2024-01-26 285 views
食番個早餐先~ 本身想食中式早餐,但係等極都等唔到位好在樓下有間茜廊~ 啱啱好有個4人位🙌🏻一坐低即刻舒服晒再睇睇餐牌發現原來早餐好抵食$40到就有齊寫牛肉公仔麵、多士、太陽蛋同凍奶茶🎉 跟著我哋每個人都嗌咗set一模一樣嘅早餐😚坐咗一陣間嘢食就到非常快捷本身趕時間嘅,我都可以多咗時間慢慢食個早餐特別要一讚當日職員既態度真係非常好啊🙌🏻🙌🏻凍奶茶我想要再甜少少職員知道後即刻話幫我去拎個糖水🥰而且職員姨姨嘅服務態度好良好嘢食到咗之後先記得麵底我地仲轉埋數出前一丁😍😍太陽蛋都煎得好靚兩樣加埋咁就更加食好啦😆特別喜歡餐廳有大玻璃陽光射咗入餐廳裏面坐得好舒服 is a good morning 有陽光食嘅早餐都特別好味過人😚😚
食番個早餐先~

本身想食中式早餐,但係等極都等唔到位
好在樓下有間茜廊~ 啱啱好有個4人位🙌🏻
一坐低即刻舒服晒

再睇睇餐牌發現原來早餐好抵食
$40到就有齊寫牛肉公仔麵、多士、太陽蛋同凍奶茶🎉
跟著我哋每個人都嗌咗set一模一樣嘅早餐😚
坐咗一陣間嘢食就到非常快捷
本身趕時間嘅,我都可以多咗時間慢慢食個早餐

特別要一讚

陽光射咗入餐廳裏面
坐得好舒服 is a good morning
有陽光食嘅早餐都特別好味過人😚😚

2024-01-24 204 views
今晚黎到上水已經晚上8點幾,見條街都好靜就盡快搵埋野食,呢度係上水廣場隔離都有唔少食肆揀,最後就揀左呢間試下而且環境都算寬敞。點了,雞脾意粉,凍檸檬茶,羅宋湯。羅宋湯味道還好又正常,唔會太淡既味道。雞脾意粉,份量都算ok 唔算少,雞脾size算正常,食落去無咩特別不過起碼唔係差既口感,所以整體都算ok。凍檸檬茶味道就是茶就味,正常茶底。地方算大又算寬敞。整體黎講,呢個晚餐80幾蚊,價錢質素普通正常,又唔算太有吸引之處吧。

點了,雞脾意粉,凍檸檬茶,羅宋湯。

羅宋湯味道還好又正常,唔會太淡既味道。

凍檸檬茶味道就是茶就味,正常茶底。

地方算大又算寬敞。

2023-12-03 213 views
北上之前嚟到上水嘅茜廊食個早餐。叫咗個雙拼湯麵轉一丁,45蚊。奶茶係用肥身杯,算大杯,個茶幾有質感。跟餐有份焊底多士加隻蛋。最後係個麵,上枱仲爽口,大雞扒飽,加埋條紐倫堡腸係大滿足。肚
北上之前嚟到上水嘅茜廊食個早餐。

叫咗個雙拼湯麵轉一丁,45蚊。

奶茶係用肥身杯,算大杯,個茶幾有質感。

跟餐有份焊底多士加隻蛋。

2023-07-12 572 views
薄牛扒早餐:薄牛扒, 炒滑蛋(可以轉煎雙蛋), 雜菌, 牛油厚多士薄牛扒都算幾大塊, 牛肉食落唔會黐住牙, 煎雙蛋係完美嘅太陽蛋, 撈埋啲蛋黃同埋雜菌同埋牛扒一齊食, 非常之滋味自選雙拼粉麵餐:豬扒午餐肉出前一丁, 配炒滑蛋, 牛油厚多士塊豬扒仲大過塊牛扒, 仲有埋午餐肉, 仲要係厚切, 雖然我都好耐時間冇食過午餐肉, 不過今次塊午餐肉係幾好食嘅, 出前一丁會跟埋包麻油今次我就將啲炒蛋同埋牛油厚多士crossover咗, 變咗三文治咁樣食, 喺多士中間開個窿, 將啲蛋塞入去, 非常之有滿足感凍咖啡佢呢度啲奶茶咖啡都屬於好飲嘅, 都要大大杯, 糖同埋奶可以同佢講叫佢另上, 飲落好順喉
薄牛扒餐

