2024-03-16 369 views
🤗 早前聽聞 中環 “鏞記” 旁邊開咗間 “廚師發板”, 幾經艱苦, 搵到嘞, 原來係 “預約困難店” Shion, 梗係約埋老友 “意大利長介” 嚟探店.🏘️ 餐廳屬 “樓上舖”, 行兩層樓梯, 見到鮨店入口, 走過門簾, 中間係服務員工作台, 男女洗手間喺左邊, 直望係十人L型壽司吧枱, 空間非常闊落, 十個讚! 另設一張四人方枱, 怪怪地. 裝修走簡約風格, 冇乜花巧嘢.🥢 今日點咗12貫壽司套餐 $680+10%, 其他選擇: 10貫壽司套餐 $480, 又或者刺身壽司套餐 $1,180. “長介” 又唔睇價錢, 揀咗貴價清酒, 盛惠 $1,080. 📖 聽講鎮店日本師傅 Adachi san 去年底返咗日本. 現在駐塲嘅日本師傅係 Sugano san, 今日招呼我哋嘅係本地師傅 “魚 san”, 剛由姐妹店 “鮨慎 Kami” 調過嚟.🍥 茶碗蒸🍣 壽司左口魚深海池魚甜蝦九繪魚赤貝昆布海膽中拖羅赤身醬油漬大拖羅鯖魚池魚吞拿魚手卷🥰 酒肴八爪魚鮟鱇魚肝🍥 玉子燒🥣 麵豉湯🍮 焙茶奶凍🍥 茶碗蒸. 夠熱, 合格.🍣 左口魚. 味道相對淡麗, 食落口感充實, 煙煙韌韌, 過關! 聽

🍥 茶碗蒸

🍣 壽司
赤貝

🥰 酒肴

🍥 玉子燒
🥣 麵豉湯
🍮 焙茶奶凍
服務員工作台
🍥 茶碗蒸. 夠熱, 合格.
茶碗蒸
🍣 左口魚. 味道相對淡麗, 食落口感充實, 煙煙韌韌, 過關! 聽聞 Shion 嘅舍利偏酸, 又唔覺喎.
左口魚
🍣 深海池魚. 魚油豐富, 我鍾意呢個實淨嘅口感, 同啱啱 “軟癩癩” 嘅左口魚形成對比, 有趣!
深海池魚
🦑 八爪魚. 腍呀, 又入味, 可惜份量太少, 哈哈.
八爪魚
🦐 甜蝦. 三隻蝦, 入口澎湃, 既鮮甜, 又膠口, 唔錯!
甜蝦
🍣 九繪魚. 陌生嘅名字, 屬於深海石斑魚. 肉質飽滿, 且具彈性. 玩炙燒, 聞落, 食落, 吞落, 都享受馥郁香味, 但又唔會油淋淋, 不俗!
九繪魚
🐚 赤貝. 大隻兼厚肉, 鮮味海水味湧出, 掂!
赤背
🐚 昆布海膽. 初嚐昆布版本, 味道更濃郁, 口感更渴身, 完美享受海膽鮮味, 十個讚!
昆布海膽
🥰 鮟鱇魚肝. 入口軟綿, 雪糕口感, 咁香味道慢慢滲出, 又係份量太少, 哈哈.
鮟鱇魚肝
🍣 中拖羅. 魚味濃郁, 柔潤肥美, 鐵銹味絕配醬油味, 我鍾意!
中拖羅
🍣 赤身醬油漬. 相比 “中拖羅”, 口感更細𡟹, 醬油味更甘香.
赤身醬油漬
🍣 大拖羅. 完全見唔到脂肪紋嘅? 雖然有點失望, 但醬油發揮更精彩. 中拖羅, 赤身, 大拖羅, 就係傳說中嘅 “鮪魚三連發”.
大拖羅
🍣 鯖魚. 原始經典版本, 相對厚切, 入口滑溜, 重魚味, 抵讚!
鯖魚
🍣 池魚. 賣相出色, 盡顯師傅刀功. 食落魚肉緊緻, 又非常肥美.
池魚
🍙 吞拿魚手卷. 吞拿魚蓉味道香濃, 引人入勝, 配脆脆紫菜, 充滿驚喜.
吞拿魚手卷
🍥 玉子燒. 質感軟綿, 甜度啱啱好.
玉子燒
🥣 麵豉湯. 熱辣辣, 好味道, 順便解酒醉.
麵豉湯
🍮 焙茶奶凍. 茶味搶鏡, 完美結束.
焙茶奶凍
清酒
🤗 總結: Shion 走中高檔路線, 以日本師傅作招徠, 坐位舒適濶落, 可能空間太大, 講嘢聽嘢好空曠, 傾密計有點困難, 扣分. 服務貼心到位, 師傅有問必答. 論食物, 傳統江戶前風格, 魚料優質, 調味簡單, 十二貫壽司之外, 加料 鮟鱇魚乾 同埋 八爪魚, 多謝唒! 香港地, 日本餐廳五花八門, 人外有人, 天外有天, 今日有緣到此一遊.

