近期週未都會去尖沙咀食午飯,😍今日就係K11見到間鳥居⛩️餐廳,好高級咁,入面除左普通嘅二人位、四人位之外,仲有吧枱🍺。抱住一個希望lunch 我食得起嘅心態去望下個餐牌,都幾抵食!🧐係k11 裏面,仲要環境咁好,午餐價都係$90-$140。🤓我鐘意睇住師傅煮嘅,所以坐左吧台。既然嚟到,當然要試吓佢嘅串燒。😛⭐️幸福串燒六盛盒本身以為就咁串燒會好dry,但原來啲串燒送飯都幾好食。😝佢每一個set都會有前菜。⭐️前菜有三款:漬蒜頭、豆腐沙律、溫泉蛋。平時嘅我係唔食蒜頭嘅,但見到呢一個好似幾特別,識落真係一啲蒜頭難頂嗰隻味都冇,仲好爽口。😋溫泉蛋我都糾結咗好耐究竟倒唔倒落去碗飯食。個人認為唔倒落去好啲。⭐️免治軟骨雞肉串👍🏼呢個係咁多串入邊我最鍾意❤️!雞肉好味,加埋雞軟骨,每一啖都好有咬口。😋⭐️雞脾肉燒⭐️雞肉長蔥燒你串雞肉比起軟骨雞肉串嘅乾同實。⭐️大蘑菇蘑菇出面燒到乾身,但入面仍然有水份,好味。⭐️秋葵秋葵上面落左一啲木魚絲,令本身味道淡嘅秋葵多咗一啲味道。⭐️雞手羽先⭐️幸福咖喱和牛牛腩丼👍🏼熱辣辣上台,個鍋都好熱。牛肉係和牛之餘,烏冬亦都係讚岐烏冬。

⭐️幸福串燒六盛盒

⭐️前菜有三款:漬蒜頭、豆腐沙律、溫泉蛋。

⭐️免治軟骨雞肉串👍🏼

⭐️雞脾肉燒
⭐️雞肉長蔥燒
你串雞肉比起軟骨雞肉串嘅乾同實。

⭐️大蘑菇
蘑菇出面燒到乾身,但入面仍然有水份,好味。
⭐️秋葵
秋葵上面落左一啲木魚絲,令本身味道淡嘅秋葵多咗一啲味道。

⭐️雞手羽先

⭐️幸福咖喱和牛牛腩丼👍🏼
Lunch
朋友想食串燒,所以今日放工就相約在尖咀,試下呢間新開既日式居酒屋。我地都係根據餐廳地址去找尋,起初以為會喺K11商場既外圍,找尋一番後,再問一問CS,才發現原來餐廳是在商場裡面既。門外有一個非常日本風既corner,讓人又開始懷念日本既美好。餐廳內部既裝潢都好靚,我地就揀佐坐吧台,可以望住廚師為我們烹調,別有一番風味。餐牌裡面既食物種類夠多,而且價錢唔貴,閉起雙眼胡亂挑選亦都唔會太貴。牆上有許願牌,可以放上自己既願望。巨峰味乳酸 $38飲品係食串燒既必需品,一般情況,啤酒,係最夾既,但係呢日我就想飲杯 Non-Alcoholic既,所以揀佐呢杯巨峰味乳酸,味道係濃既,而且By Default 唔多冰,唔會令到味道太快太易變淡,正!咖哩牛肉烏冬 $78食串燒之餘,點都要有D飽肚既野食,我地就揀佐咖哩牛肉烏冬,份量都不小,咖哩汁做得夠哂濃,有漿口感,烏冬亦都夠爽夠彈,熟度岩岩好。豉汁活鰻 $68燒活鰻,係個人幫襯居酒屋既心水之選,而呢度亦都燒得非常出色,鰻魚層皮燒得十分脆身,而鰻魚汁亦都浸入佐鰻魚肉裡,香得黎帶有點點既juicy感。免治軟骨雞肉串 (芝士) $30免治軟骨雞肉串有4款不同既

