2020-04-25 2695 views
單睇標題,一定以為亂噏一通,睇完整篇食評就知道言出有因。晚上的尖沙咀,又要搵飯食。一路走一路走,不知不覺走到去 K11 附近,決定就在商場裏搵間餐廳食飯。水牌內見到「幸福鳥」,名字很特別,而且又是食日式串燒;啱口味,就揀這間。配合餐廳名字「幸福」,門面刻意模仿日本的神社進行設計:門口旁邊的迷你版「手水社」、玻璃外牆上的木制「繪馬」。翻查一下 OpenRice 上的資料,原來餐廳去年開業初期,門面並沒有掛上任何「繪馬」,只在餐廳內設有一堵祈福牆供客人掛「繪馬」;後來掛上「繪馬」的客人越來越多,將餐廳外牆也佔據了。細心察看,不少許願都關係到去年由反對修訂逃犯條例衍生的反政府示威,究竟香港人的內部矛盾何時才可以消除?靠門口位置設有一個串燒吧,再往內走就是座位區。一如其他餐廳的近期狀況,客人唔算多。也因為客人唔多,才留意到牆上一張海報;原來餐廳又是某某飲食集團旗下,似乎要在香港真真正正獨資經營一間個體戶小餐廳,是一件很困難的事情?「鳥」在日文解作「雞」,日本最常見的雞料理,首推「焼き鳥」,即「雞串燒」。九州博多地區將「焼き鳥」進一步拓闊成為「串焼き」,運用了更多食材,吸引更多客人。所以,從餐廳
「鳥」在日文解作「雞」,日本最常見的雞料理,首推「焼き鳥」,即「雞串燒」。九州博多地區將「焼き鳥」進一步拓闊成為「串焼き」,運用了更多食材,吸引更多客人。所以,從餐廳名字已見端倪,「幸福鳥」就是一間日式串燒餐廳。
打開餐牌,前面幾頁是各款串燒,可以隨便落單,但餐牌上的佐酒小食及其他和食就統統暫停供應。原來,除了開放式串燒吧之外,熟食廚房內一個員工都沒有;原因當然是近月生意大幅減少,餐廳要降低成本。
餐廳主打的雞串燒料理全部使用日本進口華味鳥,根據筆者所知,日本九州博多地區有一間馳名雞肉湯鍋料理專門店「華味鳥」(註:筆者曾經光顧,非常好味!),就是採用了老闆自家農場培養的雞種華味鳥;莫非「幸福鳥」就是從九州進口同一品種的雞食材?
原本想叫一客華味鳥雞盛合(6 本),但全部是指定款式、不能選擇,當中包括一串雞腎及一串雞心,唔啱食,只好放棄。之後想單點雞肝,又沽清。好彩其他串燒仍然有得供應。華味鳥雞脾肉($35)有四款口味選擇:鹽燒、汁燒、紫蘇梅醬及山葵,揀了最傳統、兼最能夠保持原汁原味的鹽燒。第一輪串燒連同雞皮($28)雞軟骨($28)一齊送上。雖然並非明火炭燒,少了炭香;但餐廳採用串燒專用高溫電爐,仍然能夠做到表面焦香效果。單從外觀,很難區別雞皮及雞軟骨;雞脾肉的賣相也不好,一塊大、一塊細。味道方面有點失望,雞皮串得太緊貼,每塊只是部分香脆、但部份就仍然腍滑,未能做到整塊香口的雞皮。雞軟骨較為好食,香口、爽脆。雞脾肉也稍為失望,肉質雖然彈牙、有雞味,但有點乾硬、欠缺了嫰滑。
幸福鳥(免治軟骨雞肉串)($32)有四款口味選擇:鹽燒、汁燒、芝士及激辛,揀了鹽燒及汁燒各一串。不愧是餐廳推介,有雞肉味、亦有雞軟骨的香脆咬口。本來汁燒最配合免治軟骨雞肉棒,略帶甜的日式醬汁,既方便沾上生雞蛋黃,更可提升蛋黃香味;只可惜「幸福鳥」的幸福鳥(免治軟骨雞肉串)沒有配搭生雞蛋黃,影響了味道。
幸福鳥(免治軟骨雞肉串)
華味鳥雞手羽先($38)雞皮燒得夠香脆,雞肉仍然有肉汁,好食過雞脾肉。
華味鳥雞手羽先
牛脷串($88)只得四塊,比起其他款式的串燒,定價有點唔合比例地偏貴;不過,又實在很好味。彈牙、少少煙靭又咬口,咬落充滿肉汁。
牛脷串
比起牛脷串,特選牛肋骨($168)相對抵吃,份量夠多。牛肋肉雖然及不上肉眼或者西冷,少了幾分油脂甘香,肉質也未夠鬆軟;但卻勝在肉味濃,有少少嚼勁之餘、又不會韌。很好吃。
特選牛肋骨
蒜香粟米($58)燒飯糰($38)燒烤得幾好,尤其是粟米,有少許燒焦之餘,每粒粟米仍然爽甜。
蒜香粟米
燒飯糰
以日式串燒店來說,「幸福鳥」未算很出色,勝在地利位置很好、價錢亦唔算很貴。晚上8:30左右結帳離開,商場內除了餐廳以外的其他商店差不多已經全部關門,疫情的影響真的很大。
2020-02-22
特選牛肋骨
牛脷串
蒜香粟米
2020-10-09 0 views
尖沙咀K11商場內黃店日式串燒居酒屋必食串燒盛合 輕鬆適合同朋友chill下飲酒傾計-I love visiting Izakaya (Japanese style bar) and having different kinds of skewers with beer or sake. This restaurant in K11 mall is specialised in Yakitori, with some other dishes as well. I personally think that the chicken platter with 6 skewers is the must-try dish as they have different parts of chicken and they grill quite nice with perfect sauce and timing. The cod fish is so good too! The texture of the fish is smooth and the sauce goes so well
尖沙咀K11商場內黃店日式串燒居酒屋
必食串燒盛合 輕鬆適合同朋友chill下飲酒傾計
I love visiting Izakaya (Japanese style bar) and having different kinds of skewers with beer or sake. This restaurant in K11 mall is specialised in Yakitori, with some other dishes as well. I personally think that the chicken platter with 6 skewers is the must-try dish as they have different parts of chicken and they grill quite nice with perfect sauce and timing. The cod fish is so good too! The texture of the fish is smooth and the sauce goes so well with that! Worth to pay a visit and try!

