2015-09-23 2566 views
第一次去避風塘🌊,完來只係一個好細泊船嘅地方。黎呢度食野係食風味,因為係要上一架船仔上面食飯,好彩夜晚有海風,唔係太熱。船上環境一般,唔會有靚風景,而且整感覺衛生情況一般。洗手間係半開放式,如果有朋友要去洗手間,其實就係你隔離去,去落個海度,而且無得洗手...感覺唔係幾好...我地叫左一個六人全包套餐C($2080):白灼基圍蝦古法避風塘炒肉蟹避風塘豉椒炒青口白灼東風螺蒜蓉蒸聖子王香蒜娃娃菜豉油皇蟹油炒麵艇仔粥/ 燒鴨瀨飲品其中比較欣賞係聖子王同避風塘炒蟹。 聖子王唔算好大隻,但尚算鮮甜。炒蟹上面嘅炸蒜炸得好惹味可口 ,肉蟹泡至殼都係脆脆地,啲肉算係足,幾鮮甜, 有蟹膏。其他食物都好一般。價錢方面一啲都唔便💸💸,相比之前係屯門三聖食海鮮,我覺得三聖食好多又抵好多,包房唱k玩成晚,食埋每人都只係二百零蚊,呢度就真係食風味,但係我未心必會黎第二次。

我地叫左一個六人全包套餐C($2080):
豉油皇蟹油炒麵
艇仔粥/ 燒鴨瀨
飲品

2015-06-08 4049 views
為左揾返兒時的味道,訂左尋日6點半5位在信記地鋪食晚餐。早幾日,姐姐what apps 我訂餐時宜,我叫左個4人餐 $1480,加多1隻鮑魚$50,共食了 $1530白灼基圍蝦,好大隻,肉質彈牙。蒜蓉娃娃菜,略為細碟,菜輕輕灼過,冇乜特別。蒸鮑魚,原本訂左蟶子皇,但佢地5點幾打電話比我話蟶子皇冇貨,所以改左鮑魚,個鮑魚都幾大隻仲好淋,吾錯。原本系炒青口,可以改炒蜆,炒得好有獲氣,個汁不太多,好好味。避風塘炒蟹,吾夠乾身,炒得麻麻地,個人覺得不大出色,有d名過其實。豉油皇炒面,好有獲氣又夠味,但面條好碎,好似頭頭尾尾餘下的。艇仔粥,有一般料之外,仲有义燒,燒鴨,粉腸,豬肚,粥底好綿,但略為清淡。鴨瀨,鴨河,鴨肉略為太少,有點小家,河粉店家話手切,好滑,好味。瀨粉就好一般。汽水4罐。整體來說,只可說ok,但味道比起以前,好似樣樣都爭的。另外,得一位姐姐付責樓面,仲要見佢不停咁安排美食及客人出去避風塘。冇茶叫左姐姐加茶,佢又忙記添加。所以,若然在這裏進餐,一定要有心理準備,是樣樣都慢,甚至忘記提供!
白灼基圍蝦,好大隻,肉質彈牙。
蒜蓉娃娃菜,略為細碟,菜輕輕灼過,冇乜特別。
汽水4罐。
整體來說,只可說ok,但味道比起以前,好似樣樣都爭的。
艇仔粥
炒蜆
蒸鮑魚
  • 炒蜆,湯河
2015-05-25 3298 views
一直都好想試下一邊坐艇仔一邊食海鮮嘅感覺。。終於機會黎啦。。一班好耐冇見朋友,相約食飯,其中一位朋友提議食銅鑼灣避風塘,梗係lur 飯應,當晚有少少微微雨,仲擔心緊行程會中斷,好彩如常進行。。我地一行五人好準時到左碼頭,架船好快就到,聽船家講如果有人遲到,果個人要另外俾10蚊先可以載佢。。不過D船家話好麻煩佢地根本唔想賺,所以如果晤想俾人黑面就準時到啦。。好。。入正題。。友人一早預訂左4人套餐,另外我地再加左碟東風螺同埋一碗燒鴨瀨。。其實唔駛加單都已經好飽。。真係食唔唒。。

