2020-02-15 774 views
餐廳主力就係做拉麵 ,離遠望過去已經好有日本拉麵店嘅感覺。餐廳整體作全落地玻璃,十分通透。裝修方面要好日式,用上全木材。餐廳有5個湯底選擇,而飲品方面亦有啤酒汽水可供選擇。我點左個黑豚大蒜豚骨湯底,配料有肩胛肉,半熟蛋,木耳,大蔥,紫菜。另外嗌咗個海老豚骨湯底。蝦味味噌豚骨湯附有肩胛肉,半熟蛋,筍乾,櫻花蝦,大蔥,紫菜。黑豚湯底個味道好濃厚。湯底一啲都唔稀,熬咗十幾個鐘先會有哩種厚度。湯底亦有好香嘅蒜味,整體唔會太淡又唔會太咸。剛剛好。面身係細麵,硬麵身。個人喜歡食硬麵所以好啱我口味,半熟蛋整得啱啱好,係日本溏心蛋,個蛋黃好甜。蛋黃岩岩好.拉麵再配上紫菜嘅等等既配料,好好味。食到最尾再加咗個麵,依然係保持水準夠晒熱同硬。海老湯底有好濃厚嘅蝦味,再配上櫻花蝦做配料。蝦嘅味道更加突出。豚肉本身係薄切,有3塊,半肥瘦啱啱好。唔會好油膩,木耳好爽口夠曬新鮮。好滿足

餐廳有5個湯底選擇,而飲品方面亦有啤酒汽水可供選擇。

黑豚

海老豚骨

黑豚
海老豚骨
2020-02-12 512 views
今晚約左朋友係港島區見面,朋友介紹呢間拉麵店話個湯底超好味,所以帶我黎試下。唔跟朋友黎都唔知呢到轉角位有間拉麵店,店舖唔係好大,但好有日式感覺。有五種湯底選擇,個個湯底都好想試🤤最後我朋友叫左呢個海老豚肉湯底,湯底非常之濃郁,好香櫻花蝦味道。而我就叫左呢個黑豚湯底,大蒜味道好重,湯底好香,真係需要一啖湯加一啖咁食先夠滋味🤤麵條好彈牙,溏心蛋配拉麵真係好夾。而呢到既叉燒係用肩胛肉,叉燒薄身又容易入口而且唔硬,碗拉麵真係100分👍🏻👍🏻👍🏻呢到仲有唔同調味料俾你加落拉麵裡面試🙂
有五種湯底選擇,個個湯底都好想試🤤

呢到仲有唔同調味料俾你加落拉麵裡面試🙂
好耐冇食拉麵啦~今次嚟到喺炮台山呢一間隱世嘅小店 @shiawaseramen 幸拉麵試吓先~呢度環境地方唔算大,但座位夠寬敞,而且夠靜。平時去啲拉麵店食得好趕,想同朋友傾多兩句都唔得,但呢間小店就唔同啦,慢慢食都OK(我去嗰日係閑日嘅夜晚8:30左右)~呢度嘅感覺好有日本風味,睇得出由裝修到播嘅音樂都有花過心機精選👍🏻整體來講,係幾好食嘅,但又未好食到我會特登再去炮台山食多次~不過真心依家出邊啲拉麵閑閑哋都過$100,而且糖心蛋嗰啲仲要另外加,所以呢個價錢係好抵食,如果大家經過嘅話不妨去試一試,支持下小店。.Haven’t had a good bowl of ramen 🍜 in a long time 😆 decided to check out this small slightly hidden shop in Fortress Hill @shiawaseramen 😋 this shop is like the ones in Japan, not a lot of seats and not too loud 😆 people slurp and go 😂 overal
Haven’t had a good bowl of ramen 🍜 in a long time 😆 decided to check out this small slightly hidden shop in Fortress Hill @shiawaseramen 😋 this shop is like the ones in Japan, not a lot of seats and not too loud 😆 people slurp and go 😂 overall, the ramen is really good here but i wouldnt travel all the way to fortress hill just to eat this bowl of ramen 😬 the price is pretty decent too considering that most ramen places are all over $100 now! definitely if you live nearby, definitely give it a try!
《白豚 - 豚骨味道》$78
《海老豚骨 - 蝦味噌豚骨味道》$88
兩款拉麵除咗湯底之外,其他所有嘢包括食材同配料都一樣。兩個湯底比較起來,鍾意海老湯底多啲,雖然加咗味噌但係蝦味仍然一樣好濃好香,而櫻花蝦乾嘅份量都好多!湯底質感比較濃厚,但就咁飲個湯又唔會覺得太鹹,再加埋大蔥同蒜後都變得好香好好飲~麵條方邊,呢度用嘅係幼身麵條,口感比較軟,掛湯能力好強!而肩胛肉係薄切,唔會好肥/好乾/好鞋,份量都合理嘅,但又冇話好食到我覺得超級有驚喜咁囉🤣成碗拉麵最有驚喜嘅係糖心蛋!!蛋白超級嫰滑,蛋黃部份香濃得來而都唔會過熟,好正🤩
幸拉麵 @shiawaseramen
📍#BELLYwongs_fortresshill #BELLYwongs_northpoint
#BELLYwongs_japanese #BELLYwongs_ramen #BELLYwongs_noodles