出前一丁會跟埋包麻油

豬扒煎午餐肉配出前一丁

炒滑蛋配牛油厚多士

凍咖啡

$45 (Breakfast)
薄牛扒餐
豬扒煎午餐肉配出前一丁
炒滑蛋配牛油厚多士
2023-01-04 1032 views
長期都有人氣嘅餐廳必定有佢嘅優點,價錢、食物質素,員工禮貌、環境,衞生,佢全部有齊哂,而且一直都保持到水準👍我也經常來這裏吃,因為喜歡這裏的環境,喜歡這裏的員工禮貌,對每一個客人都很好招呼和很好的禮貌,這個是對客人相當重要的👍👍👍👍👍————————-食物當然是首要,禮貌亦都是一定要的,而衛生方面也做得非常好,至於價錢也是相當恰當,環境更是合乎要求。這裏全部合乎達到,尤其價錢真的很抵食(5/5🌹🌹🌹🌹🌹)食物:🌹🌹🌹🌹4/5合乎大眾的口味😋環境:🌹🌹🌹🌹4/5大玻璃環境非常優雅😉服務:🌹🌹🌹🌹🌹5/5對待每一位客人都用心而且又有禮貌🥰衞生:🌹🌹🌹🌹🌹5/5有目共睹😇價錢:🌹🌹🌹🌹🌹5/5任何時候都咁平👍😋——————————呢到嘅早午晚餐我都食過曬,任何時候去食都一樣咁平咁好食😋Keep住團🔥⋯⋯Keep到水準👍套餐:忌廉湯X2蒜茸包X2飲品X2🐮鐵板西冷牛扒配薯菜:用咁平嘅價錢,質素同份量我就覺得好滿意,味道同賣相都非常好👍———————————🐔原隻燒春雞配薯菜:真係超值抵食,熱辣辣香噴噴的味道,雞肉的肉質又不會過火,薯條又是脆卜卜😋——————————❤️優惠價加配:芝士煙肉焗帶子
————————-
這裏全部合乎達到,尤其價錢真的很抵食
(5/5🌹🌹🌹🌹🌹)
食物:🌹🌹🌹🌹4/5
有目共睹😇
價錢:🌹🌹🌹🌹🌹5/5
任何時候都咁平👍😋
——————————
呢到嘅早午晚餐我都食過曬,任何時候去食都一樣咁平咁好食😋
Keep住團🔥⋯⋯Keep到水準👍

———————————
🐔原隻燒春雞配薯菜:

❤️優惠價加配:
芝士煙肉焗帶子:
肉質鮮嫩彈牙,味道不錯😌

—————————-

食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶
—————————-
2022-10-09 793 views
今日換完身份證後,突然隨便找間就近的餐廳試試於,於是就走上5樓上去茜郎餐廳。對於有些選擇困難症的我來說,面對過多的选择實在有点困惑,这次正好看到焗巴黎铁塔千層面。都不是说我有多喜,本來我就不知道什么是焗巴黎铁塔,是指法式还是拿巴黎鐵塔的鐵塊來焗,只是想起小時候看過的加菲貓漫畫,忍不時想試試。實際體驗,沒有想像中那麼經驗,不過還不錯。在濃郁的芝士和蕃茄烤焗下,夾雜蘑菇和牛肉碎的千層麵口感還不錯,一塵層闊麵皮嘅口感也意外新鮮。就是沒有好味到不明白為何加菲貓會如此着迷,對比之下有些對不起收費。另外跟餐附送餐湯和蒜蓉包一小塊,餐湯的配料不錯,就我而言感覺不像罐頭湯,不過蒜蓉包就太小和太脆,咬一口就碎開,那些面包碎灑開有夠煩。之後就是標題所說超不值得一試的酥皮芒果薄餅,要說難食到不難食,就是感覺很怪,和名字給的印像衝突很大。本來聽到酥皮芒果還以為是甜品來,實際就是酥皮上鋪上沙律醬和芒果再加上芝士在上,本來沙律醬加芒果鼻腔熟吃起來就很怪,在上面加上芝士吃起來就很…oh my god,這種不咸不甜的玩意真讓人越想越火大!給我看起這裡!芝士!不能直接用在甜食上!最後就是我最愛的甜品,這個藍莓乳酪蛋糕上
實際體驗,沒有想像中那麼經驗,不過還不錯。
焗巴黎鐵塔千層麵