散叫餐牌
Chinese New Year
聖子皇
白勺魷魚 + 韮菜
白勺基圍蝦
I got the similar feeling about this restaurant. I reserved a boat for two people few days in advance and the booking was confirmed. On the day before the reserved day, they informed me that they messed up the appointment and could not offer us a boat. If I wanted to keep the appointment, I have to either finish the dinner in an hour (finish the dinner before 7:30pm.) or have the dinner in their shop. It completely does not make any sense to me. Imagine that I spend over 1k for two persons but we need to finish the dinner so rush. When I asked them how they choose the client to be suffered, they just simply ignored me. I got a feeling that they choose the group with more people so that they can earn more. My whole plan was screwed up by their "business decision". It is so annoying. The rule of thumb of running restaurant is to respect and be fair to the client. If you really want to try this restaurant, I strongly suggest you to have backup plan. But to me ( as a normal guy to enjoy dinner), I will just pass this restaurant and find other restaurant which is at least respect every single potential customer.
2015-03-03
在銅鑼灣避風塘坐著艇仔嘆海鮮記其實去呢度食野都係去年既事,一直好想再去,希望寫了分享後,會有朋友再陪我去食啦!舊年睇TVB介紹避風塘港式船家風味菜,一向鐘意新奇既野的我馬上吹雞去食,當時可能TVB岩岩做完節目既關係,訂位要成個月前先訂到呀!佢既位置就係銅鑼灣世貿中心對面,避風塘位置,去到就會發現好多指示,一D都唔難搵人齊啦!就CALL船家來接我地,熱情既呀姐馬上就撐住艇仔接我地啦!好興奮呢!呀姐講野比較豪氣,斯文既朋友要有點心理準備,不過佢係絕對係熱情同埋好人既姨姨呢!呀姐撑左大約5分鐘左右,就到佢地既大本營啦!在搖曳的小艇內遙望過去 ,其中一只艇係專用作廚房,廚師都著上了整齊既制服,好似把成個廚房搬左上艇,有D商業化,呢點我係有DD失望呀,因為我期望既係食風味。艇仔食野,基本上無咩選擇,佢地係你BOOK位時會問定你食咩我地BOOK左個四人套餐,$1400左右,你可以之後加$轉換一些菜式白灼基圍蝦,新鮮既野實好食,又夠大只,正避風塘炒蜆,都幾大只,好JUICY,夠熱!白灼粉腸,呢樣野係我朋友指明要叫既,不過我唔係好鐘意食內臟白灼魷魚鬚,朋友指定要叫既另一樣小食,話係童年回憶,我覺得淡淡

在銅鑼灣避風塘坐著艇仔嘆海鮮記

艇仔食野,基本上無咩選擇,佢地係你BOOK位時會問定你食咩

白灼基圍蝦,新鮮既野實好食,又夠大只,正
避風塘炒蜆,都幾大只,好JUICY,夠熱!
白灼粉腸,呢樣野係我朋友指明要叫既,不過我唔係好鐘意食內臟
白灼魷魚鬚,朋友指定要叫既另一樣小食,話係童年回憶,我覺得淡淡的食左一條就無再食啦
避風塘炒蟹

菜單之上已包括在內,所以不用以時價計算

兩隻標準分量之膏蟹,分量足夠四人享用

上枱時聞到陣陣飄香,食落大啖大啖肉,正呀!
果皮蒸九孔鮮鮑魚
大大只,咬落口感爽口彈牙,個汁好清甜,都係果句,海鮮既野,新觧就是王道
TVB呀SO高度推介既脆嫩甜美的韮菜花

迪迪平時係唔食韮菜既,因為陣味太勁,但呢碟脆嫩甜美的韮菜花,令我對韮菜有新既感受,呢碟野唔平呀!不過條條綠油油,連呀SO都話係全香港最好食既,你一定要試
避風塘燒鴨腿河