白豚 - 豚骨味道
白豚 - 豚骨味道
2019-12-28 310 views
這店位於AIA地下,因為不在正門位置,所以並不顯眼,我點了海老豚骨拉麵,幼身拉麵非常彈牙,日式义燒肉質鮮嫩,配上半熟蛋,櫻花蝦,筍,紫菜,味道非常鮮味,師傅會定時攪拌湯頭,有別於有些拉麵店用現成湯包,這間拉麵店真材實料,性價比高👍🏻
2019-12-27
2019-12-23 297 views
不得不說這是一間好隱世的日式拉麵小店! 只因我見完客,路經一間好日本風情味十足的小店,探頭望一望, 完來這家是吃拉麵的😯外觀裝潢簡約,全木素材! 雖然是小店,但是全玻璃外牆,感覺空間感十足。 十足十在日本的那種轉角的拉麵店。 😃就是那種,我們什麼都沒有,只有拉麵就可以取得你芳心的那種有自信的餐廳。 結果就被我説中了🤣這個餐牌好簡單,有拉麵🍜有配菜,有飲料🥤在飲料的最好一項寫著 💋我不要飲管的選項💋點東西都教導環保意識,好有意思! 先給這家店加分🎢我老公叫了一碗🎄赤豚🎄赤則代表辣🌶雖然我老公沒有很吃得辣,但是辣度是可以接受的。他們的辣是日本那種辣,只刺激口腔,過一陣子就沒有,不像是四川那種攻心的辣🤪配菜上有大大的流心蛋🎈機乎完美的日式豚肉我叫的是🎏白豚🎏由於我的拉麵湯是純豚肉湯底, 入味而不濃烈。 感覺就是女生必愛的吧! 由於純豚肉湯,你就可以看到那一大塊豚肉 ,是如何嫩而入味。 麵方面軟硬適中,如果有其他偏愛,可以直接和店員説。 其實我每次吃拉麵,我滿介意配菜上的流心蛋好不好吃,有沒有做到真正的流心。 這家的流心蛋,我可以給100分,弄得剛剛好! 蛋味和湯汁融合的剛剛好。下次再來,必定
不得不說這是一間好隱世的日式拉麵小店!