🐥 華味鳥雞盛合 ($188)
一份盛合有六串唔同款嘅雞串燒 雞翼 雞腎 雞肝 雞心 等等好豐富好好味 每件都燒得好入味 肉質鮮嫩 兩個人食試匀咁多種雞真係幸福😋 但注意盛合有內臟串 如果唔鍾意嘅朋友就未必適合啦!

🥒 枝豆 ($38)
枝豆份量同size都正常 外皮上鋪左鹽巴 食落味道唔錯!

👅 牛脷串 ($88)
串燒店必叫牛脷 切出少少厚度 食落有口感有𡁻口 醃製味道同燒嘅火候同時間都剛好 我地再encore食多串呢!!🤤 不過呢個價錢就偏貴左少少 性價比唔算高

🐔 幸福鳥(免治軟骨雞肉串燒-鹽燒) ($32)
通常我食串燒都會叫呢款 因為唔同店舖都有唔同做法 想試下唔同花神😂 今次呢款比我平時食嘅細件 無蛋去點 不過有得揀鹽燒 芝士 汁燒 激辛 又幾特別咁多玩法 食落口感唔錯嘅 入面亦有雞軟骨咬落去食到卜卜聲係幾有層次

🐽 西班牙黑毛豬露筍卷 ($68)
露筍卷有4件唔太大件 味道正常醃得唔錯 串燒食咁多肉 少少露筍有啖蔬菜入口係幾refreshing!

🥬 野菜鍋 ($78)
呢個鍋都幾大碗 有唔同款嘅蔬菜 配有醬汁同明太子粒我個人覺得好特別幾鍾意 店員話明太子加入醬油入面 之後可以選擇倒落湯入面或者係出面點 我地冇加入湯到 就咁點更加有味!

🐟 鱈魚西京燒 ($138)
西京燒幾高質喎呢個!!! 鱈魚好新鮮好滑溜 肉質好好味道鮮甜 加上醬油燒完上碟呢款質素高有驚喜🥰

🧡 明太子 ($88)
好少就咁食燒明太子又幾特別 當然食到明太子入面粒粒嘅口感 外皮燒起好香 唔會外皮分離又唔會太韌 平時覺得明太子好濃味要撈飯 但個日食又冇覺得太重口味恰到好處👍🏻