個湯底好好味,D河粉係用手切既,而且唔油,成碗連湯一野比我KO左,呢碗係我食過最好味既河粉
避風塘艇仔粥

係艇仔梗係要食艇仔粥,啖啖香濃既鴨味,(無錯,係鴨味),入面咩都有D,如火鴨、叉燒、豬脷、魚片蔥花等等廚餘放進去似的,唔係平時食既艇仔粥,不過真心覺得好味,朋友就唔係好接受到,不過呢度食野係食風味呀!唔好比較啦!
好完美既一餐,付款後呀姐就撐艇送我地返去,如果有外國朋友來探你,帶佢去感受下小港風情呀,佢一定會好開心呀!

4位用全包套餐收費$1400、免艇租 $300 (1小時45分鐘)可以自由更改餐點,要預早預訂,不設即點即煮服務。

多謝收看

2014-12-02
Celebration
Anniversary
2014-09-11 4212 views
哩度都係一間幾可以體驗到香港特色嘅餐廳 係架船上面食海鮮個惑覺幾得意 一開始睇openrice個地址係知道都唔識去 我搭的士去到落車仲諗哩度點會有餐廳 原來要上船食都真係夠新奇 不過哩D target遊客嘅地方係會貴D架啦 我地叫左一個餐 其中一碟轉左做瀨尿蝦要加成六百幾…. 不過講個環境真係無得輸 味道都算係中上 尤其係碟椒鹽炒蟹真係好香好好食! 佢一上枱已經勁熱勁香! 蒜頭佢係堆到成座山咁 一定唔會唔夠撈飯! 我地D飯未上枱都已經係咁食D蒜頭 停唔到口 相對上我地叫左另一碟蒸聖子就好淡 所以都加左D蒜頭來送 可想而知佢一開始比左幾多蒜頭呢xd 其他野食就不過不失啦 不過臨尾上炒粉麵大家都已經食唔落 不過建議下次可以唔好改佢個餐D野 唔係會好貴架 ><
跟客人吃飯,反正是公司數,就吃點非常,非常地道的港式風味,去吃避風塘風味!一定要定位才可吃飯。坐的士到銅鑼灣天橋底維港海旁下車,在海邊跟據廣告牌打電話給餐廳,很快便有艇仔來接送,我們就是坐該艇仔吃飯。艇仔開了一會,便見到有數艇組成的信記。主艇是一個露天廚房,有幾兄弟廚師,很多食材,大隻鑊,飲品和雪櫃。主艇前排就是六七隻艇並排,每艇一枱人。我們二人叫了一個二人餐。二人餐跟六人餐差不多價錢,所以我們真的很不花算。先上油菜一碟,是韮菜,很爽脆!再來的小食是燒鴨髀,夠份量夠地道夠肉味。古法避風塘炒肉蟹。蟹較乾身,份量不多,但我們兩個女仔己足夠,還吃不完。豉椒炒蜆火喉夠,豆豉味道香濃,食到我們兩人lam手指!蒜茸蒸蟶子王,蟶子很大隻,但沒有什麼味道,要靠蔥蒜和豉油調味。艇仔粥,很地道,我很久沒吃艇仔粥了,而我相信這碗粥,會是這哥倫比亞客人一世人唯一的一碗米粥。燒鴨粉,好像跟鴨髀重覆了,但沒關係,配上瀨粉,天衣無縫的味道深得我心。港式的晚餐,就是以廣東四寶粥粉麵飯作結,如果有埋水果盤就更好。

先上油菜一碟,是韮菜,很爽脆!

再來的小食是燒鴨髀,夠份量夠地道夠肉味。

豉椒炒蜆火喉夠,豆豉味道香濃,食到我們兩人lam手指!