📖 翻查資料: “江戶前” 原指 “江戶城前的河灣”, 即現在嘅東京灣, 當時魚類品種豐富. 另一個意思係 “江戶前” 嘅 傳統壽司製作方法 或者 手握壽司哲學. 江戶時代尚未出現如今先進嘅交通工具同埋雪櫃, 人們想出不同嘅方式保存海鮮食材, 包括煮, 醃, 浸泡等, 演變出一套製作壽司嘅哲學.
$1400 (Lunch)
赤背
2024-02-01 664 views
sushi shion ,位於中環威靈頓街的一間omakase餐廳。之前一直聽聞是困難預約店,今日終於有機會一試,晚市有兩個menu$1480/$1980,我們試左$1980set,大概20 道菜,仲另有有甜品。途中有部分唔記得影相😅😅,環境相對比較清靜,每道菜式師傅亦都有詳細的介紹,服務也不錯,整體來講超出預期。下次有機會再試試午餐,因為個價錢真係好吸引,系中環確實好難搵到性價比如此的omakase .
2023-12-04 1203 views
係fb group得知Adachi San淨係做到十一月底,即刻上網book午餐食,順便回味師傅好手勢🥰午餐分為十二點同一點半兩個時段,我同朋友仔揀左後者,所有客人都準時到達!Asachi San全程都一腳踢,不斷備料切漬物抹碟,但仍然非常細心,無怠慢到任何一個顧客,面上一直掛住微笑,服務態度一百分!🥄三文魚子茶碗蒸🥢慢煮八爪魚🍣深海池魚🍣左口魚 魚肝🍣赤貝🍣甜蝦🍣秋刀魚🍣鰤魚 野生油甘魚🍣中拖🍣小肌🍣昆布漬海膽🍣醬油漬赤身🍣赤鯥🍙呑拿魚蓉手卷🥚玉子🥄味噌湯🍮奶凍/芝麻雪糕由茶碗蒸,壽司到甜品,水準一如既往咁穩定!Adachi San行淡麗簡潔風,每一樣食材既味道都恰到好處,無過多花巧既把戲,專注地將食物最好既狀態呈現俾食客☺️壽司飯口感岩岩好,既唔會太鬆散又唔會太硬梆梆,酸味同魚生配合得好好!當日有好幾件壽司都令我地留下深刻印象,分別有正值季節既秋刀魚,魚肉光質紅潤,入口滑溜溜又充滿油脂香。小肌都好出色,每咀嚼一口,酸度亦會慢慢愈滲愈多,味道由淺入深,層次十足!昆布漬海膽可謂餐廳既名物,昆布將海膽既鮮甜味昇華,鮮味係口腔爆發,餘韻更帶回甘,同一般海膽比較更特別更有記憶點!📍Shion中