酥皮芒果薄餅

給我看起這裡!芝士!不能直接用在甜食上!
藍莓乳酪蛋糕

最後就是我最愛的甜品,這個藍莓乳酪蛋糕上方是灑上藍莓味糖碎的藍莓果醬,中間是一層藍莓味奶油,最下層是藍梅蛋糕,可以說充滿了藍梅味的甜品
和茶舍那小而無味,只有柚子香的柚子芝士蛋糕要好太多。
如果要說有什麼缺點,大概就是下層蛋糕部份雪得太過,口感比起蛋糕跟進是沙冰。
雖然如果由上水廣場過來也起碼要走三層樓,不過還是值得一試的餐廳。
最重要記住的是不要點酥皮芒果薄餅,NMD不放芒果和沙律醬,直接上肉腸甚麼弄過小型薄餅也好。
2022-09-24
$164 (Lunch)
藍莓乳酪蛋糕
2022-09-24 560 views
首先 想食既野都話冇第一 鐵板特級肉眼配薯菜第二 鵝肝多士兩個都話冇之後轉左個牛腩同另加帶子點知 嗯 牛腩(攝)到可以留今晚再食帶子 冇諗好唔好食 還算正常有得揀既話 可以 行落去食算
首先 想食既野都話冇
帶子 冇諗好唔好食 還算正常
有得揀既話 可以 行落去食算
牛腩
2022-09-21 404 views
蒜香牛柳粒煎蛋大碗飯蒜蓉包整得好好,好香蒜蓉牛油味道,咬落鬆脆。忌廉湯裡面仲有玉米同紅蘿蔔粒,味道正常。而牛柳飯其貌不揚,食落都軟冧,不過簡中會食到跟腱,一般啦。環境舒服,坐窗邊位景觀開陽,食物選擇都算多,出餐都快,而味道不過不失!
蒜香牛柳粒煎蛋大碗飯

2022-07-20 593 views
第一次去食,感覺呢間餐廳都做得好細緻。。鐵壼裝住熱水,浸住餐具~另外野飲及湯方面,下面再講~.雞肉牛油果pizza 🐔🥑🍕🍕好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️鍾意薄薄的餅底😁😁👍🏻.另一個細緻位。。。平時好多時出面的白湯,都真係只有白湯,佢呢間白湯混合了蔬菜碎在當中,食落去味道豐富些😋👍🏻個人幾鍾意咁樣😊.檸茶方面。。見另外比糖水自己加,咁樣都唔錯,可以鍾意自己調節個甜度,由其愈後期,冰溶多左,可以再加👍🏻👍🏻 (唔錯😁👍🏻).反而千層麵有d 失望。。。好味度:⭐️⭐️⭐️麵焗得未夠透,中間仲有點硬😂😂另外味道好似唔係好分明,芝士,牛肉,茄汁,加埋出來的味度不鮮明🙈.近窗口位見到的景😀👍🏻
第一次去食,感覺呢間餐廳都做得好細緻。。
鐵壼裝住熱水,浸住餐具~
另外野飲及湯方面,下面再講~
雞肉牛油果pizza 🐔🥑🍕🍕
好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️
鍾意薄薄的餅底😁😁👍🏻

反而千層麵有d 失望。。。
好味度:⭐️⭐️⭐️
麵焗得未夠透,中間仲有點硬😂😂

近窗口位見到的景😀👍🏻
2022-05-05 550 views
放工想買個外賣返屋企同埋屋企人食,咁就去左lee間野,叫左個五成熟牛扒同豬手另外加焗田螺同沙嗲雞串,點知飲個餐湯飲著膠,牛扒叫五成熟,整左個3成都唔知有冇,重要韌到不得了,切到义都斷埋,之後用返鐵金屬刀鐵金屬义,全部野食剩係個焗田螺同個沙嗲雞串正常,其他都好差,真係難食都唔緊要,飲個湯有塊膠係到,間野真係膠到爆。。。。其實做唔到個客既要求不如唔好問個客要幾成熟,一間西餐廳煎塊牛扒都唔掂,不如轉做小食點吧啦。
生牛扒
膠紙忌廉湯
义都斷埋
2022-05-05
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
  • 膠紙忌廉湯
2022-03-17 393 views
✨茜廊✨上水平價早餐之選🥳🧆 歐陸風情 香煎豬扒 · 炒滑蛋 · 雜菌 · 牛油厚多士 $45 豬扒夠晒大塊 汁嘅量差小小 蛋夠晒滑 有小小牛油香 通粉就差d 有小小硬 煮得吾耐 上得太快 不過熟嘅┄ ♡ 評分區 ♡ ┄💰價錢:5/10😋 味道:6/10 🌆 舒適:6.5/10😚 返兜:6/10📍#茜廊 地址:上水石湖墟龍琛路48號上水匯5樓503號舖
✨茜廊✨