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2014-04-21 5705 views
六位朋友難得復活節假期,約都日子食飯,特別啲今次好以去遠啲食避風塘海鮮。叫嘅嘢好多,咩海鮮個個聽到都話要食,我地只好又咩都叫啲,滿足每位嘅肚子。蒜蓉蒸聖子係我叫嘅,新鮮聖子當然蒜蓉蒸再加粉絲啦。聖子吃得出係新鮮野,味道鮮甜,肉質又爽口,最重要係無蒸得過老!避風塘蟹,個個都話自己正宗,但係次次食都係有啲分別,哈哈,不過都唔介意啦,因為間間都好鬼好味。精髓係啲蒜蓉嘅獨特風味,特別之處在於蒜蓉嘅甘口焦香,脆而不煳,蒜香味與辣味、豉等等嘅味道結合為一,達到平衡,非常擁有香港風味嘅一度炒蟹。我地個個食到唔停到口
蒜蓉蒸聖子係我叫嘅,新鮮聖子當然蒜蓉蒸再加粉絲啦。
避風塘蟹,個個都話自己正宗,但係次次食都係有啲分別,
特別之處在於蒜蓉嘅甘口焦香,脆而不煳,蒜香味與辣味、
我地個個食到唔停到口
2013-10-05 6293 views
跟隨家人移民海外多年,對避風塘的印象非常模糊,一切也只是道聽塗說,又或者從網上舊照點滴中記錄下來,熱切希望可以親自體驗這個 「傳說中的避風塘」。早前從飲食網絡的文章中,得知避風塘海鮮美食又再重現眼簾,今次返港雖然行程表已經編排得滴水不溜,但仍然堅持誓要一嘗避風塘的風味 。中午先去九龍區(濕平)再乘坐過海隧道巴士,剛好在 「信記避風塘海鮮美食」 上艇地點下車,咁方便! 妹妹之前的資料搜集應記一功!傍晚六點半、鹹蛋黃咁大粒嘅太陽徐徐落下斜掛於半空中,幾乎伸手可以捉摸到它,正在拍攝美景之際船家嚷著: (落船喇), 身軀在搖曳的小艇內遙望過去 ⋯⋯ 傳說中的 粥粉艇、海鮮艇、曲藝艇 不見蹤影,換來一只 廚坊艇 雄赳赳的樹立在前方。小艇停泊後,接著下來當然是一早預定好的四人套餐出場喇 。。。蒜茸蒸蟶子王 $250(時價、預訂)又名「西施舌」的蟶子,有誰不愛與「她」來一個法式熱吻,質感並沒有因為龐大的嬌軀而變得堅韌,相反(妃子的舌頭)填滿了整個嘴巴, 鮮甜嫩滑、軟玉溫馨抱滿懷的感覺,令人想入非非!果皮蒸九孔鮮鮑魚 $200(時價、預訂)上桌時那股逗人的果皮香氣實在叫人難以抵擋,爽嫩鮮甜的鮑魚,沾點
蒜茸蒸蟶子王 $250(時價、預訂)
又名「西施舌」的蟶子
果皮蒸九孔鮮鮑魚 $200(時價、預訂)
上桌時那股逗人的果皮香氣實在叫人難以抵擋,爽嫩鮮甜的鮑魚,沾點醬油蔥花,未及細細欣賞各人已經將它鯨吞下肚了。
白灼基圍蝦
蝦殼緊緊抱住粉嫩的身軀難捨難離的感覺、爽口甜美、新鮮二字就已經贏盡所有人的掌聲。
避風塘炒肉蟹
沒有沿用「興記」古法避風塘炒蟹方法(蒜蓉豆豉配辣椒濕炒),今天的改良版以炸至乾身的肉蟹配合油淋淋山仔咁高嘅金蒜堆和蔥花,蟹肉尚算扎實鮮甜,可惜蔥蒜味道未及進佔蟹身,故此二者味道顯得有點格格不入。
避風塘炒肉蟹
上湯灼韮菜花
脆嫩甜美的韮菜花沒有半點渣滓,雖然一早已經從其他食文中略聞一二,但到真正邂逅之時,當真有驚為天人的感覺!
避風塘燒鴨腿河
手切超幼河粉細潤滑溜,只可惜用瑶柱、鴨殼和大地魚熬製成的湯頭未夠濃郁,欠缺鴨脂香氣、當然是大剎風景了。
避風塘艇仔粥
遠近馳名的「避風塘艇仔粥」用鴛鴦米加入腐竹瑶柱明火煲成的粥底果然綿密細膩,用料雖多(如火鴨、叉燒、豬脷、豬肚、魚片等等)像是要將所有廚餘放進去似的,感覺有點堆砌,卻獨欠艇仔粥點睛之物(豬皮)少了一份爽脆口感、感覺像是缺少了什麼似的?
避風塘艇仔粥
最後兩碟小食,全以白灼(真面目)示人,魷魚鬚、豬肚、豬脷、粉腸 在沒有豪裝底下更見可愛,尋回那些年風味。
白灼魷魚鬚、豬肚、豬脷、粉腸
牽動心弦的美食、微風輕撫臉龐、此時此刻無聲勝有聲!