牆上有許願牌,可以放上自己既願望。

巨峰味乳酸 $38

咖哩牛肉烏冬 $78

豉汁活鰻 $68

免治軟骨雞肉串 (芝士) $30

免治軟骨雞肉串有4款不同既口味,一次過要哂4款就可享優惠價 $118/4,但係我地就決定留quota試其他既款式。

我地揀佐芝士口味,芝士非常杰身,夠哂濃而且厚,軟骨雞肉串食落裡面層次分明,很有口感。

雞脾肉燒 (紫蘇梅醬) $28

雞脾肉燒同樣有4款口味,我地就選了紫蘇梅醬。

紫蘇葉真係好香,基本上佢既味道已經足以蓋過其他所有既味道,雞睥肉食落充滿肉感,啖啖肉令人非常滿足。

燒魷魚筒 $98

燒魷魚筒亦都可說是君酒屋既必點之選,佢既份量夠哂大,食落香口有趙口,不用添加任何既調味料已經好好味。
2019-08-16
2020-01-31 19 views
仿照日本神社的幸福鳥設計別出心裁,門口掛上一塊塊寫滿香港人心願的繪馬,話題性或吸睛度同樣滿分。幸福鳥係主打串燒的居酒屋,收費唔平,但勝在用料上乘,更可以即時做會員,以買一送一價錢換購Suntory Gold啤酒,食住串燒飲啤酒,爽!京都特濃男前豆腐打響頭炮,豆腐由日本空運到港,豆腐口感令我記起京都嵐山的豆製品,豆味特濃,加埋薑蓉提味,係一個頗有新鮮感的菜式。馬蹄鮮魷燒肉棒屬必點單品,賣相一流,將馬蹄、土魷與豬肉拌勻後整成肉棒,口感豐富有咬口,沾滿蛋黃醬食又係另一番滋味。阿波尾雞盛合包括雞肉、雞腎、雞心、雞軟骨、雞肝、雞翼等。雞肝和雞心燒到好香,各自配上鹽和秘制醬料,内裡軟綿綿,唔會過分食到内臟的腥味。雞翼外皮燒至金黃香脆,肉質嫩滑。雞肉我就食唔出日本雞的肥美juicy,不過雞肝最得我心,生熟度剛好,咬開香脆的外皮,內裡軟綿綿,好味。豬肉露筍卷將豬肉燒得香脆又有油脂口感,配襯露筍的獨有香味,可再encore。燒大蘑菇肥大肉厚勁多汁,菇味香濃。茄子擺盤有心思,可以額外沾醬汁食,我比較中意清淡口味,食出材料的鮮味。綠茶雪糕竹碳脆脆豬睇得又食得,竹碳脆脆豬有種難以形容的竹碳香,一啖有齊凍、熱、

燒大蘑菇肥大肉厚勁多汁,菇味香濃。

綠茶雪糕竹碳脆脆豬睇得又食得,竹碳脆脆豬有種難以形容的竹碳香,一啖有齊凍、熱、脆口感,吃得過癮。

2020-01-22 29 views
有同事生日,我地9個去左K11食日本野慶祝佢生日。佢地個lunch menu只有10個選擇,不過其實10個都算ok架啦,都有唔同既款式可以揀。除左兩個同事之外,我地其他人全部叫晒個幸福串燒六盛合。佢有六串燒,飯,湯,兩個前菜(豆腐同醃製蒜頭),溫泉蛋同六個串串。其中四個串都係雞肉,有雞亦,雞脾肉,雞軟骨仲有個唔唔咩🤣🤣其他兩串係秋葵同菇。 有一串有啲"鞋"但係就唔知道係乜嘢,個雞軟骨好吃,佢地好似係整碎晒再整到好似條腸咁其他啲串都好得好好食, 只係用鹽來調味所以啲雞都好有雞味。啲前菜好食,我攞左個蛋黃黎撈飯食,簡直一流! 不過唔知係唔係我地太多人叫呢個,燒唔切,所以都出得有啲慢,有兩個同事差不多食完另外兩個先岩岩開始食。問咗另外兩個同事佢哋個餐好唔好食。 雞肉壽喜燒嗰個同事話味道有啲淡,不過啲雞肉係滑嘅。另外嗰個蒲燒鰻魚飯,佢話個鰻魚都好厚肉同好多,佢後尾都食唔晒。

幸福串燒六盛合

• 幸福串燒六盛合
2020-01-10 28 views
讚1.服務好,侍應專業,介紹野食好仔細2.味噌大腸都幾入味,同埋燒鳥串相當唔錯,入味又香噴噴,燒戲院魚乾都幾惹味彈1.整體黎講係調味失準,關東煮得豉油味,無木魚湯味,燒鱔又咸到苦,燒魷魚又無味,一樣鹹一樣淡咁,真係唔太得嘛