結果就被我説中了🤣

這個餐牌好簡單,有拉麵🍜有配菜,有飲料🥤
在飲料的最好一項寫著 💋我不要飲管的選項💋
點東西都教導環保意識,好有意思! 先給這家店加分🎢

我老公叫了一碗🎄赤豚🎄
赤則代表辣🌶

配菜上有大大的流心蛋🎈機乎完美的日式豚肉

我叫的是🎏白豚🎏

由於純豚肉湯,你就可以看到那一大塊豚肉 ,是如何嫩而入味。

麵方面軟硬適中,如果有其他偏愛,可以直接和店員説。

下次再來,必定要來多一顆。🥰

• 白豚
2019-12-22 197 views
唔係喺炮台山返工嘅朋友帶我嚟呢度,都唔會知道原來呢一間完全唔顯眼嘅拉麵小店係咁有驚喜。店舖唔算好大,所以只有一個廚師負責準備食物。拉麵嘅選擇亦都唔多,只有五款,而且係全部set好哂湯底濃度,麵身軟硬度等等。但如果想追加配料,都有六款選擇。亦可以選擇加大一倍麵量。今次就選擇咗加木耳,原本以為係加入拉麵入邊,點知原來係一個冷盤小食。用醋調過味嘅木耳酸酸地好開胃。到主角拉麵,今次我就揀咗海老豚骨,即係蝦味增豚骨拉麵。湯底係非常非常濃郁既蝦湯,面頭加上大量櫻花蝦乾,令蝦味更加香濃!除咗湯底,配料叉燒一直都係拉麵嘅第二主角。呢度嘅叉燒夠薄夠大片,而且唔肥,但又唔會好乾好鞋。而朋友就選擇咗香辣蕃茄豚骨拉麵,紅紅嘅湯底上面仲有一大pat蕃茄蓉,令味道更濃郁,而且的確真係辣咖。如果想更加特別嘅話,可以加埋芝士粉,估唔到用平時食西餐意粉嘅食法,加芝士粉落拉麵度都好夾咖喎,食落仲更加有層次。仲要值得一讚嘅就係呢度嘅糖心蛋,蛋白夠味嫩滑,蛋黃香濃,好正!

2019-12-17 198 views
發現自己好少食拉麵,個日經過北角見到依間裝修好日本的拉麵,就入左去食晚飯了。全間舖都係以啡色木為主,感覺同日本地道拉麵舖有幾分相似。雖然細細間,但就有溫馨的感覺。拉麵款式唔算多,就係眼睇個幾隻,小食選擇更加係少,令我覺得依間舖主打拉面,唔做side track野。叫左一碗黑豚同一碗櫻花蝦拉麵。師傅好快就煮好,我本身好中意食溏心蛋,所以加左粒。一咬開,食到好香的蛋味,同出面只做到溏心但冇蛋味的舖頭完全唔一樣!咬一口拉麵,若果以滿分為十分的拉麵質感,我會比7-8分,原因係佢都有日本個種感覺,咬落去唔會淨係得面粉味,加上櫻花蝦湯,不會太咸,恰到好處。至於豚肉,也是半肥瘦的,我平時會咬哂d肥肉出來,但見依到d肉都唔算太肥,又有香味,所以全部都食哂!至於朋友的黑豚拉麵,佢話都好香蒜味,唔會太咸,個湯仲好好飲!最正就係我地飲左好多湯都唔頸渴,證明佢好少味精。依樣值得推介!之後每人叫左一支汽水,靜靜地坐下傾下計又過左一個晚上。

之後每人叫左一支汽水,靜靜地坐下傾下計又過左一個晚上。
2019-12-13 174 views
舖仔細細,坐位唔多。Menu選擇都唔多,只有白豚,黑豚,赤豚,味噌豚骨同櫻花蝦。 白豚拉麵($78):都幾重豚骨味,唔會太咸,豚肉薄薄兩大片,質感軟滑,一整隻溏心蛋,煮得啱啱好,滷得幾好味,拉麵軟硬適中。朋友食黑豚,試左兩啖,湯底會更複雜同濃郁。整體味道唔錯,會再幫襯。

2019-12-08 233 views
今日放工經過炮台山嘅時候見到一間好日式嘅拉麵鋪 平時晏就都要排晒隊今日難得可以即刻有位就同友人去咗試下新野 話晒我哋都鍾意支持小店 老闆嘅裝飾都好細心廚房嘅設計甚至係枱面嘅配料都同我去日本嘅拉麵店係一樣嘅入到鋪頭得兩位員工 平時都忙到踢晒腳今日有時間可以同我地慢慢介紹有咩湯底 湯底其實都係得幾個選擇不過就係得幾個選擇 先至對佢有信心 揀嘢食從來都係貴精不貴多反正五個湯底要選擇已經要拗爆頭諗左好耐要唔要食辣 因為成日都驚啲辣味會蓋過啲味搞咗一輪最尾都係揀咗辣味同埋黑蒜味 我食嘅係辣味湯底 佢又有好多嘅蕃茄蓉但係又有好香嘅辣味 果然冇嗌錯令一邊廂嘅黑蒜湯底 賣相都好靚仔 湯底仲好濃既蒜頭味食完成晚都仲有嗰陣味 食得出好足料兩個人食完買單都唔使$200認真超值