Other Info. : 4位用全包套餐收費、免艇租 $300 (1小時45分鐘)可以自由更改餐點,今晚加錢換來兩款喜愛的菜餚,要早一日預訂,不設即點即煮服務。
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
又名「西施舌」的蟶子
白灼魷魚鬚、豬肚、豬脷、粉腸
2013-09-11 5064 views
跟姐姐的童年,記憶中父母未曾帶過我們到銅鑼灣避風塘吃船家菜所以今回大家一於找尋未嚐的滋味,試試這種快將式微之港式船家風味菜..看上開飯店上食評好壞參半,所以也冒著勇者懼之心、沒有太多期望下上船..致電訂位,問及菜單同價錢、負責人只跟我講自行上網找店家網頁,便可看到 但當看翻後,問及(時價)是怎樣彌訂?他說: 已當日為準固此,我們便選訂了網內之四人餐約價$1400.左右、及後加$轉換一些菜式訂了位子,準時到達、斜陽漸落..當然不要放過醉人之日落銅鑼灣啦滿佈海旁之大大遊艇,將咸蛋黃夾在中央、隨隨漸下..漁船也在此時靠近碼頭,一步一級間身影已鼠進往船上接下來,艇家將我們划到(主廚艇)旁,餸菜便可艇接艇的呈上於客人枱中..艇上約有三、四位廚師、船靠近(主廚艇)邊就準備開始工作因訂了菜式,所以不用傷腦袋、很快手已有得食先來是一道白勺蝦,簡簡單單熱氣騰騰、大細平均,鮮味也算滿意、不錯鮑魚..是加$換上的一道菜、大大隻四件,一人一隻不用爭鮮甜味講真只屬一般,刻意地將鮑魚(一界為四),令肉身快熟且不會韌、細心蟶子..可算是全枱中最為要好的一道大隻而爽身,超多的葱蒜下將大蟶子鮮味提升、可惜還是有少少瑕
跟姐姐的童年,記憶中父母未曾帶過我們到銅鑼灣避風塘吃船家菜