🤰🏻#大肚腩小分享
整體食物質素中上 可能始終係尖沙咀商場內 整體性價比唔算好高 而且仲有收茶芥每位$20 呢樣收費就比較少係日式居酒屋見到😖 門口有啲繪馬 見到大家都寫左啲心願上去 可以去支持下💛
2020-10-08 0 views
一家大細去完海洋公園阿仔話想食日本野咁咪試下呢間幸福鳥入去比較早得一個客服務員帶埋位點完餐就等叫左個咩波蘿 膠原bb 幸福鳥串燒4串和牛漢堡清酒煮蜆冷面飯團野食ok但超細份量標價好平但$20茶位再加10%服務費抵唔抵就見人見志點完發覺有少少水滴坐過少少食到一半發現個袋濕晒我大大聲話個袋濕晒個服務員收緊碟扮聽唔到咁既態度我一家大細廢事嘈到埋單再同佢便服既人收錢再同佢講佢「吳」左聲就算咁即係明知啦仲要特登帶我埋去成個場咁多位要我坐過去仲要出門見到便服條友同另一個服務員笑笑口講滴水 真係人善被人欺我未飽都費事再叫野食埋單走人兩大兩細 $883貼錢買難受
一家大細去完海洋公園

我未飽都費事再叫野食埋單走人
兩大兩細 $883
貼錢買難受

2020-09-18 454 views
早在星期一(14/9)經openrice訂坐,一直沒有人通知有任何問題,咁就跟約好啲朋友期待今晚嘅飯聚。到今日9月18日17:23,突然收到餐廳電話,話因為限聚令,openrice系統問題,要取消今日18:30的訂坐,完全沒有任何歉意!會有餐廳係一個鐘前通知客人訂坐取消嗎?星期一訂坐,有問題會唔會可以盡早通知客人?到即日,中午的時候都唔發現問題?呢間餐廳連客人訂坐都管理唔到,不敢想像食物質素同服務態度。如果全地球只剩下呢一間餐廳,可能每一餐食即食麵會比花時間同金錢幫襯呢間餐廳黎得開心!
呢間餐廳連客人訂坐都管理唔到,不敢想像食物質素同服務態度。
2020-09-15 846 views
好耐無食過日式串燒,朋友介紹依間位於K11內嘅串燒店,午市價錢亦合理,就決定簡依間試試。叫左幸福串燒六盛合,女仔一個人食都飽肚,溫泉蛋仲可以拌飯食,但青瓜只係普通生青瓜而唔係漬物,有d失望。串燒左起分別有雞肉長蔥燒、雞髀肉燒、免治軟骨雞肉串、雞手羽先、秋葵同大蘑菇。味道主要靠燒汁,而個汁亦好惹味。每串嘅味道都好平均,不過不失。雞肉串燒得岩岩好,肉質嫩滑,而雞翼皮都燒得香脆。雖然未到十分驚艷,但以依個價錢黎講水準係絕對接受,加上環境寬敞,想同朋友lunch time食幾串日式串燒嘅話,會係唔錯嘅選擇。

幸福串燒六盛合

味道主要靠燒汁,而個汁亦好惹味。
每串嘅味道都好平均,不過不失。
雞肉串燒得岩岩好,肉質嫩滑,而雞翼皮都燒得香脆。

幸福串燒六盛合
咖哩和牛牛腩丼 $128和牛腩軟腍入味🤤,不過肉質偏瘦。咖哩質感濃稠,帶濃濃牛腩香🍛,成碗飯極速清哂💨。————————————————————串燒四盛合 $118幸福鳥既鳥意指日本燒鳥,即係燒雞🐓,所以小不了要點返個烤雞串燒盛合試下🍢。-雞髀肉燒 肉質結實🐔,脂肪含量小,雞味超濃郁🌈。-兔治軟骨雞肉串表面燒至微焦,但內裹不失肉汁,啖啖雞肉軟骨好有口感,唔錯😋。-其餘既雞肉長蔥同秋葵就不過不失啦😝。————————————————————豉汁活鰻 $78幸福鳥除左主打雞串燒外,亦有唔少自創既特色串燒🍢,豉汁活鰻就係其一👻。-活鰻肉厚鮮嫩,口感Juicy🤩。活鰻皮燒到脆卜卜,加上濃味既豉汁,呢個配搭比平時食開既豉汁蒸鱔更香口惹味,值得一試✨。

咖哩和牛牛腩丼 $128

————————————————————
串燒四盛合 $118
雞髀肉燒
肉質結實🐔,脂肪含量小,雞味超濃郁🌈。
兔治軟骨雞肉串
表面燒至微焦,但內裹不失肉汁,
啖啖雞肉軟骨好有口感,唔錯😋。
其餘既雞肉長蔥同秋葵就不過不失啦😝。