2019-11-29 167 views
同事突然想食拉麵,搵左呢間平時唔多覺嘅拉麵舖,好有日本嘅感覺,得一個廚師同一個侍應,廚師應該係日本人講日文的😄有五款拉麵可以揀,我試咗黑豚拉麵,拉麵是有幼身拉麵,我本身都比較鍾意食幼身的拉麵,冇咁膩🤗🤗黑豚湯底係濃郁的黑蒜味,配料十足,有一隻完整半熟蛋,木耳(多),兩片肩胛肉😍半熟蛋好好味,甜甜的,裏面是半熟的,湯底濃郁👍🏼👍🏼👍🏼
同事突然想食拉麵,搵左呢間平時唔多覺嘅拉麵舖,好有日本嘅感覺,得一個廚師同一個侍應廚師應該係日本人講日文的😄

半熟蛋好好味,甜甜的,裏面是半熟的,湯底濃郁👍🏼👍🏼👍🏼
2019-11-29
$88 (Lunch)
突然想念遠方日本的拉麵,不如在港吃拉麵止止喝先! 來到商貿區的炮台山,赫然找到了一間拉麵店,就讓它來為我分擔沒有AL的痛苦吧。白豚幸拉麵.HK$78從menu 來看,不論是字體或字型都能呈現出日本的風味。而且,只有五款湯底的拉麵,確實加快了點餐的速度。除了湯底是不一樣之外,所有拉麵都是有一樣的配料如肩胛肉、半熟蛋、筍干、大蔥和紫菜。再等待的美食同時,可喝一杯冰水,靜靜地感受細小環境裏所充斥的濃郁湯底味。看著一碗碗烏黑的黑蒜、橙紅色的海老、棕啡色的味噌湯底拉麵端上不同的餐桌上,一碗淺啡並帶點奶白色的白豚幸拉麵亦放到我面前。湯底雖然不太咸,卻少了一份肉味;一大塊薄薄的肩胛肉輕易地吸收了香濃的湯底味;大蔥建議可大量投放,令整體的顏色更為鮮艷;拉麵的韌度偏硬,建議menu提供選項如麵的軟硬程度、是否需要麻油、湯底的濃味程度等等;半熟蛋可說是滿分,滲出來的蛋液與凝固了的蛋非常美味。與此同時,亦令我期待下一次想品嚐的黑豚大蒜豚骨味道。

白豚幸拉麵.HK$78

2019-11-09 124 views
砲台山AIA Tower地下,近海旁方向,早排經過,見有間拉麵店幸拉麵,門面清雅,今日有空,又想食拉麵,就同朋友來試下。拉麵店裝修以木色為主,簡潔雅緻,乾淨,座位唔多,但幾舒適。餐單雖然好精簡,但有中、英文,夠貼心👍🏻,五款拉麵,另外可付💰追加小食同麵條。我地叫咗黑豚同海老豚骨拉麵,加一份木耳。木耳先到,一朵朵,用醋醃製,微酸開胃😋黑豚拉麵係大蒜豚骨湯底,有肩胛肉,配料有半熟蛋、荀干、木耳、紫菜同大葱。湯底濃厚,有陣陣蒜香味,半熟蛋係溏心蛋,流心兼流沙,蛋味夠,肩胛肉薄切,夠嫩滑,荀干爽口,而拉麵麵線較幼身,更容易吸收大蒜豚骨湯既精華😋海老豚骨拉麵,同黑豚拉麵食材相同,唔同既係湯底蝦味濃郁同埋有好多樱花蝦,非常鮮味👍🏻日式拉麵,兩人埋單唔駛💰200,都幾抵食👍🏻