🥄三文魚子茶碗蒸

🍙呑拿魚蓉手卷
🥚玉子
🥄味噌湯
🍮奶凍/芝麻雪糕

由茶碗蒸,壽司甜品,水準一如既往咁穩定!Adachi San行淡麗簡潔風,每一樣食材既味道都恰到好處,無過多花巧既把戲,專注地將食物最好既狀態呈現俾食客☺️

📍Shion
中環威靈頓街50號華威大廈UG樓B號舖
中環shion係一個月之前book落的,聽聞是預約困難店,所以都有d期待。我選的是1280 set,而同行隔離果位選680 set.1280set有刺身,賣相靚,Toro同海膽都好味,但螺有少少腥。牡丹蝦、甜蝦同墨魚不爽口,口感太漿。整體ok但不是太有驚喜(特別蝦和墨魚較遜色),個人覺得整餐最好吃的是石垣貝同toro蓉手卷。另外,之前我見到openrice d人講食貴set會有件3層toro的sushi, 點知我件toro sushi 居然同平set的一樣,令人失望。舍利偏酸,我自己覺得還可以,但同行隔離果位人兄話太酸佢唔like。同場撞啱有幾位有點好似好巴閉的女仕以英語高談濶論,疑似係喺度食緊team lunch。我知咁係唔關店方事的,但有點影響食慾。總結係我覺得呢個質素唔值呢個價錢。
中環shion

牡丹蝦、甜蝦同墨魚不爽口,口感太漿。

總結係我覺得呢個質素唔值呢個價錢。
2023-06-06 1674 views
Shion的Adachi San之前是在Kami,所以整体风格上,包括定价上都与kami有些类似。一些经典款,例如八爪鱼和海胆昆布渍也是同款。今天吃的是午市680套餐,包含了茶碗蒸,小食,11个寿司,手卷,玉子烧,汤及甜品。整体感觉寿司出品比Kami要好一些。首先是茶碗蒸,配了三文鱼籽很好吃。小食是八爪鱼配鱼卵,感觉这里的八爪鱼会更爽甜一些。寿司则是有Koji(实在没听出来中文是啥,一种白身鱼吧),深海池鱼,北极贝,甜虾,小肌,鳟鱼,中托,赤身 海胆,鱿鱼,金目鲷。其中比较出色的北极贝(肉厚,爽甜),小肌(看这闪闪发光的银皮就知道很新鲜),中托罗(好肥美),鱿鱼(糯叽叽的口感谁能拒绝呢),金目鲷(轻轻炙烤过好香)。而今天的甜虾新鲜度稍微有一点点差,海胆serve的温度有点太冰了,这两道略有不足吧。吞拿鱼手卷也很好吃。最后的甜品焙茶奶冻有惊喜哦。总体来说这家出品和性价比都不错,环境和服务也很好,唯一是师傅不太说话,整体气氛有点严肃吧。瑕不掩瑜,是好吃的店呢。

吞拿鱼手卷也很好吃。最后的甜品焙茶奶冻有惊喜哦。

2023-03-04 2000 views
訂了個多月,終可試試據聞性價比很高的omakase 。我叫了個$1288 omakase course ,刺身、壽司、燒物樣樣都有些。普遍食材新鮮、原汁原味,配搭也好。食物大概如下:刺身:特別喜歡慢煮八爪魚,很稔很入味,另帶子也很鮮味。立魚魚子、佐口魚、中拖羅也ok。壽司:白蝦新鮮好味,大溝貝幾特式新鮮,獅魚則一般。尤其喜歡鮟鱇魚肝,因香濃,加埋醬料食完有點微辣的after taste ,很好的享受,食完仍齒頰留香。獅魚西京燒、大拖羅也不錯。🍣昆布漬海膽-呢度既海膽用昆布醃漬,令口感及味道的層次更豐富。海鰻壽司-海鰻特別燒過,咬落有輕微的香脆,幾特式好味。朋友叫了一個$688🍱壽司omakase ,食材新鮮味道也不錯,更加物有所值。總括來說,實而不華,物有所值,值得encore 的omakase 。
訂了個多月,終可試試據聞性價比很高的omakase 。

我叫了個$1288 omakase course ,刺身壽司、燒物樣樣都有些。普遍食材新鮮、原汁原味,配搭也好。

食物大概如下:

