2022-03-07 190 views
收工落旺角想話買甜品食下,行到去金雞個邊見到呢間細細間嘅外賣店幾多人幫襯,行去八下!原來係台式甜品!咁試試佢啦!小雙小豆湯$27(紅豆湯、小丸子、小芋圓)Well,返到去打開一睇~稀左啲喎🤔啲料….淋淋的喔…..咁代表咩呀?!中左伏囉😑我明白呢個價錢唔能夠要求太高,但佢比起再平價啲嘅康瑞差一半有多!真係差到不得了😑純粹個人口味,可能係我要求太高啦~

小雙小豆湯$27
(紅豆湯、小丸子、小芋圓)
Well,返到去打開一睇~稀左啲喎🤔
啲料….淋淋的喔…..
咁代表咩呀?!中左伏囉😑
真係差到不得了😑

純粹個人口味,可能係我要求太高啦~

2021-10-27
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$27 (Last Night Supper)
2021-10-07 240 views
🥄愛玉芋圓特盛 $32 (學生)轉咗小丸子做芋泥質地綿密 甜度天然 帶少少芋頭粒有3粒包心芋圓期中蕃薯丸味道最出紫薯丸質地偏硬 估計係煮唔夠。芋圓就細細粒 頗煙韌彈牙牛乳雪糕夠凍夠硬 但牛奶味略淡愛玉正常口感滑捋捋 夏天食好解暑一碗滿滿嘅料整體都唔會過甜食完絕對滿足💜
愛玉芋圓特盛
🥄愛玉芋圓特盛 $32 (學生)
轉咗小丸子做芋泥
質地綿密 甜度天然 帶少少芋頭粒
有3粒包心芋圓
期中蕃薯丸味道最出
紫薯丸質地偏硬 估計係煮唔夠。
芋圓就細細粒 頗煙韌彈牙

牛乳雪糕夠凍夠硬 但牛奶味略淡

愛玉正常口感滑捋捋 夏天食好解暑

一碗滿滿嘅料
整體都唔會過甜
食完絕對滿足💜
2021-09-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Tea
愛玉芋圓特盛
2021-06-09 427 views
廿人木糰子專賣店💫 ~(自家製*)白玉抹茶$28雪糕介乎稠密同冰感之間,奶既比例無咁重,抹茶味都算出,帶輕微澀,加埋啲配料食唔會太甜,岩🧏🏻‍♀️口味。🔅丸子做得出色,好完美既煙韌❗️扎實。🔅綠茶凍就一般嫰jelly,清爽,味唔太出。🔅紅豆就一般都係偏甜💬外賣店黎,都算幾抵食。用嚟過下口隱一解對matcha 🍦相思之苦好ok~
廿人木糰子專賣店💫 ~(自家製*)
白玉抹茶$28
🔅丸子做得出色,好完美既煙韌❗️扎實。
🔅綠茶凍就一般嫰jelly,清爽,味唔太出。
🔅紅豆就一般都係偏甜
2021-05-16 344 views
響金雞前面行咗幾轉都望唔到間舖正想放棄時就搵到佢喇😂落咗order 無幾耐店員好快手就搞掂雖然佢無得堂食係有啲唔方便,不過睇個賣相真係唔錯#白玉奶茶 (左)雪糕係奶茶味,茶凍都係奶茶味,正🤩白玉大大粒又好QQ,而紅豆亦都好綿~#白玉焙茶 (右)焙茶味嘅雪糕 & 茶凍都好有茶味🤤兩款大致相同,但比起奶茶味佢多一份清新夏日熱辣辣,坐響公園邊食邊吹水,唔食快啲雪糕都變奶昔😂Anyway,真心覺得唔錯,會再幫襯~~
響金雞前面行咗幾轉都望唔到間舖
正想放棄時就搵到佢喇😂

落咗order 無幾耐店員好快手就搞掂
雖然佢無得堂食係有啲唔方便,不過睇個賣相真係唔錯

#白玉奶茶 (左)
雪糕係奶茶味,茶凍都係奶茶味,正🤩
白玉大大粒又好QQ,而紅豆亦都好綿~

#白玉焙茶 (右)
焙茶味嘅雪糕 & 茶凍都好有茶味🤤
兩款大致相同,但比起奶茶味佢多一份清新

夏日熱辣辣,坐響公園邊食邊吹水,唔食快啲雪糕都變奶昔😂
Anyway,真心覺得唔錯,會再幫襯~~
2021-05-07
Other
2021-03-31 378 views
半個月之前買過一次,叫左紅豆底芋圓,今次買芋泥底加錢要芋圓,點知返黎得半碗仲要好少芋圓(加左錢都咁少)真係要諗諗下次仲幫唔幫襯佢....紅豆芋圓個款係岩我既,因為我唔鍾意咁多豆而佢係少豆 所以今次想試下其他野,點知得咁少老公之前食個包心芋圓都ok ,個茶jelly 一般,但水準咁飄忽就真係要諗諗仲有無下一次。我都見人之前都有人comment 有我呢個情況出現....so sad希望佢哋負責人會睇留言啦!唉!
仲要好少芋圓(加左錢都咁少)

真係要諗諗下次仲幫唔幫襯佢....

