜類,包括:洋蔥、番薯、紅椒、

青椒、蒜頭、紅蘿蔔、西芹、番茄仔和紅棗

由於色彩引人又健康,早令人垂涎三尺
醬汁選了不辣的,看得出非常稠身

原來是店子的特製藥膳秘醬——「黃記煌三汁」

據說頗滋補(秘製,內容不公開)
製法:食物自己煮自己!

因為鍋內強調是不加水,靠食物自身水分和鍋的熱力燜熟

10分鐘即可食用!

大快朵頤時迄:雞件香滑,大蝦新鮮,豚肉亦彈牙鮮甜

來自海陸空的「山珍海味」吸收了醬汁精華,香氣甚濃

特別是鵝腸,長度剛剛好,入口爽脆

口感非常入味而彈牙

負責任的好孩子很快掃光面前食物

店員加了上湯,變成打邊邊,類近雞煲的吃法
旋即點了帆立貝、桂花蚌、手打鮮蝦滑

需知道高湯有了雞油香,煮起海鮮特別甘醇入味
帆立貝非常大隻亦足份量,鮮美的口感就是海洋氣息

桂花蚌夠長身夠爽滑,就是這種級數才有的彈牙

鮮蝦滑嚼勁足,調味也不錯
小評:

飲食講味道,更重視養生,今次過一回皇帝癮

三汁燜鍋有百年歷史,強調健康

特別是秘醬「黃記煌三汁」和底料強調營養價值

令人食得開懷放心

Other Info. : 小評: 飲食講味道,更重視養生,今次過一回皇帝癮 三汁燜鍋有百年歷史,強調健康 特別是秘醬「黃記煌三汁」和底料強調營養價值 令人食得開懷放心
2016-05-16
2016-05-17 1322 views
一星期之中最期待的就是Happy Saturday了,因爲難得媽媽和我都一起放假!今天一連上完yoga和zumba之後,肚子已經『餓到打鼓』。幾經搜尋之後來到黃記煌,一嘗燜鍋!地點不算難找,就在南洋酒店附近。相信很多人對什麽是燜鍋一頭冒水,其實我也是,哈哈哈。而根據menu所說,燜鍋法是以前皇帝宴請群臣的其中一道菜,而黃記煌經過改良後, 開創出『三汁燜鍋』。因爲我們想試試多一點不同的食材,因此選擇了自選組合鍋。分別挑了巴莎魚($68) 、海蝦 ($78)和帆立貝($88)。醬料($68)方面有三個選擇: 醬汁、麻辣汁和海鮮汁,我和媽媽都嗜辣,麻辣汁毫無疑問的當選!點完菜後,店員拿了兩個膠盒和一盆醬料。他說整個燜鍋的精華就在於那碗看似很結稠的醬汁身上哦。另外,即使是底料,材料也非常豐富,包括洋蔥、番薯、紅椒、青椒、蒜頭、紅蘿蔔、西芹、番茄仔和紅棗等等。店員首先把素牛油放進鍋中,再加上不同的底料,今晚的主打菜就漂漂亮亮的鋪在面頭。對了,鍋裏面是不加水的哦,完全是靠食物自身的水分和鍋的熱力把食材燜熟。等了大概十分鐘,可以開動了!味道比想象中好吃很多!!! 我終於明白爲什麽店員剛剛說醬料是重點
因爲我們想試試多一點不同的食材,因此選擇了自選組合鍋