————————————————————
豉汁活鰻 $78
2020-08-24 930 views
朋友共聚,他推薦這家位於尖沙咀的串燒店。點了兩客午餐,每份午餐都附麵豉湯、溫泉蛋、麻醬豆腐沙律和漬物。幸福串燒六盛合:包括免治軟骨雞肉串、雞肶肉燒、雞肉長葱燒、雞手羽先、秋葵和大蘑菇。所有的雞肉串燒味道都很好,而且肉質嫩滑,有水準。至於秋葵和大蘑菇,也好吃,而且在吃畢那麼多肉類後,兩款蔬菜起了平衡的作用。幸福咖哩和牛牛腩丼:和一向吃的日式咖哩一樣,只是微辣,牛腩煮得很軟,可惜份量轉少。吃著吃著,看到放在桌上的推廣,原來用某信用卡付款有優惠,於是告訴店員,不久店員便送上華味鳥雞肶肉燒:同樣是味道好肉質佳,而且是免費的。總的來說,這店的串燒好吃,而且價錢合理,值得回頭。環境方面,擺設和牆上的掛飾都有日本風味,座椅之間有充足距離,坐得舒適。服務方面,日本食店都特別注重服務,這家也不例外,店員不時為我們添茶,上菜收盤子也十分有禮貌。
朋友共聚,他推薦這家位於尖沙咀的串燒店。
幸福串燒六盛合:
幸福咖哩和牛牛腩丼:
華味鳥雞肶肉燒:
同樣是味道好肉質佳,而且是免費的。
總的來說,這店的串燒好吃,而且價錢合理,值得回頭。
食物是正常的,加上餐廳的環境,$400多 $500人頭費可接受。可惜店鋪(不知道是該餐廳的政策還是店員本身)的座位安排欠佳,令人吃得不安心。明明餐廳有足夠空間和座位,但居然把所有客人密集地安排到同一角落用餐,而且是枱貼枱(有貼上分隔紙板但感覺擠逼)。即使是走廊位的座位,雖然和另一張枱之間有空位,但非常狹窄,也沒有安裝分隔的紙板。原本來這裏吃飯的原因是覺得這裏空間夠大,可安心進餐,誰不知連普通茶餐廳/ 快餐店的安排也比不上。另外,店員持續性地聊天,而且聲浪過大,完全不介意客人聽到他們的對話內容,略欠專業,有點受騷擾的感覺。總結是這餐廳的食物算得上是好吃,但不是令人再三回味的那種。由於用餐體驗方面欠佳,試了一次便可以了,畢竟還有許多同類和好吃的餐廳可選擇。

• 醬燒日本魷魚筒
2020-07-08 681 views
同朋友晚上約會飯局,行過K11 見到泥個門面裝修好日式😙感覺去咗日本咁🙈🙈食物質素好⋯不太濃味⋯我和我朋友都喜歡😆店員服務態度非常好,亦細心介紹不同既優惠,環境舒適👍🏻
2020-07-03 493 views
必定先要讚店舖設計好有特色,就似去左日本神社⛩️,同埋帶位前會敲2下門口超大既鼓🥁 幾得意咁不過坐低左叫野食就另一個世界,店員服務比較懶散,唔係好理啲客,無論係收碟定添茶,都一樣咁慢。 🥺男豆腐係比較出色既一道菜,因豆腐有豆味。但諗深一層 啲豆腐都係買返黎,如果為左件豆腐去食就有點傻😂另外都想講下乳豬,好嫩,有bb豬既味🤪🤪出世無耐就被人食(本人就唔喜歡未成年既小豬,覺得有陣奶羶味。)其他菜式請參考圖片,中規中矩啦。喺bar枱睇住佢煮特別有風味,間中見到爐中一條火舌伸出黎,襲擊最近的串燒,佢地彷彿大叫if we burn u burn with us! hahahaaa總結:其實就唔係難食既,但又唔係好好食,服務亦一般,一講錢就傷感情。😢所有野加加埋埋,都係再不再見👋🏻食過一次幸福鳥就夠未必有下次😣

另外都想講下乳豬,好嫩,有bb豬既味🤪🤪出世無耐就被人食

(本人就唔喜歡未成年既小豬,覺得有陣奶羶味。)