壽司
白蝦新鮮好味,大溝貝幾特式新鮮,獅魚則一般。

海鰻壽司-海鰻特別燒過,咬落有輕微的香脆,幾特式好味。

2023-03-04
$1000 (Lunch)
2023-01-27 3771 views
一直聽人講sushi shion係預約困難店,其實就只係lunch比較難book,要食dinner平日的話都係可以book到既。Lunch有提供 $680 12貫壽司 同 $1280 8貫壽司+小食 既omakase menu,而難book既原因就係因為 $680 性價比真係好高!今次book到 Adachi San👨‍🍳-今次我地分別叫左兩個唔同價錢睇下有咩分別。而我自己個日因為唔舒服,特別request左師傅做小飯小魚料,所以注意返$680 set 個size方面唔係平時既size~ 辛苦師傅幫我整bb size,但個比例仲係剛剛好😹-🎈前菜 (兩個set都有)👉 慢煮八爪魚 好軟好Juicy,但食過其他鮨店有更合我口味的-🎈茶碗蒸 (兩個set都有)面頭有滿滿三文魚籽,底部一塊年糕。好滑~-🎈Omakase - Sushi ($680)👉 深海池魚👉 左口魚+燒魚邊 燒左之後多左咸香既味道👍👉 赤貝 加了點青檸👉 甜蝦👉 小肌👉 拖羅 好肥無筋,超好食👍👉 金目鯛👉 醬油漬赤身 好軟好好食👍👉 昆布漬海膽 算係shion既招牌幾特別食到一絲絲昆布,但我自己中意普通海膽多啲。👉 獅

🎈前菜 (兩個set都有)

🎈茶碗蒸 (兩個set都有)

面頭有滿滿三文魚籽,底部一塊年糕。好滑~
🎈Omakase - Sushi ($680)

👉 深海池魚
👉 左口魚+燒魚邊 燒左之後多左咸香既味道👍
👉 赤貝 加了點青檸
👉 甜蝦
👉 小肌
👉 拖羅 好肥無筋,超好食👍
👉 金目鯛
👉 醬油漬赤身 好軟好好食👍
👉 昆布漬海膽 算係shion既招牌
幾特別食到一絲絲昆布,但我自己中意普通海膽多啲。
👉 獅魚
👉 鰆魚
👉 拖羅蓉手卷

🎈Omakase Course ($1280)
👉 四款刺身分別係象拔蚌、鰆魚、鯛魚同拖羅。
👉 剝皮魚配魚肝醬

👉 昆布漬海膽
👉 獅魚
👉 拖羅蓉手卷
🎈甜品

👉 Sushi Omakase 可以三選一,咖啡、雪糕或奶凍。

👉 Omakase Course 就會有水果同奶凍。
🎀總括而言🎀
👉食物:好食,性價比幾高。我地叫既set唔同都無打亂節奏。同 $680 set比較 $1280 會多左小食,我自己會覺得 $680 抵食好多~
👉服務:店員同師傅都識少少中文,笑容好好覺得佢地超有禮貌!就算我要求要少飯少魚料師傅都盡力配合🥺,仲好鬼風趣😹。辛苦師傅當日一打六。
👉環境:只有10個位,好低調既木系裝修。
推薦指數: 9/10
🎀其他小資訊🎀
👉訂位:online booking,每月一號11 a.m. 開放下個月booking,可以book Adachi San 或 Sugano San。例如我1月食就係12月1號11點準時refresh個booking website~
👉信用卡優惠:🈚️
2023-01-25 1498 views
阿林💬:午餐omakase $680,由Adachi San主理。從茶碗蒸到甜品,水準十分穩定,穩定得來又有幾貫特別出色,其中秋刀和小肌是當日MVP。到訪時是十一月尾,正值秋刀最佳時節。魚身光亮潤澤,肉質紅潤,十分漂亮。入口滑溜溜的,油脂濃郁鮮香,不帶腥苦,吃完有滿滿的幸福感。小肌的味道由淺入深,初時只覺微酸,但經過咀嚼,味道慢慢滲出,越嚼越酸,越嚼越濃,很喜歡循序漸進的層次。赤身也不錯,醬油漬頗濃,但一抹大蔥起了提鮮的作用。其他還有三文魚籽茶碗蒸、汁煮八爪魚、深海池魚、赤貝、左口魚配左口魚群邊、中拖羅、鰤魚、牡丹蝦、昆布漬海膽、金目鯛、吞拿魚蓉卷、玉子燒及焙茶奶凍。整體沒有過分花巧的把戲,就是純粹地把魚料最好的狀態呈現。縱然間中出現可挑剔的部分,但未致於有嚴重影響。Adachi San全程都十分忙碌,切漬物抹碟一腳踢,又要趕進度,但他仍盡力滿足每一客人的需要。相反,樓面的服務不太細心謹慎,甚為可惜。