但當看翻後,問及(時價)是怎樣彌訂?他說: 已當日為準

滿佈海旁之大大遊艇,將咸蛋黃夾在中央、隨隨漸下..
漁船也在此時靠近碼頭,一步一級間身影已鼠進往船上

艇上約有三、四位廚師、船靠近(主廚艇)邊就準備開始工作
因訂了菜式,所以不用傷腦袋、很快手已有得食

鮑魚..是加$換上的一道菜、大大隻四件,一人一隻不用爭
蟶子..可算是全枱中最為要好的一道
大隻而爽身,超多的葱蒜下將大蟶子鮮味提升、可惜還是有少少瑕疵
蒜蓉不夠新鮮,連帶蒜香味道也隨即減薄、熟油及醬油加上面上也較為淡口
如多加注意我想更為出色
韮菜花..
幼嫩無比,灼後加上鼓油、熟油已十分味美
菜莖纖維,入口完全沒有(渣),有乃貨源質數好
避風塘炒蟹..菜單之上已包括在內,所以不用以時價計算
兩隻標準分量之膏蟹,一開數件、全碟分量足夠三、四人享用
(主廚艇)開爐時已聞到陣陣飄香,入口鑊氣是有、但依然味道淡口
濃郁? 絕對稱之不上
白灼水魷魚..(單叫)好像約$60.
魷魚新鮮爽身兼且弹牙,沾上醬油已十分味美
亦可添加上艇家的新鮮辣椒粒鼓油,倍加惹味
白灼粉腸、豬脷、豬肚
簡單的一道豬雜,我只吃上豬脷、平民版的小食
好不好吃就因人而異啦
燒鴨河..
幼河粉比一般市面上或街市買到的/吃到的還要幼小,口感上已打上折扣
湯底咸淡適中,但就比預期中略為失望
反之言艇仔粥,較為有水準..
粥底稀薄剛好,魚片、魷魚、花生、葱花,通通都有
只是遺失了爽爽的豬皮絲,豬皮..你在可方呀?
吃着風味多於味美,在斜陽襯托下
環境令食物多加兩分!
Other Info. : 補充一下,要食甚麼、一定要在訂枱前確實 不然。。有$也不能即場供應哦。
2013-09-08
服務態度差!沒有職員是願意溝通的,一味在趕趕趕,食物都是既定了套餐,問多句都好似好煩咁,希望叫點套餐外的食物,是完全沒有的!食物都是既定了套餐,問多句都好似好煩我們一行5人的同事跟老闆食飯,在中午已訂好位,當時問定:「有沒有食物要提早訂?」職員回答:「都沒有。你們可以叫個4人套餐,到時另加一碟食物就可以啦!」到了點餐時,套餐外的食物逐項問有沒有,結果是有錢都冇得食!職員更回答:「你又唔預訂?食住先啦,夠食架!」,跟職員爭辯了兩句,牠們索性唔理。最後5人食4人餐,食唔飽囉!服務態度差我們4人先到,老闆之後到,他是內地人所以用普通話問碼頭的職員,希望要到我們條船,碼頭的職員用普通話回應:「我聽不懂!不知道你說甚麼!」,結果老闆等了10分鐘也冇人理,我們著急了也問廚房船的職員,國內同事跟他們說普通話的,他們知道是內地人,態度更差,你一句我一句嫌人煩的態度,廚師搭傘回應:「急咩吖,會有船接ga la!」結果,職員是等到有另外一批客人上船才順便接埋,因為那條船上已是另外一批客人,我老闆是站著船頭危險的站著。用了至少20分鐘才能由碼頭上到船上。一味在趕趕趕每船限時1:45都完成晚餐,由於點菜、爭論
服務態度差

食物都是既定了套餐,問多句都好似好煩

服務態度差

一味在趕趕趕
每船限時1:45都完成晚餐,由於點菜、爭論、等齊人都用了很多時間,我們都未食完,職員遞單一定要立即埋,之後突然熄了燈,明顯是趕客,未幾職員上船也划船走,全程沒有人跟我們溝通,一味按程序做事,要是選擇或考慮就催催催趕趕趕,感覺很不尊重顧客。我們當然是未食完就被划到碼頭,鄰近的船也很多都未食完,加上突然全部船熄燈,大家都很顎然!鬼唔知,他們要做第二輪生意咩,但一丁點人情味和應有的待客態度都沒有,基本上零溝通!

食物質素:

其實海鮮好難搞的唔好食既,食物唔難食,期待和以為最特色的艇仔粥,好咸和唔棉,其他的ok。鵝肶河粉比艇仔粥好得多!