其他菜式請參考圖片,中規中矩啦。

總結:
所有野加加埋埋,都係再不再見👋🏻

食過一次幸福鳥就夠
沖繩菠蘿+乳豬
男豆腐
活鰻
2020-07-02 417 views
放假出尖沙咀搵食,唔覺意又走左去食日本野🙈係K11行左個圈,見到呢間幸福鳥!記得呢間好似係黃既,望望menu都算吸引,一於試試佢!幸福串燒四盛合$118秋葵、免治軟骨雞肉串、雞髀肉、雞肉長蔥真係要講下秋葵先!人既口味真係好奇怪,秋葵係我近年黎覺得最怪既食物!而今日呢一餐我竟然乖乖地咁食,仲要食晒!師傅燒得好,加上醬汁搞到呢樣野出奇地變到好食!其他三種燒雞,一樣燒得好好!味噌湯正常,溫泉蛋ok!總結!性價比高!又多個懷念日本既好食處!
記得呢間好似係黃既,望望menu都算吸引,一於試試佢!
幸福串燒四盛合$118
秋葵、免治軟骨雞肉串、雞髀肉、雞肉長蔥
真係要講下秋葵先!
其他三種燒雞,一樣燒得好好!
味噌湯正常,溫泉蛋ok!

總結!性價比高!又多個懷念日本既好食處!
2020-06-28
$130 (Lunch)
2020-06-18 562 views
和朋友兩個人去試吓呢更外貌幾好嘅串燒店,入座環境服務衛生都可以,地點又很方便,但食物就好壞參半,例如青瓜味噌,青瓜配味噌係好好食,粟米就燒得很夠熱和加些少牛油在面係唔錯👍🏻一啲就做得好啊,其他如豉汁活鰻強差人意,講明係活.鰻,但係冇活嗰種口感👎🏻雞翼正常,沖繩菠蘿乳豬肥到爆和太鹹👎🏻,肉條都係熱道晤夠,豬肉蘆筍卷和煙肉番茄卷都可以,食串燒最基本就係要夠熱。有改善食物嘅溫度嘅必要,因為都想再去。
2020-06-17
  • 煙肉番茄卷
  • 粟米
  • 青瓜味增
今天和朋友相約在這午餐先說食物,不錯的,串燒ok, 免治雞肉串加了軟骨,很好吃,雞翼也不錯,蔥雞肉串大蔥好吃。和牛小排的確食到和牛的肥美。(星期五在太古廣場的Lumi也吃了牛小排,價錢不能相比所以好吃的程度也是不能想比,Lumi 太好吃了!)但這家店讓我吃得不安心的是,弄食材的職員一直和旁邊另一位職員交談,但口罩只蓋了咀,沒有蓋著鼻子。而另一位弄爐端燒的全程把口罩拉到下巴,又用手背抹鼻子... 其實我還看到有別的、挺嚇人的、防疫意識不高的行為,但我又不能100% 肯定這其中有沒有我看漏或搞錯的地方... 就不亂說了...總之食物是好吃的,但我應該不會再光顧了...
今天和朋友相約在這午餐

總之食物是好吃的,但我應該不會再光顧了...
6串串燒定食
和牛小排定食
2020-06-14
$160 (Lunch)
6串串燒定食
2020-06-13 437 views
一分錢,就真係一分貨,去完日本已經感受到呢個大道理,所以book呢間外貌都似日本居酒屋既地方已經預左,但…絕對值得!餐廳主打串燒,open kitchen就係面前即嗌即燒,要等但期待個下都幾正😝黎前菜(麻醬凍豆腐)既時候黎埋咖喱牛肉烏冬,前者fresh後者入味,真係食得出咖哩香同用料鮮,更加期待未上枱既串燒🤤嗌左菠蘿bb脆豬,即燒唔太肥但夠脆同juicy,真係好好味😭重要無豬既穌味,少貴但真係值!之後仲有茄子,雞皮,雞脾,和牛,粟米同冬菇,即時燒出黎上枱就肯定無得輸㗎啦,但和牛香得黎唔靭,粟米埋有紫菜味既牛油,肥仔但升華左成件事!😍😍😍串冬菇仲好貼心咁分頭同尾,頭冧尾爽,貴都抵!

• 蒜蓉粟米
  • 和牛串
  • 咖喱牛肉烏冬
  • 沖繩菠蘿乳豬
2020-06-04 597 views
第二次嚟先寫架啦。間嘢幾好。人唔係多。好乾淨。 靜靜地。食set lunch。試過咖喱和牛腩,牛小排,咖喱吉列豬。都係牛小排最好食。推薦一試,因為人唔多傾計最好。
第二次嚟先寫架啦。
推薦一試,因為人唔多傾計最好。
2020-05-28
  • set lunch short ribs