拉麵店裝修以木色為主,簡潔雅緻,乾淨,座位唔多,但幾舒適。

我地叫咗黑豚同海老豚骨拉麵,加一份木耳。
木耳先到,一朵朵,用醋醃製,微酸開胃😋

日式拉麵,兩人埋單唔駛💰200,都幾抵食👍🏻
2019-11-06
2019-10-17 190 views
其實我成日經過呢度不過佢晏晝 閂幾個鐘就係呢幾個鐘我先可以鼠出嚟食嘢咁啱嗰日要做嘢 終於可以試下佢個門口神神秘秘咁樣記憶中好似門口冇menu有啲可望而不可即嘅感覺通常拉麵我就會揀辣味雖然唔可以試清楚湯底嘅味但係 見到佢有蕃茄湯底都幾得意跟住見到佢有芝士粉即大喜然後就狂落跟住食咗好得意竟然係pizza味嘅拉麵麵條非常彈口真係 一種享受叉燒亦都好好味冇肥膩感覺不過最緊要都係要食返 佢嘅原味先知龍與鳳service very good
其實我成日經過呢度
冇肥膩感覺
不過最緊要都係要食返 佢嘅原味先知龍與鳳
service very good
2019-10-13 124 views
好彩今晚有朋友帶路,無錯過到呢間隱世嘅「幸拉麵」,呢間拉麵店就係炮台山AIA大廈嘅後面。拉麵店唔算大,有一排單人座,另外仲有幾張四人桌,坐落唔會好逼幾好!拉麵一共有五款,我叫咗味噌豚骨,朋友叫咗海老豚骨😋追加咗木耳同埋筍干!每款$10,份量多,幾抵食~木耳酸酸地好開胃,而且又爽脆。筍干好入味,鍾意筍嘅人一定會鍾意!味噌豚骨 (濃厚味噌豚骨味道)$72呢到嘅豚肉嚟自西班牙,切得比較薄身,用咗肩胛肉,所以肉質好嫩滑!以往食豚肉都好厚身,食落比較油膩,而呢到嘅豚肉嘅邪惡感無咁大之餘仲好好食👍🏻味噌湯底好濃郁,唔係得個鹹字,而且麵質吸湯又夠爽😍朋友叫嘅海老豚骨(蝦味噌豚骨味道)$88 呢款就咁睇賣相已 好吸引,因為勁多櫻花蝦~賣相好之餘,個湯底都好足料,好香夠濃郁!拉麵嘅精神所在--半熟蛋我比滿分,味道一流!服務好好,價錢算平,值得再次光顧😋

拉麵一共有五款,我叫咗味噌豚骨,朋友叫咗海老豚骨😋

追加咗木耳同埋筍干!每款$10,份量多,幾抵食~

味噌豚骨 (濃厚味噌豚骨味道)$72
味噌湯底好濃郁,唔係得個鹹字,而且麵質吸湯又夠爽😍

朋友叫嘅海老豚骨(蝦味噌豚骨味道)$88
呢款就咁睇賣相已 好吸引,因為勁多櫻花蝦~
賣相好之餘,個湯底都好足料,好香夠濃郁!

拉麵嘅精神所在--半熟蛋我比滿分,味道一流!

服務好好,價錢算平,值得再次光顧😋
2019-09-27 134 views
今天放假,當然要和阿女拍下拖食下野,她提議到幸拉麵食午餐,於是便起行啦幸拉麵店子面積不大,但入到裡面卻很有一種親切的感覺。我們叫了白豚,及海老豚骨拉麵🍜真的吃到舔舔脷呀白豚拉麵湯底清淡中,卻帶有肉味,配料非常豐富,有肩胛肉、全隻半熟蛋、筍干、大葱及紫菜。肩胛肉切得薄薄的,肉質鮮嫩,入口很細滑。半熟蛋很有流心的效果,夠曬入味。拉麵麵條爽口彈牙,麵身很幼細,確是令人讚不絕口呢海老豚骨拉麵的配料也是一樣,不過講明是海老,當然是多了櫻花蝦啊!湯底方面,亦比較濃,充滿著蝦味,非常適合重口味的食家啊整體而言,印象非常好,下次一定會再來光顧

整體而言,印象非常好,下次一定會再來光顧
2019-09-24
Type of Meal