小肌
赤身也不錯,醬油漬頗濃,但一抹大蔥起了提鮮的作用。
赤身

赤身
Heard many good reviews about their omakase and went to try with my friend.We certainly did not disappoint with their food and service. What were served to us were fresh and delicious. Chef Adachi modded all nigiri sushi perfectly!! My pick were toro, saba and marinated kelp and sea urchin. Reasonably priced even for the sake, considering how pricey omakase can be in Hong Kong一直都聽過很多關於他們omakase 的好評,今次係同朋友去試。 對佢地嘅食物同服務都冇失望,魚生都好新鮮。Adachi San嘅握功係完美!!我最鍾意係佢地嘅拖羅、鯖魚同埋昆布海膽。 向來呢間都係性價比之選,比起香港其他omakase,就算

一直都聽過很多關於他們omakase 的好評,今次係同朋友去試。 對佢地嘅食物同服務都冇失望,魚生都好新鮮。Adachi San嘅握功係完美!!我最鍾意係佢地嘅拖羅、鯖魚同埋昆布海膽。 向來呢間都係性價比之選,比起香港其他omakase,就算點埋sake,價格也很合理👍

$748 (Lunch)
Sushi Shion 一向係中環熱門鮨店 餐廳既木系裝潢真係令人好似置身日本餐廳主打正宗日本師傅既簡樸原味 同餐廳裝潢一樣 呢度既出品實而不華 今次試既係午市lunch menu $680/12貫壽司前菜分別有兩款分別係🥚三文魚籽茶碗蒸 茶碗蒸上面鋪滿曬滿滿既三文魚籽 非常吸引 🐟三文魚籽粒粒都好飽滿 魚籽既鮮味同蛋嘅甜味好夾🥰🐙慢煮八爪魚八爪魚煮得軟身之餘仍然有咬口彈牙得嚟又唔會韌到咬唔到 😚調味簡單 但反而調出到八爪魚嘅海鮮鹹味 🌊主角登場 🍣深海池魚-口感爽口彈牙 肉質細嫩🍣左口魚連裙邊 - 左口魚油香十足 油脂豐盈 完全享受到魚油既甘香🍣甜蝦-師傅一次過堆起三隻大甜蝦 蝦身飽滿而且十分鮮甜🍣⭐️秋刀魚-入秋當造既秋刀魚真係無得輸 秋刀魚非常新鮮 肉質實身 配上青蔥茸完全唔腥🍣赤貝 -赤貝完全係Jumbo size 咬落去爽彈 入面暗藏微微嘅檸檬果香🍣鰤魚-質感非常滑溜 輕輕用醬油調味就已經好正🍣中拖羅-估唔到中拖羅都做到大拖羅既入口即溶 滿滿吞拿魚油香 大滿足🍣⭐️醬油漬赤身-醬油漬好有效果 醬油味完全突出曬赤身既鮮味 餘韻十足🍣小肌-小肌魚味道較為重同埋帶酸 未必個個都岩口味
Sushi Shion 一向係中環熱門鮨店

🍣深海池魚-口感爽口彈牙 肉質細嫩
🍣甜蝦-師傅一次過堆起三隻大甜蝦 蝦身飽滿而且十分鮮甜
🍣鰤魚-質感非常滑溜 輕輕用醬油調味就已經好正
🍣小肌-小肌魚味道較為重同埋帶酸 未必個個都岩口味
🍣金目鯛-輕輕炙燒過既金目鯛,表面係肉眼可見既魚油仲帶有少少有焦香
🍣⭐️昆布漬海膽-唔係普通既海膽軍艦 呢度既海膽用左昆布醃漬 提升曬海膽本身既umami
🍣⭐️拖羅蓉手卷- 原本以為最後既拖羅蓉手卷只係用黎增加飽足感 點知好有驚喜!
手卷包住滿滿嘅拖羅蓉 另外帶有紫蘇葉,柚子同芝麻香氣 味道複雜得黎但又好夾