🌆 舒適:6.5/10
😚 返兜:6/10

📍#茜廊 地址:上水石湖墟龍琛路48號上水匯5樓503號舖
2022-03-06 370 views
第一次嚟呢間嘢,唔係防疫情周圍舖頭關門冇嘢好食都唔會去。衛生:一坐埋佢張枱仲有幾粒飯,你當佢係茶餐廳個心會好過啲。環境:坐卡位後面後面塊版太薄,後面個人一喐就影響到,調位坐過對面一樣,唯有成程伸直條腰唔靠背。食物:12安士牛扒明顯好細塊,牛扒全熟,換過一次都係一樣,廚房可能唔識煎牛扒或者根本玩嘢。服務:冇問題,冇再換塊牛扒因為唔想為難服務生。為免唔好浪費食物我都食曬佢,當買個教訓,下次上嚟睇咗食評先,應該呢一世都唔會再去。
第一次嚟呢間嘢,唔係防疫情周圍舖頭關門冇嘢好食都唔會去。

衛生:一坐埋佢張枱仲有幾粒飯,你當佢係茶餐廳個心會好過啲。

服務:冇問題,冇再換塊牛扒因為唔想為難服務生。

2022-03-06
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$160 (Lunch)
2022-01-29 314 views
如題一樣唔知係咪最近飲食業都好難既關係啦店員der服務真係唔太多得啊雖然我都明呢個時世可以點啊但應該有既服務都要做番好嫁嘛另外食物方面都冇以前咁好炸野好大陣油益味,麵包食落又好似放左幾日唔新鮮咁希望之後可以改變下啦
如題一樣唔知係咪最近飲食業都好難既關係啦
店員der服務真係唔太多得啊
雖然我都明呢個時世可以點啊
但應該有既服務都要做番好嫁嘛
另外食物方面都冇以前咁好
炸野好大陣油益味,
麵包食落又好似放左幾日唔新鮮咁
希望之後可以改變下啦
$50 (Breakfast)
2021-12-02 444 views
以前都有食開lunch set, 九十幾蚊兩個餐黎講質素都算過唔錯,個時最中意食牛扒餐,大塊得來又唔會好韌,之後都時不時keep住有食,就突然有一日同樣叫牛扒餐,牛扒明顯差左,冇左咁好食同韌左好多。到宜家越嚟越貴但質素就越嚟越差。
2021-10-07 584 views
約左個朋友去上水食早餐諗住揾間好坐啲嘅餐廳方便傾下計慢慢坐嘆早餐除左茜廊,好似都無更好嘅選擇望左個餐牌好耐都唔係幾揀到一部分偏貴另一部分略嫌唔夠豐富最後叫左份“巨型”魚柳餐無記錯好似58蚊😐凍飲再加3蚊(早餐超過40對我黎講巳經屬於貴😂)賣相ok,但味道普通多士唔脆、唔暖炒蛋蛋味幾濃,但係就散、碎菇同沙律都無乜特別主角魚柳可以話係比較大塊同餐牌上嘅所謂“巨型”似乎有啲出入😓但係係炸得好食嘅雖然唔係熱辣辣但都脆口肉質尚算結實唔會散晒如果下次又要揾間餐廳傾計食早餐我諗未必會揀返茜廊一黎性價比低二黎環境太逼太暗今日坐到窗邊卡位先光猛啲餐廳中間部分真係好暗個人覺得唔係咁舒服
約左個朋友去上水食早餐
諗住揾間好坐啲嘅餐廳
方便傾下計
慢慢坐嘆早餐
除左茜廊,好似都無更好嘅選擇

望左個餐牌好耐都唔係幾揀到
一部分偏貴
另一部分略嫌唔夠豐富
最後叫左份“巨型”魚柳餐
無記錯好似58蚊😐
凍飲再加3蚊
(早餐超過40對我黎講巳經屬於貴😂)

賣相ok,但味道普通
多士唔脆、唔暖
炒蛋蛋味幾濃,但係就散、碎
菇同沙律都無乜特別
主角魚柳可以話係比較大塊