1.服務好,侍應專業,介紹野食好仔細

2020-01-05 57 views
同男朋友慶祝生日去咗呢度食午餐,環境幾靚,鋪頭出面有個位可以寫啲祝福係個牌度掛起,成個裝修都好有日本feel,同埋可能嗰日係閒日,唔係太多人,坐落都幾舒服嘅。我就嗌咗個和牛小排套餐,賣相都幾精緻嘅,配菜嘅麻將豆腐好好食,溫泉蛋撈埋落啲飯到食口感一流。而和牛分量上雖然好似有啲少,但係都真係入口即溶,燒得好好,唔會過熟,牛味好重,牛肉同埋飯嘅份量啱啱好,啲牛肉係啱啱好可以送晒啲飯,非常推薦。男朋友叫咗幸福串燒六盛合,軟骨免治雞肉串好好食,其他串燒表現就正正常常,呢個價錢食到六串串燒仲有飯同嘢飲其實算幾唔錯,再加上係OpenRice book位一點前離坐有九折,想食個好啲嘅lunch慶祝下呢度係唔錯嘅選擇。
同埋可能嗰日係閒日,唔係太多人,坐落都幾舒服嘅。

2019-12-15 103 views
呢間日式串燒店真係好好味,可惜佢嘅燒乳豬賣晒,不過呢幾樣都好好食,當中No. 1係燒鰻魚,另外燒魷魚同燒飯蜀都好味,值得試試。如果可以揀,建議坐燒爐前面的Bar檯,見住D廚師燒串燒,好精彩。
燒魷魚
燒鰻魚
燒魷魚
燒鰻魚
2019-12-08 133 views
和飯腳的定期午餐之約,今次吃日式串燒,Open rice預定了K11的幸福鳥,準時到達,被安排坐bar枱(正對着燒烤爐!) First impression已經扣分!午市套餐有10款,定價由98元至138元不等。我點了幸福串燒六盛盒:雞翼、雞腿肉、雞肉長葱、免治雞肉棒、秋葵、大蘑菇,免治雞肉棒最好味!雞翼和雞腿肉不夠入味!白飯有點硬!味噌湯味道不錯!同事之前來過幸福鳥,試過它的串燒,今次點了燒和牛小排,好耐好耐都不上菜!吹了4次,我的串燒差不多吃完,牛排才來!同事很滿意牛排,juicy又夠味!上菜慢是嚴重扣分項!!

午市套餐有10款,定價由98元至138元不等。

上菜慢是嚴重扣分項!!

2019-12-06
$151.8 (Lunch)
2019-11-24 210 views
是日補祝朋友生日💥搵到喱間地點好方便既日式居酒屋🏮午餐仲要幾抵食😋⭐️食物⭐️1️⃣幸福串燒四盛盒$108: 一份有4款串燒👉🏻主要係雞肉同秋葵,雞肉都幾嫩滑唔會好乾,秋葵就正常啦🤤套餐配有前菜及面豉湯:醃左既蒜頭幾好味✨豆腐幾滑,仲有一隻溫泉蛋🥚幾豐富👍🏻2️⃣雞肉壽喜燒丼$118: 套餐都係有包前菜同面豉湯,壽喜燒味道正常,沒太大驚喜,雞肉同樣是好嫩滑👍🏻⭐️環境⭐️裝修很有日本風,門口可以掛願望牌🏷另外可以坐近吧枱,可以睇到廚師燒串燒😊⭐️服務⭐️員工有笑容有禮貌,整體合格啦(5❤️為滿)食物:❤️❤️❤️環境:❤️❤️❤️❤️服務:❤️❤️❤️
⭐️食物⭐️
⭐️環境⭐️
⭐️服務⭐️
員工有笑容有禮貌,整體合格啦
(5❤️為滿)
食物:❤️❤️❤️
環境:❤️❤️❤️❤️
服務:❤️❤️❤️
2019-11-23 218 views
黃店當然要支持一下啦,門面已有好多許願牌掛上,非常親切!店員招呼有禮,可惜在book枱時有點誤會,最初話比唔到位,最後又比到,所以覺得有點影響品菜心情。最深刻係雞泡魚乾同埋bb乳豬!Bb乳豬外脆內軟非常好食,但略咸,鍾意重味ge 人應該會喜歡!雞泡魚乾岩岩燒好果時軟軟地又不失魚乾的鮮味,非常美味。但涼左之後就變得好硬,要嚼好耐先得,所以一定要新鮮食。4個人叫左唔多野食,但埋單平均差唔多400蚊,所以略貴,同埋用餐時間不長,性格比一般。
黃店當然要支持一下啦,門面已有好多許願牌掛上,非常親切!