⭐️特別推薦以上幾款 可以試到合時令既用料 同埋好考師傅功夫既醃漬技巧👍🏻
最後套餐仲奉上🍵麵豉湯🥚玉子燒 同埋🍨甜品為呢餐作結

整體而言 呢度每件壽司都表現到omakase應有既質素👍🏻👍🏻
侍應服務十分殷勤 經常主動換毛巾同提供熱茶
日本師傅仲好努力用廣東話介紹每道菜式👨🏻‍🍳
最後師傅仲會親自送客 係門口鞠躬直至到食客離開 🙏🏻
完全體現到日本既職人精神 真係令人有賓至如歸既感覺🇯🇵

🏡Sushi Shion
📍中環威靈頓街50號華威大廈UG樓B號舖
上網見人介紹呢間鮨店午餐omakase性價比好高,但如果想試到主理嘅Adachi san嘅手勢就要下一番苦功先book到。有日多手上佢個網睇吓,竟然比我執到雞,book到一星期後嘅兩個位!非常期待😋 午市分咗12點同1點半嘅時段,今次我哋係食1點半。當日上到去,由Adachi san喺門口親自迎賓都有啲意外。室內佈置好平實,以木色為主,冇乜裝飾,反而餐具就比較精緻。呢個餐有茶碗蒸、前菜、12件壽司、玉子燒、麵豉湯同埋甜品,盛惠680蚊。先講主角🍣壽司飯用赤醋調味,有清晰嘅酸味但一啲都唔搶,飯嘅紮實程度啱啱好,唔會散開亦唔會太硬👍🏻食嘅時候係10月頭,按出場順序:🍣深海池魚-肉感彈牙,有油香又有餘韻🍣石垣貝-師傅臨上碟前拍打一下,口感微爽,味道淡甜又有一陣好似行水族館嘅海水味🍣秋刀魚⭐️-質感非常滑溜,上面加咗少少蔥醬,又香又惹味🍣鰤魚-微酸🍣甜蝦-有成三隻咁多,口感充實,鮮味但唔算好甜🍣鯛魚-平實表現,感覺有間場作用🍣大拖羅⭐️-入口即溶,滿滿油香即時充滿整個口腔🍣赤身-淋身,酸同醬油味突出🍣小肌-口感紮實,酸,帶魚乾味🍣赤鯥⭐️-師傅輕輕燒過表面,有焦香同濃郁油香,面頭有蘿蔔蓉平衡油膩感🍣

🍣深海池魚-肉感彈牙,有油香又有餘韻
🍣秋刀魚⭐️-質感非常滑溜,上面加咗少少蔥醬,又香又惹味
🍣鰤魚-微酸
🍣甜蝦-有成三隻咁多,口感充實,鮮味但唔算好甜
🍣鯛魚-平實表現,感覺有間場作用
🍣大拖羅⭐️-入口即溶,滿滿油香即時充滿整個口腔
🍣赤身-淋身,酸同醬油味突出
🍣小肌-口感紮實,酸,帶魚乾味
🍣昆布海膽-冇平時啖啖肉嘅海膽咁濃郁,但昆布令佢加咗一陣田園風又幾特別
🍣拖羅蓉手卷⭐️-滿滿嘅拖羅蓉加埋紫蘇葉,干瓢同芝麻,所有味道好夾
以上有⭐️嘅款式係特別滿足之選😋另外分享,連伴碟嘅漬蘿蔔都好好食,帶淡淡柚子味,好清新😋

另外都簡單講下配菜
🍮茶碗蒸-鋪滿魚子,好鮮味,口感非常滑溜
🐙慢煮八爪魚-煮得夠淋但仍保持嚼勁,有柴香味
🍵麵豉湯-一般清淡口味
🥚玉子燒-似蛋糕,但唔突出
🍨甜品-可以揀奶凍、雪糕或者咖啡,今次揀黑芝麻雪糕,用最中餅夾住,非常鬆脆,但雪糕普通