結論:
風味和人情味都食唔到,未飽之餘只食到一肚氣。
2012-11-25
  • 鵝肶河粉
2012-10-13 3147 views
先聲明, 這次的相片有些 OUT FOCUS... 畢竟在艇上拍照, 小弟技術不好...朋友已介紹多次, 也曾 BOOK 了多次, 不是成行不了, 就是遇上船家休息, 今次終於吃到了...食物方面, 叫了一個 4 人套餐, 外加了瀨尿蝦及再加一碟菜而已...白灼蝦大小適中, 爽口清甜, 配上辣椒豉油, 越吃越多...豉椒炒蜆很好味, 原因是它不鹹 !! 很多地方的豉椒汁都鹹得不得了, 這家的豉椒一點也不鹹, 使蜆的甜味也可以透出來.椒鹽瀨尿蝦, 這道就沒什麼特別了... 尤其是它把瀨尿蝦斬開 3 件才整... 失了原味...去避風塘, 當然要吃避風塘炒蟹了, 特別轉了膏蟹. 蟹膏和辣椒及蒜蓉混合在一起, 十分惹味. 還有一道蒜蓉粉絲蟶子, 蟶子很大隻, 又清甜, 很好味小吃是白灼魷魚及豬什... 個人不太喜好, 而且比較淡口... 沒什麼味道...韭菜花實在太太太清甜啦, 值得 ENCORE充滿配料的艇仔粥, 不過粥底不太綿, 有點像開漿的.燒鴨河的湯底很特別, 和平常的不一樣, 而且粉切得很細, 湯汁掛滿河粉, 不過太細碗啦...味道真的是不錯的... 不過有點貴...

品嚐美食就在艇中
搖呀搖...
廚房在此
還有一道蒜蓉粉絲蟶子, 蟶子很大隻, 又清甜, 很好味
韭菜花實在太太太清甜啦, 值得 ENCORE
充滿配料的艇仔粥, 不過粥底不太綿, 有點像開漿的.

味道真的是不錯的... 不過有點貴... 如果打一個 85 折, 就會很合理了.
2012-10-11
搖呀搖...
廚房在此
2012-09-18 2656 views
男朋友提前幾日book位,唸住星期五晚放工後兩人坐小艇嘆海鮮撐枱腳。最先book位時話只有夜晚8:45分有位available.週四收到電話確認booking時順便問下有無得提前,竟然咁um19:45有空位。 OH YEAH!兩人頗費一番功夫先搵到搭船嘅位置。call店家,等咗差唔多10分鐘即刻有嬸嬸級人物撐艇出來接我哋。其實來呢度食飯真係好簡單。電話book位時講清楚想食乜野,好讓店家提早準備好食材(所有食材都係店家去市場精挑細選買返來架,唔係自家養~所以一定要提早講清楚要食乜野!)一”圍“人一隻艇,來接你嘅撐艇人就係你呢張”枱“嘅”侍應“,有乜野搵距得架啦。我哋因為只得兩個人,於是接受店家提議,選擇了兩人套餐。飽餐一頓,兩人餐盛惠10xx。折約500蚊一人。其實去西貢食餐靚地嘅海鮮都要呢個價錢啦。仲要如此有風情咁坐小艇慢慢嘆,真係享受。不過小艇有時有D晃,暈船浪嘅朋友可能唔舒服~

準備上艇啦!呢個既是我哋當日往返”地面“嘅交通工具,也系我哋品嚐海鮮大餐的靚位

我哋因為只得兩個人,於是接受店家提議,選擇了兩人套餐。
從未試過咁樣食韭菜,本身並不鍾意韭菜嘅我竟然都覺得好食!清清淡淡。正
我唔鍾意食粉腸,所以都無點試。
蒜蓉粉絲蒸蟶子!好大個蟶子!超級鮮美好食!
豉椒炒蜆。好少遇到無肉的空殼。
避風塘炒蟹。正!
有得選粥或者燒鴨瀨粉,我選咗燒鴨瀨粉,湯底濃郁,鴨肉足,粉滑溜溜。正!