紅豆芋圓個款係岩我既,因為我唔鍾意咁多豆而佢係少豆
所以今次想試下其他野,點知得咁少

希望佢哋負責人會睇留言啦!唉!

2021-03-31
Dinner
2021-03-27 280 views
-{旺角茶控甜品🍵😚}黎左依度食茶味甜品🙊4個人share 2個咁食☺️🤤白玉焙茶🤤 ($30)大丸子 清茶凍 紅豆 加焙茶雪糕😋茶味好濃但偏甜 冇咁甜會仲好食🥳口感係沙沙地小小冰粒咁🥰 大丸子超級煙靭好好食😍清茶凍茶味淡但好Q彈😜紅豆蓉就正正常常 成碗野好高質😆👖褲評: 8.3/10🤤仙草糰子特盛🤤 ($28+$2)有芋圓 仙草 紅豆加雪糕😚轉左牛奶雪糕做抹茶雪糕 抹茶雪糕香不過食落比焙茶味普通👀 仙草有滑溜嘅感覺 芋圓尤其芋頭好重味🤩好有咬口!👖褲評: 7.6/102碗都好出色!$30一碗真係好抵食😙茶控一定要黎試😜性價比: 8.6/10服務: 7/10環境: nil🚩廿人木糰子專賣店🚩地址: 旺角洗衣街39號金雞廣場地下8號舖
{旺角茶控甜品🍵😚}
黎左依度食茶味甜品🙊4個人share 2個咁食☺️

🤤白玉焙茶🤤 ($30)

👖褲評: 8.3/10

🤤仙草糰子特盛🤤 ($28+$2)

👖褲評: 7.6/10

地址: 旺角洗衣街39號金雞廣場地下8號舖

白玉焙茶
白玉焙茶
  • 仙草糰子特盛
成日經過呢間鋪,但係佢真係有啲小隱形🤪所以完全冇留意佢賣咩...發現咗原來佢地有賣芋圓、糰子🤤而且好抵食!————————————————☕️🍡寒天奶茶 $30(芋圓、地瓜圓、粟子、牛乳寒天、奶茶雪糕)超豐富!一次過可以試好多配料🤤芋圓同地瓜圓冇芋頭同地瓜味,不過勝在好煙韌。牛乳寒天偏涼粉質感,不過都係冇咩牛奶味🤪好彩雪糕幾好食,算有奶茶味👍.🍡仙草抺茶芋泥 $34(小丸子、芋泥、仙草、抺芋雪糕)份量好足料,夠哂飽-芋泥係真材實料,唔會太甜,但雪糕略嫌太淡,冇咩茶味,整體來講普通,不過夠抵食🤤.🍵黑糖歐蕾 $28(小黑玉、牛乳、黑糖醬、牛乳雪糕)珍珠好QQ,牛乳味好濃,黑糖味反而唔夠濃,雪糕溶咗之後黑糖比牛奶味蓋哂,整體不過不失.🥛芋頭歐蕾 $28(小芋圓,芋泥,牛乳,牛乳雪糕)牛乳味好濃,唔會太甜,食到一粒粒芋頭碎🤤,小芋圓真係好煙韌,浸好耐都唔會林👍,整體口感十足,推!——————————————————
————————————————
☕️🍡寒天奶茶 $30
(芋圓、地瓜圓、粟子、牛乳寒天、奶茶雪糕)
超豐富!一次過可以試好多配料🤤
🍡仙草抺茶芋泥 $34
(小丸子、芋泥、仙草、抺芋雪糕)
份量好足料,夠哂飽-
🍵黑糖歐蕾 $28
(小黑玉、牛乳、黑糖醬、牛乳雪糕)
🥛芋頭歐蕾 $28
(小芋圓,芋泥,牛乳,牛乳雪糕)
——————————————————
TakeAway
週末下午想找個地方喝咖啡,真 的  愈  來  愈  難   ( ・∇・)  所以都是買點好西回家慢慢歎喇!!經過廿人木糰子專賣店怎麼可以錯過尼,店員還細心提點我們蕨餅回家先冰一下再吃,果然好吃哈哈~抹茶粉份量剛好而且又煙煙韌韌😋另外我們還點了芋圓愛玉抹茶(๑>◡<๑),OMG每一樣都好好好好吃呀超級煙煙韌韌derrr,煙韌控請不要錯過(*≧∀≦*)(*≧∀≦*) 聞說寒天系列也不錯,亦有很多還想試,一定會再來哈哈哈~
蕨餅
蕨餅
2021-03-01 166 views
#旺角 #廿人木糰子專賣店 終於試到呢間野飲會再黎試下其他野飲今次叫#仙草抹茶 cp值都係好高,只係26蚊就有抹茶,牛乳,仙草,小芋圓同紅豆,好抵飲味道呢,#抹茶 味重,微苦,#牛乳 反而無咩味,係令杯野飲順滑咗🍵#仙草 唔苦,夠滑,一咬就碎#小芋圓 有啲少,唔係好食到,亦都唔覺得有芋頭味#紅豆 有好多,唔太甜即刻覺得杯野飲無咁涼,又補血味道: 8/10味精: 0/10價錢: 8/10環境: 7/10服務: 7/10
#旺角 #廿人木糰子專賣店 終於試到呢間野飲
會再黎試下其他野飲