食物整體表現出色,但加埋服務真係令到體驗更加昇華😍所有師傅都係日本人,但佢哋努力用廣東話介紹菜式;抹碟抹得非常頻密,大約食兩三件就抹一次;侍應會主動換手指布同熱茶;Adachi san親自迎賓送客。整體嚟講,呢度嘅lunch omakase果然性價比好高,雖然冇好悅目嘅環境擺盤之類,但舌頭感覺嘅美味同埋有溫度嘅服務先係最令人陶醉,令人暫時忘記咗身處喺繁囂鬧市🥰
2022-10-25 848 views
📍 Shion (中環)中環威靈頓街50號華威大廈UG樓B號舖👨🏻‍🍳 Adachi SanLunch omakase $680/12貫茶碗蒸 底有糯米糍 mochi 口感ok啦縞蝦 八爪魚深海池魚左口魚石垣貝 牡丹蝦鰤魚小肌chu toro醬油漬赤身秋刀魚金目鯛🌟 昆布海膽 是日最出色吞拿魚手卷 玉子燒 (唔凍唔熱唔燶邊唔硬唔腍 冇啲正面嘅詞語形容呢件玉子燒🥺)麵豉湯甜品成個lunch最出色係昆布海膽 之後係吞拿魚手卷 其他冇咩記憶點 不過$680/12貫個性價比幾好 book到可以考慮再食 🍣Taste: 👅👅👅Value for Money: 💰💰💰💰Service: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Will I go again? Maybe(on a scale of 0-5 emojis)
📍 Shion (中環)
中環威靈頓街50號華威大廈UG樓B號舖

Taste: 👅👅👅
Value for Money: 💰💰💰💰
Service: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Will I go again? Maybe
(on a scale of 0-5 emojis)
2022-10-06 787 views
難得再一次book到Shion既午餐,仲要係Adachi San負責,真心正!食物質素我諗都唔需要再點講,呢度各位大神都應該已經將我想表達既美味描述得淋漓盡致😂師傅Adachi中途有表演一下佢既刀法,真係令我大開眼戒!佢識少少中文,有時仲會講下笑,呢餐食得好開心👍期望下一次既到訪❤️
期望下一次既到訪❤️
2022-10-05 594 views
▪︎Dinner Omakase▪︎。慢煮八爪魚配魚魚子。牛鰍魚 左口魚 配小麥造的白鼓油。赤貝 象拔蚌 配海鹽清酒汁 。縞蝦 配蝦醬油 👍🏻。煙燻鏗魚 配薑汁 👍🏻。鯖魚 配洋蔥酸汁。鮟康魚肝 👍🏻👍🏻。姬鱒魚。池魚 👍🏻。金目鯛。小肌魚。毛蟹 懶尿蝦 。燒喜之次山鯨燒 👍🏻。蒸鮑魚 肝醬 👍🏻。沙甸魚。中拖羅。醬油漬赤身。白海膽 昆布海膽。蜆 👍🏻。卷物。蛋糕。赤麵豉湯 蓴菜。哈蜜瓜 珍珠萄葡 焙茶奶凍**以上為6月的dinner set**($2480/pp)成個dinner set 黎講個dinner set 穩穩陣陣,正常的水準,師傅選用簡單的烹調方法為食客呈現食材本身的滋味。當中較令人難忘的是鮟康魚肝,入口即溶,只得兩片令人不夠喉🙈。燒喜之次山鯨燒外脆內嫩,蒸鮑魚嫩滑鮮甜,加上鮑魚肝醬味道更濃郁。煙燻鏗魚的煙燻程度適中,淡淡的煙燻味又不會搶了魚的鮮味,而且魚肉仍保持軟嫩的口感。更值得一贊是師傅自家調配了五款醬油配頭五款刺身,很有心思之餘又和食材很配。唯一美中不足是毛蟹懶尿蝦的懶尿蝦有陣類似阿摩尼亞的味道,不是是否食物有變?但晚市真係較貴,貴午市差不多3-4陪,感覺來食lun
▪︎Dinner Omakase▪︎
。慢煮八爪魚配魚魚子
。牛鰍魚 左口魚 配小麥造的白鼓油
。赤貝 象拔蚌 配海鹽清酒汁
。縞蝦 配蝦醬油 👍🏻
。煙燻鏗魚 配薑汁 👍🏻
。鯖魚 配洋蔥酸汁
。鮟康魚肝 👍🏻👍🏻
。姬鱒魚
。池魚 👍🏻
。金目鯛
。小肌魚
。毛蟹 懶尿蝦
。燒喜之次山鯨燒 👍🏻
。蒸鮑魚 肝醬 👍🏻
。沙甸魚
。中拖羅
。醬油漬赤身
。白海膽 昆布海膽
。蜆 👍🏻
。卷物
。蛋糕
。赤麵豉湯 蓴菜
。哈蜜瓜 珍珠萄葡 焙茶奶凍