不過小艇有時有D晃,暈船浪嘅朋友可能唔舒服~
蒜蓉粉絲蒸蟶子!好大個蟶子!超級鮮美好食!
豉椒炒蜆。好少遇到無肉的空殼。
避風塘炒蟹。正!
2012-09-11 2100 views
香港避風塘這種艇上吃海鮮的食市在我小時候已消失在香港海域. 猜不到還有機會可以去嘗嘗風味, 心裡帶著一種失去的回憶去品嚐這頓晚餐.這個週日帶著家人到了銅鑼灣, 可惜, 避風卻不容易找. 不熟識的話, 要安排多些時間去餐廳. 老人家要去就有點辛苦. 不論怎樣, 終於走上了艇. 看上去就是往日剩下的幾只艇吧. 有點感慨. 上艇上時, 負責搖船的船家輕易就帶我們從岸到船排. 船家有著往昔未改的個性, 總是有點粗, 點菜實在有點壓迫感. 確實是真的魚船風味. 菜色只能說套餐都存著往日避風塘的味道, 避風塘蟹, 那種蔥蒜的香味, 都充斥在手指間. 蝦的新鮮, , 小吃的鮮尤魚和卥水小食都是香港人一直的選擇, 而最後上的燒鵝面, 味道就是小時候喜歡吃的. 而老人家就喜歡它的艇仔粥, 感覺雖是很重胡椒味, 卻有軟綿綿的質感. 證實是夠火候. 那就是大排檔的感覺了. 不過,我最喜歡的是超大件的聖子, 如果蒜蓉再多d, 粉絲再多d更完美. 相反炒貝殼就一般了. 清蒸基圍蝦的蝦新鮮都沒啥問題. 這類香港的特色食市真的很難得, 希望香港自己人都要多多支持哦.

蝦的新鮮,
, 小吃的鮮尤魚和卥水小食都是香港人一直的選擇
, 而最後上的燒鵝面, 味道就是小時候喜歡吃的.
那就是大排檔的感覺了.

相反炒貝殼就一般了.
清蒸基圍蝦的蝦新鮮都沒啥問題.

2012-09-02
Dining Offer
Others
  • 艇仔粥
  • 避風塘炒蟹
2012-09-05 1641 views
係周末當中我地離開左陸地 下海上船搵美食 早聽聞避風塘間有船仔海鮮食 但係我同朋友都講左黎食好耐 遲遲都未去到不過今次就黎真拉 ~~ 係早一個星期預約 都重有位 好順利 傍晚9時正上船 由船家撐住格艇黎接我地 又再撐番出去 當時大約都有7-8隻艇 泊埋一齊 我地就叫左個2人套餐 韮菜花 > 好嫩 好甜 好小食到D咁新鮮白灼水魷魚+粉腸 > 魷魚冇咩味 只係配上點點豉油調味 而粉腸我本身都唔愛好既 都唔太特別 都係冇咩味 蒜蓉粉絲蒸蟶子 > 有大條既蟶子 好鮮味 只需要加上蒜蓉豉油調味 已經可以帶出鮮味來 同埋粉絲吸左D汁 真係幾正豉椒炒䙺 > 為必備菜色 幾有鑊氣 不過味道無拉拉有D甜甜地 所以都有D奇怪湯鴨粉 > D粉係幾滑既 不過湯低有D咸 鴨肉就普普通通的避風塘炒肉蟹 > 好多蒜 好香 不過隻蟹好似有D細 冇咩肉不過叫想叫好多野食 就好多野都冇囉 話要一早訂.....約個時又唔講....= = " 鬼知咩 !? 連蝦都要訂 OMG今次只係食船上風味 過下引都唔錯既

不過今次就黎真拉 ~~ 係早一個星期預約 都重有位 好順利

我地就叫左個2人套餐