#仙草 唔苦,夠滑,一咬就碎

#小芋圓 有啲少,唔係好食到,亦都唔覺得有芋頭味

#紅豆 有好多,唔太甜
即刻覺得杯野飲無咁涼,又補血

味道: 8/10
味精: 0/10
價錢: 8/10
環境: 7/10
服務: 7/10

2021-01-24 190 views
試左白玉焙茶,有紅豆,焙茶雪糕,白玉,焙茶凍整體樣樣都唔錯,焙茶雪糕同焙茶凍都好食,幾有焙茶味,白玉夠煙韌但外面可以滑啲啲喺旺角經過想食下煙韌野,性價比唔錯其他選擇都好吸引想試埋
試左白玉焙茶,有紅豆,焙茶雪糕,白玉,焙茶凍
喺旺角經過想食下煙韌野,性價比唔錯
其他選擇都好吸引想試埋
焙茶白玉
TakeAway
焙茶白玉
2020-12-29 192 views
突然晚上公司同事很想食甜品,而某個外賣程式是提供這家糖水的外賣,就叫麵一試,這家糖水是適合很喜歡吃芋圓的朋友們,因為幾乎所有糖水主打的都是芋圓。我們分別叫了愛玉芋圓特盛,芋圓丸子紅豆湯,包芯小雙小豆湯。他們的包芯芋圓令我非常之有驚喜,因為在外邊吃的于圓糖水都是沒有餡料的,而這家的包心芋圓咬下去有不同的口味,有番薯味,芋頭味,非常之特別。但包心于圓的外皮沒有一般芋圓般煙煙銀銀軟糯,但內餡不會太甜,值得一讚。整體這所的糖水都不會太甜,適合不能吃太甜的朋友們,可以試試,但不會是我想回味再吃的糖水。

我們分別叫了愛玉芋圓特盛,芋圓丸子紅豆湯,包芯小雙小豆湯。

包心芋圓
包心芋圓
呢間舖頭曾經都瘋摩一時,有好多網上片段都有介紹過。作為一個出色嘅覓食者,經過旺角梗係又去試吓啦。今次叫咗寒天焙茶,有一球焙茶雪糕,牛奶寒天底,加上芋圓,20幾蚊嘅貨仔有咁多選擇其實性價比都算高!雪糕都幾夠茶味,有次試過奶茶味覺得太甜。牛奶寒天爽口,不過就唔係好食得出牛奶味啦~至於芋圓,應該長期浸係糖水入邊,所以食落就比較甜,而且比較硬身,咬口就麻麻地啦!今次仲加咗三粒白肉,咬口比芋圓好,夠煙韌!不過疫情之下,呢間舖頭少咗好多人幫襯

不過疫情之下,呢間舖頭少咗好多人幫襯
  • 寒天焙茶
今晚同朋友想叫台灣糖水外賣,最後揀咗廿人木糰子專賣店,因為佢有好多不同款式、煙煙韌韌嘅丸子、芋圓地瓜圓可以揀,仲可以額外加好多好多料!D芋圓、丸子都好煙韌,抹茶凍同焙茶凍都好水嫩,紅豆湯好解渴。但以每碗四十幾蚊黎講,份量可以再多少少!總括,呢間既甜品做得唔錯,可以encore !
總括,呢間既甜品做得唔錯,可以encore !
2020-11-19
Waiting Time
20 Minutes (Delivery)
Last Night Supper
2020-10-24 200 views
買左杯芋頭歐蕾($28)完全中伏,一陣好難飲的奶粉味,再加少量同珍珠差唔多size的芋頭,再加一球雪糕。芋頭口感一般,用奶粉沖出黎亦都唔好飲。個價錢夠哂係其他台式飲品店買更優質好飲的飲品。見其他comments對甜品唔錯,但飲品真係唔得
買左杯芋頭歐蕾($28)
今晚食飽飯...想食糖水😌平時都有圓開依間甜品店既.亦介紹過唔少朋友食但我例牌都會係食培茶寒天..今晚我可能太夜叫..9:30先係food panda 落單..培茶涷變左抹茶涷..抹茶涷係偏甘既味道 我個人就麻麻地丸子夠煙un 有咬口牛奶寒天係底 無影到出黎 一樣都係好食 好解涼既另外我老公仲叫左個雙丸綠豆湯 無影到相但唔建議大家點😂 佢真係一碗湯水咁好搞笑😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂我老公幻想係綠豆沙咁既.. 所以佢好失望
今晚食飽飯...想食糖水😌
平時都有圓開依間甜品店既.亦介紹過唔少朋友食
但我例牌都會係食培茶寒天..
培茶寒天

培茶涷變左抹茶涷..
抹茶涷係偏甘既味道 我個人就麻麻地
丸子夠煙un 有咬口