最深刻係雞泡魚乾同埋bb乳豬!

2019-11-04
Celebration
Birthday
  • Bb乳豬
2019-11-18 150 views
「鳥」喺日本可以解做雞,「幸福鳥」係一間喺尖沙咀以雞為命名嘅餐廳。我估佢哋嘅主打食物應該係雞!門口有日本神社洗手位。串燒為主,有其他一品料理。坐吧位,見到師傅即叫即燒。幸福鳥(免治軟骨雞肉串燒)$118去幸福鳥要點幸福鳥,一set四款口味,有鹽燒,汁燒,芝士同埋激辛。激辛其實唔會好辣。芝士就最濃味。最喜歡d軟骨喺免治肉裡面,非常有口感。華味鳥雞脾肉燒 $128同樣有四款口味,有鹽燒,汁燒,紫蘇梅醬同埋山葵。同免治軟骨雞肉串相比,呢個香口d。d雞脾肉好滑,我最喜歡都係佢哋傳統嘅鹽燒。真係出色!牛舌串用上牛舌芯,非常肥美,好好食。燒飯團個飯團燒到金黃色,面頭嗰度好脆口,掂。估唔到9:30後啤酒買一送一,下次一定要同朋友再嚟飲番杯同食下串燒!

門口有日本神社洗手位。

串燒為主,有其他一品料理。

坐吧位,見到師傅即叫即燒。

幸福鳥(免治軟骨雞肉串燒)$118

華味鳥雞脾肉燒 $128

牛舌串

用上牛舌芯,非常肥美,好好食。

燒飯團

個飯團燒到金黃色,面頭嗰度好脆口,掂。
2019-11-18 202 views
不經不覺,已經寫到第200篇食評了很幸福人生會遇到一位喜歡品嚐美食(尤其甜品)的另一半J先生是夜慶祝我倆拍拖11周年紀念,他挑選了 - 幸福鳥餐廳門口很像去了日本之鳥居⛩️上圖右:白桃味乳酸 $38酸酸帶白桃甜味;配上串燒下圖左:Suntory Premium Malt $58J先生話:生啤幾好飲!上圖:日本一口蕃薯 $22蕃薯燒到軟綿綿又甜甜的下圖:洋蔥 $22用了燒汁令洋蔥又爽又多汁每啖吃到馬蹄粒爽口,魷魚嚼口,豬肉嫩口;配上生雞蛋漿一起吃,更多了一層蛋香滑之感覺燒到鰻魚串;竟然內裡魚肉彈牙而爽脆口感乳豬皮脆香而肉質柔軟;菠蘿燒到外層焦香,好好味汁燒,鹽燒,紫蘇梅醬,山葵雞脾肉質偏軟身;醬汁之中,紫蘇葉香氣與醬配搭特別有點酸味;山葵有點點攻鼻J先生話:魚肉結實!(免治軟骨雞肉串燒)汁燒,鹽燒,芝士,激辛雞肉串燒內加了雞軟骨;每一口又腍又韌香濃汁燒;激辛真的有點辣牛脷粒燒得煙韌濃郁綠茶雪糕與香脆麵包;軟硬程度剛好配上甜甜的紅豆是日服務員説:由今日開始有會員獎賞計劃可以免費登記還送優惠券!消費滿$300即可扣$100!原來集團共有十二間餐廳可以使用此優惠券幸福鳥 總結:值得一試!
不經不覺,已經寫到第200篇食評了
很幸福人生會遇到一位喜歡品嚐美食(尤其甜品)的另一半J先生
是夜慶祝我倆拍拖11周年紀念,他挑選了 - 幸福鳥

餐廳門口很像去了日本之鳥居⛩️

上圖右:白桃味乳酸 $38
酸酸帶白桃甜味;配上串燒

下圖左:Suntory Premium Malt $58
J先生話:生啤幾好飲!