**以上為6月的dinner set**

($2480/pp)

但晚市真係較貴,貴午市差不多3-4陪,感覺來食lunch會較化算。

2022-09-26 642 views
$680+10%Adachi san主理Adachi san一打六,但節奏捉得好好,而且介紹認真細心,同佢cool cool地嘅外表有d反差🫣前菜:三文魚子茶碗蒸爆開嘅三文魚子配埋滑蛋😭魚子嘅咸味同蛋嘅甜味好夾,下面有細細舊麻糬好特別煮八爪魚八爪魚比起上次響Kami食更焾,配埋塊山椒葉一齊食,香氣好特別,蓮花莖吸滿湯汁好入咪壽司:1.深海池魚魚味甘香,肉質細嫩,略彈牙2.石垣貝爽脆,味道清新🫢味道停留口腔好耐3.赤笛鯛+姜蓉魚油豐富,味道甘香,個fd食到高潮左🫢4.牡丹蝦彈牙,好食但相比起其他有d失色5.小肌魚味濃郁no.1,個fd又再次高潮左😮‍💨6.中拖羅肥美冇筋,入口即溶,雖然話係中拖羅,但肥美到大拖羅咁7.醬油漬赤身酸味平衡好正,表面少少蔥吊下味,真係食到唔想吞8.魷魚 +柚子&鹽爽彈黏滑,柚子同鹽簡單調味比較食到魷魚原本味道9.琵琶鱒魚+姜蓉肥美🤤香濃,姜蓉平衡番個油香好正10.昆布漬海膽甘甜,食到尾段舌根位仲feel到個回甘味11.鯖魚肥美,魚味濃,同小肌一樣醃漬過但口感同香味完全唔同,令到隔離位人兄迎來第三次高潮🫣12.拖羅蓉手卷肥美嘅拖羅蓉配紫蘇葉同山葵平衡油膩感,中間
$680+10%
Adachi san主理

前菜:
三文魚子茶碗蒸
煮八爪魚

壽司
1.深海池魚
魚味甘香,肉質細嫩,略彈牙
2.石垣貝
爽脆,味道清新🫢味道停留口腔好耐
3.赤笛鯛+姜蓉
魚油豐富,味道甘香,個fd食到高潮左🫢
4.牡丹蝦
彈牙,好食但相比起其他有d失色
5.小肌
魚味濃郁no.1,個fd又再次高潮左😮‍💨
6.中拖羅
肥美冇筋,入口即溶,雖然話係中拖羅,但肥美到大拖羅咁
7.醬油漬赤身
酸味平衡好正,表面少少蔥吊下味,真係食到唔想吞
8.魷魚 +柚子&鹽
爽彈黏滑,柚子同鹽簡單調味比較食到魷魚原本味道
9.琵琶鱒魚+姜蓉
肥美🤤香濃,姜蓉平衡番個油香好正
10.昆布漬海膽
甘甜,食到尾段舌根位仲feel到個回甘味
11.鯖魚
12.拖羅蓉手卷
肥美嘅拖羅蓉配紫蘇葉同山葵平衡油膩感,中間嘅芝麻香氣,只係需要少量豉油去吊下味就已經好正

玉子燒
好想食多件🥺