日本一口蕃薯    洋蔥

馬蹄鮮魷燒肉棒

豉汁活鰻

燒到鰻魚串;竟然內裡魚肉彈牙而爽脆口感

沖繩菠蘿乳豬

乳豬皮脆香而肉質柔軟;菠蘿燒到外層焦香,好好味

華味鳥雞脾肉燒(4味)

汁燒,鹽燒,紫蘇梅醬,山葵

喜之次一夜干

J先生話:魚肉結實!
幸福鳥(4味)

(免治軟骨雞肉串燒)
汁燒,鹽燒,芝士,激辛
雞肉串燒內加了雞軟骨;每一口又腍又韌

香濃汁燒;激辛真的有點辣

牛脷串

牛脷粒燒得煙韌

綠茶雪糕竹碳脆脆豬

濃郁綠茶雪糕與香脆麵包;軟硬程度剛好配上甜甜的紅豆

是日服務員説:由今日開始有會員獎賞計劃
可以免費登記
還送優惠券!消費滿$300即可扣$100!
原來集團共有十二間餐廳可以使用此優惠券

幸福鳥 總結:值得一試!
2019-10-18
Celebration
Anniversary
日本一口蕃薯    洋蔥
馬蹄鮮魷燒肉棒
豉汁活鰻
沖繩菠蘿乳豬
華味鳥雞脾肉燒(4味)
喜之次一夜干
幸福鳥(4味)
牛脷串
綠茶雪糕竹碳脆脆豬
2019-11-17 130 views
MY BOSS 早排星期六都要OT唯有帶佢食下好味嘅lunch嚟到尖沙咀充滿日式風格嘅幸福鳥我真係叫咗幸福串燒六盛盒 ($138)當中包括四樣唔同嘅雞肉串燒我覺得最好味嘅係免治軟骨雞肉串軟骨雞肉中有陣陣炭香味 而且有咬口👍🏻而MY BOSS 就叫咗燒和牛小排定食($138)內裡有點粉紅色 這時吃肉質超級鮮嫩🤤呢個午餐絕對係令人回味不已的和式滋味😝最後以日向夏芝士蛋糕 (+$25) 作結 好清新🍋另外要一讚餐廳比牌仔我地寫願望然後掛上為店舖裝飾 令人留下深刻印象💪🏼________________________裝修環境:✨✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨✨(5個✨為滿分)________________________唔信我嘅可以自己去試試😂
MY BOSS 早排星期六都要OT
唯有帶佢食下好味嘅lunch
嚟到尖沙咀充滿日式風格嘅幸福鳥
我真係叫咗幸福串燒六盛盒 ($138)
當中包括四樣唔同嘅雞肉串燒
我覺得最好味嘅係免治軟骨雞肉串
軟骨雞肉中有陣陣炭香味 而且有咬口👍🏻
而MY BOSS 就叫咗燒和牛小排定食($138)
內裡有點粉紅色 這時吃肉質超級鮮嫩🤤
________________________
裝修環境:✨✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
________________________
唔信我嘅可以自己去試試😂
$150 (Lunch)
2019-11-17 121 views
幸福鳥,幸福了午市定食勁超值我哋每人叫咗$138個幸福串燒六盛合六款串燒有免治軟骨雞肉串雞脾肉燒雞肉長蔥燒秋葵大蘑菇雞翼定食有飯有湯仲有三款前菜,前菜都好有誠意,最驚喜係個溫泉蛋,煮到剛剛好,好好味!六串串燒當中免治軟骨雞肉串最好食!第二係雞翼,燒到外脆內軟!其他串燒都唔錯!除咗雞脾肉有啲過咸同唔夠滑,有少少過火之外。飯係日本米,都煮得好有水準,軟硬適中最得我心係環境舒服,坐得舒服,服務好,每個職員都有禮貌又會主動加茶
幸福鳥,幸福了

秋葵
大蘑菇
雞翼

2019-09-30
$152 (Lunch)
2019-11-16 103 views
今午為了要好好愛自己一番,於是去了K11之幸福鳥去感染一下幸福的滋味。這是我首次到這間日式食店,店内環境足已令我感受到和風的飄逸處處,並使我沉醉當中。餐牌非常簡單,只有幾款定食,由於我很喜歡牛排同時也喜愛和牛,今次我可以一舉兩得了,因這幸福店是有燒和牛小排定食呀,我於是急不及待便點了。這定食包括麵豉湯、温泉蛋及沙律等,我認為它們絶對不是配角,每一樣都可打通我的神智心神,也是和牛排上場前之美妙前奏。幸福鳥之和牛排入口好柔軟,再配合芥辣、醬汁及鹽,真的極至提升了和牛排之味道,再加上珍珠米煮出來的白飯,我樂在其中。其實,原來幸福是這樣簡單,我在這裡真正可以活在當下,浸在快樂之泉呀!感謝你們幸福鳥的每位員工。

燒和牛小排定食
$150 (Lunch)
燒和牛小排定食